Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

UFC on FX 8 - Belfort vs. Rockhold

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Data: 18 maja 2013

Miejsce: Arena Jaragua, Jaragua do Sul, Santa Catarina, Brazylia

Transmisja: FX

Walka wieczoru:

185 lbs.: Vitor Belfort (22-10) vs. Luke Rockhold (11-1)

Główna karta:

185 lbs.: Ronaldo Souza (17-3) vs. Chris Camozzi (19-5)

185 lbs.: Rafael Natal (15-4-1) vs. Joao Zeferino (13-4)

155 lbs.: Evan Dunham (14-3) vs. Rafael Dos Anjos (18-6)

Walki w Fuel TV:

145 lbs.: Hacran Dias (21-1-1) vs. Nik Lentz (23-5-2)

155 lbs.: Francisco Trinaldo (12-2) vs. Mike Rio (9-1)

135 lbs.: Yuri Alcantara (27-4) vs. Iliarde Santos (27-6-1)

170 lbs.: Paulo Thiago (14-5) vs. Lance Benoist (6-2)

125 lbs.: John Lineker (20-6) vs. Azamat Gashimov (7-2)

205 lbs.: Roger Hollett (13-4) vs. Fabio Maldonado (18-6)

Walki na facebooku:

155 lbs.: Gleison Tibau (26-9) vs. John Cholish (8-2)

125 lbs.: Chris Cariaso (14-4) vs. Jussier Da Silva (14-2)

155 lbs.: Jeremy Larsen (8-3) vs. Lucas Martins (12-1)

Gala, ktora nic nie zmieni, poza ilością zakontraktowanych fighterow UFC. Podejrzewam, że wielu będzie tu walczyło o swój byt. Szczyt karty mocno ucierpiał na kontuzji Costy. On moglby utrudnic wejscie Jacare do UFC. Takim wyzwaniem dla Brazylijczyka, nie powinien byc obijajacy TYLKO lowcarderow Camozzi.

Z jednej strony przybysze ze StrikeForce, pokazują że wcale nie są chłopcami do bicia w UFC - ba, obijają oryginalnych podopiecznych Danki - z drugiej, nigdy nie byłem fanem Rockholda. Nigdy nie błysnął w moich oczach na tyle, żebym pomyślał o nim, jako o przyszłym pretendencie do Pająka Silvy. Belfort powinien mu tę drogę skutecznie zablokować.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/

• Odpowiedzi 10
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Bullinho

5

• -Raven-

4

• N!KO

2

Top użytkownicy w tym temacie

Undercard

1. Martins vs. Larsen - Lucas zebrał sporą lekcję od świetnego w stójce Barbosy. Pojedynku raczej nie obejrzę, ale stawiam na Brazylijczyka.

2. da Silva vs. Cariaso - Jussier kiedyś był liderem tej kategorii wagowej. Myślę jednak, że w UFC szybko zostaną zweryfikowane jego mankamenty fizyczne, gdzie zbijający kilogramy Cariaso może go zdominować zapaśniczo i tak wygrać na kartach sędziowskich. Z drugiej strony, "Formiga" to bardzo dobry grappler, a Chris ma z tym na bakier i nie będę zdziwiony, jeśli Brazylijczyk odniesie zwycięstwo przed czasem po jakimś submission.

3. Tibau vs. Colish (tu jest mała rozbieżność, bo na sherdogu ta walka jest wyżej na karcie) - widzę tu kolejną wygraną zawodnika z Ameryki Południowej. Tibau jest po prostu lepszy od swojego rywala.

Walki w Fuel TV

1. Maldonado vs. Hollett - Fabio radzi sobie ostatnimi czasy zaskakująco słabo, ale myślę, że w sobotę odbije się po wygranej z Rogerem.

2. Lineker vs. Gashimov - Azamat to kolejny napływ ze wschodu, który ostatnimi czasy zasila zarówno UFC, jak i Bellator. Myślę jednak, że będzie to przykład nieudanego importu i Rosjanin (a może to jakiś Czeczen? Nie mogę znaleźć) skończy swoją karierę w tej organizacji po tej walce.

3. Thiago vs. Prazeres (tak, Paulo miał zmianę przeciwnika w międzyczasie) - o Michelu wiem tylko tyle, że ma nieskazitelny rekord 16-0 nabity na większych lub mniejszych ogórkach w swoim kraju. Pawełek radzi sobie ostatnio fatalnie i nie zdziwię się, jeśli jakoś polegnie.

4. Alcantara vs. Santos - Iuri po dobrym starcie miał nieco gorsze pasmo, ale myślę, że powinien sobie poradzić z debiutantem.

5. Rio vs. Trinaldo - nie widziałem wcześniejszych walk tych fighterów. Warto jednak stawiać na Brazylijczyka, gdyż Ci zawodnicy walczący na galach UFC w swoim kraju radzą sobie zwykle bardzo dobrze.

6. Dias vs Lentz - bardzo ciekawa walka, chociaż myślę, że rekord Diasa po tej walce będzie szedł w tym samym kierunku, co jego bardziej utytułowanych kolegów z Nova Uniao (czyli Barao i Aldo).

Main card

1. Dunham vs. dos Anjos - Evanowi wróżono kiedyś wielką karierę, za to Anjos dopiero teraz pnie się w górę. Myślę, że i tutaj Rafael będzie w stanie bronić obaleń, a w stójce większą agresywnością doprowadzi do kontrowersyjnej decyzji sędziowskiej.

2. Natal vs. Zeferino - nie wiem, co ta walka tutaj robi... Rafael powinien jednak wygrać, chociaż na taki push nie zasługuje ani trochę.

3. Souza vs. Camozzi - Costa mógł napsuć krwi Aligatorowi, natomiast Camozzi na pewno tego nie zrobi. Znając styl Souzy, pojedynek nie potrwa 15 minut.

4. Rockhold vs. Belfort - Luke ma jeszcze luki, jeśli chodzi o aspekty czysto bokserskie, gdzie Vitor jest zdecydowanie lepszy. Należy jednak pamiętać, że wola walki Belforta często słabnie w trakcie trwania pojedynku. Myślę, że Luke rozegra to dobrze taktycznie, dystansując przeciwnika swoimi kopnięciami i zdobywając przewagę punktową na kartach sędziowskich. Oczywiście wciąż pamiętam o miejscu gali, dlatego rezultat w drugą stronę nie zdziwi mnie ani trochę.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-318895

Ciepłym moczem olałem wszystkich Brazylijczyków walczących o pietruszkę. Złapałem tylko za dwie najważniejsze walki i żadnej wojny w oktagonie nie było. Brazylijczycy przejechali przez swoich Amerykanskich rywali. O ile to, ze Żakare podda Camozziego w pierwszej, nie było żadnym zaskoczeniem, tak Belfort szybko uwalający Rockholda już tak. Czułem, że Vitor sobie poradzi, ale nie spodziewałem się tak słabego występu Strikeforce'owego mistrza. Po tej walce pozostaną dwa pytania, czy znowu Belfort jechał na tym testosteronie, i jak to się stało, że ten anonimowy dla wielu Rockhold, miał pas w StrikeForce.
https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319327

• Reputacja:   228

Belfort vs. Rockhold - fatalnie rozpoczął to Luke, który poruszał się niemrawo, nie potrafił wykorzystać przewagi zasięgu i pozwalał rywalowi łatwo skracać dystans. Po każdej kolejnej próbie szarży Vitora i słabych kontrach, oraz obronach Rockholda, czuło się, że prędzej czy później - Brazylijczyk trafi i zabije, co też zrobił. Pięknie weszła ta obrotówka (Chuck Norris byłby z niego dumny :D ), a jak wiadomo, dobitki przez G&P Belforta są demolujące, tak więc oszołomiony Luke, na glebie nawet nie pierdnął. Szkoda, liczyłem że Rockhold rozpracuje Vitora, za jego głupawą spinę na ważeniu.

Souza vs. Camozzi - ładnie i bez kompleksów rozpoczął to w stójce Camozzi, mocno napierając na Jacare. Jednak kiedy walka trafiła do parteru, to mieliśmy spektakl jednego aktora i zbyt wiele czasu nie zajęło Aligatorowi, zapięcie trójkąta łapami i zduszenie rywala. Szybki pojedynek i wyraźna wygrana Brazylijczyka, ale co się dziwić, skoro dostał rywala o kilka klas gorszego od siebie?

Rafael dos Anjos vs Evan Dunham - mocno wyrównane starcie, które jakoś mnie nie ujęło. Dużo było tu wypuszczanych uderzeń, a nie wiele czystych trafień, choć zawodnicy cały czas napierali na siebie. Werdykt mógł spokojnie pójść w obie strony, choć ja osobiście minimalnie zapunktowałbym to jednak Dunhamowi, który wg mnie częściej trafiał (choć bardzo często komentatorzy dostawali orgazmu jak trafiał Brazylijczyk, a milczeli, kiedy trafiał Evan).

Po tej walce pozostaną dwa pytania, czy znowu Belfort jechał na tym testosteronie

Bankowo. Przecież załatwił sobie pozwolenie od medyka i może teraz to robić na legalu :roll: Poza tym, jego agresja na ważeniu, była dość typowa dla ludzi walących "teścia".

i jak to się stało, że ten anonimowy dla wielu Rockhold, miał pas w StrikeForce.

Ano stało się tak, bo skroił z niego hołubionego przez wszystkich Jacare, który postanowił w tej walce popisywać się swoją stójka, która dla mnie nadal jest na średnim poziomie, zamiast postawić na swoje zajebiste BJJ i na chama ciągnąć w parter.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319376

Formiga vs. Cariasso - Chris bardzo dobrze zawalczył dopiero w trzeciej rundzie. Ta walka dała mi dużo do myślenia i Jussier może mieć problemy z lepszymi rywalami w tej kategorii.

Natal vs. Zeferino - tylko pierwsza runda była ciekawa, potem Natal przejął kontrolę i walczył w swoim stylu. Zasłużone zwycięstwo Rafaela, który niczym specjalnym nie zachwycił i wciąż uważam, że nie powinien znaleźć się tak wysoko na karcie.

dos Anjos vs Dunham - tak jak przewidywałem, padła w tym pojedynku kontrowersyjna decyzja sędziowska. Evan robił bardzo dużo wiatru swoimi ciosami. Dziwi mnie, że Brazylijczyk tak mało używał kopnięć - chyba zapomniał się w trakcie walki i skupił się na tym, aby dać widowiskowe show. Zdziwił mnie słaby takedown defense zawodnika z Ameryki Płd. Co do Dunhama - pokazał ułożony technicznie boks, ale już któryś raz jest dymany przez sędziów i powinien popracować nad tym, aby walczyć jeszcze skuteczniej i efektowniej, bo talentu na pewno mu nie brakuje.

Jacare vs. Camozzi - Chris podszedł bez respektu do rywala, ale w parterze to Ronaldo spokojnie kontrolował walkę. Gdy już doszedł do duszenia, skończenie mogło być tylko jedno. Czekamy na lepszych rywali.

Aha, bym zapomniał - gimmick Aligatora jest świetny! ;)

Belfort vs. Rockhold - trochę trt, zmiana treningów i mamy świetnego Belforta. Rockhold ma dziury w obronie i Vitor wykorzystał to w sposób, jaki nie spodziewał się jego rywal. Myślę także, że mamy KO roku podobne do tego, co w 2012 zaserwował nam Edson Barboza. Oczywiście, daleko mi do pochopnych wniosków i nie wiadomo, jak Vitor poradzi sobie z następnym rywalem, jeśli zawalczy poza Brazylią.

Gala na dobrym poziomie, ale stawki pojedynków (prócz ME) były zbyt niskie.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319533

Ta walka dała mi dużo do myślenia i Jussier może mieć problemy z lepszymi rywalami w tej kategorii.

Szczerze mówiąc, wcale nie trzeba było oglądać tej walki aby utwierdzić się w przekonaniu, że „Mrówek” szczytu w UFC nie osiągnie. Jest zbyt jednowymiarowy (na samym, świetnym parterze daleko się nie ujedzie przy tym poziomie rywalizacji. Podobnie wielkiej kariery nie wróżyłbym Heldowi, gdyby już teraz trafił pod skrzydła Białej Danki) i ma zbyt słabo poukładaną stójkę, żeby zawalczyć jak równy z równym z zawodnikami pokroju Dodsona, Benavideza, Myszowatego, czy Strasznego Wujasa.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319574

Ta walka dała mi dużo do myślenia i Jussier może mieć problemy z lepszymi rywalami w tej kategorii.

Szczerze mówiąc, wcale nie trzeba było oglądać tej walki aby utwierdzić się w przekonaniu, że „Mrówek” szczytu w UFC nie osiągnie. Jest zbyt jednowymiarowy (na samym, świetnym parterze daleko się nie ujedzie przy tym poziomie rywalizacji. Podobnie wielkiej kariery nie wróżyłbym Heldowi, gdyby już teraz trafił pod skrzydła Białej Danki) i ma zbyt słabo poukładaną stójkę, żeby zawalczyć jak równy z równym z zawodnikami pokroju Dodsona, Benavideza, Myszowatego, czy Strasznego Wujasa.

W raz z przypływem pieniędzy i sponsorów z UFC, zawsze można liczyć na większą inwestycję w treningi i jakiś postęp. Jeśli on nie nastąpi w najbliższym czasie (bo póki co tego nie zauważyłem), to będzie słabo z jego karierą.

Oczywiście przykładu Brazylijczyka, który coś zdziałał w MMA mając początkowo tylko dobry parter nie trzeba daleko szukać, bo chociażby występujący w ten weekend Souza jest tego świetnym przykładem. Dlatego nie biorę za pewnik tego, czy Jussier nie pójdzie śladem swojego starszego kolegi - daję mu kredyt zaufania i wierzę, że kiedyś poczyni taki progres, jak "Jacare" czy Werdum.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319628

Oczywiście przykładu Brazylijczyka, który coś zdziałał w MMA mając początkowo tylko dobry parter nie trzeba daleko szukać, bo chociażby występujący w ten weekend Souza jest tego świetnym przykładem. Dlatego nie biorę za pewnik tego, czy Jussier nie pójdzie śladem swojego starszego kolegi - daję mu kredyt zaufania i wierzę, że kiedyś poczyni taki progres, jak "Jacare" czy Werdum.

"Kiedyś" jest tutaj kluczowym słowem + pytanie, czy do czasu poprawy tej stójki, White nadal będzie go trzymał u siebie, bo na chwile obecną (a ten stan właśnie rozpatruję) "Mrówek" zbyt bardzo odstaje w tej materii, by coś zwojować w tej kategorii wagowej u Danki.

Co do Jacare, to dla mnie jego stójka, choć się mocno poprawiła, to jest nadal mocno przeceniana przez niektórych fanów i Souza właśnie przez swoją zbytnią wiarę w nią, umoczył chociażby pas w SF na rzecz Rockholda (bo Aligator lubi się nią popisywać i często zapomina o swoim magicznym background'dzie w BJJ). Jakiś czas temu gros osób piało, że Jacare byłby najtrudniejszym z możliwych przeciwników dla Spidera (pomijając fakt, że obaj nie chcieliby ze sobą walczyć), a dla mnie Pająk po prostu zabiłby swojego krajana w stójce i zrobiłby to na luzie.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319630

"Kiedyś" jest tutaj kluczowym słowem + pytanie, czy do czasu poprawy tej stójki, White nadal będzie go trzymał u siebie, bo na chwile obecną (a ten stan właśnie rozpatruję) "Mrówek" zbyt bardzo odstaje w tej materii, by coś zwojować w tej kategorii wagowej u Danki.

Co do Jacare, to dla mnie jego stójka, choć się mocno poprawiła, to jest nadal mocno przeceniana przez niektórych fanów i Souza właśnie przez swoją zbytnią wiarę w nią, umoczył chociażby pas w SF na rzecz Rockholda (bo Aligator lubi się nią popisywać i często zapomina o swoim magicznym background'dzie w BJJ). Jakiś czas temu gros osób piało, że Jacare byłby najtrudniejszym z możliwych przeciwników dla Spidera (pomijając fakt, że obaj nie chcieliby ze sobą walczyć), a dla mnie Pająk po prostu zabiłby swojego krajana w stójce i zrobiłby to na luzie.

Z takich popisujących się, do głowy przyszedł mi Demiana Maia za czasów walk w kategorii MW, ale już po pojedynku ze Spiderem - artykuł na grapplerinfo, gdzie Demian mówił po walce z Weidmanem, że "chciał go znokautować", do dziś wzbudza na mojej twarzy szyderzczy uśmiech :)

Jacare może i jest przereklamowany, ale na tyle solidny, aby dobrze sobie radzić w stójce i być wszechstronnym zawodnikiem.

I wierzę, że to "kiedyś" nastąpi szybciej, lub później - a czy do tego czasu wyleci? Fabricio Werdum również znalazł się w swomi czasie poza UFC, aby teraz mieć realne szanse walki o tytuł - jeśli tylko wygra z Nogueirą.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319637

Z takich popisujących się, do głowy przyszedł mi Demiana Maia za czasów walk w kategorii MW, ale już po pojedynku ze Spiderem - artykuł na grapplerinfo, gdzie Demian mówił po walce z Weidmanem, że "chciał go znokautować", do dziś wzbudza na mojej twarzy szyderzczy uśmiech :)

Odkąd jednak Maia przypomniał sobie o swoim BJJ i zamiast popisywać się "postępami" w stójce - dąży do obaleń i zdominowania na glebie, idzie mu wręcz wyśmienicie po zmianie kategorii wagowej.

Jacare może i jest przereklamowany, ale na tyle solidny, aby dobrze sobie radzić w stójce i być wszechstronnym zawodnikiem.

Może nie tyle przereklamowanym, bo to nadal kozak, ale ludzie przeceniaja jego postępy poczynione w stójce i sam Jacare też momentami zbyt bardzo w nie wierzy. Kiedy jednak Souza zaczyna ciągnąć na glebę - zaczyna się magia :wink:

Aligator, podobnie jak Maia, powinien mocno trenować stójkę, ale w walkach - jeśli tylko się da, to robić to co potrafi najlepiej, czyli dominować na ziemi i poddawać.

Fabricio Werdum również znalazł się w swomi czasie poza UFC, aby teraz mieć realne szanse walki o tytuł - jeśli tylko wygra z Nogueirą.

Kategoria HW jest tak słabo obsadzona u Danki (title shot dla Big Foota? :shock: ), że dla mnie Werdum już teraz mógłby dostać tą walkę o pas. Starcie z Nog'iem to pro-forma, bo tak jak uwielbiam Minotauro, tak nie widzę płaszczyzny, w której mógłby nawiązać walkę z Fabrycym, będącym typowo "w gazie".

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319695

Co do powyższych stwierdzeń - pełna zgoda. Może taki styl walki nie zawsze jest efektowny, ale np. 15 minut trzymania Fitcha w parterze (gdzie Fitch głównie oglądał matę, zamiast świateł) robi wrażenie.

Fabricio Werdum również znalazł się w swomi czasie poza UFC, aby teraz mieć realne szanse walki o tytuł - jeśli tylko wygra z Nogueirą.

Kategoria HW jest tak słabo obsadzona u Danki (title shot dla Big Foota? :shock: ), że dla mnie Werdum już teraz mógłby dostać tą walkę o pas. Starcie z Nog'iem to pro-forma, bo tak jak uwielbiam Minotauro, tak nie widzę płaszczyzny, w której mógłby nawiązać walkę z Fabrycym, będącym typowo "w gazie".

Tutaj sytuacja jest nieco inna, bo wszystko miało się potoczyć odmiennym torem - Big Foot'a miał w cuglach pokonać Overeem i otrzymalibyśmy superfight. Silva jest i tak lepszym rozwiązaniem, niż ewentualny wygrany Hunt vs. Struve, o którym wcześniej się mówiło.

Oczywiście, nie jest to wymarzone starcie kibiców (delikatnie mówiąc...), ale jak na sytuację panującą wtedy w HW - zestawienie jest słuszne.

https://forum.wrestling.pl/topic/32857-ufc-on-fx-8-belfort-vs-rockhold/#findComment-319720