Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Anti-Counterfeiting Trade Agreement - ACTA

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Co tu dużo gadać. Co o tym myślicie? Wiem, że miał zniwelować piractwo. Ale jakim kosztem?

Ktoś może powiedzieć: "Nie obchodzi mnie to, nie jestem piratem." OK. Tylko że "zagrożone" jest wiele

innych serwisów. YouTube, żeby daleko nie szukać. Myślę, że nasz dział "Media" też długo nie pociągnie.

Nie chcę straszyć, ale... to po prostu jest straszne. Nie wiem nawet, czy zgodne z konstytucją.

Jeżeli masz czas, zostaw komentarz.

• Odpowiedzi 65
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Xenon

12

• Zaq123

11

• Vejder

9

• Kall

6

Top użytkownicy w tym temacie

Z pewnością jestem przeciwnikiem cenzury jaką chociażby ACTA ma zamiar nałożyć na ogrom społeczności internetowej. Sam wypełniłem petycję przy okazji zamknięcia na jeden dzień (oczywiście przez właściciela) serwisu Wikipedia. Wam również to polecam, wiem że gdy to wypełniałem liczby były w milionach podpisów, obecnie tego nie śledzę, ale mam nadzieję że te wszyskie organizacje przegrają swoją bitwę o piractwo. Widzą również na co stać hackerów i jestem ciekaw czy mają zamiar igrać z chociażby Anonymous, którzy jak można przeczytać chociażby w Gadulcu potrafili dokonać włamania na strony departamentów USA czy FBI. To jak dla mnie jest szok, dodatkowo warto odnotować że zaatakowali polską stronę ZAiKS. Tak więc patrząc na tak gorącą reakcję internautów pozostaje mi zachować nadzieję, że nasz wspaniały Polski rząd nie podpisze ACTA. Piractwo jest już zbyt powszechne, aby zacząć działać przeciwko niemu.

Anonimowi już dokonali ataków na instytucje, które próbowały przeforsować PIPA i SOPA.

Jeśli można wiedzieć, którą petycję podpisywałeś?

Nie ma obaw. Podpisanie ACTA zostało przełożone na 2013 rok. (Info od Vadera)

Moim zdaniem nasz rząd nie ogarnie piractwa to jest za głęboka woda :D .

Jeżeli "info od Vadera" okaże się być prawdziwe, to bardzo się ucieszę.

• Reputacja:   1
  • Styl:  Jasny

Co do podpisania ACTA to jeżeli jakiekolwiek państwo to podpisze to sorry ale współczesny rząd tego państwa niestety ale wyda na siebie wyrok... Jeżeli ktoś z rządu Tuska to podpisze to niestety ale Donald nie masz czego szukać w rządzie bo sorry ale starzy ludzie Cię nie wybierają bo wolą Kaczyńskiego i jego "świętość" a młodzi rzucili się na Palikota, co pozostaje ludzie w średnim wieku, którzy zawsze chcą coś tam sobie fajnego obejrzeć i najlepiej za darmo, więc

"Synek/Córka ! Ściągnij mi to i tamto"

"Nie mogę bo Tusk zabronił"

"A to skurwiel... To nie głosujemy na niego ... Chodź bo KLAN leci!"

Co do ACTA to mam nadzieje że to nie przejdzie, a jeżeli nawet to żeby zablokowac torrenty to będą musieli nam chyba zabrać komputery bo teraz każdy za przeproszeniem "dureń" może zrobić torrenta i seedować go koledze nie wstawiając go na thepiratebay czy nawet mininova. A co naszego MEDIA to nie padnie bo beda powstawac nowe serwery hostingowe... przykład? FileJungle.

K1190kicopy_zps3e737bee.png

wce.png

f7afdb0d1f356a3dc6d917539237be7a_original.gif?1367060362

Wiadomo, że tego nie ogarną. Jedynie co mogą zrobić to zaszkodzić sobie i rozwścieczyć miliony ludzi. To co chcą zrobić to zamkniecie ludzi w klatce a nie na tym polega wolny internet. Niedługo okaże się, że zwykły komentarz to wykroczenie itp.. Masakra... tym Amerykanom się w dupach poprzewracało. Ale nie jest też źle. Czytałem gdzieś, że politycy z bodajże Kongresu wycofują się z tej decyzji o podpisaniu ustawy SOPA&PIPA albo o jej przełożeniu na bardziej nieokreślony czas. Co najlepsze pomysłodawca tej ustawy na swojej oficjalnej stronie ma zdjęcie bodajże jakiegoś lasu itp i co najlepsze to nie jego zdjęcie wiec można powiedzieć, że jest zpiracone :D

Co do słów Prototypa to się z nim zgadzam. Również jestem temu przeciwny.

Dodatkowo grupa hakerska Anonymous, która do tej pory działała przeciwko ludziom teraz zaczęła współpracować z ludźmi. Zapowiedzieli, że jeśli chcą wojny to będą ją mieli. I tak jak już Proto napisał zaatakowali strony FBI, Białego Domu i wiele różnych instytucji. Warto też wspomnieć, że zablokowano stronę MegaUploud i MegaVideo lecz jeśli ktoś się tym nie interesował to nie wie, że MU ma już nową stronę tyle że z inną domeną.

Mój stosunek do tej całej ustawy jest negatywny i według mnie nie opłaca się walczyć z piractwem które zaszło już za daleko. Myślę, że nasi politycy zachowają rozum i dadzą sobie spokój z ACTA.

alexisy.png

Bądźmy szczerzy. Świat poprostu chce bójek, zamieszek i manifestacji. Dąrzą do wyniszczenia samych siebie.

Nie zostalo przelozone tylko najdalszy terminodpisania to 2013 rok czyli moze zostac podpisane za miesiac, rok albo w 2013 roku.

tumblr_mjpwn7cFFP1s2gjwuo1_500.gif

Jeśli jesteś zawodowym sportowcem i korzystasz ze środków poprawiających wydajność, to wiedz że jesteś cipą

CM Punk

Anonimowi już dokonali ataków na instytucje, które próbowały przeforsować PIPA i SOPA.

Jeśli można wiedzieć, którą petycję podpisywałeś?

http://www.avaaz.org/en/save_the_intern ... ?slideshow

Jak widać potrzeba jeszcze wielu podpisów, więc każdy się liczy! Przypominam, że warto, gdyż jeśli nie zbierze się odpowiednia ilość internautów i nikt wpływowy tego nie ujrzy to w przeciągu miesiąca będziemy mogli pożegnać się z Wikipedią czy YouTube, które w dużej mierze są stronami pirackimi. Tak więc nie ma co się zastanawiać, wystarczy uzupełnić parę pól a to raczej nie boli. Nie zapomnijcie także powiadomić znajomych, którym również zależy na tego typu sprawach.

Co do ACTA w Polsce to istnieje możliwość, aby pisać maile do posłów z okręgu, lub też spoza niego, w którym to powiadomimy ich, iż to do niczego dobrego nie doprowadzi i nie ma sensu podpisywać ACTA. Jeśli ktoś nie wie jak napisać, to wystarczy wygooglować przykładowy list, a warto! Poniżej link do okręgów, w profilu posła widnieje jego e-mail!

http://sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/poslowie_okregi.xsp

Nie zostalo przelozone tylko najdalszy terminodpisania to 2013 rok czyli moze zostac podpisane za miesiac, rok albo w 2013 roku.

Aha to przepraszam. I tak nie mamy szans. To zostanie podpisane i nie będzie już YT :( Oby nie zlikwidowali nam BGZ.

Oby nie zlikwidowali nam BGZ.

O to raczej martwić się nie powinniśmy. BGZ nie jest stroną piracką, ponieważ tego chyba nie obejmuje umieszczanie linków z serwisów, które rzeczywiście umieszczają na swoim serwerze piraty. Tak myślę, bo chyba gdyby tak nie było to żadna strona by nie przetrwała (i nie mówię tu o branży wrs).

Co do listu do posła, poniżej umieszczam przykładowy tekst, który wygląda na jak najbardziej stosowny:

Szanowny Panie Pośle

Jestem wyborcą z pańskiego okręgu wyborczego i chciałbym wyrazić swoje zaniepokojenie zapowiadanym przez Radę Ministrów podpisaniem Umowy handlowej dotyczącej obrotu towarami podrobionymi między Unią Europejską i jej państwami członkowskimi, Australią, Kanadą, Japonią, Republiką Korei, Meksykańskimi Stanami Zjednoczonymi, Królestwem Marokańskim, Nową Zelandią, Republiką Singapuru, Konfederacją Szwajcarską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki zwaną ACTA.

Porozumienie było ustalane w sposób niejawny przez ponad dwa lata. Dostęp do jego treści był ograniczony i opierał się na tzw. przeciekach m.in. na publikacjach serwisu Wikileaks.

Istotne informacje dotyczące jego ratyfikacji Komisja Europejska publikowała na ostatniej stronie raportu Departamentu Rybołówstwa mającego już w samej nazwie nikły związek z obrotem towarami, znakami handlowymi i szeroko pojętą własnością intelektualną.

Należy zaznaczyć, że porozumienie było ustalane wśród polityków piastujących urzędy z mianowania, a nie wśród reprezentantów wybranych w demokratycznych wyborach.

Podobne akty prawne tj SOPA i PIPA wprowadzane równolegle w Stanach Zjednoczonych Ameryki zostały szeroko oprotestowane jako sprzeczne z podstawowymi prawami obywatelskimi.

Do podstawowych postanowień ACTA należy możliwość zatrzymania z własnej inicjatywy czyli bez wyroku sądu partii towaru importowanego na podstawie wątpliwości co do jego legalności. Narusza to swobodę prowadzenia działalności gospodarczej i grozi znacznymi stratami przedsiębiorców wskutek przetrzymania ich własności co ogranicza czasowo kapitał spółki. W skrajnych przypadkach decyzja celnika może powodować upadłość.

W ustawie pojawia się wiele wyrażeń nieścisłych jak 'w rozsądnym terminie' co daje służbom prawo do nieograniczonego przetrzymywania towaru, mowa również o 'rozsądnej kaucji'. Te i wiele innych stwierdzeń daje szerokie pole do interpretacji i nadużyć.

Na szczególna uwagę zasługuje sekcja piąta umowy o dochodzeniu i egzekwowaniu praw własności intelektualnej w środowisku cyfrowym.

Ustawa umożliwia wydanie nakazu udostępniania danych osobowych abonenta sieci Internet przez dostawcę na podstawie podejrzeń o naruszenie praw autorskich (sekcja 5, &27 pkt5). Jest zaprzeczenie zasady domniemania niewinności i może uczynić przestępcą każdego zanim zapadnie wyrok. Naraża to obywateli m.in. na utratę dobrego imienia jak i celowe dręczenia oskarżeniami i wymaga dowodzenia swojej niewinności.

ACTA chroni de facto interesy wąskiej grupy mając niekorzystny wpływ na jakość życia przeciętnego obywatela dając korporacjom narzędzia do ataku oskarżeniami na podstawie jedynie podejrzeń.

Proszę o dokładne zapoznanie się z Umową, a w szczególności sekcją piątą i podjęcie wszelkich możliwych kroków, by nie doszlo do podpisania tego zamachu na wolność.

Ciekawe czy te wszystkie listy do posłow coś dadzą. Oby tak... Mówi się bez paniki ale szczerze mówiąc to jestem lekko zaniepokojony. Co to będzie jak YouTube nie będzie?

Nie wiem jak to jest z niepełnoletnimi, ale ja chyba mogę tylko podpisać petycję. I zmusić całą rodzinę, żeby zrobiła to samo. BTW, ta petycja jest chyba jedyną działającą.

A co do zamknięcia BGZ, to wszystko jest możliwe. Najgorsze jest właśnie to, że niewiadomo, co mogą zrobić, bo wszystko wyszło na jaw kilka dni temu. A myślałem, że lista leków refundowanych wyszła za późno...

Ale jest jeszcze szansa. Wystarczy zobaczyć, co się dzieje na YT. Rock. Rojo. CTSG. Niezapominajka. Niby nic takiego, ale ci ludzie mają dar przekonywania.