Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołącz do najstarszego forum o pro wrestlingu w Polsce!

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

ROH na PPV & TNA vs. ROH

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   0
  • Status:  Offline

2 czy 4 tys to zadne osiagniecie a w porownaniu z WWE wrecz zenujace.

No wiesz, ale jak na federację niezależną to jest świetny wynik. Sam dobrze wiesz, że federacje niezależne rządzą się swoimi prawami. Popatrzmy nieco w przeszłość, kiedy ECW wychodziło na światło dzienne z wrestlingowego "zadupia". Też nie gromadziło jakiś kolosalnych widowni (chociaż ECW Arena pękało w szwach) a co później było, sami dobrze wiemy. Powiem tak, przez najbliższe ok. 10 lat żadna, ale to żadna federacja nie jest w stanie zagrozić WWE pod względem ilości publiki na galach, nawet TNA jakby się bardzo starało. Vince zawsze wyłoży nieco więcej $$$ aby pojawiło się więcej fanów, a te pieniądze w bardzo szybkim tempie mu się zwrócą. Tak więc ROH nie ma co wogóle marzyć. Ma jednak z drugiej strony prawo do stworzenia własnego "świata", z własną widownią. Tak jest już od dłuższego czasu, ECW było w tej samej sytuacji. To nie muszą być jakieś kolosalne widownie, bo przecież wiemy, że to w USA nie przejdzie. Jednak ROH może sobie egzystować w świecie wrestlingu, tak jak inne nieco mniejsze federacje w Japonii, które przecież także organizują PPV.

Co do tego co powiedział Dejv. Nie jest z góry powiedziane, że gdyby ROH odniosło w USA jakiś znaczący sukces (chociaż i tak odnosi szczerze powiedziawszy) i gdyby wleciał do federacji jakiś większy inwestor, to musiałaby federacja stawiać na entertaiment. Po co zmieniać coś, co się przyjęło, jest dobre i odróżnia ROH od innych federacji? Dla pieniędzy? Przecież gdyby nawet ROH było już naprawdę znaną federacją, nie tylko w USA ale na całym świecie (potencjalny sukces w moim rozumieniu), to byłby znak dla inwestor, że to jest właśnia ta droga którą ma dalej iść ROH.

"Jesteś niebem obserwującym chmury. A wydarzenia, ludzie, sytuacje, to obłoki, które po nim przepływają. Tylko przepływają. Dlatego nie próbuj ich zatrzymać, bo na pewno odpłyną wcześniej, czy później. Gdy przytrafia Ci się coś pięknego albo bolesnego, powinieneś zrobić krok, odstąpić od siebie i popatrzeć z dystansu. Ludzie, których kochasz, to właśnie takie chmury. Są na Twoim niebie dłużej lub krócej, ale nigdy na zawsze"
  • Odpowiedzi 19
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• RVD

5

• Koper

2

• DDP

2

• majonez

2

Top użytkownicy w tym temacie

• Urządzenie:  Macintosh

Wobec takiego tematu nie mogę przejść obojętnię :). Ciekaweie napisany felieton, ale z kilkoma kwestiami się nie zgadzam. Na wstępie kwestia WWE i TNA = gówno, indy jest zajebiste. Otóż może wyda się to dziwne, ale będę bronił pod pewnym względem WWE i TNA. Owszem, dla smart mark'ów produkty wyżej wymienionych fed'ów są nieciekawe (szczególnie WWE) feud'y płytkie, naiwne i głupie, ale oto właśnie w tym chodzi. WWE i TNA starają się tworzyć produkt, który jest łatwy w odbiorze przez przeciętnego amerykańskiego widza, który po powrocie z pracy zrelaksuje się przy odrobinie kontrolowanej reżyserowanej przemocy i rozrywki. Przeciętny widz, nie analizuje każdej akcji wrestler'a, dobrze/źle wykonanych spot'ów, nie ocenia umiejętności prowadzenia walki, mic skills'ów itd, itp. WWE i TNA ma trafiać do gustów nie wymygających przesadnie widzów. Oczywiście obie te federacje rożnią się stylami, promocją, ale nie jest to tematem tego postu. WWE, TNA jest takim samym gównem w porównaniu do federacji niezależnych jak Hollywodzkie kino jest gówniane w porównaniu do ambitnych niezależnych produkcji dajmy na to z ___ (tu wstaw kraj, który posiada świetne niezależne ambitne kino, sam nie podam bo się na tym nie znam). Które kino posiada większą oglądalność? Odpowiedź jest chyba oczywista.

Pora poruszyć kwestię ROH. Czy federacja ta będzie stanowić konkurencję dla TNA czy WWE przynajmniej w kilku najbliższych latach? W żadnym wypadku. Ale co jest kluczem w tej kwestii, moim zdniem ROH nie ma zamiaru stanowić konkurencji. Szefowie federacji mają świadomość że nie są w stanie zagrozić main stream'owym federacjom głównie ze wzgledów finansowych. Na rynku amerykańskim nie ma miejsca na stosunkowo biędną federację z małymi obrotami w porównaniu do TNA, a w szczególności do WWE. Skąd więc pomysł PPV? Już wyjaśniam. W USA są setki mniejszych czy większych niezależnych federacji, jednak właściwie żadna nie ma zasięgu ogólno krajowego (włącznie z ROH). Mimo wszystko federacje te gromadzą mniejszą czy większą ilość fanów i są to bardzo często fani pure wrestlingu. To jest jeden z targetów, fani pure wrestlingu, których w USA jest niemało. Napewno wystarczająco dużo aby PPV raz na kilka miesięcy (bo nienależy zapominać że przez 1,5 roku odbędzie 6 ppv) było rentowne. Kolejnym i zarazem głównym targetem są fani ROH, którzy nie przepuszczą takiego wydarzenia. Przy obecnej ilości gal, przeciętny fan nie jest w stanie kupić wszystkich, czy nawet znaczącej części gal ROH. Co więcej, przy takim natłoku gal, może poczuć się przytłoczony i w rezultacie w góle nie kupić DVD. Takim fanom ROH wychodzi naprzeciw oferując PPV, które w bardzo łatwy sposób można zakupić i fan wie że jest to ważna gala, której nie można przepuścić.

Podsumowując ROH znalazło świetny rynek, na którym można zarobić. Weszło na grunt, na jaki właściwie żadna inna federacja niezależna nie była w stanie wejść i pozostaje im tylko życzyć jak najlepiej.

Jeszcze kilka rzeczy odnoście wypowiedzi:

RVD - nie wiem skąd bierzesz te dane o ilościach widzów, ale z tego co ja się orientuję gala Better Than Our Best zgromadziła około 1800 widzów, a gale w Anglii mimoże że hala mieści ponad 2000 widzów, zgromadziły około 1700 osób. Nie sądzę aby kiedykolwiek na galach było więcej niż 2000 osób.

W ROH nie ma w zasadzie zadnych storylinow, jedynie sa feudy oparte na honorze, prestizu.

Na postawie tej wypowiedzi mozna by stwierdzić że oglądałeś kilka gal ROH i to z pierwszych 2 lat działalności. Już nie chę mi się tego tematu rozwijać ale ta część wypowiedzi nie ma nic wspólnego ze stanem faktycznym. Chyba że uważasz, że storyline jest wtedy, gdy mamy pincet segmentów backstage i fikuśne filmiki przed każdą walką.

Dziękuję za uwagę, wyrobiłem normę na kilka miesięcu ;)

RVD - nie wiem skąd bierzesz te dane o ilościach widzów, ale z tego co ja się orientuję gala Better Than Our Best zgromadziła około 1800 widzów, a gale w Anglii mimoże że hala mieści ponad 2000 widzów, zgromadziły około 1700 osób. Nie sądzę aby kiedykolwiek na galach było więcej niż 2000 osób.

Ja nie mówiłem, że w UK było 2000 widzów, napisałem jedynie, że można liczyć widownię która tam się pojawiała w tysiącach, a to jest przecież powiedziane ogólnikowo, bo może być zarówno 1050 fanów jak i 1699. Co do danych o ilościach widzów, to biorę je z serwisów zajmujących się tylko i wyłącznie sceną niezależna. I w tym momencie dam sobie rękę uciąć, że były z 1-góra 3 gale ROH które zgromadziły ponad 2000 widzów. Jak znajdę te statystyki na dysku, to zamieszczę tutaj.

"Jesteś niebem obserwującym chmury. A wydarzenia, ludzie, sytuacje, to obłoki, które po nim przepływają. Tylko przepływają. Dlatego nie próbuj ich zatrzymać, bo na pewno odpłyną wcześniej, czy później. Gdy przytrafia Ci się coś pięknego albo bolesnego, powinieneś zrobić krok, odstąpić od siebie i popatrzeć z dystansu. Ludzie, których kochasz, to właśnie takie chmury. Są na Twoim niebie dłużej lub krócej, ale nigdy na zawsze"

• Urządzenie:  Macintosh

I w tym momencie dam sobie rękę uciąć, że były z 1-góra 3 gale ROH które zgromadziły ponad 2000 widzów

Lepiej się tak nie deklaruj bo będziesz inwalidą :).

Polecam poniższy temat:

http://www.rohwrestling.com/MessageBoard/topic.asp?TOPIC_ID=30926

Po pierwsze muszę pogratulować naprawdę zajebistego felietonu. Teraz wracając do tematu to jest naprawdę wielka szansa dla ROH na wybicie się na głęboką wode. Mimo że nie ma co teraz rozmawiać o konkurowaniu z WWE czy TNA ale to i tak będzie duża promocja dla ROH, co przyniesie wielu nowych fanów. Jak dla mnie ROH wymiata i jest zdecydowanie najlepszą federacją wrestlingową, nie tylko w samych Stanach ale i na całym świecie. Ring of Honor rlz!