Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Dostęp do pełnej zawartości forum wymaga zalogowania się. Możesz przyśpieszyć proces logowania lub rejestracji używając konta na wspieranych przez nas serwisach.

W przypadku problemów z dostępem do konta prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum(@)wrestling.pl

#1: Jak Shawn i Hunter chcieli zmienić WWF...

Vercyn

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

#1: Jak Shawn i Hunter chcieli zmienić WWF...

Autor : Vercyn

NOWY GRUNT

Shawn Michaels: Nasza historia rozpoczyna się dawno dawno temu, latem 1997 roku. To było wtedy, kiedy Hunter nie zdobył jeszcze European Championship, a tym bardziej Intercontinental czy World Heavywieght. Wtedy nawet w wyobraźni Vince McMahon nie pojawił się zalążek zalążka pomysłu o Friday Night SmackDown! ECW było regionalną federacją organizującą swoje gale w kurniku na północnym wschodzie, a większość obecnych zawodników WWE nie rozpoczęła jeszcze swoich wrestlingowych karier. John Cena wciąż był w koledżu, Randy Orton w szkole średniej, a Cody Rhodes i Ted DiBiase Junior jeszcze się chyba nie narodzili.

Hunter: Wtedy Shawn był bardzo rozgniewanym młodym człowiekiem.

Shawn: Zaczekaj, Hunter, czy Ty chcesz naprawdę rozpocząć naszą opowieść od tego?

Hunter: Wiesz, to prawda i to również część naszej opowieśc...

... przeczytaj wiecej na stronie Attitude : http://www.attitude.pl/1-jak-shawn-i-hunter-chcieli-zmienic-wwf.html

• Odpowiedzi 12
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

"Nigdy wcześniej nie pracowałem z Takerem wcześniej.." - taki malutki błąd ; D

Ogólnie to świetny artykuł, bardzo miło się czyta. Wielkie dzięki.

• Urządzenie:  Windows

Przyznaję: nie sądziłem, że cokolwiek opatrzone znakiem DX może mnie zaciekawić (dlaczego? o tym niżej) i gdyby nie to, że Vercyn wysłał mi fragment na PW, nie wiem, czy bym to przeczytał :wink: Jestem jednak mile zaskoczony. Wygląda to trochę jak wywiad rzeka, ale najważniejsze jest to, że nie brakuje zakulisowych ciekawostek.

Okres curtain call znam dość dobrze, więc w tym rozdziale niewiele mnie zaskoczyło. Ciekawi mnie jednak, jak będzie wyglądała opowieść po WM XIV, kiedy to HBK opuścił WWE, a DX funkcjonowało dalej. Ciekawi mnie rok 2002, gdy Michaels wrócił jako członek nWo i miał za zadanie wciągnąć tam Huntera (skończyło się na reaktywacji DX i feudzie obu wrestlerów - jak ktoś nie wie). Wreszcie, ciekawi mnie, co na temat nowego DX myślą sami HBK i HHH. Bo to właśnie każdy kolejny powrót Degeneratów po 2006 roku skutecznie mi ich obrzydził (stąd też sceptyczne podejście do książki).

• Reputacja:   209
  • Urządzenie:  Android

Podoba mi się ta historia opowiadana z punktu widzenia Huntera i HBK-a. Fajnie, bo zdradzają wiele rzeczy, które wówczas się działy na zapleczu, a dla mnie zawsze to jest najciekawszą częścią tego typu biografii. Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale niemal za każdym razem, kiedy Trypel sięga po postać Breta i niechęci pomiędzy Michaelsem i Hartem – Shawn, albo nie kontynuuje tematu, albo go krótko ucina… Ciekawa sprawa, tak jakby faktycznie HBK chciał zamknąć tamten rozdział swojej kariery i nie wracać do niego nawet we wspominkach (a przynajmniej ja odniosłem tutaj takie wrażenie).

Świetna robota Vercyn i bardzo dobry wybór książki do tłumaczenia. Myślę, że nawet osoby oglądające w tamtych czasach McMahonlandię będą mogły znaleźć tutaj informacje o których wcześniej nie miały pojęcia :wink:

Nie wiem, czy zwróciliście uwagę, ale niemal za każdym razem, kiedy Trypel sięga po postać Breta i niechęci pomiędzy Michaelsem i Hartem – Shawn, albo nie kontynuuje tematu, albo go krótko ucina… Ciekawa sprawa, tak jakby faktycznie HBK chciał zamknąć tamten rozdział swojej kariery i nie wracać do niego nawet we wspominkach (a przynajmniej ja odniosłem tutaj takie wrażenie).

Powiem Ci, że przy opowiadaniu o screwjobie także mówi głównie Hunter, a Bret jest bardzo bardzo rzadko wspominany w tej sytuacji.

Ciekawi mnie rok 2002, gdy Michaels wrócił jako członek nWo i miał za zadanie wciągnąć tam Huntera (skończyło się na reaktywacji DX i feudzie obu wrestlerów - jak ktoś nie wie). Wreszcie, ciekawi mnie, co na temat nowego DX myślą sami HBK i HHH.

Jeżeli chodzi o okres po WM XIV to pewnie znajdzie się tutaj wcześniej niż całość, bo ogarnąłem sobie go trochę i jest kilka ciekawych rzeczy. Natomiast książka, z tego co zauważyłem (chociaż nie doczytywałem końcówki dokładnie) kończy się gdzieś na 2007/2008.

Ja tylko piszę, co chciałbym przeczytać. Nie wiem, czy inni by chcieli, ale zważywszy na fakt, że jestem jedynym, który się w tej kwestii wypowiedział, mam pewną przewagę :wink: Oczywiście to Twoje tłumaczenie i Ty decydujesz, co i kiedy tłumaczysz. Mam jednak nadzieję, że rozdział o Montrealu pojawi się później niż wcześniej, bo to temat tak zużyty, że już mnie męczy... Czytam o nim od 10 lat.

Mam jednak nadzieję, że rozdział o Montrealu pojawi się później niż wcześniej, bo to temat tak zużyty, że już mnie męczy... Czytam o nim od 10 lat.

Oni o samym Montrealu nie piszą wiele. Więcej jest o ich sytuacji po Montrealu, o tym jak fani się w stosunku do nich odnosili na przykład w trakcie gal, live eventów (np. w Little Rock) czy gdzieś spotkani przypadkowo, o tym jak musieli we dwóch walczyć przeciwko praktycznie całej szatni, jak nie ufali nikomu z kim mieli walczyć (np bali się, że Shamrock - przyjaciel Breta - będzie chciał trochę wyjść poza ramy wrestlingu podczas pojedynku na PPV).

Ja tylko piszę, co chciałbym przeczytać. Nie wiem, czy inni by chcieli, ale zważywszy na fakt, że jestem jedynym, który się w tej kwestii wypowiedział, mam pewną przewagę

Lubię tłumaczyć z ukierunkowaniem na to, co czytelnik chciałby przeczytać - i machnę tamten rozdział bo i mnie zaciekawił (ten po WM XIV).

Przyjemnie sie czyta. Masz blogoslawienstwo na tlumaczenie reszty :wink: Grunt, ze zaczales od pierwszego rozdzialu, bo jak wykladany mi jest na start #36, to czytac sie odechciewa.

Wypadaloby tylko nie tlumaczyc gimmickow, jak Chief Jay Strongbow. Jak przeczytalem WÓDZ Jay Strongbow, to pojawil sie lekki usmiech na mojej twarzy. Idac tym tropem niebawem doczekamy sie Grabarza czy Breta "Platnego Zabojce" Harta :wink:

Wypadaloby tylko nie tlumaczyc gimmickow, jak Chief Jay Strongbow. Jak przeczytalem WÓDZ Jay Strongbow, to pojawil sie lekki usmiech na mojej twarzy. Idac tym tropem niebawem doczekamy sie Grabarza czy Breta "Platnego Zabojce" Harta :wink:

Spoko, Nature Boy'a czy Deadmana czy Hitmana bym nie ruszył, ale jak sobie przeczytałem to zdanie po polsku - i był w nim Chiefa Jay'a Strongbowa to brzmiało mi to strasznie dziwnie (zwłaszcza na głos) i dlatego postanowiłem zmienić na Wodza, co akurat w tym wypadku nie było błędem czy czymś mocno odstającym od właściwego sensu. Nie mam zamiaru jednak silić się na Grabarza, Fundację Hartów czy Dziecko Natury (jak to było na Polsacie w jednym z odcinków Słonecznego Patrolu).

Grunt, ze zaczales od pierwszego rozdzialu, bo jak wykladany mi jest na start #36, to czytac sie odechciewa.

Jak jesteś taki mądrala (a przecież Ci to już tłumaczyłem :) ) to weź zerknij do Stone Cold Truth, gdzie rozdział, który chronologicznie powinien być między #36 a #37 ma #1, a dopiero po nim wchodzi dzieciństwo. Na potrzeby odpowiedniej chronologii celowo z #1 zrobiłem #36, a właściwe rozdziały #35 i #36 połączyłem w #35. Wiesz w ramach urodzin staram się wybierać co ciekawsze rzeczy, a nie "Ej dam Wam coś specjalnego z SCSA - jego dzieciństwo, bo wypada zacząć od tego, a nie od zajebistego fragmentu o bliskiej śmierci Steve'a" ;)

A ja nie wiem, po co zaczynać od pierwszego rozdziału. Prawda jest taka, że poszczególne rozdziały to zazwyczaj osobne historie i można je opowiedzieć w dowolnym momencie. Zresztą bądźmy szczerzy - kogo interesuje dzieciństwo i szkolne lata? Kogo interesują początki kariery, jeśli nie wiąże się z nimi jakaś ciekawa anegdota? :wink:

i machnę tamten rozdział bo i mnie zaciekawił (ten po WM XIV).

A jak się ma sprawa z tym z 2002? Powrót HBK, nWo, kontuzja Nasha, Vengeance, DX, SummerSlam itd...? Coś ciekawego czy na pierwszy rzut oka nuda?

A jak się ma sprawa z tym z 2002? Powrót HBK, nWo, kontuzja Nasha, Vengeance, DX, SummerSlam itd...? Coś ciekawego czy na pierwszy rzut oka nuda?

Całego rozdziału nie czytałem tylko pierwsze dwa podrozdziały, ale prawdopodobnie to będzie kolejna część którą wrzucę na tłumaczenie, więc w najbliższym tygodniu powinniśmy się dowiedzieć :)

Może i poszczególne rozdziały to osobne historie, ale jednak lepiej się czyta książki po kolei. Kiedy widzę któryś rozdział z środka, to od razu nie mam ochoty tego ruszać. Może to tylko moje odczucie, ale jestem za tym, żeby lecieć tak, jak jest w książce.

A co do samego DX - taka książka w formie wywiadu, podoba mi się to. Każda dawka informacji z zaplecza jest dobra, to jest to, co najbardziej zachęca do czytania. Chętnie przeczytam resztę.

Może to tylko moje odczucie, ale jestem za tym, żeby lecieć tak, jak jest w książce.

Nie masz wyjścia, Vercyn - tłumacz dzieciństwo Austina :wink: Ja dorzucę dzieciństwo Bischoffa i może Hogana.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Najnowsze posty

• IIL
      Mnie to również nie grzeje tak jak Okada vs Omega czy Okada vs Tanahashi z czasów świetności, ale z drugiej strony inwestują w kogoś, kto zostanie z NJPW na długi czas. Umino potrzebuje takich main eventów żeby wskoczyć półkę wyżej.   Poza tym nie da się ukryć, że gala z 5 stycznia zapowiada się na razie lepiej. Gdy robili dwudniowe WK zawsze tak druga gala sprzedawała się lepiej. Teraz może być mniej więcej po równo publiczności dzięki AEW, CMLL i Stradom.  Szkoda, że Shibata ma na pieńku z NJPW. Przydałby się...
    • MattDevitto
      Odsłonili parę rzeczy przed WK i chyba lepiej żebym tego nie widział - prezentuje się to lekko mówiąc mało wyjściowo. Na każdą inną galę ok, ale nie na taki event od którego oczekuje się najlepszych możliwych zestawień. Na dziś karta wygląda następująco: Hiroshi Tanahashi vs. EVIL IWGP Junior Heavyweight Tag Team Title Match Intergalactic Jet Setters (Kevin Knight & KUSHIDA) (c) vs. Catch 22 (Francesco Akira & TJP) vs. Ichiban Sweet Boys (Kosei Fujita & Robbie Eagles) vs. BULLET CLUB War Dogs (Clark Connors & Drilla Moloney) NJPW World Television Title Three Way Match Ren Narita (c) vs. Jeff Cobb vs. Ryohei Oiwa IWGP Junior Heavyweight Title Match DOUKI (c) vs. El Desperado IWGP Global Heavyweight Title Match David Finlay (c) vs. Yota Tsuji IWGP World Heavyweight Title Match Zack Sabre Jr. (c) vs. Shota Umino Jak widać powyżej cudów nie ma....Pal licho resztę, ale walka o złoto między ZSJ a Shotą to dla mnie w tym momencie słabe zestawienie. Marzył by się tu taki Takeshita albo już lepiej było iść w sprawdzonego Shingo. Rozumiem, że chcą promować Umino, ale niezbyt mnie to przekonuje w kontekście WK. Pudło.
    • PTW
      Herzlichen Glückwunsch zum Geburtstag, Axel! Legendarny niemiecki wojownik Axel Tischer obchodzi dziś urodziny! Fani PTW mogą go doskonale kojarzyć z dwóch naszych pierwszych wydarzeń, a nowe osoby miały okazję zapoznać się z nim ostatnio w ramach gal emitowanych na Extreme Sports Channel Polska. Na focie wraz z śp. Johnem "Bad Bonesem" Klingerem, z którym tworzyli niesamowity duet w ringu i na BLACKOUT zrobili jedną z najlepszych walk w historii PTW której stawką był mistrzowski pas German Wrestling Federation GWF. Raz jeszcze wszystkiego najlepszego Axel i kto wie, kto wie, może do zobaczenia w ringu całkiem niedługo? ;) Przeczytaj wpis na oficjalnym fanpage PTW.
    • PpW
      Doskonale wiemy, że wszyscy już wiecie, ale trzeba ogłosić to oficjalnie - ISNORR NOWYM MISTRZEM PPW EUROPEAN ULTRAVIOLENT 🤯🔥 Na gali "Co Za Noc" byliśmy świadkami brutalnego i krwawego "Rytuału Boga Krwi", i to właśnie w tej pełnej szkła i metalu walce "Rudy Drapacz Chmur" dokonał w oczach wielu fanatyków niemożliwego, pokonał Johnny'ego Blade'a tym samym detronizując go i stając się nowym posiadaczem najbardziej hardkorowego tytułu w Europie ☠️🩸 Czy jeszcze rok temu ktokolwiek spodziewał się, że Isnorr obierze taką ścieżkę w 2024? Może i nie, ale nie zmienia to faktu, że na "Co Za Noc" zapisał się on krwawymi literami w historii Europejskiego Wrestlingu 👊🪓 Przeczytaj na fanpage.
    • Attitude
      Za nami kolejne Monday Night Raw, pierwsze po Crown Jewel. Materiały były nagrane w niedzielę w Arabii Saudyjskiej. Przedstawiamy podsumowanie najważniejszych informacji z tego show. Wyjątkowo Raw komentowali Michael Cole i Corey Graves, którzy pracowali także przy Crown Jewel. Same show otworzyła natomiast Liv Morgan w towarzystwie Raquel Rodriguez i Dominika Mysterio. Jak stwierdziła, zrobiła wszystko, co zapowiadała, kończąc swój tour zemsty na zdobyciu Crown Jewel Championship. Chciał także przemówić Dominik... ale w tym miejscu przerwały im Jade Cargill i Bianca Belair. Wspomniały, że pamiętają o ostatniej konfrontacji z Liv i Raquel. I jeżeli ma dojść do ich walki o pasy tag team, to może to mieć miejsce już teraz. Liv próbowała prowokować mistrzynie, sugerując, iż obydwie myślą o sobie, że są najlepsze w każdej kategorii. A ją i Raquel z kolei łączy prawdziwa przyjaźń. Pojawił się Adam Pearce. Wyznaczył Battle Royal o miano pretendentki do pasa Liv. Ta próbowała prokować dalej Jade i Biancę, więc Belair wymierzyła liścia w policzek Morgan. Same Battle Royal wygrała IYO SKY. Raquel i Liv przyczyniły się do eliminacji Jade i Bianci. Link do filmu Link do filmu Link do filmu Wyemitowano kolejny materiał od Wyatt Sicks. Bo Dallas stwierdził, że Miz powinien cierpieć tak samo, jak cierpiały inne osoby przez jego. Link do filmu War Raiders pokonali New Day. Link do filmu Doszło do konfrontacji Samiego Zayna i The Usos. Zayn przypomniał, że to Jimmy wprowadził go do Bloodline. A w kulminacyjnym momencie, to on wymierzył mu pierwszy cios. Choć jednocześnie przyznał, iż przez moment poczuł się na Crown Jewel, jak za starych dobrych czasów, co było dla jego specjalne. Jey Uso zaprosił Samiego Zayna, by pojawił się na SmackDown. Tak, by mogli w czwórkę porozmawiać o ich sytuacji - on, Zayn, Jimmy i Roman Reigns. Link do filmu Link do filmu Dragon Lee pokonał Chada Gable przy zamieszaniu z udziałem Ivy Nile, Zeliny Vegi i Reya Mysterio. Link do filmu Damian Priest pokonał Dominika Mysterio, Setha Rollinsa i wypracował title shot na World Heavyweight Championship. Swoje trzy grosze dorzucił Bronson Reed, ingerując w pojedynek. Po walce Priest skonfrontował się z Guntherem. Link do filmu Skrót: Link do filmu Przeczytaj wpis na portalu Wrestling.pl
  • Dodaj nową pozycję...