Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Polski Wrestling

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

IIL prosił by założył temat, to zakładam.

Piszcie jakie macie oczekiwania, co wam się podoba, a co was irytuje.

Ja chodzę tylko na gale http://kpwrestling.pl w Gdańsku.

Produkt http://maniaczonewrestling.pl/ oglądałem tylko na youtube.

Jak byłem na DDW House Show w maju 2014, na który wstęp był wolny, to załamałem się dwa razy.

1. jak zobaczyłem, kto przyszedł - na około 60 osób tylko 3 osoby i ja udzielają się na polskich forach wrestlingowych, oraz oglądają WWE i inne federacje regularnie.

2. Jak zobaczyłem walki - liczyłem na PWG, a to był podstawowy wrestling.

Potem, mocno obniżyłem swoje kryteria i już aż tak dużo rzeczy mnie nie irytuje w Polskim Wrestlingu, bo on tak naprawdę raczkuje.

Z tego co zauważyłem, to publika w Trójmieście składa się z laików, którzy nie mają praktycznie żadnych oczekiwać względem poziomu walk i chcą jeszcze za to zapłacić.

Nadal na galach nie da się zarobić, dlatego są głównie robione za pieniądze sponsorów i po to by więcej osób chciało zapisać się do szkółki.

Dla niektórych ludzi to jedyna szansa, by zobaczyć wrestling na żywo oraz żeby go trenować.

Ja bym sobie życzył, by w Polsce było więcej szkół pro wrestlingu z bardziej doświadczonymi trenerami, ale na to nie ma szans, bo Polska to bardzo trudny rynek dla wrestlingu.

Nikt tu nie przyjedzie i nie zrobi gali z gwiazdami indy wrestlingu, bo to dla niego się zakończy finansową katastrofą.

Kiedyś z Schoopem gadałem o tym "czy jakby na jakiejś gali indy wrestlingu w Polsce był Rey Mysterio, to ile osób by przyszło?". Kurczak wątpił, by przyszło 500 osób.

Z tego co czytałem, to chyba WWE nie wypełniło całe Torwaru, a na następny ich live event w naszym kraju pewnie i tak przyjedzie mniej osób niż w tym roku.

ZNAJOMY ZBIERA PIENIĄDZE NA OPERACJE NIENARODZONEJ CÓRECZKI. WESPRZYJCIE GO JAK MOŻECIE.

http://siepomaga.pl/sercezosi

http://facebook.com/niestandardowesercezosi

P.S.

• Odpowiedzi 3
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• lygrys

3

• IIL

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   993
  • Urządzenie:  Windows

Dyskusja wyszła w sb i przenoszę tutaj poprzednie wpisy, by do wszystkiego się ponownie nie ustosunkowywać:

(...)

@lygrys - z pustego salomon nie naleje. Ludzie, którzy szkolą tych adeptów sami powinni przejść najpierw odpowiednie przeszkolenie...
@IIL to ile według Ciebie powinni walczyć na niezależnej scenie? Według mnie podstaw Kamil Aleksander i Piękny Kawaler są wstanie nauczyć, z polaków zagranica mają szanse się wybić tylko kobiety, bo faceci są za niscy.
Omówiłbym temat szerzej w dyskusjach, ale skoro jesteśmy na chacie... To Aleksander i Kawaler też już są trenerami? Lol. Drabinka od Dona Roida idzie w dół. Najpierw do Polski przyjechał wielce doświadczony wrestler ze Stanów Zjednoczonych - z takim o to doświadczeniem: http://www.cagematch.de/?id=2&nr=1902&page=4 "Nauczył" Jędrusia Bułeckę tego, co umiał i fala poszła dalej. Potem następni po świetnych "dyplomach" uczą dalej tej profesji. Gale potem stoją na żałosnym poziomie, niekompetentne osoby uczą tej profesji dzieci i giną młode dziewczyny. oO

Bo pasja, wrestling, zabawa. Ale przecież w Polsce na wrestlingu nie da się zarabiać? Najpierw trzeba sobą coś reprezentować, by ludzie płacili prawdziwe pieniądze za bilet. Co ten Aleksander i drugi powinni zrobić? Udać się do wXw czy jakiejś szkoły z UK na kilka prawdziwych seminariów. Zainwestować w siebie trochę euro, zostać kimś, występować regularnie przed prawdziwą publiką i dopiero potem, na samym końcu, próbować uczyć innych ludzi.

IIL to w takim wypadku pierwszą szkołe i federacje pro wrestlingu w Polsce mielibyśmy za 20 lat. Don Roid założył DDW tylko dlatego, że poznał żonę w Stanach, potem wrócił z nią do Polski, założył tu rodzinę i nie miał czasu na walczenie poza naszym krajem. Z sprawdziłem jego wywiady i zauważyłem, że on o 2013 ciągle powtarza "nie mam czasu na prowadzenie szkoły i federacji DDW". Dlatego DDW/Teraz KPW tak naprawdę rozwija się od grudnia 2014. Poza tym na polski wrestling głównie przychodzą laiki, którzy oglądają WWE sporadycznie i nie mają żadnych oczekiwań jeżeli chodzi o poziom walk. Oni chcą tylko by face wygrał i sobie pochantować.

Polskimi Smartami nawet sali gimnastycznej nie wypełnisz, nawet jakby tam było PWG

Lepiej poczekać, niż prezentować to, co jest teraz. To dlaczego i czy on ma czas, czy go nie ma, nie jest istotą tego problemu. On po prostu się nie nadaje. Zabrał się za federację wrestlingową i wziął odpowiedzialność za trening ludzi - mimo iż moim zdaniem nie ma takich kompetencji. Jeżeli teraz niedoszli adepci będą uczyć niedoszłych adeptów, to naprawdę im współczuję. Polski wrestling miałby sens, ale trzeba sypnąć groszem. Wracając do poprzedniego wpisu - z pustego salomon nie naleje. W aktualnej sytuacji zawsze będzie to jedynie jedna z atrakcji jakiegoś wieśparty via MZW, bądź show pseudo profesjonalistów z DDW/KPW.

Pro wrestlingowi w Polsce brakuje ambicji. Ludzi, którzy naprawdę chcą to zrobić, a nie udają, że to robią by zadowolić 50 osób na widowni - bo przecież mamy w Polsce wrestling! Problemem jest fakt, że nie mamy wrestlerów, których warto oglądać. Problemem jest budżet - pasjonatów wrestlingowych, którzy z powodów finansowych zapewne mogą zdecydować się jedynie na trening w dwóch prosperujących aktualnie pseudo szkołach o wrestlingu. Pisałem o tym co nieco w przytoczonych wpisach wyżej. Drabinka jest prosta - Don Roid, mający za sobą mniej niż dziesięć występów w federacjach o których nikt nie słyszał staje się nagle tutaj autorytetem i otwiera federację i szkołę w Polsce. Mimo braku kompetencji przekazuje te wiedzę (o wątpliwej jakości) swoim adeptom. Chwilę później niejaki Jędruś Bułecka wyłamuje się z federacji DDW i jak to w Polsce - dzieli. Także w jednej szkole uczy niedoszły nauczyciel, a w drugiej ktoś, komu tę "wiedzę" przekazał. lygrys przytoczył wyżej, że Roid już nie uczy i niejacy Aleksander i Kawaler, bodajże dwie topowe 'gwiazdy' tego DDW/KPW biorą się aktualnie za 'nauki'. Moim zdaniem - porażka. Ale takie są tutaj realia. Czy lepiej robić coś na o***l, niż nie robić w ogóle? Myślę, że lepiej nie robić w ogóle, ale to ich sprawa i czas. Niech robią, co chcą, ale ja osobiście - mimo iż oglądam wrestling od ponad 15 lat i od dawna czekam na takie wydarzenia w Polsce - na to nie spojrzę.

Dlaczego brak tu ambicji? Każda, szanująca się osoba, która chce coś w tym osiągnąć, powinna zarobić trochę kasy i spróbować nauczyć się czegoś zagranicą. Szkoła wXw ma dobre opinie i co chwilę odpala jakieś seminaria. Podobnie popularne fedy w UK. Drogo? Bo w ojro czy funtach? owszem, trzeba w to zainwestować i włożyć coś więcej. Zarobić najpierw, by później zainwestować w siebie. Niestety, pochodzimy z Polski. Nie mamy tradycji wrestlingowej. Weterani, którzy osiągnęli coś w Stanach, to wrestlerzy minionych epok.

Brak ambicji u "promotorów", którzy tylko udają, że robią wrestling i nie traktują tego poważnie. Gdyby traktowali to serio, to znaleźliby wiele sposobów na to, by taki event wypromować. Jeżeli ktoś myśli, że organizując gale na zadupiu przekona mnie do tego, żeby tam pojechać, to się grubo myli. Dlaczego Vince McMahon odbił inne terytoria? Geniusz, owszem, ale poza tym jego działką był Nowy Jork. Tłumy ludzi. W Polsce gale powinny być organizowane w łatwo dostępnych miejscach i w wielkich miastach - Warszawa, Kraków, Wrocław, Śląsk. Bez obrazy do innych rejonów Polski, ale to tam są największe szanse na ogarnięcie dobrej widowni. Co jeszcze?

Korzystać z okazji. Gdy WWE jest w Polsce i robi gale w Gdańsku, Łodzi bądź Warszawie i ściąga swoje tłumy, to wysilić się i zabookować jakąś salę dokładnie tego samego dnia w tym mieście i zrobić event w południe.

Ile razy AJ Styles i tony innych gwiazd występuje w Niemczech, czy UK? Czy oni nie widzą, że to wszystko działa płynnie? AJ Styles w piątek występuje w Londynie, sobotę dla wXw w Oberhausen i zapewne oba te fedy składają się na transport. Ogarnąć kiedy takie coś ma miejsce i spróbować uknuć deal, że dorzuci się 1/3 za jego transport i mieć go na niedzielę. Opcji jest wiele.

Dopóki jednak nie będzie jakiejś bazy utalentowanych wrestlerów zdolnych do zrobienia czegoś w ringu - tj. ambitnych, nauczonych w prawdziwych szkołach - to nawet gala z Mysterio nie ściągnie większej ilości ludzi, bo undercard też jest istotny i wypchanie go kłodami z MZW/KPW nie wróży dobrej sprzedaży biletów. Podobnie - tak długo jak nie znajdzie się ktoś, kto potraktuje to poważnie i w promocję i całą maszynkę zainwestuje ciężkiego grosza - nic się nie zmieni. Dalej będą "federacje wrestlingowe", które bawią się hobbistycznie w wrestling i "wrestlerzy", którzy udają, że... udają. O dziwo udowadniając, że i tak można. oO

Z tego co zauważyłem w Polsce wrestling trenują marki, które oglądają tylko WWE - cześć z nich dorabia sobie teraz zagranicą i niektórych próbowałem przekonać by poszukali szkółki w okolicy. Do tego większość z nich rzadko przekracza 190cm wzrostu - przeciętny ma 180cm, więc mają małe szanse na osiągnięcie coś zagranicą.

Musieli by być takim Uhaa Nation/Apollo Crews (185cm/110kg), dlatego liczę na kobiety, bo im wrestling stawia mniejsze wymagania - z tego co słyszałem, HCW jest zainteresowany tylko polskimi wrestlerkami.

Może jak więcej dziewczyn przyjdzie na trening w Polsce i przekona się, ze ma do tego talent (że nie jest drewniana w ringu). to po pewnym czasie pojedzie zagranicę do innej szkółki pro wrestlingu?

Z tego co słyszałem, to nie tylko utytułowani wrestlerzy zakładają szkółki pro wrestlingu za granicą, według mnie Kamil Aleksander (główny trener w KPW)

Szkoła Wrestlingu KPW [3:31]

tIJ31S.gif

i Jędruś Bułecka mają całkiem niezłe doświadczenie jak na polskie warunki - Kamil ma ta przewagę, że jest lepszym wrestlerem.

Według są wstanie nauczyć podstaw. Poza tym wrestling to nie tylko high flying, Dalton Castle vs Silas Young średnią walkę potrafili obronić historią.

Ja osobiście wolę oglądać średnich wrestlerów z micskillsami niż techników - może dlatego nie jeszcze nie obejrzałem całego PWG BOLA.

Ludzie chodzący na polski wrestling też mają w dupie ROH, PWG , Evolve, NJPW i inne japońsko-meksykańskie dziwolągi, bo znają tylko WWE i im to wystarczy.

Na Polski wrestling idę po po gali mogą sobie swobodnie pogadać z wrestlerami i poczuć się, że są w pewnej wspólnocie.

Nikt w Polsce kasy nie da na jakiś no name'ów ze sceny niezależnej, której znają tylko osoby z for wrestlingowych, a jak oni jeszcze nie będą walczyć z polakami, to przyjdzie mniej osób niż 50.

Polacy to fani MMA, którzy gardzą takim udawanym gównem jak wrestling. Ich nawet Lucha Underground nie interesuje, a to praktycznie serial. Jedyne co mogłoby chwycić to polskie CZW, czyli tnące się noskille.

Maniac Zone Wrestling zapowiedziało, że 10.1.2016 w Głuchazach podczas WOŚP zostanie dokończona gala Champions War

https://www.facebook.com/events/186237075052001/

Jakiś czas temu producent hiphopowy Bober mnie pytał czy jest szansa w najbliższym czasie na galę polskiego wrestlingu w Katowicach albo w Sosnowcu, więc podesłałem mu link na PW.

ZNAJOMY ZBIERA PIENIĄDZE NA OPERACJE NIENARODZONEJ CÓRECZKI. WESPRZYJCIE GO JAK MOŻECIE.

P.S.

• 1 rok później...

Po gali KPW Godzina Zero wiemy już, że Kombat Pro Wrestling jest w stanie zgromadzić fundusze by zabookować na swoich galach wrestlerów z Wielkiej Brytanii, którzy chcą walczyć z polskimi wrestlerami.

Może nie są to gwiazdy, ale są bardziej doświadczeni i jak chcą walczyć z polakami to już jest coś.

Poza tym niektórzy z nich mają całkiem niezłe C.V. jak trener FINN BALORa

Jon Ryan

http://www.cagematch.net/?id=2&nr=4596&page=4

który na KPW Godzina Zero walczył z Robertem Starem.

Mika The Polish Punisher na gali KPW Godzina Zero, mówił mi że szkółka Kombat Pro Wrestling stworzyło w Polsce dobre warunki do nauczenia się podstaw, ale jak polscy wrestlerzy chcą rozwijać to muszą pojechać do szkółki w Wielkiej Brytanii, ale do takiej która jest stanie załatwić im booking.

Według niego wrestler naprawdę uczy się podczas walki z bardziej doświadczonym wrestlerem, treningi są tylko po to by nauczyć się podstaw i przygotować się do walki.

Justin Joy (MZW) i Damian Lambert (KPW) aktualnie mieszkają w Anglii i razem trenują w szkółce Kamikaze Pro (tam gdzie MIKA The Polish Punisher ma pas Kamikaze Pro Live Champion).

Krypto (MZW) najpierw pojechał do Niemiec by trenować w szkółce Next Step Wrestling, ale w końcu poszedł po rozum do głowy i aktualnie też mieszka w Anglii i chodzi do szkółki PROGRESS WRESTLING.

Jeżeli Polscy wrestlerzy chcą coś osiągnąć, to muszą jechać do Wielkiej Brytanii, ale jak wszyscy wyjadą zagranice, to nie będzie żadnych gal polskiego wrestlingu w Polsce.

Cześć musi się poświęcić i budować rynek na tej pustyni.

W 2017 Kombat Pro Wrestling ma organizować częściej biletowane gale niż raz na 2 miesiące. Jest na to szansa, bo ma za darmo (opłacaną przez Towarzystwo Przyjaciół Gdańska, które chce by w Gdańsku pro wrestling był tak bardzo popularny jak Catch Wrestling w tym mieście przed 1 wojną światową - na terenach aktualnej Polski popularniejszy był tylko w Łodzi) sale gimnastyczną w której organizuje mini gale o nazwie KPW Arena (5 walk, 2 godzinne show).

Najważniejsza gala KPW Godzina Zero ma być w klubie koncertowym B90 (po stoczniowa hala remontowa przerobiona na klub), a jest szansa na więcej gal w tym klubie niż raz w roku.

Jak KPW chce szybciej budować lokalny fanbase, to musi robić gale w miejscach gdzie można legalnie kupić alkohol - szczególnie jeśli swój produkt kieruje przeważnie do osób pełnoletnich.

Najbliższe gale polskiego wrestlingu:

[kpw]

? Styczeń - KPW Arena 5 [biletowana gala, nie będzie to pokaz dla WOŚP] Gdańsk ul. Hallera 16

3-4 Stycznia - Kombat Pro Wrestling x SzlamFest [pewnie też biletowana] Gdańsk Klub 90B ul. Doki 1

[mzw]

-15/01/2017 Głuchołazy (MZW WOŚP - Champions War III) wstęp wolny

-18/02/2017 Wrocław (MZW Beatdown 2017) Dom Kultury BAKARA ul. Różana 4-6

P.S.