Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Prześwietlenie TNA: rozwój czy zastój?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

Prześwietlenie TNA: rozwój czy zastój?

Autor : SixKiller

Zanim zabrałem się do pisania niniejszego tekstu, przekopałem Internet wzdłuż i wszerz, wyłapując co ciekawsze opinie. I co się okazało? Że różne zarzuty pod adresem TNA padają (w następnych tygodniach wezmę je pod lupę), ale nie taki, że się nie rozwija. Byłaby to zresztą hipokryzja. Liczę, że zapoczątkowana dzisiaj seria doprowadzi do tego, że przestanie się u nas lubić albo nie lubić TNA z zasady. A zarówno zwolennicy, jak i przeciwnicy, zaczną sięgać w dyskusjach po merytoryczne argumenty.

„Od cotygodniowych PPVs w Asylum w Nashville, Tennessee, poprzez nasz pierwszy kontrakt z ogólnokrajową telewizją – Fox Sports Network, primetime na Spike TV, a teraz, Panie i Panowie, jest czas, w którym TNA robi następny krok” – tymi słowami zakończył zapowiedź wielkiego ogłoszenia Mike Tenay na No Surrender. Czy jest w nich ukryta odpowiedź na py...

... przeczytaj wiecej na stronie Attitude : http://www.attitude.pl/przeswietlenie-tna-rozwoj-czy-zastoj.html
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/

• Odpowiedzi 48
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Scythe

9

• SixKiller

8

• majonez

6

• DDP

4

Top użytkownicy w tym temacie

Póki co tylko u mnie ;). W zależności od pewnych uwarunkowań będzie je można znaleźć tu albo gdzieś indziej.
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79425

Odpowiedź na pytanie postawione w tytule jest praktycznie tylko jedna: rozwój.

Patrząc na te ponad 5 lat istnienia, TNA idzie zdecydowanie do przodu. Można polemizować czy wszystkie kroki były dobre, potrzebne, przemyślane itd., ale ogólnie na dzień dzisiejszy federacja ma niezłą pozycję. Wypada tylko czekać na kolejne tak duże kroki jak pojawienie się Angle'a czy dwugodzinny Impact, których przed TNA jeszcze sporo zanim będą mogli rzucać się do rywalizacji z WWE.

https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79429

Kto nie popełnia błędów ten sie nie rozwija :) No cóż na pewno Tna nie ustrzegło sie błędów, ale nadal funkcjonuje i daje alternatywę dla Wwe z czego można sie tylko cieszyć:)

Zapewniam Cie Six ze nie jesteś jedynym któremu te daty coś mówią.

https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79432

Szkoda ze nie walnales wszystkich 15 czesci na raz:D

Dziesięciu ;). Piętnaście stron w Wordzie zajmują wszystkie części. Gdybym walnął je naraz, to tylko taki szaleniec jak Ty mógłby to przeczytać ;). A mi zależy na dyskusji. Nie tyle nad felietonami (chociaż opinie są mile widziane), co tematyką, której dotykają :). To jest warunek, od którego zależy ukazanie się następnych części (panowie z Admin Zone wiedzą o co chodzi :D).

Kto nie popełnia błędów ten sie nie rozwija :) No cóż na pewno Tna nie ustrzegło sie błędów, ale nadal funkcjonuje i daje alternatywę dla Wwe z czego można sie tylko cieszyć:)

Będzie jeszcze wiele okazji (zakładając, że będziecie rozmawiać) aby poruszyć ten temat, bo porównania do WWE są naturalne. Przy dobrych wiatrach następny tekst będzie dotyczył właśnie rywalizacji.

Zapewniam Cie Six ze nie jesteś jedynym któremu te daty coś mówią.

Cieszę się. Aczkolwiek gdyby ktoś w środku nocy mnie zapytał, to nie wiem czy bym odpowiedział ;).

Edytowane przez SixKiller
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79434

Uczestniczylem niejako na zywy (bo na bierzaco sledze TNA) w tych wszystkich wymienionyc w artykule eventach. Co prawda dat nie kojarze bo pamieci do cyfr nie mam ale TNA ogladam od 2003 roku, widzialem wszystkie Impakty i miesieczne PPV oraz polowe PPV cotygodniowych i z pewnoscia potrafie dostrzec roznice w produkcie i rozwoj federacji. Jednak czasem rozwoj i przepych zabija klimat (patrz WWF 99 a 2001 czy WCW 97 a 98) ale o tym co mysle na ten i inne tematy zwiazane z TNA dowiecie sie w kolejnych czesciach...
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79435

ale o tym co mysle na ten i inne tematy zwiazane z TNA dowiecie sie w kolejnych czesciach...

No tak, zapomniałem dodać, że DDP był jedną z osób, które najchętniej dzieliły się ze mną swoimi przemyśleniami :). Mówił najwięcej i najdłużej :D.

https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79437

• Reputacja:   15
  • Urządzenie:  Windows

Ciekawy wstęp, zachęca do czekania na następne części. No i jest mój cytat pierwszy :-) To może być jedna z lepszych serii felietonów jakie ukazały się ostatnio na polskich stronach wrestlingowych.

Jaka będzie częstotliwość ukazywania się kolejnych części ?

https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79495

Jaka będzie częstotliwość ukazywania się kolejnych części ?

Nie mam pomysłu. Jakaś propozycja?

https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79522

co 4 dni? .... pozwoli to niemal kazdemu zainteresowanemu wypowiedziec sie a wydaje mi sie ze czekanie 7 dni to bylo by zbyt duzo ... dawaj stuff Sixkillah :twisted:
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79525

Czas na moją wypowiedź :) Na wstępie muszę pochwalić sam pomysł stworzenia takiej sagi felietonów o TNA ;) Czekam z wielką niecierpliwością na kolejne odsłony.

Co do samego tekstu. Cóż, prawda jest taka, że federacja Pani Carter rozwija się w jakiś tam sposób i trzeba to przyznać. Moim zdaniem, największym wydarzeniem było przejście z jednej godziny gali Impact! na dwie, a nie jak wielu twierdzi, pojawienie się Angle'a w TNA. Angle jest teraz zwykłym wrestlerem z rosteru, a dwie godziny mamy nadal. Moim zdaniem fani TNA powinni wiedzieć, że to 2-godzinne show jest najlepszą rzeczą, jaka przytrafiła się do tej pory tej federacji. Oczywiste jest to, że gdyby TNA nie nazbierało sobie tyle gwiazd i nieźle rozpoznawalnych zawodników, mogliby nie otrzymać dodatkowego czasu w TV. Jednak nie jestem do końca przekonany, czy sprowadzanie starych gwiazd WWE, lub WCW i pakowanie ich do ME, lub upper midcardu kosztem "swoich ludzi", którzy potrafiliby zrobić lepszą walkę nawet ze związanymi rękami jest dobrym rozwiązaniem. Nie zaliczam degradacji swoich dawnych supergwiazd pokroju AJ'a, Danielsa, Abyss'a, czy Rhino (który swoją drogą zawsze był prowadzony chujowo) do rozwoju TNA. Tacy zawodnicy, jak Styles, czy Fallen Angel to przyszłość tej fedracji i właściciele TNA powinni to wiedzieć lepiej, niż ja.

https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79534

Scythe, widzę, że będziesz miał dużo do powiedzenia, bo w tekście o polityce transferowej będzie dokładnie o tym, o czym napisałeś :spoko: .
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79538

• Reputacja:   1

Stawiam na rozwój. Wystarczy popatrzyć jak zmieniało się oblicze TNA przez lata. Najpierw co tygodniowe PPV z kartami pełnymi od gwiazd indy i bylych zawodników WCW i WWF. Federacja byla znana tylko tym fanom, którzy mieli na tyle samozaparcia by ciekawić sie sceną niezalezną i byli gotowi zapłacić parę dolców za każdy show. Jeszcze będąc na poziomie weekly ppv do federacji przybyl Raven. Wydarzenie bylo to ważne dlatego, że roster zasiliła kolejna gwiazda, a co ważniejsze - tuz po opuszczeniu WWE. Był to wyraźy znak, ze federacja z Nashville wyróżnia się z gronna innych, lokalnych promocji. Wraz z upływem kolejnych tygodnii karta gal wzbogacila się o kilka nowych rodzajów matchy, np. Raven's clockwork orange house of fun i Ultimate X oraz uczyniono ukłon w stronę starszych fanów organizując War Games. Dobrym pomysłem była też organizacja kolejnych edycji X Cup (czy jakoś tak), które zwracały uwage wysokim poziomem toczonych walk i gościnnymi wystepami gwiazd z innych kontynęntów. Oczywiście zdarzaly się wpadki, te drobne jak turniej Hard 10 i niestety te większe jak cholernie dlugi run Jarreta jako champa. Można kwestionowac starpower całego rosteru, ale ciekawe pomysly i konsekwentne szukanie nowych rozwiążań doprowadizły do wielkiego wydarzenia jakim było pojawienie się Impact na sportowym kanale Foxa. Fakt, poczatek nie byl najlepszy - często walki emitowane byly w okrojonej wersji (reklamy), a i sama dlugośc programu (45 minut) nie były czymś zacheczającym dla tychfanów, ktorzy TNA jeszcze nie znali. To wlaśnie PPV miały pelnić rolę magnesu przyciągającą uwagę ogółu. Osobiście pamiętam, ze większość PPV z tamtego okresu była bardzo udana a do tego debiuty DDP (którego przecież kochają miliony), Jeffa Hardyego Kevina Nasha i Scotta Halla tylko dostarczały atrakcyjności (ktora byla mocno nadszarpywana przez wciąż trwający run Jarreta). Ważną rolę odegrało też X Division, któe bylo solidnym punktem każdej gali i ukażywalo słabość WWE na polu walk cruiserweighterów. Było troche mniej innowacyjnei niż w minionych latach (prawdziwą nowwością była tylko koncepcja LockDownu, jako pierwszej gali, podczas tórej wszystkie wlaki zostaną stoczone wewnątrz klatki), ale na prawdę solidnie. W końcu debiut Impactu na Spike TV, co mozna odczytywać za wzrost prestiżu, wszak na tej gali emitowano gale starego ECW i WWE RAW. Wszystko pięknie, tylko wlodzarze postanowili przywrócić status quo z czasów poprzedniej stacji tv i Raven pożegnal się z World title. Debiut Team 3D, powrot Nasha, pierwszy prime time... sytuacja była coraz lepsza. Ale coraz częściej fani byli świadkami zastoju - TNA zapragnęlo rywalizować z WWE zmieniając swój profil na bardziej entertaiment. I jak dla mnie to byl błąd - gdyby zostali na bookingu bliższemu scenie nieżaleznej, to mogliby wygrywać z MCMohanem na polu jakości walk. Do tego ściągnięto Stinga, ktory tak na prawde jest gwiazdą przeszlości i otrzymal push, który powinien posłużyć do promocii jakieś innej gwiazdy będącej w TNA od dawna i ktora stalaby się jej wizytówką. Debiut Christiana tez nie przyniósl rewlecji - dla mnie to byla kolejna byla gwiazda WWE. Inna sprawa z Anglem - facet jest uznawany za jednego z najlepszych wrestlerów na świecie, a jego matche z Samoa Joe można traktować za wydarzenia o światowym znaczeniu (dla wrestlingu rzecz jasna). A pojawienie się Bookera T też niczego większego nie oznacza - od kolejne znane nazwisko. W sumie to TNA rozwijalo się przez te wszystkie lata, ale przez ostatnie parenaście miesięcy panuje w nim stagnacja, przerywana tylko przez debiut jakieś gwiazdy, rzadziej przez jakiś match ktory mialby powalić fanów jakością.
https://forum.wrestling.pl/topic/8759-prze%C5%9Bwietlenie-tna-rozw%C3%B3j-czy-zast%C3%B3j/#findComment-79539