Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

WWE Smackdown vs. Raw 2011 - rozgrywki forumowe

Kim gramy?  

60 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kim gramy?

• Oryginalni wrestlerzy (bez możliwości dublowowania)
      19
    • CAW-y
      30
    • Dowolnie (bez możliwości dublowowania)
      11

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Pomysł stworzenia forumowych rozgrywek (ligi, turnieju, federacji - to ustalimy z czasem, póki co użyłem możliwie neutralnego określenia) w WWE Smackdown vs. Raw 2011 spotkał się z pozytywnym odzewem. Poza zatem wyodrębnić tę kwestię w osobnym wątku.

Jako że do ewentualnego rozpoczęcia zabawy (bo tak należy to postrzegać - panie i panowie, tylko bez niepotrzebnej napinki proszę!) pozostało jeszcze troszkę czasu (druga połowa listopada brzmi realnie - zaopatrzymy się w gry, liźniemy system rozgrywki, wygenerujemy CAW-y), proponuję przeprowadzić póki co burzę mózgów oraz złożyć wstępną listę chętnych.

I TEMATY DO OMÓWIENIA

Poniżej będą zamieszczane kolejne ważne zagadnienia, na temat których będziemy dyskutować. Proponuję, aby każdą wypowiedź dotyczącą danego zagadnienia rozpoczynać od krótkiego "temat 1 (2, 3 etc.)". Ułatwi to poruszanie się po tym wątku i wyławianie informacji, którymi aktualnie jesteśmy zainteresowani.

Temat 1

CAW-y czy oryginalni wrestlerzy?

Ja skłaniałbym się ku postaciom wygenerowanym przez nas. Z kilku powodów. Po pierwsze, jeśli zdecydujemy się na storyline'y (a jeśli nie, to zawsze będziemy mieli do tego otwartą furtkę), to łatwiej będzie zmieniać gimmick poprzez - chociażby - nową fryzurę lub strój, co w przypadku aktualnego rosteru WWE będzie utrudnione. Zniknie poza tym problem przepakowanych postaci. Każdy będzie miał takiego podopiecznego, jakiego sam sobie wygeneruje i unikniemy tekstów pokroju "wygrałbym, gdybyś nie grał Undertakerem". Po trzecie: nie będzie dyskusji typu "ja chcę być Santino, to nie fair!".

Temat 2

Podstawowe zasady rządzące rozgrywkami.

Musimy ustalić jakieś cele. Najpewniej będą to pasy. Najłatwiejszym rozwiązaniem byłoby pozostawienie tych znanych z WWE, bo raz, że pojawiają się one w grze, w obrębie której się poruszamy, a dwa - uprościmy w ten sposób nomenklaturę. Na dobry początek proponuję turniej (grupy, pucharówka - do ustalenia), którego zwycięzca zmierzy się w walce o pas z... osobą, która jako ostatnia pozostanie w ringu podczas sieciowego Royal Rumble (będzie okazja, by sprawdzić ten tryb). Takie turnieje zorganizujemy osobno na potrzeby każdego pasa.

Temat 3

Nazwa rozgrywek.

Działamy pod szyldem WWE czy też chcemy w jakiś autorski sposób ochrzcić nasze rozgrywki? Jeśli tak - to w jaki sposób? Rzucajcie propozycje.

Ja na ten moment jestem zdania, że samą ideę można by w jakiś sposób nazwać (zamiast obecnego "rozgrywki forumowe"), natomiast w ramach storyline'ów i samej gry powinniśmy pozostać przy nomenklaturze WWE. Tak będzie po prostu łatwiej.

Oczywiście gracze mogą łączyć się w tag teamy oraz stajnie (np. to stajnia będzie bronić pasa - jeśli osoba, która go zdobyła nie będzie w stanie aktualnie grać: zastąpi ją ktoś z tej samej ekipy, przez co unikniemy przestojów związanych z wakacjami, sesjami czy innymi wydarzeniami utrudniającymi, tudzież uniemożliwiającymi, siedzenie przed konsolą).

Co do storyline'ów: kwestia do przedyskutowania, niemniej uważam, że same walki nie powinny być bookowane. Tzn. możemy ustalać co dzieje się do pojedynków, ale już samo starcie nie będzie miało z góry określonego zwycięzcy. Kolejne wydarzenia będą następstwem wyniku pojedynku. Stypulacji do walk w sieci raczej nie zabraknie, a więc nudzić się nie powinniśmy. Pozostaje tylko pytanie, co z płynnością rozgrywki, ale bądźmy dobrej myśli.

Jeżeli natomiast chodzi o wgląd w odbyte starcia, to musimy chyba wstrzymać się z tym do premiery: podgląd walk na bieżąco, tryb Highlight Heel czy po prostu tekstowe podsumowanie - zobaczymy jak będzie.

Docelowo stworzymy także FAQ-a, który ograniczy (a przynajmniej taką mam nadzieję) konieczność udzielania odpowiedzi na rozstrzygnięte wcześniej problemy.

II LISTA GRACZY

To bardzo wstępna lista uczestników rozgrywek. Ot, abyśmy mogli się zorientować, ile osób będzie zainteresowanych i czy gra w ogóle warta jest świeczki. Na dobry początek proponuję dwie grupy, zależnie od platformy: PlayStation 3 oraz Xbox 360. Proszę jednak o rozwagę, jeśli ktoś wie, że i tak nie zagra (nie ma konsoli, nie kupi gry, nie chce mu się...) - niech da sobie spokój. Ułatwi to zabawę nam wszystkim. Proponuję wpisywać swój nick z forum, PSN id/gamerTag oraz wynik przeprowadzonego za pośrednictwem serwisu http://speedtest.net/ testu łącza internetowego (postaram się aktualizować listę znajdującą się poniżej).

PLAYSTATION 3

1. Spayki (SpaykiPL)

http://www.speedtest.net/result/997273917.png

2. CM Funk (Smolensk96)

http://www.speedtest.net/result/997377327.png

3. Brzoza (Brzoza5g)

http://www.speedtest.net/result/997690908.png

5. Artx (Artx7)

http://www.speedtest.net/result/997678185.png

6. Lemon (kijunogi)

http://www.speedtest.net/result/997730155.png

7. jeffhardywwe (RandyOrton117)

http://www.speedtest.net/result/1001287976.png

8. Noface (Pawi1996)

http://www.speedtest.net/result/997878218.png

9. wolfsaa (gucio2442)

10. ?

XBOX 360

1. SAVE_ME (Openmkostarski)

http://www.speedtest.net/result/997258621.png

1. Xargo (Xargo)

3. JerichoY2J (JerichoY2J1962)

http://www.speedtest.net/result/997923519.png

4. ?

Już teraz życzę wszystkim dobrej zabawy!

Edytowane przez Spayki
  • Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Spayki

6

• Heib

6

• Stuner

5

• malysz22ziom

5

Top użytkownicy w tym temacie

SAVE_ME - (Openmkostarski) ( w grudniu zmieniam nick na krotszy) - XBOX 360

Opinia co do punktu 1: Oczywiscie CAWsy, gdy będzieci sie zapisywać (jak dostaniecie juz SvR i stworzycie CAWsa) proponuje, abyście zrobili foto jego i podawali jego podstawowe dane (finisher, imię, przezwisko itp.).

Opinia co do punktu 2: Myślę podobnie jak Spayki, walki nie powinny być ustawiane, ale to tez zależy od lagów. Jak będzie lagowało strasznie to poprostu się ustawi walke i tyle. Co do storylinów to proponuje, aby one były na forum, gdyż userzy byliby odrazu na czasie co się dzieje. Filmiki możnabybyło zamieścić krótki raporcik + Highlight Reel. Co do podziału na rostery to tak jak proponowałem PS3 = RAW (WWE Championship + US Championship) i X360 = SD! (WHC + IC).

Pozdrawiam

,,The best in the world at what he does...''

16539070734cb1a3838ba31.jpg

Xargo - Xbox360 gamertaga niedługo zmieniam na nowego czystego z okazji live w Polsce

http://www.speedtest.net/result/997316260.png

CAW-y na pewno są lepszą opcją, storyline można spokojnie przeprowadzać na forum by każdy mógł wiedzieć co się dzieje. Jak nie będzie lagów w grze online to walki spokojnie będzie można rozgrywać bez ustawiania, ew. umawiać się na dramatycznie końcówki (jak przełamywanie finishera itd.) by dodać pojedynkowi efektowności.

Ze swojej strony mogę dodać, że będę miał możliwość zgrywania obrazu z xboxa, więc mogę spokojnie przechwytywać całe te pojedynki i potem wrzucać na forum, ale tą propozycje pozostawiam już organizatorowi.

Szkoda tylko, że nie ma możliwości rozgrywania pojedynków międzybrandowych w wypadku podziału na PS3 i Xbox360.

Jedna osoba określona mianem GM-a może też ściągnąć caw-y biorących udział i w story designerze może coś stworzyć, potem przesłać tego storyline do osoby z możliwością zgrywania obrazu i voila!

Ja niesety nie mogę zagrać ale mam pomysł:

A więc, tak jak już ktoś tutaj mówił można zrobic PS3 Raw a Xbox SD!, kiedy już rozegrane zostanął wszystkie pojedynki ktoś(np. Ja)mógł by to zmontować w jeden filmik, dodać jakiś opening i voila mamy swoją własną tygodniówkę.

Co wy na to?

Temat 1: Ja również jestem za CAW-ami z podobnych przyczyn, co Wy. ;)

Temat 2: Pasy są najlepsze. Ten pomysł z Royal Rumble bardzo fajny. :) Co do ustalania z góry zwycięzców walk, to moim zdaniem jest to całkowicie pozbawione sensu i dużo lepszym pomysłem jest "prawdziwa", a nie "bookowana" walka. ;)

http://www.speedtest.net/result/997377327.png

PSN

Dołączam się! Może być ciekawie. Popieram pomysł z tworzeniem cawów. Raw i SD będą ( jak wypali ) co tydzień, czy inaczej. I co z PPV? Będą co miesiąc!? Będą drafty?

Niedługo założę nowe konto na PSN i wtedy dam mój nick. Jak coś to mój stary to Smolensk96.

[you], jesteś ze mną, albo przeciwko mnie

19848918954cc678c03acd0.png

Nie mam ani Live ani PSN, ale się wypowiem :D

1. CAW'sy to wg. najlepsze rozwiązanie - rywal nie będzie wiedział co potrafi dany zawodnik, a z oryginalnymi byłoby mniej zabawy - tak jak napisał Spayki - kłótnie o zawodników.

2. Podział na rostery - dobry pomysł, choć myślę że dwie oddzielne federacje byłyby lepsze. Tak jak napisał Save_ME - PS3 Raw a XBL SD! lub na odwrót.

3. Storyline - tutaj proponuje znaleźć po jednej/dwóch osobie/ach na poszczególne platformy. Oni by mogli pobrać CAW'sy zawodników z XBL/PSN i StoryDesinger'ze tworzyć storyline'y, a później wrzucać nie na YT lub Daily.

4. GM poszczególnych platform - Tutaj musicie wybrać odpowiedzialne osoby. Nie może być tak że szef XBL/PSN robi na dwa fronty, a drugi się obija.

5. Matchmaking - nie wiem czy to działa w SvR, ale należy zrobić coś na ten wzór tego co jest w CoD. Nie może jakiś rookie wpaść na jednego z lepszych zawodników, bo ten szybko przestanie grać - wiem to z mojego doświadczenia :)

Czasami droga do nieba wiedzie przez piekło...

19475336534b92c6a93ca7f.gif

Raw i SD będą ( jak wypali ) co tydzień, czy inaczej.

Raczej co tydzień. ;)

I co z PPV? Będą co miesiąc!?

Chyba tak. ;)

Będą drafty?

Padł pomysł, że posiadacze PS3 będą na RAW, a posiadacze X-Box-ów na SmackDown! ;)

Temat 2

Jak będzie lagowało strasznie to poprostu się ustawi walke i tyle.

Uważam, że to nie ma sensu. Jakoś nie do końca wyobrażam sobie taką formę rozgrywek. Bez sensu prowadzić walkę, kiedy i tak wiadomo, kto ma wygrać. Myślę, że ten element rywalizacji będzie korzystny, nawet jeśli będą lagi. Poza tym nikt nie będzie czuł się dyskryminowany ze względu na fakt, iż kolejny raz musi się podłożyć :)

Co do podziału na rostery to tak jak proponowałem PS3 = RAW (WWE Championship + US Championship) i X360 = SD! (WHC + IC).

To brzmi dobrze. Poza tym pasy tag teamowe są jeszcze w grze rozbite (z tego co pamiętam), więc i z tym problemu nie będzie. Z divami damy sobie póki co spokój.

A więc, tak jak już ktoś tutaj mówił można zrobic PS3 Raw a Xbox SD!, kiedy już rozegrane zostanął wszystkie pojedynki ktoś(np. Ja)mógł by to zmontować w jeden filmik, dodać jakiś opening i voila mamy swoją własną tygodniówkę.

Co wy na to?

Jak dla mnie rewelacja!

Popieram pomysł z tworzeniem cawów. Raw i SD będą ( jak wypali ) co tydzień, czy inaczej. I co z PPV? Będą co miesiąc!? Będą drafty?

Jeśli założymy, że konsola=roster, to draftów nie będzie, bo nawet jeśli ktoś zdecyduje się na grę na obu platformach, to raczej będzie prowadził odrębne postacie dla każdej z nich. Jeżeli jednak z czasem nasza zabawa się rozrośnie, to pomyślimy nad jakimś wewnętrznym podziałem. Ale możemy np. losowo wybierać tag teamy albo managerów - troszkę opcji jest.

Co do terminarza - zobaczymy, będzie to zależne od liczby uczestników i czasu, który zajmie nam cała otoczka. Nie ma sensu się zarzynać i poświęcać na to skrajnie dużo czasu (bo przykładowo ja na to pozwolić sobie nie będę mógł), więc najpewniej wszystko wyjdzie w praniu. Wstępnie "raz w tygodniu" brzmi dobrze.

Storyline - tutaj proponuje znaleźć po jednej/dwóch osobie/ach na poszczególne platformy. Oni by mogli pobrać CAW'sy zawodników z XBL/PSN i StoryDesinger'ze tworzyć storyline'y, a później wrzucać nie na YT lub Daily.

GM poszczególnych platform - Tutaj musicie wybrać odpowiedzialne osoby. Nie może być tak że szef XBL/PSN robi na dwa fronty, a drugi się obija.

Generalnie jestem zdania, że osoby, które będą decydować o tym, kto z kim i ubiorą to w jakąś fabułę nie powinny brać aktywnego udziału w rozgrywkach.

Matchmaking - nie wiem czy to działa w SvR, ale należy zrobić coś na ten wzór tego co jest w CoD. Nie może jakiś rookie wpaść na jednego z lepszych zawodników, bo ten szybko przestanie grać - wiem to z mojego doświadczenia :)

Myślę, że to nie przejdzie. Nie uzbieramy stu graczy, żeby robić takie drabinki. Z czasem po prostu - zależnie od umiejętności - utworzą się grupy walczące o określone trofea, tak aby każdy czerpał z tego radość, a nie skończył jako wieczny jobber, bo to nikogo do dalszej gry zachęcać nie będzie.

Storyline - tutaj proponuje znaleźć po jednej/dwóch osobie/ach na poszczególne platformy. Oni by mogli pobrać CAW'sy zawodników z XBL/PSN i StoryDesinger'ze tworzyć storyline'y, a później wrzucać nie na YT lub Daily.

GM poszczególnych platform - Tutaj musicie wybrać odpowiedzialne osoby. Nie może być tak że szef XBL/PSN robi na dwa fronty, a drugi się obija.

Generalnie jestem zdania, że osoby, które będą decydować o tym, kto z kim i ubiorą to w jakąś fabułę nie powinny brać aktywnego udziału w rozgrywkach.

No to może być problem - pewnie jak ktoś już kupi SvR to będzie chciał brać udział w zabawie. Ja proponuje zrobić coś stylu diary - jakiś booker pisałby galę jak raport, a zamiast opisów walk byłyby skróty z pojedynków, oraz czas ich trwania.

Co do samych walk to proponuje coś takiego - miedzy galami odbywałby by się walki, po wcześniejszym umówieniu się zawodników. Walka byłaby kręcona a później któryś by nią wrzucał na YT, a booker wstawiał link do pisanej gali. Gala już w dzień dodawania danej tygodniówki miałby już wszystko.

Najpierw trzeba uzbierać ludzi. Wtedy można by było zrobić turniej o pas WHC,WWE,US i IC. Zależy ile będzie osób, to może nawet zaczniemy od rundy ćwierćfinałowej
,,The best in the world at what he does...''

16539070734cb1a3838ba31.jpg

Playstation 3 PSN: Brzoza5g

1. CAW

2. Na początek proponuję zrobić jakiś SB żeby się lepiej dogadywać w sprawie walk itp. Na początek najlepiej zrobić jakąś eliminację i zobaczyć wszystkich skilla. Później zrobić jakieś tag teamy i feudy;]

http://www.speedtest.net/result/997690908.png

Edytowane przez Brzoza

12596334724cb9a0400309b.jpg

Temat 2

No to może być problem - pewnie jak ktoś już kupi SvR to będzie chciał brać udział w zabawie. Ja proponuje zrobić coś stylu diary - jakiś booker pisałby galę jak raport, a zamiast opisów walk byłyby skróty z pojedynków, oraz czas ich trwania.

Tak na dobrą sprawę, to taka osoba nie musi mieć nawet gry. Zresztą zobaczymy jak to wyjdzie. I tak kluczem będą walki, a zwycięzców nie ustawiamy - to już ustaliliśmy :)

Co do samych walk to proponuje coś takiego - miedzy galami odbywałby by się walki, po wcześniejszym umówieniu się zawodników. Walka byłaby kręcona a później któryś by nią wrzucał na YT, a booker wstawiał link do pisanej gali. Gala już w dzień dodawania danej tygodniówki miałby już wszystko.

Idea szczytna, ale obawiam się, że możliwości wrzucania filmów z poziomu gry od razu na YT nie będzie, a zgrywanie tego wymaga i czasu, i sprzętu (ja umożliwiającej łapanie obrazku karty do kompa z wyjściem HDMI nie mam).

http://www.speedtest.net/result/997678185.png

Wiem, że bardzo słaby jednak wszystkie gry online na PS3 chodzą mi bardzo dobrze, w PESie nie mam żadnych lagów, podobnie jak w F1. PSNid - Artx7. Najlepszym rozwiązaniem są CAWsy, jak ktoś już wcześniej napisał nie będzie kłótni o zawodników i każdy będzie mógł wziąć takiego jakiego chce. Pasy oryginalne byłyby najlepsze, ale można dodać np. pas attitude.

Tak na dobrą sprawę, to taka osoba nie musi mieć nawet gry. Zresztą zobaczymy jak to wyjdzie. I tak kluczem będą walki, a zwycięzców nie ustawiamy - to już ustaliliśmy :)

Mnie chodziło o rozszerzenie tego co wy postanowiliście - zamiast tracić graczy, jakiś booker pisałby tylko otoczkę. Graczy by walczyli i zgodnie z wynikami pojedynków rozwijać feud'y. Tylko zamiast Story Desinger'a i straty czasu, poprosić kogoś do pisania tego.

Idea szczytna, ale obawiam się, że możliwości wrzucania filmów z poziomu gry od razu na YT nie będzie, a zgrywanie tego wymaga i czasu, i sprzętu (ja umożliwiającej łapanie obrazku karty do kompa z wyjściem HDMI nie mam).

Ktoś tu pisał że może nagrywać walki. Z nich można zrobić na kompie skrót walk i później dopiero na YT wstawić. Wrzucanie filmów w SvR z poziomu gry nie jest chyba możliwy.