Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1 046
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Ciemny

Dużo się ostatnio mówi o obecnej sytuacji w TNA. Jedni mają o tej federacji dobre zdanie, inni gorsze. Przypomnijmy sobie wychwalane przez wielu czasy z 2004–2006 roku:

• Dywizja X – u szczytu, wówczas była najbardziej respektowana i zajęła nawet miejsce w main event’cie ppv.

• Tag Team – działo się, legendarni America's Most Wanted sprawowali twarde rządy, jako twarze dywizji drużynowej. Oprócz tego mieliśmy wiele team’ów zasługujących na mistrzostwa: Team Canada, Naturals, czy Triple X.

• Heavyweight – na samej górze ciągle Jeff Jarrett, jednak weterani jak DDP, Raven i młode talenty: AJ Styles, Abyss czy Monty Brown gwarantowali dobrą rozrywkę.

Teraz ?

• Dywizja X – na pewno obecnie nie ma i długo jeszcze, jeżeli w ogóle, nie będzie porównania do czasów wcześniejszych. Jednak na przestrzeni ostatnich 3 lat, dywizja ta ma się chyba najlepiej. Nie chciałbym przesadzać, ale np. ultimate x przedostatni w karcie ppv, czy Shelley lub Suicide jako mistrzowie mocno urzeczywistniają współczesny obraz x division.

• Tag Team – oczywiście, AMW już odeszło. Ale to nie koniec. Beer Money – od razu widac, że to taka drużyna, wokół której będą ciągle kręcić się Tag titles i to ona będzie dyktować zasady. Oprócz tego – LAX, Team 3D, czy Motor City Machine Guns. Godni następcy drużyn wymienionych wyżej.

• Heavyweight – bądź co bądź, ale nie ma nawet porównania. Kurt Angle jako mistrz (owszem, może i czasem robił się już nudny) zawsze był over. Jeff Jarrett z naciąganymi runami klęka. Poza tym – Sting, Booker T, Samoa Joe, AJ Styles, itp.

Do czego zmierzam – uważam, że powoli nadchodzi czas ponownej świetności. Znów mamy Samoa Joe, który przychodzi i rozwala wszystko. Znów mamy tego jednego, jedynego AJ Stylesa. Już nikt nie powie, że oprócz niego, jeszcze Angle i Joe posiadają wyróżnienie Triple Crown, bo jest pierwszym i jedynym posiadaczem Grand Slam. Ratingi drgnęły i co ciekawe, nie jak to zwykle bywa tylko raz, jednak ostatnio ciągle bite są rekordy i utrzymuje się te upragnione 1.3 punkta. Bite są rekordy publiczności, w Anglii przekroczono granicę 10 tysięcy, co jest już poważnym wynikiem.

Jak wygląda Wasz bilans dawnego i obecnego TNA ?

Zapraszam do dyskusji.

• Odpowiedzi 2
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

1

• Gabislaw

1

• Viper

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

TNA w latach 2004-2006:

X-Divison - Masz rację były te pamiętne czasy kiedy to jak dobrze pamiętam, na Unbreakable 2005 odbyła się walka wieczoru A.J. Styles'a z Christopher'em Daniels'em i Samoa Joe. Po wyśmienitym pojedynku A.J. spinował Daniels'a kontrując jego Finisher i tym samym został nowym mistrzem "lekkich". Ogólnie rzecz biorąc tych świetnych pojedynków były dziesiątki i nie sposób je wymienić. Tęsknię za tamtą X-Divison.

Tag-Team - Również tag team'y w tamtych czasach prezentowały się w fenomenalny sposób. Nie zapomniana walka pomiędzy Triple X i AMW w pierwszym meczu który odbył się w klatce, jak dobrze pamiętam, utkwił mi głęboko w pamięci. Ta akcja przypominająca Hurricanranę wykonana przez Elix'a Skippera była wyśmienita i nie do powtórzenia. Również tak samo jak w dywizji X były wyśmienite walki których nie sposób wymienić.

Heavyweight - Świetne walki King of the mountain, które poszły na pierwszy plan mojej wypowiedzi. Najlepsza walka według mnie to ta z 2005. Również cieszyło zwycięstwo Raven'a. Szkoda, że nie ma już takich zawodników jak Hardy, Killings, Raven, Monty Brown, Sabu.

Czas teraźniejszy:

X-Divison - W dzisiejszych czasach ta dywizja trochę straciła, lecz podbudowała się po zwycięstwie Shelley'a tego pasa i po świetnym pojedynku Ultimate X na Destination , który wgrał Suicide. Liczę na dalsze sukcesy. :)

Tag-Team - Hmm... Brakuje już tych starych tag'ów jak: AMW, The Naturals, Triple X, Team Canada, lecz zostały za to świetnie zastąpione.

AMW&Team Canada: Beer Money, które zostało połączone z zawodników z team'ów obok, wypada świetnie i myślę, ze jest przyszłość tej federacji.

Heavyweight - Do TNA przyszli tacy zawodnicy jak: CC, Kurt Angle, Sting, Booker, Nash, Steiner co miało podbudować pas wagi ciężkiej, lecz według mnie to odbiło się na X-Divison, więc...

• Reputacja:   0
  • Styl:  Jasny

U mnie to wygląda jakoś tak:

Lata 2004 - 2006

X Division stało na bardzo wysokim poziomie. Duże gwiazdy takie jak Samoa Joe, Christopher Daniels, AJ Styles czy Jeff Hardy były fundamentami tej dywizji. Zdecydowanie najbardziej wartościowa dywizja tamtych czasów.

Tag-Team, podobnie jak high- flyerska dywizja X stała na bardzo wysokim poziomie. Któż nie zna takich drużyn jak AMW, XXX, 3 Live Kru, Team Canada, czy AJ & Fallen Angel? Walka AMW vs. Team Canada była jedną z moich pierwszych walk TNA, które zobaczyłem na Eurosporcie pewnego piątkowego wieczoru. Niestety, po jakimś czasie się rozpadły i już więcej ich nie zobaczymy... ale sentyment i tak zostaje :) .

Heavyweight wspomagane było zarówno takimi gwiazdami Raven, czy DDP jak i oryginalnymi zapaśnikami TNA - Abyssem, AJ'em i Samoa Joe którzy przyciągali publikę przed telewizory. Sporo z nich pozostało, ale czy wygląda to tak samo?

Obecnie

X Division znaczy teorytycznie więcej niż to sprzed roku, czy dwóch. Jednakże zwalnianie takich ikon tej dywizji i zapaśników jak Petey Williams, Johnny Devine i Sonjay Dutt nie wróży jej tak świetlanych lat jak te z 2004- 2006... chyba, że zmierza to do sprowadzenia takich wymiataczy pokroju Amazing Reda, Jacka Evansa, czy Mistico, to ja jestem za. :) Ale brak Peteya zawsze będzie dla mnie zauważalny... czy na prawdę juz nigdy nie zobaczymy Canadian Destroyera? Mam nadzieję, ze kanadyjczyk wróci do TNA w niedługim czasie.

Tag-Team dywizja radzi sobie dobrze mimo malejącej powoli ilości tagów. LAX, MMG, 3D i Beer Money - nie jest to kolosalna ilość drużyn, ale jakościowo za to są świetne! Mimo wszystko, jak już wspominałem wcześniej brakuje mi takich "wyraźnych" Tag Teamów jak AMW, Team Canada, czy XXX.

▪Dywizja Heavyweight... mogę być skłonny stwierdzić, że może ona spokojnie wyprzedzić tą z lat świetności organizacji Jarrett'a. Duża ilość doskonałych wrestlerów, jedyne czym się martwię to... co będzie później? Duża część HW o same dziadki które już za kilka lat będą kończyć karierę.

Jeśli chodzi o ogólny rozrachunek tych okresów w TNA to jednak obecne nie pobije poprzedniego. Mimo to, federacja cały czas idzie do przodu. Z iMPACT'a na iMPACT coraz większe ratingi, ciekawe feudy i storyline'y. Jestem wręcz pewny, że za kilka lat rozpocznie się "druga młodość" TNA... o ile jeszcze się nie rozpoczęła ;) .