Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Gdzie się podział ten SmackDown z tamtych lat?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline

Założyłem ten temat gdyż zazwyczaj wraca on w dyskusjach częściej niż bumerang. Mianowicie chodzi o dzisiejszy poziom niebieskiej tygodniówki. Jeśli chodzi o mnie, to jeszcze w okresie od 2008 do połowy 2010 obejrzenie Smacka było dla mnie priorytetem. Do dziś pamiętam te biegi po piątkowych lekcjach do domu by w końcu odpalić Smacka :) Pamiętam La Famillię Edge'a i ich feud z Undertakerem, pamiętam Punka biegającego z walizką i późniejszego mesjasza, pamiętam panowanie Jeffa Hardy'ego czy potyczki Y2J'a z Mysterio o Intercontinental Title. Nie mówię tego by się wyżalić czy postulować o powrót Attitude Ery gdyż nawet pod PG WWE umiało robić ciekawe tygodniówki. Chodzi mi o to że Smack w tamtym okresie miał po prostu w sobie "to coś". Coś co sprawiało że każdy piątkowy wieczór był dla mnie przyjemnością, i gdy w emocjach czekało się na następny epizod niebieskiej tygodniówki cały tydzień. A teraz jak to wygląda? Praktycznie każdego Smacka zaliczam na przewijaniu (przedtem każdą tygodniówkę oglądałem od deski do deski, niczego nie omijając). Jak myślicie Waszym zdaniem, dlaczego tak się stało? Smack był przecież w pewnym momencie o wiele lepszą tygodniówką niż RAW!! Moim zdaniem po prostu Smacka nie ma kto prowadzić: niektórzy zawodnicy którzy byli jego filarami pokończyli kariery (Edge), pojawiają się sporadycznie (HHH, Taker), odeszli (Hardy, Morrison) czy siedzą na RAW (Punk), a Ci którzy powinni tam rządzić są źle bookowani (Rhodes, Cesaro czy do niedawna Ziggler- choć jeszcze nie wiadomo jak będzie przebiegało jego panowanie). A już naprawdę nie mogę wybaczyć im wpychanie całych segmentów z RAW, tylko by zapełnić czas antenowy...

Co sądzicie o obecnym Smacku i jak wspominacie tego sprzed jeszcze paru lat? Kiedy wg Was poziom SD zaczął się psuć? Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami :)

• Odpowiedzi 80
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• TakerFanKrk

19

• maly619

12

• MAT1

12

• Croos

6

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   2

Moim zdaniem po prostu Smacka nie ma kto prowadzić: niektórzy zawodnicy którzy byli jego filarami pokończyli kariery (Edge), pojawiają się sporadycznie (HHH, Taker), odeszli (Hardy, Morrison) czy siedzą na RAW (Punk), a Ci którzy powinni tam rządzić są źle bookowani (Rhodes, Cesaro czy do niedawna Ziggler- choć jeszcze nie wiadomo jak będzie przebiegało jego panowanie). A już naprawdę nie mogę wybaczyć im wpychanie całych segmentów z RAW, tylko by zapełnić czas antenowy...

Co sądzicie o obecnym Smacku i jak wspominacie tego sprzed jeszcze paru lat? Kiedy wg Was poziom SD zaczął się psuć? Zapraszam do podzielenia się swoimi opiniami :)

Praktycznie odpowiedziałeś. Ci, którzy byli gwiazdami poodchodzili, nowi są źle prowadzeni lub i tak nie umieli, by podnieść poziomu gali, bo są za mało sławni lub po prostu nie stać ich na to. RAW zostało przepakowane w wyniku draft'ów. Gwiazdy Smack'a poprzechodziły. Niektórzy z nich już odeszli podobnie, jak ci, co zostali w niebieskim ringu. Nie ma kto prowadzić tego show, więc ratują się powtórkami. Przeniesienie kogoś "większego" i tak, by nic nie dało, bo nie miałby z kim feudować. Nie ma też zbytnio kogo przenosić - HHH, Y2J, Taker pojawiają się sporadycznie. Mysterio ma kontuzje za kontuzją i niedługo pewnie odejdzie. Cena'y, czy Punk'a nie przeniosą. Sheamus i Orton są nudni. Może po turnie się, coś zmieni, osobiście wolę obu panów jako "złych". Randy pewnie w końcu zostanie podły, ale Sheamus nie. Jak wspominaliśmy źle są prowadzeni inni - Rhodes, Cesaro, Barrett. Christian po powrocie sam też nie podniesie poziomu na maksimum.

Drugą rzeczą jest też odczucie ludzi. Załóżmy, że np. Rhodes dosięgnie szczytu. Ale ludzie i tak będą mówić "to nie to samo, Rhodes to nie Edge." itp. Ludzie są przyzwyczajeni do starych wyg.

No i Vince zawsze faworyzował RAW, chociaż wątpię, że robi to celowo. Mogą też olewać trochę tego Smack'a, bo widzą, że nic z tego nie będzie. Może, jakby powrócili dawni zawodnicy - MVP, Morrison (obaj mówili, że chętnie, by wrócili zwałszcza ten drugi) to niebieska gala, by ożyła.

Swój wkład na pewno miało również wprowadzenie PG. Na początku było jeszcze, co oglądać, bo było kogo oglądać. W moim odczuciu jakoś w 2011 r. zaczęło się psuć, a totalna klapa jest od odejścia Edge'a.

Typerowa zabawa:

I miejsce - Liga Mistrzów 2015/2016

III miejsce (Ex æquo z użytkownikiem filomatrix) - Euro 2016

III miejsce - Euro 2012

6476255635741dfcc53660.jpg

• Reputacja:   0

Według mnie tak naprawdę RAW Supershow zniszczyło Smackdown,bo tak naprawę większość feudów z SD i tak rozgrywa się na RAW.Kiedyś Smackdown żyło własnym życiem i miało swój poziom, że to na RAW puszczano powtórki z SD,a teraz na niebieskim brandzie jest tak marnie że wrzucają powtórki z RAW po kilkanaście minut.Co do nowych gwiazd to niestety trzeba przyznać że WWE nie umie ich poprowadzić i nie wiedzieć dlaczego.Bo co stanie się obecnym gwiazdeczką jak wypromują jakąś młodą gwiazdę,jedyną osobą która promuje zawodników jest obecnie Y2J.Reszta kończy się że młoda wschodząca gwiazda jobbnie i spada.Najbardziej boli mnie to co zrobili z Codym, bo do 2011 był całkiem nieźle promowany do feudu z Bookerem fajnie się to oglądało potem go zniszczyli,a teraz dobijają go nie dając mu walki na największej gali roku.Nic dziwnego,że się zdenerwował bo widać że pracuje i dobrze odgrywa swoją rolę,choć i tak wolałem go za czasów UnDashinga lub w białej kurteczce jako IC Champion.

Do tego jakby powróciło kilku zawodników jak wyżej pisali JoMo,MVP,czy chociażby Shelton Benjamin dodatkowo Christian wróciłby po kontuzji i RVD, który podpisał kontakt to byłoby co oglądać na SD tylko że pewnie wyszło by że i tak walczyli by tu i tu.I to jest problem WWE,że jak coś wyjdzie na SD to od razu dają to na RAW.Przykre,ale prawdziw.

Moim zdaniem jest źle od czasu gdy nie ma już wyraźnego podziału na brandy. Pamiętam, jak kiedyś Raw i SD były zupełnie innym przeżyciem - inne gwiazdy, pasy i feudy. Obecnie elementy te poznikały, lub zostały zredukowane do minimum. Dzisiaj SD to dla mnie takie krótsze i gorsze Raw. A za dawnych czasów? Więcej zawodników, którzy byli w stanie robić show, więcej pasów, osobne tytuły tag team i dobry balans między niebieską a czerwoną galą. Wystarczy spojrzeć na roster choćby z 2007-2008, sporo kozackich nazwisk, a jeszcze na ECW im wystarczało...

Może nieco dramatyzuję, bo wróciłem do wrestlingu po 4-5 letniej przerwie i wszystko jest dla mnie nienaturalne.

Może nieco dramatyzuję, bo wróciłem do wrestlingu po 4-5 letniej przerwie i wszystko jest dla mnie nienaturalne.

Nie dziwię się. :P W przeciągu tego czasu wiele się zmieniło. Niestety negatywnie (przynajmniej w WWE).

Typerowa zabawa:

III miejsce - Euro 2012

Po pierwsze SD zaczeło tracić gdy pojawiły się Supershow'y - kogo chciałem zobaczyć widziałem już na RAW.

Najwięcej straciło gdy RAW przeszło na 3 godziny. Na samo Smackdown zaczynało brakować pomysłów. I zostało tą edytowaną galą gdzie można wyciąć botche Sin Cary.

Brakuje gwiazd i pomysłów. Ba nawet "Smackdown GM" momentami kierowuje RAWem.

Dla mnie iMPACT przejął dzisiejszą role Smackdowna.

• Urządzenie:  Windows

Przecież powód tego, że SD! jest słabe jest prosty. Chodzi tu o brak wyraźnych rosterów i mieszanie zawodników. Gdyby zawodnicy z RAW mogli występować tylko na RAW, a ze SD! tylko na SD!, to nie byłoby tego problemu, bo RAW musiałoby się skupiać na swoich feudach i swoich gwiazdach, a drugi roster na swoich.

Drugim powodem, niejako łączącym się z pierwszym są trzygodzinne RAW. Wypełnienie tak długiego czasu antenowego samymi ciekawymi feudami jest niemożliwe, jeśli mieliby to zrobić na samych gwiazdach z RAW. Dlatego też korzystają z gwiazd SD!

Moim zdaniem SmackDown zaczęło się ''psuć'' w sezonie 2010/2011. Trudne podać dokładną granicę między dobrym, a złym produktem. Podczas draftu w 2010 r. odeszli m.in. Edge i Jericho, co osłabiło niebieską tygodniówkę, ale dalej mi się to przyjemnie oglądało ( debiut Alberto Del Rio, SES, feud Takera z Kane' m + Paul Bearer ). Później mieliśmy RTWM, gdzie mieliśmy feud Edge' a i Christiana z Alberto. Ciągle było słabo, ale stabilnie. Później Edge zakończył karierę, a w zamian za niego na SD! przyszedł Orton. I mi się jeszcze podobał okres od draftu do początku RAW SuperShow. Czemu? Bo był odświeżony roster: Randall, Sheamus, Christian i heelowy Henry dalej przyciągali mnie do SmackDown. Jednak przez to całe SuperShow SmackDown stało się tygodniówką drugiej kategorii. Mimo, że było wtedy Hall of Pain Henry' ego i apogeum pushu Daniela Bryana, to SD straciło klimat, którego nawet nie próbowano przywrócić. Później było coraz gorzej. Title run Sheamusa dobił SmackDown. Randy Orton był zawieszony, Henry miał kontuzję itp. I jest coraz słabiej. Co można zrobić, by to poprawić? Dla mnie nie wystarczy powrót jednej osoby, bo to za mało ( JBL powrócił w zeszłym roku, a poziom SmackDown się o wiele nie zmienił ). Na pewno podział rosteru na brandy by pomógł, mimo, że jest to teraz praktycznie niemożliwe. SD powinno dostać coś unikalnego jak np. kiedyś stage z pięścią. Coś takiego chciałbym zobaczyć w teraźniejszych czasach. Powrót paru midcarderów ( JoMo, Shelton, MVP etc. ) + częstsze pojawianie się w piątki Johna Ceny czy CM Punka oraz part timerów. Undertaker podobno czuje się dobrze po walce z CM Punkiem, więc gdyby powalczył teraz trochę na RAW, czy właśnie SmackDown ( chociażby tak jak w 2010 r. ) to automatycznie podniosłoby poziom niebieskiej tygodniówki ). Zamiast tego dostajemy ciągle to samo czyt. Sheamus, Orton, Big Show, Del Rio i reszta. Może przywrócenie pasa Cruiserweight jako ''SmackDown exclusive''. Niestety nic nie zapowiada polepszenia się poziomu Smacka, ale wciąż mam nadzieję, że coś ruszy. Może title run Zigglera, może Taker jednak jeszcze zawalczy w ringu niebieskich ( w końcu w Londynie ma walczyć z The Shield, ale to pewnie będzie dark match ). Pożyjemy, zobaczymy.

R.I.P. Maurice ''Mad Dog'' Vachon 1929-2013

R.I.P. Mae Young 1923-2014

R.I.P. Nelson Frazier, Jr. 1971-2014

R.I.P. Ultimate Warrior 1959-2014

Złotousty Attitude Czerwca 2013

3201046834ece6f0da99b6.gif

Gdzie się podziało? Tamto jębnięcie....

Gdzie się podziało? Dolne Jębnięcie....

Winc je zjebał....

I Fandango nam sprzedaaaaał....

Smackdown osiągnął katastrofalnie niski poziom to fakt, ale chociaż theme song ma dob.... nawet tego nie ma dobrego. W ogóle to śmieszna sprawa z tymi theme songami, na początku wymowne Beatiful People, przez mocne Rise Up (kij że rap-wersja, ale chociaż się starali), przez całkiem udane Let It Roll do Know Your Enemy lub to co jest teraz.... nie wiem co jest teraz, bo teraz to w ogóle wstyd intro Smacka pokazać. Równia pochyła do kwadratu.

Nasz ukochany Smackdown poszedł rozpędzony w stronę słońca,

bo Winc zrobił nam z niego, Raw Rebound bez końca

Zaliczył dzięki temu wszystkich absurdów stany,

by solidnych midcardowców zesłać w nieznane,

bileterki nie muszą wychylać się z okien,

bo każdy woli wrzucić swoje pięniądze w ogień.

Każdy Smackdown ciągnie się wiecznością

a z naszym wk*rwieniem podbijamy kosmos.....

Jednym z najbardziej widocznych mankamentów jest niski poziom walk ringowych. Raz na mięsiąc trafi się dobra polecenia walka w tym brandzie, ale to i tak nic w porównaniu z tym jak ch*jowe są teraz stroyline'y. Na Smacku nie ma dobrego story od czasu Punka z Jeffem (moja subiektywna opinia). Tak długo jak nie zmieni się booker SD tak długo będzie dramat. Tu proponowałbym przemieszać NXT ze Smackiem, i bookerkę NXT wprowadziłbym na niebieski brand. Gorzej być nie może, a tak to Trypl miałby przed sobą poważny egzamin, a żółty roster mógłby pokazać czy się nadają na gwiazdy.

Pavlos, zgodzę się z tym że od odejścia Edge'a jest "lipa lasu", ale na wprowadzenie PG, nie zwalałbym winy. PG jest od połowy 2008 co akurat kładzie swój cień na poziom, ale weźmy pod uwagę że WCW cały czas było PG (o ile moje źródła mnie nie mylą). Brakuje świeżych stroyline'ów które mogłyby wciągnąć, brakuje gwiazd z którymi fani mogliby się utożsamić (no k*rwa weź tu się z Sheamusem utożsamij)

Nie zwalam oczywiście całej winy na PG, ale swój wpływ w jakimś stopniu miało również.

Typerowa zabawa:

III miejsce - Euro 2012

Jakiś wpływ na pewno miało, ale w PG też można zrobić dobre, kontrowersyjne, mocne story czego aktualnie brakuje

Moja skromna opinia jest taka, od 2008 do końca 2010 mieliśmy mocne niebieskie pierdolnięcie, widywaliśmy pojedynki Punka z Jeffem/Takerem, mieliśmy Edga, był Jericho i Mysterio walczący o IC title, Smack miał nawet Tryplaka!

A potem nadszedł nieszczęsny rok 2011, po WM'ce Edge zakończył karierę, Taker już nie występował co tydzień, Punk trafił na Raw kilka miesięcy wcześniej i przejął panowanie nad Nexusem. A potem dostaliśmy draft i gdy zobaczyłem że na niebieską stronę przeszli Cena i Orton to pomyślałem że Raw będzie miało przej*bane ale jak się później okazało było tylko gorzej...Cena pod koniec draftu znów trafił na Raw, Del Rio również opuścił niebieskich i tak to się ten draft skończył.

Przez następne miesiące nic się nie poprawiało i Smackdown trzymało ten sam poziom, uśmiech wywoływał chyba tylko Bryan z walizką i Hall of Pain Henry'ego.

Im bliżej 2012 tak podział na brandy zaczął coraz bardziej zanikać, niebiescy pojawiali się na Raw lecz ci drudzy u niebieskich nie gościli (przynajmniej nie ci "więksi").

Nadszedł 2012, słaby title run Sheamusa, 3 godzinne Raw i zapychanie niebieskiej gali powtórkami z poniedziałku. Smackdown stało się tak słabe że oglądam je tylko dla zabicia czasu a poprawy nigdzie nie widać.

Szczerze mówiąc to nie mam pomysłu co mogłoby tu pomóc, może draft? powrót midcarderów takich jak MVP lub JoMo? Nie wiem, mam tylko nadzieje że WWE coś z tym wszystkim zrobi i żeby wróciły te czasy gdy nie mogłem się doczekać gali :roll:

66487669857979e1f5d8b5.jpg

Tutaj winy doszukiwałbym się ze strony Raw. WWE olało SD i postawiło na Raw. Tęsknie za czasami gdy SD miało odrębnych zawodników i pasy. Teraz w WWE jest jeden roster i kilka tygodniówek aż do zesrania. Wszystko się zaczęło psuć we wrześniu 2011 roku gdy HHH ogłosił, że Raw przyjęło nazwę Raw SuperShow. To zabiło SD!. Ci zawodnicy co walczą w ME SD na Raw występują zazwyczaj w openerach gali ub w środku karty. Pas SD WHC został zdobyty przez Dolpha na Raw! Raw zabija SD - Tyle w temacie. SD było dobre do drugiej połowy roku 2011, potem klapa. W tym roku draftu pewnie nie będzie bo nie ma podziału na rostery. Szkoda, łezka się w oku kręci gdy oglądam SD z roku np. 2010 czy jeszcze 2011 :(

I teraz pytanie do bardziej obeznanych ludzi. Czy były newsy o tym, że znów ma być podział na brandy? Jeśli tak to kiedy to nastąpi? Po Summerslam gdzie Raw ma mieć 2H? I czy w ogóle ten podział na brandy kiedyś powróci? Proszę o odp. Powróciłem do oglądania WWE po kilku miesiącach około stycznia, i być może przegapiłem takie newsy.

106454733352d6a8573c2d7.jpg

Ok, więc większość zgadza się, że SmackDown cierpi przez brak wyodrębnienia od Raw. Nie śledziłem w tym czasie WWE więc czemu tak się stało? Było za mało wrestlerów, aby udźwignąć 2 gale? Tak mi się wydaję, bo jak już mówiłem kilka lat temu w obu brandach było mnóstwo świetnych zawodników, a i w ECW wcale nie brakowało ciekawych twarzy. Nawet mid-card był jakiś barwniejszy i w ogóle większość gwiazd czymś się wyróżniała. Czyżby WWE miało wtedy jakieś kłopoty finansowe, że zaczęło ograniczać liczbę wrestlerów?

Zodiak

Nie wydaje mi się. WWE w rosterze ma jak naliczyłem około 60 wrestlerów, tylko, że 3/4 z nich do mid-card, low card lub jobbernia.

106454733352d6a8573c2d7.jpg