Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Wrestling w opinii Polaków...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Witam wszystkich :)

Postanowiłem założyc ten temat z uwagi na to że często spotykam się z dużą nie chęcią do Wrestlingu moich znajomych ale także innych ludzi. Ostatnio zastanawiam się nad tym czym czy Wrestling w Polsce ma jakiekolwiek szanse "przeżycia", jako przykład podam może cytaty słów moich znajomych. W czasie spokojnej rozmowy przy piwku (to nie jednorazowe wydarzenie) często koledzy pytają się mnie, "co takiego widzę w wrestlingu, skoro to wszystko udawane" lub "daj sobie z tym spokój, lepiej coś tam innego zrobic niż tracic czas na tym gównie", a zdarzyła się nawet sytuacja że jakaś obca mi osoba (nie pamiętam dokładnie) pouczała mnie że tak naprawdę to udawane i nie warto to oglądac, uznając mnie chyba za zaślepionego marka. Wszystko to opiera się wg. mnie na czystych stereotypach jakie to niektórzy nasi rodacy opisywali w różnego rodzaju gazetach, internecie itp. Niestety ale ten stereotyp (o tym jaki to Wrestling jest beznadziejny, pokrótce) jest bardzo mocno usytuowany w dzisiejszych czasach.

Wszystko w tym temacie idzie do przodu, mamy "Polskie" RAW i SD!, byc może jakiś house show za 1-2 lata itp. ale jednak to wszystko ma jakieś swoje "ALE", tym ale, jest dla mnie to że obawiam się, że ciężko będzie zagościc wrestlingowi na stałe w naszym kraju, właśnie poprzez wyrobione (często głupie) zdanie na jego temat polaków.

Chciałbym zaprosić was do dyskusji na temat tego z jakim spotykacie się odzewem znajomych na to że lubicie Wrestling. czy macie podobne historię do moich, oraz jak oceniacie szanse rozwoju wrestlingu w Polsce.

Ja osobiście j/w napisałem, mam spore obawy co do tej całej sytuacji, jeżeli wrestling się przyjmie, to chyba dopiero za kilka ładnych lat, na kolejnych pokoleniach (dzieci którzy teraz mogą miec 10-14 lat)

Ciekawi mnie również strasznie to, jaka jest dokładnie oglądalność RAW i SD! na ESC, wydaje mi się że mniej więcej dopiero co 4-5 polak oglądający te programy pokusiłby się na wybranie się na galę WWE w Polsce.

Ponadto jak uważacie, co jeszcze można zrobić by zmienić "wizerunek" Wrestlingu u nas w kraju. Jak dla mnie, zdecydowanie zmieniłoby się wiele gdyby w WWE zagościł jakiś Polak.

Pozdrawiam :)

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/

• Odpowiedzi 98
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Arthur Credible

13

• SixKiller

10

• -Raven-

9

• thejehmes

8

Top użytkownicy w tym temacie

ja już wielokrotnie powtarzałem że w Polsce wrestling ma szanse ale w postaci nie dziecięcej bo większość polaków wrestling uważa za rozrywkę dla dzieci i głównie z tego powodu go nie lubi, moim skromnym zdaniem trzeba polaków przekonać że wrestling jest dla nich a nie dla dzieci, ja mam podobną sytuacje co ty, większość kumpli mi to co chwile wypomina, bo uważają to za durnote dla małolatów, są tacy którzy mówią że "kiedy byłem mały to to oglądałem" o czymś to świadzczy, za pare lat jak te dzieci z ESC dorosną to wrestling potraktują tak samo, czyli przestaną to oglądać bo im sie to będzie wydawało za głupote

zaraz pewnie wyskoczy -Raven- i nazwie mnie masohistą dlatego że lubie dawne czasy ECW i że chciałbym taki wrestling w polsce, a dla niego jest to wielką tragedią bo zdemoralizuje dzieci

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149376

• Reputacja:   228
  • Urządzenie:  Windows

zaraz pewnie wyskoczy -Raven- i nazwie mnie masohistą dlatego że lubie dawne czasy ECW i że chciałbym taki wrestling w polsce, a dla niego jest to wielką tragedią bo zdemoralizuje dzieci

Nie. Zły Raven (chociaż także uwielbia ECW i stare czasy) wyskoczy i powie, że większość Polaków uważa wrestling nie za rozrywkę dla dzieci (tak jak Ty twierdzisz), ale za rozywkę dla debili, no bo "jak można jarać się udawanymi walkami?". Najwazniejsza jest zmiana nastawienia dorosłych (to oni najczęściej z pobłażliwym uśmieszkiem pukają się w głowę na sam dźwięk słowa "wrestling" i nie mozna tego zrobić w amerykański sposób (sprzedając ten towar z przymrużeniem oka, tak jakby wsio działo się real), bo typowy Polonus to zbyt wielki "cFaniak" z gatunku "mi nie wciśniecie, że to gówno jest na prawdę!". Należy wrestling promować jako show, rozrywkowe widowisko. I przede wszystkim posługiwać się klarownymi, prostymi analogiami typu "to jak film akcji z Van Damm'em. Tam też aktorzy nie piora się po gębach na serio a widz i tak to ogląda z zapartym tchem".

a dla niego jest to wielką tragedią bo zdemoralizuje dzieci

Geeez, jaka demoralizacja dzieci? Po pierwszym krwawym, hardcore'owym show, które proponujesz przeprowadzić - następne by się nie odbyło, bo klechy i media uderzyłyby w chóralne oburzenie i nikt nie śmiałby kontynuować pomysłu, żeby się nie narazić. Nie kumasz, że nie miałbyś nawet szansy kogokolwiek zdemoralizować z takim pomysłem (bo on by się skończył, zanim by się zaczął)? Tobie chyba na prawdę się wydaje, że żyjemy w jakimś liberalnym kraiku, pokroju Holandii czy USA, gdzie większość rzeczy da się przepchnąć w TV. Obudź się człowieku, to jest POLSKA! Mohery zjedzą Cię żywcem zanim zdążysz wdrożyć coś co "obraża ich uczucia" (a wrestling rodem z ECW, poprzez swoją stosunkową brutalność, z pewnością to zrobi).

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149378

Zacytuję może wypowiedzi z innego forum gdy zrobiłem temat o wrestlingu kedyś :

wylaczylem jak tylko uslyszalem "wrestling" czyt: prawie sport dla debili;)
wrestling to jebani idioci, którzy odwalaja jakies teatrzyki... Proponuje zeby jakis wrestlingowiec zmierzył sie z profesjonalnym fajterem z UFC, ciekawe kto komu wpierdoli...
debilny "sport"
Śmieszny sport.
Nie wiem jak bardzo trzeba być spierdolonym żeby siedzieć pośród widowni tego szoł.
sam fejk w tych walkach ~~

niestety same takie wypowiedzi :(

nie ukrywajmy tego że w Polsce wrestling nie jest popularny , mało osób wie co to jest w ogóle wrestling a jak wiedzą to opinie są jakie są ....

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149380

Takimi znawcami pokroju „Raz oglądałem łestring przez ramie jak krowę myłem, więc zaraz cię oświecę, o co w tym wszystkim kaman” naprawdę nie ma się, co przejmować. Po pierwsze, z jakiej racji masz się im Lukaszzz tłumaczyć z tego jak spędzasz wolny czas?. Pewnie koledzy lubią piłkę, to się ich spytaj, jaka była ich reakcja jak się dowiedzieli, że większość meczy była ustawiana. Po drugie zanim zaczną wygłaszać swoje mądrości niech najpierw niech się dowiedzą, że w tym sporcie/widowisku nie chodzi o wynik walki a o to jak cała walka jest przeprowadzona. Zapasy to nie skoki narciarskie tutaj nie patrzysz przez dwie godziny, na kolesi, którzy robią jedno i to samo.
https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149382

„Raz oglądałem łestring przez ramie jak krowę myłem, więc zaraz cię oświecę, o co w tym wszystkim kaman”

Mam wrażenie, ze kolega Pilipiuka czytał^^

A co do tematu. Zgadzam się częściowo z większością przedmówców co do sytuacji w Polsce, ponieważn mój brat również w ten sposób reaguje (ale w SvR07 kiedyś zagrał :lol: ). Uważam jednak że w Polsce dalej jest sporo osób które Wrestling respektują. W gimnazjum i liceum wiele osób na początku mnie wyśmiało za ćwiczenie/oglądanie wrestlingu. Pokazałem niektórym momentu z hardcore wretlingu (a było cuś na you tubie) i top 40 wrestling moves :twisted: Zrobiło wrażenie. Potem jeszcze pokazałem jak z kumplami trenuję i teraz to szanują. A nawet jeśli dalej ktoś nie szanuje to w końcu może zacząć bo inne osoby ją do tego przekonają.

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149383

• Reputacja:   228

Sęk w tym, że problemem jest przekonanie dorosłych. Dzieciaki i nastolatki w wiekszości nie powinny mieć problemu, aby "kupić" wrestling. Ale dzieciaki i nastolatki nie przyjadą same na galę (kasa, odległość, zgoda starych) i nie zapełnią ławek, tak więc to do dorosłych należałoby dotrzeć. No chyba, że załozymy że przez dzieci własnie do niech się dotrze (motywy typu: "tato, choć ze mną pooglądaj. Pleeeeease! - Nooo, dobra" :D z tym, że nie można wtedy takich rodziców zrazić zbyt dużą dawką brutalności, bluzgów czy seksu ("mój syn ma takie coś oglądać? Nigdy!") dlatego jak na początek - mainstream byłby stosunkowo chyba najbardziej odpowiedni.
https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149387

Moim zdaniem wrestling w Polsce ma takie same szanse jak niegdyś w japoni. I już wrecz nie umiem patrzeć na te bzdury jakie tutaj wypisujesz i na poprzednich tematach. :mad:
https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149397

Kto wypisuje? Raven?
https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149398

ja kiedyś gadam z kolegą i on wie że zajarałem się wretlingiem od niedawna i każdemu mówiłem by oglądali na eurosporcie,ds:f czy ESP.No to powiedział mi że co to za dziadostwo jak tam przez 3/4 odcinka goscie sie wyzywaja w stylu to ty jesteś głupi nie to ty jesteś głupi itd :D

A moja mam mówi jak oglądam na Kompie ze co z dziadostwo jak to ich nie boli :grin: .

A starszy też wie że to raczej nie na serio ale Swanton Bomb hardego na Stół komentatorski obejrzał niczym prawdziwy mark

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149399

Dużo prawdy jest w tym co piszecie wyżej o naszym pięknym narodzie, ale tak naprawdę nigdy Polacy nie mieli okazji zobaczyć dobrego wrestlingowego show na żywo jak i w telewizji, ja też jak zacząłem oglądać wrestling, to też jakieś gadki w stylu - przecież to udawane i bez sensu, na co odpowiadałem że film też udawany, a jednak z niego czerpiesz rozrywkę. O dalszej przyszłości wrestlingu w Polsce moim zdaniem będzie decydował Eurosport, który zaczął pokazywać skróty brandów WWE, ale także bardzo fajne Vintage Collection (ostatnio pokazali super walke - Rey vs Eddie za czasów WCW). A także to jak publiczność zareaguje na galę DDW, ale tak jak czytałem jest to raczej słabo promowany event, a szkoda. Większość publiczności pewnie będzie "wtajemniczona", co ma swoje plusy, ale ciekawe ile jej będzie, a ile dzieciaków 10-15 lat tylko zapowie swoją "obecność", a ile fanów wrestlingu w starszym wieku, jednak obciążonych pracą i studiami będzie w stanie pojawić się na takiej gali
https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149401

Ja próbuje rozszerzyc zainteresowanie wrestlingiem w moim otoczeniu. Ale to tak za dużo nie daje. Szansą żeby wrestling stał się popularny w Polsce to :

- jakiś polak był jednym z lepszych wrestlerów w Ameryce

- i gala wwe u nas w kraju się odbyła.

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149402

Moim zdaniem wystarczyłoby żeby jakaś telewizja umożliwiała obejrzenie tygodniówek i oglądania PPV tak jak sama nazwa na to wskazuje :P

Edit: Chociaż po krótkim namyśle żadna stacja nie zaryzykuje inwestycji w ciemno, więc koło się zatacza :twisted:

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149404

Nawet jeżeli by jakaś stacja póściła tygodniówke to wątpie że ktoś by oglądał pamiętam że kiedyś chyba na MTV leciał wrestling i tak go po krótkim czasie zdjeli.
https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149405

TO wg. mnie zależy na jakich ludzi trafisz. Ja mam takie "szczęście" że na (już tylko) 9 chłopaków w klasie tylko ja oglądam regularnie i może 3-4 czasem. Za to w starszej klasie (3 gim) jest kilku gości z którymi da się pogadać tak jak tu na forum ale na tym się kończy. Wielu mówi własnie tak że to jest głupie udawane, po co to oglądam itp.

Ja takich "kolegów" olewam, a jednemu wyskoczyłem właśnie z tekstem, że tak naprawde piłka też jest udawana, bo korupca spowodowała, że z góry jest ustalony wynik. Zatkało go tak że stwierdził że powinniśmy zmienić tyemat.

Jedyną receptą na "polski wrestling" może być bardziej rozrywkowa wresja tylko i wyłącznie 4 Kids. Ale to tylko na początek z biegiem czasu troszke zaostrzyć ale bez przesady, czyli czasem jakieś ostrzejsze promo, jakaś bójka w czasie segmentu, z użyciem krzesła , ALE TO CZASEM, a nie co gale.....

Może osoba medalisty olimpijskiego, który powiedziałby 2 slowa w TV np w Wiadomościach troche zmieni nastawienie Polaków - takie moje skromne zdanie... (każdy wie o kogo chodzi)

Taka jest moje zdanie nie każdy musi się z nim zgadzać

https://forum.wrestling.pl/topic/16929-wrestling-w-opinii-polak%C3%B3w/#findComment-149406