Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Gwiazda od A do Z- Edge

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

220px-Adam_Copeland,_2012.jpg

A jak Aktorstwo- Edge dopiero po zakończeniu kariery naprawdę zajął się tą profesją. Jego pierwszym filmem, w którym zagrał główną rolę był ,,Bending the Rules" gdzie zagrał detektywa Nicka Bladesa. Prócz tego pojawiał się gościnnie w serialach: Sanctuary i Haven. Jest dość lubiany przez polskich widzów, gdyż jego gra aktorska została oceniona na 8,9 przy 61 głosach(źródło: filmweb)

B jak Bret Hart- Jeden z największych idoli Kanadyjczyka, który zainspirował go do wrestlingu. Mało kto wie, że to właśnie w głównej mierze dzięki Bretowi otrzymał zatrudnienie w WWE. Mianowicie Hart zobaczył Edga w akcji i powiedział o nim federacji kilka dobrych słów. Bret pojawił się też na jego Appreciation Night. Co ciekawe Edge zadebiutował w WWF dokładnie dzień po odejściu z federacji Breta

C jak Christian- przyjaciel Edga, od lat dziecięcych. Razem walczyli zarówno w indysach, puroresu jak i w WWF/E. Razem byli siedmiokrotnie tag-team championami, a ich specjalnością stały się TLC matche, oraz walki z krzesłami, w których używali słynnego Concharito. To właśnie Edge pomógł przyjacielowi zdobyć pierwszy tytuł wagi ciężkiej, i to Christian wprowadził go w mijającym roku do Hall of Fame.

D jak Dreamer's House of Hardcore- Edge po wygaśnięciu kontraktu z WWE, pojawił się na tej gali, mówiąc o nadchodzących operacjach, kontuzji i federacji Vince'a. Był to jego pierwszy występ w innej promocji od kilkunastu lat kiedy to walczył na Nitro.

E jak Edgeheads- tag-team składający się z Curta Hawkinsa i Zacka Rydera, który pomagał Edgowi w jego walkach min. z Undertakerem. Dołączyli dzięki temu do La Familii składającej się ponadto z Chavo i Vickie Guerrero

F jak Feudy- w swojej karierze miał ich bardzo dużo, feudował między innymi z Kurtem Angle(pozbawiając go włosów), Christianem,DX,Triple H, Undertakerem,Kanem czy Batistą. Dość często były to walki o pas z których Copeland wychodził zwycięsko

G jak Gangrel- wraz z nim i Christianem stworzył stajnię The Brood. To właśnie z nim feudował, aż w końcu za namową jego storyline'owego brata dołączył do Brood.

H jak Hulk Hogan-jeden z jego ulubionych wrestlerów. Kilka razy opowiadał jak to kibicował Hulksterowi na Wrestlemanii VI w jego pojedynku z Ultimate Warriorem. Dwanaście lat później zdobył pasy tag-team wraz ze swoim idolem, co potwierdziło jego zadatki na zostanie czołową gwiazdą federacji w przyszłości.

I jak Indy- na początku swojej kariery występował w kilku federacjach niezależnych w Ontario, oraz w ICW. Poza WWE wszystkie tytuły jakie w nich zdobył były tytułami tag-team

J jak Joe E. Legend- jeden z przyjaciół Edga, (razem mieli tag-team Sex&Violence) z którym był trzykrotnie mistrzem tag-team w federacjach niezależnych, był też częścią stajni Thug Life. Nie miał on jednak tyle szczęścia co inni jej członkowie: Edge,Christian i Rhino, nie udało mu się dostać do WWF, mimo kilku pojedynków na Heat czy Jakked. W Polsce znamy go z bycia pierwszym w historii DDW International Championem

K jak King of the Ring- prestiżowe wyróżnienie, które Edge zgarnął w 2001 roku. By zdobyć to wyróżnienie pokonał Testa, Perrego Saturna, Rhino i Kurta Angle

L jak Lita- jego menadżerka w ringu w latach 2005-2006, jak i w prawdziwym życiu. To dla niego ,,rzuciła" Matta Hardego, co doprowadziło do storyline'u opartego na prawdziwych wydarzeniach pomiędzy tą trójką, w której Edge wygrał

M jak Mama- ważna osoba w jego życiu. Edge wychowywał się bez ojca, i żeby zapewnić synowi godne życie Judy Copeland, pracowała w dwóch różnych zawodach jednocześnie. Edge podziękował jej za to na ceremonii wprowadzenia go do Hall of Fame. Ponadto Judy pojawiła się na Edge Appreciation Night

N jak Narzeczone i żony- Edge w swoim życiu miał dwie żony. Pierwszą była Alanah Morley(siostra Vala Venisa) z którą był od 2001 do 2004. Drugą była Lisa Ortiz, a ich małżeństwo przetrwało ledwo ponad rok(2004-2005). Obecnie spotyka się z Beth Phoenix.

O jak Ojciec- Tak jak wspominałem Edge, wychowywał się bez ojca. Ponadto nigdy nie miał okazji go poznać, ani zobaczyć jego zdjęcia

P jak Przeznaczenie- Edge bardzo pragnął być profesjonalnym wrestlerem. W szkole uznano go za gościa z największą szansą na zdobycie WWE Championship, ponadto gdy miał 18 lat wygrał konkurs na esej pod tytułem ,,dlaczego chciałbym zostać profesjonalnym zapaśnikiem", dzięki czemu mógł bezpłatnie trenować

R jak Rated RKO- Drugi tag-team oprócz E&C z którego jest znany Edge. Razem z Randym Ortonem feudowali w nim z DX i byli mistrzami tag-teamów.

S jak sterydy- Edge w 2007 został oskarżony o branie sterydów i hormonów, przez co został zawieszony na 30 dni za złamanie Wellnes Policy

T jak Thug Life- stajnia, w niezależnych federacjach, w której skład wchodził min. wraz z Christianem, Joe E Legendem i Rhino

W jak WCW Pro- to właśnie tam a nie WWE zadebiutował w main streamowym wrestlingu, staczając kilka walka na tej gali jako Damon Striker przeciw Kevinowi Sullivanowi czy Mengowi

Z jak Zwężenie Kanału Kręgowego- choroba, która doprowadziła do zakończenia przez niego kariery. Doprowadza ona do ucisku rdzenia kręgowego i nerwów, co jest niebezpieczne dla życia chorego, który może przez nią nawet umrzeć.
8028_4c7313c30617.gif

• 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 5
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Yao

1

• Rejden

1

• Godzila

1

• matijax6

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Nie wiem czemu nikt tego nie skomentował. Przecież to świetny artykuł. Na pewno włożyłeś w niego sporo pracy. Jednak warto było gdyż czyta się to super i pełni rolę takiego zooma o Edge'u. Pokazuje najważniejsze momenty jego kariery.Wielkie dzięki za napisanie i czekam na więcej z tego cyklu.

#SmartFanZone

• Styl:  Jasny

W końcu coś co się fajnie czyta! Bardzo fajny pomysł mimo, że to wszystko wiedziałem to i tak brawo za wykonanie tego. Czekam na inne info o wrestlerach w takiej formie ! :)

Supcio artykuł ,chociaż mi o wiele wiele bardziej pasuje mi literka S jako spear i tylko to mi tu przeszkadzało.Ale ogólnie znakomity artykuł.Dzięki

Mnie jak zwykle zdziwiła Beth Phoenix ta to chyba oskoczyła pół rosteru WWE. Zawsze w tego typu artykułach rozwalają zawsze mnie wiadomości typu Edge nie miał ojca matka sama musiała go wychowywać i pracowała w dwóch zawodach a potem po kilku latach zostaje gwiazdą i to jest piękne :cry: . S powinno być jako sexualny segment, w którym Edge z Lita wiadomo co robili :D .Oczywiście dzięki za artykuł.

Lubie sobie tak czasem raz na rok wejsc w dzialy, w ktore nie wchodzilbym normalnie poniewaz wrestlingu nie ogladam juz ze 100 lat. Akurta sie trafilo, ze wlazlem w ten artykul i musze powiedziec, ze... kurna, szacun i piwko za wykonanie. To jest bardzo ciekawy pomysl na pisanie i z miejsca ci Kryszczyn mowie, idz za ciosem, ja przeczytam kazdy twoj taki artykul :) .

Co do samej struktury to w niektorych miejscach miales dobre alternatywy jak to zasugerowali ci poprzednicy ale na ten czas obecna budowa mi pasuje :) .

f9740146ef2299a7841b514be93ac59a.png

bxdsfcb.png

49238945.png

wce.png

84995216.png