Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Kosaki uderza w Nagasaki 5 czyli... Co z tą Polską?

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   6
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Jasny

Witam was w piątej odsłonie waszej ulubionej serii. Dzisiaj nie o polityce. Ale o Polsce. O tym, czemu w Polsce wrestling uchodzi za "udawane walki", "parodię". O tym z jakiego powodu rozrywka ta nie cieszy się zainteresowaniem naszych rodaków. Trochę w innej formie, zapraszam.

Zadałem trzem moim znajomym pytania dotyczące wrestlingu. Jeden z nich ogląda, drugi ma wielu znajomych fanów, trzeci podchodzi bardzo krytycznie co do tej rozrywki sportowej. Przyjmijmy, że ten pierwszy to A, drugi B, trzeci C.

Pytanie nr. 1: "Powiedz własnymi słowami co to wrestling."

A."Wrestling jest to bardzo popularny sport głównie w Stanach Zjednoczonych i są to bardzo ekstremalne zapasy często wyreżyserowane"

B."sport popularny w stanach zjednoczonych, gdzie dwóch facetów (lub więcej ) napierdziela się krzesłami, rurkami wszystkim czym popadnie. Zawodnicy w trakcie walki są aktorami więc ciosy które zadają nie są prawdziwe"

C."jest to udawanie walki "

Będę się trochę czepiał. U pana A. Nie sport, tylko rozrywka sportowa. Nie często wyreżyserowane, tylko zawsze(o ile mi wiadomo).

U pana B. To samo, nie sport. Nie tylko facetów. Nie zawsze wszystkim co popadnie. Nie są aktorami. Po prostu nie wyobrażam sobie żeby taki Mroczek wyszedł i skakał z trzeciej liny. Ciosy są prawdziwe, choć nie zawsze.

U pana C. Mimo iż jest to najbardziej krytyczna odpowiedź, to chyba jest najbliższa prawdzie. Nie jest to prawdziwa walka, bo taką można by nazwać niewyreżyserowaną. Chyba,że udawana, w sensie bez prawdziwych ciosów, bólu i krwi.Wtedy się z tym nie zgodzę.

Pytanie nr. 2:"Czy słyszałeś o jakiejś gali wrestlingowej w Polsce?"

A."Z tego co pamiętam ostatnia gala wrestlingowa odbyła się w Łodzi na Atlas Arenie ale nie jestem pewien"

B."tak, pierwsza miała miejsce w Gdańskiej ergo arenie, dokładnie pamiętam jej nazwę "WWE SmackDown" przyjechał na nią m.in Big Show Ziomek którym cała męska część mojej gimbazjalnej klasy się jarała "

C."nie jest to wystarczająco upowszechniony sporta właściwie teatr w polsce"

2 pierwsze osoby coś słyszały o galach WWE w PL, ta trzecia nie. U pana C widzimy nadal krytyczną postawę.

Pytanie nr. 3:"Czy twoim zdaniem w naszym kraju ludzie mają świadomość że Wrestling nie jest udawany?"

A."W naszym kraju ludzie na pewno zdają sobie sprawę, że niektóre sytuacje są zamierzone, lecz przeżywają je tak jakby były prawdziwe, co daje im niesamowitą satysfakcję "

B."Mają.W większości to starsze osoby, które MMA, Boks i Wrestling wrzucają do jednego worka zwanego "mordobicie, którym ludzie się ekscytują"

C."Nie zgadam się z opinią,iż wrestling jest prawdziwym sportem a ludzie podobnie do mnie również nie" <------ Tak jakby nie na to pytanie

Pytanie nr. 4:"Czy twoim zdaniem ludzie mają łatwy dostęp do oglądaniu wrestlingu? Co z ludźmi którzy internetu nie mają?"

A."Wrestling w Polsce jest nadawany także w telewizji na kanałach takich jak Orange Sport, Extreme Sport Channel więc myślę, że tak, ponieważ są emitowane w internecie, telewizji jak i również na żywo"

B."nie mają, gdyż wrestling jest pokazywany przez stacje komercyjne i najczęściej lecą na nich powtórki walk, zaś by w internecie zobaczyć walke live trzeba wstawać około 2-3 rano. a ludzie co nie mają internetu? hmm... polecam impreze u znajomego co jara się wrestlingiem i niech strzelą dwa browary i walka trwa w najlepsze"

C.Nie napiszę co odpowiedział bo to już kompletnie nie była odpowiedź na pytanie

Pytanie nr. 5:"Jak daleko byłbyś w stanie pojechać aby obejrzeć event wrestlingowy? Ile maxymalnie byłbyś w stanie wydać na bilet?"

A."Gdybym chciał pojechałbym do Łodzi i myślę że na bilet wydałbym około 100zł"

B."nie pojechałbym gdyż nie jestem wielkim fanem wrestlingu, ale gdyby była w telewizji, z miłą chęcią bym ją obejrzał"

C."nie byłbym zainteresowany"

Pytanie nr. 6:"Podam ci kilka nazw federacji a ty mi powiesz czy kojarzysz, znasz, obiło się o uszy"

A. TNA-Nie WWE-Znam, oglądam ROH-Nie DDW-Nie

B. TNA-Tak WWE-Znam,oglądam ROH-Nie DDW-Nie

C. TNA-Nie WWE-Obiło się o uszy ROH-Nie DDW-Nie

Pytanie nr. 7:"Czy twoim zdaniem gdyby eventy Wrestlingowe były emitowane w popularniejszych kanałach typu Polsat i jego kanały tematyczne, TVN i jego kanały tematyczne, lub na którymś z kanałów DVB-T, przyczyniłoby się to do popularyzacji wrestlingu?

A."myślę, że już są bardzo popularne i bez tego"

B."myślę że tak"

C."uważam,że nastąpiłby poważny rozkwit tego typu rozrywki,przykład gali mma cieszących się ogromną oglądalnością"

Pytanie nr. 8:"Co bardziej zachęciłoby cię do oglądania wrestlingu: potężni zawodnicy, zawodnicy wykonujący ciekawe akcje w locie czy zawodnicy używający brutalnych przedmiotów?"

A."Mnie osobiście najbardziej interesują wspaniałe akrobacje Rey'a Mysterio i jego popularne 619."

B."ciekawe akcje w locie"

C."ciekawość ludzka prowadzi chyba wielu do oglądania ciekawych akcji w locie,fantastyczne efekty"

Dobra, koniec pytań, czas na poważne odpowiedzi prosto z mojej starej klawiatury. Sprawa numer jeden. Dlaczego tak mało ludzi ogląda Wrestling? Słaba dostępność. Co z tego, że ludzie mają internet, skoro czasem nawet ich nie interesuje wrestling,a zainteresować tym trzeba. Więc telewizja. Reklam gal, które pojawiały się w Polsce było tyle, że koń by się uśmiał. Tylko raz, na VIV-ie, zobaczyłem promocję gali Smackdown. No dobra, nie ma reklamy, to może ludzie w telewizji zobaczą. Tylko gdzie? WWE jest emitowane na Extreme Sports. Kanał dostępny jest tylko w Cyfrowym Polsacie i niektórych telewizjach kablowych. TNA jest łatwiej dostępne, na Orange Sport, który jest prawie wszędzie. Jednakże TNA jest zrobione mniej profesjonalnie, z "mniejszą pompą". Czy żaden inny kanał nie może zaryzykować, i emitować WWE?! Spójrzmy jak Polsat wypromował MMA. Z dnia na dzień w Polsce pojawiło się kilka tysięcy fanów MMA. A dlaczego? Tu kolejny element promocyjny. Pudzian. Wielka gwiazda w Polsce, wchodzi na ring. Mało brakowało, a Gołota stałby się takim promotorem wrestlingu, jednakże do walki nie doszło. Kiedyś mieliśmy swoje gwiazdy, Killer Kowalski, Ivan Putski. A teraz? Nie wszyscy wiedzą(ale wy pewnie tak), że ten który wrócił, czyli RVD ma polskie korzenie. Może, gdyby RVD zdobył jakiś pas, powiedziałoby się to i owo w mediach, ludzie zaczęliby mu kibicować. Lub z drugiej strony. Po prostu trzeba wytrenować dobrego polskiego zawodnika. I od tego myślę trzeba by było zacząć.

To tyle na dziś. Apropo tego felietonu, powinna pojawić się dzisiaj ankieta. Zapraszam i tu, i tam. Pozdrawiam z Nagiej Suki(Xeb, pozdrawiam) Kosaki.

It's nice to be important, but it's more important to be nice. Posse!

Kreatywny Roku 2013

Kreatywny Roku 2014

Moderator Roku 2014

• Odpowiedzi 3
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Kosaki

2

• Bryx

1

• Clown.

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

No bardzo spodobał mi się twój felieton, dobrze go przeczytałem i naprawdę muszę przyznać że wyszła ci bardzo dobra robota. Miałeś bardzo ciekawy pomysł na to aby zebrać swoich znajomych i zrobić taki mały z nimi wywiad. Ciekawa też sprawa wyszła z tego że jeden oglądał, drugi także ale rzadziej i ten trzeci który cały czas krytykował. Na końcu również fajnie to opisałeś, naprawdę widać że włożyłeś w to duży wysiłek i oby tak dalej. Co do mnie to masz racje z tymi reklamami, gdyby były jakieś promocję gal itp. to na pewno ludzie by się tym zainteresowali bardziej. Wystarczyło by myślę puścić jedną tygodniówkę na przykład Raw na Polsacie o 20 na przykład, i na pewno sporo ludziom by się to spodobało i zaczęli by to oglądać więcej i częściej razy. Niestety ale jak na razie nie za dobrze wygląda ta sytuacja z wrestlingiem w Polsce ale może jeszcze stanie się popularny w tym kraju, ważne że fanów z roku na rok przybywa. :)

53232759957468997232.png

rko_04.gif

User Miesiąca Wrzesień 2013

• Reputacja:   1

KAPITALNY pomysł ; ). O ile oczywiście wywiad nie został wyreżyserowany to gratuluję Tobie pomysłu ; ). Ode mnie piwo! ; ).

• Reputacja:   6
  • Urządzenie:  Android

Nie, nie został. Trzech moich kumpli w tym dwóch z klasy go udzielało. Kopiuj wklej z rozmowy.

It's nice to be important, but it's more important to be nice. Posse!

Kreatywny Roku 2013

Kreatywny Roku 2014

Moderator Roku 2014