Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Dostęp do pełnej zawartości forum wymaga zalogowania się. Możesz przyśpieszyć proces logowania lub rejestracji używając konta na wspieranych przez nas serwisach.

W przypadku problemów z dostępem do konta prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum(@)wrestling.pl

Śmierć Papieża - cień na tle wydarzeń ze świata wrestlingu

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

mysle ze kazdy powinien przezywac to na swoj sposob, bo inaczej zrobi sie sieczka jaka mamy w telewizji, kazda stacja walczy o widza dzieki temu przykremu faktowi... Czyzby tego nikt nie zauwazyl?? Dlatego, moze juz za pozno to pisze, ale ja tam sobie Trwam ogladalem zeby nie dac sie w ta cala sztuczna "atmosfere" programow "publicznych" i prywatnych wciagnac...

Co do wrestlemanii to jednak przydalaby sie minuta ciszy, podobno katolikami sa w jakims tam procencie... nie chodzi o wielka zalobe, zeby ludzie siedzieli i nic nie robili ale chodzi o drobnostke. Juz nie mowie o tym co bylo rok po smierci Owena...

A co do nas jako narodu, to mialem nie raz juz okazje nas porownac z innymi narodami i wypadamy kiepsko, tu potrzeba nie nawrocenia ale zmiany mentalnosci!! Nie kazdy musi byc katolikiem zeby byc dobrym, lepszym czlowiekiem...

• Odpowiedzi 42
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Przemk0

5

• Hartfan

5

• bignash

5

• Luk

4

Top użytkownicy w tym temacie

Przeczytałem tylko ten felieton (czy jak to nazwać RVD), wpisów poniżej już nie (są długie i jest ich dużo, a ja chce swoje refleksje na temat tego tekstu napisać już teraz ;) ), wiec jeśli powtórzę kogoś to przepraszam. A wiec nie można śmierci papieza w żaden sposób powórnywać do zamachów na WTC. Papież był człowiekiem i umarł jak człowiek, poprzez naturalną śmierć, był człowiekiem schorowanym. Każdy z nas kiedyś umrze, jak - nie wiem, ale każdy. Nie możemy zrobić ze śmierci papieza tragedii ogólnoświatowej, on sam swoją smierć na pewno (w momencie, w którym jeszcze żyl) traktował jako odejście do tego lepszego świata. Atak na WTC był aktem barbarzyństwa, zginęło wielu ludzi... oni ZGINĘLI, a nie umarli. Poza tym odwołuje się do mentalności... ta amerykańska jest całkiem inna niż ta europejska. Serie A nie rozegrało kolejki i była to jedyna obok polskiej liga, która to zrobiła. Możemy więc jeszcze obrazić się na Niemców, Hiszpanów, Portugalczyków itd. Włosi kochali papieza jak swojego, mogli cieszyć sie nim przez ponad ćwierć wieku, u nas jest troszeczkę inaczej - my mieliśmy go w ojczyźnie bardzo rzadko, ale kochaliśmy go za to, że był wspaniałym człowiekiem i Polakiem, który walczył o lepszy świat. To główne powody dla których włoska Serie A i Idea Ekstraklasa nie ruszyły. Powtórze sie raz jeszcze, papież umarł jak człowiek, nie możemy robić z tego tragedii pokroju masowego wypadku czy ataku terrorystycznego. Żal pozostawmy w sobie, a nie kazmy innym też żałować.

Sam mam inna wiare wiec w zalobie niesiedze,o to ze na galach niebylo minut ciszy tez niemam pretensji ale jedna sprawe chcialbym poruszyc

Z tym porownaniem do wtc chodzilo o to zapewne ze wtedy cala durna europa robila jakies minuty ciszy i inne szopki i to na imprezach sportowych rowniez a tam nawet zmianki. A mnie gowno obchodzi ich wtc o pare miliony wiecej zabitych cywilow ma na swoim koncie ameryka przez te swoje wojny,wtracanie sie wszedzie itp te ataki to pikus przy ich zbrodniach.

Jak wiemy Ameryka jest skupiskiem wielu wyznan, katolicy to zaledwie 25% spolecznosci. Dlatego nie mozna wymagac od amerykanow jakiejs

wielkiej zaloby narodowej i wylewania rzewnych lez. Nikt tez nie powinien sie rowniez dziwic temu, ze gale wrestlingowe, ani tez inne widowiska sportowe nie zostaly przelozone na inne terminy. Natomiast uwazam, ze smierc papieza miala charakter rowniez pozareligijny, bylo to odejscie wielkiego czlowieka, wojownika o pokoj i wolnosc i sprawiedliwosc na swiecie. Dlatego ze wzgledu na jego zaslugi, a przedewszystkim na szacunek co do jego osoby rozpoczecie WM, a takze innych gal powinno byc uczczone symboliczna minuta ciszy. Co by napewno nie bylo ujma dla wyznawcow innych religii.

• Reputacja:   3

Śmierć papieża wywołała w nas wszystkich smutek i żal,dlatego że odszedł jeden z nawiększych ludzi na świecie i rodak nasz.Jan Paweł II zrobił dużo dla nas i całego świata dlatego należy mu sie szacunek nawet po jego śmierci więc uważam że amerykanie podczas WM21 powinni uczcić jego odejście z naszego świata minutą ciszy jestem pewien że gdyby zmarła jakaś ważna osoba ze Stanów Zjedoczonych oddali by cześć tej osobie.My polacy umiemy docenić wysiłek Jana Pawła II i odajemy mu zasłużony pokłon bo w końcu jest to nasz rodak i ojciec nasz i z pewnością zasługuje na przydomek JAN PAWEŁ WIELKI

Dziękuje wszystkim za tak duży odzew do tego felietonu ale chyba szczerze mówiąc, do tego kontrowersyjnego tematu. Ja ze swojej strony nic więcej nie dodam, gdyż wszystko to co siedzi w mojej głowie przedstawiłem w owym arcie.

Jeszcze raz wielki THX! :)

• Reputacja:   15
  • Urządzenie:  Windows

... no i powrót to rzeczywistości nastąpił chyba szybciej niż myślałem.. jest Niedziela.. w wiadomościach skończył się już serial pod tytułem "Cały świat płacze, nic złego na świecie się nie dzieje".. w Palestynie zamieszki.. wirus w Afryce.. czyli czas nadrobić zaległości w wiadomościach telewizyjnych..

(pseudo)Kibice ktorzy tak jawnie i tak mocno pokazywali swoje zjednoczenie o ktorym mowilaś.. pokazali już na co ich stać.. zamieszki w Krakowie i kilku innych miejscach.. Legia jadac na mecz demoluje samochody w Kielcach.. itd..

Oczywiscie to nie cieszy.. oczywiscie jest tez kilka przykladow gdzie echo ostatnich wydarzen jeszcze sie niesie.. ale myśle że jeszcze chwila i opadnie cała ta atmosfera (troszke sztucznie tez napompowana przez TV ktora jak wiadomo walczy o widza.. TVP vs TVN) .. a ludzie ktorzy tak niby sie jednoczyli wroca do starego trybu.. Dlatego mnie te wszystkie male i duze hipokryzje ostatnich dni.. nieco śmieszyly/dziwiły.. Oczywiscie nikomu nie odbieralem wtedy mozliwosci do przezywania i tez checi manifestacji swoich uczuć.. tylko żeby mnie nie namawiał na siłę do tego (bo przeciez nie dla kazdego to byly jakies wyjatkowe dni) i nie wmawiał że to jest wielka chwila która zmieni Polaków.. (niektorzy nawet mowili o całym Świecie)..

Pozdrawiam :)

Przemk0...to media wymyslily pojednanie WSZYSTKICH KLUBOW...

Ja osobiscie slyszalem o pojednaniu Wisly i Cracovii oraz Legii i Polonii...

• Reputacja:   15

Wymyśliły nie wymyśliły ale wszyscy patrzą na Kraków.. jak tam już po chwili Cracovia urządza sobie zamieszki z Policja.. to znaczy że predzej czy pozniej Wisla vs Cracovia bedzie znow tematem otwartym..

" I ain't happy 2 say it , but didn't I tell u so "

Mam tu kolejny przykład, tym razem z mojego regionu tego ,że powoli wszytko wrca do normy.

Cytat z Dziennika Bałtyckiego:

"W minioną sobotę na drodzze krajowej w Piasecznie gm. Gniew, doszło do niecodziennego zdarzenia. Kilka samochodow osobowych zablokowało drogę autobusowi, którym podróżowali kibice Arki. Jechali oni do Radomska, koło Częstochowy na mecz piłki noznej. Osoby, które podjechały samochodem, próbowały wejść do autobusu, drzwi zostały jednak zablokowane. Wówczas kierowcy i pasażerowie samochodów przy użyciu kijów bejsbolowych zbili szybę dolną i boczną autobusu oraz boczna drzwi. W międzyczasie kibice Arki wysiedli z autobusu i na krajowej "jedynce" doszło do bijatyki.

- Po tym zdarzeniu samochody osobowe odjechały - mówi Jana Kowalski oficer ds. kontaktów z mediami - Kibice Arki nie chcą mówić kim byli sprawcy. Część z nich była nietrzeźwa.

Czytałem dzisiaj też na telegazecie, że podobne wydarenie spotkało kibiców Apatora Toruń.

Te zdarzenia pokazują , że do pojenania nie dojdzie. Grupa ludzi za wszelką chce temu zapobiec. Nie co tydzień zdarza się aż tyle spraw związanych z kibicami.

Ale nie tylko kibice wracają do normy. W tą niedzielę było o wiele mniej wiernych w kościele niż tydzień temu. Ci co chcieli się wtedy pokazać to się pokazali i tydzień później nie wrócili do kościoła.

Nie mieszajmy papieza do jakis gownianych, nie wartych wspomnienia kibicow, ktorzy nie umieja sie zachowywac...

Mysle, ze kazdy sie juz wypowiedzial... Zamykam temat...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      Fajerwerki już słychać za rogiem, więc czas tradycyjnie odkopać wiadomy temat. Jak u was w tym roku - na bogato czy raczej pozycje nieco bardziej budżetowe?
    • MattDevitto
      Najbardziej randomowy news jaki widziałem od dawna: Omos może zadebiutować w NOAH na gali, która odbędzie się 1 stycznia! Widać w Japonii poznali się na jego umiejętnościach i chcą zobaczyć takiego kozaka na żywo  
    • MattDevitto
      Pisałem już o nim parę razy i uważam, że obecnie nie ma lepszego kanału wrs na yt. Przez niego przez ostatnich kilka tygodni oglądałem bardzo mało rzeczy na bieżąco - na szczęście trochę już mi przeszłoNajlepsze co do tej pory widziałem z tej biblioteki to zdecydowanie wideo, gdy pytają fanów o opinie po gali w Montrealu w 1997
    • IIL
      Warto śledzić względnie nowy kanał YouTube WWE Vault. Wrzucają tam wiele niepublikowanych nigdy wcześniej materiałów filmowych, a także pełne walki i dawne pełne wydania DVD, itd.   W te sobotę wypuszczą nie pokazywany nigdy wcześniej house show brandy WWE ECW w ECW Arena z 2006 roku... Prawdziwa gratka dla koneserów!   Znalazłem też ciekawą propozycją relacje kogoś kto był na gali: WrestlingClassics.com Message Board: ECW Arena House Show Results: 06-24-2006 WRESTLINGCLASSICS.COM    
    • Jeffrey Nero
      30 tys. to byłby spoko wynik. Gala w Texasie, więc z tych okolic ktoś w karcie musi być Bracia Von Erich bankowo i Athena po 2 latach w ROH powinna pójść na, któryś pas po wygraniu shoota w 4 way na gali Dynasty w Japonii. Plus Sammy G i Dustin Rhodes też są z Texasu. To tak na szybko.
  • Dodaj nową pozycję...