Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

WWE Backlash 2026

Dyskusje, spekulacje, spoilery

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1 486
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

500px-Backlash_2026.png

the-official-poster-for-blacklash-2026-v

WWE Backlash 2026

Data: 09/05/2026

Benchmark International Arena

Tampa, Florida

Karta:

World Heavyweight Championship:

Roman Reigns (c) vs. Jacob Fatu

Iyo Sky vs. Asuka

Seth Rollins vs. Bron Breakker (with Paul Heyman)

WWE United States Championship:

Trick Williams (c) vs. Sami Zayn

Danhausen and TBA vs. The Miz and Kit Wilson

• Lubię to 1

LQM.png

Gala Backlash z oficjalnym posterkiem. Roman w roli głównej:

the-official-poster-for-blacklash-2026-v

• Lubię to 1

LQM.png

Trzy walki dodane do karty.

Roman Reigns vs. Jacob Fatu:

20260427_BKL26_RomanJacob_16x9_Date.jpg

IYO SKY vs. Asuka:

20260427_BKL26_IYOAsuka_16x9_Date.jpg

Seth Rollins vs. Bron Breakker:

20260427_BKL26_SethBron_16x9_Date.jpg

LQM.png

Trick vs. Sami o pas US:

20260501_BKL26_TrickSami_16x9_Date.jpg

Danhausen i jego tajemniczy partner vs. Miz i Wilson:

20260501_BKL26_MensTag_16x9_Date.jpg

LQM.png

John Cena ma pojawić się na Backlash:

Cytat

The Benchmark International Arena in Tampa, FL is officially advertising that John Cena will be making an appearance at ‘BACKLASH’ next Saturday.

LQM.png

• Reputacja:   434
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Klasyczny

2 minuty temu, KyRenLo napisał(a):

John Cena ma pojawić się na Backlash:

Cena ma się pojawić na Backlash i ogłasza "coś wielkiego". Na WM42 miał segment z Danhausenem, Mizem i Kitem Wilsonem. Całe to grono ma walczyć razem na Backlash. Brakuje tylko partnera dla Danhausena. Czyżby Cena na emeryturze nie wytrwal nawet pół roku? :ttrip:

Cena.jpg

Myślę, że po prostu John wyjdzie i powie, że znalazł idealnego partnera dla Danhausena. Nie sądzę, aby akurat on łamał dane słowo tak szybko i bawił się w jakieś tagi na Backlash parę miesięcy po zakończeniu kariery.

Kto może być tajemniczym partnerem?

Oba Femi. Cena wychodzi mówi, że fani będą zadowoleni, bo znalazł kogoś pasującego. Wychodzi Femi. Krótka walka. Fani zadowoleni i można odhaczyć występ.

Jak komedia, to jest w AAA taki jeden zawodnik z maskotką. Zawsze mogą go pożyczyć na chwilę.

Royce Keys?

Jelly Roll? Był planowany, żeby tutaj zawalczyć, ale plany się posypały. Pewnie byłby gotowy coś pokazać.

IShowSpeed może akurat ma wolne parę minut?

Inny celebryta?

Chyba że Cena zawalczy na zasadzie niby jest w walce, ale my go nie widzimy (Wiadomo, o co chodzi). Ot taka humorystyczna wstawko-walka z samotnym Danhausenem, który rzekomo wygrywa wraz ze swoim partnerem Ceną.

Ewentualnie CM Punk.

Zobaczymy jak to rozwiążą. Znając życie nie ma co przesadnie się napalać, bo wyjdzie jak zwykle.

• Lubię to 2

LQM.png

Cena potwierdzony przez WWE dodatkowo hype nakręcany na jakiś potężny news (Który znając życie będzie kapiszonem):

HHhU-VGXAAEYys6?format=jpg&name=900x900

Karta w obrazku:

HHhlRCnWwAcd0lr?format=jpg&name=900x900

Walka Pań i starcie Seth vs. Bron zapowiadają się na papierze fajnie. Zobaczymy co wyjdzie w walce Roman vs. Jacob z wynikiem wobec tych wszystkich różnych plotek, które sobie latają po przestrzeni. 

Miłej gali dla oglądających.

• Lubię to 1

LQM.png

• Reputacja:   395
  • Styl:  Ciemny

Jeśli Kairi pojawi się jednak na Backlash po zwolnieniu uznam to za pośrednie przyznanie się do błędu przez WWE :D Choć jeśli ograniczy się to tylko do tej gali, to taka umowa na zlecenie nie ma zbyt wielkiego sensu.

wrestlers-on-the-road.jpg

• Reputacja:   454
  • Urządzenie:  Android

Może braciaki odwrócą się od Romka i przejdą na stronę Jacoba. 

Najdłużej panujący w historii Attitude Mówi Typer Champion of the world!!!

1. Miejsce - Typer AEW 2020

1. Miejsce - Typer AEW 2021

2. Miejsce - Typer WWE 2020

3. Miejsce - Typer Mistrzostw Świata 2014

3. Miejsce - Typer Ligii Europy 2014/2015

156429637657b4c00661021.jpg

• Reputacja:   1 522
  • Status:  Online

Teraz się dowiedziałem przeglądając ESPN, że ta gala dzisiaj jest, miałem cały czas wrażenie, że w niedzielę:D

yes.jpg.84f9338a32d4393e856fdc9bf3231bc8.jpg

Skłamałbym, gdybym napisał, że jestem potwornie mocno napalony na galę. Jasne chętnie zobaczę walkę Iyo, czy zerknę jak wypadł Seth, ale ciśnienia na oglądanie, na żywo nie mam i prawdopodobnie obejrzę galę już po fakcie. Krótkie typy, bo tradycja nakazuje:

Iyo Sky vs. Asuka:

O poziom jestem spokojny i jestem przekonany, że będzie to najlepsza walka pod tym względem podczas Backlash. Natomiast trudno jarać się programem, w momencie gdy Kairi została odpalona przez WWE i to wszystko straciło na większym znaczeniu. Stawiam na Iyo.

Ostateczny typ: Iyo Sky.

Trick vs. Sami:

Może rywalizacji w obecnym jej stanie nie będę komentował, bo szkoda nerwów, ale powinni dostać więcej czasu niż na WM, to jest szansa na całkiem znośny pojedynek.

Ostateczny typ: Trick Williams.

Seth Rollins vs. Bron Breakker:

Czy Seth koniecznie potrzebuje tutaj wygranej? No nie. Pewnie jeszcze zdąży zniszczyć całe The Vision, więc w tej drodze powinien się podłożyć młodszemu rywalowi. Tego chciałbym i na to stawiam.

Ostateczny typ: Bron Breakker.

Danhausen i jego tajemniczy partner vs. Miz i Wilson:

Więcej pisałem o tym u góry, więc na teraz krótko. Na dziś uważam, że partnerem będzie ktoś z dwójki Punk lub Jelly Roll. Niezależnie od tego, na kogo ostatecznie padnie szanse na porażkę Danhausena są w moich oczach niemalże zerowe. 

Ostateczny typ: Danhausen i jego tajemniczy partner.

Roman Reigns (c) vs. Jacob Fatu:

Bloodline tu. Bloodline tam. Gdy człowiek myślał, że Roman dostanie program z kimś innym ten wciąż gra ze swoją rodziną. Cóż, czy to dobrze, czy to źle każdy może ocenić po swojemu. Fatu w rywalizacji pokazany dobrze, ale czy ma szansę na zgarnięcie tytułu? Będzie blisko, ale złota nie ugra. Ktoś mu zapewne przeszkodzi. Bracia? Może Solo, bo tak? Zobaczymy. Czysto to nie powinno się zakończyć. Mogą się dziać różne cuda, ale Roman utrzyma mistrzostwo.

Ostateczny typ: Roman wciąż na szczycie.

• Lubię to 3

LQM.png

• Reputacja:   1 014
  • Status:  Online

Dobra to lecimy z tym Backlash, nie wypowiedziałem się o nim zbytnio, mam wrażenie, że to bardzo szybko zleciało od WM do tego Backlash, a i ta sobota była u mnie trochę zarobiona i w dodatku rozchorowałem się,  nawet nie wiedziałem czy będę live'ował, ale na szczęście się udało i lecimy z tym!

1.Seth Rollins vs Bron Breakker, Singles Match

Pierwsza walka to Rollins vs Breakker, po tej walce sporo oczekuję, ale myślę, że ten pojedynek jest najcięższy do wytypowania dzisiaj, ani jeden ani drugi nie powinien tego przegrać, ale wydaję mi się, że to Rollins potrzebuję tej wygranej bardziej i mam też wrażenie, że postawią na Rollinsa, bo TKO będzie cisnęło, żeby wytoczyć najcięższe działa i nie zdziwi mnie jak szykuję się Rollins vs Reigns na SummerSlam lub najpóźniej na WM 43 i dlatego Panowie będą wygrywali wszystko jak leci do tego czasu, ale no zobaczymy czy mam rację, sam pojedynek ringowo to powinien być świetny imo, ale przekonamy się. Bardzo dobry pojedynek nie da się ukryć, Bron trochę botchował i to było widać, wydaję mi się, że większość botchy to bardziej wina Brona, ale mogę się mylić, jednak jako całość to starcie bardzo przyjemne i bardzo dobre, może być ciężko to przebić, potrzeba było bodajże aż trzech Spearów, żeby położyć Rollinsa, Breakker to ugrał i też mnie to zdziwiło, myślałem, że Seth to ugra, a później Breakker sobie to odbije, ale może to jednak Rollins wygra ten feud ostatecznie, przekonamy się, 21 minut solidnego starcia, ale nie zdziwi mnie też jak to ostatnia wygrana Brona w main evencie, bo jednak no trochę tych botchy było, zobaczymy jak będzie, ale i tak brawa dla Breakkera za wygranie z Rollinsem.

2.Trick Williams vs Sami Zayn, United States Championship Singles Match

Dlaczego w tej walce Gingerbread Man nie jest sędzią specjalnym w tej walce to ja nie wiem, pasowałoby to jak niesamowicie, niech ten pojedynek się już skończy i idźmy z tym dalej, niech Trick to wygra. No walka odbyła się, nie była zła, nie była wybitna, odbyła się, Lil Yachty był najciekawszą osobą w tej walce, Trick broni mistrzostwa, nie mam nic więcej do dodania, czekam aż WWE przestanie mi pchać tego Tricka tak mocno, może się doczekam, chociaż może zrobi progress jak Roman czy Lyra, bo ich też mocno hejtowałem za to pchanie, ale poprawili się i to bardzo mocno, może przy Tricku będzie podobnie, trzeba mieć nadzieję, walka trwała około 13 minut.

3.Danhausen & Minihausen vs The Miz & Kit Wilson, Tag Team Match

Ciekawi mnie kto będzie tajemniczym partnerem Danhausena, może jakiś mały Danhausenek? Ale raczej będzie to Jelly Roll, chociaż może zaskoczą, zobaczymy. Świetne wideo promo przed walką, taaaaaak! Mały Danhausenek!!!! Dobra kupili mnie xDDDDDDDD. Jooo jaki pojedynek, jak na comedy match to bardzo długa walka, około 12 minut i wygrał Danhausen z Minihausenem, nie mam nic do dodania tutaj, walkę mi się przyjemnie oglądało, ale mam wrażenie, że Vince to po kryjomu wrócił, najpierw pogrzeb piernikowego ludzika, teraz małe Danhausenki i to nie był tylko jednorazowy występ na WM, to typowo Vincowski humor moim zdaniem, zobaczymy jak to dalej się rozwinie xD.

4.Iyo Sky vs Asuka, Singles Match

To starcie chętnie obejrzę i kto by nie wygrał to będę zadowolony, obydwie zawodniczki bardzo lubię, a ringowo powinny dać bardzo dobry pojedynek. genialny około 18 minutowy pojedynek, bardzo mi się podobała kontra mista od Iyo, chyba jedyna osoba, która w taki sposób skontrowała ten atak, no nic dodać nic ująć, nie oczekiwałem tutaj Kairi, bo to było marzenie ściętej głowy, ale dostałem świetny pojedynek i walkę gali, jeszcze po walce mamy przytulenie się zawodniczek, coś mi się obiło o uszy, że Asuka ma odchodzić z WWE, może to faktycznie prawda, skoro teraz takie face'owe zachowanie i takie można powiedzieć wyjście z postaci, mega dobra walka.

Ogłoszenie Johna Ceny! Oj tak, jakieś WWE Club czy coś? Najpierw mówi o swojej pożegnalnej gali czyli Saturday Night's Main Event, mówi o wrestlerach NXT, którzy wystąpili na tej gali, a na koniec zapowiada "John Cena's Classic" i to będzie turniej, gdzie będą walczyły gwiazdy dzisiaj i gwiazdy jutra, wprowadzi to jakieś nowe mistrzostwo i to fani będą głosowali i ukoronują nowego mistrza John Cena's Classic? Co to jest, czy ja dobrze zrozumiałem, że zawodnik nawet nie będzie musiał walczyć, żeby być mistrzem, wystarczy, że fani na niego zagłosują? xDDD O kurde dobra, nie wiem czy nie wolałem usłyszeć o WWE Club xD. Nie wiem czy to dobrze zrozumiałem, ogólnie zastanawiam się czy to dwa ogłoszenia czy jedno, bo jak dwa, w sensie turniej i nowy tytuł, to git, bo ten turniej może być bardzo fajny, że gwiazdy NXT vs gwiazdy main rosteru, ale ten tytuł jeśli będzie to taki koncept jak myślę, to nie będzie nic ciekawego.

5.Roman Reigns vs Jacob Fatu, World Heavyweight Championship Singles Match

To co pora na main event, gala jak na razie mi się podoba, ale oczekiwań nie miałem żadnych, więc może dlatego, a na ten pojedynek czekam i ciekawi mnie co tutaj wykombinują, oczywiście dalej myślę, że scenariusz z wygraną Romana przy pomocy Bloodline to jedna z najlepszych opcji jak dla mnie, ale może wymyślą coś równie pozytywnego i ciekawego. Bardzo dobry pojedynek około 18 minut walki, fajnie to wyglądało, Jacob został dobrze pokazany, ale w sumie czysta wygrana Reignsa, nie było interwencji Usosów, więc Jacoba wariata nie będzie niszczącego rodzinne drzewo genealogiczne, ale może jednak dostaniemy szalonego Jacoba? Po walce mamy atak Jacoba na Reignsa i nawet na sędziego, przybiegają na pomoc oficjele, ale Oni też zostają powaleni przez Jacoba i Fatu wykańcza Reignsa do końca, a gdzie Usosi? Nie wiem, ale to nie koniec feudu, więc bardzo fajnie dostaniemy kolejny pojedynek pomiędzy tą dwójką prawdopodobnie, ja jestem na tak zdecydowanie.

Match Of The Night: 4.Iyo Sky vs Asuka, Singles Match

Podsumowanie: Gala lepsza niż pierwsza noc WM, ale o to nie trudno, ogólnie dobrze się bawiłem, wszystkie walki spełniły moje oczekiwania, a niektóre nawet je przerosły, jak chociażby komediowy tag team match, dostaliśmy kandydata do walki roku w postaci Iyo vs Asuka, story Reignsa i Jacoba będzie raczej kontynuowane, Seth vs Vision też raczej nie jest zakończone, Trick vs Sami mam nadzieję, że to w końcu koniec, no ogólnie mi siadła ta gala, nie miałem wielkich oczekiwań, więc może dlatego, ale ja z czystym sumieniem bym polecił tę galę poza walką Trick vs Sami i ogłoszeniem Johna, cała reszta bardzo dobra lub świetna nawet, także moim zdaniem gala była na zadowalającym poziomie.

• Lubię to 3

Top 3 Walk 2k18

1.Kenny Omega vs Chris Jericho(Wrestle Kingdom 12)

2.Hiromu Takahashi vs Marty Scurll vs Will Ospreay vs Kushida(Wrestle Kingdom 12)

3.Johnny Gargano vs Andrade Cien Almas(NXT Takeover: Philadelphia)

• Reputacja:   226

O Backlash przypomniałem sobie oglądając klip z Danhausen'em na YT. I powiem szczerze, wbrew zdrowemu rozsądkowi, stwierdziłem że objerzę live tylko po to żeby zobaczyć co wymyśli Danhausen. Spodziewałem się jakiegoś "klona" rozmiarów Strowman'a czy innego olbrzyma. Nie mogę jednak powiedzieć że jestem rozczarowany.

Muszę również przyznać...jak na WWE w 2026, jak na pierwsze show bo tragicznym spektaklu który przerywał nam co chwilę przyjemność z oglądania reklam jakim była Wrestlemania..tak...hej, nie było źle (???)

Seth i Bron zrobili bardzo fajny match i żałuje że nie udało im się tego zrobić na WMce bo może mielibyśmy coś ciekawego na największym show roku. Szkoda mi było tylko tego spotu gdzieś Seth się nie utrzymał próbując skontrować Clothesline na Powerbomb/Pedigree. Inne kontry wyszły dobrze, Spear na Pedigre, Bron odgryzł się wymierzając Falcon Arrow po Superplex'ie. Wiek Seth'a chyba zaczyna robić swoje, nie wiem czy tego typu tempo to jest coś co powinien jeszcze robic. 

Trick i Sami, ciężko mi powiedzieć, bo nie śledzę ich feudu dokładnie więc nie do końca rozumiem dlaczego ten Ciastek jest taki ważny dla Williamsa, ale sam match też nie był zły. Na pewno lepszy niż to co zrobili na WMce.

Wreszcie pojawia się Danhausen i Minihausen. Raz jeszcze, dobrze dobrany moment, po dwóch poważnych matchach mamy śmieszny przerywnik dla zabawy, cała 9ka (A nawet 10ka, bo dać propsy Barretowi też) zrobiła to co miała zrobić - rozbawiła widownię. 

Mówiąc o osobach które zrobiły co miały zrobić - Main Event. Świetna walka, dobry pacing i bardzo dobry storytelling. Widać było emocje po obu stronach i dlaczego ten match jest istotny. Było co prawda kilka spotów które mogły wyjść lepiej, ale nie będę już narzekał aż tak bardzo i wybiórczo przypierdalał się bo zmęczenie i pot robią swoje w pewnym momencie. Nie ważne jak dobrze jest przygotowana kondycja, coś zawsze pójdzie nie tak jak widzieliśmy wcześniej. Myślę że jak na storyline który nie miał tak naprawdę nic konkretnego w sobie, poza hierarchią uczestników która była kluczowym momentem tego matchu, to wyszło bardzo, bardzo dobrze. Brawa, więcej tego typu starć. Brawa dla Asuki, brawa dla Iyo. Obie dały z siebie wszystko. 

I klasycznie, skoro Main Even mamy za sobą...to przemęczmy sie jeszcze z tym post-show match'em, który tak bardzo krzyczy "BOOKOWAŁ MNIE TRIPLE H!" że głośniej się nie da. 92349823759237927947239472394 finisherów jeden po drugim, ref bump (Bo co to za main event bez ref bumpu? Niech się przyda do czegoś), oczywiście nie może być czystej wygranej bo to byłoby zbyt oczywiste i oczywiście musi być kolejny element którego dawno nie widzieliśmy - mistrz wygrał, po czym zostaje zniszczony przez pretendenta który kończy show stojąc nad nim z pasem. Gdzie ja to ostatnio widziałem... :rko:

Krótki (Tak, wiem, nie będzie krótki) rant na temat mojego problemu z tego typu bookingiem:

A ) Rozumiem że powodem tego jest to, żeby zachować Jacob'a jako potwora, którego nie da się kontrolować itd. Ale...

B ) Na ostatnich dwóch PLE, zarówno WWE Champion jak i WH Champion skończyli na plecach, ledwo żywi, z ich rywalami dumnie wznoszącymi pasy do góry. 

Odstawmy na moment na bok całą magię tego że pro-wrestling jest skryptowany. Celem całego show jest sprawienie żeby było do uwierzenia, żeby stworzyć moment w którym ludzie zapominają że jest scenariusz i chłopaki tak naprawdę nie próbują się zabić. W takim świecie, to co widzę w tym momencie to fakt że mistrzowie w WWE to śmieci, które nie potrafią nawet wygrać i pokazać swoje dominacji. Czy to bliski emerytury weteran który ma problemy z plecami, czy młody wilkołak który chce być na szycie - zaczyna to wyglądać tak że w sumie ktokolwiek może spuścić w pierdol dwóm "najlepszym" zawodnikom. W dodatku mamy Rhodes'a, który wychodzi przez 2-3 tygodnie ledwo żywy z czarnym okiem dostając wpierdol od kogoś, kogo nawet nie powinno być na Smackdown (Ahh, jak ja kocham te ery kiedy jest bałagan bo w sumie jebac kto jest na którym brandzie, po co nam to). Jak na kogoś kto walczy żeby jego catchphrase'em było "Im easy to find, hard to beat" to jego rekord nie wygląda jakby miał to potwierdzać. I teraz wracamy do Backlash. 

Again, wiem dlaczego tak było, ale kiedy Jacob no-sells wszystko żeby pokazać jaki jest twardy i mocarny, kiedy Roman rzuca mu 20 superman punchy, 80 spear'ów, łapie się sędziego w desperacji żeby spróbować się uratować i wreszcie uderza głową Fatu (Przypominam jak za każdym razem przez ostatnie 50 lat motywem przewodnim jest to jak samoańczycy mają twarde głowy, dlatego headbutty ich nie bolą i co często używają w trakcie matchy) o stalowy hak, dokłada Spear i WRESZCIE wygrywa...tylko po to żeby Jacob od razu wstał jakby nic się nie wydarzyło, podczas gdy Reigns nie ma nawet sił wrócić na nogi. Niech mi ktoś wyjaśni, w jaki sposób to nie szmaci absolutnie zarówno OTC jak i WHC? Jeśli dobrze wiemy że Roman po tym wszystkim wygrał tylko dlatego że w sumie to Jacob'owi się nie chciało przerywać liczenia skoro nie miał problemu żeby wstać i spuścić mu kolejny wpierdol? 

Rozumiem że chcecie pokazać go jako potwora, ale chociaż na koniec powinien to choć trochę sprzedać, żeby podkreślić ile trzeba zrobić żeby wreszcie utrzymać go na  macie. Nie mam problemu żeby po jakichś 30-60 sekundach wrócił i skopał Reigns'a tak jak było, ale ten no-sell był przesadzony niesamowicie przez cały match. W tym momencie jedyne co jest do uwierzenia, to fakt że nikt w WWE nie jest w stanie powstrzymać Fatu. Jeśli teraz np. Solo czy Jey Uso będą mieli z nim match i wygrają w "łatwiejszy" sposób niż Roman, to automatycznie szmacicie dalej swojego mistrza "Hej, patrzcie, Roman go ledwo pokonał a tu ktoś inny sobie z nim radzi". Jak zwykle Trips musi mieć moment *TERAZ* już w tej sekundzie, bo musi mieć 30sekundowy klip na twittera, bez żadnego przemyślenia tego co zrobimy za tydzień, dwa czy miesiąc. 

Zostawię ocenę w dwóch częściach:

1 ) od początku do końca walki Iyo Vs Asuka, powiedziałbym solidne 6/10. Jak na WWE w ostatnich latach, Backlash wyszło zaskakująco dobre i nie narzekam że siedziałem w nocy. Dostaliśmy dużo dobrej akcji w ringu, dostaliśmy zapowiedziany śmieszny przerywnik oraz po raz pierwszy od dawna, dostaliśmy bardzo dobry match kobiet. Brawa dla wszystkich którzy brali w tym udział. Kusi mnie żeby dać więcej, ale w mojej osobiście ocenie, 7+ to byłoby show gdzie albo popychamy dobre storyline'y do przodu albo kończymy w dobry sposób historie. Tutaj na dobrą sprawę Trick zakończył swój feud i pomścił maskotkę, Bron wygrał z Seth'em (Mam nadzieję że to nie koniec, więc nie traktuje tego jako finał historii) i najwyraźniej Iyo i Asuka się pogodziły przez wzajemny szacunek po twardym matchu. Bez obecności Kairi to chyba najlepszy pomysł co z tym zrobić. 

2 ) Od początku do końca show - 4/10. I to głównie przez argumenty wyżej. Main Event zepsuł mi bardzo całość, bo o ile pomysł żeby pokazać Fatu jako potwora nie do zatrzymania był dobry, tak wykonanie (od strony planowania jak to zrobić) woła o pomstę do nieba bo po raz kolejny TKO/WWE kładzie nacisk na chwilowy viral moment na Tiktoku/Twitterze ponad długoterminowane planowanie. Jakakolwiek porażka Fatu teraz będzie musiała być tak bardzo "brudna" że nawet Rick Flair powinien się zarumienić że nawet on tak nisko nie schodził w swojej karierze. 

Honorable Mentions:

Po pierwsze, dziękuję WWE za niewpychanie nam reklam do gardła na każdym kroku. Poza standardowymi przerwami między match'ami nie było nic więcej (przynajmniej nie zwróciłem uwagi na Netflixie żeby było?). Albo Wrestlemania będzie pod tym kątem specjalna, albo posłuchali feedbacku (LOL TKO i słuchanie feedbacku od fanów, większa fikcja niż cały pro wrestling). Jaki powód by nie był, doceniam fakt że na show wrestlingowym dostaliśmy głównie wrestling. 

Po drugie, RIP AAA. Po tankowaniu Wrestlemani i Summerslam z dwudniowymi eventami, stwierdzili że jebać AAA i im też trzeba duże show zniszczyć. Dwu dniowy format jak do tej pory chyba nigdzie się nie sprawdził w WWE, więc nie wiem dlaczego uważają że w AAA się sprawdzi. Może ktoś kto siedzi bardziej w Lucha mi to wyjaśni, może to jest bardziej normalne w meksyku albo coś? Nie znam się, ciężko mi się wypowiedzieć, poza osobistą opinią że nie jestem fanem pomysłu.

Po trzecie, AHHHH! TAK! Dokładnie to czego WWE teraz potrzebuje to kolejny pas mistrzowski. Bo najwyraźniej te...*sprawdza notatki* 23 aktywne tytuły...no dobra, ok. Odliczmy ID Program i Evolve, niech będzie. Więc te 19 tytułów to za mało. Każdy musi mieć pas, bo przecież taka jest moda, że nie ważne czy ktoś jest dobry czy nie, musi mieć medal za udział. I teraz nawet nie musi wygrać żeby go dostać! Wow! Super. Będzie taki sam "Fan's participation" jak z nagrodami w NXT na koniec roku, gdzie nagrali odcinek w którym wręczyli nagrody zawodnikom zanim głosowanie było na stronie włączone. Dziki strzał: Oba Femi wygra John Cena Classic Championship. Przypomnę w tym momencie że Crown Jewel jest absolutnie bez znaczenia, podobnie jak Andre The Giant memorial BR. Match'e które podobno miały być ważne i prestiżowe, mniej więcej 20sekund po ich zakończeniu nie mają znaczenia, nikt o nich nie mówi i w żaden sposób nie są wykorzystywane. JCC będzie pewnie tak samo ważny i "prestiżowy".

EDIT: Zapomniałem o jednej kwestii, która wybiła mnie z rytmu oglądania na chwilę. Rozumiem że fani tęsknią za Kairi i ja też bardzo, bardzo chciałbym ją zobaczyć z powrotem w WWE. Ale chantowanie jej imienia, kiedy jej przyjaciółki kręcą świetny match uważam za brak szacunku dla Iyo i Asuki. 100% prywatna opinia, po to ludzie kupują bilety żeby chant'ować co chcą na widowni (tak długo jak nie obrażają nikogo) ale uważam że tego typu chanty powinny lecieć w trakcie prom czy wywiadów Triple H'a, nie walki dwóch osób które też chciałyby ją z powrotem. Trochę nie na miejscu zachowanie. 

Edytowane przez VictorV2
  • Lubię to 2
  • Dzięki 1

Backlash 2026. Pierwsza gala Premium od jakiegoś czasu, której nie oglądałem na żywo. Zdecydowanie bardziej wolę oglądać na żywo, bo później to już nie to samo, a i palec wtedy już siedzi na przycisku do przewijania, ale zobaczymy jak wyjdzie. Przeczucia całkiem dobre.

Seth vs. Bron:

Seth w masce, a Bron w towarzystwie Heymana. Szybki start i fajna sekwencja. Ogólnie więcej niż przyjemna walka, mimo że były widzialnie niedociągnięcia w pewnych momentach. Finalnie Seth nic tutaj wielkiego nie stracił, a Bron dopisał sobie bardzo mocne nazwisko do listy pokonanych. Czyli wszystko, tak jak powinno być. Dobra walka i dobry wynik. Rywalizacja Seth vs. The Vision i tak będzie dalej trwać, więc dobrze, że Bron po drodze ugrał coś dla siebie.

7,5/10

Trick vs. Sami:

Mistrz i były mistrz dostali w rewanżu parę minut więcej, niż podczas ich pierwszego starcia na WrestleManii i można stwierdzić, że szansy nie zmarnowali, bo stworzyli całkiem udane widowisko. Wynik był oczywisty, bo głupio byłoby, gdyby teraz Trick pas stracił. Mam nadzieję, że to już koniec ich rywalizacji. Co mogli to już tutaj pokazali i starczy.

6,5/10

Danhausen i tajemniczy partner zwany Minihausen vs. Miz i Wilson:

Oczekiwań nie miałem, więc było mi właściwie obojętnie, kto stawi się, ażeby wesprzeć Danhausena w tej walce. Zdecydowano się dać temu trochę humoru i zjawił się niskorosły zawodnik. Ostatecznie uważam, że skill posiada i nie oglądało się to źle. Miał być Entertainment i był. Walka miała dać to czego można było się spodziewać. Wynik był wiadomy, ale właściwe tak można napisać o każdej walce na tej gali. Ja bawiłem się nieźle.

6/10

Iyo vs. Asuka:

Trochę smutno było oglądać to starcie, wiedząc, że Kairi powinna być gdzieś obok, ale takie jest życie i trzeba iść dalej. Starcie spodziewanie sprostało sporym wymaganiom. Pojedynek miał być bardzo dobry i właśnie taki wyszedł. Szacun dla obu Pań. Jestem zadowolony po tym, co zobaczyłem. Iyo wygrała i dobrze. Miłe sceny po walce, chociaż teraz się zastanawiam, czy to, aby nie jakiś wstęp do początku końcówki kariery Asuki, bo ta była dosyć wzruszona. Świetnie wyszło i zobaczymy co teraz dalej dla Iyo.

9/10

Roman vs. Jacob:

Standardowa walka Bloodline. Roman nie do końca w moich oczach czysto wygrał, a gdzieś po drodze był ref bump. WWE usilnie chciało pokazać Fatu mimo porażki z dobrej strony, więc po walce ten zajął się odpowiednio Romanem. Brak logiki w tym, iż bracia nie wylecieli Romanowi na pojedynek, ale jest jak jest. Znowu kończymy galę, gdy ten, kto walkę przegrał finalnie jest tym, który wygląda lepiej. Rewanż na Clash in Italy to w mojej ocenie pewniaczek. Fatu udowodnił, że śmiało może w takich walkach brać udział. Jestem zadowolony.

7/10

Ostateczna ocena gali 7,5na10.

Galę Backlash 2026 oceniam pozytywnie. Moje oczekiwania nie były wygórowane, dlatego odpuściłem oglądanie na żywo. Okazało się, że gala wyszła lepiej, niż się spodziewałem i można zaliczyć ją do udanych.

• Lubię to 2

LQM.png