Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Prześwietlenie TNA: Vince Russo - szaleniec czy geniusz?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Prześwietlenie TNA: Vince Russo - szaleniec czy geniusz?

Autor : SixKiller

Gdyby ktoś powiedział mi przed kilkunastoma laty, że szeregowy gryzipiórek z WWE Magazine stanie się w przyszłości najbardziej kontrowersyjną postacią w historii wrestlingu, nie uwierzyłbym. Przykład Vince’a Russo dowodzi jednak nie tylko, że wciąż spełnia się amerykański sen o karierze (choć wolę nazywać takich, jak on, „Dyzmami”), ale też, że nad kreatywnym umysłem trzeba umieć panować. Inaczej można wyrządzić dużo złego. Bo Russo zawdzięczamy z jednej strony szereg rzeczy, które ukształtowały Erę Attitude, a z drugiej śmierć WCW. Jak to możliwe? W WWE miał edytora w postaci samego Vince’a McMahona. WCW natomiast otaczało go niemal boską czcią i w nadziei na to, że zrobi z ratingami Nitro to, co zrobił z ratingami RAW, dało mu wolną rękę. I się zaczęło.

Niektórzy zachodzili w głowę, dlaczego TNA dało Russo szansę. Dla ...

... przeczytaj wiecej na stronie Attitude : http://www.attitude.pl/przeswietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz.html
https://forum.wrestling.pl/topic/8916-prze%C5%9Bwietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz/

• Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SixKiller

2

• Przemk0

1

• Beholder

1

• IIL

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   15
  • Urządzenie:  Windows

No wlasnie problem jest w tym, że nasza wiedza na temat tego jaki wpływ ma Vince na produkt TNA jest tylko z newsów i plotek.. a te czasem podawały sprzeczne informacje. Zreszta Vince nie jest jedynym bookerem w TNA.. a istnieje tendencja aby wszystkie zjebane rzeczy jemu przypisywać.. Jest jeszcze Dutch Mantel czy też Jeff Jarrett.
https://forum.wrestling.pl/topic/8916-prze%C5%9Bwietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz/#findComment-80820

• Reputacja:   584
  • Status:  Online
  • Urządzenie:  Android

TNA sprowadziło ponownie Vince'a Russo, o ile dobrze pamiętam w wrześniu 2006 roku, czyli w miesiącu w którym Kurt Angle zawitał w progach TNA, analizując to co się działo przed jego powrotem i po można zauważyć łatwo, że od mniej więcej tego momentu coś zaczęło się psuć, poziom gal ppv się zmniejszył, pojawiły się gimmick matche, śmieszne gimmicki.. sądzę, że to wina Russo.. i Jarrett'a bo podpisuje się pod jego pomysłami.
https://forum.wrestling.pl/topic/8916-prze%C5%9Bwietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz/#findComment-80826

Wychodzi na to, że słaby booking w TNA to nie tylko robota Russo, bo Mantel też coś ,,pomagał" (z czego kojarze, to on bookował feud Stinga z Abyssem, który był jaki był). Nie można więc winić Russo za wszystko, chociaż...

TNA sprowadziło ponownie Vince'a Russo, o ile dobrze pamiętam w wrześniu 2006 roku, czyli w miesiącu w którym Kurt Angle zawitał w progach TNA, analizując to co się działo przed jego powrotem i po można zauważyć łatwo, że od mniej więcej tego momentu coś zaczęło się psuć

Nie sposób się z tym nie zgodzić.

Jeżeli miałbym wytypować najlepszy feud - powiedzmy - ostatnich 12 miesięcy (biorąc pod uwagę jedynie booking) to byłby to... ten pomiędzy Awesome Kong i Gail Kim, który wypadł naprawdę bardzo przekonywująco. Reszta po prostu albo była słaba, albo mocno przeciętna. Feud Joe i Kurta mógłby wypaść dużo lepiej, gdyby nie był tak bardzo przekombinowany. Miejscami zamiast budzić prawdziwe emocje, irytował (mania na punkcie ,,fałszywych uścisków dłoni". Podczas całego feudu Angle i Joe wymienili ich chyba z 5). Jeszcze jedno - po utracie swojego winning streaku Joe w ciągu miesiąca dawał się sklepać chyba ze 3 razy, nie mówiąc już o późniejszej przegranej w Ironman match. W moim odczuciu wcale nie podgrzało to feudu, tylko bardzo zeszmaciło Joe...

https://forum.wrestling.pl/topic/8916-prze%C5%9Bwietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz/#findComment-80835

Dutch Mantel też ma swoje za uszami. Co nieco na ten temat może powiedzieć Michael Shane. Jednak to Vince Russo jest najbardziej twórczym członkiem creative teamu. A tak to już jest z bookerami, że każdy ma swój styl. Dlatego kiedy widzę w TNA to samo, co widziałem w WCW, trudno mi winić kogoś innego niż Russo. Wiadomo, że nie jest odpowiedzialny za wszystkie złe rzeczy, ale ma się czego wstydzić. A najgorsze jest to, że od lat nic się nie zmienia.
https://forum.wrestling.pl/topic/8916-prze%C5%9Bwietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz/#findComment-80843

• Urządzenie:  Macintosh

Nie obwiniałbym Russo za wszystkie błędne decyzje i kiepskie pomysły. W końcu nie on jest osobą decydującą i nawet jeżeli wpada na głupie pomysły, to ktoś je musi zaakceptować. No chyba że w TNA przewagę nad zdrowym rozsądkiem mają układy i układziki. Zresztą w zeszłym roku w TNA działy się też ciekawe rzeczy. Impacty przed wejściem w 2h i kilka pierwszych w tym slocie było naprawdę spoko, czy pomyśleliście że mogłaby to być zasługa Russo?

Zgadzam się natomiast z opinią że częste turny i brak wyraźnego podziału na face'ow i heel'i źle wychodzi TNA. Sama idea jest słuszna, wszak nie można powiedzieć o ludziach że są albo dobrzy, albo źli. Nie sprawdza się to w świecie wrestlingowej rozrywki, gdzie bardzo ważnym elementem jest oddziaływanie na publiczność i jej reakcje. W przypadku gry wrestler jest tweenerem, część publiczności cheeruje, część nie i reakcja wychodzi nijaka. Stety lub niestety najodpowiedniejszym schematem dla sports entertainment jest nieustanna walka dobra ze złem, a próba złamania tego schematu jest szalenie trudna (choć moim zdaniem możliwa do wykonania) i ryzykowna.

https://forum.wrestling.pl/topic/8916-prze%C5%9Bwietlenie-tna-vince-russo-szaleniec-czy-geniusz/#findComment-81208