Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Pilka nożna - dyskusja ogólna

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   41
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

Chile i Holandia raczej będą walczyć o zwycięstwo i uniknięcie Brazylii.

...Meksyku... :twisted:

Meczu Argentyny nie oglądałem, bo po tym co pokazli w pierwszym spotkaniu, stwierdziłem, że nie warto i chyba miałem rację. Zastanawiam się i w dalszym ciagu nie mogę pojać dlaczego swietnie dysponowany Lavezzi nie może zagrać od pierwszej minuty? Skoro aż tak fatalnie grają Argentyńczycy , to co im szkodzi wsadzić do pierwszej 11 tak klasowego piłkarza? Wątpie by cokolwiek miało sie zmienić w drugiej rundzie rozgrywek. Wiecznie sakralizowana Argentyna na tym turnieju się nie ma prawa rozkręcić...

Ghana- Niemcy , dla mnie mecz turnieju. Wsiąkłem w niego niczym w dobre japońskie ppv. Emocjami ten mecz przewyższa nie jeden finał(czegokowiek). Ghańczycy w mojej mocno subiektywnej opini :P

zagrali troszkę lepiej od naszych sąsiadów. Obrońcy smiało mogli by konkurować do 11 mś, gdyby Ghana grała dalej i utrzymała swój dotychczasowy poziom. Ja być może jestem jedynym, którego gol Miro zbytnio nie raduje. Wolałbym by rekordziki Ronaldo był wieczny, nienaruszalny :D

Bastian- myślę , iż John Boye zasługuje na ciut lepszą notę :P

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354888

• Odpowiedzi 6,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• maly619

648

• Euz

359

• Bastian

325

• NalepRKO

272

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

Czy ja wiem, czy Ghana ma aż takie małe szanse na awans? Jeśli Portugalia wygra dzisiaj z USA, to Ghana wystarczy, że wygra z Portugalią, którą dodatkowo osłabi Pepe :D, a Niemcy pokonają USA.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354889

Bośnia to kompromitacja, przypominali Polskę z eliminacji, bezradni, bez pomysłu, wolniejsi chyba o 2 tempa od Nigerii; Niby skrzywdził ich sędzia, ale jestem przekonany, że gdyby Nigeria musiała strzelić gola więcej to i tak by to zrobiła. Powinni ograniczyć miejsca dla Europy bo znowu trafia jakaś przypadkowa ekipa, która ani trochę nie jest drużyną. Teraz pół kontynentu będzie grało na Euro to tym bardziej powinni się temu przyjrzeć. Widziałem ze 2 pełne spotkania Bośniaków w eliminacjach i wyglądało to trochę lepiej, ale już po meczu z Litwą wiedziałem, że do jakiej grupy nie trafią to raczej mają marne szanse na wyjście.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354890

• Reputacja:   1

Trudno się z tym nie zgodzić. Bośnia bardzo zawiodła. Jednak mimo wszystko błąd sędziego to błąd. I to taki który kompletnie eliminuje ich z mistrzostw. Szkoda, bo w grupie z Nigerią i Iranem teoretycznie nie powinni mieć problemów z wyjściem.

Ja również widziałem drugą pozycję dla Bośni, która była zdecydowanie wyżej notowana od tych dwóch zespołów. Fatalny błąd arbitra, ale osobiście podtrzymuje tezę, że takową grą daleko, by nie zaszli, a Nigeria i tak mogła wyrównać.

Skoro Argentyna ma taki plan na fazę grupową to bardzo słabo im on wychodzi. Przy graniu ekonomicznym tempo powinno się raczej podkręcić na początku, strzelić bramkę i dopiero zmniejszyć intensywność grania, choć to też bardzo ryzykowna strategia.

Cóż, mieć plan to jedno, a umieć go wykonać to drugie. :P Oczywiście to tylko takie, moje gdybanie, ale być może zlekceważyli Iran i grali równym tempem, bo mieli nadzieje, że i tak wcześnie strzelą gola. Tak samo jak przyfarcili z Bośniakami. Tylko czekali na swoją okazję, co im się udało w dopiero ostatniej minucie, bo rywale okazali się bardziej problematyczni. Co, do ryzyka to zawsze ono jest kiedy chce się grać oszczędnie.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354903

Belgia - Rosja 1-0

Divock Origi 88'

Belgia znowu zawiodła, choć jakby tak przyjrzeć się, kto strzela bramki dla ,,Czerwonych Diabłów" to Marc Wilmots śmiało może wznieść swoich podopiecznych na wyższy poziom. Musiałoby dojść do zmiany taktycznej i to nie z 4-3-3 na 3-5-2. Wilmots musi po prostu ustalić ze swoimi graczami, że do 60 minuty grają na 0-0, potem na boisko wchodzą największe gwiazdy i wygrana w kieszeni. Trochę żartuję, ale jak patrzyłem dzisiaj na Driesa Mertensa to wygląda on przygotowany na maksymalnie 45 minut gry. Na początku meczu on jeden dawał nadzieję na niezłe widowisko, a w drugiej połowie kompletnie zgasł. Obudził się za to Hazard, którego na miejscu Wilmotsa przewrotnie posadziłbym na ławce rezerwowych w meczu z Koreą Południową. Awans zapewniony, a sprawdzić Edena w roli zmiennika zawsze można, tak jak można i chyba nawet wypada sprawdzić Adnana Januzaja. Selekcjoner Belgów trafia ze zmianami idealnie, choć aż dziw bierze, że gdy Belgii brakuje dynamicznych graczy, na ławce zostaje wspomniany Januzaj, a Kevin Mirallas spędza na boisku kwadrans. Reasumując - Belgia w fazie pucharowej, Rosja chyba znowu bardziej skupiona na korzystaniu z atrakcji Brazylii niż na graniu. Wyjazd integracyjny prawdopodobnie skończy się w czwartek. Belgowie grają dalej, choć moim zdaniem są najsłabiej grającą ekipą z kompletem punktów...

Belgia: Thibaut Courtois 3 - Toby Alderweireld 3.5, Daniel van Buyten 3, Vincent Kompany 4, Thomas Vermaelen bez oceny (31. Jan Vertonghen 3) - Marouane Fellaini 3, Axel Witsel 3, Kevin de Bruyne 3.5, Dries Mertens 3.5 (74. Kevin Mirallas bez oceny), Eden Hazard 3 - Romelu Lukaku 2 (57. Divock Origi 3.5)

Trener: Marc Wilmots 4

Rosja: Igor Akinfiejew 3 - Aleksij Kozłow 3.5 (62. Andriej Jeszczenko 3.5), Wasilij Bierezucki 3.5, Siergiej Ignaszewicz 3, Dimitrij Kombarow 3.5 - Denis Głuszakow 3, Wiktor Fajzulin 3.5, Aleksander Samiedow 2.5 (90. Aleksandr Kierżakow bez oceny), Oleg Szatow 3.5 (83. Alan Dżagojew bez oceny) - Aleksander Kokorin 3

Trener: Fabio Capello 2

Sędzia: Felix Brych (Niemcy) 4

Gracz meczu: Vincent Kompany (Belgia)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354936

Kto spodziewał się takiej strzelaniny w spotkaniu Algieria - Korea? Byłem przekonany, że tak jak w meczu z Belgią, Afrykanie postawią twardą obronę i będą liczyli na kontry, a dostałem sporo chaosu, kilka na prawdę groźnych akcji i happy kwadrans Algierczyków, w którym wyszła im chyba każda akcja, którą przeprowadzili. Respekt dla trenera Azjatów - w czasie przerwy portafił zmobilizować swoją drużynę, co nie jest łatwym wyzwaniem, gdy przegrywa się 0:3, po wznowieniu gry zobaczyliśmy inne obicze koreańskiej drużyny, mimo, iż nadal popełniającej błędy, to doza zaciętości i chęci do ataku wzrosła o 200%. Ostatnie spotkanie między Algierią a Rosją o awans zapowiada się bardzo ciekawie i po przeglądzie obu dzisiejszych spotkań ww. ekip faworyta upatruję w Lisach Pustyni, czy jak ich tam nazywają.

Które mecze oglądacie jutro na żywo? Te bardziej emocjonujące, czy może naszpikowane gwiazdami? Mecze o wszystko, czy o honor? :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354943

Po dzisiejszym meczu Algierii z Koreą, coraz bardziej prawdopodobne jest, że Sborna opuści Mistrzostwa już po 3 meczach, a do drugiej rundy wejdą Belgowie i piłkarze z Afryki.

[ Dodano: 2014-06-22, 23:31 ]

Które mecze oglądacie jutro na żywo? Te bardziej emocjonujące, czy może naszpikowane gwiazdami? Mecze o wszystko, czy o honor? :)

Moje plany na jutro:

18:00 - Australia - Hiszpania

22.00 - Chorwacja - Meksyk.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354944

Algieria – Korea Południowa 4-2

Islam Slimani 26’ ; Rafik Halliche 28’ ; Abdelmoumene Djabou 38’ ; Yacine Brahimi 62’ - Hueng Min Son 50' ; Koo Jae Cheol 72'

Takie mecze jak te zazwyczaj nie powalają na kolana, ale czasami kiedy na boisko wychodzą piłkarze o ograniczonych umiejętnościach to ich przebłyski połączone z indolencją obrońców i bramkarzy wyglądają lepiej niż taktyczne gierki futbolowych wirtuozów. Algieria zagrała drugi dobry mecz na tych mistrzostwach. Z Belgią pokazali, że nieźle wychodzi im bronienie, zaś z Koreą pokazali spory potencjał w ofensywie. W decydującym meczu z Rosją przyda się i jedno, i drugie. Sytuacja afrykańskich drużyn wcale nie wygląda tak źle po dwóch kolejkach fazy grupowej. Do domu wróci beznadziejny Kamerun, Wybrzeże Kości Słoniowej skompromituje się nie zdobywając choćby punktu ze słabą Grecją. O punkt od bezsprzecznego awansu jest Nigeria. Najciężej mają chyba ci, którymi Czarny Ląd mógł się ostatnio w świecie chwalić, czyli Ghana. Na koniec kilka słów o Korei Południowej. Cóż, w dzisiejszej piłce nożnej sama ambicja i wybieganie nie wystarczy. Trzeba mieć kilku futbolowych artystów w składzie, a nie samych rzemieślników…

Algieria: Rais m’Bohli 3 – Carl Medjani 3, Madjid Bougherra 4 (89. Essaid Belkalem bez oceny), Rafik Halliche 3.5 – Aissa Mandi 3, Djamel Mesbah 3.5, Nabil Bentaleb 3, Abdelmoumene Djabou 4 (73. Nabil Ghilas bez oceny), Sofiane Feghouli 4, Yacine Brahimi 4.5 (77. Medhi Lacen bez oceny) – Islam Slimani 4.5

Trener: Vahid Halihodzic 4.5

Korea Południowa: Jung Sung Ryong 2 – Lee Yong 2, Hong Jeong Ho 1, Kim Young Gwon 1, Yun Suk Young 2 – Han Kook Young 2 (78. Ji Dong Won bez oceny), Lee Chung Yong 2 (64. Lee Keun Ho 3.5), Ki Sung Yueng 2.5, Koo Jae Cheol 3, Hueng Min Son 3 – Park Chu Young 2 (57. Kim Shin Wook 2.5)

Trener: Hong Myung Bo 3

Sędzia: Wilmar Roldan (Kolumbia) 3.5

Gracz meczu: Islam Slimani (Algieria)

Jutro obejrzę te mecze, w których jest jakaś stawka za wyjątkiem honoru. Holandia - Chile zapowiada się naprawdę pasjonująco, tak jak i Chorwacja - Meksyk. O coś gra także Brazylia z Kamerunem, ale nie mam ochoty patrzeć zarówno na nieporadnych Brazylijczyków jak i żenujących Kameruńczyków...

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354946

YES! YES! YES! Niezmiernie się cieszę, że Portugalia ten remis wywalczyła.

Nie oglądałem, tego meczu, ale z relacji wynika, że USA było zespołem lepszym. Teraz raczej USA dalej nie awansuje, bo Niemcy powinni spokojnie ich pyknąć, a jeśli Portugalia gry nie poprawi, to zostanie rozjechana przez Ghanę.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354949

Trochę szkoda, że ta bramka Vareli padła, bo ustawiłoby to Stany w fajnej pozycji przed meczem z Niemcami - wystarczyłby remis i ominięcie nienajsilniejszej, ale być może rozkręcającej się Belgii stałoby się faktem.

Nie zmienia to faktu, że pojedynek Klinsmanna z Loewem to fajny smaczek, który tylko podgrzeje emocje w czwartek.

Zdenerwowało mnie zwycięstwo Algierii. Człowiek mimo topniejącej wiedzy piłkarskiej próbuje jeszcze pozostać jakimś tam autorytetem w tym temacie, dlatego wybiera jakąś niekluczową, ale w miarę pewną kwestię, której sprawdzenie się podbudowałoby morale takiej osoby, i wydaje w tej kwestii osąd, którego się mocno trzyma. Właśnie w taki sposób ogłosiłem, że Algieria zbłaźni się na tym mundialu, tak jak zrobiła to cztery lata temu, albo nawet rok temu na Pucharze Narodów, gdzie piękną bramkę wbił im mój pupil i perełka wynaleziona przeze mnie - Youssef Msakni, a zdominowało Togo - czyli w sumie Adebayor z mniejszą lub jeszcze mniejszą pomocą kolegów. Mam nadzieję, że Algieria mnie totalnie nie ośmieszy i powtórzy się motyw z PNA 2010, kiedy to na wielkim farcie odprawili WKS, żeby potem zostać zmiażdżonym przez Egipt. No co, mam prawo do prywatnych antypatii, jak każdy z Was.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354950

Belgia - Rosja 1:0

Z pośród "czarnych konii" Belgowie są zdecydowanie najsłabsi. Skromna wygrana nad Rosjanami, którzy również za specjalnie formą nie tryskają. Mecz był wyrównany chociąz nie do końca porywał. Willmots pokazuje, że zna swój zespół, bo zmiana ustawienia poprawiła nieco grę. "czerwone diabły" sprawiają wrażenie drużyny solidnej, mającej indywidualności, które jednak potrzebują kopa żeby się rozkręcić. Hazard jest przykładem. Rozegrał się pod koniec i pokazał, że potrafi radzić sobie osaczony. Mirallas również miał swoje chwile, czy to strzelając z wolniaka czy w ostatniej akcji meczu. W pierwszej połowie najwięcej prób podjął Mertens. Belgia gra dalej, a Rosja prawdopodobnie jedzie do domu.

Korea Płd. - Algieria 2:4

Ten sport jest taki nieprzewidywalny. Faworyzowałem Koreę, a tutaj klops. Widzieliśmy zupełnie dwie, różne drużyny, odwrócone od siebie o 180 stopni. Azjaci nie zrobili zupełnie nic. Nie potrafili wymienić kilku podań. Wyglądało to jakby wstali popołudniu, zrzucili piżamę i bez śniadania ruszyli na boisko. Dopiero druga połowa wyglądała nieco lepiej, ale dlatego, że Afrykanie odpuścili. W sumie nie wiem jak określić grę Algierii. Powiedziałbym, że zagrali dobry mecz, ale kto, by nie zagrał dobrego meczu przeciwko komuś kto pierwszą połowę wręcz olał. Na tle Korei zaprezentowali się świetnie. Jestem ciekaw jak będzie z Rosją. Uważam, że stać ich nawet na 3 punkty, ale żeby to znowu nie były tylko pozory... .

USA - Portugalia 2:2

Mimo, że zaczęło się dla podpiecznych Klinsmann'a pechowo to pokazali wyższość. Fatalny błąd obrońcy, po którym stracili gola i dali nadzieję rywalom. Z czasem Portugalia ewidentnie zaczęła "siadać", a Amerykanie zgodnie z oczekiwaniami objęli prowadzenie. Trzeba prznać, że Dempsey pokazuje w tym turnieju, że jest godnym opaski kapitana. Brawa należą się również Howard'owi za przepiękną interwencję po uderzeniu Eder'a. Z całym szacunkiem do goalkeeper'a USA, ale cieszę się, że nie wybronił ostatniej chwili meczu. Wszystko jest możliwe i liczę, że w 1/8 finału zobaczymy Ghanę, lecz obawiam się paktu Klinsmann - Löw. Mam nadzieję, że Niemcy i Jankesi będą, jednak honorowi.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354951

Szkoda, szkoda, szkoda, Bradley dał dupy niesamowicie, najpierw zmarnował 200% sytuację, a na koniec niczym skończony idiota stracił piłke w 95 minucie. No jak tak można. Liczę, że Klinsi dogada się z Loewem i zagrają na remisik.

Pavlos - taka mała rada żeby posty wyglądały lepiej - nie Eder'a, Howard'owi, Klinsmann'a, tylko Edera, Howardowi, Klinsmanna itd. :)

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354952

Pavlos - taka mała rada żeby posty wyglądały lepiej - nie Eder'a, Howard'owi, Klinsmann'a, tylko Edera, Howardowi, Klinsmanna itd. :)

Używam tego apostrofu jako, że to zagraniczne nazwiska, ale być może rzeczywiście go nadużywam... .

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354954

http://www.jezykowedylematy.pl/2010/10/nazwiska-obce-kiedy-stawiamy-apostrof/

Gdybyśmy chcieli jednak sformułować naprawdę podstawową użyteczną zasadę dotyczącą stosowania apostrofu, to – poza wyjątkami – przy nazwiskach obcych w przypadkach zależnych apostrofu używamy wówczas, gdy końcowe litery danego nazwiska (w mianowniku), które są niezbędne w pisowni, w naszym języku nie są wymawiane.
https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354956

• Urządzenie:  Windows

Strasznie szkoda mi Amerykanów. Grali naprawdę fajnie i dobrze przeciwstawiali się grającej coraz słabiej Portugalii i jak już wszyscy odsyłali do domu ekipę CR7, to ta strzeliła gola.

Nie zdziwię się jeśli USA w meczu z Niemcami zagra na remis. Zresztą, trenerzy obu drużyn nie będą musiały się nawet specjalnie umawiać na taki wynik. Dla obu teamów to idealnie rozwiązanie, bo Niemcy wyjdą tak czy siak z pierwszego miejsca + będą mogli trochę odpocząć przed ważnymi meczami, a USA dostanie wymarzony awans.

https://forum.wrestling.pl/topic/21767-pilka-no%C5%BCna-dyskusja-og%C3%B3lna/page/311/#findComment-354961

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Dodaj nową pozycję...