Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Attitude Mówi #65 - Szklana Szczęka Szoł?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

http://www.attitude.pl/gfx/felietony/attmowi3.png

Attitude Mówi #65 to nietypowe połączenie wrestlingu i MMA. Połączenie, które przywiało do nas redaktora MMARocks i prowadzącego tamtejszą Szklaną Szczęke – Venoma. W nagraniu głównie poruszyliśmy temat wrestlerów, którzy szukali...

... przeczytaj wiecej na stronie Attitude : http://www.attitude.pl/news-attitude-mowi-65-szklana-szczeka-szol.html
https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/

• Odpowiedzi 17
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• N!KO

4

• Bonkol

2

• VebVe

2

• Catarax

2

Top użytkownicy w tym temacie

Zastanowiłem się trochę czy włączyć to. Darze MMA (jak ich fanów) bardzo dużą niechęcią głównie za te ich podjazdy z "udawanym gównem", a i samo MMA jest dla mnie bardzo nudną formułą prowadzenia walk. Mile się zaskoczyłem. Temat był arcy ciekawy i gość bardzo fajnie się wypowiadał. Lekko uzupełniłem moją ubogą wiedzę na temat MMA. Chociaż w pewnym momencie ilość słów "udawane" aż mnie raziła. I to chyba większość z nas ma bardzo cięte na to słowo, przynajmniej ja wole reżyserowane niż udawane walki. W końcu mogłem się upewnić że ta druga strona ma nas za ludzi którzy łykają to "udawane gówno" no cóż... Samo AM było dobre, na pewno jedno z lepszych ponieważ gość popisał się naprawdę dużą wiedzą, Niko zresztą też bo poza Lesnarem, Lashleyem i Del Rio to nikogo z tych zawodników nie znałem, a moja znajomość Japońskiego wrestlingu ogranicza się tylko do ~10 ostatnich lat BJW (zresztą też z dziurami). Miła odskocznia od pogadanek na temat PPV mam nadzieje że będzie więcej takich gości ogólnie było ok.
https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267914

Jak mnie wkurza te określenie "udawane"... Jak ktoś uważa wrestling za "udawane gó**o" to niech nie ogląda i się nie wypowiada. MMA to nudy, nudy i jeszcze raz nudy. Jakoś leżenie na macie i próby zakładania dźwigni mnie nie kręcą...
https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267933

Sam pomysł jak dla mnie świetny i sam fakt, że z przyjemnością poświęciłem czas na przesłuchanie(chyba 3 czy tam 4 odcinek dopiero) powinien o tym świadczyć. 8)

Od początku fajnie się tego słuchało, bo też Venom okazał się bardzo spoko gościem, który dość otwarcie podchodzi do różnych aspektów związanych z wrestlingiem czy w szczególności z MMA. Niby od początku było wiadomo, że rozmowa toczy się miedzy fanem wrestlingu, a fanem MMA, ale jednak aż tak nie było tego wyczuć przez tą płynność w dyskusji. Ogólnie lubię takie wyliczanki i fakt, że przeskakiwaliście z jednego fightera na drugiego bardzo przypadł mi do gustu, bo gorzej pewnie wypadłoby gdyby rozmowa była bardziej ogólna w stylu wrestlerzy w świecie MMA czy fighterzy w świecie wrestlingu.

Jeżeli miałbym jakieś uwagi to na pewno posłuchałbym czegoś więcej o japońskich wrestlerach w MMA, bo akurat w tym kraju dość płynnie się to wszystko odbywa i jest wielu aktywnych zapaśników, którzy kiedyś próbowali szczęścia w mieszanych sztukach walki, a jako, że Venom z tego co słyszałem ma naprawdę świetną pamięć i wielkie rozeznanie to na pewno całe wydanie jeszcze bardziej by u mnie zapunktowało. Szkoda, bo tacy wrestlerzy jak Minoru Suzuki, Masakatsu Funaki, Yoshihiro Takayama czy chociażby mający mały doświadczenie w MMA, ale będący ciągle na topie Yuji Nagata mogliby zapewnić(ale nie musieliby) kilku słuchaczy więcej którzy chętnie nastawili by ucho na wspominki nie tylko na temat mainstreamu. Ciekawe czy będzie jeszcze jakaś audycja tego typu, bo myślę, że w tym temacie można jeszcze sporo powiedzieć, a i materiału na pewno jest wystarczająco(chętnie posłuchałbym czy Venom ma jakąś wiedzę na temat takich federacji jak UWF, Rings czy wspominane w tym odcinku Pancrase), ale też nie będę już tak dużo oczekiwał skoro dużo będzie zależało od tego jaką popularność zdobędzie ten odcinek i czy ta forma się ludziom spodoba. Ja jestem zdecydowanie na tak jeżeli chodzi o takie materiały, które dość mocno różnią się od innych AM.

PS: Dziwie się, że Venom średnio pamiętał walkę Fujity z Fedorem skoro ten pierwszy o mały włos nie posłał wtedy Last Emperora spać i gdyby nie geniusz Emelianenki, który ze "spagetti legs" potrafił jeszcze przejść do klinczu i uspokoić walkę by po kilkudziesięciu sekundach udusić rywala. :wink:

PS2: N!KO - sprawa z Shamrockiem jako mistrzem TNA nie rozbijała się wtedy o jego umiejętności czy to ringowe czy to jeżeli chodzi mic skille tylko po prostu Ken znów zaczynał treningi MMA i przygotowywał się do wspomnianej walki z Ortizem. W sumie nie wiem ciągle czemu to akurat jego Jerry Jarrett wybrał na pierwszego mistrza, ale była to decyzja co najmniej dziwna. ;)

Zastanowiłem się trochę czy włączyć to. Darze MMA (jak ich fanów) bardzo dużą niechęcią głównie za te ich podjazdy z "udawanym gównem", a i samo MMA jest dla mnie bardzo nudną formułą prowadzenia walk. Mile się zaskoczyłem. Temat był arcy ciekawy i gość bardzo fajnie się wypowiadał. Lekko uzupełniłem moją ubogą wiedzę na temat MMA. Chociaż w pewnym momencie ilość słów "udawane" aż mnie raziła. I to chyba większość z nas ma bardzo cięte na to słowo, przynajmniej ja wole reżyserowane niż udawane walki.

Jak mnie wkurza te określenie "udawane"... Jak ktoś uważa wrestling za "udawane gó**o" to niech nie ogląda i się nie wypowiada. MMA to nudy, nudy i jeszcze raz nudy. Jakoś leżenie na macie i próby zakładania dźwigni mnie nie kręcą...

Dziwi mnie trochę to podejście, bo przecież Venom pokazał naprawdę duży dystans i zrozumienie jeżeli chodzi o całą otoczkę związaną z tym biznesem, a już dwa wpisy opierają się głównie na tym, że parę razy użył słowa "udawany". Nie przesadzajcie. :roll:

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267946

Bardzo dobre AM.

Oby więcej takich. Oba światy ( wrestlingu i MMA ) się bardzo przenikają. Liczę, że jeszcze kiedyś zostanie poruszony ( ten ) temat.

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267953

Dziwne.. ja nawet jak byłem markiem to wiedziałem, że to jest udawane (jednak nie wiedziałem na czym mniej więcej przydziela się push xD). Jak na złość na siłę kibicowałem każdemu heelowi.

Co do AM to bardzo dobry temat. Jak VV jestem zielony w tematach MMA więc fajnie było się coś dowiedzieć o środowisku MMA. Dobrze, że AM nie ogranicza się tylko do PPV's. Jeden z lepszych odcinków AM, oby tak dalej. :D

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267962

Bonkol, opisałem emocje PRZED i PO wysłuchaniu. I oceniam całkiem dobrze tylko ten jeden moment mnie strasznie raził nic więcej.
https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267964

Dziwi mnie trochę to podejście, bo przecież Venom pokazał naprawdę duży dystans i zrozumienie jeżeli chodzi o całą otoczkę związaną z tym biznesem, a już dwa wpisy opierają się głównie na tym, że parę razy użył słowa "udawany". Nie przesadzajcie.

Mnie to troche rozbawilo. Szczegolnie jesli wziac pod uwage cala rozmowe i to jak mowilem o braku tolerancji fanow MMA do wrestlingu.

Zeby ktos nie pomyslal, ze mnie to rozbawilo w kontekscie - "haha teraz my im dowalmy"... Chodzi raczej o to, ze moze sie okazac iz wieksza tolerancja jest po drugiej stronie barykady.

Link do newsa na MMARocks -> http://www.mmarocks.pl/informacyjne/o-zawodnikach-pro-wrestlingu-w-mma-w-audycji-attitude-mowi/

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267973

W sumie komentarze nie były tak nieprzychylne wrestlingowi (może za sprawą podejścia Venoma).
https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267976

• Reputacja:   1

Bardzo dobry pomysł na odcinek Attitude Mówi :) . Sam kiedyś, kiedyś miałem pomysł, aby coś takiego zrobić. Ale wątpię czy by mi dobrze wyszło. Dużo dobrych zdań na temat zawodników. Akurat niczego nie wiedziałem o Sakurabie w dalszym ciągu nie wiem kto to jest, ale myślę, że wieczorem obejrzę przynajmniej jego highlight o ile ktoś w ogóle zrobił. O Seanie, Dos Carasie powiem, że wiedziałem oglądałem z jakiś miesiąc temu te same walki o których była mowa. I dodam, że O'Hairego spotkało najlepsze w jego karierze to samo o czym była mowa, ale o tym drugim nie. Wygrał kilka walk, a zapamiętałem tylko jedną wygraną przez efektowną końcówkę zakończoną Tko Suplexem (Belly to Half Suplex) :) . Dowiedziałem się kilka ciekawych wiadomości, że Bobby miał być drugim Lesnarem w WWE tego nie wiedziałem. Jeżeli ktoś chce zobaczyć ciekawy tribute The Beasta to wrzucam:

Bardzo dobra robota N!KO ciekawy odcinek :) .

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267981

Świetny pomysł na odcinek, a ściągnięcie osoby spoza PSW było dodatkowym atutem tej audycji, zwłaszcza, że mogliśmy zauważyć, że Venom posiada niesamowitą wiedzę na temat MMA.

Praktycznie nie ma się do czego przyczepić. Słuchało się tego bardzo fajnie, forma z wyliczaniem zawodników była dobrym wyborem (i pewnie łatwiej w ten sposób tworzyło się skrypt :twisted: ), a odbieganie na tematy takie jak podejście fanów MMA do wrestlingu, czy temat ostatniej gali KSW, również wysłuchałem z zainteresowaniem, bo akurat te kwestie były dla mnie ciekawe (potem dyskusja o najbliższej gali UFC już trochę mniej ,bo nie śledzę jakoś na bieżąco MMA i tylko niekiedy coś zobaczę ;) )

Ogólnie bardzo fajna sprawa. Godna polecenia, tak fanom wrestlingu, jak i MMA.

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-267999

• Reputacja:   228
  • Urządzenie:  Android

Venom na Polskiej Scenie MMA to człowiek-instytucja. Jeżeli miałbym go porównać do kogoś z naszego "podwórka", to na myśl przychodzi mi tylko Stinger z dawnych lat na WrestleFans - czyli połączenie niesamowitej wiedzy i stażu w temacie. Tym bardziej więc ucieszyłem się kiedy N!KO dał mi cynk, kogo zamierza zaprosić do AM. Sam pomysł - zajebisty i nazwałbym go takim "mini-pomostem" pomiędzy wrestlingiem a MMA, bo okazało się, że można mieć zdrowe podejście nawet do czegoś, czego się nie ogląda pasjami, a z drugiej strony wcale nie gryzie się bycie pasjonatem wrestlingu i fanem MMA. Poza tym, widziałem że Venom zamieścił audycję na MMARocks, tak więc powinien pójść w "światek MMA" jasny przekaz, że fani wrestlingu to nie banda debili jarających się "wolną amerykanką", bo sądzą że to wszystko jest real. Good Job! :wink:

N!KO bardzo dobrze wypadł w swojej roli, bo wcale nie wyszedł na laika na tle gościa (a przy Venomie nie jest to trudne) i poszedł kolejny przekaz, że fan wrestlingu może też całkiem głęboko "siedzieć" w MMA i mieć dużo na ten temat do powiedzenia. Poza tym rozmowa przebiegała bardzo płynnie, a Venom prosto i rzeczowo odpowiadał na wszelkie pytania, nie przywdziewając gimmicku "Profesora MMA" (nie czuło się tego, że wpadł tutaj "uświadomić laików", za co mu chwała) co także zaliczam na duży plus (nie sądzę, żeby mógł zrazić nawet najbardziej zatwardziałych fanów "only wrestlingu", a czepianie się do używania słowa "udawany" uważam za - delikatnie mówiąc - "nadwrażliwość" co niektórych...).

Moje parę groszy:

- co do Severna, to może i najlepsze lata ma za sobą i walczy ostatnio z no-name'mami, ale nie zdziwiłbym się gdyby - jeżeliby zakontraktowali go na KSW - gładko zdusił w swoim firmowym trójkącie naszego Super-Maria :D

- Zabrakło mi poruszenia w rozmowie postaci Josha Barnett'a, który dość mocno trzyma się w kategorii HW (nadal jest liczącym się fighterem i obecnie awansował do finału turnieju StrikeForce) a cały czas z doskoku zajmuje się wrestlingiem.

- Zabrakło mi klasycznego pytania o typ wyniku dream match'u: Anderson Silva vs. GSP, chociaż znając poglądy Venoma, to raczej stawiałby tu na Kanadyjczyka :wink:

- Chętnie też posłuchałbym odpowiedzi Gościa na pytanie: "jak sądzisz, którzy z obecnych fighterów mogłoby się sprawdzić we wrestlingu (i dlaczego Sonnen :lol: )"

Cała reszta świetna. Tak jak rzadko słucham AM, tak tej odsłony nie mogłem się wręcz doczekać i jestem w pełni usatysfakcjonowany. Ciekaw jestem (jeszcze nie sprawdzałem) komentarzy fanów MMA pod audycją zamieszczoną na MMARocks...

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-268078

"jak sądzisz, którzy z obecnych fighterów mogłoby się sprawdzić we wrestlingu (i dlaczego Sonnen )"

Przyznam, ze to mi przyszlo do glowy nastepnego dnia. Zaluje, ze nie padlo cos takiego, choc odpowiedz masz juz w nawiasie. Chael faktycznie jest jak postac wrestlingowa, i mysle, ze nie trudno by mu bylo zdobyc najwazniejsze zloto (w koncu to gangster :wink: ). Trash Talkiem by zaskarbil sobie serca smartow niczym Punk ostatnimi czasy, a i umiejetnosci by prezentowal ciekawe dla oka.

W komentarzach na MMARocks tez przypomniano mi Batiste, ktory chcial bardzo sprobowac swoich sil w mieszanych sztukach walki. Byl Kurt, wiec szkoda, ze nie wspomnielismy o Davie.

Co do samych komentarzy to warto sprawdzic. Szczescie w nieszczesciu, ze jest ich tam wiecej niz tutaj, ale faktycznie temat byl dosc ryzykowny pod tym katem - zwazywszy jesli spojrzec na ilosc wypowiedzi w naszym dziale MMA. Na MMARocks sie rozwija dyskusja na temat wrestlingu, w ktorej nasza forma rozrywki wcale nie jest prezentowana w negatywnym swietle. Moze z Venomem - ta audycja - zabijemy te stereotypy, ze kazdy fan wrestlingu to "mark", ktory łyka wszystko jak młody pelikan, a oskryptowanie "wolnej amerykanki" sprawia, ze nalezy/wypada ogladac wspolczesnych gladiatorow MMA

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-268086

Przesłuchałem i przyznam szczerze, że ciężko ocenić mi to wydanie AM. Gadka była płynna po obu stronach i pod tym względem było generalnie okej, ale nie ukrywam, że jako kompletny laik w MMA i ktoś, kto w ogóle się tym nie interesuje (nawet jednej gali nie obejrzałem, powiem szczerze) - w paru miejscach trochę się wynudziłem.

O negatywnym nastawieniu stricte fanów MMA do wrestlingu nie wiedziałem i też bym tak tego nie nazwał. Nie wiem jak to jest za granicą, ale podejrzewam, że taki przeciętny Amerykanin-fan UFC nie jest do takiego WWE nastawiony z góry na "nie". Umówmy się też, że sama świadomość tego, co jest prawdziwe, a co nie i to, jak jest to przedstawiane przez media (i przede wszystkim - w jakim natężeniu) jest w USA na zupełnie innym poziomie niż u nas.

Po prostu nietolerancja bierze się z niewiedzy i to nie tylko wśród fanów MMA, ale ogólnie wśród ludzi, którzy z wrestlingiem nie są zapoznani. Dam przykład - na pewno każdy z nas ma kumpla/znajomego/krewnego, który nie wie o co chodzi w tej rozrywce. Podejrzewam, że jakby takiemu komuś puścić pierwszą, lepszą galę WWE, to gość by się w 90% przypadków mocno skrzywił. Więc teksty w stylu "udawane gówno" są, wydaje mi się, w każdym środowisku. Jest jednak pewien pozytyw - wrestling jest coraz bardziej promowany, a pojęcie o nim zmienia się na lepsze. Kto wie, może za 10 lat stosunek marków do smartów w tym kraju będzie już bardziej wyrównany.

Wracając do audycji. Venom okazał się tolerancyjnym gościem, który - co mnie zdziwiło - ma nawet dość spore pojęcie o tym biznesie, jak na kogoś oczywiście, kto się tym zbytnio nie interesuje. Mam nawet po odsłuchaniu takie odczucie, że zdołał on przegadać Nikodema, co jest zdecydowanie ciężką sztuką do opanowania i tylko nielicznym z tego forum udało się to uczynić :twisted: .

Jednak, jak wspomniałem wyżej, dla kogoś kto nie siedzi w temacie - w wielu miejscach nie mogło być ciekawie. Oczywiście jest to zrozumiałe - gość był taki, a nie inny. Dla mnie osobiście najbardziej interesujące wydawało się to, jak właśnie on z zupełnie innej perspektywy niż 'standardowi' smarci zapatruje się na pro wrestling i jakie ma opinie nt. różnych sytuacji/zawodników z nim związanych w tym właśnie kontekście. I wg mnie trochę mało ich było.

Koniec końców, było jednak okej. Kolejny ciekawy temat został poruszony na łamach AM, co się oczywiście chwali.

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-268095

• Reputacja:   228
  • Urządzenie:  Android

Po prostu nietolerancja bierze się z niewiedzy i to nie tylko wśród fanów MMA, ale ogólnie wśród ludzi, którzy z wrestlingiem nie są zapoznani. Dam przykład - na pewno każdy z nas ma kumpla/znajomego/krewnego, który nie wie o co chodzi w tej rozrywce.

Akurat w kwestii MMA vs. Wrestling (w Polsce) chodzi raczej o pewne... poczucie "elitarności" (a przynajmniej ja tak to odbieram), gdzie fan MMA uważa się za tego lepszego, bo "on ogląda PRAWDZIWE walki i PRAWDZIWYCH zawodników, a Ty - udawane gówno, w wykonaniu aktorów bądź "kaskaderów". Nawet w kwestii ostatniego wałka (ja w przeciwieństwie do Venoma uważam, że był to wałek a nie pomyłka. W walce Zikića z Chmielewskim też pomylili karteczki? No, ale tu Anglik się już nie awanturował po walce...) podczas KSW i walki Pudziana, na forach MMA leciały złośliwe teksty, typu: "co za gówno z tym KSW, niech Kawulski z Lewandowskim wezmą się za wrestling, skoro wyniki z góry ustawiają!" czy "Pudzianowski do WWE z takim drukowaniem rezultatów!" :twisted:

P.S. Dość pozytywny odbiór audycji na MMARocks. Komentarze albo neutralne, albo nawet dość pochlebne i chyba jednak cel "przybliżenia fanowi MMA wizerunku fana-smarta Wrestlingu" został osiągnięty. Dla mnie - bomba!

W komentarzach na MMARocks tez przypomniano mi Batiste, ktory chcial bardzo sprobowac swoich sil w mieszanych sztukach walki.

Wg mnie nie było o czym mówić. Dopóki Dave tylko "chce" zamiast "robi" MMA, nie ma sensu tracić czasu na jakiegoś tam "wannabe fightera", który nie stoczył nawet jednej walki zawodowej (bo cóż o takim gostku pod kątem MMA można powiedzieć?)

Mam nawet po odsłuchaniu takie odczucie, że zdołał on przegadać Nikodema, co jest zdecydowanie ciężką sztuką do opanowania i tylko nielicznym z tego forum udało się to uczynić :twisted: .

Akurat tutaj to nic dziwnego, bo w tej materii trudno byłoby komukolwiek Venoma przegadać (N!KO jednak nie ogląda MMA tyle czasu co on i ich wiedzę w tej materii trudno porównywać). Sytuacja byłaby pewnie o 180 stopni odwrotna, gdyby większy nacisk w rozmowie poszedł na wrestling (zagłębianie się w szczegóły), gdzie to Nikodem byłby Sprite (ale przecież nie takie było założenie audycji) :wink:

https://forum.wrestling.pl/topic/28053-attitude-m%C3%B3wi-65-szklana-szcz%C4%99ka-szo%C5%82/#findComment-268098