Skocz do zawartości
  • Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!  

Najglupszy Finisher Wszechczasow :)

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

no dobra siegne po moja bron ostateczna(poki nie wymysle czegos innego :))

DDT - Raven i jego Raven Effect, albo jak kto woli even flow ddt - wychodzi na to ze jest to blazenada w jego wykonaniu, skoro ddt wykonuje wielu innych wrestlerow i STUNNER, chyba nie musze nic wiecej pisac...

ale,... wobec tego co piszesz Stone Cold Stunner jest wiec przereklamowany i malowiarygodny...

Z tego co piszesz wynika ze nalezaloby zakazac wykonywania akcji wrestlerom, ktore sa finisherami(zeby podniesc ich wiarygodnosc) innych, a wiec walki skladalyby sie z kopniec, tez oczywiscie nie wszystkich, paru chops`ów i arm bar`ów...

komentarz do tego niech sobie dopowiedza forumowicze

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18206

• Odpowiedzi 112
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• SixKiller

10

• kWik

8

• fr3d

7

• Tommy

6

Top użytkownicy w tym temacie

Wg mnie do wiarygodności finishera muszą przyczynić się oba elementy. Najważniejszym jest, aby wrestler umiał go wykonać poprawnie i aby mógł się tym wykonaniem wyróżniać na tle innych wrestlerów. Jednak z drugiej strony na pewno finisher musi być w pewnym sensie unikatem.

Bez jednego czy drugiego elementu finisher traci na wiarygodności.

Jeśli ktoś będzie wykonywał rzadko spotykany chwyt, ale zrobi to słabo, tak, że nie będzie to wyglądało na jakiś zabójczy rzut/chwyt, to nie będzie on wiarygodny. Z drugiej strony jeśli ktoś będzie wykonywał wprost perfekcyjnie dany finisher, lecz jest on znany i rozpowszechniony u wielu wrestlerów (ablo gorzej - jest spotykany praktycznie w każdej walce) to też będzie mało wiarygodny.

Podsumowując jednak, myślę, że wyjątkowy sposób wykonania choćby znanego ciosu/chwytu/rzutu przeważa wiarygodnością nad rzadko spotykanym, ale słabo wykonanym finisherze. Idealnym posunięciem byłoby oczywiście połączenie dwóch elementów, czyli wówczas gdy wrestler prezentuje oryginalny finisher w sposób idealny, przekonywujący o jego sile czy skuteczności.

PS. Mam nadzieję, że zrozumieliście choć trochę moją marną paplaninę ;) :P .

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18225

• Reputacja:   228
  • Urządzenie:  Windows

Tommy - dokładnie trafiłeś w samo sedno sprawy. Nic dodać nic ująć...

realhotrod - nie porównywałbym tu takich finisherów jak DDT i Stunnera, bo Stunner jest zdecydowanie rzadziej używany podczas walk jako nie-finisher niż DDT. A jeżeli już mowa o DDT Ravena, to tak - uważam, że w dzisiejszych czasach kończenie walk przez DDT (pomimo, że Raven na prawdę fajnie je wykonuje) jest tak samo wiarygodne jak kończenie ich prez Hogana jego "nieśmiertelnym" Leg Dropem. Nie chodzi o to, by akcja będąca finisherem nie była nigdy używana przez innego wrestlera jako nie-finisher (bo takie finishery na prawdę rzadko się zdarzają), ale żeby przynajmniej nie była tak bardzo powszechna w użyciu jak np. DDT czy jakiś Elbow Drop, bo to zdecydowanie obiża jej wiarygodność.

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18231

hmm

1.leg drop hogana - najgorszy finiosher wszechczasow!

2.people's elbow - podobnie przeciez po tym "ciosie" 5 latek by sie podniosl

3. superplex british buldoga z naroznika

4. jacknife powerbomb Kevin nash zawsze wykonywal takie beznadziejny powerbomb zamiast uderzyc mocno o mate to on po proostu puszczal klienta:)

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18243

Leg Drop Hogana, Worm, People's Elbow i FU Ceny... Słabiutkie, beznadziejne... co tu jeszcze dodać???
https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18255

hmm...no nie wiem...mi sie zajebiscie Peoples Elbow podoba...choc moze sam w sobie zadnego wielkiego powera nie ma, ale wyglada ekstra ;)
https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18259

hmm wiec walki wrestlingowe nie sa przeznaczone dla fanow Smartów... bo kazdy znajdzie cos co mu sie nie podoba i przestanie ogladac wrestling. Przeciez wiadomo nie od dzis ze tylko submission moves(wziete z ju-jitsu lub innych form walki) sa wiarygodnymi zakonczeniami walk, czy to sie komus podoba czy nie... to tyle

I nie porownywalbym legropa Hogana do DDT, mimo wszystko...

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18286

No więc może i ja przedstawie swoje typy. Może nie będą to tyle najgorsze (na pewno nie wszystkie) co te, które uważam za mało realistyczne lub nie nadające się na finisher.

1. Running Leg Drop (hulk Hogan) - faktycznie uważam, że to akcja zbyt powszechna jak na finisher i niestety nie daje miażdżącego efektu, który powodowałby jakiś tam realizm przy zakończeniu walki

2. Splash (Ultimate Warrior) - jak wyżej, chociaż stosunkowo rzadko używana. Gdyby ta akcja była wykonywana z najwyższej liny tak jak Frog Splash Eddiego Guerrero czy Roba Van Dama, to efekt końcowy byłby o wiele lepszy... poza tym wykonywał go Warrior, gdyby robił to przykładowo Yokozuna to nawet nie ośmieliłbym się tutaj tego napisać :).

3. Elbow Drop of the Top Rope (Randy Savage, dziś alternatywnie wykonywane przez Shawna Michaelsa) - znowu to samo... brak miażdżącego efektu. Poza tym tę akcję wykonuje praktycznie kazdy zapaśnik i bez wzgledu na to czy z ringu czy z liny nie nadaje sie na finisher.

4. Diving Headbutt (kiedyś alternatywnie wykonywał to Chris Benoit) - jak wyżej (pomijając wzmiankę o tym, że wykonuje to praktycznie kazdy zapaśnik).

5. Double Stomp (Kevin Sullivan) - nie tyle głupia, co mało realistyczna akcja... wszystko przez to, że "nieprzytomni" zapasnicy zasłaniali się podczas naskoku... trudno im się dziwić, ale skoro z góry wiadomo było, że nie będzie się tego dało przeprowadzić realistycznie, to po co w ogóle stosować.

6. Clothesline from Hell - ta akcja wygląda świetnie i realistycznie ale tylko wtedy kiedy przeciwnik JBL wykona salto... w innym wypadku jest to tylko agresywnie wykonany Clothesline i bez względu na to czy zapaśnik wykonujący tę akcje ma metr czy dwa nie nadaje się na finisher. Podobnie jest ze Stunnerem, ta akcja może faktycznie jest troche naciągana, ale wygląda efektownie tylko wtedy kiedy przeciwnika Steve'a Austina "odrzuci". Kiedy widzę jak po przyjęciu Stonnera ktoś zaczyna się turlać albo robi inne dziwne rzeczy to aż mnie skręca.

7. The Worm (Scotty 2 Hotty) - to parodia, a nie finisher.

8. FU - John Cena podnosi przeciwnika na barki i rzuca go na ring... gdzie w tym wszystkim power czy chociaż efektownośc? (swoją drogą... Nash wykonywał Jacknife Powerbomb i puszczal przeciwnika... przecież gdyby ciskał nimi o ring to wcześniej czy później któryś ze słabszym kregosłupem wylądowałby w szpitalu... zresztą podobnie Undertaker wykonuje Last Ride).

9. Powerslam (British Bulldog) - tez stosowane bardzo czesto i nie wygląda niestety na finisher ;).

10. People's Elbow (Rock) - bardzo efktowne...ale tylko efektowne, bo na pewno nie skuteczne, bo jak inaczej można nazwać Elbow Drop wykonany na rękę? :)

11. 619 (Rey Mysterio) - uwielbiany przez niektórych z Was finisher... i powiem, że gdyby nie pierwszy jej człon, czyli te idiotyczne i mało realistyczne rzucenie przeciwnika na liny, a później kopnięcie go w głowę, po czym ten odlatune na srodek ringu to byłby dużo lepszy. Zresztą Mysterio stosował to już kiedyś w WCW (właśnie bez tej pierwszej części) i było dużo lepiej.

12. Cross Body (Prince Iaukia) - brak słów, nawet wykonany przez cruisera na innym cruiserze wyglądal śmiesznie jako finisher. Z drugiej strony większość zapaśników, którzy stosują w swoich walkach jakiekolwiek elementy high flyingu ją wykonują.

13. Spear (Edge) - jak juz wspominalem przy okazji innego postu... ten Soear woła o pomstę do nieba ;).

14. Scissors Kick (Booker T) - gdyby przeciwnik nie stał przez dobrw kilkanaście sekund schylony na środku ringu to byłby to całkiem fajny finisher.

Większośc nie przychodzi mi już do głowy, a na pewno trochę by się ich jeszcze znalazło. Finishery, które wymieniłem pochodzą z róznych okresów, wiec nikt mi nie może zarzucić, że uważam wszystkie finishery za głupie. A odnośnie DDT i Ravena... w WCW przy okazji wystąpień Michaela Buffera mogliśmy usłyszec zwrot "the master of (i tutaj nazwa finishera)". DDT w przeciwieństwie do wielu powszechnie wykonywanych akcji (np. wymienianego przez cały czas Leg Dropa) ma w sobie coś, co pozwala uznawac tę akcje za wiarygodną. Zresztą jak już wspomniałem... Raven jest "the master of", a więc teoretycznie jest zajebisty w wykonywaniu tej akcji i mamy myśleć, że tak własnie jest, że wykonuje ją inaczej (lepiej) niż inni i dzięki temu kończy nią swoje walki ;).

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18292

A odnośnie DDT i Ravena... w WCW przy okazji wystąpień Michaela Buffera mogliśmy usłyszec zwrot "the master of (i tutaj nazwa finishera)". DDT w przeciwieństwie do wielu powszechnie wykonywanych akcji (np. wymienianego przez cały czas Leg Dropa) ma w sobie coś, co pozwala uznawac tę akcje za wiarygodną. Zresztą jak już wspomniałem... Raven jest "the master of", a więc teoretycznie jest zajebisty w wykonywaniu tej akcji i mamy myśleć, że tak własnie jest, że wykonuje ją inaczej (lepiej) niż inni i dzięki temu kończy nią swoje walki ;).

nareszcie ktos mnie zrozumial :lol:

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18295

• Reputacja:   228
  • Urządzenie:  Windows

Fakt - psychologia finishera to także bardzo ważna sprawa (tak jak w przypadku DDT Ravena), ale jak dla mnie nie zastąpi ona "oryginalności" finishera (tylko: oryginalność + psychologia = zajebisty i wiarygodny finisher). Gdyby finisher miał się opierać tylko na "psychologii", to Leg Drop Hogana powinien być wówczas najlepszym finisherem na świecie, bo przecież Hulk stosuje go już od tak dawna i pokonał nim tyle wielkich nazwisk w biznesie, że powinniśmy "wierzyć", że zna jakiś patent aby takim badziewiem nokautować przeciwników:)))

Wracając do DDT Ravena - ja nie mam nic przeciwko temu, że Raven tak kończy swoje walki (lubię Ravena i uważam, że wykonuje DDT na prawdę ekstera. Fajnie się to ogląda), ale gdybym był markiem i widział gościa, który kończy walkę akcją, która była używana w 3 poprzednich walkach i nie udało się po niej uzyskać pinfalla, to miałbym pewne wątpliwości. Tak jak pisał SixKiller - sprawę w pewnej mierze załatwia tu ta psychologiczna sztuczka z "Master of...", ale nie zmienia to jednak faktu, że finisher powinien być deko bardziej oryginalny.

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18332

A odnośnie DDT i Ravena... w WCW przy okazji wystąpień Michaela Buffera mogliśmy usłyszec zwrot "the master of (i tutaj nazwa finishera)". DDT w przeciwieństwie do wielu powszechnie wykonywanych akcji (np. wymienianego przez cały czas Leg Dropa) ma w sobie coś, co pozwala uznawac tę akcje za wiarygodną. Zresztą jak już wspomniałem... Raven jest "the master of", a więc teoretycznie jest zajebisty w wykonywaniu tej akcji i mamy myśleć, że tak własnie jest, że wykonuje ją inaczej (lepiej) niż inni i dzięki temu kończy nią swoje walki ;).

A co powiesz o Diamond Dallas Page'u? Gdy oglądałem jego DDT w WCW, to zawsze zamierałem po jego wykonaniu (byłem wtedy młodym gówniarzem, popularnym markiem ;) ). Zawsze układał z dłoni diamencik i nagle w pół sekundy złapał kolesia za kark i "jeb" łbem o matę. To wyglądało bardzo dynamicznie, przez co efektownie i wiarygodnie. Nie skupiałem się nigdy na DDT Ravena, przez co nie pamiętam go zbyt dobrze, ale chyba nie zgodziłbym się, że jest on mistrzem DDT. Wykonanie DDP'a było również bardzo dobre i wiarygodne.

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18347

Six nie przypominam sobie, żeby Prince Iaukea używał CrossBody jako finishera (jeżeli mowa o wcw). z tego co pamietam to jego finishery od najwczesniejszego:

- Northern Lights Suplex

- Senton Bomb Splash

- jakiś dziwny DDT z narożnika, przeciwnik stał na macie. nie widziałem nigdy, żeby Prince dobrze złapał łeb przeciwnika(Paisleys Plant chyba to sie nazywało)

a tak dodając to leg drop jest dla mnei fajnym finishem (oczywiscie z turnbakla), szczególnie ten co wykonuje Psicosis ;) . pozatym nigdy nie przekonywało mnie Styles Clash. jak pierwszy raz to zobaczyłem to nie mogłem sie zorientować kto poczuł bardziej efekt tego ciosu - AJ czy ten drugi. według mnie AJ nie powinien tez tak centralnie spadać morda na mate.

[ Dodano: 2005-04-09, 21:38 ]

Tommy jest jednak różnica pomiedzy DDT a zmodyfikowanym Neckbreakerem :)

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18350

"]Tommy jest jednak różnica pomiedzy DDT a zmodyfikowanym Neckbreakerem :)

Nie mąć mi tu jakimiś nazwami chwytów, bo ich nie znam :oops: :wink: (może poza tombstone'm czy jackknife powerbombem, albo bardzo znanym leg dropem :D ). Jeśli możesz, proszę wyjaśnić :) .

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18353

Neck - szyja

Breaker - łamacz

podstawowy cios. wrestlerzy stoją do siebie plecami i jeden z nich łapie drugiego za głowe/szyje przez bark, opierając ją na swoim ramieniu. i łubudu obydwaj na mate. Diamond Cutter jest Neckbreakerem (poprawcie, jezeli zle mowie) tylko, że ten co obrywa ma twarz w stronę pleców przeciwnika. dlatego to jest zmodyfikowany neckbreaker. front face neckbreaker.

DDT - wyjaśnianie nazwy mija sie z celem :P

Raven w zasadzie wykonuje go dobrze i wiadomo o co w nim chodzi :)

https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18354

Racja Tommy... jak napisał [kWik], Diamond Cutter, czyli akcja przy której DDP składał ręce w diamencik (jak to okresliłeś) to raczej zmodyfikowany Neckbreaker niż DDT. DDT wygląda zupełnie inaczej ;). Poza tym zgadzam sie, ze Leg Drop wykonany z liny jest świetnym finisherem, ale własnie dla cruiserów... chyba nikt sobie nie wyobraża Hogana wykonującego tę akcję ;). Poza tym Psicosis o ile dobrze pamiętam kończył akcje Guilotine Leg Dropem kiedy głowa przeciwnika znajdowała się za ringiem... efekt miażdżący, dzisiaj te akcje chociaż wcale nie efektownie wykonuje Undertaker.
https://forum.wrestling.pl/topic/660-najglupszy-finisher-wszechczasow/page/7/#findComment-18356

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Najnowsze posty

• MattDevitto
      Szkoda, bo to moja jedna z ulubionych zawodniczek w Marigold
    • Mr_Hardy
      Kouki Amarei wypada z akcji na długi czas 😞 z powodu zerwania więzadła krzyżowego przedniego.        
    • Attitude
      Śmiało można mówić, iż premierowe Raw na Netflixie to spory sukces, przynajmniej pod względem zainteresowania. Netflix przekazał, że epizod z 6 stycznia międzynarodowo zebrał 4,9 miliona widzów. W samych Stanach Zjednoczonych show oglądało 2,6 miliona osób. Te statystyki robią wrażenie, bowiem to wzrost aż o 116% względem najchętniej oglądanego odcinka Raw z 2024 roku. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ostatni epizod poniedziałkowej tygodniówki był mocno promowany. I sporo osób było zainteresowanych tym, jak będzie to teraz wyglądać na Netflixie. Wkrótce przekonamy się, czy te liczby to będzie mniej więcej stały trend. Eric Bischoff w najnowszej odsłonie swojej audycji "83 Weeks" odniósł się do reakcji publiczności podczas wspomnianego Raw na pojawienie się Hulka Hogana. Rzuciło się w uszy, to jak ikona została wybuczana w Intuit Dome. Bischoff próbował wyjaśnić tę sytuację. Zwrócił uwagę, że wiele osób, których nie było do tej pory w Kalifornii nie jest świadome, jak politycznie nastawiony jest ten stan. A po ostatnich wyborach prezydenckich w USA, Hogan i Donald Trump są jakby "zrośnięci" ze sobą w oczach wielu. Bischoff przyznał, iż Hulk może być rozczarowany. Ale nie powinien być zaskoczony czy zszokowany taką, a nie inną reakcją publiczności na jego osobę. Link do filmu Przeczytaj wpis na portalu Wrestling.pl
    • MattDevitto
      Spadek w jakości kart niestety już był zauważalny w poprzednich miesiącach - szkoda, że z ciekawej, trochę innej federacji od reszty powstaje kolejny identyczny produkt.
    • Grins
      Co ten Lauderdale odpierdala... Może do Allie nic nie mam ale Effy to dno a nie zawodnik, nie chciałem tego widzieć może i dobrze że nie ma już tyle czasu tego śledzić, teraz gdy Gage odszedł z GCW raczej już nie będę tak zerkał na ten produkt tym bardziej jeśli ktoś taki jak Effy jest brany pod uwagę jako Main Eventer gali, pojebało totalnie Brett'a że stawia na ten odpad.   
  • Dodaj nową pozycję...