Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Słowniczek Lucha Libre!

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   66
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

blue_lucha_libre_mask_postage-p172152156030715492anr4u_400.jpg

Wiele osób nie raz mi pisało na gg żebym im wyjaśnij różne pojęcia związane z lucha libre,zasady itp. Dziś postanowiłem zrobić mały słownik który wyjaśni zasady,nazwy,stypulacje i wiele innych pojęć w lucha libre.Tak więc zaczynajmy:

Podstawy:

Lucha Libre- Słowo lucha po hiszpańsku oznacza "Walka" a Libre "Wolna" jednak nie powinno się tego pojęcia tłumaczyć jako "Wolna Walka". Lucha Libre jest to mówiąc prostu wrestling po Hiszpańsku.

Luchador-Wrestler. Często błędnie zapisywany jako "Luchadore". Żeńska forma tej nazwy luchadora a w liczbie mnogiej Luchadores i Luchadoras.

Rudo- heel lub zły charakter. W liczbie mnogiej Rudos

Técnico - Babyface lub dobry charakte. Japończycy używają jednak określenia "limpio"(czysty).

Primera caída - Pierwsze przypięcie

Segunda caída -Drugie przypięcie.

Tercera caída - Trzecie przypięcie

Inne Pojęcia:

Batalla-Bitwa

Boxer- Kastet

Cabellera-Włosy

Caída-Przypięcie

Campeón-Mistrz

Campeonato-Mistrzostwo

Capitán-Kapitan drużyny

Castigo-Kara

Cuadrilátero-Ring

Equipo-Drużyna

Esquina-Narożnik

Ganador-Zwycięzca

Jaula-Klatka

Lucha-Walka

Máscara-Maska

Mesa-Stół

Mini-Karzeł

Pareja-Tag Team

Pelea-Walka

Perdedor-Przegrany

Réferi-Sędzia

Retador-Pretendent

Sangre-Krew

Silla-Krzesło

Torneo-Turniej

Trío-Trzyosobowa drużyna

Stypulacje:

Bull Terrier Match-Rząd walk o zwykłej stypulacji(pin lub summision) lub walka w której trzeba dotkąć czterech narożników by wygrać.

Cuadrangular - Four way match.

Cuadrangular de la muerte - Four way match w którym wszyscy uczestnicy są w ringu w tym samym czasie.Dwaj wrestlerzy którzy zostaną jako piersi przypięci muszą zawalczyć pomiędzy sobą w stypulacji "lucha de apuestas".

Lucha de apuestas-Walka o jakąś stawkę zazwyczaj walka o włosy(hair vs hair) lub maskę(mask vs mask)

Lucha en Jaula-Walka w klatce

Lucha en Super Libre-Walka bez dyskwalifikacji. Często nazywane "lucha en super libre sin referi" czyli sędzia w tej walce jest tylko po to by odliczyć do trzech i patrzeć czy zawodnik się nie podnosi.

Mano a mano-Walka jeden na jednego.

Relevos atómicos - [Atomic tag match] Eight-man tag.

Relevos australianos - [Australian tag match] Six-man tag.

Relevos increíbles-Match w który obie drużyny składają się z luchadorów z różnych stron(rudo i technico) często w jednej drużynie są dwaj wrogowie.

Relevos sencillos-Zwykły Tag Team Match

Relevos suicidas-Walka tag teamowa o jaką stawkę np. Hair vs Mask,Mask vs Mask,Hair vs Hair.

Relevos Triple A-Walka w której biorą udział mieszane zespoły-Kobieta,Mężczyzna i Karzeł.

Ruleta de la Muerte-Przegrany tego turnieju jest zobowiązany do utraty włosów lub maski.

Torneo Cibernético-Mecz eliminacyjny w którym w którym dwie drużyny stają na przeciwko siebie i muszą wyeliminować wszystkich członków przeciwnej ekipy.

Triangular - Three way match

Rodzaje Wag:

Peso Completo - Heavyweight.

Peso Crucero - Cruiserweight.

Peso Semi Completo - Light Heavyweight.

Peso Medio - Middleweight.

Peso Welter - Welterweight.

Peso Ligero - Lightweight.

Peso Pluma - Featherweight.

Części Ciała:

Boca - Usta.

Brazo - Ramię

Cabeza - Głowa

Cadera - Biodro.

Cara - Twarz

Cintura - Talia

Codo - Łokieć

Cuello - Szyja.

Cuerpo -Ciało

Dedo - Palec

Dientes - Ząb

Espalda - Plecy

Estómago - Żołądek

Frente - Czoło

Garganta - Gardło

Hombro - Ramię

Ingle - Krocze

Mano -Ręka

Muslo - Udo

Muñeca - Nadgarstek

Ojo - Oko

Oreja - Ucho.

Pecho - Pierś

Pierna - Noga

Pie/pies - noga/stopa

Puño - Pięść

Rodilla -Kolano

Tobillo - Kostka u nogi.

ZAKAZ KOPIOWANIA BEZ MOJEJ ZGODY

Tekst pochodzi z: http://lucha-blog.blogspot.com

#SmartFanZone
  • Odpowiedzi 9
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• mlody293

1

• Mr. Underson

1

• Blazi

1

• Vejder

1

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   1
  • Styl:  Jasny

No Yao bardzo dobra robota. Z tego artykułu dowiedziałem się bardzo wiele o Lucha Libre. Szczerze mówiąc z tego słowniczka wiedziałem z 4/5 słów :P Teraz jest o wiele lepiej ;) Wielkie dzięki Yao. Masz ode mnie reputa :)

Szejmaskopia.png

Osiągnięcia na BGZ

Newsman roku 2011

Były Moderator 26/07/2011 - 10/04/2012 (259 dni)

• Reputacja:   0
  • Styl:  Klasyczny

Świetna sprawa :P Niby oglądam LL, ale i tak sporo z tego nie wiedziałem. Na pewno pomoże to mi i innym użytkownikom, wiec jest zaje... Szukalem sam kiedyś takiego myka, a teraz jest na wyciągnięcie ręki na BGZ. Także elegancko rozkminione, mam nadzieje że ten temat nie zginie w tłumie bo czuje że nei raz sie jeszcze przyda i pare razy do niego zajrzę. Jeszcze raz dzięki i oczywiście repucik :P

Świetny słownik. Z tego wiedziałem tylko Cara ( twarz ) i jeszcze znam Sin którego tu chyba nie ma co oznacza Bez.

tumblr_mjpwn7cFFP1s2gjwuo1_500.gif

Jeśli jesteś zawodowym sportowcem i korzystasz ze środków poprawiających wydajność, to wiedz że jesteś cipą

CM Punk

Jeżeli ktoś pragnie się dowiedzieć o tych pojęciach to ten temat jest w sam raz. Bardzo dobra robota Yao.

Yao naprawdę świetna robota. Wiele pojęć już wcześniej znałem, ale też wiele słyszałem podczas oglądania gal, ale za cholerę nie mogłem rozkminić co dane słowo oznacza. Słowniczek jak najbardziej mi się przyda. Szczególnie zainteresowała mnie część o meczach wrestlingowych, choć też część z nich była mi już znana. Dzięki ;).

• 2 tygodnie później...

Powiem szczerze, że sporo słów znałem. Ale nie żałuję czasu na lekturę tego słowniczka - poznałem parę nowych pojęć. Dobra robota Yao :thumb:

DTU uno... Porque UNO no es ninguno....

obraz1m.png

''Jeden fan sceny niezależnej jest wart tyle, ile jest wart jeden milion fanów WWE''

Pomyślał Hayabusa siedząc na kiblu i rozmyślając nad sensem istnienia

Świetna robota, od nie dawna zacząłem oglądać Lucha i szczerze mówiąc nie ogarniałem tego, ale teraz to już tak. :)

Jest tu wszystko nawet mecze oraz nazwy części ciała należą ci się wielkie brawa :applause::applause::applause:

53232759957468997232.png

rko_04.gif

User Miesiąca Wrzesień 2013

Świetna robota Yao :) Ciekawy słowniczek, można się z niego wiele dowiedzieć :)

alexisy.png

:o Dopiero teraz zauważyłem ten temat. Szkoda bo jest bardzo zajebisty. No tam dużo z tego wiedziałem, ale też troche nie wiedziałem, szczególnie części ciała. Przyda się jak i tym nowszym userom tak i tym bardziej doświadczonym. Świetna robota. Reput leci :)