Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Zawodnicy na dopingu...

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   9
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  BGZ

wP2octs.jpg

Mam dla was taki dosyć luźny, a jednocześnie poważny temat. Oglądamy wszyscy wrestling. Jedni jedynie mainstream - WWE, inni coś niezależnego. Jedni od niedawna, drudzy od wczesnych lat 90-tych, może i dłużej. Wszyscy jednak jednej rzeczy jesteśmy pewni - sterydy, środki anaboliczne i farmakologia - obecne są w tym 'zawodzie' dłużej niż większość z nas jest na świecie.

Skąd o tym wiemy ? Oczywiście nie są to tylko jakieś tam nasze przypuszczenia. Liczne wywiady, badania i sami zawodnicy przyznający się do tego czy innego środka. Podobnie jak liczne przykłady ogromnych efektów ubocznych, które obserwowaliśmy na przestrzeni lat. Od małego kalibru tj. wysypki, rozstępy - przez większy kaliber tj. wybrzuszenie, rozchodzące się mięśnie brzucha - aż do największego kalibru czyli problemy psychiczne, depresja, agresja. Najgorsze przypadki kończące się śmiercią danego zawodnika, najczęściej w młodym wieku.

W tym temacie (jeśli się rozwinie i nie umrze) z pewnością pojawią się konkretne przykłady, jednak na wstępie nie będę operował na konkretnych nazwiskach. Moim celem podczas tworzenia tego tematu, była inna strona problemu dopingu w wrestlingu. Ciemną stronę, o której wspomniałem wszyscy znamy. Ogólnie jest to mocna tajemnica poliszynela. Natomiast wrestling z uwagi na swój teatralny charakter, kreował i nadal próbuje kreować idoli, bohaterów i wzory dla kolejnych pokoleń. Niegdyś biegający z flagą Hogan, 'straight edge' CM Punk, 'never give up' John Cena itd. Z osobistego doświadczenia pamiętam, że jako 15-letni chłopak, który powrócił do wrestlingu, po przerwie od dzieciństwa - byłem w tych naoliwionych panów zapatrzony jak w obrazek. Imponowała siła, szybkość i przede wszystkim sylwetka. Fan dąży do tego, by upodobnić się jak najbardziej do swojego idola (ehh...5 lat odkładania na motocykl, żeby być jak Undertaker :lol ). Tutaj pojawia się problem dopingu i świadomości tego, że większość z nas nie ma szans dogonić swoich bohaterów i popisać się takimi wyczynami jakie na co dzień wyprawiają na ringach.

No i tutaj temat właściwy. Pogadajmy sobie dwutorowo.

Rzecz pierwsza - twoje ogólne zdanie dot. dopingu w WWE i pozostałych federacjach. Uznajesz to za normę i generalnie olewasz ? Jesteś przeciwny, ale masz też argumenty za ? Jeszcze inne stanowisko ? W końcu wrestling nie jest sportem rywalizacji, gdzie doping da przewagę nad osobą naturalną. A może ?

Druga sprawa - twoje zdanie dot. kreowania fałszywych wzorców - siły, sylwetki czy czasu w jakim do takich efektów zawodnicy dochodzą. Nastoletni fani, którzy chłoną swoich idoli jak gąbka wodę, zachęceni do sportu, rzucają go szybciej niż zaczęli - niezmotywowani brakiem takich czy innych efektów.

Zapraszam do dyskusji zarówno luźnej jak i poważniejszej.

915802072594e34bce782c.jpg

• Odpowiedzi 9
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IOOT_DZIKO

4

• DonCarlos

2

• mateusz8721

1

• chainsaw

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Myślę, że tak jak napisałeś, we wrestlingu nie ma prawdziwej rywalizacji, więc w przeciwieństwie do innych sportów, raczej nie widzę powodów, dla których szprycowanie się miałoby być czymś dyskwalifikującym. Co do fałszywych wzorców - można to obrócić w drugą stronę. Żaden face fedki nie dotarłby do takiego dużego grona potencjalnych odbiorców i nawet hejtowany Cena czy Bryan nigdy nie mieliby szansy wpłynięcia na masę ludzi, gdyby ktoś kiedyś nie dał im szansy w tym biznesie, na największych scenach. To jest miecz obusieczny. Nigdy nie będziemy mieli pewności, czy "nasz bohater" ma w sobie cokolwiek z bohatera, czy po prostu ma ładną buźkę i dobrze się czuje w tej roli.

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Druga sprawa - twoje zdanie dot. kreowania fałszywych wzorców - siły, sylwetki czy czasu w jakim do takich efektów zawodnicy dochodzą. Nastoletni fani, którzy chłoną swoich idoli jak gąbka wodę, zachęceni do sportu, rzucają go szybciej niż zaczęli - niezmotywowani brakiem takich czy innych efektów.

Wydaje mi się jednak że większość takowych fanów ma jednak świadomość że nie są to efekty naturalnego treningu i trzeba na to patrzeć z przymrużeniem oka niczym na wyczyny bohaterów którymi jarali się 10 lat wcześniej jak Superman czy inny Thor. Te fałszywe wzorce biją nas po oczach z każdej strony i naprawdę nie sądzę żeby ktoś to brał stricte na poważnie za wyjątkiem naprawdę młodych fanów.

A sam doping mi absolutnie nie przeszkadza. Jeśli ktoś jest na tyle zdesperowany żeby sięgać po igłę, szczególnie dzisiaj gdy "look" nie jest już tak istotny jak 15 lat temu to jest to tylko jego sprawa. Wciąż wydaje mi się że wygląd jest jednak sprawą drugo, jeśli nie nawet trzeciorzędną i bez odpowiednich umiejętności aktorskich i pokładów charyzmy nie zrobisz kariery nawet jeśli Vince będzie Cię usilnie pushował, zakładał Ci wypchaną kamizelkę żebyś wyglądał jeszcze lepiej i wkładał niebieskie kontakty dla bardziej aryjskiego wyglądu.

Poza tym ta obsesja na punkcie wyglądu wydaje się tylko sprawą WWE ze względu na zamiłowanie McMahona do dużych bicepsów. W innych federacjach brak sześciopaka nigdy nie stanął nikomu na drodze do kariery, a nawet i w Vincolandzie zawodnicy bez szczególnego wyglądu potrafili się przebić na szczyty. Bryan, Punk, Eddie, Benoit, Jericho, HBK, Hart czy Dusty Rhodes.

Sprawa sterydów w wrestlingu to dla mnie coś takiego jak operacje plastyczne w Hollywood. Róbta co chceta do woli, ale najczęściej wcale na tym nie zyskujecie tylko wręcz przeciwnie. Zaczynacie wyglądać śmiesznie.

Te fałszywe wzorce biją nas po oczach z każdej strony i naprawdę nie sądzę żeby ktoś to brał stricte na poważnie za wyjątkiem naprawdę młodych fanów.

Właśnie tych miałem na myśli. "Stary" fan to już nie jest materiał, który można kształtować. To jest już On/Ona z wyrobioną opinią, którą często ciężko podważyć nawet mocnymi argumentami. Natomiast Vince cały czas celuje w nastolatków. To oni z uwagi na merchandising są głównym targetem federacji. Przecież takie charaktery jak nie poddający się John Cena nie są kierowane do nas, starych wyjadaczy, którzy rzygają takimi postaciami. Jakbym miał dzisiaj znów <15 lat - nie ma bata, żebym nie uległ takim sytuacjom, jak ta, w której Janek Cena bierze na barki Show'a i Edge'a czyli ponad 300 kilogramów. Młody człowiek analizuje to w prosty sposób. Facet jest ewidentnie mniejszy od reszty byków biegających po firmie plus ma świetną rzeźbę i idealnie fotogeniczną, kwadratową buźkę. Nic tylko obierać sobie za wzór i naśladować. Niewesoło zrobi się po 2-3 latach, kiedy sfrustrowany nastolatek przejrzy na oczy. Najprawdopodobniej rzuci ćwiczenia na rzecz nowej konsoli czy innego fejsgówna - oczywiście jeśli wcześniej nie zrobi sobie krzywdy walcząc z ciężarami nie ze swojej ligi.

Poza tym ta obsesja na punkcie wyglądu wydaje się tylko sprawą WWE ze względu na zamiłowanie McMahona do dużych bicepsów. W innych federacjach brak sześciopaka nigdy nie stanął nikomu na drodze do kariery, a nawet i w Vincolandzie zawodnicy bez szczególnego wyglądu potrafili się przebić na szczyty. Bryan, Punk, Eddie, Benoit, Jericho, HBK, Hart czy Dusty Rhodes.

Przykład ostatnich newsów dot. Brauna Strowmana pokazuje, że tendencja do promowania za giant-look nadal żyje i ma się dobrze . ;) Oczywiście na dzień dzisiejszy w pojedynku utalentowanego Kevina Owensa i zielonego Brauna Strowmana - obaj wiemy Carlo, kto wygrywa.

Zacytowałem ten fragment z innego powodu. O ile co do Daniela i Punk'a przyznam, że doszli wysoko bez specjalnej sylwetki (poniesieni przez fanów, ale to już inna para kaloszy) - o tyle Eddie, Benoit czy HBK - to nazwiska, które śmiało mogą być wizytówką tematu do dopingu Vincelandzie. HBK przyznał się chyba w którymś z wywiadów. Poza tym w latach 90-tych Shawn wyglądał genialnie. Z pewnością lepiej niż Cena obecnie. Eddie jak powszechnie wiadomo ładował w siebie aptekę konkretnych rozmiarów. Na samym dole mojej wypowiedzi - obrazek - jedno z setek porównań z internetów. Komentować tej fotki szczególnie nie trzeba. Co do Chris'a - to tutaj już stuprocentowo komentarz jest zbędny. Jako ciekawostkę dodam jednak, że czytałem kiedyś w artykule dot. rekordów zawodników wrestlingu, że 100-kilowy Benoit wyciskał na klatkę okolice 210 kilogramów. Tutaj też powinienem komentarz zostawić do osobistego przemyślenia.

A tutaj fotka, którą chyba większość z was zna b.dobrze:

837155-fa63eca0-c118-11e3-b362-fbc371d40a1d.jpg

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Nic tylko obierać sobie za wzór i naśladować.

Tak właściwie to myślałem raczej o fanach poniżej 10 roku życia. Nie wiem, może przeceniam inteligencję przeciętnego 13 latka, ale wydaje mi się że przez wzgląd na to że cały biznes jest ustawiany to całość odbieram z przymrużeniem oka. Jak na moje takie bycie zawiedzionym że po pół roku treningów na sucho nie ma się siły Janka to jest tylko o krok od rozczarowania kiedy okazuje się że kontrolowanie piorunów nie jest tak łatwe jak pokazuje Undertaker, a może i nawet kupowania tych całych "buried alive". Stąd moje porównanie do Supermana, jestem przekonany że takie bajki może kupić mój 5 letni siostrzeniec, ale za 10 lat będzie miał więcej wątpliwości podchodząc do rzeczy które zobaczył w tv.

o tyle Eddie, Benoit czy HBK - to nazwiska, które śmiało mogą być wizytówką tematu do dopingu Vincelandzie.

Taa, tego Eddiego i Chrisa to wpisałem trochę z rozpędu. Jeśli idzie za to o Michaelsa to osobiście nie przypominam sobie by wyglądał jakoś tak naprawdę mocno. Jakby nie patrzeć gdy ktoś mówi o sterydach to pierwsze skojarzenie to przepompowany typek który jest o dwa kroki o zawału serca. Możliwe że masz trochę lepsze info czy rozeznanie w temacie, aczkolwiek okiem laika Shawn nigdy nie podpadał tak bardzo. Wyglądał naprawdę dobrze, ale przy tym jednocześnie był zawsze dosyć smukły co mogło sprawiać wrażenie "naturalności". Tak jak chociażby Orton który wygląda świetnie, a przy swojej sylwetce wygląda dużo "zdrowiej" niż napięty i przekoksowany Janusz.

• 1 miesiąc temu...

W SB oczywiście niechcący postał wątek, który można by było doczepić do tego tematu.

Załóżmy, że WWE zaostrza politykę wellnes i rzeczywiście eliminujemy doping z naszej ulubionej rozrywki sportowo-telewizyjnej.

Jak uważacie, których zawodników oglądalibyśmy dalej ?

Odpowiadając na pytanie, Owens, Henry, chwila namysłu, Neville, hmm. Owens

sig.png

Sami zawodnicy... hmhm Owens, Henry, Big Show? Neville pewnie też, być może Rollins i Lunatyk. Z NXT to Joe i Balor, ale do tego ostatniego pewny nie jestem.

Jeżeli byśmy dorzucili jeszcze do puli płeć piękną, to pewnie wszystkie poza... Natalyą? Może Tamina by jeszcze podpadła pod to.

hqdefault.jpg

A więc według was Neville utrzymałby posadę? ;) Z deka wątpie. To, że chłopak jest niski i przy kobyłach typu Kane wygląda na konusa, to nie znaczy, że nie jest rozbudowany. Z resztą fotka wyżej powinna mówić sama za siebie. Zbudował kawał ładnej masy mięśniowej.

Mark Henry? Chcecie przez to powiedzieć, że strongman, sztangista, facet, który wygrywał zawody u wujka Schwarzenegger'a a wolnej chwili przyciągał ciężarówki nie usiadł nigdy na igle innej niż świerkowa ? Fakt, że facet nie ma kaloryfera, a dorodny bojler też nie do końca zaświadcza o jego "czystości".

Gdyby dalej był czynnym zawodnikiem na 99% obstawiłbym Danielsona. Spokojnie mógłbym obstawić też Tyler'a Breez'a. Zastanowiłbym się nad Wyatt'em.

Dodano:

Znalezione przed momentem a propo wcześniej wzmianki o HBK:

Michaels was a casualty of the program, suspended in September 1993 after testing positive for steroids. Though he never admitted to any culpability, HBK was stripped of the Intercontinental Championship and taken off of television.

Źródło: http://whatculture.com/wwe/18-things-ww ... els?page=5

• 6 miesięcy temu...

hmm tak się wbije w temat doping to nie tylko sterydy ale i nawet ooo odżywki może przesadzam ale chodzi mi o HMB Kreatynke itp normalnie w jakiś tam ilościach u nas w ciele występują wiadomo trenując trzeba jakoś regenerować ale jakbyś miał to robić samym jedzenie to ło matko ;)zwłaszcza przy wrestlingu

myślę ze gdyby nie sterydy to ponad połowa z nich by nie wytrzymała na ringu ...

obejrzyjcie sobie taki program "Wiecej,mocniej,szybciej" czy jakoś tak tam jest o sterydach ogólnie