Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

New Japan Corner

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   66
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Botche też się fajnie ogląda. Tak więc Lucha proszę szanować!

#SmartFanZone
  • Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

31

• Hacjend

7

• Yao

6

• Trysiu

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   993
  • Styl:  Klasyczny

NJPW "Wrestle Kingdom" 10 4/01/16 @ Tokyo Dome - Po mocarnym WK9 i roku oczekiwań na jubileuszową edycje nastał w końcu magiczny 4 stycznia 2016 roku (jak ten czas zapier...)! Tym razem zamiast pobierać później z sieci postanowiłem ogarnąć całe wydarzenie na żywo za pośrednictwem serwisu NJPW World, który miał oferować czystą transmisję bez ścinek i lagów. Nie sądziłem, że będą jakieś streamy, ale dzisiaj coś się pojawiło - ponoć cięło nieźle i był kilkusekundowy lag względem oryginalnej wersji także mimo iż World czasami potrafił zaciąć, to nie żałuje wydanej kasy. Zwłaszcza, że subskrypcja na ten miesiąc obejmuje też kilka następnych styczniowych gal w cenie.

New Japan Rumble: Pre-Show dla typków, którzy nie znaleźli już miejsca w karcie plus masa powrotów gwiazd z dawnych lat. Między innymi - King Haku! Który zamiast wozić się nowym jeepem od The Rocka woli przerzucać się po ringach NJPW, heheh. :P Po niezbyt wciągającym spotkaniu wygrywa Jado, co jest nie co dziwne, bo to booker i pachnie z dala układaniem siebie pod wygrane... oO

IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Titles: Kyle O'Reilly & Bobby Fish © vs. Ricochet & Matt Sydal vs. Rocky Romero & Baretta vs. Matt Jackson & Nick Jackson - Co roku to samo, tym razem dodano duet Ricochet i Sydal. Pojawiło się kilka ciekawych spotów i szybkich akcji, ale ogólnie nie porywają mnie już takie spotfesty bez ładu i składu. Jeszcze kilka lat temu bym to wychwalał i znajdował setki argumentów na to, że to jest lepsze od tego co prezentuje WWE, ale ile można oglądać ładowanie mocnych movesów bez ładu, składu i śladowego sprzedawania akcji. Tak jakby włączyć grę video i nawalać cały czas ciosy bez uników. oO Wygrana Young Bucks, którzy wygrywają tytuły... i co z tego? Te pasy zmieniają właścicieli co miesiąc. ;o

NEVER Openweight 6 Man Tag Team Titles: Toru Yano & The Briscoe Brothers vs. Bad Luck Fae, Yujiro Takahashi & Tama Tonga - Była jakaś podjarka braćmi Briscoe, ale ogólnie debiut był taki słaby, że aż szkoda to komentować. Starali się o jakieś ciekawsze akcje ale między nimi, a trio Bullet Club nie było żadnej chemii ringowej. Po prostu tak jakby wrzucono tam randomowe nazwiska przez co wyszło to wszystko antyklimatycznie. Yano trochę uratował i zapamiętało się końcowy doomsday device. Wynik w związku z nadchodzącym tour ROH po Japonii zrozumiały, ale niezbyt zachęcający.

ROH World Title: Jay Lethal © vs. Michael Elgin - Nie miałem wielkich oczekiwań, ale rozkręcili ciekawe widowisko. Elgin wyraźnie akcentował swoją przewagę fizyczną i ogarnął kilka widowiskowych power movesów, które mogły się podobać. To starcie dwóch gaijinów, także spodziewałem się głuchej publiki, ale udało im się zebrać całkiem niezłe reakcje, także spełnili swoje zadanie. Obchodzące wkróŧce swoje 14 urodziny Ring of Honor może świętować, bo ich główny tytuł broniony był na stadionie. :P

IWGP Jr. Heavyweight Title: Kenny Omega © vs. KUSHIDA - Lubiłem Omegę zanim przyjął obecne wcielenie "Cleanera", ale od kiedy bawi się w tego cocky heela całkowicie odrzuca mnie od siebie. I to nie dlatego, że spełnia swoje zadanie jako czarny charakter... KUSHIDA wyskoczył w trybie z "Back to the Future" z Taguchim w stroju doktorka sterującym nim jak pilotem. oO Walka po kilku początkowych interwencjach ze strony Bucksów nabrała ciekawego tempa i udało im się ściągnąć większe zainteresowanie na koniec. Było dobrze, ale zabrakło im wiele do perełek z czasów panowania Devitta w dywizji juniorów.

IWGP Tag Team Titles: Karl Anderson & Doc Gallows © vs. Togi Makabe & Tomoaki Honma - Anderson bez wąsa wyglądał tragicznie, heheh. Miał kilka ciekawych wymian z Honmą, który jak wiadomo, elektryzuje od dawna publiczność. Gallows i Makabe powymieniali się mocniejszymi akcjami i ogólnie muszę przyznać, że fajnie się to oglądało. Duet Bullet Club nigdy nie gwarantował jakichś wygórowanych technicznie spotkań i to zwykły amerykański showmanship. Tutaj się nieco spięli, albo po prostu przywykłem już do tego formatu.

Special Singles Match: Hirooki Goto vs. Tetsuya Naito - Walka była tak ciekawa, że moja uwaga uciekła gdzieś na bok i pamiętam jedynie końcowe Shouten Kai. Spodziewałem się wygranej Naito, który teraz jako heel zaczyna nabierać coraz więcej momentum. Wynik tej walki powinien wytypować pretendenta do pasa IWGP na luty i starcie Okada/Naito miałoby jakiś sens. Oklepane Okada/Goto niczym się nie wyróżnia...

NEVER Openweight Title: Tomohiro Ishii © vs. Katsuyori Shibata - Poszli z tematem jak za dawnych czasów! Mocarne ciosy i sprint od samego początku. Kopniaki, elbowsy, niekryte headbuttsy czachą w czachę to coś, do czego można przywyknąć w ich wykonaniu. Nie rozczarowali i ogarnęli walkę, która nie odstawała od ich klasyków z przeszłości. Niesamowicie ogląda się takie batalie na tak wielkim formacie w Tokyo Dome!

IWGP Intercontinental Title: Shinsuke Nakamura © vs. AJ Styles - Walka marzeń i dwóch moich faworytów! Od lat im markuję, ich matchup od dawna intrygował i było to coś, co chciałem zobaczyć jeszcze wtedy, gdy Phenomenal One śmigał po ringach TNA. Było sporo wątpliwości odnośnie kondycji pleców Stylesa, ale jak udowodnił w ringu - mimo obrażeń potrafił śmigać na najwyższym biegu. Od początku do końca struktura walki bardzo mi się podobała i jest to coś, do czego będę wracał. Kilka wymian na koniec niesamowitych. Boma-ye Nakamury zdawały się urywać głowy! AJ potrafił odwdzięczyć się tym samym i również w wielkim stylu zahaczył Shinsuke jego markowym movesem. Po niesamowitej walce King of Strong Style broni mistrzostwo po czym wymienia się z liderem znienawidzonego Bullet Club honorami... Czyżby AJ Styles był na wylocie? Jego kontrakt z New Japan kończy się w styczniu. Od momentu zaczęcia występów w Japonii na pełny etat (kwiecień 2014) był pod ochronką względem porażek, a teraz przegrał dwie bardzo ważne walki z rzędu - z Lethalem na ROH Final Battle i tutaj z Nakamurą. Czyżby to koniec jego przygody i plotki odnośnie WWE NXT miały się spełnić? :shock:

Nakamura dodał kolejny świetny match do bardzo dobrej palety walk na galach w Tokyo Dome. Podejmował zróżnicowanych oponentów i z większością z nich kręcił pamiętne walki - m.in. rok temu z Ibushim, wcześniej z Sakurabą, a dawniej nawet z Brockiem Lesnarem, Takayama, Kawadą czy Bobem Sappem. oO

IWGP Heavyweight Title: Kazuchika Okada © vs. Hiroshi Tanahashi - Zwieńczenie trwającego 4 lata feudu. Od wyciągnięcia Okady praktycznie znikąd w 2012 roku i rzuceniem Tanahashiemu wyzwania po main eventcie WK6, cała budowa nowej twarzy NJPW zatoczyła koło i tym razem doszło ostatecznie do przejęcia tytułu Asa największej federacji w Japonii. Rok temu Okada odchodził z płaczem po wyniku rodzącym wiele pytań i niedowierzań tylko po to, by tym razem ostatecznie obalić rywala który zrobił z niego gwiazdę. Walka była dobra i mimo iż to siódme spotkanie dodali kilka nowych patentów - fajna praca nad nogą w narożniku i ten markowy skok byłego Asa na krawędzi ringu. Ostateczne rainmakery i kontry niezłe, ale muszę przyznać, że zdarzało im się mieć lepsze występy. Nie szukając daleko ich walka z WK9 podobała mi się bardziej. Podobnie starcia z "King of Pro Wrestling" 2013 czy "Dominion" 2012. To jednak nie znaczy, że ta walka była słaba. Po prostu poziom tych spotkań jest tak wysoki, że można wybierać. ;)

Muszę przyznać, że spodziewałem się podobnego poziomu co rok temu - który był bardzo mocny. Nie ma co ukrywać, że było gorzej. Co nie znaczy, że źle bo gala była dobra. Nakamura/Styles oraz Shibata/Ishii dorównało oczekiwaniom. Okada/Tanahashi było świetne, ale liczyłem na coś więcej. Wiem, dziwne, ale po prostu zdążyli przyzwyczaić do tego, że przeskakują każde kolejne spotkanie poziomem, a nie cofają się w swojej zajebistości nieco w tył. :P Pozostałe walki do pooglądania, ale nie było nic, co wybiło się jakoś szczególnie.

WK9 z undercardu miało np. walkę Sakuraba vs. Suzuki. Czegoś takiego tutaj zabrakło. Będę musiał ogarnąć rewatcha, ale wydaje mi się, że Nakamura/Ibushi było mniej więcej na równi z Nakamura/Styles. Ewentualnie z lekką przewagą na walkę o IC title z przed roku. Walka wieczoru rok temu lepsza, co już podkreślałem wcześniej. Tak czy siak - warto oglądać! :t_up:

Okej "emocje" już minęły, to można coś na spokojnie napisać. Podobnie jak IIL galę oglądałem na żywo na NJPW World. Platforma ta musi jeszcze sporo poprawić jeżeli chce sprowadzić szerszą widownie. Interfejs jest dalej bardzo nieczytelny, brak angielskich napisów a do tego pojawiające się małe lagi. Jeżeli za coś się płaci 30 zł to chce się oglądać bez żadnego zacięcia i mieć to w jak najlepszej formie. Jakość bardzo dobra jednak niestety nie jest to HD, co również nie powinno stanowić dla Japończyków problemów skoro byle gówna puszczają już w 4K.

Jednakże nie żałuje wydanych pieniędzy gdyż opcja dosyć tania i nie trzeba było się J***ć z jakimiś streamami.

Co do gali to nie będę opisywał tak szczegółowo jak IIL bo kto ma obejrzeć ten obejrzy a spoilery nie zachęcą go do obejrzenia na pewno. Tak więc gala jak co roku solidna, jednakże oglądając to nie czułem iż jest to najważniejsza gala w roku. Bardzo irytuje też to iż co roku jest ten sam schemat/podział walk przez co czasami czułem się jakbym oglądał zeszłoroczną galę. Po raz kolejny oprawa show był mierna i tylko w walce z Goto były chyba godne tej gali wejściówki.

Jednakże jeżeli chcecie zacząć przygodę z NJPW to ta gala będzie świetną opcją. Polecam dzisiaj sobie ogarnąć bo jutro już gala NJPW New Year DASH czyli takie "RAW po WM", która rozpoczyna nowe feudy i story.

Walki które musisz obejrzeć

*[9th Champion] Tomohiro Ishii vs. [Challenger] Katsuyori Shibata

* [12th Champion] Shinsuke Nakamura vs. [Challenger] AJ Styles

Ciekawe pojedynki warte twojej uwagi

* IWGP Junior Tag Team Championship 4 WAY Match

* [72nd Champion] Kenny Omega vs. [Challenger] KUSHIDA

*Hirooki Goto vs. Tetsuya Naito

* [63rd Champion] Kazuchika Okada vs. [Challenger] Hiroshi Tanahashi

Średniaki

* [Champion] Jay Lethal vs. [Challenger] Michael Elgin

* [68th Champions] Karl Anderson & Doc Gallows vs. [Challengers] Togi Makabe & Tomoaki Honma

Do przewinięcia

*New Japan Rumble

*NEVER Openweight 6 Man Tag Championship Decision Match

Tak więc jak widzicie tych lepszych walk było więcej niż nudnych. Jutro New Year Dash o 9:30 naszego czasu, również dostępne z angielskim komentarzem.

#SmartFanZone

• Reputacja:   0
  • Styl:  Jasny

Tak na szybko, bo bardzo czasu nie mam.

AJ Styles, Shinsuke Nakamura, Doc Gallows i Karl Anderson podpisali kontrakty z WWE :!::!::-O

UPDATE: The Wrestling Observer now reports that AJ Styles, Shinsuke Nakamura, Doc Gallows and Karl Anderson have all in fact signed with WWE. The site reports that the four stars gave their notice to NJPW booker Gedo this morning at Wrestle Kingdom 10. It isn’t known when they will be starting with WWE but as noted, Nakamaura won’t be leaving right away as he will drop the IWGP Intercontinental Title before he does.

The site notes that Anderson was close to signing with TNA but when the WWE deal came around, he changed direction. New Japan has a one-year contract system which meant that their deals expired as of January.

Nakamura, Anderson and Gallows will honor their committed Ring of Honor dates next month in Las Vegas. AJ Styles is said to be done with ROH moving forward.

ORIGINAL: In a potentially big news story, MLW Radio is reporting that several major New Japan Pro Wrestling stars have given their notices. Among those said to be leaving are AJ Styles, Shinsuke Nakamura, Karl Anderson and Doc Gallows.

The news is bolstered by reports from Wrestling Observer Radio that WWE is “raiding” the talents and that they’ll all be leaving New Japan shortly. Nakamura may take a bit longer to leave given that he is the IWGP Intercontinental Champion. Styles had been working without a contract in New Japan and had said in recent interviews that he would be willing to go to WWE if it made financial sense for him.

The move will be a big blow to New Japan if the stars do leave; Styles, Anderson and Gallows are all part of the Bullet Club faction and Nakamura is one of the company’s top stars as well. We’ll have more on this story as it develops.

Co Wy na to ludziska :?::thinking:

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

AJ- tak

Nakamura- wątpie

Doc Gallows- nie róbmy sobie żartów :D

Anderson- możliwe

Ps. Po obejrzeniu New Year Dash zmieniam zdanie. To prawda

#SmartFanZone

Spoilery dzisiejszego New Year Dash:

AJ Styles na pewno się już pożegnał z New Japan. Nakamura na pewno straci pas IC z Omegą, by nadać osłabionemu teraz Bullet Club sens, także możliwe też jest na wychodnym.

Gallows i Anderson nie pomogli AJ'owi, także wyglądało jakby nie mieli odchodzić. Okaże się...

Ale ogólnie pożegnanie AJ'a miazga. Segment do zapamiętania na zawsze. Po walce marzeń wczoraj dzisiaj koniec. :shock:

@IIL

Anderson i Doc nie pomogli AJowi ponieważ wtedy by to doprowadziło do rozłamu Bullet Club. A tak po prostu znikną z NJPW bez powodu. Gdyby miałoby być inaczej wydaje mi się że Anderson zostałby liderem

Dodano:

Znamy już karty walk jakie odbędą się na tegorocznej FantasticaManii:

CMLL NJPW (SUN) 01/17/2016 Kochi Sunpia CHRES, Kochi, Japan

1) Kushida & Stuka Jr. vs Sho Tanaka & Yohei Komatsu

2) Guerrero Maya Jr. & The Panther vs Boby Zavala & Okumura

3) Fuego & Titán vs Bárbaro Cavernario & YOSHI-HASHI

4) Dragon Lee & Jay White vs Hechicero & Virus

5) Atlantis, Juice Robinson, Máscara Dorada vs Bushi, Evil, Tetsuya Naito

6) Ryusuke Taguchi & Volador Jr. vs Mephisto & Shinsuke Nakamura

7) Hiroshi Tanahashi, Jyushin Thunder Liger, Mistico vs Gedo, Kazuchika Okada, Último Guerrero

CMLL NJPW (TUE) 01/19/2016 KBS Hall, Kyoto, Japan

1) Fuego & Ryusuke Taguchi vs Sho Tanaka & Yohei Komatsu

2) The Panther vs Okumura

3) Guerrero Maya Jr. vs Boby Zavala

4) David Finlay, Dragon Lee, Jyushin Thunder Liger, Titán vs Bárbaro Cavernario, Hechicero, Virus, YOSHI-HASHI

5) Atlantis, Máscara Dorada, Stuka Jr. vs Bushi, Evil, Tetsuya Naito

6) Kushida & Mistico vs Gedo & Último Guerrero

7) Hiroshi Tanahashi, Juice Robinson, Volador Jr. vs Kazuchika Okada, Mephisto, Shinsuke Nakamura

CMLL NJPW (WED) 01/20/2016 Osaka Prefectual Gymnasium, Osaka, Japan

1) Jushin Liger & Stuka Jr. vs Sho Tanaka & Yohei Komatsu

2) The Panther vs Boby Zavala

3) Guerrero Maya Jr. vs Okumura

4) Jay White, Kushida, Ryusuke Taguchi, Titán vs Bárbaro Cavernario, Gedo, Hechicero, YOSHI-HASHI

5) Atlantis, Fuego, Máscara Dorada vs Bushi, Evil, Tetsuya Naito

6) Juice Robinson, Mistico, Volador Jr. vs Mephisto, Shinsuke Nakamura, Último Guerrero

7) Dragon Lee & Hiroshi Tanahashi vs Okada & Virus

CMLL NJPW (FRI) 01/22/2016 Korakuen Hall, Tokyo, Japan

1) Fuego & Stuka Jr. vs Sho Tanaka & Yohei Komatsu

2) David Finlay, Guerrero Maya Jr., Jyushin Thunder Liger, Kushida, The Panther vs Boby Zavala, Gedo, Hechicero, Okumura, YOSHI-HASHI

3) Atlantis & Juice Robinson vs Evil & Tetsuya Naito

4) Titán vs Bárbaro Cavernario © [MEX WELTER]

5) Máscara Dorada vs Bushi © [CMLL WELTER]

6) Dragon Lee, Hiroshi Tanahashi, Ryusuke Taguchi vs Kazuchika Okada, Shinsuke Nakamura, Virus

7) Mistico & Volador Jr. vs Mephisto & Último Guerrero

CMLL NJPW (SAT) 01/23/2016 Korakuen Hall, Tokyo, Japan

1) Máscara Dorada & Titán vs Sho Tanaka & Yohei Komatsu

2) Fuego, Juice Robinson, Kushida vs Gedo, Hechicero, YOSHI-HASHI

3) Guerrero Maya Jr. & The Panther © vs Boby Zavala & Okumura [Arena Coliseo TAG]

4) Ryusuke Taguchi & Stuka Jr. vs Bárbaro Cavernario & Shinsuke Nakamura

5) Atlantis, Jyushin Thunder Liger, Tiger Mask vs Bushi, Evil, Tetsuya Naito

6) Dragon Lee © vs Virus [CMLL SL]

7) Hiroshi Tanahashi, Mistico, Volador Jr. vs Kazuchika Okada, Mephisto, Último Guerrero

CMLL NJPW (SUN) 01/24/2016 Korakuen Hall, Tokyo, Japan

1) Guerrero Maya Jr. & The Panther vs Sho Tanaka & Yohei Komatsu

2) Fuego, Kushida, Stuka Jr., Tiger Mask IV, Titán vs Boby Zavala, Gedo, Hechicero, Okumura, Yoshihashi

3) Jyushin Thunder Liger vs Virus

4) Atlantis, Máscara Dorada, Ryusuke Taguchi vs Bushi, Evil, Tetsuya Naito

5) Dragon Lee, Hiroshi Tanahashi, Juice Robinson vs Bárbaro Cavernario, Kazuchika Okada, Shinsuke Nakamura

6) Mistico vs Último Guerrero

7) Volador Jr. © vs Mephisto [NWA WELTER]

Karta może i nie powala ale cieszy duża ilość walk o tytuły :)

#SmartFanZone

Karty na Fantastica Mania nie zachwycają. Kiedyś robiono tylko trzydniowy dopakowany weekend i była jakość, a teraz żyłują ten tour konkretnie. Tak czy inaczej, przynajmniej wybrane walki z Korauken się poogląda. No, ale nie o tym...

Zakładając, że szumne werbacje stają się faktem i New Japan traci te cztery topowe gwiazdy w tym dwójkę z magicznej czwórki ostatnich dwóch lat (Okada, Tanahashi, Nakamura, Styles).

Co dalej z New Japan Pro Wrestling? Kryzys, a może impuls rozwoju i szukania dobrych zastępstw?

Jest problem, ale można temu zaradzić. Nie wiem jednak, czy New Japan temu podoła, bo od pradawnych czasów interesuje ich "safe booking". Wystawiali w main eventy sprawdzone walki nie eksperymentując za bardzo (Tanahashi/Styles, Okada/Styles, Okada/Tanahashi na przykład). Walki Okada vs. Nakamura i Styles vs. Nakamura miały ogromny potencjał i zostały ustalone stanowczo za mało razy!

No ale teraz, bez Nakamury i Stylesa nie mogą ponownie pójść drogą Okada vs. Tanahashi, bo ten 4 letni feud właśnie zaliczył swój ostatni rozdział i prędko - jeżeli w ogóle - nie powinni do tego wracać. Myślę, że to dobry czas na to, by wyciągnąć z undercardu takie gorące postacie jak Katsuyori Shibata, Tomoaki Honma czy Tomohiro Ishii. Zbierają niesamowite reakcje, a mimo to oszczędza się na ich pushu.

Bullet Club zostanie zdziesiątkowany i Omega jako lider to średni pomysł. Lubię gościa, ale od czasu jego pobytu w tej stajni nie zwracano na niego większej uwagi. Owszem - miał title runy z pasem Juniorów, ale było to co najmniej niemrawe. Przydałby się tam jakiś shocker, aby zwrócić uwagę ze Stanów ponownie na właściwe tory. Moim zdaniem dobrym fixem byłoby... dołączenie Tanahashiego do drużyny. Okada jest już asem i dalsza rola Tanahashiego stoi pod znakiem zapytania. Jako buntownik po obaleniu z tronu pasuje jak znalazł i dodałby przetrzebionej stajni nowego pędu. No ale to tylko moje widzi misie.

Aktualnie czeka nas "New Beginning" bez niespodzianek:

- Okada broni pasa IWGP z Goto. Nie rozumiem tego title matchu. Naito odwala dobrą robotę i mogli dać mu title shota...

- Omega pokonuje ostatecznie Nakamurę i zdobywa tytuł Interkontynentalny.

A co potem? Ciekawi mnie to jaką pójdą drogą. Gdzieś tam w NOAH wysłane jest też całe Suzuki-Gun na wakacje. Pora na powrót.

Oficjalna wieść niesie, że Shinsuke Nakamura kończy swoją przygodę z ringami Królów Sportu z dniem 31 stycznia. Co ciekawe i szokujące - pas IWGP Intercontinental został zvakowany. Nowy mistrz zostanie wyłoniony w lutym, podczas gal "New Beginning", gdzie ostatnia osoba, która odliczyła King of Strong Style i prawowity pretendent - Kenny Omega zmierzy się z ogłoszonym wkrótce przeciwnikiem.

Szału nie ma, co nie? Ranga pasa leci w dół. Mogli się wysilić na walkę Omega/Nakamura i oddanie honorów nowemu liderowi Bullet Club. Miałoby to wtedy ręce i nogi.

Ostatnia walka Shinsuke Nakamury będzie mieć miejsce 30 stycznia w Korauken Hall na gali z serii "Road to the New Beginning".

• 11 miesięcy temu...

Zapraszam do grupy Puroresu Wrestling Polska na FB: https://www.facebook.com/groups/1759546 ... 8/?fref=ts

IWGP Heavyweight Title: Katzuchika Okada (v2) vs. Kenny Omega @ NJPW "Wrestle Kindom 11" 4/01/17 - Wiązałem w związku z tą walką ogromne nadzieje. Nie chodziło mi tutaj tylko o miłe posiedzenie przy walce wieczoru największej gali roku w Japonii. Tutaj chodziło o coś więcej... Kibicuje New Japan od 2008 roku i muszę przyznać, że miło mi się śledziło próby powrotu tej federacji do dawnej świetności, która w początkach tego wieku została niemal zamknięta przez idiotyczny booking Antonio Inokiego. Z roku na rok roster stawał się coraz bardziej kolorowy i głęboki, "Ace of the Universe" i faktyczny zbawiciel New Japan, Hiroshi Tanahashi dumnie piastował swoją funkcję Asa, po czym w 2011 roku jego odwieczny rywal Shinsuke Nakamura przeszedł niemałą transformację i przewrócił Japonię do góry nogami swoim nowym gimmickiem. W 2012 roku przedstawiono nam Okadę i zrobiono z niego natychmiastowo gwiazdę, mianując go mistrzem IWGP Heavy zaledwie miesiąc po powrocie w szatach "Rainmakera" na Wrestle Kingdom VI. W 2014 roku świat zawirował, bo do mojej ulubionej federacji przybył mój faworyt, ktoś komu kibicuję od 2005 roku i kogo znam z kilkuset występów jakie dane w jego wykonaniu było mi obejrzeć - AJ Styles. Lepszej mieszanki wybuchowej być nie mogło - świetne main eventy na linii: Styles/Tanahashi, Okada/Tanahashi, Styles/Okada i wymiana pasów IWGP między tylko tą trójką przez 2 lata. Poszerzanie horyzontów, via powrót do hal których New Japan nie mogło rezerwować od wielu, wielu lat - Osaka-Jo & Yokohama Arena, finał G1 Climax na ogromnym stadionie i z roku na rok coraz to większa i żywsza frekwencja w Tokyo Dome. Poezja, czyż nie? Przyszłość była kolorowa. NJPW czuje się na tyle pewnie, że nawet wypuszcza lwią część swego rosteru, tj. stajnię Suzuki-gun do Pro Wrestling NOAH, aby ratować tamten fed z rozpaczy. I wtedy...

4/01/16 - Styles i Nakamura miażdżą system w swoim oszczędzanym występie (1st and only time ever) na zeszłorocznym Wrestle Kingdom 10. Okada w main eventcie zakończył wieloletni storyline w którym ostatecznie zepchnął Asa New Japan ze swojego tronu i zasiadł na miejscu Tanahashi'ego w żywiołowym five starze. I nagle liść w twarz, czy tam lariat bądź inne boma-ye... AJ Styles, Shinsuke Nakamura, Karl Anderson & Doc Gallows przechodzą do WWE. Wielki hype, kasowe walki w wykonaniu tej 'ciekawszej' dwójki na ringach federacji z Stamford i tony szumu. Niestety, to wszystko odbiło się kosztem New Japan Pro Wrestling. Zniknął ten wielki hype, uwaga poszła gdzieś indziej, skończyły się potencjalne killer matche. Booking w latach 2014-16 w topowych spotach kręcił się wokół Stylesa, Tanahashiego i Okady - nikt inny nie dostał dzierżył głównego pasa IWGP, natomiast Nakamura trzymał łapę (bądź swoje kolano :>) na Intercontinental Title. Nagle po utracie takich nazwisk New Japan pozostało jedynie z... Okadą i Tanahashim. Owszem, zjawiskowy duet. Bohaterzy najlepszej rywalizacji XXI wieku. Jednak... potencjał, częstotliwość i cała magia ich spotkań została wyżyłowana do bólu. Mimo kilku five starów, siedem czy osiem spotkań to już za dużo, by zachęcić publiczność na kolejne, a trzeba przecież uderzyć czymś nowym, zaskoczyć, zaintrygować... tak jak New Japan miało w ostatnich latach w zwyczaju. Nie sądziłem, że im się uda ponownie zainteresować. Myślałem, że ponownie wystrzelą z czymś w rodzaju Okada/Tanahashi x1000 i na tym się skończy cała ta rewolucja. Jednak nie, coś się zmieniło. Lazy booking dobiegł końca.

New Year Dash 5/01/16 a/k/a coś typu Raw po WrestleManii - show w Korakuen dający kopa na to, co będzie dalej. Starcie drużynowe - Nakamura & Hashi vs. Omega & Styles. Miejsce ma jeden z najlepszych angle poprzedniego roku. Jeżeli nie najlepszy. Omega odlicza Nakamurę, a następnie Bullet Club odwraca się od AJ'a. Po wszystkim Styles kłania się wszystkim na pożegnanie. Segment poezja i coś, co zapieczętowało Kenny Omegę jako nowego lidera Bullet Club. Zaraz, zaraz.. kogo? Kenny "The Cleaner" Omega. Jakaś poboczna postać z tej wystrzałowej stajni, ktoś kto grzązł po pas w zmaganiach Jr. Heavy i za bardzo skupiał się na idiotycznej heelowej grze zamiast zmaganiach w ringu (jego początki w BC to PORAŻKA, cień tego co pokazywał w DDT). Nagle ktoś taki, tracący dodatkowo pas dzień wcześniej na rzecz KUSHIDY ma ubierać buty Price'a Devitta i AJ Stylesa w loży liderów Bullet Club? Coś tu nie pasowało. Za mało wiarygodności. Nie robiono z nim wcześniej nic, aby mimo talentu mógł wówczas w najmniejszym procencie wyglądać godnie na tym miejscu. No, ale stało się. Zostawiono po sobie wielki znak zapytania i niedowierzanie, ale jak się okazało dalej, kontrowersyjny booking zaczął zbierać owoce. Tetsuya Naito w końcu wypłynął na powierzchnię wraz ze stajnią Los Inseparables - zdobywając główny pas IWGP i robiąc w końcu coś nowego i ciekawego. Omega w roli lidera powoli nabiera kolorów i wdraża coś nowego, otóż przedstawiono... LADDER match na gali New Japan! Jego etyka zwraca na siebie uwagę, jak i można było zauważyć, że zaczął poważniej traktować siłownię. Nadchodzi turniej G1 Climax. Podjarka jest, bo to w końcu TEN jeden, jedyny w swoim rodzaju turniej, ale rezultatów można było spodziewać się tych samych. Jednak zaprezentowano shockera. Kenny Omega po niemałej reinwencji tworzy dwa killer matche - vs. Naito (13/08) i finał, vs. Goto (14/08) wygrywając jako pierwsza osoba nieurodzona w Japonii turniej G1! Wziął na swoje barki wielki ciężar. Nie tylko jest liderem Bullet Club, łata lukę po wielkich odejściach, ale i startował do main eventu Wrestle Kingdom. Do walki wieczoru, które w ostatnich latach były niesamowite. Postawiłem sobie pytanie - czy ktoś, z takim miernym resume niegdyś w New Japan jak nudny jak cholera reign z pasem IWGP Jr. Heavy nagle zdoła podołać? Wprawdzie jego performance w G1 się bardzo wyróżnił i zwiastował, ale czy to wszystko? Czy on mógł podołać?

Na szali nie był "tylko" IWGP Heavyweight title. Tu znajdował się prym New Japan od wielu, wielu lat jako najlepsza federacja na świecie. Tutaj trzeba było czegoś, co by przywróciło uwagę wszystkich z powrotem na NJPW. Bez względu na to, że AJ Styles to udany WWE Champion, a Nakamura paraduje po raz drugi z pasem NXT. Trzeba było czegoś, co dolałoby paliwa do dalszego rozwoju tej federacji.

Dzień przed walką przeczytałem wywiad Kenny Omegi - http://www.si.com/extra-mustard/2017/01 ... le-kingdom

Sposób w jaki się tam wypowiadał naprawdę przykuwa uwagę. Między wierszami było widać, że to właśnie walka o bycie New Japan i ustanowienie nowego, pociągającego początku. O dalsze rozwijanie horyzontów, o nowe i innowacyjne killer matche. Oczekiwania były ogromne i myślałem, że są praktycznie nie do sprostania. Jedenasta edycja Wrestle Kingdom była świetna w oprawie. Ten telebim w kształcie ludzkiego oka robił ogromne wrażenie. Proma przed walką i entrance vel terminator, a także cała ta historia tam opowiedziana (w końcu eng subtitlesy!) dodała emocji i niepewności. Przekazano, że to Omega jest kimś z kim New Japan mogłoby wypłynać na szersze wody. To ktoś, kto mówi płynnie po angielsku i japońsku i ma dzięki temu mocny appeal w stosunku do rynku japońskiego jak i anglojęzycznego. Lampka się gdzieś zapala - to naprawdę ktoś taki, kto jest im potrzebny i od razu jego szanse na wygraną urosły w moich oczach. Następnie entrant Okady, który przedstawił go w roli prawdziwego, klasycznego Asa New Japan, który nie ugnie się przed niczym. Poezja.

Walka wykręciła i urwała jaja na wszystkich poziomach. Przebili wszystko, co można było tutaj postawić i ustalili ponad 46 minutową walkę marzeń. Nie tylko dlatego, że poziomem zdeklasowali wszystkich. Nie dlatego, że zaproponowali nowoczesny main event o kondycji, której mogą pozazdrościć mu wszyscy. Tweet Willa Ospraeya "Quit wrestling, youre never gonna top that" czy coś mówi sam za siebie. Ustalili walkę marzeń, ponieważ sprawili, że mimo tak dotkliwego exodusu i udanego roku dla WWE o New Japan znów się mówi. Wiele osób twierdzi, że to była najlepsza walka jaką kiedykolwiek widzieli. Sam Dave Meltzer, ktoś obszernie krytykowany, ale fakt faktem, ktoś kto ogląda i ocenia pro wrestling od lat 70 (!) poszerzył swój sławny star rating system o jedno oczko i... dał im sześć gwiazdek! A co! Od siebie też mogę tyle dać, bo po tylu latach w końcu przy jakiejś walce markowałem jak dzieciak. :)

Poezja i polecam każdemu. :)

• 5 tygodni później...

NJPW "The New Beginning in Sapporo" 5/02/17 @ Hokkaido Prefectual Sports Center

Karta

1. KUSHIDA & Hirai Kawato vs. "Suzuki Gun" Yoshinobu Kanemaru & El Desperado

2. "The 3rd Generation" Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima & Yuji Nagata vs. Yoshitatsu, David Finlay & Henare - Trójka upadłej generacji wciąż w formie i sprawnie uporali się z Yoshitatsu i studencikami. Kojima miał fajny moty

3. Katsuyori Shibata, Jushin Thunder Liger & Tiger Mask IV vs. "CHAOS" Will Ospreay, Jado & Gedo

4. YOSHI-HASHI vs. Takashi Iizuka

5. Special 10 Man Tag Team match: Michael Elgin, Hiroshi Tanahashi, Manabu Nakanishi, Ryusuke Taguchi & Dragon Lee vs. "Los Ingobernables" Tetsuya Naito, SANADA, EVIL, BUSHI & Hiromu Takahashi

6. IWGP Junior Tag Team Championship Match: "RPG Vice" Rocky Romero & Barreta © vs. "Suzuki Gun" Taichi & TAKA Michinoku

7. NEVER Openweight Championship Match: "Konton No Aramusha" Hirooki Goto © vs. "Moonchild" Juice Robinson

8. IWGP Tag Team Championship 3WAY Match: "CHAOS" Tomohiro Ishii & Toru Yano © vs. "G.B.H" Togi Makabe & Tomoaki Honma vs. "K.E.S" Lance Archer & Davey Boy Smith Jr.

9. IWGP Heavyweight Championship Match: "Rainmaker" Kazuchika Okada (v3) vs. "Sekaiichi Seikaku no Warui Otoko" Minoru Suzuki

Plusy:

+ Hirai Kawato pokazał serce do walki w openerze. Niby nic, młody young lion w openerze, ale klatę miał całą czerwoną od chopów i to jakoś sprawiło, że oglądałem go z sympatią.

+ Ospreay/Shibata odwalają świetną robotę w zachęceniu na ich "grudge match" za tydzień. Brakowało może jakichś magicznych przejść z dźwigni jak podczas "Road to New Beginning" w Korakuen, ale nadrobili za to stiffowymi kopniakami. Nie utożsamiam się z fenomenem Ospreay'a, ale czekam na ich walkę. Zapowiada się ciekawy mix stylów.

+ LIJ rozwaliło wejściówką jak zwykle. Może to oklepane, czy już powoli rutyna, ale zawsze te ich maskowe mroczne klimaty wpływają dobrze na mój nastrój haha:D

+ Taichi i jego laska. Brakowało mi Taichi na ringach New Japan. Gościu to taki villain rodem z Final Fantasy, który zawsze wraca i wkurwia. Kocie ruchy jego koleżanki to przyjemny, ekhm, umilacz show. Lubię RPG Vice, ale Taichi i TAKA mogli zdobyć tutaj pasy.

+ Juice Robinson. Aż się sam dziwię, bo gościu mnie odpychał i zawsze kojarzył mi się z takim niewypałem z NXT, który wybrał się do Japonii jedynie po czeki, ale robi postępy i możliwe, że coś z niego kiedyś będzie... ;)

+ KES. Davey Boy Smith Jr. popracował nad sobą w ciągu tych dwóch lat. Nie oglądałem jego postępów w Pro Wrestling NOAH, ale od razu rzuca się w oczy, że zrzucił nieco na wadze i zaczął żeźbić swoją sylwetkę. Archer to jeden z moich ulubieńców z Suzuki-gun. Gościu łapał zawsze ciekawy kontakt z publiką w Japonii, toteż jego powrót i obracanie fanów na prawo i lewo niczym Stan Hansen oraz komiczne darcie się wokół "fuck you" zawsze na plusie.

+ Okada/Suzuki. Zacząłbym to opisywać na zagraniczym forum słowami "Hard fought match". Zaprezentowano coś o wiele innego od tego, co zwykło się wyprawiać w nowoczesnych main eventach pay-per-view. Nie było nawalania n-krotności finisherów pod koniec, aby nabić jakieś wirtualne oczka ratingowe (na tym punkcie ucierpiało moim zdaniem świetne do połowy Cena/Styles z "Royal Rumble"). Zamiast tego zaprezentowano prostą historię ubijania nogi Okady przez mistrza trików, aluzji i submissionów Suzukiego. Niby zwykły patent, który pojawia się często, ale tutaj nie zrobiono z tego chwilowego zabijacza czasu, tylko od samego początku do końca był to główny element tego spotkania. Zwykle zapomina się o sprzedawaniu bólu w obijanej kończynie już po chwili, także początki wielu walk prowadzą praktycznie donikąd, ale tak nie było w tym przypadku. Konsekwentnie rozwijano ten patent i muszę przyznać, że w momencie gdy Gedo stanął na krawędzi ringu z ręcznikiem pomyślałem, że to może być koniec. Wtedy powrót Suzuki-gun zakończyłby się z jakimś przytupem (wtopili wszystkie walki poza openerem). Tak się jednak nie stało i to nie był koniec pastwienia się nad Okadą wymyślnymi dźwigniami Suzukiego. Przyznam, że nie przypominam sobie, aby w jakiejkolwiek walce zrobiono z Okady takiego chłopczyka do bicia. Minoru prowadził 90% spotkania i wiele razy uderzał go z otwartych bez żadnej odpowiedzi. Końcówka i te przejście z roll-upa w deadlift german suplex + RAINMAIKAH!! poezja. Kolejna walka o pas IWGP, która trwa ponad 40 minut. Zapowiada się jeden z najbardziej pamiętnych title runów Okady i zarazem, najzdrowsze panowanie z tym pasem od lat. (**** 1/4).

Jeżeli komuś przypadł taki typ walki do gustu, to polecam Suzuki vs. Tanahashi z "King of Pro Wrestling" 2012. :)

Minusy:

- Suzuki-gun wtapia wszystkie walki poza openerem. Nie jestem wielkim fanem tej stajni. Miała klimat te trzy lata temu, ale cały ten exodus do NOAH i rozbicie tamtej federacji pozostawia po sobie negatywny posmak. Dodając do tego fakt, że odeszli stamtąd z podkulonymi ogonami ich wygrane w New Japan wypadłyby blado. Najwidoczniej New Japan wyszło z tego samego założenia i zamiast urzeczywistnić ich inwazję zrobiono z tego sezonową atrakcję. No cóż...

- Don Callis jako nowy komentator. Sorry, ale wyciągnęli tego gościa z jakiejś próżni. Nigdy nie był nikim ważnym i ot tak, zastępuje Corino i kolekcjonuje od teraz jego paycheck. Nie słuchało mi się go najlepiej i można było odczuć, że nie ma rozeznania z nowoczesnym produktem New Japan Pro Wrestling.

- Estetyka pasa IWGP. To może taki bardziej techniczny aspekt, ale podczas zbliżeń na ów tytuł widać zadrapania, brak kamieni i różnych elementów. Powinno bardziej dbać o swój najważniejszy tytuł.

Ciekawe show. NJPW nie złapało zadyszki po "Wrestle Kingdom" i ogarnęło sprawne show od początku do końca. Rezultaty nieco dziwią (porażki Suzuki-gun). Ciekawe jak wypadnie drugi part "The New Beginning" w Osaka za tydzień.

NJPW "Road to The New Beginning" 7/02/17 @ Korakuen Hall, Tokyo

(4) Special Elimination Match 1: Togi Makabe, Tomoaki Honma, Katsuyori Shibata, Juice Robinon & KUSHIDA vs. Hirooki Goto, YOSHI-HASHI, Will Ospreay, Jado & Gedo

(5) Special Elimination Match 2: Kazuchika Okada, Toru Yano, Tomohiro Ishii, Rocky Romero & Barreta vs. Minoru Suzuki, Lance Archer, Davey Boy Smith Jr., Yoshinobu Kanemaru & El Desperado

(6) Special Elimination Match 3: Michael Elgin, Hiroshi Tanahashi, Manabu Nakanishi, Ryusuke Taguchi & Dragon Lee vs. Tetsuya Naito, SANADA, EVIL, BUSHI & Hiromu Takahashi

Plusy:

+ Juice Robinson. Gościu znów to zrobił i świecił swoim występem w ringu. Odniosłem już takie wrażenie podczas "The New Beginning" w Sapporo, ale tutaj New Japan zabookowało go o wiele bardziej solidnie i pozwoliło mu być ostatnią osobą w tym elimination matchu.

+ Shibata/Ospreay w ostatnim przystanku przed ich batalią w Osaka podkręcili klimat jeszcze wyżej. Standardowe szybkie łokcie w narożniku, mocne kopniaki i tym razem punkt w ich konflikcie zyskuje Shibata, który robił z młodym Willem co chciał (odbicie za galę w Sapporo, gdzie to Ospreay wyautował go swoim finisherem). Dlatego warto oglądać gale z serii "Road to...", ponieważ wyłapuje się takie smaczki i dzięki temu karty na PPV to nie tylko walki pustych nazwisk, ale poszczególne pozycje w karcie mają jakieś rozwinięcie. Po tym, co Shibata i Ospreay prezentują w poszczególnych tag matchach jestem coraz bardziej ciekaw jak rozpiszą ich walkę w ten weekend. Jest potencjał!

+ Makabe dawno nie wyglądał już tak dobrze. Dwie eliminacje pod rząd (Jado & Gedo) po swoim King Kong Kneedropie z narożnika było super.

+ Suzuki-gun górą. Może to na gali takiej jak ta niewiele znaczy, ale przynajmniej odbili się nieco po obróceniu ich wiarygodności w perzynę w Sapporo. Suzuki wyeliminował Okadę. Do tego Kanemaru zapieczętował ich zwycięstwo eliminując Barrettę (czyżby walka o pasy Junior Tag w przyszłości?).

+ Na uwagę zasługuje też Lance Archer. Gościu nie jest może tym czerpiącym z Stana Hansena zabijaką podczas jego debiutu i G1 w 2011 roku, ale swoją mimiką twarzy i zagraniami zmienia się w comedy wrestlera, co na jego etapie kariery raczej w niczym już nie przeszkadza i sprawia, że podczas jego sekwencji z Toru Yano można było się naprawdę pośmiać.

+ Michael Elgin. Nie przepadam za gościem od czasów, gdy odszedł z Ring of Honor po czym wrócił z podkulonym ogonem prosząc na FB o wybaczenie i pisząc między innymi o tym, że ma chatę na kredyt i potrzebuje dat, aby go spłacac. oO Było to jednak kilka lat temu i ciężko nie praisować jego postępów. Motyw w którym wykonał deadlift german suplex na EVILu z zawieszonym na jego karku Takahashim bezcenny! Twardy kandydat na nowego Intercontnental championa.

Minusy:

- Eliminacje przez wypadnięcie z ringu? Było dzięki temu kilka fajnych spotów, ale wolałbym eliminacje tylko przez standardowe przyłożenia.

- Booking Los Ingobernables de Japon. Naito rozwalił byłego Asa New Japan na Wrestle Kingdom i powinno to skutkować jakimś poważniejszym pushem, a tym czasem robią z niego za popychadło. W sobotę na pewno straci IC title na rzecz Elgina (wątpię, aby Big Mike przegrał z nim po raz trzeci). Sanada to już całkiem porażka. Gościu ma wygląd, potrafi w ringu coś ciekawego stworzyć, ale mimo to jobbują go... Taguchiemu? I to tak jakby dwa razy? (Pierwszej eliminacji sędzia nie widział). Lipa.