Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Trochę Klasyki vol.7:Ostatnia walka Hayabusy!

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   66
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

smalloldtv.png

Witam w siódmym volcie Trochę Klasyki. Dziś przeniesiemy się po raz pierwszy do Japonii jednak za pewne jeszcze nie raz zagościmy. Niestety dzisiejszy pobyt nie będzie należał do tych najprzyjemniejszych. Rok 2001 to smutny rok dla fanów FMW. Właśnie na gale FMW dziś się przeniesiemy. Po oddejściu z FMW twarzy tej federacji jaką był bez wątpienia Atsushi Onita, federacja poszukiwała nowego "wybrańca" który zastąpi legendę. Taką osobą był młody Eiji Ezaki który nie tak dawno powrócił z Meksyku jako zamaskowany Hayabusa. To właśnie on stoczył ostatnią walkę z Onitą i zrobił jedną z najlepszych walk w historii FMW, którą pewnie też kiedyś opisze w Trochę Klasyki. Hayabusa był świetnym luchadorem i od początku stał się ulubieńcem publiki, ludzie przychodzili tylko na gale FMW po to by zobaczyć "Latającego Zabójce"! W swojej walce stoczył wiele walk,był świetny w zwykłych walkach i jeszcze lepszy w deathmatchach. Pewnie walczył by do dziś gdyby nie Mammoth'em Sasakim 22 Października 2001 roku. Walka niczym się nie wyróżniała,typowy Main Event z Hayabusą w roli głównej. Jednak nie wszystko poszło tak jak trzeba. Często wyłapujemy botche,śmiejemy się z nich, jednak nie zawsze jest tak śmiesznie. Hayabusa jest przykładem jak bardzo wrestling jest niebezpieczny, w każdym momencie twoja kariera może ulec końcu a ty wylądować na wózku inwalidzkim. Hayabusa stoczył wiele niebezpiecznych walk,był świadkiem wielu eksplozji, ryzykownych skoków poza ring. Ta walka w porównaniu była do tamtych była bezpieczna w stu procentach, jednak niestety stało się innaczej i Hayabusa popełnił malutki błąd który przeświadczył o końcu jego kariery. Z końcem kariery Hayabusy runęło FMW gdyż ludzie przychodzili tylko ze względu na niego. Upadek FMW był wielką stratą dla Japońskiego Puro oraz całego pro-wrestlingu na świecie gdyż była to jedna z federacji którą bez wahania można nazwać jedną z tych "najlepszych". Walka ta nie należy do najprzyjemniejszych i jest to smutny widok patrząc jak Hayabusa nie może się z ringu podnieść, gdy to oglądałem to momentami aż płakać mi się chciało. Myślę że nie tylko mi. Hayabusa to jedna z największych legend Pro-Wrestlingu na dodatek nadal żywa legenda. I powie wam to każdy. Ciekawostką jest że gdy Hayabusa pewnego razu pojawił się na gali WWE to po gali sam Vince McMahon oraz John Cena poprosili go o to czy mogą sobie zrobić zdjęcie,a wiemy że wujek Vince nie robi sobie zdjęć z frajerami :8 .Mimo iż ta postać nie może już walczyć to dalej poświęca swoje życie wrestlingowi, promuje wrestling w Japonii, aktywnie udziela się w Dragon Gate. Osobiście prowadzi teraz sieć hoteli którą przejął po rodzicach. Tak więc myślę że każdy musi koniecznie zobaczyć ostatnią walkę tej wielkiej legendy. Tak więc zapraszam na Hayabusa vs. Mammoth Sasaki!

http://www.youtube.com/watch?v=92Mk-nStFE0

http://www.youtube.com/watch?v=hVoBez3RKGM

http://www.youtube.com/watch?v=IX4MuVNCIFU&feature=related
#SmartFanZone
  • Odpowiedzi 6
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Yao

2

• patryniu

1

• TYMEKD

1

• Vejder

1

Popularne dni

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Sam wstęp już zapowiada, że ta walka naprawdę należy do klasyków i jest warta obejrzenia. Za dużo informacji o tych zawodnikach nie posiadam, ale wiem, że Hayabusa był jednym z najlepszych zawodników FMW i WEW. Początek był nornalny, ale powoli walka się rozkręciła i było co oglądać. Stoły, krzesła, skoki z lin, ale jedno co mi zostało w głowie to ten incydent kiedy Hayabusa chciał wykonać skok do tyłu o boczną linę, lecz noga mu się ześlizgnęła i upadł na głowę (to nie jest śmieszne :))Cała walka bardzo fajna, ale szkoda, że to była jego ostatnia bo był świetnym wrestlerem (oceniłem to po tej walce). Dzięki :t_up:

Yao po pierwsze muszę powiedzieć...dziękuję. Nie doceniałem go, myślałem że to zwykły nie wart oglądania zawodnik. Lecz zostałem zaskoczony poziomem który przedstawiał. Nie spodziewałem się, że Japończyk może mi tak zaimponować. Co do samej walki... Bardzo mi się podobało. Lecz ostatnie kilka minut nie było śmieszne. I bardzo żałuje tego, że Hayabusa nie może już walczyć. To co zrobił miało być zwykłym ruchem jakim najprawdopodobniej często wykonywał. Ale coś poszło nie tak...i mamy. Szkoda zawodnika. Yao jeszcze raz dziękuję. Dam Ci reputa.

tumblr_mjpwn7cFFP1s2gjwuo1_500.gif

Jeśli jesteś zawodowym sportowcem i korzystasz ze środków poprawiających wydajność, to wiedz że jesteś cipą

CM Punk

Nie spodziewałem się, że Japończyk może mi tak zaimponować.

Jeżeli oglądasz tylko WWE i TNA to uwierz mi, każdy Japończyk ci zaimponuje ;)

Sama walka była średniakiem, w FMW było sporo niemal identycznych walk, gdyby nie ten wypadek, pewnie mało kto wiedziałby, że taka walka w ogóle kiedyś się odbyła. Hayabusa był wielkim zawodnikiem, jego niektóre walki były naprawdę niezłe. Szkoda, że po tym wypadku FMW zostało zamknięte, ta federacja była czymś niepowtarzalnym, teraz nigdzie nie znajdziemy walk z użyciem ładunków wybuchowych. Według mnie, po odejściu Hayabusy federacja powinna znaleźć kogoś na jego miejsce (nie wiem czy próbowali czy nie), na jego miejsce mogliby spróbować wsadzić Great Sasuke'a. Miał podobny styl, w Deathmatach nie szło mu aż tak źle, kto wie, może uratowałby federację? Po przetłumaczeniu ogromnej biografii Hayabusy dowiedziałem się nie tylko tego jakie wygrywał walki, jaki miał styl, jakie zdobył pasy, itd, dowiedziałem się z niej kilku rzeczy odnośnie jego zachowania/charakteru. W 1998 (albo jakoś tak) dostał propozycję podpisania kontraktu z WCW, w którym dostawałby dużo więcej pieniędzy niż w FMW, nie musiałby tam narażać tak swojego życia w różnych ekstremalnych meczach, jednak on wolał walczyć w Deathmathmatch, przysiągł, że całą swoją karierę spędzi w FMW-dokonał obietnicy...Niedawno mówiło się o tym, że ma jeszcze powrócić do ringu, ponoć już zaczął chodzić, jednak wydaje mi się to mało prawdopodobne, na pewno nie byłoby to co kiedyś, nie pokazywałby akcji tego typu, szczytem byłby pewnie Elbow Drop z narożnika.

P.S. Yao, zwróć uwagę na Hayabusa vs Onita i Hayabusa & The Great Sasuke vs Tetsuhiro Kuroda & Mr. Gannosuke, dwa bardzo fajne mecze (ten pierwszy nie jest jakiś super, ale za to jaki ważny, pewnie go widziałeś, nie wiem czy widziałeś ten drugi-według mnie, jest to jeden z najlepszych meczy Hayabusy i całego FMW) ;).

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Za dużo informacji o tych zawodnikach nie posiadam, ale wiem, że Hayabusa był jednym z najlepszych zawodników FMW i WEW.

Coś ci się chyba pomyliło :D. WEW to damska federacja i Hayabusa tam nie walczył z tego co wiem.

Nie spodziewałem się, że Japończyk może mi tak zaimponować.

Japonia ma elitę najlepszych wrestlerów na świecie, tam jest pełno gwiazd które by zrobiły na tobie jeszcze większe wrażenie niż Haya gdyż on w tej walce jak powiedział Lobas wypadł średnio. Miał wiele lepszych walk jednak tą warto znać wiadomo z jakiego powodu :].

#SmartFanZone

Chciałbym powiedzieć, że nie znałem dobrze tego zawodnika, ale kilka tam jego walk widziałem ( np. ta wspomniana z Onitą). Hayabusa był świetnym zawodnikiem, miał duże umiejętności high flayingu i był rozpoznawalną postacią w japońskim wrestlingu. Niektóre osoby śmieją się z takich bootchy, ale nie ma z czego. To był groźny wypadek; sam nawet się nie co przestraszyłem, to wyglądało bardzo groźnie. To nie była wina zawodnika; chciał po prostu wykonać akcje springbort, ale dokładnie się nie przekręcił i upadł na głowę ! Jedna akcja skreśliła całą jego karierę ! Szkoda zawodnika. Nie rozumiem dlaczego federacja FMW przestała istnieć przecież mogli zaprosić do siebie wielu innych wspaniałych zawodników.

Dzięki Yao za klasyka! :thumb:

deathnotep.png

angle_02.gif

Gdy zobaczyłem walkę Hayabusa vs Masato Tanaka oniemiałem z wrażenia. Widziałem już kilku świetnych japończyków w akcji, Kenta Kobashi czy The Grat Sasuke, mimo to żaden z nich nie sprawił że wsiąkłem na dłużej w jakas japońską federacje, np. NJPW. Hayabusa zas sprawił ze poznalem japoński wrestling z innej strony i do dnia dzisiejszego widzialem duzo walk z pod szylku FMW, czy to Deathmatche czy inne stypulacje. Oczywiście najchętniej z udziałem Hayabusy, który aktualnei jest jednym z moich ulubionych zawodników i naprawdę szkoda go, bo jak to zauważono możliwe że walczyłby do dziś. Nie mogłem sie zebrać żeby zobaczyć tą walkę, dlatego cieszę się że znalazła się tutaj, w dziale trochę klasyki od Yao. Patrząc na to co sie stało naprawdę aż się łezka w oku kręci. Ta trwała kontuzja Hayabusy to prawdziwa strata dla pro - wrestlingu, był przecież w sumie młody i mógł jeszcze sporo osiagnąć, nie boję się tego powiedzieć że nawet w Main Streamie, np. WWE. Koniec z domysłami, fakty są takie że Yao odwalił kawał dobrej roboty z wrzuceniem tego filmiku i za to ma u mnie reputa.