Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Japoński Wrestling

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

I znów tak jak w przypadku Ultrviolent (czy jak to sie tam do cholery odmienia :D ) :

Wasi ulubieni zawodnicy, ulubione walki , ulubione federacje, najlepsze feudy itp. itd.

Założyłem ten temat dlatego że wydaje mi sie że za duzo jest na tym forum rozmowy o WWE/WWF i WCW i wreslerach walczących w tych federacjach niż o innych fedach i zawodnikach w nich walczących. Zapraszam serdecznie do rozmowy.

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Dejv

11

• Jaceck

3

• DDP

2

• SixKiller

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Android

Brawo za pomysł, tutaj chyba najwięcej do powiedzenia bedzie miał Jaceck. Ja tymczasem mam swoich dwóch ulubieńców z Japonii, a mianowicie The Great Mutę i Masahiro Chono. Bardzo lubie także Tajiriego. Troche gal różnych federacji też oglšdałem i chyba najbardziej podobało mi się NJPW, z drugiej strony walczyli tam okazyjnie wrestlerzy, których moglismy oglšdać w WCW czy WWE.

1005187806541accfacb3d6.jpg

Nie oglądałem dużej ilości całych gal, ale jeżeli chodzi o pojedyńcze walki to zdecydowanie jestem za AJPW z lat 90-99. Akiyama, Misawa, Kawada, Taue, Kobashi - ci wrestlerzy sprawiali, że AJPW uznawano za najlepszą federację pod względem czystego wrestlingu. Walk które lubię jest bardzo dużo, ale obie walki Kawada vs Misawa, czy tag matche Taue & Kawada vs Kobashi (Akiyama) & Misawa są świetne. Z wcześniejszego okresu duże wrażenie, zrobiły na mnie walki Jumbo Tsuruty (zwłaszcza walka z Flairem).

W NJPW bardzo lubię jr. heavyweight division, a w zasadzie okres w którym walczyli tam Wild Pegasus (Benoit) & Super Delfin. Także nieco starsze walki z Akirą Maedą & Vaderem bardzo mi się podobały, no i oczywiście klasyka z Mutoh (vs Sasaki, Chono).

Teraz najciekawsze dla mnie jest NOAH, może dlatego, że bardzo cenię Misawę, oraz.. ciężko dostępny przez net. Toryumon. Tu natomiast jestem fanem stajni Crazy Max, z CIMĄ (Shima Nobunaga). Przypomina to AAA czy EMLL, ale walki w tej federacji są naprawdę bardzo fajne, jest to kopalnia talnetów.

46204812740b7d45acaa48.gif

• Urządzenie:  Android

W sumie chyba zainteresuje sie bardziej japońskim wrestlingiem oraz tymi wszystkimi K-1, UFC, MMA, bo widzę że to jest na topie od jakiegos dłuższego czasu :). A ja z tym akurat jestem daleko do tyłu :P.

1005187806541accfacb3d6.jpg

W koncu porzadny topic.Hmm ulubiony fed to trudno powiedziec gdyz nie mam obecnie stycznosci z Japonia(a szkoda) Widzialem jedynie kilka gal NJPW i NOAH ale wiem ze zmienily sie przestawiajac na entertain (buuuu) Najlepsze w Japonskich klimatach sa turniej,ligi i inne smaczki ktorych nie uraczymy w ameryce (przynajmniej mowie o Japonii lat 90-tych) J-Cupy,Turnieje Jr Hv,Climaxy,Turnieje tagow,best of super-j i inne tego typu eventy mialy klimat.Duzo tez jest walk typu 3 on 3 czy 5 on 5 ktore tak jak pokazuje to ostatnia ppv wwe (surv series 03) moga byc dobre i ciekawe gwarantujac duzo emocji...

Co do zawodnikow to ulubionych musze podzielic na 3 grupy..Pierwsza to heavyweighci a tu wymienie: Misawe,Kobashiego,Kawade...Druga to jr. heavy: Lyger,Curry Man(Christopher Daniels z TNA) Great Sasuke,Ultimo Dragon,Gran Naniwa,Jody Fleisch,Tiger Mask 4(ten many wymiata) a trzecia kategoria to powiedzmy wrestlerzy z odzysku: Steve Williams,Sabu,Vader...

Do najlepszych walk moge zaliczyc takie jak Vader vs Kawada,Misawa vs Kobashi (wszystkie ich),Lyger vs Benoit(kilka mieli),Lyger vs Great Sasuke(j cup 94),Lyger vs Tiger Mask 4 (j cup 2000) i kilka walk 5 on 5 ktorych nie pamietam:/

Dallas Horsemen <> ////

191681509045cd1f88a17b0.jpg

Dzięki za pochwały :D w sprawie tego Topicu . Bardzo martwi mnie mały dostęp do Japońskiego Wrestlingu w necie :( .Dlatego przeważnie jesteśmy zdani na WWE i tego typu fedy. U mnie na 1 miejscu z Japońskich wrestlerów jest : Hayabusa i Masato Tanaka.

Na 2 jest Jushin "Thunder" Liger, a na 3 - Kawada. Niestety przez ten cholernie ciężki dostęp do Japońskich fedów nie widziałem w akcji paru zawodników których wiele osób chwali :( Nie miałem okazji widzieć żadnej gali japońskich fedów , jedynie pojedyncze walki dlatego nie oddam swego głosu na najlepszy fed.

Czyżby więcej osób nie oglądało Japońskiego Wrestlingu :( ??

Puro ma tą zaletę, że każdy znajdzie tam coś co lubi. Wachlarz możliwości jest ogromny. Nie będę wymieniał wrestlerów, których lubię najbardziej, to zmienia się cały czas. Do najlepszych fedów zaliczam Toryumon i New Japan, mimo bezsensownego momentami bookingu.

Co do dostępu do gal, to tu właśnie jest przewaga taśm nad ściąganiem plików. Możecie ściągać tylko to co wam ludzie wystawią, czyli głównie WWE.,a ja sprowadzam sobie rzeczy, które chcę obejrzeć, poza tym jak to mówią, za najlepsze rzeczy trzeba płacić.

Która z obecnych federacji Japońskich jest Waszym zdaniem najlepsza ?? Dużo dobrego słyszałęm o NOAH mimo że młoda to federacja.

Tez popieram Noah...Widzialem pare ich gal i sa spox...Toryumon tez jest spox ale to glownie federacja crusierow...
Dallas Horsemen <> ////

191681509045cd1f88a17b0.jpg

Wydaje mi sie że w Polsce jest małe zainteresowanie Japońskimi fedami :( Pewnie przez to ze jest trudniejszy dostęp niż do WWE czy NWA-TNA.

Wie ktoś co sie dzieje z taki wrestlerem jak Shoji Nakamaki ??

Puro ma jeszcze jedną zaletę - fajnie jest, że często dochodzi do feudów pomiędzy wrestlerami z różnych federacji.

Najciekawsza taka sytuacja miała chyba miejsce w 95 (?) roku gdy NJPW organizowało kolejna galę w Tokyo Dome. Planowali, że main eventem będzie walka Mutoh vs Flair (NJPW współpracowało wtedy z WCW), ale coś się posypało w rozmowach. NJPW zostało wtedy na lodzie, miało wynajętą halę i brak main eventu, który mógłby tę halę zapełnić. Co wtedy zrobiono - oficjele NJPW wybrali się do szefującego wtedy AJPW Giant Baby, by razem zorganizować tę galę (to tak jakby Bischoff udał się do Vince'a, lub odwrotnie w czasie Monday Night War). Giant Baba się zgodził i na gali w Tokyo Dome doszło do trzech walka AJPW vs NJPW, w których doszło do jednego remisu i dwóch wygranych przez AJPW (za to, że zgodzili się na współpracę). Szkoda, że w USA takie rzeczy się nie zdarzały...

Moje ulubione federacje w Japonii to NOAH i Zero-One, choć większa ilość obejrzanych walk mogłaby to zmienić. A ulubionym wrestlerem niezmiennie pozostaje Masato Tanaka, a tuż za nim Toshiaki Kawada.

Dla mnie Rzadzą AKIRA i Tiger Mask 5 New Japan Pro Wrestling

http://www.njpw.com/img/fighters/akira.jpg

http://www.njpw.com/img/fighters/tigermask.jpg

Kane is a GOD of Pain!!

5940579333fe172e83d09e.gif

Mnie sie podoba w Puroresu to czego brakuje czasami WWE - czyli wrestlingu z prawdziwego zdażenia. Brak jakiś głupszych feudów ,źle prowadzonych storylinów tylko wrestling. W ringu dopiero widać kto jest lepszy a nie tak jak czasami bywa przy mikrofonie.

Jasne że otoczka całego show jest ważna i wszystko fajnie wygląda ale pod warunkiem że jest show jest dobrze prowadzone. Jednak nie każdy łapie klimat Puroresu (czy jak to sie tam pisze :D )