Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Top 10. Ulubione walki

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   751
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Jak wyżej. Możecie wrzucić listę swoich ulubionych walk. Sama lista starczy, ale jak ktoś chce napisać coś więcej, to proszę bardzo.

• Dzięki 1

tumblr_5b3210ea242af55d6ebcc21a9c685682_c9e169e7_540.png

• Reputacja:   708

Niby prosty temat, ale jakby tak się nad tym zastanowić, to nie jest tak łatwo wybrać... Tyle tego jest....

Postanowiłem skupić się na walkach, które najwięcej razy oglądałem ponownie i ogólnie takich, które zapadły mi najbardziej w pamięci. 

1. Kenta Kobashi -vs- Samoa Joe @ ROH 2005

Do tej pory pamiętam, gdy oglądałem tę walkę po raz pierwszy. Było to ponad 15 lat temu, widziałem wtedy Kobashiego po raz pierwszy, nie miałem jeszcze pojęcia o puroresu poza "wiem, że tam coś się dzieje", również Samoa Joe był mi wtedy znany głównie z TNA. Niesamowita publika i zajebista, jedyna w soim rodzaju walka dwóch topowych heavyweightów. Średnio raz na rok do tego wracam. Mogę to oglądać bez końca. ;)

Co ciekawe - Kobashi myślał, że nikt go nie będzie znał w USA... (to jego debiut w tym kraju) :D

Spoiler

Pełna walka: kliknij tutaj.

2. Kenny Omega -vs- Tetsuya Naito @ NJPW G1 Climax Finals 2017

Uwielbiam tę walkę. Jedna z najlepszych walk ever w gorącym 2017 roku. Elita rozkręcała się wtedy na maxa, Kenny robił zajebiste walki, moja pasja NJPW/Japonią sięgała wtedy zenitu i takie walki jak ta pchnęły mnie w podróż na Wrestle Kingdom 12 i G1 2018. 

https://www.tokyvideo.com/video/kenny-omega-vs-tetsuya-naito-full-match

3. Kazuchika Okada -vs- Katsuyori Shibata @ NJPW Sakura Genesis 2017

Piekelnie mocny run Okady z pasem IWGP w tamtych czasach i Shibata, który przez tę walkę nabawił się problemów neurologicznych i pauzował na kilka lat. Miał nawet nigdy nie wrócić... Na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Dosyć wyjątkowa pozycja. 

4. AJ Styles -vs- Abyss @ TNA LockDown 2005

W czasach, gdy TNA była moją ulubioną federacją, ta walka była moim numerem jeden. Przez kilka lat była to moja ulubiona walka. Wiele razy do niej wracałem.

5. Kenny Omega -vs- Kazuchika Okada @ NJPW Dominion 2018

Mógłbym dać całą serię ich walk - Wrestle Kingdom 2017, Dominion 2017, G1 Climax 2017 i Dominion 2018. Każda była wyjątkowa i miała coś w sobie, ale to ta ostatnia, 2 out of3 falls no time limit zapadła mi najbardziej w pamięci. Ponad 70 minut ciągłej akcji i koniec legendarnego title runu. 

6. Kenta Kobashi & Mitsuharu Misawa -vs- Akira Taue & Toshiaki Kawada @ AJPW 1995

Jeden z najlepszych tag team matchów ever. Blisko godzina pełna konkretnego sellingu, psychologii ringowej, charyzmatycznych wrestlerów itd. Kto chce, ten zobaczy albo już widział ;)  

Spoiler

7. Cody Rhodes -vs- Dustin Rhodes @ AEW Double or Nothing 2019

Pamiętam, jak śledziłem powstawanie AEW i to właśnie ta walka postawiła ich na mapie. W tamtym czasie to była perfekcja - rozwalenie tronu, klimatyczne wejściówki (pierwszy theme Dustina w AEW był super), świetny match, dużo krwi i nearfallsów, a także happy end po walce. Oglądałem to kilka razy. 

8. Kenny Omega & Hangman Page -vs- The Young Bucks @ AEW Revolution 2020

Jeden z moich ulubionych tag team matchy. Historia Elity jeszcze wtedy bardzo ujmująca i jeżeli ktoś się w to wkręcił, to mógł się naprawdę dać ponieść w tej walce... Piękny storytelling, charaktery i wykonanie. 

9. Chris Benoit -vs- Kurt Angle @ WWE Royal Rumble 2003

Niesamowity pokaz techniczego kunsztu obu zawodników. Coś typu nowoczesne Danielson vs Sabre Jr., ale nie do podrobienia. ;)

10.  Sami Zayn -vs- Shinsuke Nakamura @ WWE NXT TakeOver: Dallas 2017

Debiut Nakamury i ostatnia walka Zayna w NXT. Świetne przyjęcie Nakamury w WWE, zajebista publika i mocna walka do której często wracałem. 

• Lubię to 1
  • Dzięki 1

• Reputacja:   54
  • Urządzenie:  Android

Jak pisał poetea-'' wrestling byłby fajny, gdyby nie walki''.

163870508457e2d890447a3.jpg

• Reputacja:   751

Jestem autorem tematu i wypadałoby bym coś napisał, ale prawda jest taka, że 95 procent moich ulubionych walk już gdzieś wcześniej wymieniłem, więc nie ma sensu tego powtarzać(Temat Kobiecy Pro Wrestling)

Natomiast jest przecież i wrestling w męskim wydaniu, więc mogę coś z pamięci skleić.

AJ Styles vs John Cena Royal Rumble 2017

Spoiler

Jeden z najlepszych w historii WWE albo i najlepszy zależy, kto jak patrzy w walce z fenomenalnym legendą innej fedki. Walka na Summerslam była świetna, ale ta jak dla mnie jeszcze lepsza.
Kapitalna walka. Chyba najlepsza, którą AJ wykręcił w WWE. 

Drugą walką, jaką mogę dorzucić do tematu to kolejny pojedynek fenomenalnego tym razem jego rywalem Finn Balor:
AJ Styles vs Finn Balor w wersji Demona. TLC 2017:

Spoiler

Ja tam za Andrade przesadnie nie tęskniłem i ten jego powrót jakoś nie spowodował u mnie wielkiego szczęścia, ale jest walka, którą mogę polecić. Pewnie każdy kojarzy, więc nic nowego tutaj nie zobaczy.

Andrade vs Gargano NXT TakeOver: Philadelphia 2018
Jak sięgam pamięcią, to jedna z moich ulubionych walk z NXT. Wiadomo, że Panie zawsze będą na pierwszym miejscu, ale napisać, że to była zajebista walka to jak nic nie napisać.

Spoiler

Seth Rollins vs AJ Styles Money in the Bank 2019:

https://www.tokyvideo.com/video/seth-rollins-vs-aj-styles-money-in-the-bank-2019-full-match

The Judgment Day vs KOSZ Payback 2023

Seth Rollins vs Edge Crown Jewel 2021

Seth Rollins vs Cody Rhodes Hell in a Cell  2022

Melo vs Dragunov NXT No Mercy 2023

tumblr_5b3210ea242af55d6ebcc21a9c685682_c9e169e7_540.png

• Reputacja:   252

Nazbierało się tego trochę, ale takie faktycznie ulubione walki na przestrzeni lat... 

Shawn Michaels vs The Undertaker @ WWE WrestleMania 25

Ta WMka wypadła w pierwszym roku mojego oglądania na bieżąco. Nie dziwię się więc, że do tej walki wracałem chyba najczęściej. Perfekcja.

Kazuchika Okada vs Kenny Omega @ NJPW Wrestle Kingdom 11 

Ta walka otwarła mi wówczas oczy na JP wrestling i pochłonęła mnie w całości. Perfekcyjne widowisko, które próbowali przebić następnymi walkami z serii, ale ta była pierwsza i dla mnie wyjątkowa. 

Christian Cage vs Samoa Joe @ TNA Bound For Glory 2007

Uwielbiam ten feud i tę walkę wspominam najlepiej. Heelowy Christian w TNA to było złoto. 

Kurt Angle vs Nigel McGuinness @ TNA Turning Point 2009

Zacząłem przyglądać się bliżej TNA tuż przed przybyciem Hogana i ta walka na Turning Point wbiła mnie w fotel. Znam ją na pamięć i wracałem do niej najwięcej. Pewnie jej nikt jednak nie pamięta... :P Szkoda, że kariera Nigela tak szybko się zakończyła (ale mówi się o powrocie na Wembley z Danielsonem...). 

Cody Rhodes vs Dustin Rhodes @ AEW Double or Nothing 2019

Byłem dosyć podjarany wejściem AEW na rynek i ta walka z pierwszego Double or Nothing pokazała, że będzie z tego coś więcej niż tylko sezonowy fenomen. Obok Ospreay vs Omega i MJF vs Cole z Wembley moja ulubiona walka w AEW. Jest tam w czym wybierać... 

Brock Lesnar vs Goldberg @ WWE Survivor Series 2016

Tutaj mogę nie jedną osobę rozśmieszyć, ale ten trwająca mniej niż 2 minuty walka całkowicie rozwaliła wtedy system. Lesnar po ubiciu streaku Undertakera i mocnym bookingu od 2014 roku był bestą nie do pokonania, a Goldberg po tylu latach poskładał go jak randomowego jobbera na Nitro. Uwielbiam ten moment. Też odpalałem nie wiem ile razy. :P

• Dzięki 1

ch.png.7c876b79d0bf5c4c7ded2ead1b695a31.png

• Reputacja:   708

8 minut temu, MattDevitto napisał(a):

AJ Styles vs. Minoru Suzuki -  NJPW G1 Climax 24 - Day 7

14440752460844.jpg

Dzięki za przypomnienie. Pamiętam tę walkę dosyć dobrze - pierwszy G1 Climax AJ'a i jedyny meeting tych dwóch postaci. Świetna walka w Korakuen Hall. Polecam :) 

Całą walkę można obejrzeć np tutaj.

• Lubię to 1
  • 1 rok później...

• Reputacja:   139

Chciałbym reaktywować temat, bo wczoraj przed spankiem puściłem sobie pojedynek, który od dawna miałem na liście "do obejrzenia". Chodzi mianowicie o Cody vs Dustin Rhodes z Double or Nothing 2019. Spisałem wyżej 9 walk, więc ta wskakuje jako dziesiąta na miejsce gdzieś na początku rankingu.
Dzięki Super Eyepatch Wolfowi znam dość dobrze historię familii Rhodesów i z całym tym bagażem wiedzy zasiadałem do oglądania. Wiedziałem, że jest to pojedynek emocjonalny, słyszałem na jego temat same dobre opinie, ale nie byłem gotowy na aż takie zderzenie się z rzeczywistością. Nie ma tam żadnego złego ruchu, wszystko ma swoją wagę i każdy cios czy rzut sprawia wrażenie zawieszonego gdzieś pomiędzy hołdem, rozliczeniem z przeszłością i chęcią pokazania temu drugiemu, że jednak to moja droga jest lepsza, i to moja filozofia daje więcej odpowiedzi.
Zaskoczyło mnie moje własne wzruszenie na sam koniec i jakaś łezka prawie poleciała, mimo że znam dalsze losy obu panów i wiem, że obie historie miały swój bardziej lub mniej udany przebieg (a jedna nawet finisz).
Takie walki są tym, czy wrestling jest i być powinien. Pomimo tego, że trzeba mieć sporo wiedzy i zżycia z uczestnikami, żeby wchłonąć cały ładunek emocjonalny, jest to nadal bardzo solidny pojedynek sam w sobie, świetnie opowiadający historię w samym ringu. 

• Lubię to 1

6427638215a28716991f4b.jpg