Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Scena niezależna, lucha libre i Japonia

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Jak mogło dojść do tego, aby tematy związane z fedkami indy całkiem upadły? A w końcu tyle się dzieje...

*Pierwsza rzecz warta uwagi - nowe pokolenie wrestlerów. Gdzie podziali się ci stiffowi power-wrestlerzy, czy chociażby porządni brawlerzy? Od roku 2010/2011 99% udanych debiutów w ważniejszych federacjach - CZW,ROH,USA,PWG to typowi zwykli zapaśnicy w obcisłych gadkach - Ricochet, Swann, Adam Cole, AR Fox, SSB, czy chociażby teraz ACH. Od standardów odchodzi jedynie Callihan czy Moxley (który niestety szybko uciekł do WWE). Polecam obejrzeć chociażby ostatnią galę CZW Anniversary 14 gdzie pojawiło się kilku nowych wrestlerów. Jak myślicie, czy taka sytuacja będzie miała większy wpływ na przyszłe zmiany w federacjach? I czy mogło to przyczynić się do upadku UV i typowo ostrego stylu np. Super Dragona? (Jeżeli uznalibyśmy, że w okresie 2007-2010 liczba typowo deathmatchowych wrestlerów zmalała na rzecz zwykłych wojowników).

*Druga sprawa - Jak myślicie, co PWG szykuje dla nas na ten rok? Z pewnością odejście Ryana i El Generico, dwóch wielkich postaci tworzących federacje od wielu lat, wywrze większy wpływ na sytuacje. Czy oddanie pasa Adamowi to dobra decyzja?

*Również CZW przeżywa trudny okres. Federacja Dj Hyde'a twardo zmierza w stronę mainstreamu, serwując fanom większą dawkę show, kosztem poziomu walk. Stary, twardy uliczny styl, budowany przez Zandiga, dawano już przeszedł do kart historii, pozostając jedynie we wspomnieniach. Jak myślicie w którą stronę zmierza Combat Zone? Jesteśmy świadkiem upadku dawnej potęgi, czy raczej transformacji i rozkwitu mainstreamowego show z przeciętnymi pojedynkami?

*Warto również zainteresować się EVOLVE. DGUSA zaskoczy nas pozytywnie i wyrobi twardą konkurencje dla innych fedek czy raczej pozostanie to średnie show bez większej przyszłości?

Gorąco zapraszam do dyskusji. Rozkręćmy w końcu ten dział!

12348063264d94721613275.gif

• Odpowiedzi 38
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• IIL

17

• Yao

7

• Hacjend

3

• Stalkier

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Od roku 2010/2011 99% udanych debiutów w ważniejszych federacjach - CZW,ROH,USA,PWG to typowi zwykli zapaśnicy w obcisłych gadkach - Ricochet, Swann, Adam Cole, AR Fox, SSB, czy chociażby teraz ACH. Od standardów odchodzi jedynie Callihan czy Moxley (który niestety szybko uciekł do WWE)

Po prostu fani wolą bardziej oglądać obecnie w ringu lotników jak Ricochet czy Swann niż brawlerów.Czasy brawlu już powoli odchodzą w niepamięć i niema się co dziwić że coraz mnie widzimy takich zawodników. Mi to osobiście nie przeszkadza gdyż bardzo lubię oglądać lżejszych wrestlerów niż typowych brawlerów okładających się po ryju.

I czy mogło to przyczynić się do upadku UV

przyczynił się sam DJ Hyde który zamiast iść dalej w stronę ultravolientu woli bawić się niczym Vince w entertainment.

Czy oddanie pasa Adamowi to dobra decyzja?

Tak.Adam to jeden z najlepszych wrestlerów na scenie niezależnej, niema się co dziwić że tyle federacji na niego stawia gdyż chłopak ma naprawdę spory potencjał i robi świetne walki.

czy raczej transformacji i rozkwitu mainstreamowego show z przeciętnymi pojedynkami?

Stawiałbym właśnie na to że CZW idzie w stronę stania się kolejną bezpłciową federacją niezależną która raz na rok zrobi ultravolientowy turniej i jakiś tam czasami death match.

#SmartFanZone

Mój pogląd na śmierć UV jest odrobinę inny. Dotychczas również obwiniałem za to wszystko Hyde'a, jednak sytuacja wygląda odrobię inaczej. Wraz z przejęciem federacji z rąk Zandiga dysponował on jedynie kilkoma typowo deathmatchowymi wrestlerami - Vortex, Younger, Havoc, Gage. Trzech pierwszych panów, należy zauważyć, byli ostatnimi zawodnikami UV wprowadzonymi przez Zandiga do federacji (taki zastrzyk na wzmocnienie dla CZW). W późniejszym czasie pojawił się jeszcze Thumbtack Jack ale szybko skończył karierę. Nie sposób nie wspomnieć o JC Baileyu, jednak on nigdy nie był jakoś bardziej zżyty z federacją i nie doczekał się nawet od Combat Zone należnego Tribute... jednak to inny temat. Wraz z pojawieniem się Hyde'a spod jego skrzydeł wyszło więcej wrestlerów, że tak powiem "zwykłych". I chociaż federacje zasilali pojedynczy UV'owcy, to i tak było to za mało. Powrócę jednak na odpowiednie tory. Dj Hyde odkupił od Zandiga powoli staczającą się federacje. Niestety ale ikona ultraviolentu po prostu nie dawała rady. Miało to miejsce w 2009 roku. Kolejny - 2010 rok przyniósł nam wspaniałą bitwę Devona Moore ze swoim przyjacielem Drew Bloodem, oraz w moim osobistym odczuciu fantastyczny feud o główny pas federacji Gage'a z Youngerem, Moxleyem, Ego Fantastico... Rok ten wspominam naprawdę dobrze, pomimo tego, że z federacji odszedł Thumbtack Jack i niedługo po tym incydencie zmarł JC Bailey. Jednak wszystko układało się fajnie. UV nie brakowało (Main Event Southern Violence czy Home sweet home). Rok 2011 - Krwawy feud Golden Boya z Vortexem czy fantastyczne poprowadzenie postaci Roberta Anthony'ego... niestety strata Nicka Gage'a mocno odbiła się na show i rok wypadł gorzej w zestawieniu z poprzednim. 2012 najsłabiej kojarzę, ale odejście kolejnego wrestlera UV - Moxleya oraz przerwa od wrestlingu fantastycznego Roberta Anthony'ego (co za menda :P) jeszcze mocniej skopało dupę CZW. Hyde musiał się ratować i wypromowanie Gulaka, AR Foxa, Swanna, Cole'a ratowało sytuacje. Skupiając całą uwagę na odbudowaniu federacji poprzez m.in. wprowadzenie iPPV czy promocje nowych zawodników, zapomniał całkiem o UV i jedynym ciekawym incydentem był chyba Iron Man Youngera z Callihanem (i ogólnie cały feud. Panowie dogadują się zajebiście w ringu co udowadniają nadal, chociażby w PWG) oraz Gulak vs Havoc. Tak czy inaczej kolejny rok i znów produkt zmienia swoją jakość. Nie zupełnie na gorsze, raczej powiedziałbym że przerzuca się na inny styl. Do czego ja zmierzam? Każdy rok to poważna strata. Zandig w m.in. 2000-2003 roku wprowadził do federacji wielu wspaniałych wrestlerów, którzy koleją rzeczy zestarzali się i odeszli na emeryturę. Staruszek nie pomyślał niestety nad wypromowaniem nowych wojowników i sam przyczynił się do stoczenia federacji na dno. Gdyby nie Hyde kto wie jaka przyszłość czekałaby Combat Zone...

A więc podsumowując - To nie wina Dj Hyde'a a losu, który z każdym rokiem ścina z nóg (W tym roku strata Braina Damage. Gościo może i był drewniany, jednak jego wybryki na TODach czy chociażby te z 2007 roku to coś niesamowitego. Szybki nie był ale jako maszyna do zabijania sprawdzał się idealnie). Po części pretensje można kierować i do Zandiga.

Pojawia się więc pytanie - a co z IWA czy XPW?? Odpowiedź już pojawiła się w mojej wypowiedzi - przyczyną jest brak promocji nowych deathmatchowych wrestlerów. Dowody? Spójrzcie chociażby na ostatnie produkty IWA - Bez staruchów nie ma nikogo, kto udźwignąłby ciężar i zebrał zainteresowanie widowni. Aktualnie mamy Pinkie Sancheza, Neila Diamond Cuttera, Simon Sezza i ludzi z CZW. Czy to wystarczy? A XPW? Skandale zniszczyły fedke od wewnątrz.

Yao, a właśnie, że niekoniecznie lotniki zdobywają większą rzeszę fanów. Spójrz chociażby obecnie na Elgina, Callihana czy Cole'a. Ludzie właśnie chcą takich power-wrestlerów. W końcu jaki doping zbiera Younger z Callihanem, Brian Cage czy sam Steen w PWG! Mi bardziej wydaje się, że zapaśnicy są coraz bardziej delikatniejsi. Niema już tego smaczku i mody na stary, stiffowy wrestling a raczej na latających wariatów w obcisłych portkach. Oczywiście nie mam nikomu tego za złe i sam uwielbiam takiego AR Foxa czy Ricocheta w akcji, jednak powoli brakuje mi tego ulicznego twardego stylu. Nie wiem jak tam sytuacja wygląda w ROH... brakuje mi motywacji aby w końcu sięgnąć po ich produkt.

Oglądał ktoś z was w ostatnim czasie może gale mniejszych federacji niezależnych? Na XWT natrafiłem ostatnio na federacje AIW i po ich pierwszej gali Hell on Earth 8 i main evencie Iron Man 30minut ACH vs AR Fox jestem pozytywnie zaskoczony (samą walkę mogę gdzieś upnąć, jeżeli znaleźliby się zainteresowani). Dawniej sięgałem po różne produkty (np. AJPW) jednak ten jakoś bardziej mi przypadł do gustu. Od czasu do czasu można wyhaczyć ciekawe eventy. A jak wyglądają wasze przygody z mniejszymi fedkami? Może ktoś jest w stanie polecić jakąś?

12348063264d94721613275.gif

Wiadomo że są jeszcze inni wrestlerzy oprócz lotników którzy mają dużą popularność u fanów. Jednak coraz więcej nowych wrestlerów w tym biznesie to właśnie lotnicy a coraz mnie takich zawodników jak Steen czy Elgin. Co do stiffowego wrestlingu to myślę że wina może leżeć ze względu na treningu w USA. Co prawda nie wiem jak wyglądają tam ale możliwe że po prostu te chłopaki są wychowywani na typowych lotników i techników którzy po prostu nie potrafią siffowo walczyć. W Japonii od zawsze stawiali i stawiają na stiff wrestling i tam jest tego od groma na dobrym poziomie. Osobiście też lubię ten styl walk ale niestety scena niezależna się rozwija nie ważne czy na dobre czy na złe i obecnie mega się różni od czasów 2003-2005. Lubie czasami sprawdzić jakąś małą fedkę jak AIW ale niestety z powodu braku czasu staram się skupiać na sprawdzonych produktach jak PWG,CZW czy CHIKARA. Jednak zawsze jak jest w necie coś od wXw to polecam sprawdzić gdyż to naprawdę genialna europejska federacja.

Jednak ja mam do was pytanie co sądzicie o wprowadzeniu do EVOLVE pasa mistrzowskiego? Jak wiemy nie tak ta federacja miała wyglądać.

#SmartFanZone
  • 1 rok później...

• Reputacja:   1

DGUSA Open The Ultimate Gate 2014

The Premier Athlete Brand vs. The Bravado Brothers

Jedną z głównych ról odegrali w tym starciu panowie obecni w narożnikach obu teamów, czyli Mr. A i Moose. Interwencja zadecydowała o wyniku tego starcia, chociaż w tym przypadku jest to zdecydowanie atut, bo walka była tą z gatunku obejrzyj i zapomnij. Nie było źle, ale nie było też przesadnie dobrze, czyli jednym słowem średniak.

Zawsze podczas oglądania Nese'a zastanawiam się jakie kryteria są w TNA w kwestii wybierania headlinerów. Według mnie Nese'a ma wszystko, aby osiągnąć sukces, ponieważ prezencję ma bardzo fajną, a gabaryty w TNA nie są aż tak ważne jak w WWE.

AR Fox vs. Mr. A

Główną atrakcją tej walki był Teddy Hart, który w trakcie starcia zlał obydwu wrestlerów. Osobiście uważam, że było to najsłabsze starcie całego eventu, chociaż połączenie powerhouse - lotnik raczej wychodzą dobrze.

Biff Busick vs. Rich Swann

Bardzo podobnie jak w przypadku openera, czyli solidne starcie, które niestety niczym się nie wyróżnia. Bardziej przymusowe zapełnienie czasu niż walka na którą ktoś czeka. Nie pamiętam nawet, aby Swann dużo polatał. Ostatecznie oceniłbym to starcie trochę wyżej niż walka nr. 1.

The Colony vs. The Gentlemen's Club

Niepozorne starcie chociaż otrzymaliśmy wszystkiego po trochu. Trochę komedii, trochę lotów i trochę techniki. Całkiem dobrze bawiłem się przy oglądaniu, chociaż Swann i Busick stworzyli czysto wrestlingowo trochę lepsze widowisko. Warto też dodać, że Gentlemen's Club to już historia.

Low Ki vs. Trent Barreta

Po tym starciu spodziewałem się dużo, a moim zdaniem wyszedł totalny średniak. Nie sądzę, aby tak średnia walka była celowym zamiarem i przyczyny raczej upatrywałbym w powrocie do formy Low Ki'ego, który znów powrócił. Przez cały match czekałem aż w końcu się rozkręcą, ale nigdy się nie doczekałem, bo nawet gdy coś się zaczynało dziać to dosyć szybko to kończono. Tak jak mówię nie wiem czy był to celowy zabieg (biorąc pod uwagę wynik), a może po prostu problemy Low Ki'ego.

Chris Hero vs. Masato Tanaka

Określano to jako "International Dream Match" i ostatecznie wyszło całkiem dobrze. Na moje oko była to walka żywcem wyjęta z Japonii, ponieważ styl był bardzo podobny. Z tego powodu walka podeszła mi dosyć średnio, bo fanem stylu walki Azjatów nie jestem. Technicznie bardzo dobrze, ale niesamowitych spotów się nie spodziewajcie.

Johnny Gargano vs. Ricochet

Zdecydowanie najlepsze starcie na całym evencie, ale w końcu dostali ponad 30 min. Mimo tak długiego starcia nie sposób się było nudzić, bo każdy dostał to na co czekał. Rico trochę poskakał (trochę to dobre słowo, bo za dużo tego nie było), a Gargano wykorzystał swój zasób submissionów. Naprawdę polecam zobaczyć starcie, bo przestojów jest mało, a i emocje w końcowej fazie sięgają zenitu. W moich oczach walka ta trochę uratowała cały event.

Najlepsza walka: Gargano vs. Ricochet

Najgorsza walka: AR Fox vs. Mr. A

Event solidny, ale nic ponad to. Wszystkie walki trzymały "jakiś" poziom, ale tylko dwie ostatnie wybiły się ponad przeciętność. Oprócz tego wielkie rozczarowanie (w moich oczach) w postaci starcia Low Ki vs. Barretta. Najlepszym dowodem na to, że event był dosyć średnio udany niech będzie fakt, że do obejrzenia całego eventu przystawiałem się chyba z sześć razy.

• Reputacja:   994
  • Status:  Online

Nie chciałem zakładać osobnego wątku, więc opiszę tutaj. W sobotę wybrałem się z kolegą na galę niezależną lokalnego belgijskiego indysa - Pro Wrestling AllStars, które organizowało galę o nazwie "Zero Gravity" nieco ponad 60 km od mojego obecnego miejsca zamieszkania. Karta wypełniona była głównie nazwiskami z PWA - które w głównej mierze skupiały się na śmiesznych gimmickach i luchadore'ach oraz paru holenderskich zawodnikach - m.in. bardziej znany, a raczej jedyny o którym kiedyś coś słyszałem i oglądałem jakieś walki dawno temu, tj. Tengkwa i gościu z którym zrobiłem sobie załączoną niżej fotkę, Johny DLC oraz gościnnie z USA znani wszem i wobec - Brian Kendrick i Paul London. Event umiejscowiony był w sporym kompleksie, który jest placem zabaw dla dzieci - wielkie zjeżdżalnie, piaskownice, itd. na dworze i w środku tak jakby parku znajduje się bar razem z salą w której również znajdują się jakieś zjeżdżalnie, drabinki, itd. W tym miejscu postawiony został ring i ogólnie całkiem ciekawie to wyglądało. ;) Dojechaliśmy nieco później i weszliśmy na galę podczas trwania drugiej walki. Nie będę oceniał co i jak, ponieważ sam nie kojarzę dokładnie tych zawodników. Było ogólnie sporo zabawy, blisko barek, także trunków nie brakowało, heheh. Podpadały nieco częste amatorskie zachowania w ringu, dziwnie sprzedawane i egzekwowanie movesów, ale nie powinno się mieć zbyt wysokich oczekiwań po galach takiego kalibru. Podobał mi się triple threat o PWA Daredevil title gdzie niejaki Young Money Chong (co za nazwa oO) obronił pas przeciwko Jamie DLC (spoko gościu z którym miałem przyjemność zamienić kilka słów) i Tengkwa. Taki typowy 3WAY w stylu x-division, który nie był wolny od botchów, ale było też sporo ciekawych akcji, jak suicide dive'y poza ring, 450 splashe, itd. :) Podobała mi się też walka kobiet - publika była chyba najżywsza wtedy. :D Pierwotnie main eventem miał być single match między London'em i Gabrielem Angelfyre o PWA European AllStar title, ale skończył się no contest i wkrótce zrobiono z tego tag team match - Kendrick & London vs. Angelfyre & Kid Lux. Walka stała na wysokim poziomie dzięki uczestnikom ze Stanów. Było sporo akcji wysokiego ryzyka, humoru, zabawy i chociażby tylko dlatego warto było przyjechać. London miał dosyć ciekawy entrance - wybiegł z szatni i zaczął przybijać piątkę każdemu na widowni. Ze mną bawił się w jakieś "łapki" czy jak to się tam zwie, a z kolega próbował gry w "marynarzyka". :D Ogólnie pozytyw. :)

24n0f4i.jpg

Reportaż tv z tego wydarzenia - http://www.prowrestling.be/pwa/?p=635

BJW 27/03/2014

Brahman Shu, Brahman Kei & Shinobu vs. Tsutomu Osugi, Hercules Senga & Madoka

Walka prowadzona w szybkim tempie z użyciem przedmiotów, chociaż tak naprawdę wszystko było nastawione na komedię. Szczególnie Brahman Brothers i Shinobu się tym zajmowali, chociaż drużyna przeciwna też dołożyła swoje trzy grosze. Starcie w którym nie ma czego skrytykować, ale trudno też cokolwiek pochwalić.

Kazuki Hashimoto & Daichi Hashimoto vs. Ryuichi Sekine & Takayuki Ueki

Krótka, typowa dla japońskiego wrestlingu walka. Dużo kopnięć i uderzeń. Na początku można było się zastanawiać czy aby na pewno oglądam wrestling.

Manabu Soya & Hideyoshi Kamitani vs. Shinya Ishikawa & Ryuichi Kawakami

Początek bardzo fajny technicznie, a później szybkie tempo z kilkoma fajnymi spotami. Pierwsza walka, która wzbudziła we mnie jakiekolwiek emocje, chociaż trudno się dziwić, bo panowie dosyć fajnie się pokazali.

Death Match Kaika Sengen Chisakura Mankai - Jun Kasai, "Kokutenshi" Jaki Numazawa & Takumi Tsukamoto vs. Saburo Inematsu, Masato Inaba & Masaya Takahashi

Dobrze wykorzystana stypulacja i dosyć zaskakujące zwycięstwo teamu, który przez większość czasu był obijany. Krew się pojawiła, ale nawet tak uprzedzonej osobie do krwi osobie jak ja to nie przeszkadzało. Pozostaje mały niedosyt, bo mogli dostać więcej czasu, aby pokazać się z jeszcze lepszej strony.

Sh***ji Ishikawa & Kohei Sato vs. Ryuji Ito & Yuko Miyamoto

Myślałem, że będzie to starcie oparte na standardowym motywie, ale się pomyliłem co mnie bardzo cieszy. Dosyć przyjemne starcie bez fajerwerków w postaci niesamowitych lotów. Warto też zobaczyć jak w Japonii wygląda powerhouse. W porównaniu do Stanów to po prostu niebo a ziemia.

Life Endurance Fluorescent Light Weapon Scramble Takeover Korakuen Bangaichi ~ Battle Sphere Requiem - BJW Death Match Heavyweight Title Match - Isami Kodaka © vs. Kankuro Hoshino

Bardzo mocny początek i systematycznie spadające tempo, chociaż przy tej stypulacji to bardzo trudno się dziwić. Użyto wielu przedmiotów i chyba po raz pierwszy widziałem, żeby drabinę używano tylko i wyłącznie jako broń. Hoshino był obijany niemiłosiernie, więc łatwo się domyślić, że ból musiał odczuwać niesamowity. Przy kilku spotach zastanawiałem się na czym oni są. :)

Niezbyt dobrze o evencie świadczy fakt, że chciało mi się spać, chociaż dopiero co wstałem. Wszystkie walki średnie lub po prostu słabe i nie było na czym oka zawiesić oprócz kilku freakowych spotów.

• 2 tygodnie później...

Przydałoby się zmienić nazwę tematu na np. Ogólne dyskusje nt. Lucha Libre, Puroresu & Indys. ;) Ostatnio w New Japan wiele się dzieje, mianowicie na niedzielnym "Wrestling Dontaku" doszło do zmiany właściciela pasa IWGP, który po 13 miesiącach panowania i 7 sukcesywnych obronach Katzuchika Okady przeszedł na talię... nowego lidera stajni Bullet Club - AJ Stylesa!

tumblr_n50g4l4qjX1qkcqnjo1_500.png

Decyzja o takim, a nie innym wyniku bardzo zaskakuje. AJ Styles jak najbardziej jest materiałem na mistrza, jednak była to jego pierwsza walka od czasu powrotu do New Japan (gdzie wystąpił zaledwie kilka razy w przeszłości - na przestrzeni 2008/2009 roku). Przed tą walką jego ostatnim występem na japońskich ringach była obrona TNA World title w grudniu 2013 w ramach gali WRESTLE-1. TNA ma stałą ramówkę w tym kraju, ale czy to wystarcza na to, aby wejść do największej federacji w KKW i od razu zdobyć najważniejsze trofeum? Wątpię. Publika śladowo reagowała na firmowe akcje AJ. Co z tego, że były wykonywane bezbłędnie skoro po prostu ich nie znali/nie pamiętali. Idąc dalej - NJPW ma zamiar podwoić dochody w tym roku i do napiętego już kalendarza dodali "Return to Yokohama Arena" pod koniec maja. Hala ta może pomieścić 17,500 widzów i... planowany jest tam rewanż pomiędzy AJ Styles'em i Okadą. Brand NJPW sprzedaje się sam z siebie ale moim zdaniem popełnili błąd dając pas AJ'owi w okresie gdy próbują tak bardzo się rozwinąć. Z drugiej strony to dobry ruch, bo AJ jest gorącym free agentem i dzięki takiemu zabiegowi ich gale iPPV mogą rozejść się w jeszcze większej ilości. Podsumowując - jeżeli chodzi o rodzimy rynek podjęli pewne ryzyko, poza tym jednak wyjdzie to raczej na dobre. Szkoda jednak, że z kwestii czysto politycznych dano pas komuś, kto nie zdążył na niego sobie zasłużyć, a roster pęka od osób, które proszą się o swój pierwszy reign (Goto, Shibata, Anderson).

Co do samej walki - początek nieco słaby, dalej sporo interwencji co mi przeszkadzało i wiało main eventami rodem z USA. NJPW przyzwyczaiło nas do czystych i klarownych wyników w starciach o pasy i wrzucenie nagle takich zagrań, to przesada. Tak czy inaczej - od połowy spotkania było coraz szybciej i ciekawiej. Końcowe sekwencje super - przejście z Rainmakera Okady w Pele Kick AJ'a bezcenne! Końcowe zaskoczenie - dołączenie Takahashi'ego do Bullet Club na plus. Ogólnie jak na 1st time ever było ok. Następnym razem powinno być jeszcze lepiej. (*** 1/2).

Już wkrótce ruszają joint showy NJPW i BCW/ROH. Karty wyglądają obiecująco:

NJPW/Border City Wrestling “EAST MEETS WEST”, 5/9/14

Windsor St. Clair College, Canada

1. BCW vs. NJPW: Petey Williams & Brent B vs. Alex Shelley & KUSHIDA

2. BCW vs. NJPW: Phil Atlas vs. Karl Anderson

3. BCW vs. NJPW: Chris Sabin vs. Kazuchika Okada

4. BCW vs. NJPW: Tyson Dux vs. Shinsuke Nakamura

5. BCW vs. NJPW: Joe Doering & Jon Bolen vs. Hiroshi Tanahashi & Takaaki Watanabe

NJPW/ROH “GLOBAL WARS”, 5/10/14 (iPPV)

Toronto Ted Reeve Arena, Canada

1. Michael Elgin vs. Takaaki Watanabe

2. IWGP Jr. Heavyweight Tag Team Title – 3 Way Match: Matt Jackson & Nick Jackson © vs. Rocky Romero & Alex Koslov vs. Alex Shelley & KUSHIDA

3. Hiroshi Tanahashi & Jushin Thunder Liger vs. Shinsuke Nakamura & Jado

4. Kazuchika Okada & Gedo vs. AJ Styles & Karl Anderson

NJPW/ROH “WAR OF THE WORLDS”, 5/17/14 (iPPV)

New York Hammerstein Ballroom, USA

1. Tommaso Ciampa, Matt Taven & ACH vs. Rocky Romero, Alex Koslov & Takaaki Watanabe

2. BJ Whitmer & Roderick Strong vs. Jado & Gedo

3. Cedric Alexander vs. Kazuchika Okada

4. Kevin Steen vs. Shinsuke Nakamura

5. Michael Bennett vs. Hiroshi Tanahashi

6. ROH World TV Title: Jay Lethal © vs. KUSHIDA

7. ROH World Tag Team Title: Matt Jackson & Nick Jackson © vs. Bobby Fish & Kyle O’Reily

8. ROH World Heavyweight Title: Adam Cole © vs. Jushin Thunder Liger

9. IWGP Tag Team Title: Karl Anderson & Doc Gallows © vs. Mark Briscoe & Jay Briscoe

10. IWGP Heavyweight Title: AJ Styles © vs. Michael Elgin

Okada/Sabin z BCW wygląda obiecująco, ale to pewnie zwykły live event i wątpię, aby było to nagrywane. Tag Team match z Okada/Styles z Toronto wygląda obiecująco, a gala w Nowym Jorku to must see - Nakamura/Steen to mój personalny dream match, który od dawna chciałem zobaczyć. Zmiana pasa nieco namieszała w karcie i Okada trafił niemal do openera (oO), a AJ zastępuje go w walce wieczoru broniąc pasa IWGP przeciwko Elgin'owi. Szkoda, bo to już będzie ich trzecia walka, a Okada/Elgin ma moim zdaniem o wiele większy appeal. Pozostałe walki też ciekawie i całemu wydarzeniu publika Hammerstein Ballroom powinna stosownie pomóc. :)

Poza tym wkrótce również turniej Best of the Super Juniors. Karty daje w spoilerze:

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 5/30/2014 [Fri] 18:30 @ Korakuen Hall in Tokyo

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Alex Shelley vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: El Desperado vs. Taichi

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Ryusuke Taguchi vs. Kenny Omega

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. Rocky Romero

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Ricochet vs. Alex Koslov

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Mascara Dorada vs. TAKA Michinoku

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: KUSHIDA vs. Matt Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. BUSHI

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 5/31/2014 [sat] 18:30 @ Kiramesse Numazu in Shizuoka

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Kenny Omega vs. Rocky Romero

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: El Desperado vs. Alex Shelley

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Ryusuke Taguchi vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. Taichi

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Ricochet vs. TAKA Michinoku

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: BUSHI vs. Rocky Romero

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: KUSHIDA vs. Mascara Dorada

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. Matt Jackson

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 6/1/2014 [sun] 17:00 @ Akashi City Municipal Industrial Exchange Center

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Taichi vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Alex Shelley vs. Kenny Omega

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Ryusuke Taguchi vs. Rocky Romero

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. El Desperado

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Alex Koslov vs. Matt Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: BUSHI vs. TAKA Michinoku

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: KUSHIDA vs. Ricochet

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. Mascara Dorada

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 6/3/2014 [Tue] 18:30 @ Korakuen Hall in Tokyo

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Rocky Romero vs. Taichi

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: El Desperado vs. Kenny Omega

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Ryusuke Taguchi vs. Alex Shelley

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Mascara Dorada vs. Alex Koslov

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: TAKA Michinoku vs. Matt Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: KUSHIDA vs. BUSHI

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. Ricochet

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 6/4/2014 [Wed] 18:30 @ Kasukabe Fureai Cube Convention

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Alex Shelley vs. Rocky Romero

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: El Desperado vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Ryusuke Taguchi vs. Taichi

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. Kenny Omega

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Mascara Dorada vs. Ricochet

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: BUSHI vs. Matt Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: KUSHIDA vs. TAKA Michinoku

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. Alex Koslov

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 6/5/2014 [Thu] 18:30 @ Chino Citizen Building, Multi-Hall

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Kenny Omega vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Alex Shelley vs. Taichi

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: El Desperado vs. Rocky Romero

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. Ryusuke Taguchi

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Ricochet vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: BUSHI vs. Matt Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: KUSHIDA vs. Alex Koslov

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. TAKA Michinoku

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 6/6/2014 [Fri] 18:30 @ Kyoto KBS Hall

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Rocky Romero vs. Nick Jackson

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Kenny Omega vs. Taichi

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Ryusuke Taguchi vs. El Desperado

() BOSJ XXI ~ B BLOCK Match: Tiger Mask IV vs. Alex Shelley

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Alex Koslov vs. TAKA Michinoku

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Mascara Dorada vs. Matt Jackson

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: BUSHI vs. Ricochet

() BOSJ XXI ~ A BLOCK Match: Jushin Thunder Liger vs. KUSHIDA

NJPW “BEST OF THE SUPER Jr.XXI”, 6/8/2014 [sun] 17:00 @ National Yoyogi Arena, 2ns Stadium in Tokyo

() BOSJ XXI ~ Semi-Final Match: A BLOCK #1 vs. B BLOCK #2

() BOSJ XXI ~ Semi-Final Match: A BLOCK #2 vs. B BLOCK #1

() BOSJ XXI ~ FINAL Match:

Kota Ibushi pauzuje w tym roku (występowanie full time w NJPW i DDT daje mu się ponoć we znaki) i Devitt opuścił federację. Gdy widzi się, że w 2014 roku w walce wieczoru każdej gali jest Jushin Liger, to od razu rzuca się w oczy fakt w jak opłakanym stanie jest obecnie dywizja jr. heavyweight. Od dawna nie jest kolorowo, ale nie ma się co spodziewać jakichś fajerwerków. Chętnie obejrzę co ciekawsze walki gości - na pewno Ricochete'a i finał. Obstawiam, że turniej wygra ktoś z dwójki - KUSHIDA bądź Ryusuke Taguchi.

Karta na ostatnie wielkie show NJP tego miesiąca jest już pełna:

NJPW “BACK TO THE YOKOHAMA ARENA”, 5/25/14 (WPW)

Yokohama Arena

1. Road to BEST OF THE SUPER Jr. XXI: Jushin Thunder Liger, Tiger Mask, Mascara Dorada & El Desperado vs. Ryusuke Taguchi, Alex Shelley, KUSHIDA & BUSHI

2. Special 8 Man Tag Match: Yuji Nagata, Manabu Nakanishi, Tomoaki Honma & Captain New Japan vs. Karl Anderson, Doc Gallows, Yujiro Takahashi & Tama Tonga

3. NWA World Tag Team Title – 3 Way Match: Hiroyoshi Tenzan & Satoshi Kojima © vs. Lance Archer & Davey Boy Smith Jr. vs. Rob Conway & Wes Brisco

4. Special Tag Match: Toru Yano & Takashi Iizuka vs. Minoru Suzuki & Shelton Benjamin

5. Special Singles Match: Tetsuya Naito vs. Bad Luck Fale

6. Wrestling vs. Jiu-jitsu MMA Fight: Kazushi Sakuraba vs. Rolles Gracie

7. NEVER Openweight Title: Tomohiro Ishii © vs. Kota Ibushi

8. IWGP Tag Team Title #1 Contenders Match: Hiroshi Tanahashi & Togi Makabe vs. Hirooki Goto & Katsuyori Shibata

9. IWGP Intercontinental Title – Wrestling vs. Jiu-jitsu MMA Fight: Shinsuke Nakamura © vs. Daniel Gracie

10. IWGP Heavyweight Title: Winner of AJ Styles/Michael Elgin (5/17) © vs. Kazuchika Okada

Karta nie robi ogromnego wrażenia. Cieszy 7 pozycja - Ishii/Ibushi powinni dać świetny pokaz i 8 - Tanahashi/Makabe vs. Goto/Shibata gwarantuje wysoki poziom i zestawienie Tanahashi/Shibata powinno sprzedać sporo dodatkowych biletów. Poza tym dwie walki w stylu "MMA Rules" nie napawają optymizmem. Sakuraba vs. któryś z Gracies na czystych zasadach MMA kiedyś było wielkim hitem w Japonii ale nie ma sensu moim zdaniem wracać do tego po latach... Co do Nakamura/Gracie to mam średnie oczekiwania. Z jednej strony wszystkie te pseudo mma matche wychodzą słabo z drugiej jednak, gdy do składu doda się Nakamurę to wychodzi z tego coś strawnego via Nakamura/Sakuraba z Wrestle Kingdom 7. AJ Styles na 100% pojedzie Elgina w ROH i szykuje się nam rewanż. Poziom powinien być wyższy niż ostatnio. Wynik zastanawia - z jednej strony zarządzający mogli pójść na łatwiznę, zmienić właściciela pasa i posłać AJ'a z pasem na tour po USA i Kanadzie aby więcej zarobić i wrócić do poprzedniego stanu rzeczy tuż po powrocie dając tutaj wygrać Okadzie. Z drugiej jednak może jest to część większego planu i AJ potrzyma pas przez resztę roku... Jest ciekawie i obejrzę na pewno bez spoilerów. :) Nie chciałbym znów interwencji ale za pewne jakieś będą miały miejsce. Poza tym nie jest moim zdaniem main event na galę do której ma zasiąść tak duża widownia. Powinni odpalić coś mocniejszego, ale pewnie wiedzą co robią.

Thoughts? :)

• 4 miesiące temu...

Na New Japan "King of Pro Wrestling" 2014 szykują się dwa smakowite kąski - Okada/Naito o IWGP title shot w Tokyo Dome i AJ/Tanahashi o IWGP Title! :applause: Okada/Naito na mnie już tak nie działa, jak kiedyś i ich walki z np. Wrestle Kingdom 8 nie porywały, ale w G1 sprawili się dobrze. AJ/Tanahashi, to natomiast jeden z największych matchy jakie NJPW może obecnie postawić i jest to świetny kandydat na ustalenie main eventu tegorocznego KOPW kolejnym MOTY. Warto przypomnieć, że Suzuki/Tanahashi z KOPW 2012 i Okada/Tanahashi z KOPW 2013 otrzymały wedle Davea Meltzera i wielu fanów najwyższe noty. Jak sądzicie, dadzą radę powtórzyć sukces dwóch ostatnich edycji? Biorąc pod uwagę formę AJ'a i ich kolizje z finału Climaxa jestem dobrej myśli i zacieram ręce! :thumb:

btw. NJPW nie ma nic wspólnego z indysami, także lepiej jest założyć nowy wątek, czy po prostu zmienić nazwę tematu w sposób jaki zaproponowałem wyżej?

Korzystając z okazji, że ktoś odświeżył ten temat zapytam czy byłby ktoś chętny do pisania wyników na scenę niezależną? Przyznam, że kompletnie tego nie ogarniam i nie oglądam, więc nie mogę tego robić, a przykro patrzeć na puste działy niezależnej.

Ktoś byłby chętny? IIL, Hacjend, ktoś inny? Są tu na pewno fani tych różnych federacji, więc może ktoś by się skusił? :P

tumblr_lkx5svmWd11qagaito1_400.jpg

A co ma oglądanie do wstawiania wyników ? Wydaje mi się że nawet lepiej jak wstawia je ktoś nieoglądający danej federacji no bo nie oszukujmy się ktoś kto ogląda raczej nie chce sobie spoilerować całej gali.

#SmartFanZone

Ale po co ma sobie spoilerować całą galę skoro może obejrzeć, a dopiero później wrzucić wyniki?

Ktoś naprawdę zainteresowany tematem może przy okazji napisać jakieś odczucia po obejrzanym show i może ktoś drugi lub nawet trzeci podejmie się dyskusji. :)

tumblr_lkx5svmWd11qagaito1_400.jpg

Zamiast bawić się w wyniki, które miałyby po może 5 wyświetleń na wątek lepiej przestać robić offtop w dyskusjach sprawami organizacyjnymi. ;) Fajnie by było, gdyby ktoś odniósł się do mojego posta wyżej.

• Styl:  Jasny

OK, no to może i ja zabiorę głos w sprawie IPL.

Może na początek wyniki - jak wiadomo różnie to bywa. W tej kwestii bierze się pod uwagę federacje, które coś znaczą w wrestlingowym świecie jak na przykład. ROH, PWG, NJPW, EVOLVE, DGUSA, CZW. Większość nawet ze słyszenia zna te federacje (każdy przez inny pryzmat), ale i tak ktoś coś wie. Oczywiście można dawać inne wyniki, tylko że wyglądałoby to ja dawanie wynikó przez Droops'a kilka lat temu, który napierdalał wyniki z krajów o których sporo osób nie ma pojęcia, że istnieją.

Jak na dzień dzisiejszy, widząc że są wprowadzane zmiany itp, proponowałbym zrobienie całkowicie osobnego działu IPL. W dziale tym będzie można o wszystkim - wyniki, karty itp. Na każdy temat będzie można nawiązać dyskusję o każdym stylu wrestlingowym. Oczywiście patrzę na ten temat z mojego punktu widzenia. Mi nie przeszkadzają wyniki gal czy inne spoilery - po prostu lubię obejrzeć dobry wrestling. Dla przykładu - dobry poziom trzyma PWG (nie mogę się doczekać wypuszczenia BOLA), NJPW, które zbiera kurewsko wysokie noty u Meltzer'a. Dam prosty przykład w postaci turnieju G1 - ledwo gala poszczególnego dnia się skończyła, to ja już znałem wyniki poszczególnych gal i w ogóle nie przeszkadzało mi to, kto wygrał czy kto przegrał jakąś walkę. Ci co oglądają IPL, wiedzą kto wygrał ten turniej i jaka walka jest najlepszą walką turnieju (najwyżej jest na razie finał Okada vs Nakamura), ale każdy ma inne podejście. Dla mnie najlepszą walką roku póki co była właśnie walka z G1, w której wzięli udział AJ Styles i Minoru Suzuki, bo był to k***a 5***** mimo że znałem wynik walki.

Oczywiście nie każdy (czytać każdy :)) zgodzi się ze mną, ale zawsze jest opcja spoiler, tylko że to może mijać się z celem skoro można przypadkowo napisać, że jakiś zawodnik wygrał znaczący turniej (ala Ricochet BOSJ)

No to co wy na to Chłopacy :?:

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

Osobny dział nie potrzebny bo potem dużo tematów pustych stoi.Na RS pamiętam mieliśmy jeden temat i tam się pisało zarówno o newsach,kartach,wynikach i działało to bardzo dobrze więc czemu to zmieniać tutaj ?

#SmartFanZone