Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

UFC (Spoilery, komentarze, dyskusje - temat zbiorczy)

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   202
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  iPhone

UFC Fight Night: Dern vs. Ribas 2 – 11.01.2025

UFC rozpoczęło 2025 rok od kolejnej gali w Las Vegas, a na przód wysunęła się strawweightowa wojna Mackenzie Dern vs Amanda Ribas 2. Panie miały już ze sobą jeden pojedynek z 2019 roku, który wygrała Ribas. Jednak teraz to Dern była górą i zrobiła to w stylu, który zadowolił każdego fana jiu-jitsu. Wielki zwycięzca gali? No cóż, to zdecydowanie Mackenzie Dern, która w trzeciej rundzie wciągnęła Ribas w klasyczne „Jiu-Jitsu 101” – perfekcyjne przejście do dominującej pozycji, armbar, i koniec ostateczny w 4:56. Main Event był mistrzostwem techniki, bo choć Ribas próbowała wywrzeć presję, Dern pokazała, jak należy wykorzystywać każdą chwilę. W pierwszej rundzie obie zawodniczki miały swoje momenty, ale to Dern dominowała na ziemi. W drugiej rundzie to Ribas przejęła inicjatywę, ale to właśnie w trzeciej rundzie Dern trafiła na właściwy moment, wykorzystując błąd Ribas przy próbie obalenia i zmuszając ją do poddania. Wspaniały parter. Bisping pochwalił, to nie będę gorszy, co mi tam.

Santiago Ponzinibbio nie miał zawahań – on po prostu stłamsił Carlstona Harrisa w trzeciej rundzie. Tylko że sędzia… cóż, był trochę za szybki z przerwaniem walki. Harris, który po serii ciosów wyglądał jak marionetka, wydawał się jeszcze w grze. Sędzia przerwał jednak walkę w 3:13 trzeciej rundy, co wywołało sporo kontrowersji. Harris sam powiedział, że byłby w stanie walczyć dalej, ale decyzja sędziego nie podlegała dyskusji. Cóż, Ponzinibbio i tak był na drodze do zwycięstwa, ale Harris może poczuć się trochę niechętnie traktowany przez arbitrów.

Cesar Almeida zaimponował z nawiązką w swojej walce z Abdul Razakiem Alhassanem. Alhassan rozpoczął od silnego ciosu, ale zapomniał o jednym – trzeba pilnować swojej obrony. Almeida znalazł dziurę w obronie, kontrując krótkim prawym, a następnie precyzyjnie kończąc wszystko lewym hakiem, który posłał Alhassana do snu w 4:16 pierwszej rundy. KO roku? No kurde, mamy styczeń, ale faktycznie siadło.

A co z Christianem Rodriguezem? Ten facet znowu położył na deskach faworyta, tym razem Austina Bashiego. Bashi, który był typowany na przyszłą gwiazdę UFC, nie mógł znaleźć odpowiedzi na wszystko, co Rodriguez mu serwował. Obalenia, parter, a gdy walka zaczęła się rozkręcać, Rodriguez po prostu dominował. Z wynikiem 29-28 na kartach sędziów, 23-latek z Wisconsin udowodnił, że jego plan „nie dać się obalić i uderzać” działa jak złoto.

Punahele Soriano miał w planach grappling, ale w 31 sekundzie zakończył walkę z Urosem Mediciem jednym prostym ciosem. Zaskoczenie? Zdecydowanie. Soriano wstrząsnął Serbem jak drzewem. Medic nie wiedział, co go uderzyło. Soriano, który staje się coraz groźniejszy w welterweight, nie dał Medicowi żadnych szans.

Ihor Potieria – ubogi w ostatnich występach – nie miał szczęścia na tej gali. Już po 2 minutach wylądował na deskach po kolanie w krocze i choć próbował się podnieść, to Marco Tulio szybko zakończył jego cierpienia serią ciosów. Przegrana, która tylko pogłębia kryzys Ukraińca w UFC.

Roman Kopylov pokonał Chrisa Curtisa przez nokaut (kopnięcie) w 4:59 rundy 3. Walka była bardzo wyrównana, z obydwoma zawodnikami wymieniającymi ciosy w stójce przez większość czasu. Jednak w ostatnich sekundach trzeciej rundy, Kopylov wyprowadził kopnięcie głową, które trafiło Curtisa, wysyłając go na matę. Curtis próbował się podnieść i był w stanie nieco się poruszyć, ale sędzia zdecydował się przerwać walkę na 1 sekundę przed końcem. Curtis wyraził swoje niezadowolenie z decyzji sędziego, ponieważ uważał, że byłby w stanie kontynuować walkę. Kopylov zdobył swoje 12. zwycięstwo przez nokaut w karierze.

Zdecydowanie nie zawiódł Jacobe Smith, który w 73 sekundy posłał Preston Parsonsa do snu, pozostając niepokonanym. Ten facet na pewno ma w sobie coś, co przyciąga uwagę. Może nawet zacząć starać się o walkę o tytuł, bo zapowiedzi były jasne – Belal Muhammad, szykuj się!

Gala UFC Fight Night: Dern vs. Ribas 2 to prawdziwa karuzela. Zwycięzcy podnieśli poziom i sprawili, że 2025 rozpoczął się od mocnych akcentów w Vegas. Mimo kontrowersji z przedwczesnym przerwaniem walki Ponzinibbio-Harris, reszta pojedynków dostarczyła mnóstwo widowiskowych momentów, od perfekcyjnego jiu-jitsu po brutalne nokauty. A najważniejsze? Nowe gwiazdy mogą zdominować 2025 rok. Wiem, że nie po kolei walki, bo ME oceniłem jako pierwszy, ale pisałem w miarę możliwości z głowy. Po uruchomieniu tematu ROH, mam nadzieję, że uda się ruszyć i ten :P 

Edytowane przez HeymanGuy
  • Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/48684-ufc-spoilery-komentarze-dyskusje-temat-zbiorczy/page/2/#findComment-629721

• Reputacja:   528
  • Urządzenie:  Windows

Chyba pora rozkręcić atti pod względem tematu o UFC 

118600-4615382.png

Wsyscy niepokonani dzisiaj przegrali LOL :D

Może o tych mniej znaczących to nie będę pisał :D 

Nakamura zawalczył mega kiepsko. 0 poszło. 

Dawson zmierzył się z niebezpiecznym CDFem. Niestety gdzieś tam Carlosowi zginęła ta zajebista możliwość scrambli albo po prostu Dawson jest taki silny i ma tak dobrą kontrolę w parterze. 

Guskov czyli nieślubny syn Pasternaka i Smitha zawalczył z gościem z krótkim wyprzedzeniem. Not impressed.

Bekoev za to odwrotnie - to on na szybko wskoczył z tego co pamiętam i ubił. Co prawda C-levela, ale ubił. 

Talbott to kolejny wykolejeniec. Bardzo dużo czasu antenowego UFC mu dawało i miało nadzieję na kolejną gwiazdę. Niestety spotkał się z odpowiednikiem Diego Ferreiry, czyli zawsze niebezpiecznego choć działającego ostatnio w kratkę Barcelosa. Kolejne 0 poszło w pizdu. 

Holland powinien zawalczyć z Chandlerem kto ma bardziej negatywne IQ w fedce. Gość ostatnio walczy jak idiota i gra w grę przeciwnika. Past Prime Wonderboy ubił go, bo ten zamiast używać parteru to bawił się z nim w stójkę. Tak samo z MVP (nie tym z AEW :D ). Gość ostatnio na wyjebce wychodzi. Gdyby zawalczył mądrze to na spokojnie poskładałby RDR, który ma tragiczną stójkę i męczył się z Meserschmidtem.

Śpiewak dał dupy. Świetnie się pokazał z Tyberiuszem, a w następnej walce wrócił do swojego idiotycznego ja. Blaydes przetarł szlaki i pokazał co robić by wygrać z Almeidą, ale grubas (który schudł) poszedł po swojemu. Malhadinho wyzwał Gane'a, czyli najłatwiejszą dla siebie walkę hmm.

Sercem byłem z Samurajem, ale głowa mówiła - Hill to zjeb i jest poziom niżej, ale Jurek to dla niego dobry match-up. W końcu Prochazka daje się uderzać za bardzo, a Jamahal ma czym jebnąć. Jednak nie wiadomo było jak będą wyglądać po ostatnich KOsach. Wyglądali dobrze. A i w końcu zacznę uważać Hilla za elitę, bo oboje dali radę. Juras 2.0 w końcu poprawił obronę i rusza głową. Myślałem, że nie dożyje tego :D 

Ale i tak mamy już zabookowane Kozojebca vs Stonehenge. 

Nie wierzyłem w Umara tak samo jak w Hilla, że jest elitarny, bo level jego opozycji nie był za wielki (Jamal ubił Glovera, który stracił formę, a przegrał z pierwszym lepszym elitarnym przeciwnikiem, z którym się zmierzył, czyli notabene z mistrzem Alexem, a Umarlak obijał B i C levelowców dopóki nie zmierzył się z A levelem Sandhagenem). Jednak ta walka pokazała, że gość jest bardzo dobry.  Walka była 50/50 do ostatnich 2 lub 3 minut walki. Walka przypominała tę Gamrota z Armanim - Mati i Merab po prostu wymęczyli przeciwnika, oddali 2 pierwsze rundy po czym poszli po zwycięstwo na punkty wywalczone lepszym cardio oraz wrestlingiem.  Kandydat na walkę roku. 

ME - niestety pozbawili nas świetnego starcia i w zastępstwie otrzymaliśmy Renate, który wygląda jak nowy mąż mojej matki (serio :D

Do przewidzenia - po początkowym dziwnym wyczuwaniu się, Islam się poślizgnął, po czym wstał takedown i szybki sub. 

Czwarta obrona, każda pechowa. 

Nie wiem czemu nie mogłem znaleźć nigdzie tej gali. Coraz bardziej UFC walczy z piractwem? Godzina 11, potem 12 i dalej nic. Musiałem online oglądać i unikać spojlerów ;/ 

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/48684-ufc-spoilery-komentarze-dyskusje-temat-zbiorczy/page/2/#findComment-630214

• Reputacja:   202
  • Urządzenie:  iPhone

UFC 311 - 18.01.2025

Gala UFC 311 w Intuit Dome w Inglewood dostarczyła emocji pomimo zmiany w walce wieczoru zaledwie na dzień przed wydarzeniem. Pierwotny rywal mistrza wagi lekkiej, Islam Makhacheva, Arman Tsarukyan, musiał wycofać się z powodu kontuzji pleców. W jego miejsce wszedł 10. w rankingu Renato Moicano, który miał zmierzyć się z Beneilem Dariushiem w innej walce na karcie głównej.

Islam Makhachev nie potrzebował wiele czasu, aby potwierdzić swoją dominację w kategorii lekkiej. W walce wieczoru mistrz szybko zmusił Moicano do poddania przez duszenie w 4:05 pierwszej rundy. To była 15. wygrana z rzędu Makhacheva, która przybliżyła go do rekordu UFC należącego do Andersona Silvy (16 zwycięstw), gość jest niesamowity. Po walce Makhachev wyraził gotowość na każdego rywala: „Ktokolwiek waży 155 funtów, niech wejdzie do klatki i stanie naprzeciw mnie. Jeśli ktoś chce tego pasa, zapraszam.” Komentatorzy Daniel Cormier i Joe Rogan zgodnie stwierdzili, że Makhachev może być najlepszym zawodnikiem w historii kategorii lekkiej.

W co-main evencie Merab Dvalishvili obronił tytuł wagi koguciej, pokonując niepokonanego wcześniej Umara Nurmagomedova przez jednogłośną decyzję (48-47, 48-47, 49-46). Walka była niezwykle wyrównana, ale to kondycja i niezłomność Dvalishviliego przeważyły szalę zwycięstwa. Gruzin podjął aż 30 prób obaleń i zadał 133 znaczące ciosy, co ostatecznie przełamało Nurmagomedova. Po walce Dvalishvili powiedział: „Jestem maszyną. Umar to twardy zawodnik, ale cały świat był przeciwko mnie. Nie przejmuję się tym.”

Starcie byłych mistrzów wagi półciężkiej, Jiříego Procházki i Jamahala Hilla, było niezłe Po intensywnych wymianach Procházka zakończył walkę w trzeciej rundzie przez TKO po serii potężnych ciosów, które zmusiły sędziego do przerwania pojedynku. „Czasem muszę przyjąć kilka ciosów, aby stać się prawdziwym Jiřím Procházką,” powiedział czeski zawodnik po walce.

Jailton Almeida, po efektownym zwycięstwie nad Sergheiem Spivakiem w walce wagi ciężkiej, zaliczył gafę, dziękując fanom z „Las Vegas”, mimo że gala odbywała się w Kalifornii. Publiczność szybko przypomniała mu o pomyłce, ale Almeida zdołał odzyskać sympatię, zapowiadając chęć walki z Cirylem Gane: „Przestań uciekać, Ciryl. Brazylia kontra Francja. Zróbmy to!”

Azamat Bekoev zaliczył spektakularny debiut w UFC, pokonując Zachary’ego Reese’a przez TKO w pierwszej rundzie po serii brutalnych ciosów w parterze. Payton Talbott, wcześniej niepokonany, przegrał z doświadczonym Raonim Barcelosem, który zaprezentował mistrzowską kontrolę w parterze i dominację przez całą walkę.

Z mniej istotnych dla mnie rzeczy to: Reinier de Ridder zdominował Kevina Hollanda, wygrywając przez duszenie zza pleców w pierwszej rundzie. Bernardo Sopaj zwyciężył w zaciętej walce z Ricky'm Turciosem, mimo widocznego zmęczenia w końcówce. Muin Gafurov pokonał Rinyę Nakamurę, zadając Japończykowi pierwszą porażkę w karierze. Tagir Ulanbekov wygrał jednogłośną decyzją z Claytonem Carpenterem w walce otwierającej galę.

UFC 311 dostarczyło nie było nawet takie złe jak na to jakie się zapowiadało po umówionym zastępstwie w ME. Największymi wygranymi byli Makhachev, który kontynuuje swoją dominację, oraz Dvalishvili, który pokazał, że jego kondycja i siła woli są trudne do pokonania. 

• Lubię to 1
https://forum.wrestling.pl/topic/48684-ufc-spoilery-komentarze-dyskusje-temat-zbiorczy/page/2/#findComment-630323

• Reputacja:   625

7 godzin temu, CzaQ napisał(a):

Nakamura zawalczył mega kiepsko. 0 poszło. 

Odsyłam do tematu o WWE:punkk:

Btw., czy mógłbyś mi napisać, bo opuściłem jakieś ostatnie 133 gale UFC, jak sobie radzi prawdziwa legenda tej fedki Krycha?:P

• Haha 1
https://forum.wrestling.pl/topic/48684-ufc-spoilery-komentarze-dyskusje-temat-zbiorczy/page/2/#findComment-630325

• Reputacja:   528

10 minut temu, MattDevitto napisał(a):

Odsyłam do tematu o WWE:punkk:

Patrz ile łączy UFC i wrestling. Nie dość, że ten sam zarząd z WWE to jeszcze mamy dwóch Nakamurów i dwóch MVP :D

11 minut temu, MattDevitto napisał(a):

Btw., czy mógłbyś mi napisać, bo opuściłem jakieś ostatnie 133 gale UFC, jak sobie radzi prawdziwa legenda tej fedki Krycha?:P

A to nic nie straciłeś. Nie słyszałeś, że zrobił sobie przerwę i zajął się aktorstwem? 

comment_iZTcZTcfNtFC86nn3kmDv9Hp23Gubag5

Ostatnio grał w serii "Epoka Lodowcowa". Chyba niedługo następna część, więc chyba walk długo nie będzie :diabel: 

• Haha 1
https://forum.wrestling.pl/topic/48684-ufc-spoilery-komentarze-dyskusje-temat-zbiorczy/page/2/#findComment-630327

• Reputacja:   625

5 minut temu, CzaQ napisał(a):

Ostatnio grał w serii "Epoka Lodowcowa". Chyba niedługo następna część, więc chyba walk długo nie będzie :diabel: 

I tu się mylisz kolego:D - żeby nie było aż takiego off-topica dodam, że nie będzie pokazu jego finezji w takim UFC, ale na naszej ziemi już tak!

PS - więcej info dam w sb:icon_wink:

https://forum.wrestling.pl/topic/48684-ufc-spoilery-komentarze-dyskusje-temat-zbiorczy/page/2/#findComment-630329