Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

WWE vs reszta - dyskusja o konkurencji

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   2
  • Status:  Offline
  • Styl:  Jasny

Zauważyłam, że w wątku o Payback 2016 (viewtopic.php?p=291001#p291001) wytworzył się pewien temat, który niewiele ma wspólnego z ową galą, ale wywołał on sporą dość dyskusję na forum. Otóż chodzi właśnie o rynek wrestlingowy, czyli to, co mniej więcej podałam w tytule.

Jak wygląda owy rynek wrestlingu? Czy WWE posiada faktycznie taki monopol, jak twierdzą niektórzy? Czy jednak powinien się bać mniejszych federacji?

Niedawno doszło do wielkiej "czystki", czyli zwolnień w federacji. Wiadomo już, że federacja GFW pozyskała Zeba Coltera oraz Hornswoggle'a, a przynajmniej wzięła ich na galę tworzoną wspólnie z WrestlePro. Czy wezmą ich na stałe? Czy inne federacje też przyjmą owych zwolnionych do siebie? Czy tak mogą się wybić, dzięki nowym nabytkom.

Ogółem ten wstęp jest z dupy, a sam wątek powstaje, by kontynuować daną dyskusję, jaka się wytworzyła pod WWE Payback 2016.

Enjoy enjoy.gif

Edytowane przez Gość

75137960457081728a67d7.jpg

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IOOT_DZIKO

2

• DonCarlos

1

• LoboTaker

1

• Entharios

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   9
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  BGZ

Na wstępie chciałem zaznaczyć, że miałem już napisany post i Operę mi wywaliło, w związku z czym cały post poszedł się kopulować.

Druga rzecz to mała uwaga ode mnie.

Dawniej, kiedy na forum był trochę większy ruch, to co zrobiłaś Lobo, to było jedyne, słuszne działanie. Kiedy w jakimś temacie dyskusja schodziła na boczne tory, zakładało się nowy topic, a moderator przenosił posty, po czym kontynuowaliśmy nasze wywody. Także sama inicjatywa w 100% słuszna, ale zawsze jest jakieś ale. Obecnie ulica BGZ raczej zakorkowana nie jest, w związku z czym każda dyskusja jest na wagę złota. Jeśli już w jakimś temacie pojawiła się wymiana zdań, w sumie należało ją zostawić tam i dać jej żyć własnym życiem, mimo iż nie była na temat. To co zrobiłaś Lobo, niestety przy obecnym obciążeniu forum daje szanse na to, że oba tematy umrą śmiercią internetową. :roll: Miejmy nadzieję, że tak nie będzie.

Ja osobiście doceniam każdy nowy temat w dyskusjach na forum w tych ciężkich czasach, toteż poczułem się w obowiązku odpowiedzieć w tym temacie, by nie umarł po pierwszym poście. ;)

Czy WWE posiada faktycznie taki monopol, jak twierdzą niektórzy? Czy jednak powinien się bać mniejszych federacji?

Tak, nie.

Tak - WWE posiada już od dawna grubo ponad 90% udziału w ogólnoświatowym rynku wrestlingu.

Nie - WWE nie musi obawiać się mniejszych federacji, ale nie zmienia to wcale faktu, że po co ryzykować ich nagły rozwój. Korzyści są jednostronne w kierunku WWE. Tutaj już nie będę się rozwodził, bo przyjdzie Carlos i napisze, że moje postu są jak wypracowanie na maturze :lol

GFW pozyskała Zeba Coltera oraz Hornswoggle'a

O kuFa! :shock: No to Vince teraz dopiero gryzie pazury, GWF na dniach ratingowo będzie ścigać się ze Smackdown! Po pozyskaniu takich tuzów =)) Colter powinien na tym swoim wózku objeżdżać dookoła ring jak Taker w dawnych latach. Do tego rock'owa muzyka i mamy nowy gimmick "American Old Ass".

Czy inne federacje też przyjmą owych zwolnionych do siebie?

Takie TNA takim Sandow'em nie powinni pogardzić, ale pytanie brzmi czy ich na niego stać. Wedle ostatnich doniesień Young i Roode odeszli z TNA, bo fedka wisiała im całkiem konkretne sumy. Mój garaż z blachy trapezowej, w którym trzymam kosiarkę wygląda bardziej okazale niż ich obecna siedziba główna. Czy wobec siedzenia w kurniku, stać ich na kogokolwiek ? Choćby z KPW ? :8

PS.

13saeo.jpg

915802072594e34bce782c.jpg

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

GWF na dniach ratingowo będzie ścigać się ze Smackdown!

O ile będą kiedyś w tv. Bo z tego co wiem to nagrywają gale na bieżąco, mają już chyba rok za sobą, a nikt nie widział ani jednego odcinka :waving:

Czy inne federacje też przyjmą owych zwolnionych do siebie? Czy tak mogą się wybić, dzięki nowym nabytkom.

Powiedzmy sobie szczerze - WWE nie zwalnia osób na których ktoś inny mógłby się wybić. WWE zwalnia tych na których nie ma pomysłu, ani ochoty. Nie róbmy sobie żartów, ale czy naprawdę ktoś wierzy że gwiazdy takiego kalibru jak Sandow czy Barrett przyciągną do konkurencji więcej niż tuzin osób każdy? Swoją szansę na jakiś kozacki kontrakt miał swego czasu Cm Punk, oczywiście to wciąż nie byłby transfer wszech czasów, ale prawdopodobnie dałby swojemu nowemu pracodawcy poczucie bezpieczeństwa na rynku.

Taki Rey Mysterio chociażby czyli najpopularniejszy luchador na świecie, idol 7latków, jedna z najbardziej rozpoznawanych postaci WWE, w chwili obecnej pracuje dla Lucha Underground. Czy jest o tym głośno? Nie. Czy ściągnął tam miliony fanów? Nie. Jasne, ratingi pewno podskoczyły, fedka była w stanie poszerzyć swój zasięg poprzez dogadanie kilku dealów w necie, ale to wciąż jest dalekie od jakiejś wielkie rewolucji. GFW może się połączyć z TNA, ściągnąć cały ten zastęp zwolnionych "gwiazd" a i tak ich starania będą znaczyły tyle co pierd na wietrze przy machinie WWE.

Takie TNA takim Sandow'em nie powinni pogardzić, ale pytanie brzmi czy ich na niego stać. Wedle ostatnich doniesień Young i Roode odeszli z TNA, bo fedka wisiała im całkiem konkretne sumy. Mój garaż z blachy trapezowej, w którym trzymam kosiarkę wygląda bardziej okazale niż ich obecna siedziba główna. Czy wobec siedzenia w kurniku, stać ich na kogokolwiek ?

Utknąłeś trochę w dawnych czasach gdy TNA było jeszcze brane na serio. Dzisiaj to wygląda raczej tak

2016-05-06-total-nonstop-nxt.jpg

• Reputacja:   9
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  BGZ

O ile będą kiedyś w tv.

Złote czasy jak fani TNA pultali się w każdym wątku na forum jak to TNA ruszy marszem na WWE i przegoni SD! w oglądalności. Ja pamiętam nawet ludzi, którzy twierdzili, że Hoganowska zmiana 6 kątów na 4 to świeżość dla fedki =)) Już nie wspomnę o tej genialnej dyskusji, jak to pas skośnookich jest bardziej prestiżowy niż pas u Vince'a i spółki. Jarret dał już upaść jednej fedce. Nic nie wskazuje, by kolejna osiągnęła sukces większy niż gala KPW w Zapiecku Kolonia na dniach gminy czy święcie sołtysa.

WWE zwalnia tych na których nie ma pomysłu, ani ochoty

Prędzej ochoty. Pomysł zawsze by się znalazł tylko trzeba zaangażowania i pracy wielowątkowej. Ja gdybym był zwierzchnikiem bookerów - podzielibym ich przynajmniej na 3 grupy: main event, mid card i low card. Każda grupa byłaby odpowiedzielna za dany szczebel i związane z nim postaci. I każda byłaby z postępów rozliczana.

Dlaczego tak ?

A no dlatego, że mam wrażenie, iż obecnie cały kreatywny team siedzi na JEDNYM feudem w main evencie, podczas gdy reszta karty jest dopisywana na kolanie.

- O! Tutaj brakuje nam 5 minut po reklamie, żeby Roman mógł namoczyć włosy!

- Ok! Dajmy R-Truth vs. Wózek Zeb'a Colter'a

- Super! Fh***j zabawne!

Utknąłeś trochę w dawnych czasach (...)

Utknąłem całkiem ;) Ale to żadna tajemnica i wszyscy zainteresowani (policzalne na palcach u ręki sapera) o tym wiedzą ;)

915802072594e34bce782c.jpg

• Reputacja:   1
  • Styl:  Klasyczny

GWF na dniach ratingowo będzie ścigać się ze Smackdown!

O ile będą kiedyś w tv. Bo z tego co wiem to nagrywają gale na bieżąco, mają już chyba rok za sobą, a nikt nie widział ani jednego odcinka :waving:

http://www.globalforcegold.info/ jak zobaczyłem to od razu straciłem nadzieje na debiut GFW w tv.

Co do ogólnej konkurencji dla WWE w postaci jakichkolwiek indysów, to chyba idealnie ukazuje je wypowiedź Joe Koffa (ROH), który stwierdził, że podbieranie przez WWE zawodników z ROH to zaszczyt dla federacji. Czemu WWE miało by z czymś takim walczyć? Mają darmowe rozwojówki, a i tak każdy, no prawie każdy podpisze z nimi kontrakt nawet na słabych warunkach, bo dają możliwość rozwoju. Jakiś czas temu w ramach rozmowy o kontraktach Nakamura, Stylesa itd, Meltzer wspominał między innymi o tym, że Owens początkowo zarabiał w NXT mniej niż na scenie indy. Ciężko też w obecnej sytuacji stwierdzić na czym ta konkurencja miałaby polegać. Ratingi? W Stanach mamy poza WWE trzy tygodniówki. Impact leci na kanale z telenowelami i nie notuje nawet połowy oglądalności RAW, ROH leci, bo czemu Sinclair miało by nie puszczać swojej marki u siebie w telewizji, a Lucha Underground po każdym w sezonie może w zasadzie nagle zniknąć z anteny. Jeżeli chodzi o ppv to też nie mają się już o co obawiać, bo jest network i przedłużanie co pół roku. Nie odnotowują może tyle ile sobie zakładali, ale jest ok. Jeśli chodzi o sprzedaż biletów to niedawno był news, że wszystkie RAW po Wrestlemani były w 100% wyprzedane. Ja tu nie widzę miejsca na jakiekolwiek wątpliwości co do monopolu WWE. A co do tych ostatnio zwolnionych to poza Barrettem, który powinien ściągnąć pełną salę na galę jakiejś brytyjskiej fedki, to z resztą raczej będzie ciężko.