Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Osoby, które zmieniły wrestling - #2

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   1
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

W tej serii felietonów przedstawie postacie ze świata wrestlingu, które moim zdaniem, wpłynęły na ten biznes i wykreowały go. W skład jednego felietonu, będzie wchodziła notka biograficzna i powód dla którego postanowiłem go umieścić w tym rankingu.

Miejsce 9 zajmuje osoba wyjątkowa. Symbol ery Attitude i WWF/WWE na początku XXI w. Postać, która jako jedna z pierwszych zajęła się aktorstwem. "The Texas Rattlesnake", " Toughest Son of a Bitch in the WWF/E", "The Three One Six"! Stone Cold Steve Austin!

steve8.jpg

Notka

Steve Austin - wrestler i aktor. Występował w Extreme Championship Wrestling, World Championship Wrestling i World Wrestling Federation. Kreowany przez właściciela WWE - Vince'a McMahona na największą i najpopularniejszą gwiazdę w historii WWF/WWE. Popularność zdobył pod koniec lat 90. jako buntownik przeciwko właścicielowi federacji. Został wprowadzony do Hall of Fame w 2009 r. Steve posiadał aż 19 pasów, z czego aż 6 razy WWF Championship. Wygrał King of the Ring 1996 i Royal Rumble Match w 1997, 1998 i 2001 r. Skończył karierę z powodu licznych kontuzji kolana i szyi. W latach 2003-04 był General Managerem na RAW. Zaczynając od 2004 r. Steve występuje okazjonalnie w federacji. W 2011 r. został prowadzącym Tough Enough.

Jak zmienił wrestling?

Tak jak w przypadku Jeffa Jarretta powody są dwa.

Pierwszy to wspaniałe występy w ringu. SCSA sprawdzał się i w walce, ale nie grzeszył też charyzmą potrzebną do przemów w trakcie gali. Dwie nagrody za feud roku, jedna za walkę roku i tytuł najbardziej nienawidzonego wrestlera, a także 3 tytuły wrestlera roku sprawiają, że Austin 3:16 jest jedną z największych legend. Stoczył dwie walki ocenione na 5 gwiazdek, a w WWF zdobył niezliczoną liczbę pasów i trofeów. WWE Hall of Famer, 6-krotny mistrz WWF, 3-krotny zwycięzca Royal Rumble i nagroda Slammy Award to tylko część z licznych sukcesów. Rattlesnake zapadł w pamięci fanów z powodu dobrych walki, feudu z Mr. McMahon, ale przede wszystkim z powodu Stunnera, który był jego finisherem. Do tej pory fani oglądają tą akcję, a każdy pobyt Steve'a na gali kończy się Stone Cold Stunnerem. Jego wspaniałe speeche są inspiracją, dla młodych wrestlerów, a do tej pory nikt nie otrzymał gimmicku "terminatora" Austina. W ostatnich latach na jego następce kreowany jest John Cena, jednak nie uzyskuje on poparcia fanów takiego jak 3:16.

Drugi powód to promowanie wrestlingu i aktorstwo, czyli ogólnie show bussiness. Z tego powodu SCSA jest wyżej w rankingu od niewiele młodszego Jarretta. Ten nigdy nie zagrał w filmie, a jego decyzja o zatrudnieniu Hogana i spółki zaniżyła ratingi jego federacji. Austin za to nadal wkłada wiele w życie WWE i promuje federacje w której osiągnął największy sukces. Zapewnia mu to ogromne poparcie fanów. Stone Cold nie daje o sobie zapomnieć i na wielu imprezach promuje wrestling. Zagrał od czasu odejścia, a nawet w czasie uprawiania wrestlingu, w wielu filmach pełnometrażowych, jak i serialach. Dzięki temu stał się tak wielce rozpoznawalną gwiazdą.

Podsumowanie

Stone Cold Steve Austin to zdecydowanie najbardziej promowany wrestler na przełomie XX i XXI w. w WWF/WWE. Jest obecny wszędzie i wspominany na każdej okazji, za co odwdzięcza się występami na galach, graniem w filmach i promowaniem federacji. Jak głoszą plotki Rattlesnake chce stoczyć jeszcze jedną walkę na największej gali roku - WrestleManii! Te wszystkie zasługi dają mu #9! A kto znajduje się na miejscu 8? Przekonacie się już wkrótce!

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• patryniu

1

• TadziuU

1

• Witkacy

1

• Deep

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0

SCSA to zdecydowanie jeden z najbardziej rozpoznawalnych zawodników na świecie. Nie ma chyba takiego człowieka, który nie patrzyłby na niego z wielkim podziwem i szacunkiem. Karierę miał dość rozświetloną, chociaż nie zawsze był w dobrej dyspozycji. 3:16 to coś czym podbił serca widzów. Wydaje mi się, że ten Pan powinien być o wiele wyżej, ale i tak dobra robota :)

Dzięki za kolejne miejsce w tym artykule. Jak zawsze wszytko fajnie się cieszyło, estetyka jest. Też byłem pewny że zobaczymy Austina w tej 10 osób które zmieniły wrestling. Bo jest on już jedną z największych legend wrestlingu. Jest on chyba jednym z najbardziej rozpoznawalnych zawodników na świecie. Jego feudy min. z Rockiem zostaną zapamiętane na zawsze w wrestlingu.

SCSA to rzeczywiście '' rewolucjonista ''. Fani z pewnością nigdy o nim nie zapomną ze względu na swoją charyzmę. To ona grała pierwsze skrzypce w jego karierze i dzięki swoim tekstom i gadką stał się jednym z najpopularniejszych wrestlerów ! Nie zapominajmy również o jego erze 3:16, która była jedną z najlepszych w historii. Z pewnością pozostanie w sercach fanów do końca. Dobra robota :)

deathnotep.png

angle_02.gif

• 2 tygodnie później...

Nie wiem, czy jest jakiś szanujący się fan wrestlingu, który nie zna SCSA. Ogromnie dużo sukcesów, świetna charyzma, z której słynął przez lata i nadal z niej słynie. Z wielką chęcią zobaczyłbym go jeszcze w ringu i mam cichą nadzieję, że doczekam się chwili, gdy SCSA zawalczy na Wrestlemanii.