Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Szkoła - temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   9
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  BGZ

owszem ona bardzo się przydaje(dobrze ogarnięta) na inżynierce ale na kierunkach nie związanych z nią jak np. języki obce, turystyka, pedagogika, psychologia, socjologia, kierunki artystyczne, kierunki sportowe, zdrowotne to nie jest do życia niezbędna.

Matematyka nie ma się przydać na studiach (docelowo, oczywiście bez niej na studiach inżynierskich leżysz i kwiczysz - po prostu nie skończysz). Matematyka docelowo przydaje się w życiu w sposób bezpośredni. Uczy logicznego myślenia, twardego podejścia do zagadnienia i tego, że nie ma cudów i nic nie bierze się z powietrza (no może poza twierdzeniami najwybitniejszych matematyków np. Cauchy'ego, Weierstrass'a czy Heine'ego, gdzie rzeczywiście inaczej jak cudem tych wyliczeń wyjaśnić się nie da).

Matematyka ma wyposażyć człowieka, w meachizmy logiczne pozwalające obronić się w życiu przez wpadką. Matma pozwoli Ci ogarnąć, skąd nagle bank chce w ramach fantastycznej pożyczki gotówkowej wziąć od ciebie 3 razy więcej niż wziąłeś. Jak to się stało, że twój agent PZU miał wziąć x%, a wziął jak Żyd za Kamienicę. Jak wziąć do reki drobny druczek umowy najmu i dokładnie wyliczyć na ile chcą się załadować w ch***ja. Przykłady można mnożyć.

Świetnie byłoby gdyby cała banda gimbusów, którym dzisiaj wydaje się, że matma obowiązkowa powinna zostać zniesiona z matury luuuuuub Ci którym wydaje się, że starczy im 30% i kokodżambo - gdyby cała ta ekipa pojęła w te swoje ćwierćmózgowie, że matma może dać im szanse równego współżycia w społeczeństwie.

-----------------

Co do matury z matematyki. 50% z matury z matematyki, to nie byłby wstyd przy pisaniu rozszerzenia i to jeszcze w czasach mojej postawówki, gdzie rozszerzenie rzeczywiście wymagało okrutnej wiedzy. Matura podstawowa z mojego rocznika, dziś jest już praktycznie rozszerzeniem, a przecież to raptem 5-6 lat różnicy.

Dzisiejsza matura podstawowa z matematyki na mniej niż 80% to wstyd i kicha - zgrzyt zębów dlatego, że zadania z niej - są po prostu dla debila. Nie oszukujmy się. Wsytdzić powinien się każdy, kto tak przy tak baaaanalnych zadaniach - wdupił praktycznie co drugie...

Wiadomo, stres, pomyłki chodzą po ludziach. Można gdzieś pomylić wynik, można gdzieś zapomnieć podać odpowiedzi, lub inna pierdoła. Na takie mini pomyłki dajemy 20% - stąd jasno wynika, że abolwent liceum powinien wynieść z matury przynajmniej 80% dla podstawy (i 70% z rozszerzenia jeśli myśli o studiach technicznych).

Otóż zajrzyjmy w arkusz matury podstawowej z matmy 2014 :

Zadanie 2. (1 pkt)

Jeżeli liczba 78 jest o 50% większa od liczby c, to

A. c 60

B. c 52

C. c 48

D. c 39

...to jakieś jaja mają być ? Więc twierdzicie mi, że jak nie umiem mając 18 lat rozwiązać tego czegoś (bo zadaniem tego nie nazwę) - to mając 30 lat poradzę sobie w życiu ? Przecież przyjdzie byle provident i podsunie taką umowę, że jeszcze wnuki będa spłacać....

915802072594e34bce782c.jpg

• Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Myers

24

• Yao

14

• Kosaki

14

• Luba

13

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   1
  • Styl:  Klasyczny

Dodam od siebie co do matury ustnej. Wziąłem temat o motywie cierpienia...

Mam w bazie mojej szkoły właśnie podobny temat - "Wskaż i zinterpretuj różnorodne obrazy „cierpienia duszy” w wybranych utworach literackich różnych epok."

Generalnie bardzo fajny temat. Może nawet lepszy niż opisanie kreacji herosów, bo mam w tej materii chyba więcej do powiedzenia. Jest masa książek, z których przykłady byłyby bardzo trafne i to przynajmniej po jednej z każdej z epok.

No ale,Myers...zrobisz z bibliografią po swojemu. Wyłam się z kanonu lektur jednak miej 1-2 lektury z niego a 2-3 dodatkowo spoza.

Może wybiorę jedną książkę z kanonu lektur do mojej prezentacji, ale nie więcej. Chce mieć nad nimi przewagę i nie dać się złamać na jakichś zaskakujących pytaniach. Tylko jest jeden problem - bibliografia. Z tego co wiem to trzeba tę bibliografię oddać wcześniej żeby komisja wiedziała z czym ma do czynienia, i właśnie dlatego się obawiam. Przestudiują dobrze lektury, z których korzystałem i mogą mnie mocno zagiąć.

Z tych książek, które mam w domu myślę, że bez problemu znalazłbym motywy do tematu o którym wspomniałem wcześniej - tj. "cierpienie duszy" tylko to muszą być dobre i trafne przykłady. "Prawo do życia", "Cierpienia młodego Wertera", "Jedyne dziecko" czy nawet "Dziewczyna z sąsiedztwa". W trenach Kochanowskiego też na pewno coś jest. "Justyna" De Sade'a też wydaje się w porządku pozycją do przedstawienia. Mam sporo czasu żeby się dobrze przygotować, więc mam nadzieję, że będzie okej. :)

Z ciekawości,planujesz studia? Jeśli tak to możesz zdradzić jaki kierunek masz na oku?

Nie, raczej nie. Po szkole chciałbym od razu pójść do pracy. Być może w przyszłości będę chciał studiować, ale na razie tego nie chce.

ps - "Zaprezentuj i zinterpretuj literacki motyw kata i jego ofiary w oparciu o wybrany materiał różnych epok." - imo też bardzo ciekawy temat do prezentacji.

tumblr_lkx5svmWd11qagaito1_400.jpg

• Styl:  Jasny

Może wybiorę jedną książkę z kanonu lektur do mojej prezentacji, ale nie więcej. Chce mieć nad nimi przewagę i nie dać się złamać na jakichś zaskakujących pytaniach. Tylko jest jeden problem - bibliografia. Z tego co wiem to trzeba tę bibliografię oddać wcześniej żeby komisja wiedziała z czym ma do czynienia, i właśnie dlatego się obawiam. Przestudiują dobrze lektury, z których korzystałem i mogą mnie mocno zagiąć.

I właśnie tutaj przydaje się znajomość matmy o której wyżej pisał Dziku. Ile osób jest w tej komisji? 3? Ja miałem dwie, nie wiem czy to nawet legalne było, ale mniejsza. 3 osoby które będą musiały przeprowadzić pewno ze 120-150 egzaminów. Zakładając że jakieś tam tematy będą się powtarzać możemy przyjąć że będą musieli być przygotowani na jakieś 100 tematów. Zdecydowania większość wymaga przykładów literackich i każdy z nich będzie się opierał na przynajmniej 2-3 książkach. Znowu biorąc pod uwagę fakt że mogą wystąpić jakieś powtórzenia w tytułach powiedzmy że stanie na 200 książkach. Serio myślisz że szanowna komisja w ogóle zerknie okiem na jakieś tytuły? Spoza kanonu szkolnego i własnych zainteresowań będą zieloni jak świeża trawa na wiosnę.

Jeśli chodzi o wyniki matur to Ioot ma rację, ja od siebie dorzuciłbym że słaby wynik można by wybaczyć przy okazji pisemnej z polskiego. Wszystko zależy od klucza odpowiedzi, jeśli w niego nie trafisz to możesz być i mega poetą a pewnego progu nie przeskoczysz. Pamiętam jak przy okazji próbnej matury na jakiś fakultetach dostaliśmy za zadanie opisowe porównać jakieś dwa wiersze, czy te przedstawiają podobne czy różne uczucia, poglądy etc. etc. Wszyscy którzy wybrali właśnie ten temat twardo pisali że wiersze są zupełnie różne, jeden rześki, wesoły, drugi dosyć pesymistyczny, melancholijny... Tymczasem przy wynikach okazało się zupełnie odwrotnie, wg klucza wiersze były praktycznie identyczne i to my byliśmy idiotami że tego nie dostrzegliśmy. Dlatego gdy przyszło do wyników normalnej matury przyjąłem moje 51% z zadowoleniem :D

• Reputacja:   0

Czytając to wszystko wyżej, to kurewsko się cieszę, że pisałem starą maturę ;)

Nie ma żadnego Dobra, ani żadnego Zła

Jest tylko Ciało i wzór jaki Nim wypełniamy

10044082184e92e55ee9063.jpg

Czytając to wszystko wyżej, to kurewsko się cieszę, że pisałem starą maturę ;)

Czym różniła się twoja matura od tej, którą ja (jeszcze po staremu) będę zdawał?

W sumie to '95 jest ostatnim rocznikiem, który będzie zdawał po staremu, a np. mój brat - '96, który zdaje maturę wtedy co ja - będzie zdawał już po nowemu. Z tego co słyszałem to ich ustna z polskiego to dopiero niezła akcja. Wchodzą, dostają temat, na który przygotowują się jakieś 10 minut po czym jury zadaje im pytania. :8

• Reputacja:   4
  • Urządzenie:  Android

Znaczy mamy tak, że dostajemy temat, kwadrans się przygotowujemy i 10 minut mówimy. Fajnie, co?

It's nice to be important, but it's more important to be nice. Posse!

Kreatywny Roku 2013

Kreatywny Roku 2014

Moderator Roku 2014

Czym różniła się twoja matura od tej, którą ja (jeszcze po staremu) będę zdawał?

Matyko to ma być jeszcze inna nowa :?: :8

Moja matura, część pisemna, wyglądała tak:

1 dzień - egzamin pisemny z polskiego. Były do wyboru 3 tematy, z których trzeba było wybrać jeden i pisać ile się tylko da. Miałeś na to 5 godzin, ale jak napisałeś wcześniej, oczywiście mogłeś wcześniej pracę oddać i wyjść. Ja wyszedłem pop 4ech godzinach, napisawszy 8 stron formatu A3

2 dzień - egzamin pisemny w wybranego przedmiotu, z czego 99% wybierało matematykę. Zasady proste - z każdego przedmiotu masz 5 zadań, z których musisz dobrze rozwiązać 3, nieważne czy to matematyka, fizyka czy geografia. Ja wybrałem fizykę i bardzo żałuję, że to zrobiłem. Dwóch moich kolegów z klasy wybrało angielski i też później żałowało ;)

Część ustna wyglądała tak samo dla wszystkich przedmiotów:

1 dzień - język polski. Wchodziło 3ech gości (wchodziło się wg kolejności z dziennika) i każdy losował zestaw z 3ech pytań. Zestawów było oczywiście więcej niż uczniów ;) Gdy nadeszła moja kolej, wylosowałem zestaw i miałem 10-15 minut (ewentualnie zależało od czasu odpowiedzi poprzedników) na przygotowanie się. Jak jeden gość wychodził, to wchodził następny i tak do ostatniego gościa z klasy. Wyniki były tego samego dnia.

2 dzień - wybrany przedmiot. Zasady takie same jak wyżej, wyniki również tego samego dnia.

Dodam jeszcze, że nie było żadnych jakichś jebniętych komisji, tylko swoi nauczyciele, którzy Cię uczyli, zarówno na pisemnym, jak i ustnym. Wyniki z pisemnego były znane po tygodniu, ewentualnie 10 dniach. Jak ktoś nie zdał pisemnego, to i tak mógł podejść do ustnego, a pisemny zdawał albo w następnym roku lub w styczniu, pół roku po pierwszym podejściu.

Jakoś tak to wyglądało, ale już za bardzo nie pamiętam - jakby nie patrzeć , było to 10 lat temu ;)

No to widocznie znieśli zasady jakie były przy twoim zdawaniu, wprowadzili inne (na których ja będe zdawał) żeby finalnie powrócić do zasad, na których Ty zdawałeś. :8

Mój rocznik (tj. '95) zdaje jeszcze na zasadach, które obowiązują od dawna, a np. mój brat (tj. '96) zdaje "po twojemu". :8

Ale pogmatwałem... :(

Spokojnie, zrozumiałem ;)

• Reputacja:   9
  • Styl:  BGZ

Ja na ustnej maturze z angielskiego wylosowałem do konwersacji temat :

- twoja przyjaciółka chce iść na dyskotekę. Ty natomiast wolisz spędzić wieczór spokojniej np. na spacerze. Przeprowadzić konwersację, rozważ za i przeciw oraz zaproponuj kompromisowe rozwiązanie.

Konwersację takową prowadziłem oczywiście z jedną z pań z komisji. Trafiłem fanie, bo rozmawiałem z taką młodszą (ok. 30) ładną blondynką z mojego liceum.

Jak zacząłem jej tak zalotnie mówić, jak to nie pójdziemy w ustronne miejsce żeby "popatrzeć na księżyc" :lol to sama dostała rumieńca i było po rozmowie :lol

915802072594e34bce782c.jpg

Jeśli już mamy szpanować tematami na ustnej maturze, to i ja się podzielę:

Polski - 1. Wymień wszystkie epoki i ich granice. 2. Turpizm w wierszach Stanisława Grochowiaka. 3ego nie pamiętam :)

Fizyka - 1. Dualizm korpuskularno-falowy w fizyce. 2. Udowodnić zależność mocy od prędkości. 3. Reakcja rozszczepiania jakiegoś k***a badziewia (coś z radem lub polonem)

Czując się mocno z fizyki (mam 5 na świadectwie maturalnym), jak zobaczyłem pytania, myślałem że pierdolnę :D Jako najlepszy z całej z grupy (oczywiście wg świadectwa) zdałem najgorzej. Z tego com wiem kumple z angielskiego lepiej nie mieli (ich tematów nie znam) :)

Pozwolę się wtrącić do rozmowy, bo jak widzę, chodzi o matury :D

Ostatnio sporo się zastanawiałem nad tematami maturalnymi.. Tyle ich jest, a ja w żaden sposób nie potrafię wybrać czegoś dla siebie.. Jedyne co przykuło moją uwagę to: "Komiks jako przejaw kultury obrazkowej charakterystycznej dla czasów współczesnych. Zbadaj specyficzne cechy tego gatunku "literackiego".

Interesuję się mangą, przez co zaciekawił mnie ten temat.. Jednak, nie wiem czy to dobry pomysł xD

Jakieś może rady czy propozycje od starszych kolegów ? :roll:

Co prawda nie jestem starszy, ale coż... :(

Pewnie, że powinieneś (notabene - bardzo ciekawy temat). Jeżeli interesujesz się komiksem, masz pojęcie z czym się to je i uważasz, że możesz podjąć się czegoś takiego to jak najbardziej.

Ja sam przejrzałem już wszystkie tematy (ponad 200 ich było) i teraz z tych wszystkich tematów wybrałem sobie trzy i muszę wybrać jeden:

1. "Motyw kata i jego ofiary - przykłady z literatury"

2. "Motyw 'cierpienia duszy' - przykłady z literatury"

3. "Kreacje herosów - przykłady z literatury"

Myślę, że mam do powiedzenia coś z każdego z tematów, ale teraz muszę się zastanowić na którym polu zagram najlepiej. Większość nauczycieli i starszych kolegów, którzy maturę mają już za sobą mówią, że najprostsze tematy maturalne to te traktujące o języku. Przeglądając je rzeczywiście nie jest trudno, ale chciałbym sięgnąć jednak po któryś z wyżej wymienionych.

Także jeżeli masz pojęcie o mandze, o komiksach i chcesz o tym opowiedzieć to bez problemu możesz "popisać się" tą wiedzą przed jury, zwłaszcza że możesz ich tym w jakikolwiek sposób zachwycić i sam nauczyć ich czegoś. :P

Temat nr.2 jest całkiem łatwy

• 7 miesięcy temu...

Zatem, Panowie jakie lektury typujecie na jutrzejszą maturę z polskiego?