Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

AEW Forbidden Door 2026

Dyskusje, spekulacje, spoilery

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1 106
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Ciemny

ph-hp.jpg

SAP Center, San Jose, California
28/06/2026

Karta:
Special Singles: Kenny Omega vs. Zack Sabre Jr. njpw.jpg
AEW Womens World Title: Thekla (c) vs. Starlight Kid stardom.jpg
Men's Owen Hart Cup Final: Swerve Strickland vs. Will Ospreay
Women's Owen Hart Cup Final: Mercedes Mone/Hazuki vs. Athena/Maya World
6 on 6 Steel Cage: Team Mark Briscoe (Mark Briscoe & TBA) vs. Team MJF (MJF & TBA)

• Lubię to 1

Nowy mistrz IWGP Heavyweight, Yota Ysuji, nie ma zamiaru bronić pasa na Forbidden Door. Według niego poprzednie obrony na tej gali były uwłaczające dla jego prestiżu:

Cytat

“I think we must firmly protect what New Japan Pro Wrestling must not lose. Look back at the past. There were 4-way matches, open challenges, and retired wrestlers challenging... Do you think I would participate in an IWGP match when it's being treated like this in FD? As the man who revived the IWGP Heavyweight Championship, I have to protect its value.”

(Tokyo Sports)

Całość w dosyć kontrowersyjny sposób na X skomentował Will Ospreay:

Jak sobie przypomnę takie wynalazki jak Sanada vs Jack Perry o pas, to generalnie nie ma się co dziwić. To oczywiście kayfabe, także może wyjdzie z tego jeszcze coś ciekawego na gali.

• Lubię to 1

Thekla pojawiła się dzisiaj na gali Stardom promując walkę z Starlight Kid na Forbidden Door

Z kolei Shota Umino na dzisiejszej gali New Japan zaakceptował challenge PACa:

Aktualna karta:

AEW Continental Championship: Jon Moxley (c) vs. Bandido
AEW Womens World Title: Thekla (c) vs. Starlight Kid stardom.jpg
IWGP Global Heavyweight Championship: Shota Umino njpw.jpg (c) vs. Pac
Women's Owen Hart Cup Final: Mercedes Moné vs. Maya World
AEW World Tag Team Championship: Cope & Cage (Adam Copeland & Christian Cage) (c) vs. The Dogs (David Finlay & Clark Connors)
Special Singles: Kenny Omega vs. Zack Sabre Jr. njpw.jpg
Men's Owen Hart Cup Final: Will Ospreay vs. Swerve Strickland (w/ Prince Nana)
6 on 6 Steel Cage: Team Briscoe (Mark Briscoe, Orange Cassidy, Roderick Strong, Kyle O'Reilly, Konosuke Takeshita & Darby Allin) vs. MJF & The Don Callis Family (Kevin Knight, Kyle Fletcher, Jake Doyle, Kazuchika Okada & Andrade El Ídolo)

• Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...

Zapraszam na review gali w formie podcastu. Nagraliśmy kolejny odcinek serii Pipebomb autorstwa @ .Dave.  z Undisputed Polska wraz z @ Jeffrey Nero ;)

• Lubię to 2
  • Dzięki 1

• Reputacja:   474
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

1. The Young Bucks (Matt Jackson and Nick Jackson) vs. El Sky Team (Místico and Máscara Dorada) vs. Unbound Co. (Shingo Takagi and Titán) - wrzucanie Bucksów do openera to zawsze dobry pomysł, bo widowiskowość jest w pakiecie. Tutaj fajnie się zgrali ze Skosami i Meksykańcami, tak więc akcja była non-stop i opener potrafił ładnie rozruszać publiczność. Liczyłem, że Jacksoni gościnnie jobną przyjezdnym z SushiLandii, ale ni chujeczka. Tak czy siak - dobra walka.

2. Kenny Omega vs. Zack Sabre Jr. - ja pierdolę, jak można z takim składem odjebać takiego sleepera???:oczy: Ciągnęło się to jak wóz z węglem i było nudne jak flaki z olejem. Jeżeli dodać do tego, że Panowie dostali w chuj czasu, to koszmarnie się to oglądało. I nie pomogło kilka ciekawych motywów, bo byłem już tak umęczony tym starciem, że tylko czekałem aż się skończy. Ktoś, kto to bookował, powinien dostać dożywotni zakaz wykonywania zawodu. Nie wiem, czy byłem tym koszmarkiem bardziej zmęczony, czy wkurwiony, bo obiecywałem sobie po tej walce bardzo dużo.

3. Jon Moxley (c) vs. Bandido - lubię lucha libre w wykonaniu Bandido, bo jest i "fruwająco", ale też i "siłowo", co daje świetną mieszankę. Dobra, wciągająca walka, z kilkoma mocnymi spotami i kozackim near fall'em Moxa. Ładnie rozpisany Bandyta, który momentami potrafił napsuć sporo krwi Mistrzowi. Podoba mi się obecna postać Moxleya - bad ass niewybaczający w ringu, ale potrafiący też docenić rywala po walce. Lubię takie niejednoznaczne postacie.

4. Shota Umino (c) vs. Pac - średnich lotów walka, z całkiem niezłym finiszem. Bardzo długo się to wszystko rozkręcało i ogólnie pierwsza połowa to był tygodniówkowy poziom. Sam finisz dość ciekawy i intensywny, z kontrami i zmianami przewag. Umino zdrowo przyterminatorzył przełamując wszystkie najcięższe działa Spakowanego. Nie zmienia to jednak faktu, że nie wkręciło mnie za specjalnie to starcie.

5. Thekla (c) vs. Starlight Kid - babeczki standardowo dowiozły. Bardzo intensywna walka, gdzie obie wyglądały jakby chciały się pozabijać. Dużo się tu działo, każda z Pań została rozpisana mocarnie, a near falle jakie serwowały, były po prostu zajebiste (można się było dać oszukać). Pajęczarka broni - i gites. To świetna mistrzyni i zajebista heelka. To co odjebała po walce (z maską Starlight i Prezesem) to była heelowa kwintesencja. Bardzo dobra waleczka. Zaczynam markować tej małej dzikusce i oby w UK nie musiała jobować z pasa Moneciarze

6. Cope and Cage (Adam Copeland and Christian Cage) (c) vs. The Dogs (David Finlay and Clark Connors) - przyjemny pojedynek. Może bez jakichś większych fajerwerków, ale dobrze się go oglądało, bo Psiaki świetnie sprzedawały akcje rywali, było kilka fajnych motywów (tj chociażby jazda na czołówkę ze Spear'ami Edge'a i Connorsa), a na koniec dostaliśmy powrót Jay'a White'a. Powinni promować The Dogs, bo to tag z potencjałem i robią dobrą robotę, tak w ringu, jak i rozrywkowo.

7. Mercedes Moné vs. Maya World - kolejna bardzo dobra walka duper. Fajnie dziewczyny opowiadały w ringu historię, a Moneciara była pięknie garowana za lekceważenie Młodej. Niestety nie wróżyło to dobrze w kwestii happy endu historii o "dziewczynie z marzeniami" i niestety AEW nie poszło na całość, tak więc Samochodówka musiała to ugrać. Świetnie jednak rozpisali Majkę, która jak na no-name'a, to doprowadzała ex-Banksa do mega frustracji. Znowu dostaliśmy ładne kontry, near falle i zmiany przewag. Końcówkę oglądało się jak dobry thriller. Szkoda tylko wyniku. Aż się prosiło żeby tutaj pycha kroczyła przed upadkiem.

8. Team Briscoe (Mark Briscoe, Orange Cassidy, Roderick Strong, Kyle O'Reilly, Konosuke Takeshita, and Darby Allin) vs. MJF and The Don Callis Family (Kevin Knight, Kyle Fletcher, Jake Doyle, Kazuchika Okada, and Andrade El Ídolo) - zajebista rozrywka, pełna humoru (plecaki i torby kradły show. Mały Gollum tak samo), zajebistych bumpów, świetnych spotów i pozytywnego chaosu w ringu. Trudno się było tutaj nie bawić dobrze. AEW umi w takie wieloosobowe walki. Ta tutaj nie stanowiła wyjątku. Fajnie, że team Marasa wygrywa, ale Brisco nie ma szans na przejęcie tytułu. Zrobią tę walkę z MJF'em, bo ten już raz czysto jobnął Marasowi, tak więc tutaj będzie "zaskakujący" rewanż ze strony Władcy Pierścieni.

9. Will Ospreay vs. Swerve Strickland (with Prince Nana) - świetny, trzymający w napięciu main event, pełny kontr, zmian przewag, przełamywania finiszerów i kozackich near fall'i. Obaj zawodnicy zostali rozpisani na prze-chujów i - pomimo, że ktoś musiał tu przegrać, a ktoś wygrać - obaj zostali świetnie wypromowani przez takie starcie. Zajebiście, że Ospreay trzyma Tiger Drivera na takie właśnie okazje (kiedy zawodzi wszystko inne). Zwycięzca był mocno przewidywalny (Will musiał dostać shota na Wembley), ale i tak zajebiście się to oglądało, bo booking był tu taki, że kilka razy można było się dać nabrać, że Strick to jednak ugra.

Reasumując - bardzo dobra gala jako całość i cholernie mnie uwiera to, że mogła by być jeszcze lepsza, gdyby nie spierdolili tak samograja Zacka z Omegą (cholerne nudy). Mocno to rzutuje u mnie na ocenę całości, bo bardzo dużo sobie obiecywałem po tym zestawieniu. Poza tym, tylko Pac i Umino odstawili średniawkę, a cała reszta mi się podobała (żadna z walk babek nie zawiodła). Gala stała pod znakiem świetnych near falli, bo było ich tutaj naprawdę dużo, a jeżeli ktoś potrafi je realistycznie sprzedać, to robi to kapitalną robotę. Jedno rozczarowanie, jedna średniawka i 7 walk na plus. Wiele Federacji dałoby się "pokroić" żeby mieć choć jedno tej klasy PPV w swoim CV. Moja ocena: 4,5/6

• Lubię to 2

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg