Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Ciężki wybór...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Cześć Attitude ;]

Są co prawda wakacje, ale stojąc u progu klasy maturalnej czas powoli myśleć o studiach. Jako, że na tym forum jest spora grupa osób inteligentnych, obeznanych i pomocnych, to stwierdziłem, ze może ktoś będzie mi w stanie udzielić jakieś rady :)

Ale od początku. Jestem osobą dość nietypową, ponieważ łączy się we mnie dusza humanisty z głową ścisłowca... W gimnazjum byłem laureatem olimpiady z historii i finalistą olimpiady z gegry, jednak za namową mamy postanowiłem się przerzucić na chemię. Z tego też powodu po gimnazjum zostałem w tym samym ZSO, aby trafić pod skrzydła jednej z lepszych chemiczek w regionie. Nauczycielka ta jest bardzo doświadczona, a jak usłyszała o moich planach związanych z tym przedmiotem to oczka jej się tak zaświeciły, że już po 2 klasie LO mam przerobiony cały licealny materiał z chemii (z rozszerzeniem). (Zresztą jej planem jest przygotować mnie do kilku olimpiad i konkursów). Ogólnie wydawało mi się, że taki ścisły kierunek powinien mieć jakąś przyszłość, bo potężna gałąź gospodarki opiera się właśnie na analizach chemicznych, reakcjach itp.

Teraz majac trochę wolnego czasu zacząłem przeglądać oferty uczelni i opinie na temat proponowanych kierunków. I niestety doznałem szoku. Ludzie ogólnie narzekają, że niektóre kierunki mające w swojej nazwie "chemia" nie mają nic wspólnego z tym przedmiotem samym w sobie.

Słyszałem oczywiście o odwiecznym konflikcie: polibudy vs uniwerki.

I tu jest moje pytanie: Czy ktoś się może orientuje gdzie jest dobrze studiować ? Mnie obchodziłyby kierunki bardziej z chemii: organicznej, leków, kosmetyczna, gospodarcza. Zawsze ciągnęło mnie też w stronę kryminalistyki, toksykologii, czy coś w tym stylu. Ogólnie marzyłaby mi się praca w laboratorium, bo do roboty fizycznej się kompletnie nie nadaję.

Jako, że mieszkam niedaleko Bielska-Białej i raczej będę studentem typu "słoik" (jeśli rozumiecie, co mam na mysli), to w grę wchodzą uczelnie ze Śląska, Krakowa, Wrocławia, Opola, ewentualnie coś do 200-250 km.

Tak na koniec jeszcze zaznaczę, że czuję się mocny z chemii, miarę dobry z biologii i matmy. Fizyka to dla mnie czarna magia (praktycznie jej nie miałem w liceum). No i nie zamierzam wyjeżdżać za granicę, bo moje zdolnosci do komunikacji w obcym jezyku są marne.

To chyba tyle na ten moment :) Jakieś wskazówki ? Pytania ?

"The Lone Wolf"

III miejsce - Typer WWE 2011

III miejsce - Typer WWE 2015

164733627454c4fd317ad52.jpg

• Odpowiedzi 6
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Krzychu

3

• maly619

2

• bartekliga

1

• Anapolon

1

Top użytkownicy w tym temacie

Idź na lekarski do Poznania. To druga najlepsza uczelnia medyczna w Polsce, a wystarczy zdać dwa przedmioty na rozszerzeniu. W twoim przypadku pokusiłbym się na pisanie z biologii (która jest obowiązkowa) i chemii (bo - jak sam piszesz - fizyka to dla ciebie czarna magia). Matura z chemii jest dość prosta, wiedza jaką tu opisujesz zdecydowanie wystarczy. Natomiast przy biologii będziesz musiał przysiąść, ale jeśli jesteś ambitny to nie powinno być problemu.

Dont Take it personally.. Im just that much smarter than you...

9753791175058a11dcc0cd.jpg

• Urządzenie:  Windows

Pracuje w Instytucie Chemii Organicznej, chociaż moje stanowisko nie jest związane z chemią, bo jestem tam informatykiem. Widzę jednak ludzi których przyjmuje się do nas (a nasz dyrektor ma bardzo wysokie wymagania jeśli chodzi o ludzi związanych z chemią) i najwięcej ludzi jest po Wydziale Chemicznym Politechniki Śląskiej lub po Politechnice Wrocławskiej. Sam też jestem po polibudzie i uważam, że dla kierunku ścisłego jest to najlepsza opcja. Trochę problemu możesz miec z fizyką, bo niestety na Polibudzie nie da się tego uniknąc (tak samo jak matmy), ale jeśli już to przejdziesz, to potem będzie z górki.

Pracuje w Instytucie Chemii Organicznej, chociaż moje stanowisko nie jest związane z chemią, bo jestem tam informatykiem. Widzę jednak ludzi których przyjmuje się do nas (a nasz dyrektor ma bardzo wysokie wymagania jeśli chodzi o ludzi związanych z chemią) i najwięcej ludzi jest po Wydziale Chemicznym Politechniki Śląskiej lub po Politechnice Wrocławskiej. Sam też jestem po polibudzie i uważam, że dla kierunku ścisłego jest to najlepsza opcja. Trochę problemu możesz miec z fizyką, bo niestety na Polibudzie nie da się tego uniknąc (tak samo jak matmy), ale jeśli już to przejdziesz, to potem będzie z górki.

Pierwsza dobra wiadomość dzisiejszego dnia :) Po tym jak trochę się zraziłem do Krakowa (słabe opinie PKrk i najazd na T.Chem na AGH) to brałem pod uwagę właśnie P. Śląską i P. Wrocławską. :) O tą fizykę się właśnie strasznie boję, bo ja jej praktycznie nie miałem -.-.

Btw. Tak z ciekawości jak duży jest ten instytut w którym pracujesz ?

"The Lone Wolf"

• Urządzenie:  Windows

Btw. Tak z ciekawości jak duży jest ten instytut w którym pracujesz ?

Dokładnej liczby podać nie mogę, ale jak kupujemy jakieś licencje na kompy, to kupujemy ich 200. Więc pracuje u nas do 200 osób. Jakbyś był ciekaw czegoś więcej, to dokładnie jest to Instytut Ciężkiej Syntezy Organicznej "Blachownia"

Natomiast przy biologii będziesz musiał przysiąść, ale jeśli jesteś ambitny to nie powinno być problemu.

Nie zawsze ambicja pomaga. Bardzo mi zależało na dobrym wyniku z bioli. Cały ten rok co najmniej 1,5 godziny dziennie uczyłem się biologii, chodziłem na dodatkowe zajęcia i mimo tego nie napisałem matury aż tak dobrze jak powinienem.

Nauka biologii "maturalnej" niestety polega na ryciu zadań z poprzednich lat wraz z kluczami odpowiedzi, które dla egzaminatorów z wszelkich OKE są święte.

Jeśli chcesz się sam uczyć biologii, to może ci ona zbrzydnąć, tak jak mi, kiedy to w kwietniu na widok książki z zadaniami miałem drgawki.

Nie zawsze ambicja pomaga. Bardzo mi zależało na dobrym wyniku z bioli. Cały ten rok co najmniej 1,5 godziny dziennie uczyłem się biologii, chodziłem na dodatkowe zajęcia i mimo tego nie napisałem matury aż tak dobrze jak powinienem.

Nauka biologii "maturalnej" niestety polega na ryciu zadań z poprzednich lat wraz z kluczami odpowiedzi, które dla egzaminatorów z wszelkich OKE są święte.

Jeśli chcesz się sam uczyć biologii, to może ci ona zbrzydnąć, tak jak mi, kiedy to w kwietniu na widok książki z zadaniami miałem drgawki.

No niestety, te pieprzone klucze mogą bardzo napsuć krwi człowiekowi... Ogólnie zaczyna mnie to wszystko przerażać, bo troszeczkę inną wizję miałem.

Btw. mały619 dzięki za info :)

"The Lone Wolf"