Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Warrior Award, nowe walki w karcie WM, Talk is Jericho

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Romano nie mógł dobrze sprzedać historii o fasoli nie dlatego że ma 130 kilo, ale dlatego że WWE robi z nim coś podobnego jak z Big Showem. Na jednym Raw jest tym milczącym badassem rozdającym punche na lewo i prawo, za tydzień opowiada o lokomotywach i fasolach, potem znowu jest "one vs. all", by finalnie sprzedać jakiś mierny żart i puścić oczko do fanów. Kreatywni sami nie wiedzą czego chcą, więc jak już to określiłem rzucają gównem o ścianę i patrzą co się przyklei. Rozumiem że czasami trzeba tak zagrać, ale żeby robić to w czasie podbudowy pod me Wm...

Natomiast gdy myli się Reigns, powstaje pierdyliard meme'ów jak to chłopak nie zasyssa.

To wynika z faktu że Romanowi często zdarzają się takie potknięcia, no i rzadko występuję w jakiś porywających segmentach. U Setha zupełnie odwrotnie, stąd taka a nie inna reakcja. Przenosząc to na grunt forum - gdy Tobie zdarzy się literówka mało kto zwróci uwagę, gdy Satanic przestawi jakiś wyraz to zaraz go wysyłają z powrotem do podstawówki :D

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IOOT_DZIKO

8

• Myers

8

• DonCarlos

3

• SweetChinMusic

3

Top użytkownicy w tym temacie

• Styl:  Klasyczny

To nie jest do końca tak, że dobry aktor wszystko zagra, bo są po prostu takie role, które danemu aktorowi zwyczajnie nie pasują

Tutaj wchodzimy już na całkiem innym grunt.

Ja mógłbym nawet kupić Arnolda Schwarzenegger'a grającego Jack'a w Titanicu byleby dobrze zagrał. Skoro Kryśka Feldman zagrała Nikifora to nie ma czegoś takiego jak aktor z niepasującą do niego rolą.

Jestem skłonny w ciemno pójść, że Romek mógłby wycisnąć coś z tego segmentu z fasolą. Pomimo tego, że do tego nie pasował. Miał napisany speech, musiał wykorzystać elementy Ceny i Rock'a, ale mógł dorzucić coś od siebie przecież. Zawodnicy wychodzący do segmentu zawsze mogą coś od siebie dowalić i wcale nie musiało to wyjść tak tragicznie jak wyszło. Jakieś minki, gesty, cokolwiek co podkreśliło by Romana Reingsa.

Kwestia jego wyglądu i to, że nie pasuje do takich speechy - pierdoły. Adam Rose, który wcześniej był Leo Krugerem - czyli całkowicie innym charakterem - nagle zaczyna tańczyć. Gdyby dali mu więcej czasu i pozwolili coś powiedzieć to byłby fajnym zawodnikiem. Ma "to coś" w sobie.

Mogę jeszcze przytoczyć tutaj zawodnika z NXT - Adrian'a Neville'a. Według mnie postać nijaka, beznadziejny gimmnick, beznadziejne speeche mu wypisują. Kiedy wystawili go bodajże do segmentu z Owensem na NXT po specjalu - zagrał swoją rolę świetnie. Speech był standardowy, nic nadzwyczajnego, ale zagrany świetnie.

tumblr_lkx5svmWd11qagaito1_400.jpg

• Reputacja:   10
  • Styl:  BGZ

Nie no stary, zahaczamy tu o kwestię reżyserską. Pozostajemy jednak w dalekim związku z rasslingiem, bo w końcu jest jakieś tam pokrewieństwo między reżyserem, a bookerem. Reżyser (często pośrednio, ale dla uproszczenia niech będzie, że to on) organizuje casting. Jest do zagrania - wyobraźmy sobie - nieśmiały facet, romantyk, skryty i zamknięty w sobie, z nosem w książkach przez 25 godzin na dobę. I na casting przychodzi Arnold Schwarzenegger. I przekonuje mnie, że nadaje się do tej roli i dobrze ją zagra. Więc ja jako reżyser patrzę na gościa i stwierdzam, że choćby się chłopina wypłakał mi w ramię i polizał się w łokieć - zwyczajnie nie pasuje do tej roli.

Podobnie jest w przypadku Romańskim. Do odegrania jest cukierkowa postać, płacząca kiedy ktoś wyrywa muchom skrzydełka, dostające powera kiedy na maszcie sracza powiewa hamerykańska flaga. Przychodzi Roman Reigns. Ja osobiście mówię - Gościu nie pasujesz mi tutaj. I nie oszukujmy się.

Skoro Kryśka Feldman zagrała Nikifora to nie ma czegoś takiego jak aktor z niepasującą do niego rolą.

Tylko, że pani Feldman pasowała do tej roli cholernie.

Jestem skłonny w ciemno pójść, że Romek mógłby wycisnąć coś z tego segmentu z fasolą. Pomimo tego, że do tego nie pasował.

Tutaj muszę się z Tobą zgodzić. Roman mógł z niego wycisnąć więcej. Tylko pytanie czy rzeczywiście miał na to przyzwolenie. Obawiam się, że kreatywni z Vincem na czele, wyszli z założenia, że ich proma są tak genialne, że nie wolno ich modyfikować na żywo. Stąd moja linia obrony tego pana. Roman musiałby zmienić coś co zostało rozpisane. Jeśli rzeczywiście chłopak nie czuje się w roli "poczytaj mi mamo" - mógłby naruszyć gimmick.

Kwestia jego wyglądu i to, że nie pasuje do takich speechy - pierdoły. Adam Rose, który wcześniej był Leo Krugerem - czyli całkowicie innym charakterem - nagle zaczyna tańczyć. Gdyby dali mu więcej czasu i pozwolili coś powiedzieć to byłby fajnym zawodnikiem. Ma "to coś" w sobie.

Tutaj wchodzimy na temat odwrotny. Kiedy aktor jest dobry, ale gimmick totalnie nie do kupienia... + drugi temat : głupota kreatywnych w projektowaniu gimmick'ów. To są ludzie, którzy potrafią dwutorowo prowadzić świetny gimmick i zaraz obok taką spierdolinę, że brakuje słów do opisu.

915802072594e34bce782c.jpg

Tutaj muszę się z Tobą zgodzić. Roman mógł z niego wycisnąć więcej. Tylko pytanie czy rzeczywiście miał na to przyzwolenie. Obawiam się, że kreatywni z Vincem na czele, wyszli z założenia, że ich proma są tak genialne, że nie wolno ich modyfikować na żywo. Stąd moja linia obrony tego pana. Roman musiałby zmienić coś co zostało rozpisane. Jeśli rzeczywiście chłopak nie czuje się w roli "poczytaj mi mamo" - mógłby naruszyć gimmick.

Tutaj to już zwalasz winę całkowicie na kreatywnych mam wrażenie.

To nie jest tak, że Romek jest postacią niepewną i jest sterowany w 100% przez kreatywnych. Dostaje facet wytyczne - masz powiedzieć to i to, eksperymentując trochę Rockiem i Ceną.

Abstrah***jąc już od tych jego przemów gdzie zgadzam się, że w tej kwestii jest mocno skrzywdzony. Rzeczywiście innym "niepewnym" zawodnikom rozpisują o niebo lepsze przemowy.

Ale jak dla mnie to strona leży po obu stronach. Dla mnie - jako fana - ważniejsze jest to jak facet to sprzeda pomimo tego, że tak naprawdę nie chce tego mówić. Że mu to nie pasuje. To jest jego robota i na chwilę obecną w takim gimmnicku ma przekonać innych, że jest coś wart. Bez problemu motyw Ceny/Rocka mógł sprzedać na swój sposób. Dodając w to coś od siebie. Coś co by podkreśliło jego osobę.

I już nie przesadzajmy z tym czy może. Bynajmniej nie byłaby to niesubordynacja. :8

Tylko, że pani Feldman pasowała do tej roli cholernie.

Tutaj pochwała należy się charakteryzatorom. Bez tego nie ma szans żeby od strony wizualnej Feldman wyglądała przyzwoicie w roli mężczyzny.

ale gimmick totalnie nie do kupienia... + drugi temat : głupota kreatywnych w projektowaniu gimmick'ów. To są ludzie, którzy potrafią dwutorowo prowadzić świetny gimmick i zaraz obok taką spierdolinę, że brakuje słów do opisu.

Muszę się nie zgodzić bo według mnie i Leo Kruger i Adam Rose to ciekawe gimmnicki (na mid-card oczywiście).

Leo Kruger co prawda był ciekawszy bo to generalnie moje klimaty, ale gdyby zainwestowali jakkolwiek w Adam'a, imo, wypadłby fajnie. :)

masz powiedzieć to i to, eksperymentując trochę Rockiem i Ceną.

...po pierwsze to jeszcze raz : jest różnica między wytycznymi, a spiczem rozpisanym na kartce jak wierszyk. Po drugie, eksperyment Cena-Rock powinien mieć miejsce w rozwojówce, a nie na miesiąc przed Wrestlemanią. Czy zwalam winę na kreatywnych ? Tak - wściekam się na tak rażące braki w logice tych panów i dziwię się, że Taki Trypl, który ma nieco odmienne podejście od Vince'a nie chce / nie może nic tutaj zmienić.

Bez problemu motyw Ceny/Rocka mógł sprzedać na swój sposób.

Nie Myers, tego motywu nie da się sprzedać na swój sposób. Swój sposób nie będzie już tym, czego oczekuje Vince. Pierwszy z brzegu przypadek ? Dawno temu zrobili z Chuck'a Palumbo BadAss'a na motocyklu (i to jeszcze z Michelle McCool u boku). Nie wiem czyj to był pomysł i kto liczył, że Palumbo sprzeda się jako Taker vol 2. ale klapa była solidna. Już nie wspomnę, że Palumbo miał epizod w pseudo-gejowskim team Billy & Chuck.

Z trochę innej beczki, Goldust w WCW jako Seven. Na ogół jest tak, że jeśli chcesz zrobić z zawodnika, innego zawodnika to to zwyczajnie nie przejdzie. Romano powinien być małomównym destroyerem o face'owym nastawieniu - ale to się wśród dzieci nie przyjmie. PG Era niszczy wrestling.

Po drugie, eksperyment Cena-Rock powinien mieć miejsce w rozwojówce, a nie na miesiąc przed Wrestlemanią.

Powinien, ale kreatiwy rozpisali mu to przed Manią - tutaj brak słów w stronę kreatiwów.

W każdym razie, w tej sytuacji Romek jest pracownikiem i powinien się dostosować do tego co mówi mu pracodawca.

...po pierwsze to jeszcze raz : jest różnica między wytycznymi, a spiczem rozpisanym na kartce jak wierszyk.
Nie Myers, tego motywu nie da się sprzedać na swój sposób.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "spicz". Dla mnie jest to wypisany tekst na kartce i główny motyw przewodni, na którym słowa napisane mają się opierać. Sprzedaż jest już zależna tylko i wyłącznie od zawodnika.

To jest tak jak z adaptacją filmową jakiejś powieści - "Milczenia owiec" - na przykład. W momencie kiedy jakiś reżyser podejmuje się zekranizowania tej powieści z tym samym tytułem - czyli jako adaptacji - zobowiązany jest stworzyć film z głównym wątkiem, a wątki poboczne, wystrój lokacji i tego typu pierdoły są już do dyspozycji własnego reżysera.

Motyw Ceny czy Rocka to rzeczywiście był główny wątek, aczkolwiek sam Roman mógł do tego dodać coś od siebie - tyle. Myślę, że Vince'owi nic by nie zrobiło gdyby ten minimalny wkład od siebie Reings dołożył w ten występ.

W każdym razie, w tej sytuacji Romek jest pracownikiem i powinien się dostosować do tego co mówi mu pracodawca.

No więc się stosuje. Dostaje wierszyk do nauczenia się, uczy się go i duka. I nikt nie jest w stanie powiedzieć, jak postrzegalibyśmy Romka, gdy występował w gimmicku innym niż cukierkowy Jasio z dowcipem suchym jak Strasburger w niedzielne południe.

Zależy co rozumiemy pod pojęciem "spicz". Dla mnie jest to wypisany tekst na kartce i główny motyw przewodni, na którym słowa napisane mają się opierać. Sprzedaż jest już zależna tylko i wyłącznie od zawodnika.

Speech w rozumieniu WWE to w pełnym scenariusz gali, od deski do deski tekst rozpisany jak w filmach. Kilka razy skrypt RAW wyciekał do sieci. Tam było dosłownie wszystko rozpisane na postaci.

Jurek : To ja jestem najlepszy i wygram!

(Janek kręci głową)

Jurek : Nie kręć głową, bo to ja jestem najlepszy!

(Janek wciąga nosem)

Jurek : bla bla bla

Janek : tra la la

...mniej więcej tak to wygląda w Vincolandzie, jeśli nie jesteś kimś pokroju Ceny czy Rocków i innych Austinów.

Speech w rozumieniu WWE to w pełnym scenariusz gali, od deski do deski tekst rozpisany jak w filmach.

Tutaj chciałbym przytoczyć sytuację z jednego z odcinków Main Eventu, z którego wypisywałem wyniki.

Na początku chciałbym wyrazić swoją niepewność dotyczącą Seth'a Rollins'a. Otóż nie wiem za bardzo kto jest jego "ojcem" w tym biznesie. Jeżeli Hunter, to sytuacja, którą opiszę poniżej będzie czymś normalnym. Jeżeli jednak "ojcem" Seth'a jest Vince - to sytuacja zdaje się nieco odbiegać od Twojej teorii dotyczącej tego, że cały wkład w segment przez zawodnika jest rozpisywany przez kreatywnych (prócz tekstu - emocje, zachowanie itp).

Wracając do sprawy. Przypominam sobie odcinek Main Eventu sprzed Royal Rumble. Gdzieś tam w środku wyszedł Paul Heyman i zaczął mówić, że Lesnar na Rumble pas obroni pomimo walki z aż trzema rywalami, blablabla.

Po chwili przerwał mu Rollins, który też zaczął mówić swój speech. Sytuacją, którą chciałbym tutaj opisać to "zaciągnięcie" Heyman'a w narożnik. Pomimo tego, że Paul to świetny aktor, miałem cholerne wrażenie, że to zaciągnięcie do narożnika nie było planowane. Heyman się zdziwił.

Trzeba oczywiście jeszcze dodać, że wyszło to genialnie. Paul, który stał w narożniku i Seth, który go tam zaciągnął i stanął na linach pokazując swoją wyższość. To Rollins był zdecydowanie górą.

Mi nie chodzi o to żeby to odbieganie od rozpisanego speechu było jakoś mega widoczne. Jeżeli Romek musi zagrać Cene czy Rocka - niech to robi. Ale dodając do tego minimum od siebie zawsze będzie czymś pozytywnym. Ja zwracam uwagę na takie aspekty i dostrzegłbym bez problemu, który nieplanowany "ruch" jest Romana, a który kreatywnych. ;)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Recent Posts

• Grok
      Finn Balor został wyrzucony z Judgment Day. Problemy między Balorem a Dominikiem Mysterio wybuchły na Raw, gdy obaj wymienili ciosy po wydarzeniach z zeszłego tygodnia. Wtedy Mysterio stracił tytuł Intercontinental, bo Balor odmówił mu pomocy. Reszta grupy szybko stanęła po stronie Mysterio i dołączyła do ataku. Gdy Mysterio narzekał na utratę pasa z zeszłego tygodnia, Balor wkroczył do ringu z JD McDonaghem. Balor przyznał, że gdyby nie jego brak wsparcia, Mysterio wciąż byłby mistrzem, i p
    • Grok
      Zeszłotygodniowy odcinek TNA Thursday Night Impact na AMC przyciągnął średnio 249 000 widzów, co oznacza wzrost o 6,9% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. To druga najwyższa widownia programu od debiutu na tej sieci. Impact zanotował rating 0,04 w grupie 18-49 lat. To wzrost o 33,3% względem poprzedniego tygodnia i czwarta najwyższa wartość w tej demograficznej grupie spośród 8 wyemitowanych dotychczas odcinków. Impact zajął ex aequo 61. miejsce wśród programów prime time w sieciach kablo
    • Grok
      Autor: Ian McCord 8 marca Pro Wrestling NOAH wróciło do Yokohama Budokan na galę APEX CONQUEST 2026 in YOKOHAMA przy 1904 kibicach na trybunach. W Yokohamie zobaczyliśmy 3 starcia o pasy, a main eventem była obrona GHC Heavyweight Championship przez Yoshiki Inamura przeciwko byłemu mistrzowi KENOH. W brutalnie wyrównanym singlowym starciu Yoshiki Inamura pokonał po raz pierwszy w karierze KENOH, broniąc GHC Heavyweight Championship. Po gongu Inamura zapowiedział, że chce bronić pasa przeciwko
    • Grok
      Z NXT Vengeance Day za nami, WWE ma zaledwie cztery tygodnie na zbudowanie i promocję karty Stand & Deliver. Oto nasze spojrzenie na to, jak może wyglądać karta tego wydarzenia po wynikach z tego weekendu. To czysta spekulacja, bez oparcia w żadnych doniesieniach ze kulis. NXT Championship Joe Hendry pokonał Ricky’ego Saintsa na Vengeance Day przy minimalnych sztuczkach. Ethan Page wrzucił pas mistrzowski do ringu, choć nie było jasne, do którego z nich celował. Obaj, Saints i Hendry, wy
    • Grok
      Teraźniejszość zmierzy się z przeszłością na WrestleCon SuperShow. Ogłoszono dziś, że Mark Davis, aktualnie jeden z AEW World Trios Champions, zmierzy się z legendarnym, byłym mistrzem świata ECW Masato Tanaka w Las Vegas. Tanaka, lat 53, zadebiutował w wrestlingu w 1993 roku. Dla amerykańskich fanów jest pewnie najlepiej znany z rywalizacji z Mike Awesome w oryginalnym ECW, gdzie przekazywali sobie ECW Championship w 1999 roku, a potem skradli show w rewanżu na WWE’s ECW One Night Stand w 200
  • Dodaj nową pozycję...