Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Yokozuna-Biografia

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline
  • Styl:  Klasyczny

bn.jpg

Rodney Agatupu Anoa'i (2 października 1966-23 października 2000), były amerykański zapaśnik. Najbardziej znany z WWF, gdzie walczył pod pseudonimem Yokozuna. Termin Yokozona odnosi się do najwyższej rangi zapaśników Sumo w Japonii. Anoa'i był przedstawiany w WWF jako Sumo, jednak nigdy nie uprawiał tego sportu. Yokozona był też przedstawiany jako Japończyk, jednak tak naprawdę był pochodzenia Samoańskiego. W WWF był dwukrotnym Championem i dwukrotnym Tag Team Championem (z Owen'em Hart'em), a także zwycięzcą Royal Rumble meczu w 1993. Był pierwszym Samoańskim zawodnikiem, który trzymał WWF Championship i pierwszym zwycięzcą Royal RUmble, który otrzymał Title Shot na Wrestlemani. Był jednym z najcięższych zapaśników w historii. Kiedy zaczynał przygodę z wrestlingiem ważył ok. 230kg, jednak to mu nie wystarczało, zawodnik chciał być jeszcze cięższy, wkrótce ważył ponad 270kg, jego najwyższą odnotowaną wagą było 340kg.

American Wrestling Association (1984–1992)

Anoa'i dorastał w rodzinie pełnej wrestlerów. Jego wujkami byli Wild Samoans, którzy szkolili go od najmłodszych lat. Na początku podczas walk w Japonii przyjął nazwę Great Kokina. Spędził też na szkoleniu trochę czasu w Meksyku. Jego pierwszą poważną federacją było amerykańskie American Wrestling Association (AWA). Występował tam jako Kokina Maximus. Jego menadżerem był Sheik Adnan El Kassey. Jego największym osiągnięciem za tamtych lat było zakończenie kariery Greg'a Gagne'a (powodem zakończenia kariery było złamanie nogi w pojedynku z Ana'i'em, jednak był to tylko Kayfabe). W tym momencie ważył ok. 180kg, co było stosunkowo mało w porównaniu do późniejszych lat. Poza walkami w AWA, Kokina krążył po różnych niezależnych federacjach i powoli stawał się najcięższym wrestlerem świata.

World Wrestling Federation (1992–1998)

Wczesny Push (1992–1993)

W 1992 Anoa'i skontaktował się z VInce'm McMahon'em, udało im się podpisać kontrakt i nadać nowy gimmick zawodnikowi: Yokozuna. Zadebiutował na Superstars 31 października 1992, jako Japoński zawodnik Sumo. Jego pierwszy występ a gali PPV odbył się na gali Survivor Series, na której pokonał znacznie mniejszego Virgil'a. Kariera olbrzyma powoli się toczyła, w końcu nadszedł czas na Royal Rumble 1993-Yokozuna był głównym faworytem. Wyeliminował Macho Man'a i wygrał mecz.

WWF Champion (1993–1994)

Na Wrestlemani IX Yokozuna zmierzył się z Bret'em Hart'em w meczu o WWF Championship. Hart założył na Yokozunie Sharpshooter'a, mecz należał już do niego, jednak nagle Mr. Fuji rzucił Hart'owi solą w twarz. Olbrzym przypiął oślepionego przeciwnika i został nowym WWF Championem. Podczas gdy Yokozuna i jego menadżer celebrowali zwycięstwo, na ring wszedł Hulk Hogan, który chciał pomóc Hart'owi. Nagle wyzwał go Mr.Fuji. Hogan zaakceptował wyzwanie i rozpoczął walkę z Yokozuną. Jego menadżer chciał rzucić solą w twarz Hogana, jednak ten się przesunął i wszystko poleciało na olbrzyma, Hulk powalił przeciwnika, wykonał Leg Drop i został nowym Championem. Na King of the Ring 1993, Samoańczyk wyzwał Hulka na pojedynek. Hogan wydawał się faworytem pojedynku, lecz Mr.Fuji wymyślił swoją taktykę. Przebrał się za fotografa i poczekał aż Hogan podejdzie do niego, gdy podszedł ten wystrzelił kulę ognia z kliszy prosto w twarz Hulkstera. Dzięki tej akcji, Yokozuna został nowym WWF Championem. Niedługo po tym zdarzeniu Hulk przeszedł do WCW. Z okazji Dnia Niepodległości został zorganizowany konkurs Bodyslam'ów. Wiele zawodników próbowało podnieść Yokozunę, lecz nikomu to nie wychodziło, olbrzym był bardzo pewny siebie, ale na ring wszedł Lex Luger, który...wykonał Bodyslam na Yokozunie. Na Summerslam obaj stoczyli ze sobą mecz. Luger, który po wypadku samochodowym miał wmontowany kawałek metalu do łokcia, uderzył nim Yokozunę, który wypadł z ringu, sędzia odliczył do 10, mecz wygrał Lex, ale pas nadal należał do Japończyka. Ich feud zakończył się na Survivor Series w meczu The All-Americans (Lex Luger, The Undertaker, Rick Steiner i Scott Steiner) vs The Foreign Fanatics (Yokozuna, Crush, Ludvig Borga i Quebecer Jacques).

Kolejną osobą, która chciała zdobyć pas był Undertaker. Obaj zmierzyli się w Casket meczu na Royal Rumble 1994. Po raz kolejny pas obronił Yokozuna. Po meczu, kiedy Japończyk i jego menadżer celebrowali zwycięstwo, na Titantronie pojawiła się twarz Grabarza, który powiedział, że nie spocznie w spokoju. Po tych słowach zniknął z ekranu i przeszedł na kilkumiesięczny urlop. Royal Rumble 1994 wygrali Bret Hart i Lex Luger, dzięki temu dostali kontrakt na walkę o pas. W pierwszym meczu Yokozuna pokonał Luger'a przez dyskwalifikację, następnie w walce wieczoru gali, Bret Hart pokonał olbrzyma i zakończył jego 280 dniowe trzymanie pasa mistrzowskiego.

Tag Team i powrót Undertaker'a (1994)

Yokozuna rozpoczął walczyć drużynowo z Crush'em. Na King of the Ring 1994 Yokozuna i Crush stoczyli mecz o pasy drużynowe z The Headshrinkers (Samu i Fatu), ale nie udało im się wygrać. Niedługo potem Yokozuna miał do czynienia z "odrodzeniem" Undertakera. Na Survivor Series mierzyli się w Casket meczu (sędzią specjalnym był Chuck Norris). Ostatecznie mecz wygrał grabarz. Japończyk zrobił sobie przerwę z wrestlingiem, aby móc przybrać na wadze. Yokozuna powrócił na Wrestlemanie XI. Razem z Owen'em Hart'em pokonali The Smoking Gunns (Billy i Bart) i zdobyli WWF Tag Team Championship. Bronili swoich pasów przez kilka miesięcy. Na In Your House 3 odbył się mecz Yokozuna i Davey Boy Smith (który zastąpił Harta, który wg. story był ze swoją żoną, która miała rodzić) vs Diesel i Shawn Michaels (i to właśnie oni wygrali mecz i pasy drużynowe). Następnego dnia pasy powróciły do Harta i olbrzyma. Ich drugi reign nie trwał długo, bo stracili pasy już tej samej nocy w meczu z Smoking Gunns.

Odejście z WWF i federacje niezależne (1996–2000)

Od stracenia pasów drużynowych.Yokozuna stał się mało znaczącym zawodnikiem. Mimo, że Cornette chciał pogodzić Japończyka i nowy nabytek federacji-Vader'a, to i tak wiele osób uważało, że Yokozuna jest już zdegradowany. Kilka tygodni po Wrestlemani XII olbrzym stoczył mecz z Vaderem. Vader podczas skoku z narożnika złamał nogę Yokozuny. Wszystko było spowodowane jego wielką wagą i osłabieniem kości, podczas leczenia kontuzji miał czas na schudnięcie. Powrócił na Your House 8: Beware of Dog i pokonał Vader'a. Na jednym z późniejszych RAW, stoczył mecz z Shawn'em Michaels'em, mimo swoich wielkich rozmiarów przegrał. Został zwolniony w 1998 z powodu forma, a raczej wagi. Według zarządców WWF, nie był fizycznie przygotowany na wrestling. Krążyły plotki, że jeśli schudnie, będzie mógł wrócić do federacji. Po odejściu z WWF zaczął występować w federacjach niezależnych.

Śmierć

W dniu 23 października 2000 zmarł na obrzęk płuc. Został znaleziony w swoim pokoju w hotelu w Anglii. Był on wtedy podczas tournee po federacjach niezależnych w Europie. Zmarł ważąc 310kg.
  • Odpowiedzi 7
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• szymix96

1

• TYMEKD

1

• Ulicznik Xeb

1

• Clown.

1

Top użytkownicy w tym temacie

Świetna biografia i chyba pierwsza biografia z zawodnikiem, który by mnie interesował na poziomie, więc z chęcią przeczytałem, super.;) Tylko potwierdziłeś, że należał Ci się pomocnik. :) Przeczytana cała, dobra robota. ;)

Bardzo fajna biografia, dużo się dowiedziałem o tym zapaśniku(mało o nim wiedziałem, ponieważ nie interesują stare postacie z WWF). Jednak zabrakło takich informacji typu daty urodzenie, bądź wieku w jakim zmarł. Ocena jaką wystawię to 7+. Czekam na następne twoje prace. :)

Bardzo dobra biografia, tak naprawdę to nic nie wiedziałem o Yokozunie ale teraz po przeczytaniu twojej biografii to wiem o nim wszystko.

Ja też od jakiegoś czasu piszę biografię, może i moje byś skomentował :)

Ta, następną chętnie skomentuje ;) /Lolas

53232759957468997232.png

rko_04.gif

User Miesiąca Wrzesień 2013

Świetna, ciekawa biografia. Nie znałem dobrze tego zawodnika, ale teraz dużo się o nim dowiedziałem.Dzięki za tą biografię :D . Zauważyłem, że wszystkiego jego ''największe'', dni wiążą się z październikiem(przyjście na świat, debiut u Vinca, śmierć) .

Jeszcze raz wielkie dzięki :t_up:

deathnotep.png

angle_02.gif

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Dobra biografia. Yokozuna to fajna postać w pro-wrestlingu. Teraz by nie miała prawa bytu w WWE gdyż była by wyśmiania przez Smart fanów tak jak Khali. Jednak kiedyś ludzie jarali się takimi gimmickami i ten bez wątpienia przeszedł do historii. Mimo iż ten wrestler nie powalał skillsami lubię oglądać z nim walki. Dzięki za biografie.

#SmartFanZone

Ooooo! Yokozuna <33 Kocham Go :D Mój ulubiony wrestler z tamtych czasów, dupa jak stodola, ale walki wygrywał i demolował. Jego znałem dobrze, widziałem duzo jego walk i napewno jest bardzo rozpoznawalna postacią ze starych lat nie tylko dla mnie. Poczatku jego kariery nie znałem, nie wiedziałem gdzie zaczyna, dlatego bio przydalo mi sie :D no nie miał nigdy w federacji za cięzko, bo już we wczesnych latach miał mocny push, pasy i ciekawe feudy, nie dziwne z takimi warunkami na mega gwiazde w pro-wrestlingu. Niestety ale ten wrestling go zgubił bo byl narażany na straszny wysiłek a przy 310kg nie jest łatwo zyć. Gdyby wczesniej skończył, może miałby jakieś zabiegi, operacje i uratowalby zycie, a tak wielka szkoda tak wspaniałego cłzowieka. Dzieki.

b9e3d6d02a.png

Użytkownik, Moderator i Dyskutant roku 2011!

Moderator roku 2012!

hhhhhhhhhq.png

gggggc.png

zdb.png

Kolejna biografia zawodnika, który jest na ogół znany, róbcie takie bio to bedziecie mieli dużo komentarzy. Yokozuna to interesująca postać, już na samym początku mojego oglądnia wrestlingu natknąłem sie na niego podczas feudu z Undertakerem. Feud był dość ciekawy, chociaż na początku go nienawidziłem (ach te czasy markowania :roll: ) Jednak jakby nie patrzeć była to jedna z bardziej wyróżniających sie postaci we wrestlingu i walki z jego udziałem były dość ciekawe. Szkoda że na siłe chciał przybrać na wadze, bo to moim zdaniem głupota, skoro i tak już był największy i najcięższy, no i to go zgubiło... dzięki za bio i włączcie tutaj licznik postów to ilość komentarzy znacznie sie zwiększy :)

2f78f3ef4e4c.png

339rkwo.png

2ep0e1v.png