Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   682
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android

image.jpeg
AEW Double or Nothing 2023

Data: 28/05/23

Karta:

AEW World Championship

Pillars 4 Way

MJF (c) -vs- Darby Allin -vs- Sammy Guevara -vs- Jungle Boy

AEW World Tag Team Championship

FTR (Dax Harwood & Cash Wheeler) (c) -vs- Jay Lethal & Jeff Jarrett

Wciąż wcześnie na jakiekolwiek pewne typy odnośnie karty, ale wyglada na to, że main eventem będzie Fatal 4 Way „czterech filarów” o główny pas AEW - MJF vs Sammy Guevara vs Jungley Boy vs Darby Allin. 

Feud BCC vs The Elite może doczekać się kulminacji w jakimś gimmick matchu.

• 1 miesiąc temu...

Znamy już dwie walki o główne pasy. To od tej gali zacznie się 'gorące lato' dla AEW, biorąc pod uwagę grubsze gale jak Forbidden Door, debiut nowej tygodniówki czy All In na które czeka wiele fanów...

O samym DoN nie można jednak póki co napisać wiele, co również wytyka wiele fanów w sieci i co odzwierciedla sprzedaż biletów:

Możemy spodziewać się jakiegoś grubszego gimmick matchu między Elitą i BCC. Ciekawe jaką wybiorą stypulację i kto zasili skład Elity - spodziewać można się Hangmana albo debiutującego Kota Ibushi. 

• Reputacja:   676
  • Urządzenie:  Windows

Hayter vs Storm. W takim wypadku będzie to drugie PPV tej federacji, które będzie dane mi zobaczyć.

BLACKJACK Battle Royale:

Inne walki:

Spoiler

Spoiler

Spoiler

AEW TBS Championship Match:
Jade Cargill (champion) vs. Valkyrie

Trios Match:
The Hardys & Isiah Cassidy vs. Ethan Page & The Gunns

2fc62c6029e1c3ad96d31ce40e51149d.jpg

• 2 tygodnie później...

• Reputacja:   583

1. Ethan Page and The Gunns (Austin Gunn and Colten Gunn) vs. The Hardys (Jeff Hardy and Matt Hardy) and Hook - Six-man tag team match
If the Hardys and Hook win, Matt Hardy will own Ethan Page's contract.

Mało słyszałem o tej walce, bo pewnie większość toczyła się na drugoligowym Rampage. Widzę, że jest stypulacja, która faworyzuje Hooka i Hardasów żeby była lepsza telewizja, więc oni wygrają. Sama walka dosyć fajna powinna być.

2. MJF (c) vs. Sammy Guevara vs. Darby Allin vs. "Jungle Boy" Jack Perry - Four-way match for the AEW World Championship

Trochę mydlą oczy, ale MJF powinien na końcu to ugrać kantując albo wyrzucając kogoś z ringu i pinować po czyimś finisherze - prawdopodobnie po Tarzanie lub Sammym - Darby'emu daję najmniejsze szanse na ogólną wygraną, a feud Jungle Boy vs MJF lub MJF vs Guevara wisi w powietrzu. 

3. FTR (Dax Harwood and Cash Wheeler) (c) vs. Jeff Jarrett and Jay Lethal (with Karen Jarrett, Sonjay Dutt, and Satnam Singh) - Tag team match for the AEW World Tag Team Championship
Mark Briscoe will serve as the special guest referee.

Ciężki orzech do zgryzienia. Ten Briscoe może namieszać i to jest jedyna szansa na zgarnięcie pasów przez emeryta i murzyna, ale jednak stawiam na FTR po walce pełnej interwencji i chaosu.

4. Wardlow (c) (with Arn Anderson) vs. Christian Cage (with Luchasaurus) - Ladder match for the AEW TNT Championship

Wardlow to świeży mistrz jednak gimmick faworyzuje heela i jego zwierzaka. Cage to wygra albo ze Zbyszka od Jericho wojenny zrobi się potężną postacią, której nie strach handicap i interwencje. 

5. Blackjack Battle Royal - 21-man Battle Royal for the AEW International Championship

Nie mam pojęcia. Nie zgłębiałem się. WWE zabija wrestling i mało już się ekscytuje (może to przez wiek?) dlatego z dupy postawiłem na Kotę Ibushiego, który nawet nie wiem czy będzie :D Może nawet jest w Japonii dalej. 

6. Jamie Hayter (c) vs. Toni Storm - Singles match for the AEW Women's World Championship

O wiele trudniej by było gdyby wystawili Paige albo Soho, ale Toni <sex> była już mistrzynią, więc Hejterka powinna to ugrać mimo interwencji ze strony Outkastów czy jak im tam.

7. Blackpool Combat Club (Bryan Danielson, Jon Moxley, Claudio Castagnoli, and Wheeler Yuta) vs. The Elite (Kenny Omega, Matt Jackson, Nick Jackson, and "Hangman" Adam Page) - Anarchy in the Arena match

Mam wrażenie, że BCC to ugra. Walka będzie świetna i krwawa. Elita odbije się na All In ku uciesze gawędzi. 

8. Jade Cargill (c) vs. Taya Valkyrie - Singles match for the AEW TBS Championship

To być może jest ten moment gdzie Jade z Mortala w końcu straci pas. 

9. Adam Cole vs. Chris Jericho - Unsanctioned match. Sabu will serve as the special guest enforcer.

Jak na moje - Sabu odwróci się w ostatniej chwili od Adasia Kapusty i pomoże Krzychowi jak przystało na starą szkołę. 

10. The House of Black (Malakai Black, Brody King, and Buddy Matthews) (c) (with Julia Hart) vs. TBA - Open House six-man tag team match for the AEW World Trios Championship

TBA pozwala wygenerować emocję i ekscytację - pytanie teraz czy to będzie coś zajebistego i zdobędą pasy czy może coś "underwhelming" i Dom Czarnych po zaciętym boju zachowa pasy? Nie mam pojęcia, nawet nie wiem kto może być ich przeciwnikami i to jest piękne - coraz mniej newsów śledzę i lepiej mi się wszystko ogląda będąc zaskoczonym :D 

Być może to będzie duet Juice + Switchblade + 3 tajemnicza osoba z Japana czy skądś, ale myślę, że się rozczarujemy. 

Fajna gala się zapowiada, nie mogę sie doczekać. 

"Życie jest za krótkie by oglądać walki z tygodniówek" ~Konfucjusz, 1867, kolorowane.

15595422535fc185b8ede06.png

• Reputacja:   286

W dniu 27.05.2023 o 17:11, CzaQ napisał(a):

TBA pozwala wygenerować emocję i ekscytację

Wystarczyło obejrzeć Rampage to będą The Acclaimed i Daddy Ass.

Najdłużej panujący w historii Attitude Mówi Typer Champion of the world!!!

1. Miejsce - Typer AEW 2020

1. Miejsce - Typer AEW 2021

2. Miejsce - Typer WWE 2020

3. Miejsce - Typer Mistrzostw Świata 2014

3. Miejsce - Typer Ligii Europy 2014/2015

156429637657b4c00661021.jpg

• Reputacja:   745

Kto by pomyślał, że w sieci lepsze noty będzie zbierać wczorajsza gala NXT od tej AEW.

Sam jestem ciekawy jak u nas na forum będzie oceniany ten event, bo spotkałem się już np. na reddicie z opiniami, że było to jedne z najgorszych jak nie najgorsze ppv tej federacji. Jedno jest pewne jak znajdę dziś lub jutro czas to odpalę sobie NXT:D

• Haha 1

---Titus O'Neil Royal Rumble Winner 2k26---

01607ef6c06a1219-1200x675.jpg.b026fb52986adbb44768d7c6b348d4f2.jpg

NXT nie oglądam od dłuższego czasu, więc nie porównam pod tym względem. Fakt ringowo była to jedna z słabszych gal AEW, ale i tak bawiłem się lepiej niż na większości gal WWE. Druga część gali dużo lepsza. Zwrócę uwagę na jedną rzecz. Nie mówię, że u nas, ale w sieci zawsze było narzekanie, że AEW robi tylko PPV z dobrymi walkami bez story to na tej gali większość nie mówię, że wszystkie walki miały podbudowę to narzekają w druga stronę.

• Reputacja:   745

22 minuty temu, Jeffrey Nero napisał(a):

NXT nie oglądam od dłuższego czasu, więc nie porównam pod tym względem. Fakt ringowo była to jedna z słabszych gal AEW, ale i tak bawiłem się lepiej niż na większości gal WWE

Właśnie stąd wynika moje zdziwienie, bo obecny produkt NXT ogląda się bardzo ciężko - zdarzają się jakieś lepsze momenty, ale ogólnie jest (mówiąc najbardziej delikatnie) średnio;-)

Edytowane przez MattDevitto

---Titus O'Neil Royal Rumble Winner 2k26---

01607ef6c06a1219-1200x675.jpg.b026fb52986adbb44768d7c6b348d4f2.jpg

• Reputacja:   393

- Ja nie wiem czego oczekują fani AEW, ogólnie większość tęskniła za krwawym wrestlingem, pojebanymi spotami itd. a gdy Khan to serwuje w Main Evencie to jedno wielkie narzekanie... Przecież sama stypulacja już mówiła że to będzie totalny chaos i rozpierdziel, do tego cieszy wynik walki bo Blackpool tak właśnie powinni być budowani i cieszę się że to Yuta zagarnął pin! A więc kolejny plus że dali najmłodszemu zgarnąć pin... Nie wiem co ludzie chcą od tej walki. 

- Jade i tak musiała przegrać kiedyś, w sumie ona chyba miała jakąś historię ze Standlander jeśli się nie mylę. 

- Toni Storm zostaje drugi raz mistrzynią AEW, to dobrze że na nią stawiają ale i tak moim zdaniem Hayter była najlepszą mistrzynią, ba nawet chyba lepszą mistrzynią niż Baker.

- Fatal 4 Way był propozycją samego MJF'a niby i w sumie nie dziwię się, mega widowisko, jedna z najlepszy walk na tej gali. 

- The Acclaimed i House of Black, też mega widowiskowe starcie dużo akcji, świetne tempo i co jak co ale Billy Gunn zasługuje na mega propsy, chłop jest już w takim wieku że powinien leżeć przed telewizorem a on trzyma się w ringu jakby skończył 40 lat! Śmiem stwierdzić że jest w lepszej kondycji niż CM Punk podczas swojego ostatniego runu, patrzcie WWE tak uwielbiacie stawiać na dziadków a tu taki Billy Gunn totalnie jest na poziomie nie których młodych zawodników.

- Cole i Jericho, cholernie się rozczarowałem tym starciem, było kilka fajnych spotów nic poza tym, to chyba jedna z najsłabszych walk Adama w AEW, w sumie Jericho to już nie jest w najlepszej kondycji... Mimo wszystko fajnie zawsze zobaczyć ledwo skaczącego Sabu. 

- FTR, Jeff Jarrett i Jay Lethal jedno z najsłabszych starć chyba, końcówka to wszystko uratowała... Co jak co Mark jest świetnym wrestlerem ale na sędziego to on się k***a nie nadaję :D Wiadomo że FTR musieli obronić pasy, jak za nie długo mają się zaś spiknąć ze CM Punkiem. 

- Christian Cage, Wardlow... No walka na dobrym poziomie, ogólnie Christian zawsze potrafił się odnaleźć w Ladder Match więc o to starcie się jakoś nie bałem, było dość krótkie i szybko się skończyło... Wynik mnie wgl nie dziwi, stawiają na Wardlowa bo gość jest kompletny, to jest idealny przykład że możesz być koksem i przy okazji napierdalać salta w ringu piękny Swanton Bomb do tego gest Jeffa! 

Szczerze? To wiem jaki był jeden zasadniczy problem tej gali, mdła publika! No odkąd oglądam AEW nie widziałem żeby publika była tak ch***jowa przez to odbiór gali był ch***y i dlatego stąd te ocenki. 

Edytowane przez Grins

ori_3492683_86dfca8de8bf2c0893bc553b3506a3220ee33ce0_photo-frame-collage-picture-frames-template-retro-image-montage-mock.png

ori_3492683_86dfca8de8bf2c0893bc553b3506a3220ee33ce0_photo-frame-collage-picture-frames-template-retro-image-montage-mock.png.e621ddc1d3a89738016122d836f29810.jpg.78214f4cc1b9a4d05cf44c58b1fa86e0.jpg

Fakt zapomniałem o tym wspomnieć Las Vegas na jakiś czas niech sobie odpuszczą mniej biletów sprzedają i słaba reakcja publiczności.

• Lubię to 1

• Reputacja:   676

• Reputacja:   270

1. Blackjack Battle Royal - nie przepadam za tymi pseudo-Royal Rumble'ami, ponieważ większość czasu jedyne co się tam dzieje, to chaos i nieskładny brawl. Tutaj było podobnie, jednak oprócz tego były też "momenty". Świetnie rozpisali latynosów (fajnie współpracowali ze sobą), mocarnie Cage'a i Big Billa, było kilka kozackich spotów, a i końcówka była ciekawie rozpisana, włącznie z ostatnią eliminacją, bardzo w stylu Orange'a.

2. Adam Cole vs. Chris Jericho - nie urzekła mnie ta walka. Słabe tempo, pseudo-hardcore'owe akcje rodem z WWE i głupawy finisz (przerwanie po punchach w parterze? Serio, k***a???? :roll: ), to zdecydowanie nie jest to, czego oczekuję od produktu AEW.

P.S. Sabu? To on jeszcze żyje??? Odgrzebali chłopa i się niemal zabił "spadając" (bo skokiem trudno to kaleczne coś było nazwać) z narożnika na typa poza ringiem. Dobrych tam muszą mieć nekromantów :twisted:

3. FTR (Dax Harwood and Cash Wheeler) (c) vs. Jeff Jarrett and Jay Lethal - jako całokształt, średniawka, z mało finezyjnym bookingiem, ale ciekawa była końcówka, po znokautowaniu Briscoe. Wygrała Kar(e)yna, waląca gitarą przez łeb Sędzinę i wywalająca się przy tym na "prostej drodze" :twisted: Ogólnie cała walka kręciła się wokół tego co zrobi Maras B, a ten w końcówce nie odwalił nic bardziej zapadającego w pamięć (z dużej chmury mały deszcz). Ogólnie kolejna walka na tej gali z gatunku "nic specjalnego".

4. Wardlow vs. Christian Cage - mocno przeciętna walka jak starcie z tych "drabiniastych". Wolne tempo, tylko jeden kozacki bump, średniej jakości spoty i mało innowacyjne użycie drabin. Nie chcę się przypierdalać, bo walka niby była do obejrzenia, ale z pewnością był to jeden ze słabszych tego typu gimmick matchy jakie sobie przypominam i w WWE coś takiego by raczej nie przeszło.

5. Jamie Hayter (c) vs. Toni Storm - pierwsza walka na tej gali, która potrafiła wygenerować jakieś choć trochę większe emocje. Niestety zjebali to, przeznaczając na nią minimalną ilość czasu. Pewnie dlatego, że Hejterka jest faktycznie kontuzjowana i musieli szybko z niej zrzucić pas, mimo to - niedosyt pozostał, bo kiedy zaczęło robić się ciekawie, to dostaliśmy szybko dość naciągany finisz (to pchnięcie w odsłonięty narożnik z połowy ringu było koszmarnie zainscenizowane). Sztormówka znowu z pasem... Czyżby Dentystka znowu wchodziła do gry?

6. The House of Black vs. The Acclaimed & Daddy Ass - bardzo dobry początek, szybki, dynamiczny z non-stop akcją. Fajnie się to oglądało. Kiedy zaczynałem się jarać tym starciem, wpierdolili tam sztampę z pastwieniem się nad jednym z rywali i uniemożliwianiu mu tag'a. Trwało to większość pojedynku. Liczyłem, że nadrobią końcówką, ale kiedy Billy Gunn dostał w końcu tag'a, popopisywał się trochę demolując całą trójkę rywali, nadział na Balck Mass'a i... finito. Szkoda, bo początek to była świetna gra wstępna, niestety później konar nie zapłonął.

7. Jade Cargill (c) vs. Taya Valkyrie - całkiem przyjemne starcie dwóch kobiecych power house'ów. Dawno nikt nie był tak mocno rozpisany na tle Callgirl. Niezłe kontry, całkiem przekonujące near fall'e i końcówka pod marków, gdzie przez chwilę mogli uwierzyć, że Tajka to udźwignie. Szkoda, że Valkirce nie pozwolili za pierwszym razem przełamać finiszera Mistrzyni.
To jednak co było po walce, to już głupota, że aż w dupie boli. To po to szlifowali streak Siwej, żeby zamiast na nim kogoś legitnie wypromować (czysta wygrana w walce), to zdjęli z niej pas w sposób, który ch***ja tam, a nie promuje Statlander? (po prostu dojebała zajechaną Mistrzynię po jej najcięższej walce w karierze). No k***a geniusza który to wymyślił powinni z biegu wyJ***ć w piździec :roll: Zamiast odpierdalać taką kaszanę, skoro nie mieli już dla niej porządnych rywalek, mogli po prostu niepokonaną Jade'owitą wypuścić na Stormową, w walce title vs. title.

8. MJF (c) vs. Sammy Guevara vs. Darby Allin vs. "Jungle Boy" Jack Perry - dla takich walk oglądam właśnie AEW! Akcja za akcją, spot za spotem, cały czas się coś działo. Ciągłe zmiany przewag i multum świetnych near fall'i. Tutaj nie szło się nudzić. Na dokładkę logiczny finisz, bardzo w stylu MJF'a, który cwaniactwem wygrywa walkę i broni pasa. Świetnie się to oglądało, od początku do końca.

9. Blackpool Combat Club vs. The Elite - tak jak nie przepadam za takimi napierdalankami po całej hali, tak tutaj mi się podobało, bo dostaliśmy chaos, ale taki który potrafił wkręcić. Jak walka w końcu trafiła do ringu, to wtedy zaczęła się jazda bez trzymanki, bo był i hardcore, solidne spoty, bumpy i ciągłe zmiany przewag. Podobało mi się, że bardzo mocno rozpisali te mniej ważne postacie BCC, czyli Yutę i Castagnoli'ego. Zgodnie z przewidywaniami wygrywają klubowicze i bardzo dobrze, bo ten feud jest zbyt kozacki żeby go tak szybko kończyć. Solidny main event, który mocno nadrobił od połowy.

Reasumując - jedno z najsłabszych PPV od AEW (oczywiście jak na ich własne standardy) jakie widziałem. Tak na prawdę to bardzo dobre były tylko dwie ostatnie walki, a obie walki babek były tylko po prostu niezłe. Cała reszta była albo słaba, albo z mocno niewykorzystanym potencjałem i olewczym bookingiem. Chciałbym dać więcej, ale jak na AEW to oceniam to na 2,5/6 i jestem mocno rozczarowany tą galą.

Edytowane przez -Raven-

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

• Reputacja:   17

Mi się gala podobała i zasługuje na dużo więcej niż to co jest teraz, (6.59) widząc tą ocenę myślałem ze będzie tragedia, a podczas oglądania miło się zaskoczyłem . Dla mnie 8/10

dwie ostatnie walki kozackie! topka AEW,  Blackjack też spoko :)  Cassidy :serce: Jade Cargill dało się w końcu oglądać, dobrze rozpisana walka. Reszta walk średnia ( i tak dalej lepsze niż najlepsze z wwe ;) , ale te wymienione  4 BOMBA !! 

Oceny AEW Double or Nothing 2023:

Spoiler

- Cagematch.de - 6.58/394 głosów. 

- WON:

• thumbs up: 232.
  • thumbs down: 34.
  • in the middle: 104.

Cagematch.de Rating: 7.20 based on 420 votes. / WON: ****1/4 

AEW International Title 21 Man Blackjack Battle Royale Match

Cagematch.de rating: 3.73 based on 406 votes. / WON: ***1/4 

Unsanctioned Match (Special Enforcer: Sabu)

Chris Jericho vs Adam Cole

Cagematch.de rating: 6.38 based on 372 votes. / WON: **** 

AEW World Tag Team Title Match (Special Referee: Mark Briscoe)

FTR (Cash Wheeler & Dax Harwood) (c) vs Jay Lethal & Jeff Jarrett 

Cagematch.de rating: 6.84 based on 398 votes. / WON: ***3/4 

AEW TNT Title Ladder Match

Wardlow (c) vs Christian Cage

Not eligible for the matchguide: match length < 5 minutes. 

AEW Women's World Title Match

Toni Storm (w/Ruby Soho & Saraya) vs Jamie Hayter (c)

Cagematch.de rating: 5.81 based on 343 votes. / WON: ***1/4 

AEW World Trios Title Open House Match

The House Of Black (Brody King, Buddy Matthews & Malakai Black) vs Billy Gunn & The Acclaimed (Anthony Bowens & Max Caster) 

Cagematch.de rating: 5.44 based on 327 votes. / WON: **3/4 

AEW TBS Title Match

Jade Cargill (c) vs Taya Valkyrie 

Not eligible for the matchguide: match length < 5 minutes.

AEW TBS Title Match

Kris Statlander vs Jade Cargill

Cagematch.de rating: 9.01 based on 550 votes. / WON: ****3/4 

AEW World Title Four Way Match

MJF (c) vs Darby Allin vs Jack Perry vs Sammy Guevara 

Cagematch.de rating: 8.87 based on 540 votes. / WON: *****

Anarchy In The Arena Match

Blackpool Combat Club (Bryan Danielson, Claudio Castagnoli, Jon Moxley & Wheeler Yuta) vs The Elite (Adam Page, Kenny Omega, Matt Jackson & Nick Jackson)

Galę obejrzałem kilka dni temu i generalnie oglądało się przyjemnie. Ostatnio mało mam czasu na wrestling, także pewnie odbicie od tematu zadziałało pozytywnie jeżeli chodzi o odbiór show. W każdym razie, gala miała zupełnie inny feel od poprzednich ppv. Niektóre walki miały build up robiony na kolanie (Cage/Wardlow) czy po prostu na papierze były skazane na średniaki (FTR/Jarrett & Lethal). 

Średnio kręci mnie wygrana Kris Statlander i ubicie streaku Cargill. Raz, że to spore ryzyko, bo nowa mistrzyni może wkrótce znów się połamać, a także Cargill pasowała mi w tej roli. 

4 Way filarów AEW świetny. Dobre patenty z rozdawaniem finisherów swoich mentorów i wykończenie Allina przez MJF po raz kolejny w upokarzającym stylu. Gdyby build up do tego spotkania był chociaż w połowie tak dobry jak ta walka, to ominęłoby nas sporo średniej jakości tv. 

Main event był super, ale nigdy bym mu piątki nie dał. Za dużo problemów technicznych - kamera nie potrafiła nadążyć za akcją i kilka razy gubili się również sami komentatorzy nie wiedząc co się dzieje. Pomijając ten fakt, działo się oczywiście sporo i ogarnęli kilka kreatywnych spotów. Fajne wyautowanie gościa na wokalu i dobry motyw z tym eksplodującym superkickiem. Szkoda, że użyli tego tylko raz. Końcówka sztos. Takeshita i Callis to złoto i czeka nas prawdziwy banger gdy dojdzie w końcu do jego walki z Kenny'm. Również dobry patent, że przyłożenie zdobył najmniej znany z BCC, Wheeler Yuta.