Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

CM Punk vs John Cena = five stars!

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   6
  • Status:  Offline
  • Styl:  Ciemny

cm-punk-best-in-the-world-logo-wallpaper-preview.jpg

Jedni będą w szoku, drudzy nie - fakt jest taki, że walka CM Punk vs John Cena na MITB dostała 5 gwiazdek u Meltzera:

C.M. Punk pinned John Cena to win the WWE title in 33:42. Punk was super over. Lawler said he’s never seen this much home town emotion in his career. Yes, Jerry Lawler, who got this kind of a reaction every time he challenged for the world title in Memphis over a dozen year or so period said this. Punk was wearing a T-shirt that read, “Best in the World,” which is kind of gimmick pilfering. The announcers were pushing this as one of the biggest matches in the history of the promotion, and at the end, you probably could make a great case for it. Fans started with a “You can’t wrestle” chant at Cena. Punk was great at working the crowd, making a facial like, “You’re chanting this at me,” sarcastically, and then pointing to Cena. Cena took Punk down and Punk put Cena in the guard. Cole then announced that Punk had Cena in the Anaconda vise. Yes, the freaking guard was called the Anaconda Vise. Made worse that at the finish, Punk actually used the Anaconda Vise and Cole had no clue what it was. Then Cole put over Chicago, saying it’s been one of the greatest WWE cities for the past 40 to 50 years. If that’s the case, where are Crusher and Bruiser’s Hall of Fame plaques. Punk used a hiptoss, dropkick and headlock takeover spot. The announcers then brought up the 1997 Survivor Series. They noted that happened because Bret Hart wanted to leave the company with the championship belt. You’d think when he came back and they settled everything, that they wouldn’t keep telling that story. Cena tried the Attitude Adjustment, Punk tried the GTS, and both escaped. Punk threw some kicks and Cena clotheslined the hell out of him. Dueling chants. Even here, the women were cheering for Cena, even though this was as loud as any pro-Cena reaction ever (RVD at the Manhattan Center in 2006 was as loud, but there’s a difference between 2,500 people and nearly 15,000 people). Right after that chant, Lawler said he didn’t think there was one Cena fan in the building. Thank God the crowd was so great because this announcing was pure shit. Punk put Cena in a triangle (three announcers, not one had a clue what he was doing) and Cena stood up. Punk started throwing elbows before Cena could drop him, and then tossed Cena out of the ring. Punk went outside, and gave a high-five to Colt Cabana. This led to a “Colt Cabana” chant, which wasn’t acknowledged. Punk used a kneedrop off the middle rope onto Cena’s back while Cena was on the apron. Punk landed some knees, whipped Cena into the buckles and Punk missed a tackle and flew into the post. More dueling chants. Cole quoted Gorilla Monsoon, saying, “If you’re not in this business to be champion, you’re in the wrong business.” He may have said that as a worked quote, but the Monsoon quote he always said, because he hated people who were in wrestling to gratify their egos and not get business, was “If you’re not in this business to make money, you’re in the wrong business.” Punk came off the top rope with a crossbody block, but landed low, and instead of landing on Cena’s chest, landed on his knee. Cena appeared to injure his right knee. Cena tried to walk it off. It was apparently legit and not serious, because it didn’t play into the rest of the match. Cena then suplexed Punk from inside the ring to the floor. Cena, when taking the fall, twisted completely to land on his left side and protect his right knee. Cena with a fisherman suplex. Booker T talked about how Cena is turning the crowd toward him. He said the same thing about Orton, and it wasn’t true in either match. Cena got a near fall with a powerslam. Punk started throwing punches with the crowd popping for each punch. Cena used a form of abdominal stretch, but Punk eye raked and hip tossed out. They knocked each other down with simultaneous clotheslines. Punk got a near fall with a schoolboy, but then missed a knee into the corner. Cena slammed him and the crowd was booing like crazy. Cena went into his usual comeback phase. Punk crossed him up with a kick to the head. Crowd went nuts. Punk landed a flying knee that knocked Cena out of the ring. Punk followed with a tope. Punk went for a springboard move but Cena moved and Punk fell into the ring. Cena did the five knuckle shuffle, and went for the AA, but Punk landed on his feet, kicked Cena in the face and swept his leg for a near fall. Punk went for the GTS, but Cena reversed into a gut wrench for a near fall. Punk with two flying knees, the second of which looked like it landed right on the chin like an MMA blow. He followed with a bulldog and a springboard clothesline for a near fall. Punk threw some kicks to the chest, but Cena countered with the STF. Punk made the rope. Punk came back with a kick to the head and Cena kicked out. Punk used a crossbody and Cena rolled through and picked Punk up and put him on his shoulders for the AA again. Punk escaped, went for the GTS, but Cena reversed back into the STF in an awesome spot. Punk went to the ropes, but Cena pulled him into the center of the ring. Punk put his hand up to tap, and then got a look on his face as if he mentally said to himself, “I’m not tapping.” He then reversed out of the STF into the Anaconda vise. Crowd was going crazy. Cena ended up breaking the hold, and landed the AA, but Punk kicked out. Place was electric at this point. Cena came off the top for his leg slice, but Punk side stepped and went for the pin, but Cena kicked out. Punk did the Frank Shamrock sleep deal (the one Mickey Rourke used in “The Wrestler”) and went for the GTS. Cena got out again, and snapped Punk’s neck on the top rope. Cena hit the leg slice for a near fall, hit the AA, and Cena kicked out a second time. Cena put Punk on his shoulders and climbed up to the middle rope for another AA, but Punk started throwing elbows to get out of it. Punk used a Frankensteiner off the top rope, then hit a flying knee and the GTS, but Cena flew out of the ring. Cena got back in the ring. Vince and Laurinatis came out. Cena got the STF on and Vince yelled to ring the bell and sent Laurinaitis to the ring to ring it. Cena broke the hold, cut off Laurinaitis and punched him. Punk used the GTS and got the pin. Vince started screaming to cut the music and that this isn’t going to end this way. He screamed for Del Rio to come out. Del Rio ran to the ring and got kicked in the head. Punk then ran into the crowd and the show went off the air. After the show ended and Laurinaitis got up, Vince decked Laurinatis again. This was more than just a great match, but a career making moment. *****

From Meltzer.

Zapraszam do wyrażenia swoich opinii. Zamiast w SB ;)

Osobiście uważam, że ta walka w pełni zasługuje na te 5 gwiazdek. Dramaturgia, klimat, gra obu wrestlerów, psychologia ringowa. Zakończenie. Cud, miód i orzeszki.

16476371734edf391100c30.jpg

• Odpowiedzi 20
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SweetChinMusic

4

• Zaqu7

3

• Yao

2

• undertaker124

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows

Nie dziwię się że ta walka dostała pięć gwiazdek. Sam bym jej dał pięć gwiazdek. To prawda że mówiłem wcześniej że nie było ona najlepszą walką na gali. Jednak nie w tym rzecz miała ona wszystko to co powinien mieć 5 star czyli dobry storylinee,emocje,różnorodność ciosów,duża aktywność kibiców(doping) no i świetne zakończenie feudu(chociaż tu jeszcze nie wiadomo). Tak więc niema się co dziwić że ta walka dostała pięć gwiazdek, w sumie przeczuwałem po gali że ta walka może zyskać pięć gwiazdek ale nie spodziewałem się że będzie tak o tym głośno. Mimo wszystko należy się Cenie i Punkowi ten 5 star gdyż odwalili kawał dobrej roboty.

#SmartFanZone

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Dramaturgia, dobry storyline, reakcje fanów i szeroko rozumiane emocje spoko, ale... Jeśli chodzi o move sety obu panów to nie zgodzę się, że były one na najwyższym poziomie(a five star classic tego wymaga). Oczywiście mogę przychylić się do przedstawionej wyżej opinii, pod jednym warunkiem. Wprowadzamy nową skalę, o taką powiedzmy obejmującą dziesięć gwiazdek 8) Bo jeśli nie, to ja kwestionuję możliwość oceniania wielu walk, jakie jest nam dane oglądać. Punk vs Cena five star= Tyler Black vs Davey Richards five star? Wiem w moim przykładzie znalazła się walka z ubiegłego roku, chodzi mi tylko o uderzające w oczy zestawienie.

Abstrah***jąc odrobinę od tematu to chciałbym powiedzieć, że jestem przeciwnikiem twierdzenia, że WWE to entertainment więc można je oceniać z przymrużeniem oka. Właśnie za obniżanie poprzeczki powinno się oceniać surowiej znacznie.

Ja bym jeszcze nominował El Generico vs Kevin Steen z 2010//Yao

Dramaturgia, dobry storyline, reakcje fanów i szeroko rozumiane emocje spoko, ale... Jeśli chodzi o move sety obu panów to nie zgodzę się, że były one na najwyższym poziomie(a five star classic tego wymaga)

Mógłbyś wytłumaczyć nam, gdzie jest tak napisane? Meltzer nigdzie nie mówi, że będzie w stu procentach obiektwyny. To normalne, że jak mu się spodoba to oceni ją wysoko. Poza tym, z tego co wiem to nie jest on zbytnio fanem Indy i mało walk ze sceny niezależnej ma pięć gwiazdek.

Szczerze? Wolę dobrą walkę z fantastyczną podbudową, kapitalną publiką, niż zajebiste starcie w sali gimnastycznej. Amen. Może jestem dziwny, ale takie jest moje zdanie.

Rated-R Superstar !

15855262764b295303a1d20.jpg

Nie cytowałem Meltzera, jeśli już to odrobinę inspirowałem się postem Yao. Poza tym ciężko nic nie napisać widząc tak prowokujący tytuł. Tyler Black vs Davey Richards czy też El Generico vs Kevin Steen(o której wspomniał Yao) nie miały miejsca na sali gimnastycznej kolego ;) . Czyli idąc twoim tokiem rozumowania to lepszy będzie koncert z kilkunastoma tysiącami widzów, super pracą akustyków niż mały performance w klubie dla 100 osób, ze średnim sprzętem, bez znaczenia kto wystąpi i jak zagra? ;)

Oczywiście nie chcę negować zajawek innych ludzi. Po prostu nie zgadzam się z tak wysokim ocenianiem takich potyczek. Jest cała masa lepszych starć(również nie w salach gimnastycznych :P skoro to dla Ciebie takie ważne). Skoro Meltzer mało indy ogląda to znaczy, że mało walk stamtąd ma 5 gwiazdek? Kolejna zabawna myśl :P

). Skoro Meltzer mało indy ogląda to znaczy, że mało walk stamtąd ma 5 gwiazdek? Kolejna zabawna myśl

Przecież te gwiazdki to tylko i wyłącznie subiektywna ocena Meltzera, a nie zebranie 500 ludzi i czterogodzinne rozmyślanie, czy walka zasłużyła na pięć gwiazdek czy nie. Dla Ciebie są do five stary, dla niego nie, problem w tym, że to raczej jego jako pierwszego posłuchają ludzie, bo jest uważany za jednego z największych znawców. :)

Rated-R Superstar !

Czyli ludzie nie potrafią sami myśleć i potrzebują opinii eksperta- "to jest przełom a to gówno, pamiętajcie!" To tak działa? :P

Nie i nigdzie tak nie powiedziałem, ale Meltzer oceni walkę na pięć gwiazdek to wszędzie będzie ona podpisywana jako pięciogwiazdkowa, nieważne jak oceni ją ktoś inny. Jak pisałem, jest on uważany za jednego z największych znawców (celowo nie napiszę wrestlingu...), dlatego też ludzie często kierują się jego ocenami.

Rated-R Superstar !

PO obejrzeniu tej walki, od razu wpadła mi myśl - "to powinien być five-star, Meltzer już dawno go nie postawił". I proszę, na następny dzień otrzymuję informację, że ME Mitb dostał te przysłowiowe pięć gwiazdek. I bardzo dobrze, bo jeśli nie takie walki powinny być tak wyróżnione, to chyba żadne. Poziom ringowy nie był jakiś super powalający, ale to co mi najbardziej zaimponowało, to to, że przez 40 min. toczyli bardzo równy, solidny pojedynek. Nie było momentu nudnego. Do tego dochodzi genialny, powtarzam GENIALNY bulid-up i dramaturgia samego meczu i mamy znakomite starcie. Warto dodać, że publika spisywała się znakomicie podczas tej walki - ostatni raz tak żywiołowo reagowali podczas ONS 2006 i pojedynku Cena vs. RVD (Boże, tam publika mało nie rozniosła Ceny). Cieszę się z tej decyzji pana Meltzer'a.

A jeśli mogę się troszeczkę włączyć w dyskusje Sebu i Zaqu: 5star match to nie tylko znakomity popis ringowy, ale także dramaturgia, bulid-up, czas pojedynku i wiele innych aspektów - takie jest przynajmniej moje zdanie i dlatego z Indy jest mało 5starów, bo tam zazwyczaj jest tylko poziom ringowy. PEACE OUT.

DEAD MAN WALKING

• Reputacja:   66
  • Urządzenie:  Windows

A jeśli mogę się troszeczkę włączyć w dyskusje Sebu i Zaqu: 5star match to nie tylko znakomity popis ringowy, ale także dramaturgia, bulid-up, czas pojedynku i wiele innych aspektów - takie jest przynajmniej moje zdanie i dlatego z Indy jest mało 5starów, bo tam zazwyczaj jest tylko poziom ringowy. PEACE OUT.

Nie oglądasz nie wypowiadaj się i nie gadaj głupot. W indy często jest więcej dramaturgi,storylineeów i innych aspektów tyle że są one prowadzone co miesiąc a nie na tygodniówkach więc nie gadaj mi że w indy nie może być five starów. Bo założę się że w indy w ciągu roku jest więcej five starów niż w WWE w ciągu 2 lat ;) tyle że Meltzer ich nie widział. Poza tym z tego co wiem on bardziej jara się Japonią i tam jest chyba najwięcej gwiazdek. Obejrzałem kiedyś kilka takich walk i wiele mnie nudziła więc jak widać nie każdy five star Meltzera jest genialny ;)

#SmartFanZone

Albo nie trafia w Twójj gust. Ja tam nigdy nie jarałem się Puro i dla mnie te pojedynki są średnie, ale on uważa inaczej i gówno z tym zrobimy. Nie od dzisiaj wiadomo, że pan ten nie przepada za Indy.

Rated-R Superstar !

No ja nie mam wątpliwości że walka zasłużyła na pięć gwiazdek. Walka miała wszystko co potrzeba do świetnej walki, szczerze mówiąc

walka zapowiadała się na średnią. Myślałem że Cena wygra i będzie po sprawie. Jednak okazało się inaczej, nie wierzyłem w wygraną

Cm Punka. Zawodnicy pokazali że są świetni, ale najbardziej zaskoczył mnie Cena który nigdy tak nie walczył. Ja sam dał bym tej walce

pięć gwiazdek bo zasłużyła na to. Nie spodziewałem się że na MitB może być jakaś ciekawa walka ale jak widać się myliłem. :)

53232759957468997232.png

rko_04.gif

User Miesiąca Wrzesień 2013

Nie od dzisiaj wiadomo, że świat wrestlingu jest podzielony na fanów Indy i fanów MS. Rzadko się zdarza, że jedna osoba uwielbia WWE i załóżmy PWG czy jakieś CZW. Pan Meltzer najwidocznie jest w tej drugiej grupy i ocenia lepiej "swoje" fedki. Każdy mógłby zrobić sobie taki ranking tylko, że akurat większość osób będzie odnosić się do jego zestawienia, bo ten ranking jest najbardziej znany. Nie każdy musi się z nim zgadzać. Ja też mam kilka zastrzeżeń do jego rankingu (np. czemu tam nie ma pojedynku Taker/HBK z WMki) itd. Jednak nie dogodzisz wszystkim.

Nie oglądasz nie wypowiadaj się i nie gadaj głupot. W indy często jest więcej dramaturgi,storylineeów i innych aspektów tyle że są one prowadzone co miesiąc a nie na tygodniówkach więc nie gadaj mi że w indy nie może być five starów. Bo założę się że w indy w ciągu roku jest więcej five starów niż w WWE w ciągu 2 lat ;) tyle że Meltzer ich nie widział. Poza tym z tego co wiem on bardziej jara się Japonią i tam jest chyba najwięcej gwiazdek. Obejrzałem kiedyś kilka takich walk i wiele mnie nudziła więc jak widać nie każdy five star Meltzera jest genialny ;)

Dobrze, przykładowo od tego roku zacząłem oglądać PWG (w końcu Indy i prze wielu uważanych za najlepsze Indy). Obejrzałem już kilka gal i oprócz znakomitych walk (Hero vs. Steen, czy Low Ki vs. Richards) nie znalazłem tam nic ciekawego. Pod względem walki na pewno jest dużo wiecej 5starów niż w WWE, ale jak mówiłem (i to jest tylko moje zdanie) sam znakomity poziom to nie wszystko. Może nie znam się na Indy jak ty, może nie oglądam tylku fedek Indy co ty, ale oglądając PWG wnioskuję to co wcześniej powiedzialem. Oczywiście mogę się mylić.

DEAD MAN WALKING

Nie rozumiem o co te ''spory''. Każdy człowiek ma swój gust i dla niektórych ta walka zasłużyła na 5 gwiazdek a dla innych mogła być nudna, choć wątpię czy są tacy. Walka była naprawdę ciekawa i w WWE dawno nie widziałem równie dobrego starcia. Punk oczywiście zaprezentował się świetnie, ale wielkie brawa także należą się John'owi Cenie. Narzekacie tak na tego biednego Jasia, ale moim zdaniem nie jest aż tak zły, tylko ma trochę ubogi move set, ale ja osobiście dużo bardziej wolę go oglądać niż Randy'ego. Autor tematu uwzględnił wiele akceptów dzięki którym ta walka była wyjątkowa i ja się z tym zgadzam, każdy z tych elementów był obecny podczas trwania tego pojedynku. Ale moim zdaniem to właśnie ta dramaturgia był kluczowym elementem. Niejednokrotnie gdy Cena zakładał STF- byłem przekonany, że Punk tym razem podda pojedynek. Po gali WWE Money in the Bank byłem aż zdziwiony tak dobrą walką, ale nie przyszło mi do głowy, że może być okrzyknięta ''five star'em''. Ja sam po dłuższym zastanowieniu nie dałbym tej walce 5 gwiazdek, bo moim zdaniem to właśnie ta atmosfera i świetne promowanie tej walki bardzo wiele wniosło do tego co działo się w ringu. A reakcja publiki także była bardzo ważna. Więc tak jak wyżej... moim zdaniem to walka prawie idealna, ale do ''5'' czegoś mi zabrakło, aczkolwiek szanuję tych ludzi, którzy bez namysłu wystawili piąteczkę i nie mam zamiaru wdawać się w polemikę, bo ''o gustach się nie dyskutuje''. Dzięki za temat i pozdrawiam :t_up:

Twitter: dLusik

''For the hundreds of fans who tell me to go to WWE every week, this is for you... COME TO IMPACT WRESTLING MOTHERFUCKERS! Thursdays on SPIKE!''- Rob Van Dam.

• Styl:  Jasny

Dla mnie walka zasługiwała na tą ocenę. Porwała mnie jak do tej pory żadna inna. Zgadzam się z Sebu. Dla mnie Entertainment jest najważniejszy, a ta walka mi go zapewniła. To właśnie rozrywka jest dla mnie najistotniejsza i to nawet w czasach, gdzie w nazwie nie było tego słowa. Też był entertainment, tylko dla starszych. Dlatego właśnie ogladam Main Stream, a nie Indy. Są ludzie, którzy cenią dobre walki. I dla nich jest właśnie Indy.

Owszem sama walka też jest ważna, ale w przypadku gdyby była słabsza, to właśnie publika i storyline mogą podnieść ocenę.