Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

WWE: Top 25 Matches of 2011

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

elogo.png

Top 25: Matches of 2011

wm27_photo_071.jpg

25. Rey Mysterio vs. Cody Rhodes from WrestleMania XXVII

Jedna z wielu walk na "najważniejszej ze scen", wiele akcji ringowych i poza nim. Ich feud zaczął się kiedy to Rey złamał nos Dashing'a i ten przysiąg zemstę, dokonała się ona właśnie na WM'ce. To był początek ich feudu i wielu liczyło że ta walka to nie będzie jeszcze "to", ale wszystko wyszło bardzo dobrze, tak samo jak stój Mystera of 619. Walka na pewno warta, jedna z lepszych w wykonaniu Mysterio w kończącym się roku, choć to głównie dzięki Cody'emu.

nxt_074_photo_040.jpg

24. Yoshi Tatsu vs. Tyson Kidd from WWE NXT

Dla wielu może zaskoczenie, ale to co się działo na NXT było praktycznie nie warte uwagi. Piszę praktycznie, bo na prawdę feud tej dwójki był dla mnie dość ciekawy, a wszystko zaczęło się konfliktu Tatsu i Cannon'a. Później na miejsce Lucky'ego wskoczył jego mentor czyli Tyson Kidd! W tej walce dwójka pokazała że nie można ich skreślać i przy dostaniu kilkunastu minut są w stanie rozruszać publikę, która żyła tą walką, a na NXT to jest trudne. Tak jak na zdjęciu powyżej zapięcie Sharpshooter'a między linami zapamiętałem najbardziej.

sd_594_photo_002.jpg

23. World Heavyweight Champion Edge vs. Kane from SmackDown

Walka praktycznie na zakończenie feudy tych dwóch panów. Edge został zmuszony do walki Last Man Standing, jak wiadomo Monster robił wszystko by wygrać pas, który stracił kilka tygodni wcześniej na TLC. Szybkie zwroty, walka na zapleczu i wszystko zakończone brutalną próbą złamania nogi. To był ostatnia walka Kane o najważniejszy pas, później spadł do roli midcardera. I to wszystko 7 stycznia na pierwszy SmackDown w 2011 roku.

tlc11_photo_245.jpg

22. WWE Championship Triple Threat TLC Match from WWE TLC

Nie tak dawne wydarzenie. Walka jakby nie mówić trójki zawodników którzy nadawali ton federacji w 2011 roku. Punk oczywiście każdy zna jego historię, a Miz i Del Rio chcieli znów zaznać smaku najważniejszego pasa w federacji i trzeba dodać że to wszystko w TLC Matchu. The Best in the Best obronił pas, choć Alberto dopuszczał się chytrych sztuczek byle tylko CM nie obronił pasa. Marsza Streight Edge'a na Wrestlemanii rozpoczął się już od TLC, tak twierdzi Punk...

sd_637_photo_010.jpg

21. Randy Orton vs. Cody Rhodes from SmackDown

Po raz kolejny Cody w zestawieniu, trzeba przyznać rok dla niego przełomowy. Panowie dobrze się znają z czasów Legacy, teraz stanęli na przeciw siebie w mogłoby się wydawać zwykłym Street Matchu, ale to była jedna z najbardziej brutalnych walk tego roku w WWE. Częste uderzenia o krawędzie monitorów, obaj torturowali się nawzajem, jednak zakończyło się jak zawsze RKO, ale Cody pokazał wielkie serce, a chyba jeszcze większy potencjał, jednak to Viper go wszystkiego "nauczył" i walka nie mogła się inaczej zakończy, przecież Randy nie na widzi przegrywać z niżej od siebie ustawionymi rywalami.

raw_919_photo_006_0.jpg

20. WWE Champion The Miz vs. John Morrison from Raw

Wielka szans i jedna z ostatnich na zaistnienie JoMo w federacji, było pięknie, ale zakończyło się jak zawsze. Tak można tą walkę podsumować, wszystko zakończone w dziwny sposób, ale który podkreślał tylko charakter Mike. Mógł całą walkę być nie miłosiernie okładany, ale wystarczył jeden dobry ruch by mógł obronić swój pas i zmierzać spokojnie w drodze ku Wrestlemanii, a John miał jeszcze dwie szanse po tej walce, ale nigdy jej nie wykorzystał.

ec11_photo_028_0.jpg

19. SmackDown Elimination Chamber Match

Jak zawsze walki w komorze mają swój niepowtarzalny urok, jednak cała 6 stworzyła wspaniałe show. Najjaśniejszym punktem był ten któremu udało się obronić tytuł czyli Edge. Końcówka obfitowała w wiele ciekawych akcji, ale gdy zostało dwóch zawodników w ringu publika nie wiedziała kogo dopingować bo byli to Edge i Mysterio. Spear jednak wszystko wyjaśnił, a po walce byliśmy świadkami zapowiedzi feudu między Edge'm i Del Rio, również wielki powrót Christiana. Tyle emocji i to wszystko w początkowej fazie tej gali.

er11_photo_15.jpg

18. Randy Orton vs. CM Punk from Extreme Rules

Tutaj mogliśmy oglądać Punka tuż przed jego wielką przemianą. Kolejny Last Man Standing w liście, kij do kendo, krzesła czy rurki tego w tej walce nie zabrakło. Bardzo szybka walka, końcówka też bardzo dobre, zakończona RKO z narożnika po którym CM już nie wstał. Jego plan na walkę został pokrzyżowany przez tajemniczego GM'a gdy jego Nexus zostało wykluczone z tej walki choć to właśnie ta frakcja miała zapewnić zwycięstwo Straight-Edge'owi.

raw_951_photo_145.jpg

17. WWE Champion Alberto Del Rio vs. Rey Mysterio from Raw

Dla wielu niekończący się konflikt i tak samo nudny, ale walka zaskoczyła wielu krytyków. Wszystko działo się 15 sierpnia na gali RAW, Mysterio chciał odzyskać swój tytuł, który posiadał kilkanaście minut, ale Alberto też nie zdążył się jeszcze nacieszyć swym tytułem. Kolejna wygrana przez podstęp po którym The Mexican Aristocrat założył Armbara i tym samym wyeliminował swego rywala na dłuższy okres. Pojawił się po długim okresie na RAW podczas którego wręczano nagrody Slammy!

raw_953_photo_026.jpg

16. World Heavyweight Champion Randy Orton vs. U.S. Champion Dolph Ziggler from Raw

Osoba, która tej walki nie widziała może powiedzieć że starcie takie tylko na zapełnienie karty i danie kibicom trochę radochy z oglądania Ortona, ale wyszło całkiem inaczej. Starcie obfitowała w wiele szybkich zwrotów, RKO jednak ponownie było tym czym Apex Predator wykończył swego rywala, a Dolph dalej tułał się z pasem Stanów Zjednoczonych.

sd_641_photo_132.jpg

15. World Heavyweight Champion Mark Henry vs. Daniel Bryan from SmackDown

Ostatnie Dni panowania Marka na błękitnej gali, ale rezultat walki dziwny o tyle że Daniel na TLC zdobył ten pas w inny sposób. Wszystkich ciekawiło jak Daniel da sobie radę z przeciwnikiem takiej masy jak Henry, ale ten umiejętnie zakładał pomysłowe dźwignie na jego kostkę, ale jednak żadna z tych akcji nie zakończyła się dla dawnej gwiazdy sceny niezależnej powodzeniem.

tlc11_photo_070.jpg

14. Randy Orton vs Wade Barrett from WWE TLC

Trzeba przyznać że większa część tego roku nie należała do Barrett'a, od początku został zdradzony przez Nexus, później stracił pas Intercontinental na rzecz swego dawnego sojusznika Jacksona, później nie pojawiał się na galach SD. Wszystko zmieniło się kiedy dostał za rywala Ortona i ich rywalizacja wygląda na prawdę ciekawie. Na TLC spotkali się w walce ze stołami, Randy znów potwierdził jedną zasadę, którą opisałem podczas jego walki z Rhodesem. Obaj dali z siebie wiele, stworzyli ciekawe widowisko i nie odstawali od całej gali TLC, która stała na wysokim poziomie.

cp11_photo_122.jpg

13. Rey Mysterio vs. CM Punk from Capitol Punishment

Chyba najjaśniejszy punkt gali PPV spod szyldu "Białego Domu". Odgrzewane kotlety nie smakuje już tak samo... Jednak ta zasada się nie sprawdziła bo obaj dali świetną walkę, u Punka było widać powoli nadchodzącą zmianę, a Mysterio był pierwszym który przekonał się że walczył z przyszłym "Najlepszym z najlepszych". Na pewno najlepsza walka tej gali, choć nawet ona nie rozruszała tej nudnawej publiki.

er11_photo_153.jpg

12. WWE Championship Triple Threat Steel Cage Match from Extreme Rules

Miał się cieszyć cały wrestlingowy świat, a skończyło się tym że wygrał Cena! Szumne zapowiedzi, proma przed walką nic nie dały JoMo nie został mistrzem i tą walkę należy zapamiętać jaką Ostatnią Wielką Szansę Morrisona! Cenation było uradowane, cieszyli się po gali razem z Johnem, gdy ten był w euforii po tym co stało tej samej nocy w odległym Iraku. Jednak fani wrestlingu długo po tej gali nie mogli wybaczyć bookerom że Shaman of Sexy nie dostał szansy na pozostanie w Main Evencie.

ven11_photo_181.jpg

11. World Heavyweight Champion Mark Henry vs. Big Show from Vengeance

Powyższe zdjęcie najlepiej obrazuje to co stało się tamtej nocy w San Antonio. Ring nie wytrzymał nawet tego. Walka zapowiadała się nieszczególnie, ale choć trochę kg w ringu się pojawiło to szybko się poruszali, wykonując coraz to ciekawsze akcje i dzięki temu publika żyła. W tej walce zabrakło tylko jednego, zwycięstwa Show'a, bo należało się mu po tak długim feudzie, który z przerwami miał swoje miejsce od Money in The Bank. Zawalony ring przypomniał trochę odległe "lepsze czasy".

mitb11_photo_011_b.jpg

10. SmackDown Money in the Bank Ladder Match from Money in the Bank

Faworytów było trzech, ale wszystkich pogodził Daniel Bryan. Na pewno wielka niespodzianka, ale takich trzeba oczekiwać po Wielkich walkach, bo ta na prawdę zasługuje na uznanie, choć skład mógł wyglądać z boku mizernie, ale nie zawiódł nikt. Sin Cara, który zakończył walkę po tym jak Sheamus wepchnął go na drabinę, Kane który chciał powtórzyć swój wynik z zeszłego roku, Sheamus próbujący powrócić na szczyt i to dało nam mieszankę, dzięki której walka stała na bardzo wysokim poziomie.

rr11_photo_014.jpg

9. World Heavyweight Champion Edge vs. Dolph Ziggler from Royal Rumble

Ziggler mający chyba stałe miejsce w walkach o ważne pasy na Royal Rumble w walce z Edgem, nie było by nic dziwnego gdy Rated R Superstars mógł wykonać Spear, ale Vickie chciała zrobić wszystko by Mr.Perfection zdobył dla siebie upragniony pas. Walka potoczyła się jednak tak że sędzia został znokautowany i Adam wykonał swoją popisową akcję. Jednak że ta walka dała nam wspaniały wstęp do późniejszego Royal Rumble Matchu.

sus11_photo_168.jpg

8. John Cena & The Rock vs. The Miz & R-Truth from Survivor Series

Never Before, Never Again to hasło towarzyszyło tej walce. Powrót Rocka po siedmiu latach do ringów był czymś co sama przyciągało oczy, a do tego połączył siły z John'em Ceną by zmierzyć się z AwesomeTruth. Dwie gwiazdy swych epok, to nie wróżyło nic dobrego, ale na czas walki Cenation i Team Bring It zjednoczyły się. Po meczu stała się najbardziej oczekiwana rzecz czyli Rock Bottom, który tylko podgrzał atmosferę przez najbliższą Wrestlemanią!

rr10_photo_075.jpg

7. The 40-Man Royal Rumble Match

Pierwsze w historii 40 osobowe Royal Rumble, było pewne że ktoś musi powrócić. WWE mile zaskoczyło ściągając ponownie Booker T i Kevin Nasha. Było momenty monotonne jak choćby to co robił Nexus, albo Hornswoggle z Ceną. Wiele więcej można jednak uznać na plus jak choćby to co robił Morrison czy końcowa sytuacja w Marrellą, który o niemal nie wygrał. Bilet na najważniejszą ze scen przypadł temu, który pierwszy raz stanął do tej jakże słynnej walki.

er11_photo_106.jpg

6. Christian vs. Alberto Del Rio from Extreme Rules

Coś niesamowitego, w tej walce niczego nie zabrakło. Christian następca Edge, stanął do walki z ostatnim z wielkich rywali Adama. Obaj panowie potrafili dać fanom wielkie show. Wszystko zakończyło się wielkim Happy End'em. Emocje dla wielu nie zapomniane, tak samo jak leżący w plamie krwi poza ringiem Clay. Alberto nie spełnił swego marzenia, a Christian mógł cieszyć się ze swego pasa, ale niestety tylko kilka dni.

raw_948_photo_126.jpg

5. WWE Champion Rey Mysterio vs. John Cena from Raw

San Diego, wszyscy fani cieszą się razem z Mysterio ze zdobycia przez niego pasa WWE, jednak kilkanaście minut później dostaje on pierwszą obronę pasa i piękny sen kończy się szybciej niż się rozpoczął. Biggest Little Man próbował wielu sposobów na pokonanie John'a, ale zakończyło się tym że mógł mu tylko podziękować za walkę i oddać pas. Późniejsze wydarzenia zapadły w pamięci. CM Punk powrócił po tej walce!

ec11_photo_125_0.jpg

4. Raw Elimination Chamber Match

Obsada walki, mówi sama za siebie, nie ma prawa się w tej walce żaden z fanów nudzić. Zapierająca dech w piersiach akcjach JoMo, ponowne włączenie do walki Punka i wiele innych. Wszystko kończy się łatwo do przewidzenia, ale walka sama dostarczyła wielkich wrażeń. Ostatni przystanek przed PPV i komora ponownie dla Ceny!

otl11_photo_101.jpg

3. World Heavyweight Champion Randy Orton vs. Christian from Over the Limit

Chyba jedna z dziwniejszych walk tego roku, ponieważ fani nie wiedzieli komu kibicować, na hali było słychać na przemian "Let's Go Christian/... Orton". Nikt nie mógł powiedzieć że nie dali radę, ponieważ to co wszyscy zobaczyli wprowadziło w osłupienie wielu że Orton jest w stanie jeszcze takie walki dawać. Tu jednak Apex pokazał że przy dobrym rywalu jego umiejętności też są dużo większe i ma więcej możliwości. Długi feud, który dopiero miał wtedy swój początek.

cmpunk.jpg

2. WWE Champion John Cena vs. CM Punk from Money in the Bank

Niesamowicie podbudowana walka, w którą podbudowę włączył się nawet sam Mr.McMahon. Tyle zwrotów, nie było dawno, dawno. Gdy już wszystko wydawało się rozstrzygnięte to Punk zadziwił i ucieszył wszystkich pokonując Cenę i zgarniając pas. Całe Chicago tej nocy było szczęśliwe, ponieważ nawet Del Rio próbujące po walce wykorzystać swoją walizkę nie zdołał tej nocy odebrać pas, a Best in the World znikł pośród publiki tym samym odchodząc z federacji z jej najważniejszym tytułem, ale taki stan rzeczy trwał tylko 2 tygodnie! Feud niesamowity, a najbardziej Promo Punka, które jest w pamięci fanów do dziś.

WM27_Undertaker-TripleH.jpg

1. The Undertaker vs. Triple H from WrestleMania XXVII

Walka wyglądał na taką nijaką, bez zbytniej podbudowy ponieważ promo żadne poważne nie zostało wygłoszone, ale jak widać by postać Deadman'a elektryzowała to nie trzeba słów, wystarczy wymiana kilku spojrzeń. Walka pokazał dawny Old School, pełno akcji, akcje poza ringiem, nawet wykonywanie Tombstone Piledriver'a przez HHH, jednak tym razem znów wszystko zakończyło się wygraną Undertaker'a i tym samym jego mityczny stream został podwyższony do 19-0. Ostatnia walka jak do tej pory Phenom'a, po samej walce leżał bez ruchu, ale to na pewno nie jest koniec!

Źródła: WWE.com i ja!

Zakaz kopiowania bez mojej zgody!
  • Odpowiedzi 2
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Kazek

1

• Zaq123

1

• Vejder

1

Top użytkownicy w tym temacie

Na początek wielkie dzięki za artykuł Kaziu, mam nadzieję, że nie jest on ostatni Twojego autorstwa. Gdy ujrzałem na WWE.com 'gołą' listę już miałem parę zastrzeżeń co do jej bytu. Ale wiadomo, nie wszystko będzie zawsze po naszemu. Głównie dziwi mnie pierwsze miejsce - gdzie mogłaby nastąpić lekka roszada z jedynym tegorocznym Five Starem czyli walką Punka z Ceną z Money in the Bank. Co jeszcze to parę wysokich miejsce IMO z racji na byt nazwisk, więc są to walki które po prostu zyskały sobie na popularności i popycie, niż na rzeczywiście dobrej akcji w ringu bo pod tym względem powinny być one rozmieszczane. Uważam również, że niektóre walki z Elimination Chamber oraz Money in the Bank powinny przebić w rankingu parę singli jak chociażby Cena vs Rey z pierwszego Raw w Meksyku. Widać, że podszywają się tutaj pewne podteksty, prawdziwy fan nigdy nie będzie w pełni usatysfakcjonowany z czyjego zdania, chyba że nie posiada własnego. W każdym razie jeszcze raz dzięki za artykuł :)

Ja mam dwa zastrzeżenia. Pierwsze to jest miejsce 24. Według mnie ten feud zasługiwał nawet na pokazanie na jakiejś tygodniówce. Wszystko zaczęło się od tego jak Tyson Kidd urwał nóżkę z laleczki Yoshiego. Później całość ciągneła się przez spore półtora miesiąca. Tak jak już pisałem feud dobry, ale ale walka tych panów nie zasługuję na miejsce w tym zestawieniu. Dalej, miejsce pierwsze. Ja naprawdę nie wiem co oni widzą w tej walce. Przecież to było nudne jak flaki z olejem. Taker 'przelewający się po ringu, HHH też nie lepszy. No dobra może jedyny chairshoot w głowę w całym roku w WWE, ale bez przesady. Jak dla mnie pierwsze miejsce powinien zająć bezapelacyjnie five star z Money in The Bank. Jeszcze nie rozumiem co do cholery jasnej w tym zestawieniu robi walka Showa z Henrym na Vengeance, dlatego że ring się zawali ? #AreYouSeriousBro ?!

Myślę, że spokojnie można było tu dać jeszcze jedną walką z TLC, czyli United States Championship. Ale już za późno na zmiany. Dziwi mnie to, że WWE zrobiło takie kontrowersyjne zestawienie. Myślę, że fajniej by było gdyby zrobili głosowanie na stronie i fani mogliby wybrać. Wątpię czy wtedy by wybrali chociażby tą walkę z Vengeance. Dzięki. Bardzo fajna praca :)

tumblr_mjpwn7cFFP1s2gjwuo1_500.gif

Jeśli jesteś zawodowym sportowcem i korzystasz ze środków poprawiających wydajność, to wiedz że jesteś cipą

CM Punk