Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Dostęp do pełnej zawartości forum wymaga zalogowania się. Możesz przyśpieszyć proces logowania lub rejestracji używając konta na wspieranych przez nas serwisach.

W przypadku problemów z dostępem do konta prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum(@)wrestling.pl

Zbyszko I

nttn

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Witam, chciałbym zaprezentować wam naszego rodaka, który kiedyś walczył na ringu.

Zbyszko Cyganiewicz (ps. Zbyszko I)

http://www.suples.gower.pl/fotos/cygan.jpg

Jan (bo tak na prawde miał na imie Zbyszko) urodził się w 1880 roku w Jodłowej, zmarł w 1967 r.

Stanisław Cyganiewicz brylował na arenach wiedeńskich cyrków. Mając 23 lata i już renomę świetnego atlety wziął udział w turnieju o mistrzostwo świata w Paryżu. Przechodząc jak burza przez poszczególne walki, przegrał dopiero w półfinale i zdobył brązowy medal. W 1905r. stoczył w Petersburgu 2 godzinny pojedynek z uznawanym za najsilniejszego człowieka, Iwanem Podubnym z Rosji. Pojedynek zakończył się remisem. Ta walka sprawiła że atletyczne areny świata stanęły przed nim otworem. W 1906r. pokonał Podubnego w Paryżu zdobywając tytuł mistrza świata stylu klasycznego. Występował w Berlinie, Wiedniu, Petersburgu i Budapeszcie. Po podboju Europy wyruszył za wielką wodę.

Do 1909r. stoczył ponad 900 pojedynków, nie przegrywając żadnego. Jego dziwna budowa sprawiała wiele kłopotów w parterze jego przeciwnikom.

W Stanach Zjednoczonych do legendy przeszły jego walki z tak uznanymi siłaczami jak Hindusem Gammą czy Amerykaninem Gotchem. Z tym ostatnim zmierzył się dwukrotnie, za pierwszym razem remisując po godzinnej walce. W drugim spotkaniu Polak niestety przegrał. (Podobno podszedł do Gotcha z wyciągniętą ręką by się z nim przywitać, ten to wykorzystał i rzucił Polaka. Gotch był znany z tego typu praktyk). Co ciekawe, Gotch nigdy więcej nie zgodził się by Zbyszko z nim ponownie walczył.

Jego walka z Hindusem Gammą również wzbudziła wielkie zainteresowanie. Gamma wyjechał na zachód, by dowieść przewagi hinduskich zapasów nad zapasami świata zachodniego. Bardzo szybko pokonał jednego z lepszych grapplerów w Stanach, Bena Rollera. Obserwując tę walkę Cyganiewicz wymyślił odpowiedni sposób obrony przed wielkim Gammą. Walka trwała 3 godziny i zakończyła się remisem.

W wieku 40 lat zdobył tytuł zawodowego mistrza świata pokonując Eda "Dusiciela" Lewisa. Amerykańska prasa nazwała go wówczas: "the powerful son of Poland" czyli mocarny syn Polski.

Obronił swój tytuł w walkach z Earlem Caddockem, Francoisem LeMarturem i Jimem Londosem. W 1922 rok Lewis ponownie zdobył pas mistrzowski. Mimo to "Zbyszko" odzyskał go w 1925r. wykrywając z Waynem Munnem, który wcześniej pokonał Lewisa. Przestał czynnie uprawiać sport mając 54 lata. Pozostał jednak promotorem sportu.

Największe sukcesy "Zbyszka":

3x zawodowy mistrz świata w zapasach klasycznych (Paryżu 1906 r., Nowym Yorku 1921 r. i 1922 r.)

1x mistrz świata w wolnoamerykance (Filadelfii 1925 r.)

Ciekawostki:

- stoczył 1093 zwycięskich walk!

- znał 9 języków!

- napisał pamiętnik "Z ringów całego świata"

- wylansował innego polskiego sportowca, Władysława Taluna, mierzącego ponad 2 metry wzrostu i ważącego 130 kilogramów.

Zbyszko był jednym z najlepszych zapaśników w swoich czasach.

Zapraszam do dyskusji o tym niesamowitym polaku.

Edit: Dodam jeszcze pare zdjęć/portretow:

http://f2.sfd.pl/file/1/images2003/20030608162408.gif

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2003/20030608220041.jpg

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2003/20030608221046.jpg

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2003/20030608222556.jpg

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2003/20030608223624.jpg

http://foty.ifd.pl/sb.asp?w=520&p=1/images2003/20030609071202.jpg

Edytowane przez nttn

• Odpowiedzi 12
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Deshawn

3

• theGrimRipper

2

• nttn

2

• Simson

2

Top użytkownicy w tym temacie

Urodził się niedaleko mnie :D Nawet nie słyszałem o nim.

• Urządzenie:  Windows

Spotkałem się z anegdotą, jakoby młody jeszcze, 16-letni Cyganiewicz, wybrał się z kolegami do cyrku. A tam, jak to zwykle bywa, znalazł się cyrkowy atleta, który łamał stalowe sztaby, nosił po 4 grube baby na jednej ręce, itp. Ów atleta zaproponował publiczności konkurs - coś jak Masters Challenge ;) - kto potrafi zamknąć go w nelsonie. Zbyszka wypchnęli kumple, ten poradził sobie z cyrkowym gigantem, w nagrodę dostał... pudełko zepsutych czekoladek :)

Historię tą przeczytałem bodajże w broszurce pana Bohdana Tuszyńskiego "Złote bliźnięta" (nie mylić ze złotą kaczką, czy dwiema), wydaną w 1973 roku na pamiątkę wielkiego sukcesu braci Józefa i Kazmierza Lipieniów na MŚ w zapasach klasycznych w Teheranie.

A ja jeszcze chciałbym przypomnieć takiego gościa jak Bronko Nagurski. Koleś urodził się w Kanadzie, ale jego rodzice pochodzili z Polski. Z tego co pamiętam, gość był mistrzem świata ;)

Stanisław Cygankiewicz miał brata Władysława, który w tym roku trafił do Pro Wrestling Hall of Fame and Museum w kategorii Pioneer Era ( występujący od początku do lat 40 ubiegłego wieku, czyli jeszcze w okresie wolnej amerykanki) i jednokrotnym Mistrzem AWA Boston. Stanisław został dodany tam w 2003 roku, do Hall of Fame Wrestling Observer Newsletter został dodany w 1996 . Poza tym był dwukrotnym Mistrzem Świata wagi ciężkiej, tego pierwszego bez podziału na federacje.

Źródła:

http://en.wikipedia.org/wiki/Wladek_Zbyszko

http://en.wikipedia.org/wiki/Stanislaus_Zbyszko

Jest jeszcze Abe Coleman pochodzący z Żychlina żyd (urodzony jako, Abbe Kelmer,)

Ciekawostki:

-W 2005 ukończył 100 lat i cieszył się sławą najstarszego zapaśnika na świecie. Zmarł niespełna dwa lata później.

-Był żonaty od 1939 z June Miller (zm. 1987); jak opowiadał Coleman, poznał żonę w czasie jednej ze swoich walk w Madison Square Garden, kiedy wyrzucony z ringu, wpadł w ramiona siedzącej na trybunach kobiety.

-Walki Kończył... Dropkickiem, jakimś innowacyjnym, ale i tak dorpkickiem :P

-Karierę wrestlera rozpoczął po tym, jak został wyczajony na Brooklyńskiej siłowni, przez jakiegoś promotora

-Mimo, iż brał udział w około 2000 walk nie zdobył żadnego tytułu

-w 1995 roku został uhonorawany przez Cauliflower Alley Club (związek zrzeszający wrestlerów i chyba jeszcze bokserów i fighterów MMA z ameryki północnej) tytułem, którego jednak nazwy nigdzie odnaleźć nie mogłem (w wikipedii widnieje jako other honories)

źródło:

http://en.wikipedia.org/wiki/Abe_Coleman

Czyli ogółem koło 10 wrestlerów z "bliskimi" polskimi korzeniami dałoby się dopatrzeć...

Władysław i Stanisław Zbyszko, Abe Coleman, Bronko Nagurski, Killer Kowalski, Ivan Putski, Scott Putski, Adam Polak... no prawie, chociaż pewnie było ich więcej, ale nie wiadomo....

@down: o Mastersie nie wiedziałem, nazwisko ma takie słowiańskie mogło być tak, że jekiś jego przodek wyjechał do Stanów, nazywał się Mordecki, nazwisko mogło być w jakimś urzędzie wpisane po "angielsku" ze słuchu po prostu i tak zostało...

TJ jest chyba Niemcem, więc tam może ma polskich przodków... BTW. napisał ci po naszemu, czy po angielsku?

Wracając do nazwiska Mastersa... RVD to już na 100% nazywa się jak Polak... Robert Alexander Szatkowski, jakbym zobaczył to w jakimś rejestrze to bym bez wachania powiedział, że to nasz.... chwila... TAK!!! kategoria Polish Americans na angielskiej wiki.

Polish American, to polsku przedstawiciel Polonni Amerykańskiej, więc nie może mieć zbyt dalekich polskich przodków, czyli jest już dycha :P

Edytowane przez Simson

Czyli ogółem koło 10 wrestlerów z "bliskimi" polskimi korzeniami dałoby się dopatrzeć...

Władysław i Stanisław Zbyszko, Coleman, Bronko Nagurski, Killer Kowalski, Ivan Putski, Scott Putski, Adam Polak... pewnie było ich więcej, ale nie wiadomo

No i są jeszcze Chris Masters i Thumbtack Jack (Masters ma na nazwisko Mordetzky i na wikipedii jest wrzucony do kategorii "polish americans", a TJ sam mi powiedział że jest z pochodzenia Polakiem jak z nim Maile pisałem ;)).

Czyli jak na kraj w którym ludzie znają Hulka Hogana i The Rocka z ich filmów, nie było tak źle z tym wrestligiem. Szkoda tylko że prawie wszyscy startowali w obcych barwach....

Edit:

Z TJem rozmawiałem po angielsku bo On sam tylko wie że ma pochodzenie polskie (jestem w takiej samej sytuacji jak On, bo jestem z pochodzenia Niemcem, ale po niemiecku umiem słabo :P). Pozatym ma polskie nazwisko (Bedranowski)

Edit2:

Z RVD jest nieco inna sytuacja bo kiedyś słyszałem że sam mówił że nie jest Polakiem, sam nie wiem dlaczego tak powiedział. Jego nazwisko na to wskazuje że ma jakies pochodzenie polskie.

Nie wiem dlaczego, ale wielu "polskich amerykanów" z którymi rozmawiam/rozmawiałem (nie koniecznie wrestlerów) nie afiszuję się zbytnio ich pochodzeniem. Z tego co wywnioskowałem wolą mówić, że nie wiedzą skąd mają takie nazwisko niż tłumaczyć co oznacza i są polakami (w szczególności gdzie Polska leży).

Raz byłem zaskoczony tym, że osoba wcale polaka nie przypominająca miała nazwisko z końcówką -ski i świetnie mówiła po polsku(mimo tego, że w Polsce była 2-3 razy).

Zakładam również, że wśród wrestlerów jest bardzo dużo osób mających polskie korzenie. Co patrzę na dokładne dane takiego wrestlera jak np RVD to widzę czysto polskie nazwisko.

Polaków w USA jest dużo, więcej jest chyba tylko Latynosów, Irlandczyków, Żydów i Włochów. Tak więc bardzo dużo jest znanych sportowców o polskim pochodzeniu. Bronko Nagurski jest uznawany za najlepszego przedwojennego footballiste i wrestlera z sukcesami.

Tutaj jest humorystyczny i mało profesjonalny (jeżeli chodzi o sam wrestling) artykuł o Stanisławie : http://www.zczuba.pl/zczuba/1,90957,6728152,Z_cyklu__Nieznani__a_szkoda___Stanislaw_Jan_Cyganiewicz.html

Zbyszko był jednym z najlepszych zawodników początku XX w. i urodził się w Polsce, więc powinniśmy być bardzo dumni :)

Bardzo możliwe, że sukcesów braci Cyganiewiczów, a także Putskiego i Killera Kowalskiego nie byłoby bez pioniera polskich zapasów, Władysława Pytlasińskiego. On, w przeciwieństwie do swoich następców, do Ameryki nie wyjechał nigdy, za to krzewił sport, głównie zapasy, na naszych ziemiach.

http://pl.wikipedia.org/wiki/W%C5%82adys%C5%82aw_Pytlasi%C5%84ski

Bardzo możliwe, że sukcesów braci Cyganiewiczów, a także Putskiego i Killera Kowalskiego nie byłoby bez pioniera polskich zapasów, Władysława Pytlasińskiego. On, w przeciwieństwie do swoich następców, do Ameryki nie wyjechał nigdy, za to krzewił sport, głównie zapasy, na naszych ziemiach.

http://pl.wikipedia.org/w...ytlasi%C5%84ski

Tak, tyle, że nie w przypadku Kowalskiego, bo urodził się już w Kanadzie, więc polskie zapasy nie miały wpływu na jego karierę wrestlera i Ivana Putskiego ( w konsekwencji również i Scotta), bo ten za dzieciaka, już wyemigrował do Stanów...

Wikipedia Rulez!!!

Rachel Summerlyn, wcześniej znana była jako.... Rachel Putski :P. Wnuczka Ivana i chyba córka Scotta, bo nie wiem czy Józek on innych synów (zostało nazwisko, choć nieprawdziwe, ale w wrestlingoych rodzinach tak jest). Aktualnie walczy w Shimmer Women Athletes

http://en.wikipedia.org/wiki/Rachel_Summerlyn

A sam Scott powrócił do wrestlingu po 4 latach w 2002, Wikipedia mówi, że do teraz i walczy w PCW w Teksasie, ale czy rzeczywiście, tego nie wiem.

Jak już szukamy polskiego pochodzenia u wrestlerów/ek, to warto zaznaczyć, że matka Trish Stratus była polką.

A tak przy okazji, znalałzem fajną historyjkę związaną z wychowankiem Zbyszka - Talunem:

Mam jednego kolegę z Litwy, który opowiadzieł mi kilka historii związanych z Talunem. Podobno siłując się kiedyś na palce (W ten sposób że chwyciwszy swoim palcem palec zawodnika przeciąga się go na swoją stronę), Talun wyrwał palca swojemu przeciwnikowi z dłoni... Nie wiem może te historie można przypisać litewskiej fantazji ale.. Talun na pewno był bardzo silny.

:D

Polskie korzenie ma też Brock Lesner

Polskie korzenie ma też Brock Lesner

O tym też kiedyś słyszałem jednak nigdzie nie znalazłem potwierdzenia...