Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Oscary 2015

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

SailorJerry napisał/a:

Jeśli chodzi o "Idę" to wg mnie zgarnie statuetkę. Akurat zawiera jakiś element judaistyczny więc jej szanse na wygranie w Hollywood drastycznie rosną.

Nie no, "W ciemności" jakoś nie wygrało

A jeśli już tak bardzo mielibyśmy stawiać na elementy judaistyczne, to tak jak Raven wspomniał - "Pokłosie" jest najlepszym filmem z tej trójki :P

Co do pozycji Oscarowych, to ogólnie jestem w dupie z większością filmów. Z najlepszych filmów obejrzałem ledwo Grand Budapest Hotel (8/10), Whiplash (10 - kocham filmy muzyczne i swoją drogą sportowe też), któremu kibicuję najbardziej, choć wiem, że szanse ma nikłe, Zaginioną Dziewczynę (6/10, prawdę mówiąc nie ruszył mnie ten film jak innych), Interstellar (9/10 - tak, lubię Nolana) i Strażników Galaktyki (9/10 - Marvel mark mode on), także ciężko jest mi cokolwiek tutaj skrobnąć o typach. Jedynie mogę prosić o propozycje za co się złapać w pierwszej kolejności (gala wypada w moje urodziny, więc może zdążę obejrzeć większość pozycji i podyskutować z wami o typach) ;)

1047920915357ecfbacc6b.jpg

• Odpowiedzi 35
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Thrawn4

8

• PH93

5

• -Raven-

4

• N!KO

4

Top użytkownicy w tym temacie

Selma pewnie wygra oscara, poprawnosc polityczna az do wysrania musi byc sa lepsze filmy, ale co tam....

Nie ma na to najmniejszych szans. Nominowali to od czapy, właśnie ze względu na tą poprawność polityczną, ale niczego ten film na Oscarach nie ugra. Nie bez powodu nominowany został tylko w głównej kategorii, a nominacji nie otrzymał reżyser ani scenarzyści. W głównej kategorii faworytów jest trzech - Boyhood, Birdman i Brand Budapest Hotel. Nie ma najmniejszych szans, żeby jakiś inny film zgarnął nagrodę.

Dla mnie sama nominacja Idy to ponury żart. Film jest przeciętny jak przeciętny Kowalski (5/10), a jeżeli chodzi o tematykę, to takiemu "Pokłosiu" (8/10) mogłaby buty czyścić pod każdym względem. Ogólnie film bezbarwny jak jego tytułowa bohaterka, której losy po mnie spływały. Fabuła rozmywa się i potrafi przynudzić, a dźwięk-to jakaś porażka. Na+ zajebista Kulesza i zdjęcia.

W USA jarają się tym filmem na potęgę (http://www.rottentomatoes.com/m/ida_2013/?search=IDa). Jeszcze nie widziałem, ale mnie tam cieszy docenienie polskiej produkcji i będe jej kibicował, przynajmniej dopóki nie zobacze innych nominowanych (na czele Lewiatanem, który jest dla Idy największa konkurencja).

"Boyhood" mnie kupił całkowicie od strony emocjonalnej i po prostu sztuką obserwacji, bez zbędnego moralizowania. Ma w sobie to "cos", o czym nawet nie potrafie napisać, ale które sprawie, że jest to w moim odczuciu kino wyjątkowe.

Swoje typy i odczucia dam potem, bo mam straszne zaległości w tym roku, ale póki co widzialem trzy nominowane filmy (Boyhood, Wiplash, Grand Budapest Hotel) i... wszystkie oceniłem na 8. Nie wiem czy zrobiłem się zbyt łaskawy, ale póki co zapowiada się naprawde nieźle. A jeszcze w sobote długo wyczekiwany "Birdman"i kolejna szansa na wysoką notę.

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows

Grand Budapest Hotel też mam wrażenie jest mocno przereklamowany. Świetny bajkowy świat, genialne, nieźle zagrane postacie, muzyka, choreografia itp, ale to wszystko bladło przy takiej, a nie innej fabule. Oczywiście można się było w to wkręcić, ale nie do tego stopnia, żeby traktować to poważnie przy rozdaniu takich nagród. Sam oceniłem ten film wysoko(taka 7 z minusem), ale ta produkcja nie była w stanie przeskoczyć pewnej bariery, bo historia jej na to nie pozwoliła. :wink:

15974308365193fac7b7921.jpg

Podpisuje się pod tym, Grand Budapest Hotel jest taką "nieszkodliwą" pozycją do piwa - jak się wkręcisz w ten klimat to szybko ci czas zleci a i odczujesz pewną satysfakcje... Ale kurde to nie jest film do nagrody, to nie jest kino "artystyczne", już bardziej na Oscara zasługuje Moonrise Kingdom :) .

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

http://www.filmweb.pl/news/Spike+Lee+krytykuje+Oscary%2C+Boone+Isaacs+si%C4%99+kaja-109298

Jeszcze co do poprawności politycznej. To jest choroba, to się kuźwa powinno leczyć. Sol Campbell, o którym głośno mówiło się przed EURO 2012 (namawiał do nie przyjeżdżania do Polski, bo rasizm), swego czasu wspomniał o tym, że nie był kapitanem swojej reprezentacji tylko dlatego, że jest czarny. Jeszcze trochę i nienominowani zaczną płakać, że nie otrzymali wyróżnienia tylko i wyłacznie przez swój kolor skóry. Dokąd ten świat zmierza.

GBH to jest wydmuszka, ale jakby takie wydmuszki kręcono co roku to świat byłby piękniejszy.

• Reputacja:   293
  • Urządzenie:  Android

GBH to jest wydmuszka, ale jakby takie wydmuszki kręcono co roku to świat byłby piękniejszy.

GBH to jak dla mnie 7-/10. Wspaniały od strony wizualnej, gwiazdorsko obsadzony, świetnie zagrany + kapitalne postacie i dialogi. Aż szkoda,że fabuła jest tak trywialna. Mimo to - uroczy film.

Reasumując - świetnie się bawiłem podczas oglądania, ale za cholerę do Oscara (za najlepszy film) by tu nominacji nie dał.

W głównej kategorii faworytów jest trzech - Boyhood, Birdman i Brand Budapest Hotel. Nie ma najmniejszych szans, żeby jakiś inny film zgarnął nagrodę.

Do Birdmana zasiadam za jakieś... dwa drinki :wink: a więc jeszcze się nie wypowiadam, ale jeżeli by wygrał Boyhood lub GBH, to byłby to po prostu śmiech na sali (taki "Whiplash" gniecie je cycami na miazgę)

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Przed chwilą skończyłem oglądać GBH. Też bym mu nie dał nominacji. Jak dla mnie lekko naciągane 7/10. Film tworzą dobre role (w końcu występuję tu prawdziwa plejada gwiazd), scenografia i humor. Podobały mi się te niby grzecznościowe rozmówki w starym stylu przerywane nagle jakimś soczystym "fuck". :) Jeżeli chodzi o trywialność historii, to nie jest to jak dla mnie żaden argument na minus.

14453752125651e0a536c69.jpg

Ja najbardziej żałuje, że Leo odpuścił sobie "Gre Tajemnic" bo chyba dzięki niej miałby największe szanse na Oscara. :grin:

Zrobiłem dużo dla biznesu:

Udział: Youshoot Teddy Long, Youshoot Rikishi, Lapsed Fan Podcast, Wrestling Soup, konwersacje z Dejwem na twitterze... Więc się wypowiadam + jestem w stanie słuchać Russo.

Do Birdmana zasiadam za jakieś... dwa drinki a więc jeszcze się nie wypowiadam, ale jeżeli by wygrał Boyhood lub GBH, to byłby to po prostu śmiech na sali (taki "Whiplash" gniecie je cycami na miazgę)

Ja czekam do soboty, muszę to zobaczyć w kinie, chociażby dla rzekomo kosmicznych zdjęć Lubezkiego. Nie ukrywam, że czekam na ten film od czasu pierwszego zwiastunu i pokładam w nim spore nadzieje.

Obejrzałem "Grę tajemnic", nic specjalnego IMO. Fajnie opowiedziany i dobrze zagrany (zaslużona nominacja Cumberbatcha), ale taki typowo skrojony pod Oscary, nie wybijający się niczym szczególnym. Dobrze się to ogląda, ale nie ma niczego do zaoferowania ani od strony emocjonalnej, ani też nie jest to kino szpiegowskie, czy też film szczególnie trzymający w napięciu. Ot typowa biografia. 6/10.

Nie wiem czy podzielacie moją opinię, ale wg mnie w ostatnich latach powstaje bardzo niewiele dobrych filmów.

Dobre filmy są, nie ma wielkich klasyków. Dla mnie 2014 był udany. Rzadko się zdarza, że aż tyle filmów planuje kupić na DVD, a jeszcze Birdman jest poważnym kandydatem do tego. Dzisiaj prawdopodobnie go obejrzę i skrobnę kilka słów. A generalnie to jesteście leniwi, skoro temat "Filmy ostatnio obejrzane" jest pusty, a tu się okazuje, że każdy już tyle oglądał :wink:

Zgadzam się, że Boyhood na Oscara nie zasługuje. Oceniłem go wysoko (7/10), bo jednak 12-letni motyw robi wrażenie - ciekawe co by było, gdyby któryś aktor zmarł - ale nie widnieje on na mojej liście Top 20.

Grand Budapest Hotel był swego czasu moim ulubionym filmem minionego roku - aż do Gone Girl. W sumie się cieszę, że został on tak wyróżniony przez Akademie, choć mocno wątpie w końcowy sukces. Raczej patrzę na niego w kontekście najbardziej przegranego obok "Gry Tajemnic" - Cumberbatch nie wygra, Keira nie wygra, Tyldum nie wygra, najlepszy scenariusz wątpie, najlepsza muzyka wątpie, może scenografii się uda. "Gra" jest dobra, ładnie nakręcona, ale ma swoje braki - szczególnie dotkliwe dla Polaków - i ani razu nie wgniata w fotel. Takich filmów jest na pęczki. Kolejne 7/10, ale to przez satysfakcje czerpaną z oglądania - wkręcili mnie. Snajper też powinien dostać po dupie, bo nie jest wyjątkowy, a "Selme" oszczędzili nie dająć nominacji - też nic w tym specjalnego, a nominować to powinni Oyelowo, a nie film. Przyjrzyjcie się bliżej tej "Teorii Wszystkiego" w kontekście nagród, bo widzę, że w postach jest na razie pomijana.

50608915156a3743c1fa34.jpg

Jest pomijana, bo to ckliwe filmidło, które jest zjadliwe dzięki Redmayne'owi i soundtrackowi, bez tych 2 komponentów kompletnie nie istnieje

• Reputacja:   306

Wkurza mnie to, że jeśli film nie jest związany z ważnym dla USA wydarzeniem "z ich historii" to szansa na Oscara w kategorii najlepszy film czy aktor jest nie do osiągnięcia. Jeszcze nie widziałem Snajpera, ale czy Cooper wypadł lepiej od Gyllenhaal? Wątpię. Wyjątkowo brak mi jego osoby w gronie nominowanych. Nawet zrzucił 10 kg dla roli. Co jest z reguły doceniane.

Pytanie nie związane z tegorocznymi Oscarami dla znawców filmów. Pamięta ktoś żeby Oscar trafił w ostatnich latach w kategorii najlepszy film lub aktor do filmu komediowego lub akcji?

Najdłużej panujący w historii Attitude Mówi Typer Champion of the world!!!

1. Miejsce - Typer AEW 2020

1. Miejsce - Typer AEW 2021

2. Miejsce - Typer WWE 2020

3. Miejsce - Typer Mistrzostw Świata 2014

3. Miejsce - Typer Ligii Europy 2014/2015

156429637657b4c00661021.jpg

2011 - Artysta(dla mnie bardzo fajny film, ale to był ogólnie dość słaby rok i nie miał kto tam powalczyć z nim)

Nie jestem pewien, czy Hurt Locker mogę zaliczyć do filmów akcji.Niby film wojenny, ale tak nie do końca...Niech ktoś mnie poprawi jeśli się mylę

Cooper wypadł poprawnie, ale w żyiu na nomkę nie zasłużył.Gyllenhaal czy Oyelowo wciągnęli go tutaj nosem, nawet Ralph Fiennes bardziej zasłużył na nominację

• Reputacja:   306

Niewolnictwo, ważna dla amerykanów osoba( polityk, sportowiec itp. najlepiej zamordowany), śmiertelne choroby, wojny taka tematyka przewija się od lat w filmach, które wygrywają oscary. Oczywiście jakieś wyjątki się znajdzie, ale czy nie jesteście znudzeni, że nie ma powiewu świeżości w gronie zwycięzców?

Najdłużej panujący w historii Attitude Mówi Typer Champion of the world!!!

1. Miejsce - Typer AEW 2020

1. Miejsce - Typer AEW 2021

2. Miejsce - Typer WWE 2020

3. Miejsce - Typer Mistrzostw Świata 2014

3. Miejsce - Typer Ligii Europy 2014/2015

156429637657b4c00661021.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Najnowsze posty

• Giero
      Za nami kolejny epizod WWE Friday Night SmackDown w drodze do Money in the Bank 2025. Przedstawiamy podsumowanie najważniejszych wydarzeń z tego show. SmackDown otworzyła Bianca Belair, która przyznała, że nie jest jeszcze gotowa do akcji. Show odbywało się jednak w jej rodzinnym Knoxville, Tennessee stąd się pojawiła. Szybko przerwała jej Naomi. Która zdradziła, że była w domu rodziców Bianci i widziała album zdjęć. Co przypomniało jej czasy, gdy były szczęśliwe jako tag team. Belair jeszcze raz zaznaczyła, iż to koniec między nimi. Zdenerwowana Naomi skwitowała, iż chciałaby, by Bianca była na wózku inwalidzkim, tak samo jak jej matka. Wtrąciła się wreszcie Jade Cargill, która zaatakowała Naomi. Z tego zwinnie przeszliśmy do walki kwalifikacyjnej do Money in the Bank Ladder Matchu. Naomi pokonała Nię Jax i Jade Cargill. JC Mateo łatwo rozprawił się z R-Truthem. Po pojedynku z Solo kontynuowali atak, aż pojawił się Jimmy Uso. Wyatt Sicks ponownie zaatakowali tag teamy ze SmackDown – #DIY, Motor City Machine Guns, Fraxiom i Street Profits. Los Garza pokonali zespół Je’Vona Evansa i Reya Fenixa, jako przedsmak Worlds Collide. Przy stanowisku komentatorskim był NXT North American Champion Ethan Page, który zaingerował w pojedynek. Zelina Vega pokonała Albę Fyre. Duże zamieszanie wywołała Chelsea Green. Damian Priest ostrzegł mistrza US Jacoba Fatu. W kolejnej walce kwalifikacyjnej do MITB Matchu Andrade pokonał Jacoba Fatu i Carmelo Hayesa. Ponownie doszło do spięcia na linii Fatu – Solo Sikoa i JC Mateo. A SmackDown kończyła konfrontacja Cody’ego Rhodesa i Jeya Uso z Johnem Ceną i Loganem Paulem. Skrót gali
    • MissApril
      Zelina powinna już iść dalej jako mistrzyni US, trochę słabo to wygląda, a kręcenie się w kółko przy Albie, Piper i Chelsea jest po prostu nudne. Przydałoby się odświeżenie jej runu z inną zawodniczką na tym etapie posiadania pasa. 
    • Grins
      Jeśli ktoś myśli że WWE pozwoli Jeff'owi Cob'owi dokazywać tak jak to robił w Lucha Underground to się grubo myli, jestem i tak zdziwiony że Jacobowi pozwalają tak skakać ale tutaj widać że są grube plany na Jacoba jeśli chodzi o przyszłość, pozostawili mu ring name, zainwestowali od razu w bardzo dobrą wejściówkę i gmmick, na pierwszej WM już zdobył tytuł, ogólnie JC Mateo to tylko dodatek do Bloodline nic więcej... Ogółem obstawiam że na SummerSlam dostaniemy już walkę Solo kontra Jacob, jeśli nie to obstawiam że Jimmy stoczy walkę z Jacobem.  Rhodes, Jey, Cena, Paul... Za pewnie na Money In The Bank team face'ów wygra ale już na SummerSlam Cody znowu przepierdoli, dobrze że ten rematch odbędzie się na największej gali lata już się bałem że postawią na Cena/Cody jako ostatni match dla Ceny, ogólnie to chyba Cena miał sobie wybrać przeciwnika z którym stoczy swoją ostatnią walkę i za pewnie tą osobą będzie CM Punk.  Punk nie wejdzie do Money In The Bank Match'u ale czeka nas dojebana walka na RAW mocny skład to nie może się nie udać chociaż 15 minutowa to i tak będzie cieszyło oko  Ale obstawiam że AJ wygra, mam dziwne przeczucie że walizkę wygra niestety Solo chociaż bardzo bym chciał aby to był LA Knight on najbardziej zasłużył na neseserek ta walizka będzie dla niego zabawieniem i tak mocno na niego stawiają od początku roku więc warto mu tą walizkę dać...  Kurde walizka dla kobiet to taki dylemat że mogę sie założyć że odpierdolą paździerz i walizka poleci w ręce Ripley... Chociaż moje faworytki to Alexa, Gulia czy Perez jeśli ta walizka ma służyć do promocji to niech służy bo danie walizki Ripley to będzie tak jak danie walizki Lesnarowi czy Cena z parę lat temu.  Wyatt Sicks rozpierdalają dywizję tag team, kurwa ile tag team'ów jest na SD a ile na RAW jak to kuje w oczy XD Ale fajnie że postawili na coś takiego, a nie że ni z dupy rozpoczynają program z kimś większego kalibru, na początek pasy TT  A później można pomyśleć nad jakimś solowym pasem dla Howdy'ego, ale obstawiam że oni i tak będą powiązani z Alexa nie bez powodu ona pozostały przy tym gmmicku z FFH. 
    • Bastian
      Zmarnowany potencjał powrotu Belair do rodzinnego miasta. Przyszła, posłodziła i wyszła, bo trzeba było zrobić miejsce na walkę jej byłych przyjaciółek i Jax  Mogła ją Naomi zgnoić wśród swoich, zbudowałoby to jej wizerunek heela. Przynajmniej weszła do MITB, choć sama walka eliminacyjna pełna botchów i w ślimaczym tempie. JC Mateo w ringu na ten moment nie porywa, w przeciwieństwie do takiego Je'Vona Evansa, choć to dla mnie idealny przykład tag teamowego wrestlera. Jest dynamika, jest skill, wystarczy tylko dać mu podobnego partnera i dywizja TT zyska. "Undashing" Chelsea Green czy może "El Grande Canadiana" to dla mnie wielka nieobecna Ladder Matchu kobiet. Aż się prosi o danie jej walizki. A Zelina w roli mistrzyni US to jedna z większych pomyłek HHH' a w tym roku. Niech jeszcze Hunter poprosi o potrzymanie piwa i wręczy walizkę Ripley.  Niespodziewanie Andrade wbija do MITB, ale przy Rollinsie, Rycerzu, Solo i prawdopodobnie Punku w składzie szans na wygraną nie ma. Spośród 2137 walk, nad jakimi WWE zastanawia się w kontekście SummerSlam, starcie Fatu kontra Solo wygląda jak coś mocno prawdopodobnego. Knoxville zaczęło od segmentu ze zmarnowanym potencjałem i na tym też kończy. Rhodes, Jey, Cena i Paul dostali prawie pół godziny i zamiast robić iskry, przynudzali. Cody jest pierwszy raz na SD od momentu utraty pasa, a coś tam ględzi o nieobecnym The Rocku, Uso yeetuje i robi te swoje głupie miny przestraszonego dziecka z awersją do kościelnej zakrystii, Logan zbiera heat, a Cena oczywiście zgarnia łomot w brawlu, choć ma plusik za tekst o tym, że Rhodes jest zbyt zdesperowany, a Uso zbyt leniwy, aby być drugim Ceną. 
    • Attitude
      Nazwa gali: WWE Speed #76 Data: 30.05.2025 Federacja: World Wrestling Entertainment Typ: Online Stream Lokalizacja: Knoxville, Tennessee, USA Arena: Thompson-Boling Arena At Food City Center Format: Taped Data emisji: 04.06.2025 Platforma: X Komentarz: Corey Graves Karta: Wyniki: Powiązane tematy: World Wrestling Entertainment - dyskusje ogólne WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
  • Dodaj nową pozycję...