Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Dostęp do pełnej zawartości forum wymaga zalogowania się. Możesz przyśpieszyć proces logowania lub rejestracji używając konta na wspieranych przez nas serwisach.

W przypadku problemów z dostępem do konta prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum(@)wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   223
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Oscary 2018 - Lista nagrodzonych filmów:

FILM

"Czas mroku"

"Dunkierka"

"Tamte dni, tamte noce"

"Uciekaj!"

"Lady Bird"

"Nić widmo"

"Czwarta władza"

"Kształt wody"

"Trzy billboardy za Ebbing, Missouri"

AKTOR PIERWSZOPLANOWY

Timothee Chalamet - "Tamte dni, tamte noce"

Daniel Day-Lewis - "Nić widmo"

Daniel Kaluuya - "Uciekaj!"

Gary Oldman - "Czas mroku"

Denzel Washington - "Roman J. Israel, Esq"

AKTORKA PIERWSZOPLANOWA

Sally Hawkins - "Kształt wody"

Frances McDormand - "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri"

Margot Robbie - "Jestem najlepsza. Ja, Tonya"

Saoirse Ronan - "Lady Bird"

Meryl Streep - "Czwarta władza"

AKTOR DRUGOPLANOWY

Willem Dafoe - "The Florida Project"

Woody Harrelson - "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri"

Richard Jenkins - "Kształt wody"

Christopher Plummer - "Wszystkie pieniądze świata"

Sam Rockwell - "Trzy billboardy za Ebbing, Missouri"

AKTORKA DRUGOPLANOWA

Mary J. Blige - "Mudbound"

Allison Janney - "Jestem najlepsza. Ja, Tonya"

Lesley Manville - "Nić widmo"

Laurie Metcalf - "Lady Bird"

Octavia Spencer - "Kształt wody"

REŻYSER

Christopher Nolan - "Dunkierka"

Jordan Peele - "Uciekaj!"

Guillermo del Toro - "Kształt wody"

Greta Gerwig - "Lady Bird"

Paul Thomas Anderson - "Nić widmo"

SCENARIUSZ ADAPTOWANY

"Tamte dni, tamte noce"

"Disaster Artist"

"Logan: Wolverine"

"Gra o wszystko"

"Mudbound"

SCENARIUSZ ORYGINALNY

"I tak cię kocham"

"Uciekaj!"

"Lady Bird"

"Kształt wody"

FILM NIEANGLOJĘZYCZNY

"Fantastyczna kobieta"

"The Insult"

"Niemiłość"

"The Square"

"Dusza i ciało"

DOKUMENT

"Abacus: Small Enough to Jail"

"Ikar"

"Ostatni w Aleppo"

"Strong Island"

"Faces Places"

ANIMACJA

"Dzieciak rządzi"

"Coco"

"Breadwinner"

"Ferdinand"

"Twój Vincent"

PIOSENKA

Mighty River - "Mudbound"

Mystery of Love - "Tamte noce, tamte dni"

Remember me - "Coco"

Stand Up For Something - "Marshall"

This is me - "Król rozrywki"

MUZYKA

"Dunkierka"

"Nić widmo"

"Kształt wody"

"Gwiezdne Wojny: Ostatni Jedi"

ZDJĘCIA

"Blade Runner 2049"

"Czas mroku"

"Dunkierka"

"Mudbound"

"Kształt wody"

MONTAŻ

"Baby Driver"

"Dunkierka"

"Jestem najlepsza. Ja, Tonya"

"Kształt wody"

EFEKTY SPECJALNE

"Blade Runner 2049"

"Strażnicy Galaktyki vol. 2"

"Kong: Wyspa Czaszki"

"Wojna o planetę małp"

DŹWIĘK

"Baby Driver"

"Blade Runner 2049"

"Dunkierka"

"Kształt wody"

MONTAŻ DŹWIĘKU

"Baby Driver"

"Blade Runner 2049"

"Dunkierka"

"Kształt wody"

SCENOGRAFIA

"Piękna i Bestia"

"Blade Runner 2049"

"Czas mroku"

"Dunkierka"

"Kształt wody"

KOSTIUMY

"Piękna i Bestia"

"Czas mroku"

"Nić widmo"

"Kształt wody"

"Powiernik królowej"

CHARAKTERYZACJA

"Czas mroku"

"Powiernik królowej"

"Cudowny chłopak"

FILM KRÓTKOMETRAŻOWY

"DeKalb Elementary"

"The Eleven O'Clock"

"My Nephew Emmett"

"The Silent Child"

"Watu Wote: All of Us"

KRÓTKOMETRAŻOWY DOKUMENT

"Edith+Eddie"

"Heaven Is a Traffic Jam on the 405"

"Heroin(e)"

"Knife Skills"

"Traffic Stop"

KRÓTKOMETRAŻOWA ANIMACJA

"Dear Basketball"

"Garden Party"

"Lou"

"Negative Space"

"Revolting Rhymes"

Rozdanie Oscarów już za nami, a na Atti cisza? Należałoby to zmienić :wink:

Zakładam ten temat trochę „z dupy”, ponieważ jestem mocno do tyłu z nominowanymi pozycjami. Oglądałem jednak zwycięzcę w najważniejszej kategorii (najlepszy film) i Oscar dla „Kształtu Wody” to dla mnie po prostu kpina. Nie żeby film był jakiś chujowy, bo z pewnością w jakiejś mierze broni się solidną stroną wizualną i momentami bardzo dobrym aktorstwem, ale jako sam film, to przeciętniak i to do kwadratu (oceniłem go na FilmWebie 5/10). Ot, takie baśniowe pitu-pitu dla dorosłych i fabularnie kompletnie mnie to nie ujęło. Poza tym przewidywalność i głupota zabijały ten film. Ja rozumiem, że laska mogła poczuć sympatię do „potworka” i postanowić go uratować przed rządowymi oprawcami, ale żeby czuła seksualny pociąg do człowieka-ryby? No kurwa, bez jaj! Poza tym, to całe wyprowadzenie go z laboratorium… Zimna wojna, wszyscy wszędzie widzą szpiegów, tak więc zabezpieczeń w chuj, a tu dwie sprzątaczki uprowadzają obiekt badań i nikt tego nawet nie rejestruje na żadnej z kamer, a babki sobie później przyłażą do pracy jakby nigdy niby nic. Serio???

Oscar dla tego filmu to dla mnie totalny żart.

To do czego się mogę jeszcze odnieść, to Oscar za kobiecą rolę drugoplanową, dla Allison Janney. To akurat bardzo dobry wybór, bo babka kapitalnie zagrała w „I. Tonya” rolę matki głównej bohaterki – zimną, pozbawioną uczuć sukę, która od małego ryła dziewczynce psychikę, wychowując Materiał Na Mistrzynię, a nie dziecko. Wiarygodnie zagrana i przerażająca rola (tym bardziej, że film na faktach).

Ode mnie tyle, bo sporo mam jeszcze do nadrobienia w oscarowej materii, ale może ktoś kto widział więcej niż ja będzie miał chęć się tutaj wypowiedzieć. Z chęcią bym poczytał odnośnie pozycji nominowanych do nagrody za najlepszy film, bo poza przeciętnymi „Dunkierką” (na tle klasyków kina wojennego wypada po prostu mega-średnio) i „Uciekaj!” (nie wiem skąd zachwyty nad tym filmem?), które widziałem, są jeszcze „Bilboardy” oraz „Czwarta Władza”, które są dla mnie pozycjami koniecznymi do nadrobienia (zwłaszcza ten pierwszy), ale cała reszta jakoś kompletnie mnie nie zachęca do obejrzenia (ktoś może mi polecić lub odradzić „Tamte dni, tamte noce”?).

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/

• Odpowiedzi 10
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• -Raven-

4

• Kcramsib

3

• jakub97sc

2

• N!KO

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

Mogę polecić „Tamte dni, tamte noce”, ale tylko jeśli lubi się melodramaty ;) Bo tym ten film, gdy nie patrzy się na płeć głównych bohaterów, jest... świetnie zagranym (szczególnie Hammera okradli z nominacji) i ładnie nakręconym (co było łatwe o tyle, że plenery śliczne, nietrudno więc było nimi zachwycić), ale jednak chwilami nieco nudnawym romansidłem z przewidywalnym zakończeniem. No i druga sprawa, po "Call me by Your name" widać wyraźnie, że scenariusz napisał ponad 80-letni gej, dawno bowiem nie widziałem filmu z tak fatalnie nakreślonymi postaciami kobiecymi...

Cóż, still better than "Moonlight". Przy czym to drugie wciąż było znacznie lepsze od "Małej Syrenki 2", która jest chyba najsłabszym zwycięzcą w kategorii "najlepszy film" od czasu... jest chyba najsłabszym zwycięzcą w kategorii "najlepszy film". :roll:

Z jednym się ino nie zgodzę: o ile "I, Tanya" było fajnym filmem i cieszy, że dostało Oscara, o tyle moim zdaniem wygrało akurat w niewłaściwej kategorii ;) Bo tu kibicowałem Laurie Metcalf, która grała wprawdzie w znacznie słabszym filmie ("Lady Bird" to słabizna jakich mało, nawet to 5/10 jakie dałem na filmwebie nieco naciągane) i miała znacznie mniej rzucającą się w oczy (czytaj: mniej przerysowaną) rolę, potrafiła jednak stworzyć postać, która naprawdę zapadła w pamięć. Postać, przede wszystkim, cholernie prawdziwą.

Do obczajenia zostały jeszcze "Trzy billboardy", "Czas mroku" i "Nić widmo", szczególnie tego ostatniego jestem ciekaw, bo zapowiada się to trudny i nudny, ale jednocześnie cholernie dobry film. Wiem, paradoks :roll: Plus teoretycznie "The Post", ale biorąc pod uwagę że nie podobał mi się żaden film Spielberga od 2004 roku, to ten mnie szczególnie nie pociąga...

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431901

Do tej pory udało mi się zaliczyć jedynie Bilboardy. I to tak świeżutko, bo wczoraj obejrzałem. Nie mam odniesienia do reszty, ale jestem spokojnej myśli, że Oscar za rolę kobiecą jest zasłużony. Poza tym Rockwell był tam moim ulubieńcem - jego postać była świetnie napisana i zagrana bardzo wyraziście :) Myślę, że tego najważniejszego Oscara mogłyby również zgarnąć Bilboardy - chociaż Kształtu Wody nie widziałem, to sądząc po opiniach, zalatuje to mocno Labiryntem Fauna, co nijak nie trafia w moje klimaty :)
https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431925

• Urządzenie:  Windows

Z filmów nominowanych do głównej kategorii najwyżej oceniłem "Czwartą władzę" (Tamte dni jeszcze przede mną). Mimo tego, byłem przekonany, że statuetki nie zgarnie. To nie ten kaliber. Zwycięstwo "Kształtu wody" mnie zaskoczyło. Za reżyserie Del Toro był tutaj pewniakiem, bo zgrabnie połączył wiele gatunków, ale od połowy ten film przestał w ogóle widza angażować. Już wolałbym, żeby "Uciekaj" zaskoczyło wszystkich, lub ten "pewniaczek" wielu "Trzy Billboardy", który mnie też jakoś szczególnie nie porwał.

Oldman też dostał chyba za zasługi, bo tam trzeba było wyróżniać za charakteryzacje, a nie kreacje. Day-Lewis składa wszystkich, a i Denzel był ciekawszy od zwycięzcy.

MacDormand spokojnie mogła odebrać tę statuetkę przed galą. Nawet złodziej wiedział kto wygra, żeby później ją ze złotego ludzika skroić :wink: Ale wygrała też ze względu na nijaką konkurencje.

Na drugim planie też pewniaki. Tradycyjnie mnie bawi nominacja dla Spencer.

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431935

Myślę, że tego najważniejszego Oscara mogłyby również zgarnąć Bilboardy - chociaż Kształtu Wody nie widziałem,

Obejrzałem wczoraj Bilbordy i jedno co mogę powiedzieć, to to, że dupą wciągają Kształt Wody, choć nie jest to film idealny (dałem 7/10, bo aktorstwo jest kapitalne, bohaterowie pełnokrwiści i niejednoznaczni, a dialogi - soczyste. Film niestety wykłada się na ostatniej prostej, która mocno odstaje od pierwszych 3/4 filmu, które kopią dupsko). Mimo to, jak dla mnie jedna z ciekawszych produkcji tamtego roku.

Poza tym Rockwell był tam moim ulubieńcem - jego postać była świetnie napisana i zagrana bardzo wyraziście :)

Rockwell standardowo dawał radę (bo to kurewsko dobry aktor), ale chyba jeszcze bardziej podobała mi się rola i gra Woody'ego H. Szkoda, że tak szybko... "zniknął", bo Oscar mógłby powędrować w zupełnie inne ręce.

Bo tu kibicowałem Laurie Metcalf, która grała wprawdzie w znacznie słabszym filmie ("Lady Bird" to słabizna jakich mało, nawet to 5/10 jakie dałem na filmwebie nieco naciągane) i miała znacznie mniej rzucającą się w oczy (czytaj: mniej przerysowaną) rolę, potrafiła jednak stworzyć postać, która naprawdę zapadła w pamięć. Postać, przede wszystkim, cholernie prawdziwą.

Ale postać matki Tonyi Harding jest jak najbardziej prawdziwa, bo film jest na faktach, a babsko ponoć faktycznie było taką zimną, pozbawioną uczuć suką.

Edytowane przez -Raven-
https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431936

Bo tu kibicowałem Laurie Metcalf, która grała wprawdzie w znacznie słabszym filmie ("Lady Bird" to słabizna jakich mało, nawet to 5/10 jakie dałem na filmwebie nieco naciągane) i miała znacznie mniej rzucającą się w oczy (czytaj: mniej przerysowaną) rolę, potrafiła jednak stworzyć postać, która naprawdę zapadła w pamięć. Postać, przede wszystkim, cholernie prawdziwą.

Ale postać matki Tonyi Harding jest jak najbardziej prawdziwa, bo film jest na faktach, a babsko ponoć faktycznie było taką zimną, pozbawioną uczuć suką.

Tzn żeby była jasność, tego że Janney zagrała, jak to się mówi, "over the top", absolutnie się nie czepiam, bo wiem że postać którą grała IRL jest wyjątkowo "over the top". Ja tylko zaznaczam, że kreacja Metcalf, choć diametralnie odmienna, podobała mi się po prostu bardziej... ale obie były w sumie godne statuetki ;)

Swoją drogą przypomniał mi się taki film z początku lat 80., "Mommie Dearest". Faye Dunaway grała w nim (rewelacyjnie moim zdaniem) legendę Hollywood Joan Crawford, była (podobnie jak oryginał) niezwykle "over the top" i... dostała za tą rolę Złotą Malinę - jedną z bardziej krzywdzących w dziejach tych idiotycznych nagród. Ot, bywa czasem i tak...

A, i nie zwróciliśmy uwagi na najważniejsze: Kobe Bryant ma tyle samo Oscarów co Al Pacino ;)

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431938

Swoją drogą przypomniał mi się taki film z początku lat 80., "Mommie Dearest". Faye Dunaway grała w nim (rewelacyjnie moim zdaniem) legendę Hollywood Joan Crawford, była (podobnie jak oryginał) niezwykle "over the top" i... dostała za tą rolę Złotą Malinę - jedną z bardziej krzywdzących w dziejach tych idiotycznych nagród. Ot, bywa czasem i tak...

Złote Maliny, tak samo jak Oscary, są często przyznawane kompletnie "z dupy", tak więc te nagrody trzeba traktować zdecydowanie z przymrużeniem oka.

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431946

Tzn o ile często Maliny rozdają zwyczajnie z dupy (Kubrick nominowany za Lśnienie, taaaa), tak tu powód był akurat dość czytelny. Film (sam w sobie zresztą nie za dobry, mimo genialnej Dunaway) mocno uderzał w dobre imię zmarłej kilka lat wcześniej Joan Crawford, powstał bowiem na podstawie biografii autorstwa jej adoptowanej córki i mocno skupiał się na ich... nazwijmy to trudnej relacji. O tym, że Crawford piła, biła... no i takie przedstawienie sprawy nie spodobało się dużej części Hollywood. Bo jakże to, źle mówić o legendzie? A że do tego poruszono tam też zawsze kontrowersyjny temat odstawiania na boczny tor starzejących się aktorek?
https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431947

Rockwell standardowo dawał radę (bo to kurewsko dobry aktor), ale chyba jeszcze bardziej podobała mi się rola i gra Woody'ego H. Szkoda, że tak szybko... "zniknął", bo Oscar mógłby powędrować w zupełnie inne ręce.

Do Woody'ego mam olbrzymią sympatię (wynikającą zwłaszcza z "Detektywa"), więc osąd jego występu zapewne odbyłby się patrząc przez pryzmat sympatii. Rockwell zaś to dla mnie, choć wstyd przyznać, przede wszystkim Dziki Bill z Zielonej ;) Wiele z nim nie widziałem, a tutaj trafił do mnie niemal doskonale.

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431950

Rockwell zaś to dla mnie, choć wstyd przyznać, przede wszystkim Dziki Bill z Zielonej ;) Wiele z nim nie widziałem, a tutaj trafił do mnie niemal doskonale

Obejrzyj go chociażby w "Moon". Klasa sama w sobie, a i film w pytę (jeżeli ktoś lubi SF, of course)

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431990

To i ja się dołączę do Oscarów.

Na obecną chwilę z filmów, które mogłyby dostać jakąkolwiek nagrodę w tegorocznych Oscarach obejrzałem:

-Trzy Billboardy 6/6

-Call Me By Your Name 5/6

-I Tonya 4.5/6

-Disaster Artist 4.5/6

-Logan 4.5/6

-Kształt Wody 4/6

-Nic Widmo 3.5/6

-Lady Bird 3.5/6

-Baby Driver 4/6

-Florida Project 3.5/6

-Uciekaj 3.5/6

Chcę zobaczyć jeszcze jeden film - Mudbound i dla mnie przygoda z Oscarami się skończy.

Jeśli chodzi o nagrody to zgadzam się co do aktorów. Film i reżyser nie. Oscar dla scenariuszy wybrany dobrze.

Dla fanów Rockwella dobra wiadomość. Jeszcze w tym roku premierę powinien mieć Backseat z jego udziałem. Polecam zapoznać się z wstępnymi wiadomościami na temat tego filmu.

https://forum.wrestling.pl/topic/46698-oscary-2018/#findComment-431992

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• KyRenLo
      Patrzcie. Właściwie to słuchajcie co znalazłem: Kurwa no słowo upadek, to jest jednak potężne nadużycie. To chyba musiał fan WWE przygotowywać ten materiał.   Liv Morgan:
    • KyRenLo
      Zależy, od której strony na nią spojrzeć Jest w porządku, ale jej koleżanka Steph wygląda na teraz lepiej. Zobaczymy, co to będzie w przyszłości. Rywalizacja między Paniami jest nieunikniona.  New Year's Evil:  
    • KyRenLo
      WWE ranks the Top 10 rivalries of 2024:   Dobra lista? Zdecydowanie zasłużone pierwsze miejsce. Miło widzieć, że Panie zostały wrzucone na podium.
    • Mr_Hardy
    • KyRenLo
      WWE Women's United States Title Tournament Final Match (vakant) Jesteśmy obecnie w fazie półfinałowej i wygląda to tak: Bayley vs. Chelsea Green Michin vs. Tiffany Stratton Bayley taki pas nie jest potrzebny. Tiffy ma walizkę i czekamy na udaną realizację. Wychodzi, że najlepszy zestaw na finał to Green vs. Michin, bo właśnie takie zawodniczki powinny rywalizować o tytuł US. Natomiast coś mi mówi, że któraś z tych bardziej uznanych Bayley/Tiffy w finale się znajdzie.  Liv Morgan (c) vs. IYO SKY Ringowo i wizualnie powinno być ładnie. Wynik, jednak chyba z góry znany. Walka Liv vs. Rhea to droga, na której jesteśmy i dziwne byłoby, gdyby Liv gdzieś w trakcie straciła tytuł. Gunther (c) vs. Finn Balor Kolejna walka ze sporą szansą na dobry poziom. Czy jest możliwa niespodzianka? Moim zdaniem nie. Priest się pewnie pojawi, a Gunther obroni tytuł. Cody Rhodes (c) vs. Kevin Owens Dodałbym tutaj jakąś stypulację, ale nawet bez niej będzie dobrze. Mogę sobie napisać, że fajnie byłoby zobaczyć KO na chwilę z pasem, ale nie sądzę, że Blondas przed WM straci tytuł. Spoko to wygląda. Zobaczymy, czy już po fakcie też będę chwalił. Jak wam się podoba karta na teraz? Myślicie, że coś zostanie jeszcze dodane? Będą jakieś niespodzianki (Nie chodzi o wyniki)? Jaki finał turnieju o pas US pasowałby wam najbardziej? I jaka zawodniczka powinna zdobyć ten tytuł na starcie?
  • Dodaj nową pozycję...