Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Dokąd zmierzasz backyardzie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Witajcie.

Tak mnie wzięło na pewne przemyślenia.

Nad zastanowieniem się jak nasz polski backyard poszedł do przodu od mojego pierwszego ujrzenia go. Także to co możecie tutaj przeczytać to tylko wszystko co ja widziałem. Postaram się napisać co i jak oraz dlaczego.

Początek 2010

Pierwsze moje spotkanie z Backyardem. Włączyłem z tego co pamiętam WSW bo tylko Oni w sumie istnieli. SZOK. Nie wiem jak innych ale moje pierwsze spotkanie z backyardem bardzo poruszyło i zainteresowało. Z wielkim zainteresowaniem zacząłem oglądać jeszcze to starsze filmiki np. PUW. Dlaczego o tym warto wspomnieć? Ponieważ to właśnie dla mnie WSW/PUW zaczęło backyard. Od tego się uczyłem. Oglądając Backyard z 2010 roku i teraz obecny widać kolosalne postępy. Wszystko zmieniło się i jest nie do poznania. Ale czy to wszystko nie idzie za daleko? Czy to wszystko co robią nasi zawodnicy amatorzy jest bezpieczne? Zaraz o tym pewnie napisze. Teraz wróćmy do początków. Moją grupę(WFW) założyłem z ciekawości jak to jest. Kilka materaców i brak umiejętności – tak zaczynał każdy. Zobaczyć jakieś szalone SwantanBomb czy uderzenia krzesłami było chyba nie możliwe. Zwykłe walki które nie miały tego co jest teraz serwowane przez nasze grupy.

Wojna czy nauka?

Gdy na PSW działały grupy : WSW, WFW, WERW i nie bijcie mnie bo nie wiem czy GBW i HPW doszło do czegoś czego jeszcze nie było. Najbardziej znana grupa z Matt2Hotem czyli WSW pojechała do Wołowa(WFW) aby stoczyć wojnę grup którą oczywiście wygrała. Czy to nie był przełom w polskim backyardzie? Dwie grupy walczące o….oooo… no właśnie o co? Tak naprawdę był to wielki krok dla WFW które mogło się nauczyć bardzo wiele od swoich kolegów z Wrocławia. Po gali w Wołowie grupy nie współpracowały ze sobą już nigdy. Dlaczego? Wołów chyba postanowił wybić się i zaatakować Matt2Hota główną gwiazdę PSW. Proma w których nabijali się z Arbuza zyskały na popularności i tylko osobą głównie związanym z Arbuzem się one nie podobały. Czy to był moment przełomowy na Polskiej Scenie Wrestlingu? Górę wzięły ambicje i chęć pokazania która grupa jest lepszą? Wołów robił co mógł aby zyskać fanów a WSW zorganizowało Royal Rumble 2010 które do dziś się nie odbyło. O WSW było coraz ciszej… ale chyba coraz głośniej o WERW które potrafiło skleić jedną z lepszych walk na PSW oraz grupy z GBW którzy zasłynęli z kłótni z innymi grupami. Było także HPW które bardzo żadko wydawało gale.

Wielkie wydarzenie – BACKYARDMANIA I

To bez wątpienie najważniejsze wydarzenie roku 2010. Przebiło kilka kroć walkę WFW vs WSW. Otóż BackyardMania to zjazd osób z całej polski na jedną galę. Ale czy było aż tak kolorowo? Otóż nie. Na BM zapisało się około 20 osób z czego przyjechały tylko 4! Ivo, Lays , TLK oraz VebVe. Osoby pokroju Matt2Hot’a nie za bardzo wierzyły w przyjazd TLK oraz VV a jak się potem okazło to właśnie Oni przyjechali a Arbuz z kolegami nie*(przyjechał Arbuz z Mikem ale tylko na 1,5h). A więc została zorganizowana kolejna wojna w której wzięły udział grupy z WFW oraz PCW. Sama ta wojna nie była tak ciekawa jak walka wieczoru czyli TLK Adam Richards vs Nick Fiolet(:D) VebVe. Był to pierwszy hardcore match który zmienił oblicze polskiego hardcoru w walkach amatorów.

TLK vs VebVe

Jak nikt nie wierzył w przylot TLK ze Szkocji i przyjazd VebVe to tak samo chyba byli zdziwieni ich hardcorową walką która to była ich pierwszą walką na PSW! Pinezki, wózki z biedronki czy pachołki to było coś! Do tego krew. TLK zakrwawiony był cały… nikt nie wiedział co się dzieje. Sama walka nie stała na najwyższym poziomie ale oceniając fakt że była to ich pierwsza walka można powiedzieć : Chłopaki daje wam 9 na 10 ! Wygrał VebVe który został pierwszym PSW Hardcore CHAMPEM !

Czy to wydarzenie zmieniło Polską Scenę? Odpowiedź jest jasna. TAK!

Było to przełomowe wydarzenie które zmieniło wszystko o 180 stopni. Każdy chciał dorównać temu co stało się w Wołowie…

ROK 2011 – CZY DA SIĘ TO OPISAĆ?

Początek roku(mając na myśli STYCZEŃ) nie był jakoś za ciekawy i nic się nie działo. Ale to była prawdziwa cisza przed burzą bowiem w lutym działo się sporo. W lutym swój start zaliczyła nowa grupa na Polskiej Scenie czyli Dolnośląska Scena Wrestlingu. Grupa ta składała się z Wałbrzycha oraz Wrocławia. Miało być tam także WFW ale ze względu na głupotę którą zrobiła ta grupa zostali odrzuceni z projektu. DSW zyskiwało na popularności i zbierało widzów ale…

WWE w Polsce!

WWE czyli PXW oczywiście. W kwietniu kiedy grupa z Głuchołaz wrzuciła filmik na którym trenują na ringu zaszokował wszystkich. Każdy był pod wrażeniem tego że chłopaki mają swój ring. Niestety takie niedociągnięcia jak postacie z WWE szybko zniechęciły do oglądania tej grupy. Faktów nikt nie zmieni. Była to pierwsza grupa która miała ring(Sorki HPW ale musicie rozumieć). Był to na pewno przełom w Backyardzie. Dlaczego? Każda grupa czy to Wołów czy Warszawa zostały daleko w tyle. Nawet spadło zainteresowanie DSW. Przecież bardziej przyciągają osoby które są na ringu niż materacach. Na pewno był to ważny krok w rozwoju PSW.

BackyardMania II

Czy to jest ważne wydarzenie? Na pewno nie. Ponieważ jest to bardzo ważne wydarzenie. Na gali w Wołowie która trwała 4 dni pojawiło się 20 osób! Rekord! Największa gala jaką widziała Polska Scena. Największy w historii Royal Rumble Match – 16 osób. Gala ta zjednoczyła całą Polską Scenę bo ponownie do Wołowa przyjechali TLK i VebVe ale był także Lays czy BWA. Pojawiło się także DSW! Niestety zabrakło IVO oraz WERWu. Był także Matt2Hot ale pomylił chyba galę z pizzerią i pojechał szybko do domu wraz z Elvisem oraz Mikem. Gala ta na pewno pokazała coś czego nigdy nie mogliśmy zobaczyć. Tyle osób które pierwszy raz się ze sobą widziały zrobiły chyba najlepszą galę…

a PXW Extreme Hell?

O tej gali było naprawdę głośno. Walka Jaffa Hardego jr z Jokerem była najlepszą walką na PSW. 20 minutowy pojedynek zachwycił wszystkich. Cała gala może nie wypadła najlepiej ponieważ dwie nudne stypulacje zabiły dwie najważniejsze walki o główne pasy ale ta jedna walka uratowała całą galę i dlatego można ją śmiało polecić.

To nie idzie w dobrym kierunku!

Zaczęło się od walki VebVe z TLK . Polała się pierwsza krew na PSW. Potem już było tylko gorzej. Czy aby na pewno polski backyard szedł w dobrą stronę?

- Lampy jarzeniowe w WFW

- Płonące stoły w HPW

- Skok z szopy oraz rozcięta głowa w PXW

To nie wszystko ale czy aby na pewno tak powinno to wszystko wyglądać? Można śmiało powiedzieć że każda grupa stara się pokazać coraz to niebezpieczne akcje ale CZY MUSI SIĘ STAĆ TRAGEDNIA ŻEBY PRZESTALI? Z pewnością nie! Trzymam osobiście kciuki za rozwój każdej grupy ale nie jeżeli ktoś ma zostać okaleczony czy nawet… lepiej nie mówić.

Najważniejsze wydarzenia na Polskiej Scenie Wrestlingu :

- Powstanie każdej grupy

- WSW vs WFW

- BackyardMania I

- Powstanie DSW

- PXW i ring

- BackyardMnia II

- PXW Extreme Hell i walka Jaffa z Jokerem

- Hardcorowe akcje

Czy to wszystko? NIE! TELEWIZJA!

To chyba największe wydarzenie jakie mogło spotkać polskich amatorów. Występy w telewizji! Ale czy od tego się zaczęło? Początkowo promocję backyardu zaczęło DSW. Z tego co pamiętam to radio RMF FM a także gazeta z Wałbrzycha o nich pisała. Było to coś niespodziewanego. Następnie Wołów pokazał się w gazecie ANGORA! To z pewnością było coś niesamowitego. A na koniec roku zaatakowała telewizja. I jak to w telewizji… nie widziałeś? Oceń!

TVN- promo :

http://www.youtube.com/watch?v=82rDzJVf8Yo&feature=g-upl&context=G232541dAUAAAAAAAGAA

TVN- artykuł o WFW oraz PXW:

http://www.youtube.com/watch?v=cUveJ4eU1TQ&feature=g-upl&context=G2800f3dAUAAAAAAAFAA

TVP Info- artykuł o WKSW

http://www.youtube.com/watch?v=Wm5b9Hc45xs&feature=g-upl&context=G208f983AUAAAAAAAEAA

Telexpress – artykuł o WKSW

http://www.youtube.com/watch?v=aXFaCHJUgHQ&feature=g-upl&context=G2a60937AUAAAAAAADAA

To tyle. Moje opowiadanie dobiega końca.

ROK 2012 to jeden wielki znak zapytania.

A jakie wy macie przewidywania? Jak ocenia ewolucję polskiego backyardu? Piszcie w komentarzach!

Jako że skorzystam z możliwości reklamy. Zapraszam na oficjalne konto WKSW na facebooku! Lajkujemy!

http://www.facebook.com/WKSWolow

rKO
  • Odpowiedzi 7
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• xtwfx

2

• chudinho

1

• VebVe

1

• obynaplus

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

Ciekawy artykuł - gratuluję skrupulatnego zebrania danych.

Co do moich oczekiwań. Nie jestem zwolennikiem harcore wrestlingu. Krew jako skutek kontuzji przyjmuję jako rzecz normalna, ale ustawka z pinezkami? Dla mnie to już o krok za daleko. Nigdy nie czerpałem przyjemności z oglądania jak ktoś dobrowolnie się okalecza.

Od polskich backyrowców oczekuję szlifowania techniki i ciekawych pomysłów na scenariusz walk. Lepiej robić mniej ciosów i rzutów, ale starannie i bezpiecznie. Tombstone Piledriver na materac może posadzić kolegę na wózek, a nie o to chodzi. Wrestling powinien być rozrywką, zarówno dla zawodników jak i publiczności.

No właśnie publiczność. Można robić walki tylko dla fanów w necie, ale może warto na taping zaprosić znajomych z klasy, podwórka? Ciekawe jakby reagowała większa grupa niż kilka osób?

W każdym razie trzymam kciuki za scenę niezależną - WWE staje się powoli nudne.

Ja chciałbym się także upomnieć o dodatkowe sprostowanie :grin:

W 2011 roku powstał także Toruński TWF :roll:

Poza tym świetny artykuł

Pozdrawiam :D

W 2011 roku powstał także Toruński TWF

Jakiś przykład gali? Bo jeśli ja ominąłem powstanie nowej grupy to ona tak bardzo nie istnieje.

To też może dlatego że na attitude nie jest za bardzo rozpromowany :)

http://www.twf.npx.pl

Może jeszcze nie jesteśmy na wysokim poziomie ale rok 2012 będzie należał do nas :)

Ciekawy artykuł - gratuluję skrupulatnego zebrania danych.

No właśnie publiczność. Można robić walki tylko dla fanów w necie, ale może warto na taping zaprosić znajomych z klasy, podwórka? Ciekawe jakby reagowała większa grupa niż kilka osób?

Na gali PXW Extreme Hell było sporo osób. Poza tym WKSW (WFW) ma chyba organizowac pokazy dla szkół.

Ogólnie trochę interesuję się backyardem i ten artykuł przypadł mi do gustu. Mogłeś jeszcze opisać sytuacje z storylinem ze śmiercią jednego z zawodników chyba WFW i również zadać pytanie,czy to nie przesada.

Ogólnie trochę interesuję się backyardem i ten artykuł przypadł mi do gustu. Mogłeś jeszcze opisać sytuacje z storylinem ze śmiercią jednego z zawodników chyba WFW i również zadać pytanie,czy to nie przesada.

Przecież to Chudy "umarł" :D ( autor tekstu )

Artykuł wyszedł bardzo fajnie, pomimo że zbytnio nie interesuje się backyardem to czytało mi się go bardzo dobrze. Sporo opisanych sytuacji, o których wiedziałem z różnych opowiadań.

WKSW się rozwinął najbardziej i z tego co wiem to będzie jeszcze lepiej. Według mnie to będzie główna federacja polskiego backyardu.

1 miejsce w typerze TNA w 2011 r

http://total-nonstop-action.blogspot.com/ --> najlepszy blog o TNA

Fan wrestlingu od 25.02.2005r

Reprezentant TNA Originals

• Urządzenie:  Windows

Warto podkreslic, ze poszedles na latwizne w pisaniu tego artykulu, bo podzieliles je na wazne (subiektywnie) wydarzenia. To jest ewidentnie pojscie na latwizne. Zdecydowanie za to nalezy sie kara. Nastepnym razem wyskoczysz z jakimis plusami i minusami w komentarzu gali... ekhm... Kontynuujac, zdalem sobie sprawe, ze ja ogladam juz ten Polski backyard szmat czasu. PUW sledzilem w miare regularnie, i pamietam wyczyny DarkWolfa i Goloba, choc trzeba zejsc na ziemie i przyznac, ze sluzyly mi one do podsmiechujek, bo daleki bylem do chwalenia "akrobacji" na materacach. Teraz juz ubawu takiego z innych federacji nie mam, a to juz jakis punkt zaczepny do rozwoju z mojego punktu widzenia. Zaczalem to sledzic z czystej ciekawosci - czyli jak sie rozwijacie. Ciezko odmowic, ze wszystko poszlo do przodu. Pojawily sie ringi, i widowiskowe akcje. Wciaz daleki jestem do ogladania waszych potyczek ringowych (Panow z WWE tez mam tendencje omijac, wiec "no stress"), ale zawsze patrze na segmenty. Tutaj niestety wielu ma jeszcze sporo do nadrobienia, bo tych autentycznie niezlych da sie wymienic na palcach u jednej reki, prawdopodobnie z ucietym palcem. Element ktory wypadaloby poprawic w 2012 bo... Telewizja paCZy. Milym zaskoczeniem byly te wstawki w znanych (i szanowanych) kanałach telewizyjnych, i na pewno skierowaly sporo oczu na wasz "produkt" (nawet z naszego podworka). Z kabaretu przechodzicie metamorfoze w cos, o czym warto pamietac (by nie powiedziec, ze trzeba sie liczyc). Sam robiac odcinek o Backyardzie w AM mialem lekkie obawy, ze nie zostanie to wlasciwie przyjete, a prawda okazala sie taka, ze ludzie chca wiedziec wiecej. To kolejny plus dla was, i skoro 2011 byl tak udany, to oby tendencja zwyzkowa sie utrzymala w kolejnym roku. Ja bym tylko chcial, zeby nie bylo tylu obietnic bez pokrycia. Notorycznie slysze o "gwiazdkach z nieba", a wychodzi jak zawsze...

50608915156a3743c1fa34.jpg

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 49 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 17 923 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 690 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 100 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 351 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 174 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 524 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 854 odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...