Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

EWF Reaktywacja 2026

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   8
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Klasyczny

Powrót EWF nie jest żartem primaaprilisowym - tak się po prostu dziwnie złożyło, że powstanie EWF zostało ogłoszone 1 kwietnia 2001 roku, no i z tego powodu mamy taką śmieszną datę na rocznicę. Minęło prawie 11 lat od ostatniej gali, szybko to zleciało i wydawać by się mogło, że z każdym kolejnym upływającym rokiem, koniec ten będzie ostateczny.... ale jednak nie. Po ostatniej reaktywacji HVW wrócił drobny sentyment e-fedowy. Trochę jednak musiało czasu upłynąć by ten sentyment zmienił się w coś konkretnego. 25 rocznica nie zdarza się często, więc spróbujmy znowu, bo 50tą pewnie będę spędzał w domu starców z demencją. Plan na najbliższy czas:
- Zaległa gala pojawi się w tygodniu po świętach. Muszę jeszcze wymyślić jakiś dramatyczny powód upadku EWF. Ciężko będzie przebić terrorystów z Boko Haram, ale każdy upadek EWF musiał być dramatyczny, więc i tym razem będzie podobnie.
- Pewnie chwilę po gali przywrócona zostanie też stara strona EWF - wrócą więc archiwalne gale, historie pasów, muzeum e-fedowe z galami PCW i innych zamierzchłych federacji.
- Kolejny krok zależy od zainteresowania: jeżeli zbierzemy kilka osób do wspólnej zabawy w klasyczny e-fed, to może będzie powrót z prawdziwego zdarzenia. Jeżeli nie, to przynajmniej EWF zakończy życie w godny sposób, bez żadnej zaległej gali czekającej latami na publikację i z archiwum dostępnym dla przyszłych pokoleń.
- Zapisy lub inne deklaracje członkowskie dostępne są od teraz. Można się także wstępnie deklarować w tym wątku.
- Jeżeli EWF powróci, a ktoś ma ochotę na pisanie walk lub chciałby się podzielić e-fedowymi pomysłami, to proszę śmiało zgłaszać. 
- Nie ukrywam, że jeżeli EWF powróci, to gale nie będą raczej pojawiać się w dawnych comiesięcznych odstępach, raczej na zasadzie "gala będzie, kiedy będzie". Żadnej presji.
- Minęło tyle czasu od dawnej epoki e-fedowej, że mam nadzieję, że jeżeli kiedyś występowały jakieś animozje co do EWF lub do mnie, to czas już zatarł te wspomnienia, więc zachęcam wszystkich dawnych sympatyków e-fedów by dać EWF jeszcze jedną szansę.
- Zachęcam też do otwartej dyskusji nad przeszłością, teraźniejszością i przyszłością klasycznych e-fedów.

• Lubię to 3

Podpis.png

• Reputacja:   18
  • Styl:  Ciemny

Rzeźnik jest gotowy, by wziąć udział w ostatniej, chwalebnej szarży EWF. :D W temacie pisania walk tradycyjnie możesz na mnie liczyć - nie powinienem mieć problemu z napisaniem ze dwóch do każdej ewentualnej gali. 

Fajnie, że zamierzasz zakończyć to właściwie. :) 

• Lubię to 1

• Reputacja:   25
  • Urządzenie:  Android

23 minuty temu, Robespierre napisał(a):

Kolejny krok zależy od zainteresowania

No i właśnie to może być największy problem. Ja sam przy okazji wspomnianego powrotu HVW złapałem orgomną zajawkę, o wiele większą niż przy pierwotnym runie. Potem jednak przychodzi zderzenie z rzeczywistością, że poświęcasz mega wiele godzin na wymyślanie a potem pisanie gali nawet nie dla garstki osób jak dawniej, ale 5-6 uczestników. Z jednej strony, wystarczy przejrzeć reddita e-fedowego żeby widzieć jak wiele e-fedów stale działa w angielskojęzycznej sferze internetu i jak wielu ludzi chce brać w tym udział. Z drugiej, tutaj nie mamy tak dużej bazy fanów samego wrestlingu a co dopiero e-fedów. 

Czasem zastanawiam się czy dałoby się wprowadzić jakieś zmiany w klasycznym podejściu do e-fedów tak by stały się bardziej przyjazne i dostępne dla większej grupy ludzi przy równoczesnym zachowaniu jego trzonu, ale nic nie wymyśliłem. 

33 minuty temu, Robespierre napisał(a):

Zapisy lub inne deklaracje członkowskie dostępne są od teraz. Można się także wstępnie deklarować w tym wątku.

Zgłaszam pierwszą deklarację, tak na zachętę dla innych. Świetnie było, już nie jako 20-latek, wrócić do e-fedowania chociaż na chwilę przy HVW, więc wspieram taką inicjatywę także przy EWF.

• Lubię to 1

Godzinę temu, estevez napisał(a):

Czasem zastanawiam się czy dałoby się wprowadzić jakieś zmiany w klasycznym podejściu do e-fedów tak by stały się bardziej przyjazne i dostępne dla większej grupy ludzi przy równoczesnym zachowaniu jego trzonu, ale nic nie wymyśliłem. 

Jedyne, co mi na szybko przychodzi do głowy to powołanie dywizji klasycznej dla RPów i jakiejś hybrydowej - nie wiem jakie są obecnie trendy w nowoczesnych e-fedach, kiedyś jakieś nieklasyczne e-fedy nazywano b-fedami czy jakoś tak. Jestem otwarty na eksperymenty. W epoce AI mam wrażenie, że pokusa by jakiś ChatGPT napisał eRPa może być dla niektórych nowych (ale pewnie i starych) użytkowników dość kusząca :) 

Podpis.png

4 godziny temu, estevez napisał(a):

No i właśnie to może być największy problem. Ja sam przy okazji wspomnianego powrotu HVW złapałem orgomną zajawkę, o wiele większą niż przy pierwotnym runie. Potem jednak przychodzi zderzenie z rzeczywistością, że poświęcasz mega wiele godzin na wymyślanie a potem pisanie gali nawet nie dla garstki osób jak dawniej, ale 5-6 uczestników.  

Po prostu napisz tą cholerną galę - nawet jeśli nie dla szerszego grona, to po prostu dla siebie. HVW zasłużyło na godne zakończenie swojej działalności, a ja naprawdę nie znoszę, kiedy erpy się marnują. :classic_tongue: 

• Lubię to 1

Napisanie zaległej gali - nawet po dekadzie - przynosi wiele satysfakcji. Polecam :) 

• Lubię to 1

Podpis.png

• Reputacja:   1 016
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Jasny

Sam bym w sumie spróbował w końcu się w to pobawić, ale warto właśnie dla nowych nieobytych dokładnie wytłumaczyć jak się zabrać za organizowanie postaci, RP i jak to potem jest oceniane. 

Inicjatywa jest ciekawa i fajnie by było, jakby wzięło w tym udział więcej osób nie mających wcześniej styczności z tego typu zabawami. ;)

• Lubię to 2

• Reputacja:   2

Zobaczymy, kogo wystawię do EWF. 

• Lubię to 1

6 godzin temu, IIL napisał(a):

Sam bym w sumie spróbował w końcu się w to pobawić, ale warto właśnie dla nowych nieobytych dokładnie wytłumaczyć jak się zabrać za organizowanie postaci, RP i jak to potem jest oceniane. 

Inicjatywa jest ciekawa i fajnie by było, jakby wzięło w tym udział więcej osób nie mających wcześniej styczności z tego typu zabawami. ;)

Podstawowe informacje masz w Izbie Przyjęć  https://forum.wrestling.pl/forum/82-izba-przyjęć/ Myślę, że przydałoby się im odświeżenie. ale na początek powinny wystarczyć. :) 

@Vaclav Kiedyś wspominałeś o powrocie Vaclava i jego ostatniej walce z Rzeźnikiem, tak że tego... nie byłoby to znowu takie najgorsze rozwiązanie. :D 

• Reputacja:   0
  • Status:  Online

W dniu 3.04.2026 o 18:34, Robespierre napisał(a):

Jestem otwarty na eksperymenty. W epoce AI mam wrażenie, że pokusa by jakiś ChatGPT napisał eRPa może być dla niektórych nowych (ale pewnie i starych) użytkowników dość kusząca

Może ponosi mnie za bardzo świąteczny optymizm, ale to wydaje mi się właśnie eksperymentem, który dałby szansę na przetrwanie tego projektu. Wszyscy jesteśmy na innym etapie niż 10 lat temu, przede wszystkim wybici z rytmu przebywania na forach i oczekiwania na galę, jednym przez ten czas umiejętności pisania wzrosły, dla innych ostatni RP był ostatnią dłuższą pisemną formą w życiu. Podejrzewam więc, że nawet dla weteranów biznesu (łącznie ze mną) otwarcie worda i wejście w swoją rolę sprzed 10 lat skończyłoby się po 10 minutach wkurwu. Ludzie piszą mniej, fora umierają (te szczególnie), taka kolej rzeczy.

Druga sprawa, kiedy byśmy już jednak ten etap przeszli, ta reaktywacja by nastąpiła, udałoby się kilka RP zebrać. Pisalibyśmy chyba po coś, nie? Lubiłem pisać, ale gdybym dostawał na każdej gali w łeb, to szybko bym przestał. Jak w obecnym momencie ocenić czy ten czy tamten nie napisał swojego RP o mistrzostwo świata z promptem Nabokova? Bo nie jesteśmy dziećmi i nie oszukujemy w głupiej grze (przypominam, opierającej się na wrestlingu)?

Podejrzewam, że z chatemgpt można napisać dobry RP, a można też napisać całkiem gówniany (co przecież łatwo ocenisz). Ostatecznie za wszystkim stoi gracz i jego pomysł. Kilka lat temu napisałem, że uciekam z irańskiej niewoli i lecę sobie na rakiecie z krzesłem na galę na Kubę, aby zarobić pieniądze na odbudowę Pałacu Saskiego. Żadne AI by tego nie wymyśliło! Może warto iść w krótszą formę, nastawioną na kreatywność, pomysł, budowanie postaci itp. a nie promowaniu gróźb czterokrotnego złamania prawej piszczeli przy najbliższym ringowym spotkaniu?

Rozumiem, że może to wydawać się obrazoburcze, ale zapraszam do dyskusji.