Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Safety is Paramount czyli co z tym bezpieczeństwem ??

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Jasny

punkpiledriver0standard.jpg

Dla zwykłego oglądacza WWE, powyższe zdjecie nie robi większego wrażenia. Dwie wielkie obecnie gwiazdy tej federacji, CM Punk i John Cena, pracujące razem w ringu. Ale zaraz - co oni robią - PILEDRIVER !! OMG The PileDriver !!Wyglądało to super i dodało walce sporo uroku. Jednak po walce było juz mniej różowo. Vince mocno skarcił obu zawodników za to, ze użyli tego ruchu bez jego zgody. I tu właśnie chciałbym rozpocząć dyskusję - O CO TYLE SZUMU ??

No to może zacznijmy od samego faktu z RAW - wykonanie PileDriver'a. Co to wogóle jest PileDriver ?? Profesjonalnie, podniesienie oponenta za brzuch, gdy głowa oponenta jest pomiędzy nogami wykonującego. Wykonujący podnosi oponenta, po czym albo siada, albo upada na kolana powodując upadek oponenta na głowę. Tak wygląda teoria. Natomiast praktyka jest nie co trudniejsza, ponieważ PileDriver to niebezpieczny ruch i drobna pomyłka może spowodować poważną kontuzję lub zakończenie kariery zawodnika. Dlaczego wokół tego ruchu jest tyle szumu ?? Waszystko zaczęło się w 1997 roku. WWF In Your House: SummerSlam - "Stone Cold" Steve Austin vs Owen Hart. Walka spoko, niezła ringowo i zbliża się finish. Wtedy Owen wykonał Reverse SitOut Piledriver na Austinie. I tu był właśnie ten "boom". Owen popełnił błąd, przez co Steve upadł centralnie na głowę. Ruch ten był jednym z powodów, ze kariera Steve'a zakończyła sie już w 2003 roku. Dla nieświadomych demonstruję fillmik

Widać na nim jak Steve zareagował, a raczej jego brak reakcji, co widać po rękach, które opadają bezwiędnie jak przemrożony kwiat. Od tego monentu PileDriver został zabroniony w WWE jak i federacjach niezależnych. W Meksyku wykonanie PileDriver'a oznacza automatyczną dyskwalifikację. W WWE może go wykonywać tyko UnderTaker. Ale czy tak naprawdę być musi ?? Spójrzmy na to co się stało na ostatnim RAW (25 luty). Piledriver dał masę efektownosci tej walce, a Cena i Punk zostali za to skarceni. Przychodzi od razu myśl WM 27 - HHH vs Taker, gdzie Hunter walnął krzesłem w głowę Taker'a. Obaj również dostali z tego powodu niezłą "zjebkę". Czy rzeczywiście bezpieczeństwo jest tak mocno promowane wśród federacji jak i samych zawodników ?? Oczywiście są za i przeciw. Ja osobiście jestem przeciw, jeśli chodzi o niektóre ruchy jak na przykłąd Chair Shoty. Ja póki nie widziałem nikogo, na którego wpływ miałyby uderzenia na głowę. Dla przykładu Taker - gość jako DeadMan przyjął w swojej karierze masę chair shotów na głowę - no i co ?? Taker'owi nie cieknie ślina z ust i nie jest on niedorozwinięty psychoruchowo. Tak samo chociażby Hunter czy Cena. Każdy pamięta "I Quit Match" Ceny z JBL'em - kurewskie uderzenie krzesłem w wykonaniu JBL'a na głowę Jasia. Masa krwi, mocny spot - i czy coś się stało John'owi ?? coś się w nim zmieniło ?? Nadal mówi tak samo jak 8 lat temu i raczej nie zanosi się by Janek miał się zbierać na tamten świat, czego mu oczywiście nie życzę. Pytanie tylko czemu bezpieczeństwo teraz znaczy tak wiele, że przez to traci się sporo widowiskowości na eventach. Przez jeden błąd (Owen Hart) mają cierpieć wszyscy zawodnicy, a zwłaszcza fani, którzy przecież utrzymują daną federację ?? Urazy to nie odmienna część tego sportu, co nie oznacza że należy banować jakieś ruchy. Skoro ma już dochodzić do banowania ruchów, to dlaczego nadal jest wykonywany Back Drop Suplex - prosty ruch prawda ?? Zawodnik podnosi oponenta, upuszczając go, przez co oponent spada na część grzbietową pleców. Proste - ale ten właśnie prosty ruch zabił wielkiego wrestlera - Mitsuharu Misawe !! Skoro tak się stało, to jak wogóle jest ten ruch nadal dopuszczony ?? Przecież można zabronić Hip Toss'a, bo John Cena się kontuzjował przy nim w 2007 roku (przy walce z Kennedym). To trzeba tego zabronić ?? Może WWE powinno zmienić markę na Media Markt, bo powinni tego zabronić. Oczywiście nie chcę nawoływać do jakichś masakr, ale taki ruch jak PileDriverczy jego odmiany, powinny być normalnie dopuszczone do wykonywania. Vince niestety dla nas, fanów, patrzy na to przez pryzmat kasy, bo kontuzja np Janka w poniedziałek = milionowe straty podczas WMki. Wykonywanie ruchów to jedno, ale i tak jest dużo poważniejsza kwestia która może zakończyć karierę każdego zawodnika - KREW !! Krew to wg mnie dużo bardziej poważniejszy problem niż wykonywanie niebezpiecznych ruchów. Kto się o tym przekonał ?? Chociażby Nigel McGuinness, gwiazda Indy, ROH Champion - została zdiagnozowana u niego żółtaczka typu B. Jest tylko jeden sposób by się nią zarazić, krew. Podobne ryzyko pojawiło się w WWE pod koniec 2005 roku. Armageddon 2005, Hell In A Cell, UnderTaker vs Randy Orton. Niezła walka, krew również była, i to od Taker'a jak i od obu Ortonów. No i tu jest pies pogrzebany, a raczej starszy Orton. Bob Orton od wielu lat zmaga się z żółtaczką typu C, o czym informował bookerów przed tą walką. Mimo wszystko i tak krwawił, na polecenie bookerów, mając spory kontakt z Taker'em, który nie wiedział o chorobie Bob'a. 2 miesiace później Bob zosatł zwolnieony z WWE, a Hell In A Cell był jego ostatnim akcentem, aż do roku 2010 i 2012 gdzie pojawiał się w epizodycznych momentach.

Safety is Paramount - oczywiście można to zrozumieć, ale bez przesady. O ile odpuszczenie krwi jest dobrym pomysłem (ma swoje plusy i minusy), to jednak banowanie ruchów i karcenie zawodników za to, że się takowy ruch wykonało to mocna przesada.

A jakie jest wasze zdanie na ten temat ??

DYSKUSJA OTWARTA !! !!

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

• Odpowiedzi 3
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Yao

1

• Bryx

1

• Hacjend

1

• fanfanfan

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Dla zwykłego oglądacza WWE, powyższe zdjecie nie robi większego wrażenia

Zacznę od tego że dla zwykłego oglądacza wszystkiego poza WWE i TNA to wogóle nie robi wrażenia. Prawie w każdej federacji piledriver i wiele innych akcji zbanowanych w WWE są wykonywane. Powiedziałeś że w Lucha Libre jest to karane dyskwalifikacją.Oczywiście jest to prawda gdyż rzeczywiście według klasycznych zasad ta akacja jest zakazana, jednak jeżeli ktoś śledzi scene w Meksyku wie że coraz mnie osób traktuje poważnie tą karę i większość federacji ją używa.Oczywiście mega przestrzegane jest to w CMLL ale w tej federacji ten cios nie jest zbanowany! Po prostu jest to coś takiego jak uderzenie zawodnika krzesłem podczas normalnej walki w WWE. W CMLL często dochodzi do fauli z piledriverami i raz są karane ale nie zawsze sędzia to widzi. PileDriver to mega niebezpieczny cios jednak w rękach fachowców rzadko się zdarza żeby ktoś zrobił krzywdę nim co pokazuje US Indy gdzie ten chwyt był używany już wszędzie, na narożniku,na boku ringu,na twardej ziemi,na stole itp. Wiadomo że może dojść do wypadku jak w przypadku SCSA jednak każdy chwyt w pro-wrestlingu jest niebezpieczny i może się skończyć kontuzją a nawet śmiercią. Hayabusa swój skok z drugiej liny wykonywał tyle razy w ciągu całej kariery a jeden zły ruch i kalectwo do końca życia(chociaż już jest lepiej). Mimo tego rozumiem WWE i dziwią mnie osoby które jadą Vinca za to że ich ochrzanił za ten występek. Ludzie dziwicie mu się? Za kilka tygodni WrestleMania wszystko już prawie gotowe a tu dwie największe gwiazdy robią coś tak ryzykownego! Przecież jakby jeden doznał kontuzji to wszystkie plany poszły by się J***ć. Poza tym banowanie ciosów nie jest w WWE po to by walki były gorsze lecz po to bo zawodnicy nie walczą tylko w TV ale praktycznie codzienie na jakimś House Showle więc ryzyko kontuzji po takich niebezpiecznych akcjach jest większe niż w Indy gdzie zawodnicy walczą raz na miesiąc w jednej fedce która nawet niema z nimi stałego kontraktu.

ile odpuszczenie krwi jest dobrym pomysłem (ma swoje plusy i minusy), to jednak banowanie ruchów i karcenie zawodników za to, że się takowy ruch wykonało to mocna przesada.

Ciekawy jestem czy po mojej opinii nadal jesteś tego zdania.Jeżeli tak to uzasadni czemu :)

#SmartFanZone

• Reputacja:   1
  • Styl:  Jasny

No cóż , w tym wypadku trochę zgadzam się z Misterem Mak Menem. W przypadku tego piledrivera od Punka dla Ceny bo w przypadku uderzenia krzesłem w głowę na WrestleManii już nie bardzo. Moim zdaniem gdyby takie coś jak akcja Punka i Ceny odbyła się na PPV to zdecydowanie byłbym na tak i nie zgadzałbym się z Prezesem że jest to bardzo niebezpieczne i że nie powinni. Ale na zwykłej tygodniówce to już trochę inaczej wygląda. Po co są RAW czy SD? Po to żeby przygotować walki i feudy pod PPV. I gdyby na takiej zwykłej tygodniówce Cena doznał kontuzji to plany na PPV są do niszczarki i durny DeRok trzymałby pas jeszcze przez miesiąc. Chyba że wtedy Punkster wpadłby do walki zamiast Ceny i tym razem pozamiatał Rocka. Mówiąc w całkowitym skrócie - w przypadku tego piledrivera zgadzam się z Chairmanem , to było ryzykowne , jednak gdyby taką akcję wykonali na WrestleManii , byłoby to jak dla mnie całkowicie normalne ; ). Pozdro ; ).

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Moim zdaniem gdyby takie coś jak akcja Punka i Ceny odbyła się na PPV to zdecydowanie byłbym na tak i nie zgadzałbym się z Prezesem że jest to bardzo niebezpieczne i że nie powinni..

Myślisz, że jakby Cena musiał skończyć karierę po Piledriver'ze to wujka Vince'a by interesowało czy to była WMka, Raw czy Superstars? Nie, obojętnie na ktorej z aren, dostałby zawału na miejscu.

Prawda jest taka, że gdyby nie kontuzja Stone Colda to tak naprawdę nie byłoby całego szumu wokół tej akcji i nikt by się w niej czegoś strasznego nie dopatrywał, w końcu jak napisał chyba Yao w rekach prawdziwych fachowców jedna na tysiąc skończy się jakąś kontuzją. To samo tyczy się m.in. Chair Shotów za które niby po łebkach oberwali Undertaker i HHH za walkę na WM. Fajnie, że federacja stara się dbać o zdrowie zawodników jak tylko może, ale to ryzyko zawsze jest i zawsze będzie. Kto by przypuszczał, że SIn Cara prawie się zabije wyskakując z ringu? Prosta akcja, a skończona pauzą na 9 miesięcy czy ileś tam. Dlatego nie widzę większej różnicy, bo czy akcja z narażeniem szyi czy zwykły choćby suicide dive może zawodnika kontuzjować.

Co do tego drugiego czyli krwi, to szczerze nigdy nie słyszałem tej wersji wydarzeń jaką przedstawiłeś, dlatego też ciężko mi się odnieść, jednak skoro ludzie przez krew mają choroby typu żołtaczki to może faktycznie powinno zacząć myśleć, jak przed tym chronić zawodników, niż nad banowaniem akcji czy shotów krzesłami... Dzięki za dyskusję.

b9e3d6d02a.png

Użytkownik, Moderator i Dyskutant roku 2011!

Moderator roku 2012!

hhhhhhhhhq.png

gggggc.png

zdb.png