Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows

Jako ze to jest dzial Ogolna Dyskusja, to pozwole sobie troszke go rozkrecic wrzucajac co jakis czas jakis konsrowersyjny temacik :) Zaczynamy od kosciola :P

Budują Świątynię Opatrzności i łamią prawo

Fundacja, która zajmuje się budową w Warszawie Świątyni Opatrzności Bożej, łamie prawo - pisze "Rzeczpospolita". I wytyka kościelnej organizacji lekceważenie przepisów dotyczących walki z praniem brudnych pieniędzy.

Jakie są przewinienia fundacji? Organizacja przez kilka lat nie zgłosiła się do generalnego inspektora informacji finansowej. A taki obowiązek nakłada na nią ustawa o przeciwdziałaniu praniu brudnych pieniędzy - wylicza "Rzeczpospolita". Fundacja powinna też m.in. prowadzić rejestr transakcji, informować o wszystkich podejrzanych wpłatach na swoje konto.

Zarząd fundacji, choć upominany przez MSWiA, nie wypełnił tych zaleceń. A za to grozi kara trzech lat więzienia.

A co na to sama fundacja? Tłumaczy, że jej ustawa nie obowiązuje - pisze "Rzeczpospolita".

Dziennik

Jak czytam takie rzeczy to mnie krew zalewa, tą bandę darmozjadów powinno się już dawno opodatkować i rozliczyć! Ich toruńskie odłamy również. Co to niby ma być, państwo w państwie?

14412508044c725aa0e19e.gif

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• RazorR

1

• -Raven-

1

• Brychu

1

• Lil Abyss

1

Top użytkownicy w tym temacie

podobnie bylo z Radiem Maryja. Nie musiza byc kontrolowani ze swoic dochodow. Ostatnio wpadlem na genialny pomysl jak z Polski zrobic bogaty kraj na poziomie Niemiec. Zalegalizowac prostytucje i opodatkowac kosciol, w koncu to jakby nie patrzec to naprawde byloby bardzo dochodowe dla skarbu panstwa :D

http://www.lastfm.pl/user/OaklandRaider

n W o 4 4 4 4 life

........new world order

.

512981594483bee67eb9e5.jpg

• Urządzenie:  Windows

Warto dodać, że tylko fundacji kościelnych nie obowiązuje ograniczenie 1% z odpisu od podatku. Dzięki czemu można iść do jakiegoś proboszcza i powiedzieć „Ja panu na papierze daje w darowiźnie całą kwotę z podatku a pan mi z tego oddaje 60, 50, 40% (czynnik uzależniony od chciwości proboszcza)”. I tak mamy ładną sumę nie opodatkowanych pieniędzy. Jako taki plus dla gospodarki bo proboszcz może więcej wydać na wódkę.

Wszystkich zainteresowanych wypaczeniami w kościele zapraszam do lektury tygodnika „Fakty i mity” http://www.faktyimity.pl, dużym plusem dej gazety jest, że o nie których tematach możecie przeczytać wcześniej (nawet pół roku) niż w takiej rzeczpospolitej.

you're going away with me alright... in a garbage bag..

„Nie sądziłem, że na świecie jest aż tylu idiotów - dopóki nie zobaczyłem Internetu.” Stanisław Lem

• Reputacja:   288
  • Urządzenie:  Android

Wg mnie - już od dawna powinniśmy odgrodzić sacrum od profanum, bo "czarni" wcinają się w każdą sferę życia politycznego i publicznego a ten żałosny kraik stanie się niedługo państwem kościelnym. Rozwaliło mnie to, że na budowę Świątyni Opatrzności (która pomimo, że jeszcze nie została wybudowana to już zaliczono ją jako "dziedzictwo narodowe" żeby obejść przepisy budżetowe, które nie pozwalają na finansowanie takich cudactw) przeznaczono z budżetu 40 milionów złotych a na walkę z bezrobociem... całe 5 milionów (SIC!). Obawiam się jednak, że dopóki tym krajem będzie rządził drób i inni prawicowcy - klechy będą rosły tylko w siłę i zmiany będą tylko na gorsze.

"Ludzi" takich jak Rydzyk powinni wyjebać w kosmos bez możliwości powrotu. Gość reprezentuje sobą wszystko to czego nie trawię w Kościele Katolickim (pycha, cwaniactwo, monopol na rację, manipulowanie ludźmi, krętactwo i hipokryzja) i co sprawia, że ludzie odwracają się od tego Kościoła. Dziadyga pierze mózgi tym wszystkim biednym emerytom i rencistom, którzy przeczuwając rychły koniec - chcą sobie kupić miejsce w niebie i kroi ich niemiłosiernie z kasiory. Rozwalił mnie tekst, kiedy zapytali jedną taką moherówę, co sądzi o tym, że Rydzyk wydał tyle kasy na furę. Babina z nabożnym uwielbieniem w oczętach odparła, że jak ojcu dyrektorowi jest potrzebny drugi taki samochód do krzewienia wiary to ona może oddać nawet połowę swojej renty na ten zbożny cel:))))))) Nie żal mi głupich ludzi - mohery są warte swojego Rydzyka:)))

Najlepszy motyw z Rydzykiem to to, kiedy przepierdolił całą kasę ze zbiórki na ratowanie Stoczni Gdańskiej (inwestował w akcje na giełdzie i... miał kiepskiego nosa. Cała kasa poszła w pizdu). Inna osoba by z miejsca poszła do pierdla, ale my mamy przecież konkordat... Tak więc Rydzyk śmieje się dziennikarzom w twarz a żeby odreagować stres związany z tą sprawą... poleciał sobie na Kanary:)))

Chciałoby się rzec - z gatunku "tylko w Polsce".

Po prostu jak widzę te wszystkie numery, to normalnie paszport sam się w kieszeni otwiera...

Lepiej nic nie mówić i wydawać się głupim, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości.

Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa...

88278712552c9632374b21.jpg

Gdzieś czytałem i zgadzam się z tym, że budowa takiej świątyni za państwowe pieniądze jest złamaniem pewnych norm, ponieważ Polska nie jest państwem kościelnym. Przeciwnicy obecnych rządów na pewno nie mieliby nic przeciwko planom utworzenia takiej świątyni, pod warunkiem, że zostałaby finansowana tak, jak ta w Licheniu - za dowolne datki ludzi na ten cel.

Odnośnie tego co Raven napisał, też leje z tych moherów co polowe emerytury są gotowe oddac, by tylko Kościół żył w dostatku i mógł dzięki temu "krzewic wiare". Ale nie można takich osób kojarzyc tylko z Rydzykiem, bo byłoby to bardzo nieobiekytwne.

2-3 lata temu byłem w Licheniu, aby zobaczyc co to za "cudo" tam powstało.Cały kompleks jest naprawde ogromny, świątynia nasycona przeppychem i tandetą, ale robi wrażenie. Najbardziej rozbawił mnie widok, pewnej starszej kobiety, która pewnie po wykonaniu większego wysiłku zostałaby odwieziona na intensywną terapię. Pani przebywała drogę ok 3 pięter po schodach w górę. Tyle tylko, że robiła to na kolanach (taka zasada tej trasy, którą szła). A pomyślec, że takie osoby czasem nie mają siły by wyjśc do sklepu. I jak tu nie wierzyc, że wiara dodaje sił...

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Polecana zawartość

• WWE Backlash 2025
      Dyskusje na temat wydarzenia WWE Backlash 2025!
        • Dzięki
      • 32 odpowiedzi
    • WWE WrestleMania 41
      Spekulacje i dyskusje na temat największego wydarzenia wrestlingowego roku - WrestleManii 41!
        • Dzięki
      • 147 odpowiedzi
    • WWE RAW - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Zapraszamy do dzielenia się wrażeniami z Monday Night Raw na Netflix!

W tym wątku użytkownicy forum dyskutują na temat czerwonego brandu od 2010 roku. Pozostaw swoją cegiełkę w temacie, zawierającym 17,9 tyś. odpowiedzi i 2,9 mln wyświetleń. :)
      • 18 046 odpowiedzi
    • New Japan Pro Wrestling - Dyskusja Ogólna
      Miejsce na ogólne dyskusje związane z New Japan Pro Wrestling.
      • 713 odpowiedzi
    • Kobiecy Pro Wrestling
      Ogólne dyskusje na temat pro wrestlingu w wykonaniu płci pięknej.
        • Lubię to
      • 107 odpowiedzi
    • TNA Wrestling - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce w dedykowane ogólnym dyskusjom na temat TNA/Impact Wrestling!

Wczorajszy IMPACT właśnie się ściąga, więc opinia w późniejszym terminie
        • Lubię to
      • 9 352 odpowiedzi
    • AEW Saturday Collision - ogólne dyskusje i komentarze
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
        • Lubię to
      • 147 odpowiedzi
    • AEW Dynamite - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Miejsce gdzie możesz podzielić się wrażeniami z programu AEW Dynamtie!
      • 1 187 odpowiedzi
    • WWE SmackDown! - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z Friday Night SmackDown!
      • 9 599 odpowiedzi
    • WWE NXT - dyskusje, spoilery, wrażenia
      Dziel się wrażeniami z WWE NXT!
      • 4 893 odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...