Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

New Japan Corner

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   993
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Klasyczny

Po wpisie w shutbox odnośnie walki Tana/Okada liczyłem na jakąś polemikę, ale wytoczyłeś takie argumenty, że jestem bez szans. :lol

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

31

• Hacjend

7

• Yao

6

• Trysiu

2

Top użytkownicy w tym temacie

Nie kojarzę dłuższych przestoi. Tempo było właśnie niesamowite. Nie zapominajmy, że oni biegali przez ponad pół godziny! Trzeba poświęcić trochę czasu na różne dźwignie, taunty, itd by opowiedzieć w ringu jakaś historię zamiast ładować movesy na pałę. Ale, co kto lubi. ;)

• Reputacja:   0

IWGP Junior Heavyweight Tag Team Title Four Way Match

Niektórzy nie przepadają za takim chaosem w ringu, ale ja natomiast uwielbiam. Jak dla mnie najlepsze starcie z tej dolnej karty. Mogliby otrzymać jeszcze z 5-20 minut, ale czasu i tak było mało na całe show. Poskakali, polatali, parę fajnych super kicków i spotów od Bucksów oraz reszty. Próby finisherów, no po prostu było wszystko.

Six Man Tag Team Match i Tag Team Match

Nie chcę za bardzo rozpisywać się na temat obu starć, bo oba wyszły na totalne zapychacze, które według mnie nie miały największego sensu. Nie pamiętam nic ciekawego z tych meczów.

UWFI Rules Match

Wycisnąć z tego można było o wiele więcej. Pamiętam starcie na podobnych zasadach z udziałem Kyle i Cole w ROH. Wtedy jarałem się strasznie, bo były nie tylko dźwignie, ale potężne ciosy nogami, rękami i tak dalej. Tutaj brakowało mi trochę bezwzględności, agresji w obu zawodnikach. Cały pomysł jak najbardziej na plus, ale wyszło średniawo.

NEVER Openweight

Title Match

Przeklikałem tę starcię, ponieważ sprawdzałem twittera jednocześnie oglądając. Naprawdę szybko minęło mi patrzenie na poczynania obu wrestlerów. Cieszy zmiana posiadacza, bo przyda się małe odświeżenie.

IWGP Junior Heavyweight Title Match

Bardzo cieszę się, że Kenny wygrał, ponieważ jest świetnym zawodnikiem, ale z drugiej strony nie podoba mi się strasznie jego image i włosy, którą są czarno siwe. Naprawdę nie podoba mi się to i wątpię, aby taki wygląd u Omegi przypadł mi do gustu. Co do samej walki, solidny match bez większych fajerwerków. Faworyt był jeden i inny wynik, aniżeli wygrana Kenny'ego byłby zaskoczeniem.

IWGP Tag Team Title Match

Tutaj radość była jeszcze większa niż w przypadku poprzedniej walki, gdyż nie mogłem już znieść Gallowsa i Andersona przy pasach. Nie jestem wielkim fanem nowych champsów, ale są o wiele lepsi w ringu i dają więcej możliwości na potyczki, które będą jednymi z najlepszych na galach. I hope.

Singles Match

Myślałem, że Styles będzie musiał się podłożyć, ale było inaczej. Wydawało mi się, że to Naito musi w końcu wygrać. W sumie to mu ta wygrana dałaby więcej niż dla AJ'a, ale z decyzją NJPW nie będę się kłócił. Czekam na rozwój wypadków.

IWGP Intercontinental Title Match

Jak dla mnie najlepszy pojedynek na WK9. Nakamura udowodnił znowu, jak bardzo wartościową jest postacią w świecie japońskiego pro wrestlingu. Najbardziej podobała mi się psychologia ringowa. Kota szydził cały czas z rywala i wydawało mi się, że da radę go pokonać. Wyglądało to tak, że Ibushi jest faktycznie sprytniejszy, po prostu lepszy. Szkoda, że champ obronił tytuł. Miałem nadzieję, że federacja czymś zaskoczy.

IWGP Heavyweight Title Match

Kurdę jestem tak zły na wynik. Nawet komentatorzy chyba nie wiedzieli kto wygra i byli zdziwieni, że to nie Okada. To był ten moment, w którym mogli go namaścić na lidera. Niestety plany były inne i posiadacz tytułu się nie zmienił, a szkoda, bo po reakcji fanów było widać, że również liczyli na coś innego. Co do walki, była według mnie o ułamki gorsza od poprzedniej, ale naprawdę minimalnie. Może to ze względu na rezultat, lecz wątpię. Spot z przelotem nad barierkami był cudny, wymiana ciosów także. Nawet piledriver wyszedł mega.

Gala jak najbardziej na duży plus. Szkoda tylko, że time slot był okrojony, przez co mniej ważne starcia były tak słabe.

Na wczorajszym "New Years Dash" w Korakuen (świetna gala, tak btw!) zaprezentowano wstępne karty na "The New Beginning" z lutego:

tumblr_inline_nhqxzmXWRk1r5gksf.jpg

NJPW “THE NEW BEGINNING in OSAKA, 02/11/15 [Wed] 17:00 @ BODYMAKER COLOSSEUM in Osaka

(-) IWGP Jr. Tag Team Championship 3WAY Match: [39th Champions] Kyle O’Reilly & Bobby Fish vs. [Challengers] KUSHIDA & Alex Shelley vs. [Challengers] Nick Jackson & Matt Jackson

~ 2nd title defense

(-) IWGP Jr. Heavyweight Championship Match: [70th Champion] Kenny Omega vs. [Challenger] Ryusuke Taguchi

~ 1st title defense

(-) IWGP Tag Team Championship Match: [65th Champions] Hirooki Goto & Katsuyori Shibata vs. [Challengers] Karl Anderson & Doc Gallows

~ 1st title defense

(-) IWGP Heavyweight Championship Match: [61st Champion] Hiroshi Tanahashi vs. [Challenger] AJ Styles

~ 2nd title defense

NJPW “THE NEW BEGINNING in SENDAI”, 02/14/15 [sat] 18:00 @ Sendai Sun Plaza Hall in Sendai

(-) NWA World Jr. Heavyweight Championship Match: [90th Champion] Jushin Liger vs. [Challenger] Chase Owens

~ 2nd title defense

(-) NWA World Heavyweight Championship Match: [90th Champion] Rob Conway vs. [Challenger] Hiroyoshi Tenzan

(-) NEVER Openweight Championship Match: [6th Champion] Togi Makabe vs. [Challenger] Tomohiro Ishii

~ 1st title defense

(-) IWGP Intercontinental Championship Match: [10th Champion] Shinsuke Nakamura vs.[Challenger] Yuji Nagata

~ 3rd title defense

Przemilczę walki o pasy NWA bo to mnie kompletnie nie interesuje. Znów sporo rewanży - co prawda Nakamura/Nagata widzieliśmy dawno, ale Tanahashi/Styles miało miejsce w sierpniu i październiku. Te dwie walki zakończyły się porażkami Stylesa i po tak dużej wygranej Tany na Wrestle Kingdom raczej prędko pasa nie straci, także zwiastuje to zapewne trzeci job AJ'a... Cóż, przekonamy się.

Poza tym syn Scotta Halla - Cody Hall dołączył nie tylko do New Japan Dojo, ale również i do Bullet Club! Niezbyt mi się to podoba. Widziałem coś tam z jego udziałem na youtube i szału nie robi. Drewno nieziemskie. Kilka dni wcześniej ogłoszono jego wstęp do szkółki NJPW i przyjąłem to chłodno, ale sądziłem, że przynajmniej nauczą go tam czegoś zanim zacznie występować... Bullet Club liczbą bezsensownych członków (Jarrett, D'Amore, teraz Hall) zaczyna coraz bardziej przypominać nWo. I to z tej negatywnej strony.

Korespondent z Japonii, enuhito, zamieścił na swoim blogu ciekawą notkę odnośnie rzekomego splitu New Japan na dwa brandy z oddzielnymi rosterami w sposób podobny, jak niegdyś SmackDown! i Raw.

Prezydent New Japan, Kaname Tezuka, podsunął taki pomysł na rozwiązanie problemu przeludnionego rosteru.

Link do pełnego newsa - http://enuhito.com/51971382.html

Powoli byłaby to w już w sumie tylko kosmetyczna zmiana - w końcu od dawna wiele gal PPV rozbijanych jest na dwie części plus IWGP IC title wypromowany jest w taki sposób, że wiele nie ustępuje już głównemu trofeum i mógłby spokojnie reprezentować osobny brand.

Co o tym sądzicie?

Generalnie to nie musi być taki zły pomysł. Rozdzielenie rosteru na pół, oddzielne live eventy z serii "Road to...", itd. mogą podwoić ich dochód oraz dać wielu zawodnikom więcej czasu na wykazanie się. Osobne bloki G1 dla poszczególnych brandów również wyglądają zachęcająco.

NJPW New Year Dash 2015

Tag Team Match **

Suzuki-gun (Taichi & TAKA Michinoku) vs. Sho Tanaka & Tiger Mask

Przeciętny opener dobrze, że krótki. Bardzo się cieszę, ze Taka rzadko walczy bo jest bezandziejny,natomiast widze potencjał w Sho Tanace.

Tag Team Match *** 1/2

Forever Hooligans (Alex Koslov & Rocky Romero) vs. reDRagon (Bobby Fish & Kyle O'Reilly)

Wygrana mistrzów po dość wyrównanej dobre walce. Wolałem aby Hooligans wygrali jakoś nie lubie smoków. Tak jak pisałem wyżej walka dobra, ale zdecydowanie stać ich na dużo więcej.

Ten Man Tag Team Match ****

Suzuki-gun (Davey Boy Smith Jr., Lance Archer, Minoru Suzuki, Shelton Benjamin & Takashi Iizuka) vs. TenKoji (Hiroyoshi Tenzan & Satoshi Kojima), Captain New Japan, Manabu Nakanishi & Tomoaki Honma

Nie lubie dużych walk tag team, ale ta mi się podobała.Fajne tempo, każdy pokazał co potrafi lub co nie potrafi. Suzuki-gun jak zwykle nie czyste zagrania.

NWA World Junior Heavyweight Title Match

Jushin Thunder Liger © vs. El Desperado *** 1/2

Yeah wreście mój drugi ulubiony wrestler NJPW dostaje wielką szansę walka nie z byle kim a z żywą legendą. Zadebiutował rok temu i jeszcze nie dostał czegoś poważnego ale wreście jest to, wiadomo że nie wygra.A tak się cieszyłem, że nie ma nikogo z Desperado no ale się w końcu pojawili i zaczeły się nieczyste zagrania. Walka przedewszystkim opierała się na obijaniu ręki Liger'a.Raz przewaga jednego raz drugiego aż w końcu Jushin pinuje do 3 Desperado. Mam nadzieje, że w przyszłości dostanie więcej poważnych walk.

Six Man Tag Team Match ****

BULLET CLUB (Kenny Omega, Matt Jackson & Nick Jackson) vs. Time Splitters (Alex Shelley & KUSHIDA) & Ryusuke Taguchi

Są YB jest impreza, świetny six man tag team match w dobrym składzie. Zajebisty double pin Kushidy to było nie złe.

Żaden zawodnik nie zwiódł.

Tag Team Match ***

BULLET CLUB (Bad Luck Fale & Tama Tonga) vs. CHAOS (Kazuchika Okada & Toru Yano)

Przeciętna walka powinna znajdować się niżej w karcie.Wiadomo Tonga wirtuozem nie jest a tym bardziej Fale, mimo to ich lubie i cieszę się że wygrali.

Six Man Tag Team Match ****

CHAOS (Shinsuke Nakamura, Tomohiro Ishii & YOSHI-HASHI) vs. Kota Ibushi, Togi Makabe & Yuji Nagata

Bardzo dobra walka przyjemna w oglądaniu. Nakamura, Ibushi ta dwójka w ringu zajebiste starcie. Makabe i Ishii także dobre.Nagata z Nakamurą hmm może wyjść z tego nawet spk walka.

Eight Man Tag Team Match ****

BULLET CLUB (AJ Styles, Doc Gallows, Karl Anderson & Yujiro Takahashi) (w/Cody Hall) vs. Hirooki Goto, Hiroshi Tanahashi, Katsuyori Shibata & Tetsuya Naito

TOP 3

1. CHAOS (Shinsuke Nakamura, Tomohiro Ishii & YOSHI-HASHI) vs. Kota Ibushi, Togi Makabe & Yuji Nagata

2. BULLET CLUB (Kenny Omega, Matt Jackson & Nick Jackson) vs. Time Splitters (Alex Shelley & KUSHIDA) & Ryusuke Taguchi

3.BULLET CLUB (AJ Styles, Doc Gallows, Karl Anderson & Yujiro Takahashi) (w/Cody Hall) vs. Hirooki Goto, Hiroshi Tanahashi, Katsuyori Shibata & Tetsuya Naito

16 stycznia miała miejsce pierwsza emisja programu NJPW World Pro-Wrestling na amerykańskiej stacji, asx tv. Odcinek zawierał walkę Hiroshi Tanahashi vs. Kazuchika Okada z 4/01/13 Dome show, tłumaczone wywiady przed i po i to wszystko z dającym się zrozumieć komentarzem w wykonaniu Mauro Ranallo i Josha Barnetta.

Muszę przyznać, że oglądało się świetnie. O wiele ciekawiej ogląda się puroresu mając podane wszystko na tacy. Tanahashi bardzo ciekawie opowiadał o tym, co wyróżnia go od reszty oraz użył interesującego porównania między pisaniem bazgrołów, a pro wrestlingiem. :D

Komentarz dobry. Byli bardzo dobrze przygotowani, o wiele lepiej niż Ross i Striker na WK9 jeżeli można spróbować to porównać, bo to nie była audycja na żywo. Operowanie wieloma zagadnieniami z przeszłości, dokładne wyjaśnianie o co w tym wszystkim chodzi,, itp. na plusie.

Życzę im sporej oglądalności i budowania większego fanbase w USA oraz tego, aby pomyśleli w końcu też o Europie. ;)

http://www.dailymotion.com/video/k7z2cm ... Ui?start=4

• 1 miesiąc temu...

Rezultaty duetu "The New Beginning" w Osaka & Sendai przyniosły interesujące wyniki. Bullet Club ponownie zainkasowało większość pasów mistrzowskich - po wygraniu Jr. Heavyweight Title przez Kenny Omegę na pamiętnym WK9 w styczniu, drużynowe tytuły Jr. Tag powędrowały do The Young Bucks. Karl Anderson & DOC Gallows po rocznym panowaniu w dywizji heavy tagów powrócili na swoje miejsca odbierając swoje pasy Goto & Shibata (ugh... tak szybko zabili świetny pomysł!) oraz... 'Phenomenal One' AJ Styles powrócił na tron zdobywając IWGP Heavyweight Title po raz drugi - tym razem detronizując Asa New Japan - Hiroshi Tanahashi'ego.

To nie wszystko!

Walka Kota Ibushi vs. Tomoaki Honma otrzymała 5* notę od Dave'a Meltzera! Drugą w tym roku dla New Japan oraz Ibushi'ego (starcie z Nakamurą również otrzymało najwyższy rating)

Zainteresowani?

http://www.dailymotion.com/video/x2gzvf1

Na kalendarzach wkrótce pojawi się nam marzec, a to oznaka powrotu New Japan Cup!

Szczegóły tournee z tym związanego zawarte są tutaj - http://www.purolove.com/njpw/results/15njcup.php

Kogo typujecie na zwycięzcę turnieju & automatycznie pretendenta do pasa IWGP Heavy bądź Intercontinental?

Jak ogólne wrażenia po "The New Beginning"?

• Reputacja:   0
  • Styl:  Jasny

To nie wszystko!

Walka Kota Ibushi vs. Tomoaki Honma otrzymała 5* notę od Dave'a Meltzera! Drugą w tym roku dla New Japan oraz Ibushi'ego (starcie z Nakamurą również otrzymało najwyższy rating)

Błąd, przyjacielu mojej żony :D 5 gwiazdek dostało starcie Honmy z Ishiim z gali w Sendai. Honma i Ibushi wykręcili ***3/4.

Ogólnie wrażenia całkiem spoko. Nie było tak dobrze jak na WK9, co w sumie raczej nie dziwi - ciężko będzie to przebić. Można by powiedzieć, że jeśli chodzi o jakość, to było podobnie jak rok temu, tylko że wtedy pierwszy dzień był lepszy od drugiego ;) Co bym polecił - przede wszystkim obie walki Honmy - k***a, ten gość MUSI zdobyć jakiś tytuł w tym roku - za te wszystkie porażki na Climaxie i zajebisty entertainment. Poza tym fani go uwielbiają i już wybroażam sobie reakcję gdyby zdobył jakiś pas. Walka z Ibushim dobra, natomiast z Ishiim przeszli samych siebie. Poleciłbym jeszcze starcie Styles'a z Tanahashim o główny pas IWGP. Z początku było trochę wolno i metodycznie, ale końcówka to wynagrodziła. Krew dodała tylko dramaturgii temu starciu.

Omijajcie za to szerokim łukiem starcie Kenny'ego Omega z Taguchim o pas Jr. IWGP. NJPW słynie raczej z tego, że tam walki są poważne, czasem tylko są zabawne momenty. Tutaj to czułem się czasami jakbym oglądał DDT. Ten moment z wzajemnym wtykaniem flagi w tyłek przemilczę. Ich starcie na WK9 było bardzo słabe, ale tutaj przebili wszystko, bo to było żenujące. Zarówno jak na WK9, czekałem na koniec walki i obronę pasa przez Kenny'ego.

Co do New Japan Cup, to nie będę się rozpisywał o konkretnych pojedynkach, bo zwyczajnie mi się nie chce. Mam tylko nadzieję, że zwycięzca będzie ktoś inny niż Okada czy Tanahashi. Po cichu liczyłbym na zwycięstwo Ibushi'ego, a czarnym koniem mógłby być np Honma. IIL nie wrzucił grafiką, więc pozwolę sobie to zrobić ;)

1798947_1591746137705372_8886984092562214049_o.jpg

Nie ukrywajmy - pierwsza runda wygląda zwyczajnie słabo i szalu raczej nie będzie. Za to w drugiej rundzie już zacznie się coś dziać, bo potencjalne pojedynki Ibushi/Tanahashi czy Goto/Shibata sprawiają, że już będzie się chciało to oglądać :)

Kogo typujecie na zwycięzcę turnieju & automatycznie pretendenta do pasa IWGP Heavy bądź Intercontinental?
Zapomniałeś jeszcze dodać pas NEVER ;)

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

• 1 miesiąc temu...

New Japan Cup serii 2015 to już historia i jak wiemy po trofeum sięgnął w tym roku Kota Ibushi, wskakując automatycznie w spot pretendenta o IWGP Heavyweight Title w Sumo Hall w nadchodzącą niedzielę!

NJPW "INVASION ATTACK 2015", 05.04.2015 (WPW/NJPW World)

Tokyo Ryogoku Kokugikan

njpw05042015.jpg

1. Yuji Nagata, Captain New Japan, Alex Shelley, KUSHIDA & Yohei Komatsu vs. Manabu Nakanishi, Jushin Thunder Liger, Tiger Mask, Ryusuke Taguchi & Sho Tanaka

2. Hiroyoshi TenzanSatoshi Kojima & Tomoaki Honma vs. Yujiro Takahashi, Tama Tonga & Cody Hall

3. IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Title: Matt Jackson & Nick Jackson © vs. Rocky Romero & Barreta

4. IWGP Jr. Heavyweight Title: Kenny Omega © vs. Máscara Dorada

5. IWGP Tag Team Title: Karl Anderson & Doc Gallows © vs. Michael Bennett & Matt Taven

6. Special Six Man Tag Match: Togi Makabe, Hirooki Goto & Tetsuya Naito vs. Shinsuke Nakamura, Tomohiro Ishii & YOSHI-HASHI

7. Special Tag Match: Hiroshi Tanahashi & Katsuyori Shibata vs. Kazushi Sakuraba & Toru Yano

8. Special Singles Match: Kazuchika Okada vs. Bad Luck Fale

9. IWGP Heavyweight Title: AJ Styles © vs. Kota Ibushi

Styles vs. Ibushi! Dream match, których ten rok daje nam na pęczki, a mamy dopiero początek kwietnia. Jakie typy? Uważam, że Ibushi zaliczy kolejny breakout match, który po styczniowej batalii z Nakamurą wypromuje go jeszcze bardziej. Rezultat jednak raczej pewny - AJ broni tytuł, najprawdopodobniej przez jakiś kant/interwencję Bullet Club (niestety). No, chyba że New Japan nas zaskoczy, ale chciałbym by Styles potrzymał ponownie tytuł do końca roku.

Okada/Fale budowane od porażki Rainmakera na WK. Fale odliczył go kilka razy czysto, także pora na odbicie się od jobbowania. Nic spektakularnego nie powinno się wydarzyć, ale Fale mimo swojej postury potrafi czasami zaskoczyć i wraz z zwykle donośną publiką Ryogoku powinno wyjść strawnie.

Tanahashi & Shibata vs. Sakuraba & Yano - Dalsze dojenie feudu Tana/Yano, który generalnie przypada mi do gustu (chyba jestem w mniejszości, ale lubię te niecodzienne triki Yano), tym razem podane w tag matchu z prawdziwymi zabijakami. Czyżby chcieli na następnych galach/G1/Wrestle Kingdom '16 podać nam Tanahashi vs. Sakuraba? Brzmi zajebiście! ;)

O wieloosobowych drużynowych spotkaniach nie ma się co rozpisywać - będzie sporo akcji i zabawy, ale bez większej historii. IWGP Tag Titles - Gallows i Anderson vs. Team ROH do wyrzucenia. :roll:

Omega/Dorada zapowiada się zajebiście i mimo tak mocnarnego main eventu może być jednym z jaśniejszych punktów gali. Omega broni pas oczywiście, ale zapowiada się sporo akcji i dobrego tempa, którego w walkach o singlowy pas Jr. brakowało od dawna. Taguchi to dobry komediant i tylko tyle w temacie, także jego walki z Omegą czy wcześniej gdy był mistrzem nie porywały.

btw. Cody Hall - co sądzicie o gościu? Byłem na maxa rozczarowany jego werbacją, ale jak do tej pory pokazał się z całkiem przyzwoitej strony (jak na żółtodzioba). Jeżeli go podszkolą, to powinno z niego coś być w przyszłości.

I na koniec, może nie powiązane stricte z New Japan, ale co mi tam...

11081257_734518433312890_5356443895208804531_n.jpg?oh=67036d0c1a64594865f62aef27f0a42e&oe=55709A60&__gda__=1433420810_e2fb472053c74960d443cbe429e416ea

RevPro sprowadza gwiazdy New Japan (Nakamura & Ishii) na czerwcowe show w Londynie. Pierwsza walka potwierdzona jak widać wyżej... :clap:

• 3 miesiące temu...

New Japan podzieliło już uczestników turnieju "G1 Climax 25" na dwa bloki oraz ogłosiło main eventy poszczególnych gal.

BLOK A:

● “The Most Outstanding Talent Every 1 out of 100 years” Hiroshi Tanahashi [zwycięzca z 2007] (uczestniczy po raz 14)

● “Phenomenal” AJ Styles (uczestniczy po raz drugi)

● “Bōsō King Kong” Togi Makabe [zwycięzca z 2009] (uczestniczy po raz 12)

● “The Wrestler” Katsuyori Shibata (uczestniczy po raz 5)

● “Stardust Genius” Tetsuya Naito [zwycięzca z 2013] (uczestniczy po raz 6)

● “Golden Star” Kota Ibushi (uczestniczy po raz drugi)

● “Mōushi” Hiroyoshi Tenzan [zwycięzca z 2003, 2004 i 2006] (uczestniczy po raz 20)

● “Sukonaru Dai Dorobo” Toru Yano (uczestniczy po raz 10)

● “The Outlaw” Doc Gallows (uczestniczy po raz drugi)

● “The UnderBoss” Bad Luck Fale (uczestniczy po razuczestniczy po raz drugi)

BLOK B:

● “Rainmaker” Kazuchika Okada [zwycięzca z 2012 i 2014] (uczestniczy po raz 4)

● “King of Strong Style” Shinsuke Nakamura [zwycięzca z 2011] (uczestniczy po raz 12)

● “Aramusha” Hirooki Goto [zwycięzca z 2008] (uczestniczy po raz 8 )

● “CHAOS no Tokko-yaro” Tomohiro Ishii (uczestniczy po raz 3)

● “Mr. R Rated” Yujiro Takahashi (uczestniczy po raz 6)

● “The Machine Gun” Karl Anderson (uczestniczy po raz 6)

● “Unbreakable” Michael Elgin (debiut)

● “Minna no Kokeshi” Tomoaki Honma (uczestniczy po raz drugi)

● “Blue Justice” Yuji Nagata [zwycięzca z 2001] (uczestniczy po raz 17)

● “Gowan” Satoshi Kojima [zwycięzca z 2010] (uczestniczy po raz 14)

Ustalono walki zamykające poszczególne show:

7/20 [Mon] 15:00 @ Hokkaido Prefectural Sports Center, Hokkaido Kitayell

() A BLOCK: AJ Styles vs. Katsuyori Shibata

() A BLOCK: Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi

7/23 [Thu] 18:30 @ Twin Messe Shizuoka

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Michael Elgin

() B BLOCK: Shinsuke Nakamura vs. Karl Anderson

7/24 [Fri] 18:30 @ Kyoto City Budo Center

() A BLOCK: Hiroshi Tanahashi vs. Hiroyoshi Tenzan

() A BLOCK: Katsuyori Shibata vs. Tetsuya Naito

7/25 [sat] 18:00 @ Takamatsu City General Gymnasium, 1st Stadium in Kagawa

() B BLOCK: Shinsuke Nakamura vs. Yuji Nagata

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Tomoaki Honma

7/26 [sun] 18:00 @ Hiroshima Green Arena

() A BLOCK: AJ Styles vs. Kota Ibushi

() A BLOCK: Hiroshi Tanahashi vs. Tetsuya Naito

7/28 [Tue] 18:30 @ Beppu City B-Con Plaza in Oita

() B BLOCK: Hirooki Goto vs. Tomoaki Honma

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Satoshi Kojima

7/29 [Wed] 18:30 @ Fukuoka Kokusai Center

() A BLOCK: AJ Styles vs. Tetsuya Naito

() A BLOCK: Katsuyori Shibata vs. Kota Ibushi

8/1 [sat] 17:00 @ Osaka Prefectural Gymnasium

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Hirooki Goto

() B BLOCK: Shinsuke Nakamura vs. Tomohiro Ishii

8/2 [sun] 16:00 @ Aichi Prefectural Gymnasium

() A BLOCK: Kota Ibushi vs. Hiroyoshi Tenzan

() A BLOCK: Hiroshi Tanahashi vs. Toru Yano

8/4 [Tue] 18:30 @ Sendai Sun Plaza Hall in Miyagi

() B BLOCK: Yuji Nagata vs. Tomohiro Ishii

() B BLOCK: Shinsuke Nakamura vs. Hirooki Goto

8/5 [Wed] 18:30 @ Iwate industry Cultural Center Apio

() A BLOCK: AJ Styles vs. Togi Makabe

() A BLOCK: Kota Ibushi vs. Tetsuya Naito

8/7 [Fri] 18:30 @ Act City Hamamatsu in Shizuoka

() B BLOCK: Shinsuke Nakamura vs. Yujiro Takahashi

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Tomohiro Ishii

8/8 [sat] 18:30 @ Yokoahama Cultural Gymnasium in Yokohama

() A BLOCK: AJ Styles vs. Hiroyoshi Tenzan

() A BLOCK: Hiroshi Tanahashi vs. Katsuyori Shibata

8/9 [sun] 18:30 @ Korakuen Hall in Tokyo

() B BLOCK: Hirooki Goto vs. Tomohiro Ishii

() B BLOCK: Shinsuke Nakamura vs. Tomoaki Honma

8/11 [Tue] 18:30 @ Korakuen Hall in Tokyo

() A BLOCK: AJ Styles vs. Bad Luck Fale

() A BLOCK: Hiroshi Tanahashi vs. Togi Makabe

8/12 [Wed] 18:30 @ Korakuen Hall in Tokyo

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Yuji Nagata

() B BLOCK: Tomohiro Ishii vs. Tomoaki Honma

8/14 [Fri] 18:30 @ Ryogoku Kokugikan in Tokyo

() A BLOCK: Kota Ibushi vs. Togi Makabe

() A BLOCK: AJ Styles vs. Katsuyori Shibata

8/15 [sat] 18:30 @ Ryogoku Kokugikan in Tokyo

() B BLOCK: Hirooki Goto vs. Yuji Nagata

() B BLOCK: Kazuchika Okada vs. Shinsuke Nakamura

8/16 [sun] 15:00 @ Ryogoku Kokugikan in Tokyo

() Final Match: A BLOCK #1 vs B BLOCK #1

Jest sporo rewanży, ale znajdą się też perełki... AJ STYLES vs. SHIBATA w Ryogoku! Znajdzie się jeszcze wieeele interesujących zestawień - ISHII vs. NAKAMURA!

Początkowo nie byłem zbytnio optymistycznie nastawiony, ale z takim przetasowaniem bloków może wyjść tak dobrze, bądź nawet i lepiej jak rok temu!

Kto wygra?

Mój typ leci na Shinsuke Nakamurę. Jedna z większych, nierobionych jeszcze walk, to starcie Styles vs. Nakamura o pas IWGP, który mógłby być main eventem Tokyo Dome.

ndv9l.jpg

NJPW "Dominion" 5/07/15 @ Osaka-Jo Hall - lipcowe ppv New Japan może pochwalić się przyzwoitą kartą. Brakuje tutaj zapychaczy, cała karta jest przemyślana i prezentuje się świetnie na papierze. To powrót po wielu latach do hali Osaka-Jo, która moim zdaniem prezentuje się świetnie. Spora płyta, balkony i sufit wypełniony lampami. Niczym nie ustępuje znanym obiektom z Tokio. Widownia również ogromna - podawane 11,400 fanów zdaje się niewiele odbiegać od zwykle podkręcanych wyników.

Yohei Komatsu & Tiger Mask & Jushin Liger & Satoshi Kojima & Hiroyoshi Tenzan vs. Yuji Nagata & Manabu Nakanishi & Ryusuke Taguchi & Mascara Dorada & Sho Tanaka - Typowy wieloosobowy preshow New Japan, gdzie każdy dostał chwilę za siebie. Liczba gwiazd, która nie zakwalifikowała się do głównej karty jest ogromna i pokazuje tylko, jak bardzo rozbudowany jest roster tej federacji. Po kilku ciekawych akcjach ostatecznie Dorada przykłada młodego Komatsu.

IWGP Jr. Tag Team Titles: The Young Bucks (Matt & Nick Jackson) © vs. reDRagon (Kyle O'Reilly & Bobby Fish vs. Ropponogi Vice (Rocky Romero & Baretta) - Zwykle nie przepadam za tymi drużynowymi walkami juniorów, bo od dawna walczą tam ze sobą te same teamy w wieloosobowych tagach, które ambitne nie są i skupiają się jedynie na ładowaniu jak największej ilości spotów. Tutaj było jednak trochę inaczej i spodobało mi się. Było kilka oryginalnych akcji i ciekawych rozwiązań oraz fajna końcówka. Bucks bronią, ale to Romero był gwiazdą tego spotkania. :t_up:

Tetsuya Naito & Tomoaki Honma vs. Bullet Club (Bad Luck Fale & Yujiro Takahashi) - Dziwna struktura pojedynku. Naito z face'owej drużyny bawił się w tweenera, nie chcąc pomagać na początku Honmie, po czym jakby nigdy nic w środku walki bez większej motywacji dołączył do tego spotkania. Jego zagrania czasami dawały dobre reakcje nawet znienawidzonemu Bullet Club. Ciekawe, chociaż na zestawienie Naito/Takahashi coraz trudniej mi jest patrzeć. Wygląda na to, że w końcu mają zamiar odświeżyć postać Naito i nie protestuje przed takim rozwiązaniem.

Kazushi Sakuraba vs. Katsuyori Shibata - WOW~! Długo wyczekiwana walka, która kwalifikuje się do moich tkw. dream matchy. Legenda MMA, Sakuraba i Shibata, znany ze swojego stiffowego stylu, przybyli do New Japan jednocześnie w 2013 roku jako drużyna Laughter7 i dopiero po ponad dwóch latach przedstawiono nam walkę tej dwójki. Starcie dla koneserów, bogate w wiele zwrotów akcji, PRZEPIĘKNĄ TECHNIKĘ i świetną publikę. Motyw w którym Sakuraba wskoczył Shibacie na plecy i dusił go sleeper holdem, po czym ten starał się złapać ręką linę, ale Sakuraba mu je poblokował i ostatecznie złapał linę szczęką niesamowity! Zaskoczenie na całej linii. Nie spodziewałem się aż tak dobrej walki. Spektakl godny sceny Tokyo Dome!

IWGP Jr. Heavyweight Title: Kenny Omega © vs. KUSHIDA - Dobra walka. Omega świetnie pracował nad nogą oponenta w pierwszym etapie spotkania, opracowując kilka efektownych akcji na prawe kolano KUSHIDY, m.in. srogi rzut o krawędź ringu, czy wyniesienie na barierkę po czym sprawnie przypiął go do figury czwartej. Niestety, nieco pogubili motyw z nogą - jak zwykle zresztą - i chwilę później challanger biegał po ringu sprintem, co mnie osobiście bardzo razi, ale za to, co robili potem mogę im to wybaczyć. KUSHIDA świetnie zapinał dźwignie na rękę i w końcówce dzięki wygrał tytuł dzięki temu submissionowi zamykając misję po wygranej turnieju Best of the Super Juniors sukcesem. Zmiana pasa podchodzi mi średnio. Nie jestem fanem japończyka, a odświeżony Omega nie dostał szansy, by się odpowiednio wykazać w roli mistrza. Polecam!

NEVER Openweight Title: Togi Makabe © vs. Tomohiro Ishii - Początkowo wkradł im się niezły botch - Ishii skoczył z narożnika na Makabe stojącego poza ringiem, który go nie złapał... w efekcie Ishii całym impetem uderzył plecami o posadzkę, po czym mimo wszystko wstał jakby nigdy nic, bo to Togi miał robić za tego, który sprzedaje uderzenie. To nieco wybiło mnie z rytmu na początku, także ciężko było mi się wczuć w to spotkanie ponownie. Było kilka ciekawych akcji, jak masywny german suplex, którym Makabe cisnął challangera w narożnik czy ostry King Kong Knee Drop z narożnika, którym Makabe zakończył walkę trafiając w kark Tomohiro. Mnie nie porwało, ale ta walka pewnie znajdzie swoich fanów.

IWGP Tag Team Titles: Michael Bennett & Matt Taven © vs. Karl Anderson & Doc Gallows - podobnie jak w zmaganiach junior tag, tutaj również występują sami goście zza granicy, do tego obie drużyny to czarne charaktery... W zasadzie jedyny sposób na reakcję publiczności w takim przypadku, to zabawy z kobietami i tak też uczynili. Gallows mocno kopnął Marię oraz wykonany ciekawy kończący cutter Andersona do którego Doc specjalnie podrzucił w górę Tavena. Śreeedniak.

Hiroshi Tanahashi vs. Toru Yano - Starcie wieńczące feud w którym dano Asowi New Japan odpocząć od main eventów. Tana prezentował się świetnie - nowy fryz i ciuchy. Lubię obu uczestników i sposób w jakim Yano prowadzi swoje walki, także nieźle się bawiłem, ale każdy kto nastawiałby się tutaj na jakieś mega widowisko by się zawiódł.

IWGP Intercontinental Title: Hirooki Goto © vs. Shinsuke Nakamura - Obok ich starcia o pas IWGP z 2009 roku to moje ulubione starcie tej dwójki. Nie sposób nie wspomnieć o wypasionym attire Nakamury, który przy swoim entrance przebrany był w strój ninja. Co ciekawe, miało to również odniesienie w walce, bo dodał jakby nieco takich zachowań, co urozmaiciło. Końcowe minuty to poezja. Kolejny świetny match na tej gali. Goto wygrywa i dobrze, Nakamura zrobił z tym pasem już wszystko co możliwe i powinien teraz wyżej patrzeć, natomiast Hirooki mimo długiego stażu w New Japan ma wciąż jeszcze coś do udowodnienia.

IWGP Heavyweight Title: A.J. Styles © vs. Kazuchika Okada - Robili dobre walki wcześniej, ale tutaj odpalili prawdziwy klasyk! Od samego początku oglądało się nie myśląc o pierdołach, bo uczestnicy main eventu dbali o to, by cały czas było na co popatrzeć. Z czasem budowali świetne emocje, ogarniali naprawdę mocne i nowatorskie spoty oraz ta końcówka... reversal za reversalem, prawdziwa magia i sztuka, którą opanowało niewielu. Starcie kalibru bojów Okady z Tanahashim. (*****).

Widać, że New Japan uderza srogo w rynek Osaki i chce mieć dobre widownie w tym budynku. 11,400 fanów zostało uderzonych najcięższymi działami New Japan - świetne zmagania junior heavy, techniczno-shootowe-zajebiste Sakuraba/Shibata, Ninja-Nakamura i fenomenalna walka wieczoru z zmianą głównego pasa w zestawie. Jedna z lepszych gal NJPW ever. Polecam każdemu! :shock:

TOP3:

1) Styles vs. Okada

2) Sakuraba vs. Shibata

3) Omega vs. KUSHIDA

• 3 tygodnie później...

• Reputacja:   1

G1 Climax 25 dzień 1 - bardzo dobre rozpoczęcie turnieju. Już na starcie main event na miarę pięciu gwiazdek i ogólnie całkiem mocna karta. Bardzo podoba mi się pomysł z rozciągnięciem trwania do aż 19.

David Finlay, Jay White, Mascara Dorada & Tomoaki Honma vs. Jushin Thunder Liger, Tiger Mask, Yohei Komatsu & Yuji Nagata

Bardzo dobry opener. Fajnie jest popatrzeć na starszych wrestlerów, którzy wciąż dają radę w ringu.

Captain New Japan & Hirooki Goto vs. Bullet Club (Cody Hall & Yujiro Takahashi)

Momentami nudnawa, ale i tak całkiem przyjemna walka. Goto po walkach z Nakamurą powinien dostawać jakieś ciekawsze sloty, no, ale cóż. Cody Hall zaliczył konkretny progress, ciągle wychodzi mu trochę topornie.

Bullet Club (Karl Anderson & Tama Tonga) vs. CHAOS (Shinsuke Nakamura & YOSHI-HASHI)

Konkretna rozgrzewka przed rozpoczęciem walk turniejowych, do tego zwiększenie napięcia przed przyszłym starciem Nakamura vs Anderson. Wszyscy wypadli naprawdę dobrze.

CHAOS (Gedo, Kazuchika Okada & Tomohiro Ishii) vs. Michael Elgin, Ryusuke Taguchi & Satoshi Kojima

Ta walka nie mogła nie wyjść. Bardzo mocny skład w tym zeszłoroczny zwycięzca i Elgin, który w końcu ma szansę pokazać na jak wysokim jest poziomie ringowym. Trzymam za niego kciuki, żeby pozdobywał jakieś punkty, bo na wygraną to raczej nie ma szans.

G1 Climax 2015 Block A Match: Doc Gallows vs. Hiroyoshi Tenzan

Było trochę powolnie i średnio, ale nie wiele więcej można było wymagać. Tenzan pokazał się z całkiem dobrej strony poprawiając poziom tej walki, Gallows popisał się swoją siłą. Dało się bez problemu obejrzeć, ale nie skradli show.

G1 Climax 2015 Block A Match: Togi Makabe vs. Toru Yano

Nic specjalnego. Szybko skończyli, średi poziom ringowy, ale zdecydowanie na plus część komediowa w wykonaniu Yano i mocne rozpoczęcie dla Makaby.

G1 Climax 2015 Block A Match: Bad Luck Fale vs. Tetsuya Naito

Na plus nowa postać Naito, na minus cała reszta... Fale o ile mnie wzrok nie mylił zbotchował nawet bycie przypinanym xD. Nie rozumiem co on robi w federacji skupionej na walkach.

G1 Climax 2015 Block A Match: AJ Styles vs. Katsuyori Shibata

Trochę zmarnowany potencjał przez to, że dali im tylko paręnaście minut, ale i tak było kilka momentów wartych zapamiętanie i ogólnie walka to na spokojnie must watch. Widok Shibaty gryzącego się po palcach, żeby Styles nie mógł się uwolnić ze sleeper holdu po prostu legendarny. Do tego AJ Styles w bardzo brutalnej odsłonie, który wypadł naprawdę mocno. Dobre rozpoczęcie dla obu i liczę na to, że obaj będą wstanie to przebić. Liczę na walkę Styles vs Nakamura, ale wątpię, żeby chcieli już teraz to wykorzystać.

G1 Climax 2015 Block A Match: Hiroshi Tanahashi vs. Kota Ibushi

Wow. Najlepsza walka tej gali. Po spokojnym początku zaczęło się niesamowite widowisko. Obaj dali z siebie naprawdę wiele, pokazali, że to już jest naprawdę najwyższy poziom. Kota z tym german suplexem przez liny, czy pheonix splashem pokazał, że jest gotowy na main event. Tanahashi nie wymaga chyba komentarza, mimo wieku naprawdę świetna forma i zdecydowanie zasługuje na swoją pozycję. Mimo tego, że spodziewałem się zwycięstwa Hiroshiego to te wszystkie near falle były niesamowicie wiarygodne, dzięki czemu nie dało się po prostu, ani przez chwilę nudzić, sprawdzić coś w telefonie, czy wyjść do toalety.

• 3 miesiące temu...

NJPW "WRESTLE KINGDOM 10 IN TOKYO DOME", 04.01.2016 (NJPW World)

Tokyo Dome

1. IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Title 4 Way Match: Kyle O'Reilly & Bobby Fish © vs. Ricochet & Matt Sydal vs. Rocky Romero & Baretta vs. Matt Jackson & Nick Jackson

2. IWGP Jr. Heavyweight Title: Kenny Omega © vs. KUSHIDA

3. IWGP Intercontinental Title: Shinsuke Nakamura vs. AJ Styles

4. IWGP Heavyweight Title: Kazuchika Okada © vs. Hiroshi Tanahashi

New Japan w końcu przedstawi jeden z największych asów w rękawie - Wrestle Kingdom 10 otrzyma jeden z masywniejszych dream matchy ostatnich lat: STYLES VS. NAKAMURA!! Komu kibicujecie?

2m7dpv7.png

Cieszę się okropnie, bo to ścisła czołówka moich ulubieńców! AJ po ostatnim podkładaniu się dwójce - Okada i Tanahashi potrzebuje jakiegoś solidnego kopa, by utrzymać wiarygodność wśród topowych gwiazd. Z drugiej jednak strony Nakamura ma nieco nadszarpniętą reputację - przegrana IC Title z Goto, porażki w rewanżach i infantylne zgarnięcie pasa ponownie + przegrana w finale G1 Climax. Obaj potrzebują tej wygranej...

Kontrakt Stylesa z NJPW kończy się podobno na początku przyszłego roku. Jeżeli mają zamiar z nim pracować dalej, to powinni oddać mu tę wygraną. Możliwe jednak, że plotki o dołączeniu AJ'a do NXT w 2016 się potwierdzą i wtedy - oczywiście - Shinskay obroni tytuł na największej gali wschodu.