Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Filmy ostatnio widziane

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Wiesz Nolan w swoich dwóch poprzednich częściach upodobnił bardziej DK do dramatu obyczajowego

No i w TDK ten pseudorealizm raził po oczach.

skoro reszty narzekań nie cytujesz , postaram sie pózniej jeszcze podać więcej szczegółów skoro te cie nie satysfakcjonują.

Bo przecież to nie jest tak, że się nie zgadzam ze wszystkim, nie? :) Po prostu śmieszą mnie takie zarzuty.

Zrobili by drugie Avengers, ale gosc chcial byc bardziej ambitny to mogl przynajmniej Batmana usmiercic.

Mógł i to mnie właśnie zdenerwowało w końcówce.

Co mnie jeszcze zdenerwowało, to z pewnośćia Gotham, a raczej Nowy Jork, miasto całkowicie straciło na swojej tajemniczości (za dużo dzieje sie za dnia). To nie zmienia faktu, że film mi się cholernie spodobał i choć rozumiem, że nie każdy musi mieć takie zdanie jak ja, to wystawianie "TDKR" dwójki to według mnie przesada.

No i w TDK ten pseudorealizm raził po oczach.

No ale taki był zamysł Nolana i za to pokochaliśmy nową wizje Batmana szczególnie ci którzy pamiętali wersje Schumachera. Tak więc skoro w III części Mroczny Rycerz się odrealnił to ci którym się podobały 2 poprzednie części będą narzekali (nie dziwię się oceną 5/10 4/10 itd...) a tacy jak ty - których kuł w oczy realizm musza zrozumieć że nie każdego będzie nowy DK cieszył :???:

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

No ale taki był zamysł Nolana i za to pokochaliśmy nową wizje Batmana szczególnie ci którzy pamiętali wersje Schumachera.

Znow się nie rozumiemy. Uważam tylko, że Nolan w "Mrocznym rycerzu" poszedł już za bardzo do przodu z tym realizmem, co nie zmienia faktu, że film mi się bardzo spodobał. Powtórzyłem sobie "Batman - początek" i tam to chyba najlepiej pod tym względem wygląda i szkoda, że w dwóch pozostałych częściach Nolan nie poszedł tą ścieżką (tam też Gotham wyglądało najlepiej).

Tak więc skoro w III części Mroczny Rycerz się odrealnił

Już bym tak nie przesadzał. Poszedł po prostu już trochę bardziej w stronę komiksu, jeżeli werzyć osobom które się tym interesują.

• Urządzenie:  Windows

The Five-Year Engagement (Jeszcze Dłuższe Zaręczyny)

Dokładnie rok po poznaniu, Tom Solomon (Jason Segel) oświadczas się swojej dziewczynie, Violet (Emily Blunt). Zaręczyny zaczynają się przedłużeć, a wielki dzień odkładać w czasie... Brzmi jak kolejny kom-rom, gdzie postawione jest przed nami pytanie, czy miłość może przetrwać tę nieoczekiwaną próbę czasu? Odpowiedź Hollywoodzkich twórców jest raczej pewniakiem, ale wypada liczyć na kilka niewinnych uśmiechów w między czasie.

Od hitu z 2008 roku, „Forgetting Sarah Marshall” – u nas znanego jako „Faceci też Płaczą” – miałem na uwadze poczynania Segela. Twórcy zaczęli w niego częściej inwestować, a on odpłacał się łudząco podobną kreacją, która z każdym kolejnym filmem cieszyła coraz mniej. „Jeszcze Dłuższe Zaręczyny” to potwierdzenie tej teorii. Druga połówka jest Angielka, więc ostatnią rzeczą jaką od niej oczekiwałem, to bycie śmiesznym. Za komedie odpowiada najlepszy kumpel idiota - Chris Pratt - a najlepiej aktorsko wypada przebojowy szef - Rhys Ifans. To daje ten sam „deser”, który stara się ratować wszystkie dania główne z kom-romowego menu.

Różne ścieżki kariery rozdzielają ich, zaczynają próbować innych rzeczy, aż do znanego finału. Jedyni, którzy nie wygrają, to Ci poświęcający czas na ten film. Doświadczenie definitywnie za długie, na materiał, który chcieli zobrazować. Po godzinie byłem w stanie wypunktować plan wydarzeń, a to nawet nie była połowa drogi. Nie uświadczymy żadnej postaci, ani żadnego motywu, wyróżniającego produkcje na tle innych. Uformowali to w ten sam sposób, co ich protoplaści. Jeśli ktoś łykał to w takiej formie wcześniej, to pewnie będzie się szczerzył i tutaj. Jeśli ktoś nie był fanem, to zapewniam, że rewolucji nie uświadczy – 3/10

50608915156a3743c1fa34.jpg

Total Recall (Pamięć Absolutna)

Robotnik Douglas Quaid (Colin Farrell), zaintrygowany reklamą, postanawia ubarwić swoje życie o wszczepione wspomnienia z wakacji na Marsie, podczas których jest tajnym agentem. Zabieg niestety kończy się niepowodzeniem, a Quaid zaczyna być prześladowany przez władze. Całośc jest zainspirowana opowiadaniem Philipa K. Dicka – „Przypomnimy to Panu Hurtowo” – i nowym wydaniem hitu z 1990 roku (tam w roli głównej Arnold Schwarzenegger).

Nie wiem, jaki jest powód kręcenia tego samego filmu po 22 latach. Czy coś zostało zmienione? Jeśli tak, to nieznacznie. Najważniejsze jest to, że główne fabularne twisty zostały zachowane, czyli spore grono odbiorców będzie oglądało to samo po raz drugi. Przyjdzie czas na porównania, i o ile Arnie nigdy nie był wielkim aktorem, a warsztatowo poprzeczki nie ustawiał zbyt wysoko, tak przyjęło się, że „Pamięć Absolutna” to jego wyżyny, z której patrzy w dół na Colina Farrella. Arnie był zmieszany prezentowaną sytuacją – budząc sympatie widza - a Colin po prostu przedziera się przez kolejne przeszkody, w akcjach mniej lub bardziej efektownych. Te w połączeniu z niektórymi ujęciami kamer, przypominają gre video do tego stopnia, że nie wiedziełem, czy skupić sie na filmie, czy łapać za kontroler. Ciężko to uznać za plus, gdyz za każdym razem bliżej temu do kiczu.

Męskie oko powinny cieszyć Farrellowe towarzyszki – Jessica Biel i Kate Beckinsale – ale ze znajomością oryginału, będziecie oglądać hit sprzed lat, bez duszy, ale z lepszymi efektami. Kilka pozytywnych scen to za mało, żeby zaakceptować podróbke – 3/10

Ted

Historia małego chłopca i życzenia, które na zawsze zmieniło jego życie. Podczas świąt Bożego Narodzenia – ten specjalny czas w roku, kiedy dzeci zbierają się by obić żydowskiego rówieśnika – mały John Bennett (w dorosłej wersji Mark Wahlberg) marzy by jego nowy prezent – pluszowy miś – przemówił. W tej dziecięcej historii nie byłoby nic rewelacyjnego, gdyby nie stał za nią Seth MacFarlane – twórca serialów „Family Guy” czy „American Dad”. Jeśli ten facet wpadł na pomysł gejowskiego jednolatka, na którym zrobił karierę, to możecie być pewni, że ten miś nie będzie normalny.

Ted to prawdopodobnie najlepsza komedia tego roku, a jej pluszowy bohater – mimo prostego zalożenia – okazał się strzałem w „10”. Słodka mała rzecz z ciętym jak brzytwa językiem. Robi sobie jaja z rzeczy, z których sam lubie się ponabijać, więc ciężko mi sobie przypomnieć scene, w której bym się nie śmiał z jego wyczynów. Nie mogę tego oczywiście powiedzieć o jego partnerze – i filmowym przyjacielu – Wahlbergu, którego – delikatnie ujmując - nigdy fanem nie byłem. Sam chyba zdał sobie sprawe ze swojej aktorskiej nieudolności, i często spotykam go w komediach. Tam zwykle rżnie głupa, czyli jest tępakiem, którzy śmieszą mnie stojąc obok, a nie na ekranie. Dobrze, że większość gagów położyli na barkach misia, a Markowi został główny dylemat postawiony w filmie. Co zrobić w sytuacji, kiedy dziewczyna chcę przenieść związek na wyższy poziom, a na drodze stoi Twój wieloletni przyjaciel? Pierwszy wniosek jest prosty – kobiety psują wszystko – ale jeśli tą kobietą jest Mila Kunis – najwyższy czas wyrzucić pluszaka. Mila nie daję żadnego wielkiego przedstawienia, ani nie ma zamiaru bawić kogokolwiek. Jest tam wyłącznie na potrzeby fabuły, a ja nigdy nic poza względami wizualnymi od niej nie wymagałem – wciąż nr.1.

Największy problem Teda – nawet większy od Wahlberga – to staranie się opowiedzieć historii. Sam nie wierze co piszę, ale przez to, że w tym trójkącie musi sie coś popsuć, komedia zaczyna cierpieć. Śmiejesz się do łez, kiedy przychodzi czas poważnego przekazu, którego nikt w tym momencie nie będzie pragnął. Dodatkowo, uparcie upchnęli na drugim planie czarne charaktery, które kompletnie się nie zlewają z całością. Ni to jakieś wielkie postaci, ni to zabawne persony – cechy Mili Kunis, ale bez wyglądu, tj. dramat. Wraz z nimi fabuła staje się mocno dziecinna. Przypomina filmy produkowane seryjnie na potrzeby TV przez Disneya. Poważne „faux pas” ze strony MacFarlane’a. Skoro mamy humor przekraczający bariery, to nie róbmy motywów skierowanych wyłącznie dla najmłodszych.

ACZKOLWIEK, biorąc pod uwagę, że to film, ktory ma wywołać mój uśmiech, walić te minusy. Świetna postać, z komediowym instykntem Setha, nie mogła mi się nie spodobać. Dopisać do tego smaczki w postaci Ryana Reynoldsa, który nic w filmie nie mówi, czy starej gwiazdy kina akcji – a dokładnie JEDNEGO filmu akcji – którą tutaj wskrzesili. Dla mnie bajka. Kupuję na DVD i oglądam ponownie – 8/10

Edytowane przez N!KO

Orientuję się ktoś, czemu nie ma żadnej kopii "Zakochani w Rzymie" dostępnej w internecie. Film miał premier idąc za FW w kwietniu. Być może słabo szukam, ale na jednym portalu z warezem (ten największy) ani śladu.

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

Jeszcze nie ma, ponieważ z tego co mi wiadomo, ta premiera odbywała się jedynie w Rzymie, gdyż tam był on kręcony, a film do kin amerykańskich ma wejść w podobnym czasie co w Polsce.
Dwa razy się zastanów, zanim poczęstujesz się miodem podanym na ostrym nożu.

2349695364ab77fee2b70b.jpg

Aha :( , dzięki za info.

The Expendables 2 (Niezniszczalni 2)

Mr. Church (Bruce Willis) raz jeszcze planuje wysłać ekipę Niezniszczalnych, na z pozoru łatwe zadanie. Misja zmienia swój priorytet po śmierci jednego z członków. Celem pozostałych staje się zemsta w samym środku terytorium wroga.

Emeryci wstają ze swych bujanych krzeseł, żeby znów przypomnieć sobie lata świetności. Kontynuacja jest powtórką z oryginału – filmem pełnym niewyobrażalnych akcji, rozlewu krwi i prostych dialogów (nawet takich jak „See You Later, Alligator”...). Zwykle byłoby to nie do zniesienia, ale powrót takich gwiazd ciężko pominąć. Stallone do poprzedniej - imponującej – obsady, dokoptował brakujące ogniwa, jak Jean-Claude Van Damme, Chuck Norris czy ... Liam Hemsworth? Serio? Chłopak na razie zagrał w „Igrzyskach Śmierci”, więc poronionym – i zgubnym – pomysłem było dorzucanie go do paczki. Chcę kojarzyć „Niezniszczalnych” za to, na co się kreują. Nijak mi tu niepotrzebna promocja młodych, szczególnie, gdy wydaje się on mieć więcej do roboty od zasłużonego Lundgrena, Jeta Li, czy dwójki Crews i Couture. Pierwsze „faux pas” na koncie Rambo...

Skoro dostaje ten sam produkt, który błyszczy głównie nawiązaniami do przeszłości danych gwiazd, to jak mam to znowu łyknąć? Śmierdzi odgrzewanym kotletem, który może być uratowany tylko nowymi składnikami. Do takich chyba nie należy dodawać Schwarzeneggera, który otrzymał więcej ekranowego czasu, ale znów nie na tyle, by w pełni usatysfakcjonować zwolenników. Jeśli brać pod uwagę ten czynnik, to bohater serii dowcipów o kopniaku z półobrotu, dostał go jeszcze mniej. Zaliczył swoje wejście smoka i dostał usprawiedliwienie szybkiego zniknięcia. Sytuacje ratuje czarny charakter, jakim mianowano Van Damme’a. Facet sprawił, że Arnie i Sylvek wyglądali jak popierdółki, co do łatwych zadań nie należy. Scena jego prezentacji – pierwsza konfrontacja z Niezniszczalnymi - to zdecydowanie topowy moment.

U pozostałych hierarchia nie została naruszona. Współpraca Stallone-Statham wciąż jest kluczowa dla całości, a ten drugi dalej przyćmiewa w moich oczach starszego kolegę. Reszta drużyny to tylko tło. Tło, które może być wycięte w ewentualnych kontynuacjach i niewielu zwróci na to uwagę – tak jak w przypadku Mickey Rourke’a.

JCVD, parę nawiązań do przeszłości i kilka – w swojej głupocie śmiesznych – gagów, to za mało, żeby się obronić. „Niezniszczalni” może i zabić się nie dali, ale poważnie ucierpieli. Wolałem wspominać jednorazowy wyskok, który był bliski serca każdego miłośnika filmów akcji ubiegłego wieku – 4/10

Yuma

Po upadku PRL, Zyga (Jakub Gierszał) ma dość swojego życia i planuje wziąć sprawy w swoje ręce. Z pomocą przychodzi obrotna ciocia (Katarzyna Figura), która wysyła go do Niemiec, gdzie chłopak zaczyna specjalizować się w drobnych kradzieżach – tytułowa „juma”.

Pierwsze co zrobiłem po seansie, to sprawdziłem gatunek filmu. Dramat, kryminał, sensacyjny. Kryminał z tego prosty, sensacja mizerna, a dramat praktycznie żaden. „Yuma” powinna nastawiać człowieka na to, co tak naprawdę robi najlepiej i o czym świadczą salwy śmiechu na sali kinowej. Jako komedia przebija niejedną polską produkcje, która szczyci się swoją głupotą. Prosty humor, bijący od prostych ludzi, najwyraźniej się sprawdza w naszym kraju. Szybko zapominamy o „królu jumy” i czekamy na dalsze perypetie jego kumpli - Młota i Kuli – którzy ukradkiem okradli Gierszała. Kiedy czytam na plakatach wzniosłe cytaty – „Gierszał jest o wiele bardziej przekonujący niż w Sali Samobójców” – to od razu mam wrażenie, że coś mi się wmawia. Kilka „kamiennych twarzy”, gangstera z niego nie zrobi. Na pewno nie takiego, jakim udało się być Kotu... Kotowi (?!) ... no temu, co gra w każdym polskim filmie i ma nazwisko jak zwierze :wink: Byłem pod wrażeniem jego gry twarzą, która pozwala mu się cieszyć, że nie popadł w groteske. Nie był przerysowany i śmieszny, czym już całość się pochwalić nie może. Szczególnie przy takim finale. Kiedy Polskie kino łapie się za efekty specjalne, to wiedz, że coś się dzieje...

Balans po cienkiej linii wychodzi nielicznym, a najwyraźniej „Yuma” wylądowałą po nieporządanej stronie. Śmiałem się, ale zapomnę o tym. Szybko zapomnę – 5/10

Hans Kloss: Stawka większa niż śmierć

Koenigsberg, 1945 rok. Hans Kloss (Tomasz Kot) - agent polskiego wywiadu o kryptonimie J-23 – wpada na trop zrabowanego przez nazistów skarbu. We wszystko wmieszany jest stary znajomy, Hermann Brunner (Piotr Adamczyk). Polskie kino robi swój powrót do przeszłości, inspirując się serialem z końca lat 60 – „Stawka większa niż życie”. W produkcje zaangażowali aktorów odpowiedzialnych za postaci z oryginału, a fabułe poprowdzili na dwóch płaszczyznach czasowych.

Efekty w Polskim kinie stoją na tym samym, żenującym poziomie od lat, więc tutaj nawet nie będę sie silił na kolejne docinki. Hansa pogrąża to, że tutaj ich jest więcej niż w przeciętnym obrazie naszej kinematografii. Martwią mnie aktorzy. Duet z serialu wraca do swoich legendarnych postaci. Kino w tym czasie ewoluowało, oni niestety nie – Karewicz dopiero pod koniec bierze się w garść. Kwestie są praktycznie recytowane, a jeśli ktoś tego nie widział, to najpewniej jest fanem i nie śmie narzekać na ikony. Co gorsza, ciągną oni na to dno wszystkich, bo ich młodsze wersje (Kot i Adamczyk) mają za zadanie ich przypominać. Fatalnie się na to patrzy, a jeszcze gorzej słucha. Jeśli chcieli pokazać, czym zachwycali się ludzie w przeszłości, to udowadniają nam tylko ich bezguście, albo to, że nie było wtedy zbyt wielu alternatyw. Problem w tym, że wypadałoby zachęcić nowych widzów. Starych już może nie być, albo nie słyszą... (za ostre?)

Wszystko wygląda jak stary, czarno-biały film, który po latach dostał tylko kolory i został wypuszczony ze złudną nadzieją dobrej sprzedaży za pośrednictwem Telezakupów Mango. To jeden z tych, który przypomina, że będąc kinomanem, ciężko nie dostrzegać jak bardzo odstajemy od reszty – 3/10 - Naciągane - tylko ze względu na parę tekstów, zgrabne przejścia między czasowymi płaszczyznami i wybijającego się Mecwaldowskiego (nie tylko jako „śmieszek” sobie radzi)

• Reputacja:   289

Martwią mnie aktorzy. Duet z serialu wraca do swoich legendarnych postaci. Kino w tym czasie ewoluowało, oni niestety nie – Karewicz dopiero pod koniec bierze się w garść. Kwestie są praktycznie recytowane, a jeśli ktoś tego nie widział, to najpewniej jest fanem i nie śmie narzekać na ikony.

N!KO, ale tutaj właśnie chodziło o to, aby pokazać, że pomimo upływu czasu Brunner i Kloss (starzy) są nadal tacy sami. Tak jak czuć, że Mikulski się zestarzał i przykro go się ogląda (jeżeli ktoś wychował się na starym Kloss'sie), tak Karewicz nadal kopie dupy i jako jedyny dla mnie (Mecwaldowski niezły, ale o klasę niżej od klasycznego Brunnera) ciut ratował ten słaby film (gdyby nie on - dałbym 3/10, a tak podciągnąłem do 4/10). Jego Brunner nadal jest ironiczny, uroczo-bezczelny, wyszczekany i potrafiący "dosrać". Poza tym świetnie potrafi grać "głosem" (modulowanie) podczas swoich wypowiedzi. Niestety "młodzi" (Kot, Adamczyk. Zwłaszcza ten pierwszy) do pięt nie dorastają swoim pierwowzorom, a nawet pierwowzorom granym tutaj przez dziadków.

Słaby film. Nie polecam. Nie powinno się ruszać klasyków, bo można się utopić, co własnie się udało reżyserowi tego "dzieła".

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

N!KO, ale tutaj właśnie chodziło o to, aby pokazać, że pomimo upływu czasu Brunner i Kloss (starzy) są nadal tacy sami.

Spoko. Niech sobie to pokazuja na TVP1 w Plebanii. Przez te huczne reklamy czulem sie zobowiazany, zeby sprobowac. Kusiła mnie ocena 2/10, ale stwierdziłem, że - mimo mojej frustracji - byłaby zbyt krzywdzaca.

Swoja droga, widziales Motylka z 1973? Gdy nie ma nowosci, to sobie robie powroty do przeszlosci i łapie za rekomendowane mi filmy przez imdb. Nadzialem sie tak na pare przecietniakow - jak chociazby przereklamowany "Lektor", ktory mnie ominal pare lat temu, czy "Lords of Dogtown".

Recenzji do staroci pisac mi sie nie chce :wink: Trzymam sie świeżych produkcji.

• Reputacja:   289

Spoko. Niech sobie to pokazuja na TVP1 w Plebanii. Przez te huczne reklamy czulem sie zobowiazany, zeby sprobowac. Kusiła mnie ocena 2/10, ale stwierdziłem, że - mimo mojej frustracji - byłaby zbyt krzywdzaca.

Swoja droga, widziales Motylka z 1973? Gdy nie ma nowosci, to sobie robie powroty do przeszlosci i łapie za rekomendowane mi filmy przez imdb. Nadzialem sie tak na pare przecietniakow - jak chociazby przereklamowany "Lektor", ktory mnie ominal pare lat temu, czy "Lords of Dogtown".

Recenzji do staroci pisac mi sie nie chce :wink: Trzymam sie świeżych produkcji.

Sam jesteś sobie winny. Tego typu "kontynuacje" wypuszczane są typowo pod kątem pasjonatów oryginału, tak więc jeżeli nie szukałeś tam "powiewu dawnych lat" (a po to właśnie wypuścili tego gniota), to pytanie brzmi - po co się w ogóle na to porywałeś i czego spodziewałeś (to tak jakbyś sięgał po "Świat wg Bundych - Zjazd po latach" nie będąc fanem samego serialu "Świat wg Bundych" :wink: )? Ja dałem naciągane 4/10 tylko ze względu na Karewicza, który gra Brunnera dokładnie jak za dawnych lat (w przeciwieństwie do Mikulskiego, który mniej lub bardziej kaleczył swoją rolę).

Motylka oglądałem - dobry, choć nie spuszczam się nad nim jak większość. Dałem mu 7/10 i to jest maks. Lektora natomiast nie uważam za przereklamowanego. To dobry film, ciekawa historia oraz bardzo dobre kreacje aktorskie i na solidne 7/10 - jak dla mnie - zasługuje.

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Sycylijczyk

Film oglądałem już ponad 2 tygodnie temu. Ogólnie podobał mi się, jestem fanem powieści Mario Puzo ( po tym jak przeczytałem Ojca Chrzestnego, który jest jeszcze lepszy niż film, a teraz skończyłem Rodzine Borgiów i zaczynam Ostatniego Dona ) i ten film fajnie oddaje klimat tych lat. Podobno książka jest jeszcze lepsza, ale nie miałem okazji jeszcze przeczytać. Film mnie nawet przez chwile nie nudził.

10/10 za sentyment :D

Podniebni przemytnicy

Jeżeli ktoś jest fanem serii "Szybcy i wściekli" i lubi samoloty to ten film jest dla niego. Jak zawsze w tego typu filmach mamy tych złych jak i dobrych, mamy miłość, która oczywiście nie powiem jak się kończy. Ogólnie spodobał mi się motyw z tymi samolotami, bo jeszcze takiego filmu nie widziałem. Nie ma to jak popatrzeć sobie na jakieś wielkie miasto w nocy z lotu ptaka, lub też podniebnym pościgom z naprawde wielką prędkością. Naprawde warto zobaczyć, film idealny na rozluźnienie w ostatnie dni wakacji.

9/10

1 miejsce w typerze TNA w 2011 r

http://total-nonstop-action.blogspot.com/ --> najlepszy blog o TNA

Fan wrestlingu od 25.02.2005r

Reprezentant TNA Originals

Ostatnie moje filmowe dni były po prostu wyśmienite, gdyż na 6 ostatnich ocen, mam jedną 8 i aż dwie 10 ! Ocenę 8/10 przyznaję filmowi Rękopis znaleziony w Saragossie, polskiemu filmowi, który wyróżnia się przede wszystkim fabułą szkatułkową, czyli opowieścią w opowieści. Temu filmowi nie poświęce dłużej chwili, gdyż wolę skupić się recenzji filmów z najwyższą oceną, jednak warto polski film obejrzeć właśnie z powodu tego ciekawego zabiegu fabularnego. Jest to najważniejszy element filmu, kolejnymi atutami są świetne aktorstwo oraz realia XVIII wiecznej Hiszpanii. Naprawdę warto obejrzeć. Ale czas zająć się tym powodem, dla którego piszę tego posta.

Oceny 10/10 otrzymały ode mnie filmy Harakiri oraz Okręt. Skupię się na ocenie tego drugiego.

Okręt (Das Boot)

Szczegółowe spojrzenie na klaustrofobiczny i przerażający świat marynarzy na niemieckich łodziach podwodnych. Film szczegółowo i z dawką czrnego humoru pokazuje zwyczaje i obowiązki marynarzy U-Botów.

Pierwszą rzeczą wartą odnotowania jest fakt, że mamy doczynienia z filmem wojennym z Niemiec, który traktuje o hitlerowcach. Samą produkcję tego dzieła można by porównać do stąpania po cienkim lodzie, gdyż, jak wiadomo, Niemcy są bardzo wrażliwi na te tematy i niechętnie chcą o nich rozmawiać, a tym bardziej robić o nich filmu. Film różni się bardzo znacząco od filmów z Ameryki. Mamy tu przedstawiony obiektywizm, a także, co najważniejsze, brak charakterystycznego dla obrazów zza oceanu nadmiernego patosu i heroizmu oraz nadmiernego wyolbrzymiania własnych dokonań. Tutaj tego nie uświadczymy, przez co bohaterowie filmu stają się odbiorcy bliżsi.

Bohaterom filmu warto poświęcić więcej uwagi. Są oni zwykłymi ludźmi, którzy podobnie jak przypadkowy człowiek z ulicy mają swoje problemy, z którymi się borykają. Przeżywają miłość, udrękę rozstania. Ich perypetie na statku są przedstawione w tak doskonały sposób, a praca kamery jeszcze bardziej to uwypukla, że widz czuję się jednym z członków załogi, i to jest największy plus tego filmu. Podchodzi się do niego emocjonalnie, kibicuje się - co jest paradoksem - hitlerowskim żołnierzom. Świetnie przedstawione zostały portrety psychologiczne głównych osobników na statku, czyli kapitana, porucznika Wernera oraz jednego z najbardziej doświadczonych marynarzy, Chiefa. Doskonałe są sceny, gdy widzimy twarz kapitana w trudnej sytuacji, gdy na statku naprawdę dzieje się już źle, a on walczy sam ze sobą, aby nie pokazać się ze słabej strony i aby dodać otuchy własnym żołnierzom. Innym przykład jest sytuacja, w której stary wilk morski Chief dostaje obłędu oraz poddaję się w walce z tonącym okrętem. Takich scen jest w filmie o wiele więcej, i jest to kolejny dowód na mistrzostwo w fachu Wolfganga Petersena.

Żadna scena w tym filmie nie jest nie potrzebna. Wszystko, nawet zwykłe spożywanie owoców i picie herbaty w kompletnej ciszy a swój urok i sens. Piękne są zdjęcia w tym filmie. U-boot, czy to na powierzchni, czy to pod wodą, wygląda bardzo dobrze. Epicka jest scena spotkania się dwóch łodzi podwodnych podczas sztormu i przywitanie się z przyjaciółmi. Na plus zasługuje reżyseria, scenariusz, doskonałe aktorstwo (szczególnie Jürgen Prochnow, odtwórca roli kapitana, zasługuje na najwyższy szacunek). Dopełnienia tego arcydzieła dokonuje kapitalna muzyka, oddająca charakter i epickość filmu (najlepsza była w momencie ataku niemieckiego U-boota na statki angielskie, no czysty majstersztyk) autorstwa Klausa Doldingera.

Najlepiej świadczy o tym filmie jednak fakt, że mimo iż pamiętamy o tym, że główni bohaterowie to hitlerowcy, to i tak śledzimy ich losy z przejęciem i zaangażowaniem. Arcydziełu tematu towarzyszy dodatkowo doskonała, a zarazem przykra, końcówka filmu, która idealnie kontrastuje z tym, co można było oglądąć podczas ostatniej godziny seansu. Polecam wszystim fanom filmów wojennych, którzy wolą obiektywizm od przesadnego patosu, wszystkim, którzy lubią filmy emocjonalne i chwytające za serce, a także każdemu, kto uważam sie za fana dziesiątej muzy, a jeszcze nie miał okazji obejrzeć tego filmu. Polecam oglądać wersje jak najdłuższe, sam miałem doczynienia z trwającą około 3 godziny 20 minut wersją reżyserską, ale słyszałem o wersji 5 godzinnej, którą kiedyś na pewno postaram się zobaczyć. Każda minuta ma swoja wartość. 10/10 zasłużone całkowicie

Edytowane przez Lakil
Dwa razy się zastanów, zanim poczęstujesz się miodem podanym na ostrym nożu.

2349695364ab77fee2b70b.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 051 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 606 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 896 odpowiedzi

• Najnowsze posty

• Attitude
      Nazwa gali: NJPW Best Of The Super Junior 32 - Dzień 7 Data: 20.05.2025 Federacja: New Japan Pro Wrestling Typ: Online Stream Lokalizacja: Takasaki, Gunma, Japan Arena: G Messe Gunma Publiczność: 842 Format: Live Platforma: NJPWWorld.com Karta: Wyniki: Powiązane tematy: New Japan Pro Wrestling - dyskusja ogólna
    • Bastian
      Milutko, że Roxanne Perez weszła do MITB, i to kosztem Becky Lynch, która - jak widać - nadal będzie tłuc się z Valkyrią. Przyjemna walka Irlandki, Prodigy i Natalyi. Ripley kontra cudem uratowana przed zwolnieniem Zoey Stark i wracająca po 100 latach przerwy Kairi Sane. Kto to ugra, ciekawe...  Stark w pierwszej walce od 100 lat i jeszcze kontuzja, pech...  Rhea wygrywa, oprócz niej w MITB Bliss, Perez, być może Flair. Walizka pasuje do Roxanne idealnie, a wygrana w takim składzie to już byłby potężny kop dla niej. Jak już się tak rozpływam nad Perez to czas na łyżkę dziegciu w tej beczce miodu. Nie wiem, czy jej obecność w Judgment Day to dobry pomysł. Wygląda to na potencjalny face turn Liv Morgan po powrocie i feud z RP, choć uważam, że po tej jej roli w filmie, dobrą opcją byłby helowy gimmick Hollywood Morgan. No i JD do rozpadu, z tej stajni już się chyba nic nie wyciśnie. Dużo o paniach, bo u panów nuda i dłużyzna. 150 osób kręci się wokół Jeya i WHC, podobnie z tą nową stajnią Rollinsa. Śmierdzi to finałem i War Games.  Rusev niedawno zadebiutował, a już znika na tygodnie. Jak już nie było na niego pomysłu i miał od początku być jednym z wielu to mogli z niego zrobić np. przydupasa helowego Ceny, przynajmniej Jaś odhaczyłby kolejny punkt obowiązkowy w byciu tym złym.   
    • Kaczy316
      Lecimy z ostatnim Monday Night Raw przed Saturday Night's Main Event!   Zaczynamy od Loganika uuuu no czyli zaczynamy dość dobrze. Myślałem, że to będzie jakieś mocne dobre promo, a tutaj typowo heelowe i nic ciekawego, w sensie mówi do publiczki to czego ona nie chce zbytnio czyli, że wygra tytuł, że pokona Jeya i zdobędzie tytuł World Heavyweight i zrobi to 12 lat szybciej niż Jey, na szczęście wszystko przerywa Gunther! Nie wiem, dziwny był ten segment, Gunther mówił coś o braku szacunku do niego ze strony Logana Paula, dobrze, że na koniec wbił Jey Uso i wywalił Superkicka dla Paula, Logan mnie na micu strasznie nudzi przez dłuższy czas, gość wbija i jedynie mówi to co publice się nie podoba i zwraca się głównie do publiki, takie zagrywki działają na początku, ale szybko się nudzą przynajmniej mi, segment dobry, ale dziwny dla mnie.   Giulia na SD to Roxanne oficjalnie na Raw! Ulala i od razu walka kwalifikacyjna do walki o walizkę! Dwie walki dzisiaj kwalifikacyjne kobiet, Roxanne vs Becky vs Natalya oraz Rhea vs powracająca Kairi Sane! vs Zoey Stark ulala będzie się działo! Na Backu Jey spotyka Heymana i Paul fajnie tutaj wypadł, jak praktycznie zawsze w sumie.   Pentagon i Styles vs JD McDonagh i Balor, to może być bardzo dobry pojedynek. Lekko ponad 17 minut genialnego starcia, kurde aż sam nie wierzę, że to starcie było na Raw i wyszło tak niesamowicie, ciężko dzisiaj będzie to przebić, AJ i Pentagon wyglądają bardzo dobrze jako Tag Team i ciekawi mnie czy pociągną to dalej, ja bym zobaczył takie połączenie na dłużej zdecydowanie, ale niestety Pentagon i Styles przegrywają, bo Gigacha.....znaczy El Grande Americano znowu atakuję naszego kochanego Luchadora i Balor z JD wygrywa i nawet Finn zdobywa pin ulala, ale walka genialna polecam mega.   Rollins na backu ostrzega w pewnym sensie Logana i wspomina WM 39, że możemy dostać powtórkę z tej WM tylko tym razem z tytułem World Heavyweight ON THE LINE!   Pierwsza walka kwalifikacyjna dzisiaj! Becky vs Natalya vs Roxanne Perez! Liczę oczywiście na Perez i mam nadzieję, że się nie zawiodę! Kurde no kolejna świetna walka 14,5 minuty bardzo dobrego starcia, które oglądało się z mega przyjemnością i mamy powrót Lyry, która przeszkodziła Becky w wygraniu tego starcia i to tak mocno, Becky próbowała wrócić do walki, a Lyra NIE NIE NIE WRACAJ TU KOLEŻANKO! I cyk nawalanka, ale ten feud mi się podoba Lyra jest obecnie tak genialna do oglądania, a Roxanne sobie wygrywa i jest w walce o walizkę! Jak dla mnie to powinna to wygrać, mam nadzieję, że tak się stanie.   Sami na backu sobie gada z Jeyem. Ulala Akira dostanie Ruseva, a wbija jeszcze Gigachad i American Made dostanie szansę na walkę o tytuły World Tag Team za tydzień, dobre wieści, a Gigachad jest wkurzony trochę, bo Julius i Brutus coś dostali, a On z Ivy nic i chcę coś od Pearca, ale ostatecznie nic nie dostaję.   Sheamus vs Grayson, walka raczej poprzednich nie pobiję, ale też może być mega przyjemna. CO JEST Austin Theory dostał najlepszą reakcje swojego życia przy walce, w której nawet nie uczestniczy xDDDD On w ogóle dostał jakąkolwiek reakcję od jakichś dwóch lat xDDD szkoda tylko, że nie wiem za co, bo była reklama i po reklamie nagle słyszę głośne chanty "Austin Theory" xD. Prawie 12 minutowa walka, która była tak samo bardzo dobra i mega przyjemna do oglądania, kolejna tygodniówka na której walki oddają i to niesamowicie, czekam na kolejne pojedynki, Sheamus tutaj wygrywa, a Theory ma beke, że jego ziomek obrywa xD, ajj fajnie się oglądało dzisiaj Austina.   Co to za jakiś wywiad z no namem. No teraz mamy prawilny wywiad z Guntherem, znaczy miał być, ale od razu wbił Seth Rollins, ale Seth nas okłamał, mówił, że Gunther był bardzo dobrym Championem, no niestety nie był Seth nie był. No lekka kłótnia się wywiązała z tego.   Pora na kolejną walkę kwalifikacyjną! Rhea vs Zoey vs powracająca Kairi Sane! Oj kolejny pojedynek, co może oddać zdecydowanie! Kairi imo tutaj mogłaby wygrać, Ripley ta walizka byłaby tak samo potrzebna jak Becky, One tego nie potrzebują i w walce też nie muszą być. Kurde początek walki i jedna z pierwszych walk Zoey i już wypadła z akcji i to chyba był wypadek przy pracy i jakaś prawdziwa kontuzja, nie wyglądało to na nic planowanego, po reklamach mamy już jedynie walkę pomiędzy Ripley i Kairi, dalej to może być dobra walka, ale szkoda Stark, ale no cóż zdarzają się wypadki. No po prawie 10 minutowej walce wygrywa Ripley, dobry pojedynek, ale widać, że Panie były trochę pogubione, ale no nic dziwnego, walka po prostu była w porządku jak na to co się stało, wydaję mi się, że Kairi miała to wygrać, ale jak Zoey odpadła to nie chcieli podkładać Ripley, chociaż może się mylę.   Co jest? Roxanne Perez w Judgment Day? Kurde ciekawie się zapowiada, Balor wprowadza nową zawodniczkę do formacji i to akurat kobietę pod nieobecność Liv oj coś czuję, że Morgan nie będzie zadowolona, Roxanne nawet dała prezenty swoim nowym przyjaciołom, ale Raquel dalej się to nie podobało.   Next Week: Kolejne walki kwalifikacyjne do Money In The Bank Ladder Matchy, no właśnie dzisiaj żadnych walk męskich nie było o dołączenie do tego Ladder Matchu, może za tydzień będą. Akira Tozawa vs Rusev, no może być niezły comedy match xD. Ulala American Made vs The New Day vs War Raiders o pasy World Tag Team, zapowiada się dobrze. Kolejne Raw zapowiada się w porządku, w sumie poza Triple Threatem o tytuły World Tag Team to jest po prostu ok, szczególnie, że walk kwalifikacyjnych jeszcze nie znamy to ciężko coś powiedzieć.   Lecimy z main eventem! Jey Uso vs Bron Breakker! No Ci Panowie dawali bangerki w walkach o IC Title, więc teraz też na to liczę! Prawie 16 minut tak samo bardzo dobrego pojedynku pod koniec oczywiście Heyman zaczął się wtrącać i nawet chciał się bić z Uso xD, śmiesznie to wyglądało, ale ostatecznie Seth zaatakował poza ringiem Jeya i mamy DQ, pojedynek naprawdę fajny i przyjemny, atak na Jeya kontynuowany, ale na ratunek wbija Sami Zayn! Seth i Bron gotowi, a Zayn niepewny, lecz pojawia się też CM Punk! Mamy spory brawl, a Jey był w ringu i jeszcze Logan na sam koniec go rozwalił xD, fajna walka, feudy podbudowane, czekam na Saturday Night's Main Event!   Plusy: Segment otwierający Pentagon i AJ vs Finn Balor i JD McDonagh Roxanne vs Becky vs Natalya Waller vs Sheamus i przyjemna postać Austina Ripley vs Kairi Main event   Podsumowanie: Oj to Raw walkami stało zdecydowanie, każda walka poza tą gdzie Zoey musiała zostać wycofana z walki to były na co najmniej bardzo dobrym bądź świetnym poziomie, ale Rhea vs Kairi mogły dać gorszy pojedynek, bo trochę się pozmieniało i trzeba było improwizować i tak bardzo dobrze z tego wyszły, bo to, że walka była gorsza niż reszta nie znaczy, że była zła, bo była dobra, ogólnie fajne Raw, ostatnio te tygodniówki są świetne dla mnie i tą też polecam, to widzimy się na SD i na Saturday Night's Main Event!
    • Attitude
      Nazwa gali: WWE Monday Night RAW #1669 Data: 19.05.2025 Federacja: World Wrestling Entertainment Typ: Online Stream Lokalizacja: Greenville, South Carolina, USA Arena: Bon Secours Wellness Arena Format: Live Platforma: Netflix Komentarz: Michael Cole & Pat McAfee Karta: Wyniki: Powiązane tematy: World Wrestling Entertainment - dyskusje ogólne WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
    • CzaQ
      Po wyborach, więc politycznie     Również gratulacje dla Adriana Zandberga :       
  • Dodaj nową pozycję...