Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Matura

slodka921

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

Nie wiem ,gdzie mogłabym umieścić ten temat więc wstawię go tutaj. Potrzebuje pomocy w doborze literatury do prezentacji pt.,,Zdrada, podstęp, oszustwo jako sposoby osiągania celów przez bohaterów literackich. Przedstaw problem, odwołując się do wybranych utworów różnych epok''. Proszę Was o pomoc. Najlepiej by było gdyby wasza propozycja była uzasadniona.

Pozdrawiam;)

• Odpowiedzi 4
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• slodka921

2

• DonCarlos

1

• Hacjend

1

• perfect1674326002

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Styl:  Jasny

Hmmm... Maturę pisałem ponad 7lat temu jeszcze za dobrych czasów (śiąga mnie uratowała :) ), ale uważam, że mogę ci pomóc. No to będę pokolei leciał epokami.

Starożytność - tutaj możesz wykorzystać przedewszystkim Mity. Skup się na micie o powstawaniu swiata oraz o Prometeuszu. O powstaniu świata to jak Kronos zjadał własne dzieci, ale Rea uryła Zeusa przed nim, by ten mógł go pokonać w przyszłości. O Prometeuszu - o tym jak stworzył człowieka, o kradzieży ognia oraz podstępem ze składaniem ofiar dla Bogów. Głównym motywem jest też oczywiście Koń Trojański.

Romantyzm - Tutaj na początek jet Konrad Wallenrod, który podstępem awansuje w szeregach Krzyżaków, rozbijając ich od środka. Jest on zarazem postacią tragiczną o czym już chyba sobie znajdziesz. Ważna jest tu również poetyka maski - pod przykrywką innych czasów, ukazanie co powinno się robić w czasaach współczesnych (wtedy oczywiście - olska była w końcu pod zaborami).

Pozytywizm - tutaj to "Zbrodnia i kara" oraz "Potop". Zbrodnia i Kara, ponieważ Raskolnikov, chce naprawiać świat. Podstępem zabija jakąś starszą kobietę (nie pamiętam już jak się nazywała), ponieważ uwazał, że naprawia świat i pomaga ludsiom pozbywajac się osoby, która nigdy ludziom nie pomagała i ich los ją nigdy nie obchodził. "Potop" to tutaj mozesz opisac Kmicica jako bohatera dynamicznego. Służąc Radziwiłłom, z czasem zrozumiał, ze są oni zdrajcami i chcac odkupic swoje winy che porwac ksiecia boguslawa, co mu się nie udaje. Zdobywa honory pod nazwiskiem Babinicz, ukrywając swoja prawdziwa tozsamosc.

Tyle mogę ci pomóc. Z polskiego zawsze byłem słaby :) To tylko takie które mogłabyś wg mnie wykorzystać, ale jeszcze pewnie jest co wykorzystać. Wydaje mi się że powinnas się skupić na epokach Antyku oraz Romantyzmu i Pozytywizmu.

Pozatym wujek GOOGLE nie jest taki straszny ;)

Mam nadzieję, ze pomogłem nieco.

Powodzenia na maturze

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

Hacjend się nieco napracował, a Ty narobiłaś mu tylko tej roboty. Gdybyś zechciała to w google znalazłoby się wszystko.

• Reputacja:   1
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Jasny

Jedna mała rada co do matury ustnej - jeśli się da(a po temacie widać że tak) to dużo lepiej wybrać tytułu spoza kanonu lektur szkolnych. Dlaczego? Komisja egzaminacyjna to nie wikipedia, wiedzą tylko to co jest w szkole, jeśli więc sięgniesz poza te ramy to na 99,99% zostaniesz oceniona tylko za sposób prezentacji, co jest bardzo korzystne. Ja sam zastosowałem ten myk na swoim egzaminie i pomimo pomieszania faktów, paru głupot zostałem oceniony na 18/20 tylko dlatego że komisja nie miała pojęcia o literaturze fantasy. : )

Zdrada, podstęp? Polecam coś z literatury Agathy Christie, w kryminałach zawsze takie wątki się przewijają. Może Władca Pierścieni i postać Golluma... Szukaj poza szkołą, to wyjdzie na dobre.

Dziekuje za pomoc:)