Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

New Japan Corner

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   993
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Klasyczny

NJPW-Logo.png

Największa japońska formuła wrestlingowa, New Japan Pro-Wrestling, staje się coraz bardziej popularna poza granicami swojego kraju. Wzrost zainteresowania zawdzięcza niesamowitemu wręcz poziomowi ringowemu, logicznemu bookingowi i otwieraniu się na zachód. Mając to na uwadze i fakt, że od kilku lat kibicuje tej federacji najbardziej, chciałbym stworzyć na forum temat poświęcony w całości przeróżnym newsom, zapowiedziami z gal, recenzjami, itd. dotyczącymi New Japan. Mamy koniec grudnia, także do największej imprezy NJPW - Wrestle Kingdom 9 - pozostało już tylko kilkanaście dni.

Za sprawą koalicji z promocją Jeffa Jarretta - Global Force Wrestling - odpowiednik WrestleManii WWE, czy TripleManii AAA - NJPW "Wrestle Kingdom 9" będzie transmitowane w Stanach Zjednoczonych w systemie PPV po raz pierwszy w historii (nie wliczając gal "StarrCade from the Land of the Rising Sun" z lat 91-93 pod bandurą WCW). Komentatorami będzie legendarny Jim Ross (!) i Matt Striker. Będzie to pierwsza gala puroresu od lat z profesjonalnym angielskim komentarzem, także polecam ją każdemu, kto chciałby zacząć swoja przygodę z tą federacją. Warto! Adresuje to do takich osób, jak IOOT_Dziko, DonCarlos i reszta niedowiarków, którzy uważają, że dobry entertainment i pro wrestling zaczyna się i kończy w USA. Nie wierzycie? Spróbujcie.

NJPW “WRESTLE KINGDOM 9 IN TOKYO DOME”, 1/4/15 (NJPW World/PPV/WPW)

Tokyo Dome

010415.jpg

0. New Japan Rumble (battle royal)

1. IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Title – 4WAY Match: Bobby Fishrohs.jpg & Kyle O’Reilly rohs.jpg© vs. Alex Shelley & KUSHIDA vs. Rocky Romero & Alex Koslov vs. Matt Jackson & Nick Jackson

2. Special 6 Man Tag Match: Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima & Tomoaki Honma vs. Jeff Jarrett, Bad Luck Fale & Yujiro Takahashi

3. Toru Yano & X vs. Suzuki-gun selected team

4. Special Singles Match – Full Conclusion Rules: Kazushi Sakuraba vs. Minoru Suzuki

5. NEVER Openweight Title: Tomohiro Ishii © vs. Togi Makabe

6. IWGP Jr. Heavyweight Title: Ryusuke Taguchi © vs. Kenny Omega

7. IWGP Tag Team Title: Karl Anderson & Doc Gallows © vs. Hirooki Goto & Katsuyori Shibata

8. Special Singles Match: Tetsuya Naito vs. AJ Styles

9. IWGP Intercontinental Title: Shinsuke Nakamura © vs. Kota Ibushi

10. IWGP Heavyweight Title: Hiroshi Tanahashi © vs. Kazuchika Okada

Zapraszam do zapoznania się z materiałem promocyjnym:

Jeżeli chodzi o główne walki, to karta rewanżami stoi. Trzeba jednak przyznać, że konkretnymi rewanżami: AJ/Naito (ich walka z G1 Climax 2014 była świetna), Nakamura/Ibushi (prawdziwy hit G1 Climax 2013) i powrót niesamowitej i najkonkretniejszej rywalizacji ostatnich lat - Okada/Tanahashi. Będzie poziom, emocje i to wszystko przed kilkudziesięciotysięczną widownią ubrane w atrakcje równające się z WrestleManią, opowiadane głosem komentatora wszech czasów - Jima Rossa. Nie mogę się doczekać! :thumb:

• Odpowiedzi 56
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

31

• Hacjend

7

• Yao

6

• Trysiu

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Jasny

Nie jestem znawcą NJPW (na pewno nie jak IIL), ale może coś wypocę :)

Najlepsza wiadomość związana z nadchodzącym Wrestle Kingdom, to fakt że gala będzie z angielskim komentarzem. Lubię obejrzeć galę NJPW, ale japoński komentarz mnie wykańcza. Może nie sam komentarz, a raczej nie rozumienie co goście mówią, bo samo komentowanie jest naprawdę niesamowite. Oglądając walki jak Ishii/Shibata czy Okada/Tanahashi to wydawało się, że komentatorzy dostaną zaraz zawału serca, bo tak oddają emocje i akcję dziejącą się w ringu i poza nim.

OK, będzie profesjonalny angielski komentarz, a teraz o samych komentatorach. Matt Striker jest jak najbardziej OK. Gość mi nigdy nie przeszkadzał, mimo że miał kilka komentatorskich botchów w WWE, chociaż słuchając co robi team Lawler/Cole/JBL to Matt jest pełna profeska. Co do Jim'a Ross'a - to był, jest i będzie "Good Old JR", ale jak dla mnie jego czasy komentowania już przeminęły. wydaje mi się, że bardziej tu chodzi o chwyt marketingowy, gdyż nie ukrywajmy -czy jest jakikolwiek fan wrestlingu, który nie zna Pana, który zwie się Jim Ross :?: O to właśnie chodzi, by przyciągnąć tą amerykańską publikę przed telewizor lub monitor, bo jest bardzo rozpoznawalna osoba i głos. Osobiście wolałbym np. Don'a West'a, który Jarrett'owi raczej by nie odmówił komentowania.

(nie wliczając gal "StarrCade from the Land of the Rising Sun" z lat 91-93 pod bandurą WCW)

Stary, skąd Ty k***a wiesz takie rzeczy :?::shock:

No to może teraz coś na temat karty, która wygląda spoko, ale..... No właśnie ale. nie patrzę na jakiś dark Battle Royal, bo jajo mnie to obchodzi. Galę pewnie rozpocznie pojedynek o pasy Jr. TT. Wszystko tutaj wygląda spoko i walka na pewno też będzie dobra. Boli mnie tylko jeden fakt - czy tylko ja zauważyłem, że w walkach o te pasy są niemalże non-stop te same teamy i to niemalże przez cały rok :?: Ciągle w akcji są Bucksi, Splittersi, Hooligans, a teraz doszli reDRagon, którzy spełnili ten sam scenariusz co Bucksi rok temu z turniejem Jr. Tag League. Z faktu, że na stałe do NJPW przeszedł Kenny Omega to można śmiało reaktywować jego team z Ibushim (Golden Lovers).

Jak spojrzałem na skład walki 6Man Tag, to się popłakałem, i to bynajmniej nie ze szczęścia. Skład Bullet Club to masakra z rzeźnią, bo dla mnie, oglądanie Fale'a (jakże trafny ringname) i Yujiro to jak oglądanie w akcji "Div" WWE. W tej walce szału nie będzie, ale na pewno jakaś tam rozrywka będzie, o którą zadba Honma (szkoda chłopa, że nie wygrał żadnej walki na G1). Walkę Yano vs ktoś z Suzuki Gun przewijam, bez względu na to kto w niej będzie, chyba że jakiś shocker, w co nie bardzo wierzę.

Na walkę Suzuki vs Sakuraba mam pewien gif, który idealnie odzwierciedla to co myślę o tej "walce"

47ddc69012bb.gif

Ishii vs Makabe powinno być bardzo dobre. Ishii w tym roku przechodził samego siebie, a jego z Ibushim, to obok Styles/Suzuki, walka roku w NJPW. Makabe to stary wyga, ale nadal jest w dobrej formie i daje niezłe show.

W walce o pas Jr. IWGP trzymam kciuki z całej siły za Omegą. Nienawidzę Taguchi'ego, czy to solo czy za czasów Apollo 55. Tak nawisem, to dywizja Jr. NJPW również nie wygląda za wesoło. No bo niby kto teraz jest w tej dywizji. Faktem jest, że można każdego z dywizji Jr. Tag wrzucić w ten worek, ale sam pas IWGP Jr. za wielu kandydatów nie ma. Pojawił się Kenny jako świeża postać, ale tak to nie było za bardzo kogo dać Taguchi'emu, gdy zdobył pas od KUSHIDY. No bo niby kto - taki Taichi :?: No proszę litości.

Walka o pasy Tag Team zapowiada się bardzo ciekawie i tutaj chyba dojdzie do zmiany posiadaczy pasów. Sam Shibata zasługuje na jakikolwiek pas, patrząc na to co robił w tym roku, a Goto to świetny dodatek to tego stiff'owego teamu.

Naito vs Styles - ich walka z G1 jakoś mi uciekła, ale słyszałem i czytałem bardzo dobre opinie na jej temat (trzeba obczaić). Jeśli było tak dobrze jak mówią, to raczej bardzo z poziomu nie zejdą. Styles miał świetny rok w NJPW (jednak powinien wygrać nagrodę na Wrestlera Roku kosztem Ricochet'a), a Naito zazwyczaj prezentuje przyzwoity poziom w ringu, więc **** na pewno nam ta dwójka da.

Ibushi vs Nakamura to walka, która powinna mocno podkręcić publikę przed Main Eventem. Rok temu mieli dobry pojedynek na G1 (tak IIL wiem, był niby kozacki, ale dla mnie oprócz końcówki, nic szczególnego się nie działo) i powinni oni utrzymać ten poziom na WK.

Okada vs Tanahashi to, nie ukrywajmy, trochę odgrzewany kotlet. W zeszłym roku mieli 2 5Stary, z czego ten w KOPW zasługuje na to miano, bo na Invasion Attack było tylko dobrze. Mam jakieś wrażenie, jakbym miał oglądać feud Cena vs Orton, oczywiście w lepszym wykonaniu (żeby nie było ;)).

Ogółem karta wygląda spoko, tylko jak pisał IIL, odgrzewaniem wieje pół karty. no ale zobaczymy co tam pokażą zawodnicy i co najważniejsze na ten czas - jak będzie wyglądał angielski komentarz, bo sporo będzie od tego zależało.

Wypocone ;)

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

@Hacjend - Nie skreślałbym walki Suzuki vs. Sakuraba. Nie oczekiwałbym też szału, ale jeżeli były weteran UWF i PRIDE ma dobrego oponenta, via np. Shinsuke Nakamura na "Wrestle Kingdom 7", to potrafi wyjść z tego coś pamiętnego. Suzuki jest wszechstronnie utalentowany, do tego pasuje stylem, także może wyjść hit... lub kit. ;)

Mała porcja newsów:

-> Po trzech tygodniach działalności serwisu New Japan World, liczba subskrybentów oscyluje w granicach 10,000. Spodziewany jest znaczny wzrost z okazji "Wrestle Kingdom 9".

-> Bilety na tradycyjną galę w Tokyo Dome sprzedają się bardzo dobrze. Przedsprzedaż wygląda tak - 8,000 miejsc, które znajduje się na parterze zostało całkowicie wyprzedane, a następne średnie balkony gdzie znajduje się ~27,000 miejsc są prawie wyprzedane. Można mówić o ogromnym sukcesie, ponieważ aktualne wyniki już przebijają figury z ostatniej dekady!

-> New Japan zakończyło rok 2014 dwoma galami sygnowanymi nazwą "Road to Tokyo Dome" w legendarnym Korakuen Hall w dniach 19 i 20 grudnia. Obie gale zapełniły wszystkie miejsca na widowni: 19/12 - 1,974 fanów; 20/12 - 2,015 fanów.

-> Gala z 19 grudnia niesie ze sobą niestety smutną wiadomość. Podczas trios tagu - Hiroyoshi Tenzan & Satoshi Kojima & Tomoaki Honma vs. Yuji Nagata & Manabu Nakanishi & BUSHI. BUSHI podczas rutynowego spotu w którym miał nie trafić swanton'em z narożnika oponenta nie wychylił się za bardzo, co skończyło się twardym uderzeniem głową o matę. Wczesne diagnozy mówią o dotkliwym urazie mózgu, który może się skończyć tragicznie... Życzmy mu powrotu do zrowia!

-> Podczas tych gal budowano walkę Jushin Liger vs. El Desperado o NWA Jr. Heavyweight Title, która ma się odbyć 5 stycznia. Mówi się o tym, że począwszy od przyszłego roku, NJPW ma przykładać więcej uwagi do ich gal w Korakuen dzień po największym show w Tokyo Dome. Taka aluzja do pierwszego Raw po WrestleManii, będącego zwykle jedną z najciekawszych tygodniówek w roku.

-> Na gali z 20 grudnia Toru Yano wyjawił swoich partnerów do 8 osobowego starcia z Suzuki-gun na "Wrestle Kingdom 9". A są nimi... ekipa z NOAH - GHC Heavyweight champion Naomichi Marufuji i drużyna TMDK - Mikey Nicholls & Shane Haste. Jeszcze większym hitem jest fakt zawarcia o wiele szerszej współpracy między NOAH i NJPW. New Japan zobowiązuje się wspierać byłego konkurenta finansowo i dalej wysyłać tam swoich weteranów (Tenzan, Nagata, Kojima, itd.). W zamian będziemy częściej widywać gwiazdy z NOAH na galach NJPW, czego początek widać już na nadchodzącej gali w Tokyo Dome. Wydawać by się mogło, że taka pomoc nie jest korzystna dla New Japan... Nic bardziej mylnego - prowadzi się rozmowy nad oddaniem do dyspozycji NJPW całej biblioteki nagraniowej Pro Wrestling NOAH na ich stacji New Japan World. Co o wiele bardziej powiększyłoby atrakcyjność ich oferty!

-> Oceny Dave'a Meltzera dla main eventów dwóch gal z Korakuen:

19/12 - Hiroshi Tanahashi & Kota Ibushi & Togi Makabe & Ryusuke Taguchi & KUSHIDA vs. Shinsuke Nakamura & Kazuchika Okada & Tomohiro Ishii & Gedo & Jado - (*** 3/4)

20/12 - Hiroshi Tanahashi & Kota Ibushi & Togi Makabe vs. Kazuchika Okada & Shinsuke Nakamura & Tomohiro Ishii - (****).

-> Bilety na następne gale w Korakuen z 5/01, 18/01 i 19/01 (część FANTASTICA Mania weekend) i 1/02 są wyprzedane.

-> Lutowe PPV, "The New Beginning", które od 2014 rozbijane są na dwie gale odbędą się: 11/02 w Osace i 14/02 w Sendai (na które bilety notabene są już prawie wyprzedane mimo iż nic na nie jeszcze nie ogłoszono).

Gala z 19 grudnia niesie ze sobą niestety smutną wiadomość. Podczas trios tagu - Hiroyoshi Tenzan & Satoshi Kojima & Tomoaki Honma vs. Yuji Nagata & Manabu Nakanishi & BUSHI. BUSHI podczas rutynowego spotu w którym miał nie trafić swanton'em z narożnika oponenta nie wychylił się za bardzo, co skończyło się twardym uderzeniem głową o matę. Wczesne diagnozy mówią o dotkliwym urazie mózgu, który może się skończyć tragicznie... Życzmy mu powrotu do zrowia!

BUSHI chciał wykonać Frog Splash, a w momencie gdy Kojima się podniósł, miał gładko przejść do swanton roll'a, by po tym kontynuować akcję. Niestety swanton roll został wykonany bardzo źle, co podobnie się skończyło dla BUSHI'ego. Wyklądało to dokładnie tak:

5fnjoi.jpg

Na dzień dzisiejszy sytuacja zdrowotna BUSHI'ego wygląda fatalnie. Ma rozpoznany krwotok nadtwardówkowy oraz mononeuropatię (uszkodzenie nerwu, przekazującego informacje z mózgu do innych narządów). Do tego ma jeszcze złamany kręg piersiowy. To wszystko sprawia, że BUSHI nie będzie występował przez minimum 6 miesięcy.

Na gali z 20 grudnia Toru Yano wyjawił swoich partnerów do 8 osobowego starcia z Suzuki-gun na "Wrestle Kingdom 9". A są nimi... ekipa z NOAH - GHC Heavyweight champion Naomichi Marufuji i drużyna TMDK - Mikey Nicholls & Shane Haste. Jeszcze większym hitem jest fakt zawarcia o wiele szerszej współpracy między NOAH i NJPW. New Japan zobowiązuje się wspierać byłego konkurenta finansowo i dalej wysyłać tam swoich weteranów (Tenzan, Nagata, Kojima, itd.). W zamian będziemy częściej widywać gwiazdy z NOAH na galach NJPW, czego początek widać już na nadchodzącej gali w Tokyo Dome. Wydawać by się mogło, że taka pomoc nie jest korzystna dla New Japan... Nic bardziej mylnego - prowadzi się rozmowy nad oddaniem do dyspozycji NJPW całej biblioteki nagraniowej Pro Wrestling NOAH na ich stacji New Japan World. Co o wiele bardziej powiększyłoby atrakcyjność ich oferty!

Widać, że NOAH jest w sporym kryzysie po odejściu KENTY skoro ich gwiazdy występują w NJPW. Co do oddania biblioteki nagraniowej, to jest niemalże sytuacja podbramkowa dla NOAH i kto wie czy NJPW w całości nie wykupi NOAH.

Oceny Dave'a Meltzera dla main eventów dwóch gal z Korakuen:

Jak zobaczyłem oceny Meltzer'a za TLC, to odpuszczam już sobie patrzenie na jego oceny. Zresztą nie od dzisiaj wiadomo, że Dave jest zakochany w Japończykach i uważam, że nawet nie patrzy na walkę, tylko na to kto walczy. A że w walce która dostała **** występują największe gwiazdy federacji, to nota raczej inna nie może być.

Jak zobaczyłem oceny Meltzer'a za TLC, to odpuszczam już sobie patrzenie na jego oceny. Zresztą nie od dzisiaj wiadomo, że Dave jest zakochany w Japończykach i uważam, że nawet nie patrzy na walkę, tylko na to kto walczy. A że w walce która dostała **** występują największe gwiazdy federacji, to nota raczej inna nie może być.

Kiedyś też zwykłem naśmiewać się z ocen Dave'a Meltzera, ale z czasem, poznałem go nie tylko z tego, że ktoś o nim wspomniał (i najczęściej go wyśmiał) i zacząłem czytać jego newslettery - archiwalne i aktualne. To kopalnia wiedzy, gościu rzeczywiście zna się na rzeczy, a oceny zawsze będą subiektywne.

Wczoraj obejrzałem ten 6 man - Okada/Nakamura/Ishii vs. Tanahashi/Ibushi/Makabe i był rzeczywiście świetny. Pół godziny ciągłej akcji i zajebiście podbudowali main eventy Wrestle Kingdom. Czy akurat na te 4 gwiazdki? Od dawna nie bawię się już w takie "poważne" ocenianie. Fakt, faktem - fajnie się to oglądało. Poza tym z tej gali 20 grudnia dobrze wypadło też Shibata/Goto vs. Honma/Naito. Każdy kto pamięta Shibata/Honma z G1 wie o co między innymi chodzi. ;)

#WK9 już za 48 godzin! Jakie są Wasze typy?

NJPW “WRESTLE KINGDOM 9 IN TOKYO DOME”, 1/4/15 (NJPW World/PPV/WPW)

Tokyo Dome

010415.jpg

0. New Japan Rumble (battle royal)

1. IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Title – 4WAY Match: Bobby Fishrohs.jpg & Kyle O’Reilly rohs.jpg© vs. Alex Shelley & KUSHIDA vs. Rocky Romero & Alex Koslov vs. Matt Jackson & Nick Jackson

2. Special 6 Man Tag Match: Hiroyoshi Tenzan, Satoshi Kojima & Tomoaki Honma vs. Jeff Jarrett, Bad Luck Fale & Yujiro Takahashi

3. Naomichi Marufuji noah.jpg, Toru Yano, Shane Haste noah.jpg& Mikey Nicholls noah.jpg vs. Lance Archer, Davey Boy Smith Jr., Shelton Benjamin & Takashi Iizuka

4. Special Singles Match – Full Conclusion Rules: Kazushi Sakuraba vs. Minoru Suzuki

5. NEVER Openweight Title: Tomohiro Ishii © vs. Togi Makabe

6. IWGP Jr. Heavyweight Title: Ryusuke Taguchi © vs. Kenny Omega

7. IWGP Tag Team Title: Karl Anderson & Doc Gallows © vs. Hirooki Goto & Katsuyori Shibata

8. Special Singles Match: Tetsuya Naito vs. AJ Styles

9. IWGP Intercontinental Title: Shinsuke Nakamura © vs. Kota Ibushi

10. IWGP Heavyweight Title: Hiroshi Tanahashi © vs. Kazuchika Okada

0. Yuji Nagata

1. The Young Bucks

2. Bullet Club

2. Yano & Team NOAH

4. Minoru Suzuki (oby!)

5. Ishii

6. Omega - pierwszy oficjalny występ od podpisania kontraktu, także wygrana jest pewniakiem.

7. Goto & Shibata... ale pewny nie jestem.

8. AJ Styles - po dwóch porażkach z Tanahashi'm powinien odbić się nieco na największej gali roku by stajnia Bullet Club miała jeszcze jakiś sens.

9. Ibushi - nie mam zbytnio pomysłów co do tego, jak mogliby prowadzić Nakamurę po porażce, ale jeżeli zależy im na promocji Koty to powinien to wtopić.

10. Okada - kolejny raz cementując przywództwo nad New Japan. Innego rezultatu nie przyjmuję do wiadomości!

Ja może nie będę typował zwycięzców, bo nie jestem w tym dobry, lecz odniosę się do samej karty. 1) 4 way match o pasy tag team Jr. Heavyweight jest wyje$$@!%@# w kosmos. Obsada bajeczna, jestem pewien, że będzie się działo i to dużo. 2) Jaram się też potyczką Naito i Stylesa, a także dwoma ostatnimi starciami o pasy Intercontinental i Heavyweight. 3) Liczę, że Nakamura obroni pas. Natomiast jestem przekonany, że Okada odbierze pas wagi ciężkiej, no bo kiedy jak nie ta WK9. 4) Nie mogę się doczekać całego wydarzenia. Już odliczam godziny.

4WAY o Jr. Tag Team title będzie szybki i przyzwoity jak zwykle, ale mam z tym pewien problem. Od długiego czasu o te pasy walczą jedne i te same osoby. Owszem, ostatnio dodano drużynę reDRagon ale Young Bucks, Time Splitters i Koslov/Romero ładują w te tytuły do znudzenia. Oczywiście to czołówka światowa i zawsze jest poziom, ale trochę za dużo już tego było.

Nowym problemem może być też fakt, że będzie to transmitowane w US, także za sprawą skurczenia głównej karty do sztywnego limitu czasowego zapewne odchudzą te walkę do kilku może ledwie kilkunastu minut...

• Reputacja:   66
  • Styl:  Ciemny

1. Matt Jackson & Nick Jackson

2. Jeff Jarrett, Bad Luck Fale & Yujiro Takahashi

3. Naomichi Marufuji Obrazek, Toru Yano, Shane Haste Obrazek& Mikey Nicholls Obrazek

4. Kazushi Sakuraba

5omohiro Ishii ©

6. Kenny Omega

7 Hirooki Goto & Katsuyori Shibata

8.AJ Styles

9. Kota Ibushi

10.Kazuchika Okada

#SmartFanZone

• Reputacja:   1

Special Singles Match – Full Conclusion Rules: Kazushi Sakuraba vs. Minoru Suzuki

A to przypadkiem nie miał być UWF-i rules match? Jeżeli by zachowali zasady z organizacji Takady, to byłaby to pierwsza tego typu walka od 1996 roku. O ile sama karta WK 9 wygląda ciekawie, to właśnie to starcie mnie zaintrygowało najbardziej. Taki z mnie fan j-mma.

Wydaje mi się, że nazwa 'UWFi Rules' wzięła się od fanów, którzy nieoficjalnie nazwali tak tę walkę biorąc pod uwagę korzenie obu uczestników. Droga do wygranej przez KO i submission. Brak zwykłych przyłożeń.

• Reputacja:   1

Wydaje mi się, że nazwa 'UWFi Rules' wzięła się od fanów, którzy nieoficjalnie nazwali tak tę walkę biorąc pod uwagę korzenie obu uczestników. Droga do wygranej przez KO i submission. Brak zwykłych przyłożeń.

To kibice pomylili federacje. W UWF-i dało się też "wypunktować" przeciwnika (każdy zaczynał z 21 punktami, które traciło się za powalenia suplexem, oswobodzenie się z chwytu przy użyciu lin i knockdown). W oryginalnym UWF walczono do ko/tapoutu.

Post nie będzie związany z wynikami Wrestle Kingdom 9, więc śmiało aplikuję go tutaj :)

Otóż po dzisiejszym WK9, NJPW zapowiedziało, że powrócą oni do Ameryki Północnej, tylko że nie do USA, a do Kanady :!: Eventy, które będą połączone z ROH odbędą się 15 i 16 maja w Toronto. Bilety na te eventy są już dostępne na oficjalnej stronie Ring Of Honor.

Co wy na to :?:

NJPW "Wrestle Kingdom 9" 4/01/2015 - Po budowanym tak długo hajpie, wielu materiałach promocyjnych za sprawą promocji na amerykański rynek przez GFW, itd. w końcu magiczna data, 4 stycznia, pojawiła się na kalendarzu i New Japan odpaliło swoje główne działo w legendarny stadion Tokyo Dome. Ta edycja była wyjątkowa. Różniła się wiele od poprzednich. Największą różnicą jest oczywiście fakt, że było to nadawane w USA, także złamano tu barierę dla wielu nie do przeoczenia, czyli odpalony profesjonalny anglojęzyczny komentarz. Muszę przyznać, że komentarz Ross & Striker był średni z dobrymi momentami w jedynie trzech ostatnich walkach. Rozumiem, że chodziło o wdrożenie tego do Stanów i robienie produktu jak najbardziej przystępnym w odbiorze, ale ciągłe te odniesienia do WWE mnie irytowały. Sprawa przystosowania show do rynku amerykańskiej ppv również je nieco skróciła - gala trwała ~4 godziny, także ok. godziny krócej niż zwykle. Założenie ram wymagań ppv dało się odczuć - pierwsze walki zdały się być bardzo "przyśpieszone" i moim zdaniem nie dostały szansy na rozkręcenie się na dobre. Oszczędzano też czas na wejściówkach, które zwykle były wyszukane. Szkoda, bo podobały mi się te koncerty na żywo i różne inne ciekawostki na poprzednich edycjach... Nakamura jednak ukradł pod tym względem show! ;)

Pierwsze 3 multi-man matche to dla mnie kompletne spotfesty, bez ładu i składu. Nie lubię takich walk. Dziwię się w ogóle tym, że chciało im się ściągać tyle osób na te drużynowe spotkania, skoro zagrzały w ringu może kilka minut. 4WAY Jr. Tag Team titles jak zwykle - spotfest za którymi nie przepadam. Sporo chaousu, który dało się zauważyć. Dobrze zaprezentował się tam Koslov. Następny Bullet Club/TenKoji & Honma średni. Oglądanie Jeffa Jarretta w 2015 roku naprawdę męczy. Mam nadzieję, że te trafienie w Yujiro zwiastuje wykluczenie go z grupy. Zapamiętać można trafienie Honmy swoim Kokeshi Rocket, co nie zdarza się często. Yano & Team NOAH/Suzuki-gun kompletnie bez historii... Początek moim zdaniem słaby. Szkoda, bo lubię, gdy openery zachęcą na resztę show.

Full Conclusion - "UWF Rules" - Kazushi Sakuraba vs. Minoru Suzuki - Odświeżony wygląd MiSu pozytywnie nastroił. Muszę przyznać, że oczekiwania były spore. Pierwsze minuty walki zajebiste - te niesamowicie markowane przejścia z dźwigni zachęciły na spektakl a'la Nakamura/Sakuraba z WK7, ale cały ten urok shoot-worked matchu wyleciał w powietrze, gdy udali się na tę rampę. Dla mnie całkowicie zabiło to klimat. Wynik na plus.

NEVER Openweight Title - Tomohiro Ishii © vs. Togi Makabe - Liczyłem na prawdziwą wojnę w postaci wymiany twardych ciosów i łamania się nawzajem coraz to mocniejszymi ciosami i obaj o to zadbali. Brakuje im jakiejś głębszej chemii, którą Ishii potrafił stworzyć z ludźmi pokroju Shibaty, Goto, czy Honmy, ale nie można im zarzucić tego, że się nie starali. Wynik rozczarowuje. (***)

IWGP Jr. Heavyweight Title - Ryusuke Taguchi © vs. Kenny Omega - Zawód. Zdaję sobie sprawę, że Omega musi budować jakiś heat, ale sposób w jakim to robił kompletnie nie 'kliknął' z tym, czego się po tym spotkaniu spodziewałem. Rezultat oczywisty.

IWGP Tag Team Titles - DOC Gallows & Karl Anderson © vs. Hirooki Goto & Katsuyori Shibata - Mimo iż Goto & Shibata to taki "dream team", to z uwagi na ich style walka ta z mistrzami drużynowymi Bullet Club tworzą niezbyt ciekawą mieszankę. Nic ciekawego się generalnie nie działo. Wynik cieszy. Gallos & Anderson po rocznym title runie zanudzali, natomiast przy nowych mistrzach rodzi się szereg nowych opcji i perspektywa ciekawych walk w przyszłości.

Special Singles - AJ Styles vs. Tetsuya Naito - Podobało mi się. Przedstawili się w zupełnie inny sposób niż na G1 Climax. Zorganizowano kilka interesujących spotów, AJ mimo iż nie jest już pierwszej młodości poleciał bez amortyzacji plecami twardo poza ring. Dbali o to, by wszystko miało sens i ogólnie podobało mi się. Zastanawiał mnie wynik - Naito przegrał 3 ostatnie walki w Tokyo Dome, a AJ jest po dwóch większych porażkach z Tanahashi'm. Cieszę się, że przyznano zwycięstwo Styles'owi. Końcowy Avalanche-style Styles Clash miodny! Trzeba przyznać, że ogląda się ten move inaczej po wszystkich tych afterach z kontuzjami. (*** ½)

IWGP Intercontinental Title - Shinsuke Nakamura © vs. Kota Ibushi - ...

EqualLavishAntelopegroundsquirrel.gif

DAT NAKAMURA ENTRANCE!

Oczekiwania były wysokie i to ta jedna z tych walk trafiających się raz na kilka lat, gdzie całość przewyższa najśmielsze przypuszczenia. To się naprawdę ceni, bo wychodząć z ich pierwszego meetingu na G1 Climax 23, gdzie poziom był bardzo wysoki, poprzeczka była ustawiona daleko ku górze. Dla mnie komplet - na pewno do niej wrócę, ale ciężko mi nie przyznać temu spotkaniu pełnej noty. Był big match feel, zbudowali atmosferę "uczeń vs. mistrz" i Ibushi przeniósł rolę ucznia równającego mistrza z ziemią do niesamowitego poziomu. Całe te kpienie z Shinsuke, wymiany mocarnych ciosów, zmiany finisherów i wiele akcji, gdzie mimo iż oglądam wrestling tyle lat i nie raz myślało się 'widziałem już wszystko', powtarzało się w myślach słwoa Rossa 'Can't be!?'. Ten german suplex, gdy Shinsuke stał za linami był niesamowity. Panowie przekroczyli bariery. Nakmaura pokazał, że mimo upływu lat dalej jest na topie swojej gry, a Ibushi zaprezentował sie w końcu na większej scenie w poważniejszej walce. Polecam! (*****).

IWGP Heavyweight Title - Hiroshi Tanahashi © vs. Katzuchika Okada - Zaskoczenie na całej liniii. Mimo iż była to ich 7 poważna walka z kolei i 6 IWGP Title match (które zobowiązują), to kolejny raz udało im się stworzyć coś nowego. Trzeba będzie walnąć rewatcha ich poprzednich spotkań, ale dla mnie to ich najbardziej kompletna walka do tej pory albo raczej poszerzająca pojęcie 'komplet', bo poprzednie stały już na zatrważająco wysokim poziomie, a tutaj pchnięto na maxa napięte bariery jeszcze dalej. Ciężko w to w ogóle uwierzyć... Udało im się zbudować coś wyjątkowego. Tempo do którego zdąrzyli już przyzwyczaić wręcz przeraża. 30 minut na całkowitym speedzie. High Fly Flow poza barierki otaczające ring zaparł dech w piersiach. Nie sądziłem, że Tanahashi na swoim etapie kariery jest w stanie ogarniać TAKIE spoty. Po tym, gdy doszło do wrzucania co chwile rewersali z rainmakera ciężko było za nimi nadążyć. Wynik zastanawia. Byłem w 100% pewny, że Okada wygra. Starałem się nie zaglądać w spoilery, ale gdzieś mi mignęła fotka celebrującego Okady i byłem pewien, że to spoiler. Byłem początkowo zły na całą sytuację, ale końcowy moment, gdy Okada z płaczem odchodził na zaplecze (kosmiczny level sprzedawania angle'a albo emocje wzięły górę?) nastroił na to, że zobaczymy za 2 lata kolejny rewanż. Coś na zasadzie Austin/Rock. Sądziłem, ze Okada zostanie tutaj ustawiony na nowego Asa New Japan, ale widać, że chcą pompować Tanę póki wyrabia się w ringu. Nie wierzę, że to robię, ale przyznaję drugi raz na tej samej gali pełną notę. (*****)

Dla mnie to najlepsza edycja Wrestle Kingdom. Pierwsza połowa pozostawia wiele do życzenia, ale idąc dalej jest coraz lepiej, a main eventy to definicja pro wrestlingu na najwyższym poziomie. Dawno nie podjarałem się tak jakąś galą i gdy to wszystko potem tak dobrze wychodzi czuje się dumny z faktu, że pro wrestling to moja pasja.

Polecam! :)

@Hacjend - Cieszy mnie dalsza ekspansja na kontynent Amerykański, ale miałem ciche nadzieje, że ujmą w tym roku również i Europę. Rynek w UK i Niemczech jest zdrowy i mogliby tam również zarobić pieniądze. To też, oczywiście, bliżej i jest bardziej w zasięgu jeżeli chodzi o ewentualna wizytę. :)

IWGP Junior Heavyweight Tag Team Title Four Way Match

reDRagon (Bobby Fish & Kyle O'Reilly) © vs. Young Bucks (Matt Jackson & Nick Jackson), Forever Hooligans (Alex Koslov & Rocky Romero), Time Splitters (Alex Shelley & KUSHIDA)

WOW Co to było. Zajebista walka 4 bardzo dobre team to nie mogło wyjść źle.

Six Man Tag Team Match

BULLET CLUB (Bad Luck Fale, Jeff Jarrett & Yujiro Takahashi) vs. TenKoji (Hiroyoshi Tenzan & Satoshi Kojima) & Tomoaki Honma

Ta walka równie dobra, ale za krótka. Niestety Bullet Club przegra.

Tag Team Match

Suzuki-gun (Davey Boy Smith Jr., Lance Archer, Shelton Benjamin & Takashi Iizuka) vs. TMDK (Mikey Nicholls & Shane Haste), Naomichi Marufuji & Toru Yano

Ta walka take nie naleaa do sabych. Na szczęcie Yano nie by dułgo w ringu nie lubi gocia. Co najważniejsze ekipa z NOAH pokazała się od dobrej strony i myśle ich występ można jak najbardziej zaliczy na plus.

UWFI Rules Match

Kazushi Sakuraba vs. Minoru Suzuki

Nie była to walka wrestlingowa lecz o dziwo podobała mi się. Minoru wygrał i to chyba koniec ich feudu,na koniec panowie z szacunkiem do przeciwnika podali sobie ręce.

NEVER Openweight

Title Match

Tomohiro Ishii © vs. Togi Makabe

W końcu Ishii stracił pas, nie przepadam za Togim, ale nie lubię jak ktoś długo trzyma pas.Walka to typowy strong style nawet nie wiem kiedy mi ta walka minęła.

IWGP Junior Heavyweight Title Match

Ryusuke Taguchi © vs. Kenny Omega

Pierwsza walka po debiucie z Bullet Club i wygrana pasa to było do przewidzenia.Bardzo dobra walka, Taguchi nie jest dla mnie osobą która zasługuje na ten pas.

IWGP Tag Team Title Match

BULLET CLUB (Doc Gallows & Karl Anderson) © vs. Hirooki Goto & Katsuyori Shibata

Gallows i Anderson zgarneli te pasy na poprzednim Wrestle Kingdom więc istnieje duża szansa że

mogą stracić te pasy. Goto i Shibata nowymi mistrzami zgadzam się z tym w pełni zasługują na te

pasy,ale szkoda że Bullet Club stracił pasy. Jak nazywa się ta pani która była z Gallowsem i

Andersonem :D

Singles Match

AJ Styles vs. Tetsuya Naito

To może być jedna z najlepszych walk wieczoru.Wspaniale AJ Styles wygrywa po wyrównanej dobrej

walce. Dzięki Rossowi i Strikerowi dowiedziałem się że w 2011 na Wrestle Kingdom był Jeff Hardy, nie miałe o tym pojęcia. :D

IWGP Intercontinental Title Match

Shinsuke Nakamura © vs. Kota Ibushi

Co za walka co za emocje, momentami myślałem że Nakamura straci pas czego nie chciałem praktycznie całą walke bałem się o przegraną Shinsuke. Po tej walce cieszyłem się z wygranej Nakamury jak dziecko które dostało wymarzoną zabawkę. YeaOH !!!!

IWGP Heavyweight Title Match

Hiroshi Tanahashi © vs. Kazuchika Okada

Jak dla mnie ta walka jakaś super nie była.

TOP 3

1.Shinsuke Nakamura © vs. Kota Ibushi

2.reDRagon (Bobby Fish & Kyle O'Reilly) © vs. Young Bucks (Matt Jackson & Nick Jackson),

Forever Hooligans (Alex Koslov & Rocky Romero), Time Splitters (Alex Shelley & KUSHIDA)

3.Hiroshi Tanahashi © vs. Kazuchika Okada