Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   6
  • Status:  Offline

Minęło kilka godzin i sześć dni od czasu, gdy Hangmanowi Page’owi odebrano możliwość walki o AEW World Title.

Niezależnie od tego, czy uważasz to za dobrą, czy złą sprawę, stypulacja, na mocy której ktoś nie może już walczyć o światowy tytuł, stała się teraz ważną częścią historii AEW. Była kluczowym elementem fabuły dwukrotnie. Trwale zmieniła przebieg kariery Cody’ego Rhodesa w tej federacji i teraz zrobi to samo w przypadku Page’a.

Oczywiście, istnieją tylko dwie możliwości tego, co stanie się dalej: Page albo złamie tę stypulację, albo nie.

Myślę, że wielu fanów AEW martwi się o to, ale nie jest to egzystencjalny kryzys dla federacji, jak niektórzy uważają.

Wiemy, jak potoczyłaby się historia, gdyby Page nigdy nie złamał stypulacji, bo już to widzieliśmy. Tak stało się z Codym Rhodesem. Były inne czynniki, ale jego storyline’y w AEW zaczęły wydawać się odcięte od reszty show, a fani to zauważyli. Nie wiem, ile jego izolowanego życia we własnym świecie wpłynęło na to, że fani odwrócili się od niego, ale jestem pewien, że odegrało to rolę.

Co do tego, jak Page mógłby złamać stypulację, Khan jasno wskazał, jak to mogłoby wyglądać.

Tony Khan wyjaśnia stypulację AEW World Title

Oto, co powiedział Khan na konferencji prasowej po AEW Revolution na temat tej stypulacji:

„To samo było z Codym, to było dżentelmeńskie uściski dłoni z obydwoma”, powiedział Khan, zapytany, jak surowa jest ta stypulacja. „Obydwaj przyszli do mnie i powiedzieli: 'Chcę to postawić na szali'. I obydwaj, powiedziałem im: 'To brzmi cholernie szalenie, koleś'. Obydwaj naprawdę chcieli to zrobić. I w obu przypadkach powiedziałem: 'Jesteś pewien?'. A oni obydwaj: 'Tak'. Więc to umowa, którą zawarliśmy. Drugi raz, kiedy to się zdarzyło. [Page] to ktoś znany z tego, że dotrzymuje słowa, i zawarliśmy umowę. Więc to ustna umowa.”

To, co mówi tutaj Khan, to że stypulacja nie jest formalnym regulaminem kontraktowym AEW, ale bardziej umową opartą na honorze. Oczywiście, to nie do końca takie zrozumienie, jakie miało wielu fanów, ale zasadniczo mówi, że Page może ją złamać, jeśli zechce, ale byłoby to niehonorowe – czyli uczyniłoby go złym facetem.

Mimo to, nawet z tym wyjaśnieniem, gdyby Page złamał ustną umowę, o której wspomniał Khan, nadal podważyłoby to sposób, w jaki stypulacje działają w AEW. Przekazałoby fanom komunikat: tak, mamy stypulacje, chyba że znajdziemy sposób, by je obejść. To z pewnością brzmi źle, ale zasadniczo tak zawsze działało wrestling, niezależnie od tego, czy uważasz to za dobre, czy złe.

Tak, Junkyard Dog przegrał Loser Leaves Town match z Butchem Reedem, ale potem pojawił się ten zamaskowany Stagger Lee. Macho Man przegrał retirement match, ale potem wąż Jake’a Robertsa go ukąsił, więc pozwolono mu znów walczyć. Sting przegrał mecz ze Bullym Rayem ze stypulacją, że nigdy więcej nie będzie mógł walczyć o TNA World Title, ale zrobił to sześć miesięcy później, bo firma miała nowe kierownictwo. Poza tym ostatnim przykładem, te sytuacje nie zabiły całkowicie stypulacji, tylko trochę je osłabiły.

Jeśli Page złamie stypulację, fani będą wiedzieć, że następnym razem, gdy ta konkretna stypulacja znów wejdzie w grę – a wejdzie – będzie to oznaczać, że osoba naprawdę nie może walczyć o tytuł bez przejścia na stronę heel. Nadal będzie miała jakiś efekt, tylko nie tak silny.

Czy to początek „Złego Faceta” Hangmana Page’a?

Znowu, dwie opcje: babyface Hangman Page przestrzega stypulacji, rywalizuje o TNT Title, International Title, National Title czy co tam, i tak wygląda reszta jego czasu w AEW. Albo dostaniemy „Złego Faceta” Hangmana Page’a. I jest coś ekscytującego w możliwości, jak mógłby wyglądać taki charakter.

Wiesz, że w pewnym momencie Khan wymyślił angle, w którym Cody łamie stypulację, staje się złym facetem i rywalizuje z czołowymi babyface’ami AEW. Możemy tylko spekulować, czy taki był plan, ale jeśli tak, może właśnie to zobaczymy. Może Hangman Page właśnie zrobi storyline, którego nigdy nie zrobiliśmy z Codym.

Widzieliśmy zalewki tego, jak wyglądałby złym facetem Hangman, bo wyszło to podczas jego rywalizacji ze Swerve’em Stricklandem. Poniżej wstawiłem promo, które Page nagrał o swojej rywalizacji ze Swerve’em i o tym, że fani nadal kibicowali Swerve’owi mimo całego incydentu z włamaniem na początku ich rywalizacji. Page trochę schodzi w stronę angle’u „przez fanów...”. Może służyć jako zapowiedź tego, co nadejdzie.

Czy to koniec babyface Hangmana Page’a?

Naprawdę mam nadzieję, że to nie koniec babyface Hangmana Page’a w całym wrestlingu. Jest powód, dla którego fani tak bardzo go lubią, do tego stopnia, że wybrano go zamiast Willa Ospreaya i wielu innych, by obalił Jona Moxleya na All In. Jest świetny w tej roli i nie ma lepszego przykładu niż jego występ na Grand Slam Mexico w zeszłym roku.

Promo Page’a po hiszpańsku w Arena Mexico było jedną z największych rzeczy, jakie widziałem lub słyszałem. Nie mówię tylko o wrestlingu, ani nawet o rozrywce. Mówię, że spośród wszystkich rzeczy, jakie kiedykolwiek widziałem i słyszałem w życiu, promo Page’a w Arena Mexico było jednym z największych. Przekroczyło wrestling i było cholernie inspirujące.

AEW opublikowało poniżej wideo z angielskimi napisami do promo Page’a:

To trudne do uwierzenia, że babyface, który nagrał to promo, już nie będzie w grze. Ale wrestling to bardzo specyficzna branża, a historie, które opowiada w niej Page, są dalekie od zakończenia.

AEW

Źródło: Did AEW Revolution set the stage for ‘Bad Guy’ Hangman Page? | Column

• Odpowiedzi 0
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Grok

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie