Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

WWE Intercontinental Championship - Oficjalna dyskusja

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

UWAGA! OTWARTE SPOILERY Z RAW!!! (mało istotne)

że taki Chris Jericho go rozłożył w ciągu minut po prostu

Ymm Jericho jest wielokrotnym mistrzem świata i to że to on się musi podkładac takiemu Fandango jest nieporozumieniem a nie że jemu podkłada się Barrett. Ale za to co uważam za nieporozumienie to zakończenie walki teamowej z wczorajszego raw. Jericho Miz vs Barrett Fandango. Barrett odklepał Mizowi przy czym Fandango tańczył sobie koło ringu z Summer. Nikt nie zwrócił najmniejszej uwagi na to że mistrz IC odklepał bo cała uwaga była skupiona na tańczącym Fandango a po walce Wade po prostu zniknął podczas gdy Miz i Jericho poszli bic Fandango. Barrett był po protu tutaj bo któś musiał tam być żeby odklepać w tle... Tak się nie traktuje mistrza. Bo napewno nic nie da ciągłe zmienianie mu theme songu...

Ogólnie to co się dzieje to nie jest do końca wina Barrett'a moim zdaniem. Barrett obecnie jest troche człowiekiem bez gimmnicku co jest niefajne ale wiemy przecież że jest on bardzo dobrym mówcą. Przez pół roku ciągnął razem z Ceną głowny program WWE więc nie mówmy że jest beznadziejny. W ringu szału nie ma ale z dobrym przeciwnikiem potrafi zrobić dobrą walkę, nie jest gorszy niż Orton czy Sheamus. No ale co on ma pokazać skoro nie ma na to żadnej szansy. Jak napisał Carlos, wolą robić jakieś bzdury typu danceoff Fandango vs Khali niz poświęcić ten czas na promocje mistrza. Są zawodnicy którzy mogą coś z tym pasem zrobić jeśli by go dostali ale to nie oznacza że zrobią bo Wade tez do tej grupy należał. Piszecie że Bryan. Ok, napewno ale moim zdaniem Bryanowi szykuje się feud z Ziggler'em a nie pas IC. No ale własnie apropo Ziggler'a to tu widze szanse dla pasa IC. Jeżeli dalej chcą wprowadzić motyw że stajenka Dolpha jest cała w pasach a US obecnie odpada z tej opcji to dla Langstona zostaje IC. I to jest opcja spoko i dośc prawdopodobna bo skoro Big E przypina ADR na Raw to widać że mają co do niego plany. Ale tu potrzebne by było przejście, jakiś face pomiędzy dlatego wydaje mi się na ME w tym tygodniu na który zapowiedziana jest walka Wade vs Sin Cara o pas może dojśc do zmiany mistrza. A po miesiący pas gładko przechodzi do Langstona, Dolph juz dawno jest powrócony, AJ zdobywa mniej więcej w tym samym czasie divy i wszyscy są zadowoleni. Potem Langston ich rzuca, przechoddzi faceturn i jeżeli będzie tak promowany jak jest jako mistrz NXT to będzie z pasem dobrze.

Są też oczywiście inne opcje. Fandango mógłby coś dostać zanim jego gimmnick się wszystkim znudzi a to już niedługo nastanie. Sandow zasługuje na pas ale jemu się w sumie tak nie śpieszy.Sa też opcje 'większe' jak Miz czy Jericho ale czy ja wiem... Mi tam się najbardziej podoba opcja Langstona ;)

• Odpowiedzi 49
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Brem

10

• Bryx

8

• Myers

7

• fanfanfan

5

Top użytkownicy w tym temacie

Ale za to co uważam za nieporozumienie to zakończenie walki teamowej z wczorajszego raw. Jericho Miz vs Barrett Fandango. Barrett odklepał Mizowi przy czym Fandango tańczył sobie koło ringu z Summer. Nikt nie zwrócił najmniejszej uwagi na to że mistrz IC odklepał bo cała uwaga była skupiona na tańczącym Fandango a po walce Wade po prostu zniknął podczas gdy Miz i Jericho poszli bic Fandango. Barrett był po protu tutaj bo któś musiał tam być żeby odklepać w tle... Tak się nie traktuje mistrza. Bo napewno nic nie da ciągłe zmienianie mu theme songu...

Dokładnie, gdzieś wyczytałem, że jest to już 14 theme song Barretta od debiutu w WWE co jest ewenementem. Zamiast mieszać z nowymi themami powinny zainwestować w porządne story z pasem w roli głównej. Wracając do wczorajszego segmentu. Teoretycznie Barrett był tam tylko po to aby być, nie miał z nimi nic wspólnego ale jeżeli był i Miz to najwygodniejszym sposobem było wrzucenie tam Barretta z którym cały czas ma małe zatargi. Ten segment może prowadzić do dwóch rzeczy. 1. Feud Miza z Fandango co uważam za nieporozumienie, ani jeden ani drugi mnie nie przekonują a oglądanie ich dwóch w ringu może być katorgą ale niestety wszystko może o tym świadczyć. Natomiast druga możliwość to feud Fandango z Barrettem. Wade może mieć do niego pretensje o kompletne olanie tej walki. Tutaj wiążałoby się to z turnem któregoś z panów bo nie wyborażam sobie, że WWE serwuje nam feud heel vs heel.

Barrett obecnie jest troche człowiekiem bez gimmnicku co jest niefajne ale wiemy przecież że jest on bardzo dobrym mówcą.

Problemem nie jest gimmick Barretta bo jest on akurat fajny. Po kontuzji powrócili do gimmicku, który Wade prezentował w FCW i akurat tam świetnie się sprawował, podobnie mogło to wyglądać tutaj. Całe Barrett Barrage robiło dobre wrażenie, Barrett dawał proma w których mówił, że jest gotowy i otwarty na biznes i gimmick ulicznego wojownika walczącego za kase i wykonującego czarną robotę mógł się sprawdzić. Początkowo miałem takie wrażenie, że del Rio bęzie właśnie jego wykorzystywał aby pozbyć się Sheamusa.

Wszystko mogło się fajnie rozkręcić ale problem jest taki, że WWE nie potrafiło, albo bało się na to postawić. Na Barretta brakowało pomysłu, spadał w hierarchii coraz bardziej aż w końcu znalazł się tam gdzie jest teraz.

tym tygodniu na który zapowiedziana jest walka Wade vs Sin Cara o pas może dojśc do zmiany mistrza. A po miesiący pas gładko przechodzi do Langstona, Dolph juz dawno jest powrócony, AJ zdobywa mniej więcej w tym samym czasie divy i wszyscy są zadowoleni.

Zamiast Sin Cary widziałbym tutaj Kofiego, który jest idealnym motywem przejściowym i bezpieczną lokatą na pas. Chociaż on jest raczej nie możliwy ze względu na niedawną stratę pasa i sam pa IC, który też nie tak dawno posiadał.

Jeżeli chodzi o Sin Carę:

Wydaje się, że zrezygnowali z tej walki. Sam nie wiem dlaczego. Przeczytałem spoilery z Main Event i nie doszło tam do walki obu panów, żaden z nich nie pojawił się na gali a to może oznaczać szykowanie pasa dla kogoś innego.

Ok, napewno ale moim zdaniem Bryanowi szykuje się feud z Ziggler'em a nie pas IC

Po tym co Bryan robi w ostatnich tygodniach, jaką reakcję zbiera mam wrażenie, że jest szykowany na czerwoną walizkę. Kto jak nie on nadaje się do tego najlepiej? Bryan miał już pas WHC i nie chce aby walczył o ten pas tylko po to aby przegrać ale aby wreszcie wykorzystał swój potnecjał. Bryan zasługuje na głowny pas jak mało kto.

• 2 tygodnie później...

Nie chce mi się czytać wszystkiego co u góry bo pewnie i tak trochę po Was będę powtarzał. Sytuacja wokół tego pasa wreszcie jest godna uwagi, bo zakręciły się wokół niego nie nudne gwiazdy. Barrett z pasem, Miz i FanDanGo! Najgorzej w tym wszystkim wypada wlasnie Wade, ktory jest mimo, że jest mistrzem to traktowany jak popychadło. Dobrze promowany Fandango ze swoją laską u boku są głównymi faworytami do tego tytułu. Miz raczej również jest tutaj tylko z tego powodu byśmy o nim nie zapomnieli, a w programie 2 heeli, jeden duży face jest potrzebny. Ich program na Raw rozkwita, Miz ostatnio jako sędzia pozamiatał w ringu co jeszcze bardziej mnie utwierdza w przekonaniu, że na Payback to nie on sięgnie po pas, nie patrzyłem do OD Payback, ale raczej dojdzie do triple Threat Matchu. Jak piszę to FanDanGo jest raczej pewniakiem to tytułu i nie mam nic przeciwko takiemu obrotowi spraw.

tym tygodniu na który zapowiedziana jest walka Wade vs Sin Cara o pas może dojśc do zmiany mistrza. A po miesiący pas gładko przechodzi do Langstona, Dolph juz dawno jest powrócony, AJ zdobywa mniej więcej w tym samym czasie divy i wszyscy są zadowoleni.

Zamiast Sin Cary widziałbym tutaj Kofiego, który jest idealnym motywem przejściowym i bezpieczną lokatą na pas. Chociaż on jest raczej nie możliwy ze względu na niedawną stratę pasa i sam pa IC, który też nie tak dawno posiadał.

Jeżeli chodzi o Sin Carę:

Wydaje się, że zrezygnowali z tej walki. Sam nie wiem dlaczego. Przeczytałem spoilery z Main Event i nie doszło tam do walki obu panów, żaden z nich nie pojawił się na gali a to może oznaczać szykowanie pasa dla kogoś innego.

Szczerze to przy opcji dania pasa Fandango, a dania go komuś pokroju Sin Cary czy Langstona jest bardzo słaba... Nowa można powiedzieć wschodząca gwiazda z pomysłem na botch***jącego skakajca, który w każdej chwili moze się zabić, a z drugiej strony napakowany gość, w dodatku murzyn, który od AJ i Dolpha odłącza się.

b9e3d6d02a.png

Użytkownik, Moderator i Dyskutant roku 2011!

Moderator roku 2012!

hhhhhhhhhq.png

gggggc.png

zdb.png

• 3 tygodnie później...

Mamy nowego mistrza. Curtis Axel na Payback zdobył pas IC. Generalnie dla pasa raczej to dobrze. Dla nas chyba tez bo bałem się że Axel będzie pchany wyżej po serii zwycięstw z HHH i Ceną a tak będzie siedział w midcardzie i dobrze. Nie lubie go, nie reprezentuje moim zdaniem zbyt wiele sobą ani w ringu ani za mickiem ale w towarzystiwe Heymana napewno nie będzie tak mało widocznym mistrzem jakim był Barrett i raczej będziemy oglądac sensowne programy z nim związane. Na raw przy jego walce z Sin Cara obecny był Miz co może świadczyć że to jeszcze troche pociągnął. A co potem? Wydaje mi się że sensowną opcją jest Christian aczkolwiek byłby to bardzo nudny feud. A może... RVD? W końcu to kolejny Poul Heyman Guy i jeżeli nie dostanie on pushu nigdzie wyżej myślę że jego starcie z Axelem oraz za jakiś czas przejęcie pasa jest opcją prawdopodobną i generalnie całkiem fajną zarówno pod względem ich feudu jak i ewentualnego panowania RVD. A jak Wy widzicie dalsze losy pasa z nowym mistrzem?

Zgodzę się, że Axel, który ma u boku Heymana to super rozwiązanie dla pasa i dla nas, bo wreszcie pas jest w posiadaniu kogoś, kto gwarantuje nam emocje, bo wokół klientów Paula nudno być nie może! Nie jest to żaden zapychacz typu Kingston, Barrett czy Miz, którzy wiadomo, że z pasem nic konkretnego nie zrobią. Zgodzę się też, że na Money In The Bank zapewne szansę na pas dostanie Miz co raczej będzie walką z oczywistym werdyktem, jednak dalej powinno być tylko lepiej gdyż... FanDanGo! Źle... Faaaaaaan. Daaaaaan. Goooo. O tak! Nie wiem na ile poważna jest jego kontuzja, ale raczej chyba niezbyt poważna. Wiadome, że ryzykowac występu tej tanecznej gwiazdy w MitB Matchu ryzykować nie będą i zapewne wgl. na tej gali dadzą mu jeszcze odpocząć, ale na SummerSlam nie widze przeciwwskazań, by Fandango nie dopomniał się swojego title shota, którego miał uzyskać na Payback, a w jego miejsce wszedl obecny mistrz, czyli Axel! To musiałoby wiązać się z face turnem Fandango co również wydaje mi się, że przy zrobieniu z niego mocnego face'a, a nie cipowatego face'a mogłoby się sprawdzić, na pewno na krótszą metę byłoby fajne! Ale poczekamy na konkrety, póki co pewnie z Mizem jako pretendentem.

b9e3d6d02a.png

Moderator roku 2012!

hhhhhhhhhq.png

gggggc.png

zdb.png

• 2 miesiące temu...

Wypowiedz zawiera otwarte spoilery ze SD

W SB wywiązała się dyskusja na temat roli pasa IC na gali NoC i stwierdziłem że można ją przenieść tutaj. Jak wiemy na chwile obecną w karcie pas IC nie jest broniony a mistrz walczy w nontitle handicup machu przeciwko Punkowi. A według zasad pas na NoC broniony powinien być. I teraz kwestia czy WWE ponownie posłuży się zasadą 'walić logikę' i pas nie będzie broniony czy może znajdzie jakieś inne wyjście. A wyjścia są dwa. Dwie walki na gali lub strata pasa przed galą. Wcześniej nic nie zapowiado się by któraś z tych opcji miała się pojawić no ale na SD wydarzyło się coś co je trochę urealniło w moim odczuciu. A mianowicie Curtis przegrał nontile match w walce z... Kofim Kingstonem... Tak więc Kofiemu należy się walka o pas. A wiemy tez jakie WWE ma podejście odnoścnie tego zawodnika. 'Jest jakiś problem z pasem IC/US, trzeba na szybko coś wymyślić, dajmy go Kofiemu a później się zastanowimy'... I bardzo możliwe że stanie się to ponownie. A jeżeli Curtis miałby go stracić np na raw przy interwencji Punk'a nie byłaby to dla niego wielka ujma. A teoretycznie później by go mógł odzyskać albo nie bo nie wiem czy po porażce z Punkiem i po tym jak Heyman dostanie łomot będzie chciał go dalej reprezentować a to oznacza dla Axela wielki spadek. Juz na SD po porażce z Kofim spodziewałem się jakiegoś spięcia patrząc na reakcje Poula. Nie zdziwie się jeżeli na raw dojdzie tam stypulacja od Heyman'a że jeżeli Axel zostanie wyeliminowany to ten przestaje go reprezentować. Ale wróćmy do pasa. To była opcja w której Curtis pas traci ale jest też druga czyli dwie walki na gali. Wtedy strata nie byłaby konieczna a Heyman miałby wymówkę tłumacząc porażkę faktem że Axel był zmęczony po pierwszej walce.

A Wy jak myślicie? Fuck the logic czy jednak coś wymyślą związanego z Kofim?

• Reputacja:   1
  • Styl:  Jasny

No więc również zaciekawiła mnie ta sytuacja. Moim zdaniem, jednak WWE postawi na brak logiki i pas nie będzie broniony. Ale to normalne u naszej ulubionej federacji, przecież gdybyśmy mieli się tak trzymać reguł, to HHH nie stoczyłby po WM, żadnej walki a tutaj sobie walczy i to całkiem regularnie. Wracając do tematu, Curt zawalczy w handicap non tittle matchu i tak zostanie. Moim zdaniem pas swój zatrzyma, nikt przed NOC go nie zabierze, bo byłoby to głupie. Być może Axel ma pokonać Punka i tym samym przejść się do Main Eventu zostawiając pas np Kofiemu. Ja zaryzykuję całkiem nową tezę co do tego pasa:

Na NOC Axel pokonuję Cm Punka, następnie na RAW traci pas na rzecz Kofiego. Shieldzi tymczasem tracą pasy tag team na NOC i pas przejmuje Seth Rollins a Kofi idzie do ME, bo też bym go tam widział, a w WWE ostatnio dzieje się dużo dobrego, nie mamy faceowych Ceny i Sheamusa, więc czemu nie dać się sprawdzić Kofiemu? Seth ponosiłby trochę ten pas i również jemu nie przeszkodziłoby to w statystykach. :t_up:

Wypowiem się i Ja. Jak już wyżej wspomniano pas powinien być broniony mimo wszystko. To co z tego, że pas IC w obecnej sytuacji WWE jest gówno wart, pas to pas. Axel straci go na którejś tygodniówce lub zawalczy dwie walki na gali. Nie ma różnicy czy go straci jakby miał go bronić na NoC, ważne, że postawi go na szali i tylko o to chodzi.

tumblr_lkx5svmWd11qagaito1_400.jpg

Ja w ogóle nie pojmuję, co robi Axel - mistrzu interkontynentalny z Punk'iem... Heyman, Heyman, Heyman. Ok, to jeszcze może zrozumieć. Ale.. eh. Kurde, albo zajmujemy się kreowaniem przy postaci Punk'a, albo dajemy pas i zobaczymy co z tego będzie.. Tego się nie łączy, bo wtedy któraś z opcji odchodzi na bok. Początek może jeszcze był znośny, ale teraz to w ogóle przechodzi najśmielsze moje wyobrażenie. Heyman=Lesnar, inne połączenie jest błędem. Mam nadzieję, że po NoC ta sytuacja zacznie się powoli rozwiązywać, bo nie mogę na to patrzeć.

A jeśli chodzi o zmianę miszcza to zawodnik pokroju Kingston'a dałby trochę odświeżenia. Nie widzieliśmy go dawno w takiej roli, na SD jako chętny wypowiedział się, co myśli o obecnej sytuacji w WWE, z tygodnia na tydzień coraz częściej oglądamy go w TV, więc to on może być jednym z głównych kandydatów do IC.

• 1 miesiąc temu...

Mistrz nam po krótkiej kontuzji wrócił aczkolwiek powrót to zbyt szczęśliwy nie był bo z miejsca zaliczył przegraną z Zigglerem. Dodatkowo na MainEvent ma stoczyć zaległa walkę z Langstonem która się miała na ppv odbyć a się nie odbyła a tu też mu zwycięstwa bynajmniej nie wróżę. Tylko nie jestem pewien czy ta walka się będzie toczyć o pas. A skoro nie ma i raczej w najbliższej przyszłości nie będzie Heymana to niemal pewne jest że Axel pas zaraz straci. Tylko właśnie kwestia na rzecz kogo? Z jednej strony mamy Ziggler'a który pokonując mistrza zasługuje na titleshota no a z drugiej Langstona który również na shota zaległego zasługuje. Chociaż z drugiej strony Langston ostatnio się kręcił przy pasie US więc tak czy siak jakiś pas zaraz dostanie. Kogo byście woleli z pasem IC? Langston czy Ziggler? No i czy Axel dotrzyma pas chociaż do SS czy niekoniecznie?

Przy pasie IC wolę Langstona. Nie miał żadnego pasa a w ringu jest spoko. Jeżeli walka będzie o tytuł to nie wydaje mi się, że od razu Axel go przegra. Nie ma Heymana ale jest Ryback, który może przeszkodzić czarnemu. Tak czy siak przegrana Axel'a jakby miała już nastąpić to lepiej na SS niż na tygodniówce. Ziggler co najwyżej ma szansę na pas US bo generalnie nie ma żadnego związku w feudzie z Axelem a z Dean'em już walczył pare razy więc miałoby to większy sens.

Powiem tak Ziggler na mistrza IC na pewno nie ! Dlaczego ? Ten zawodnik nie powinien posiadać pasów które nic nie znaczą tylko najważniejsze pasy federacji na przykład taki WHC. Curtis no trzeba przyznać już jego czas minął jako mistrza i ino patrzeć jak poznamy nowego. Oczywiście tym nowym będzie Big E który ma zaległą z nim walkę, jeśli nie będzie to walka o pas to na Survivor Series odbędzie się walka o pas IC gdzie Big E po prostu zniszczy Axela i tym samym stanie się nowym mistrzem. Dla mnie to wcale głupi pomysł nie jest. Big E w ringu nie zachwyca, no ale na pewno słaby nie jest i da się go oglądać. Po drugie nie miał żadnego pasa więc w końcu musi go zdobyć a po trzecie ma dostać push który jak widać właśnie się rozpoczął.

53232759957468997232.png

rko_04.gif

User Miesiąca Wrzesień 2013

Powiem tak Ziggler na mistrza IC na pewno nie ! Dlaczego ? Ten zawodnik nie powinien posiadać pasów które nic nie znaczą tylko najważniejsze pasy federacji na przykład taki WHC.

Taaak, a WWE nie wystarczająco pokazało jeszcze, że Zigglerowi pasa WHC póki co nie mają zamiaru dać? Znaczy sorry, dać, a dać mu sie z nim wykazać to też różnica, oczywiscie chodzi o to drugie. Miał pas na miesiąc, potem kontuzja, a wszystko kosztem Del Rio. Co dopiero by było kiedy obecnym mistrzem jest Cena? Dolph nawet rywalizując o pas i tak by go na dłuzej w obecnej chwili nie dostał, dlatego pas IC byłby świetnym wyjściem dla Dolpha, bo lepiej by miał to niż nic...

Przy pasie IC wolę Langstona. Nie miał żadnego pasa a w ringu jest spoko.

Ziggler>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Langston

A fakt faktem, że Curtis w ostatnich tygodniach raczej potwierdza, że długo pasa już nie potrzyma, Heyman u boku Rybacka, on sam po kontuzji zaczął od porażki z Zigglerem, jest mocno pushowany Langston, dlatego zmiana posiadacza pasa jest tylko kwestią czasu, no i pytanie na którego z tej 2, a i jeszcze R-Truth przed HiaC stawał u boku Punka, kiedy Curtis walczył wraz z Rybackiem, także nic nie wiadomo. Oczywiscie z wszystkich kandydatów numerem 1 jest Ziggler, ale co wymyślą kreatywni nikt nie wie, poczekajmy do ogłoszenia walki na SS.

b9e3d6d02a.png

Moderator roku 2012!

hhhhhhhhhq.png

gggggc.png

zdb.png

Ziggler>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>Langston

W żaden sposób nie chciałem tutaj poniżyć Zigglera. Chodzi mi o to, że Langstonowi pas by się przydał a Ziggler może się pokręcić przy pasie US albo jak tam wolicie przy WHC. Langston wdał się w jakieś pyskówki z nim, walkę odwołano ale się odbędzie a Ziggler walczył tylko raz z Curtisem i to tak z dupy generalnie.

• 2 tygodnie później...

• Styl:  Jasny

A więc to już pewne - Zmienił nam się mistrz. Curt Axel, o ile się nie mylę posiadał owy pas 158 dni, co dało mu 32 miejsce na liście posiadaczów tego pasa. Jaki był jego tittle run? Jego tittle run był zdecydowanie lepszy niż Wade'a Barreta, jednak właśnie...zdecydowanie lepszy to nadal nie znaczy dobry. Jego run oceniam 6.5/10, na początku było bardzo dobrze, jednak z biegiem czasu chyba wszyscy odkryli, że po MR. Perfectcie, Axel umiejętności nie odziedziczył. Bardzo przeciętne obrony tego pasa, dopiero ostatnie dwie były dobre, ale to za mało. Axel pokazał, że ten pas co prawda nadal coś znaczy, jednak został wydaje mi się za bardzo przyćmiony przez Heymana i Punka w tym feudzie. Teraz, pas przejął Big E Langston. Jaki może być jego run? Wydaje mi się, że podobny do Axela. Ale co z tego wyniknie zobaczymy już niebawem :t_up: