Skocz do zawartości
  • Witaj na forum Attitude

Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Dostep do bota wrestlingowego AI
    Rozbudowane zabawy quizowe
    Typowanie wyników nadchodzących wydarzeń
    Pełny dostęp do ukrytych działów i treści
    Możliwość pisania i odpowiadania w tematach oraz chacie
    System prywatnych wiadomości
    Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    Członkostwo w najstarszej polskiej społeczności wrestlingowej (est. 2001)

Jeżeli masz trudności z zalogowaniem się na swoje konto, to prosimy o kontakt pod adresem mailowym: forum@wrestling.pl

Szkoła - temat ogólny

Rekomendowane odpowiedzi

• Reputacja:   66
  • Status:  Offline
  • Urządzenie:  Windows
  • Styl:  Ciemny

Jak można mieć 4 z ROZSZERZONEGO angielskiego a 2 z hiszpańskiego ? Przecież większość słówek pochodzi właśnie z angielskiego a sama konstrukcja zdań jest banalna, gdyby tego było mało akcent pada tak samo jak w Polskim.Ogólnie to straszne zazdro z mojej strony z tym Hiszpańskim,wiele bym oddał by mieć go zamiast Niemieckiego.

#SmartFanZone
  • Odpowiedzi 159
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

• Myers

24

• Yao

14

• Kosaki

14

• Luba

13

Top użytkownicy w tym temacie

• Reputacja:   4
  • Urządzenie:  Android
  • Styl:  Jasny

Już ci mówię. Angielskiego uczę się od 7 roku życia, hiszpańskiego od nieco mniej niż 2 lat. Ponadto w 1 klasie nie było mnie na kilku początkowych lekcjach i ominąłem podstawy, które teraz ciągną się za mną do teraz. Ponadto jestem cholernym leniem. No i na dodatek mamy tylko jedną, beznadziejną nauczycielką, któa sądzi, że wszystko umiemy, i to po 3 tygodniach od startu szkoły, napierdziela po hiszpańsku i nawet gdy nie rozumiemy, mówi że powinniśmy to umieć. Prawie nigdy nic nie tłumaczy, odsyła nas do książek i tylko sprawdza czy dobrze zamiast pokazywać jak by dobrze zrobić. To tyle mniej więcej.

It's nice to be important, but it's more important to be nice. Posse!

Kreatywny Roku 2013

Kreatywny Roku 2014

Moderator Roku 2014

• Reputacja:   9
  • Styl:  BGZ

Jak to dobrze być VIP'em - wygrzebę kilka tematów, a i tak gówno mi zrobią, a na dodatek jeszcze pochwalą :P

Cytując klasyka : "hłe hłe kurde hłe".

A co do genialnych przedmiotów - na studiach nie ma potrzebnych nauk. Jedno czego nauczą nas studia, to jak bardzo otoczenie jest w stanie nas r*chać na każdym kroku. Na studiach przeciętny studnet nauczy się, że wdpenął w 5-letnią przepaść, po której pracodawca zada jedno pytanie o poziomie żałosnym - a kandydat nie ma pojęcia o czym do niego rozmawiają (a przecież ma mgr inż.)

A kiedy wystusujesz oficjalne pretensje do swojej uczelni -> "Oh Uczelnio, zła instytucjo, oh czemu ty mienia nie nauczyła niczego i moje 5 lat gdzie ?"

Uczelnia odpowie Ci zawsze to samo "My tylko wyznaczamy Ci kierunek rozwoju - nauczyć masz się sam!" ....i kwadratura koła trwa.

915802072594e34bce782c.jpg

• 3 miesiące temu...

• Reputacja:   1
  • Styl:  Klasyczny

Wiem, że baza tematów maturalnych z polskiego jest różna w szkołach, ale może podpowiecie coś ze swojego doświadczenia? Może znajdę coś zbliżonego i w miarę "prostego". Na chwilę obecną mam pare tematów, które chciałbym zaprezentować chociaż tematów jest jakoś dwieście, ale na razie zdecydowanie króluje - "Omów i oceń filmowe i literackie kreacje herosów". Jakie wy wybraliście tematy?

tumblr_lkx5svmWd11qagaito1_400.jpg

• Reputacja:   4
  • Urządzenie:  Android

Nawet nie wiesz jakie masz cholernie wielkie szczęście mogąc jeszcze samemu sobie wybrać i przygotować temat. Ja ze swojej strony mogę ci powiedzieć, że moja siostra wzięła jakiś temat z IIWŚ, są one dosyć proste i każdy, kogo znam, i brał taki temat, naprawdę nieźle na tym wyszedł.

It's nice to be important, but it's more important to be nice. Posse!

Kreatywny Roku 2013

Kreatywny Roku 2014

Moderator Roku 2014

Jak ja zdawałem ustną maturę z polskiego było pełno osób, które porównywały i omawiały jakieś tam środki użyte w reklamie czy internecie.

Wynik ustny z matury zasadniczo ch*ja daje, ale w sumie nie mieć tam maksymalnej ilości punktów to trochę kwas. Łatkę debila/gimbusa czy co tam jeszcze internety nie wymyślą można bardzo łatwo przypiąć sobie.

Ja omawiałem Kulturę Szlachecką - obyczaje Sarmackie, portret polskiego Sarmaty. Fajny temat tymbardziej, że Potop i naszą Epopeję znam bardzo dobrze.

Nawet nie wiesz jakie masz cholernie wielkie szczęście mogąc jeszcze samemu sobie wybrać i przygotować temat. Ja ze swojej strony mogę ci powiedzieć, że moja siostra wzięła jakiś temat z IIWŚ, są one dosyć proste i każdy, kogo znam, i brał taki temat, naprawdę nieźle na tym wyszedł.

Problem w tym, że ja nie mam absolutnie żadnego tematu powiązanego z II światową. Sam pewnie bym wybrał coś dla siebie z wojny bo są to ciekawe tematy, ale niestety nic z tego. Same motywy buntu, bezdomności, podróży. Jakieś tematy związane z reklamami w telewizji i takie tam.

Jeżeli miałbym wybrać właśnie coś odpowiedniego dla siebie to sięgnąłbym po coś związanego z książkami lub adaptacjami filmowymi. Jakieś porównania bohaterów literackich do tych z filmów czy coś takiego. Dlatego własnie zastanawiam się nad tematem "Opisz kreacje herosów literackich i filmowych" - tak jak pisałem wcześniej - ale jeżeli chodzi o pozycje filmowe to pewnie ciężko znaleźć coś wiarygodnego bo temat traktuje o opisaniu, a nie porównaniu. :(

Wybierz coś spoza kanonu szkolnego i po problemie. Komisja jest kompletnie nieprzygotowana do tematów innych niż te które są wałkowane na lekcjach. Sam wziąłem temat "Porównanie kreacji bohaterów w twórczości Sapkowskiego z Tolkienem" i spędziłem 15 minut porównując Gerlata z Aragornem itp. po czym komisja zadała mi pytania w stylu "jak sądzisz co hobbici wynieśli ze swojej wędrówki". Także możesz śmiało lecieć z tym swoim tematem, też nie będą mieli pojęcia o czym mówisz :lol

Hmm, fajna sprawa w sumie. Ale tak z innej beczki. Jeżeli wybrałbym temat np. "Przedstaw motyw wędrówki w wybranych utworach literackich" to mogę wybrać jakieś swoje utwory literackie czy musi się w tych przykładach znaleźć chociaż jeden motyw z przerabianych lektur?

Nie przypominam sobie żeby była jakąś zasada dotycząca wybierania książek. Jeśli pisze że dowolne, to dowolne, bodajże trzeba wcześniej tylko podać listę książek z których korzystałeś.

No tak, bibliografię trzeba zrobić. Muszę w takim razie znaleźć jakieś wiarygodne tytuły filmów znaleźć i przeczytać jakieś tam tytuły o wybranych Bogach. Bo to pewnie wystarczy opisać z pięciu? :D

Pewnie i z dwóch dałbyś radę. Byle jakoś zapełnić te wymagane 15 minut, o ile będziesz gadał pewnie i z sensem to raczej ilość tytułów nie ma znaczenia.

Pfff, jakaś tam matura ustna na 30% żeby to zaliczyć, a bodajże miesiąc później muszę napisać coś co będzie czymś przejebanym i wynik będzie mi mówił czy zmarnowałem swój czas w tej szkole czy nie. :8

Pfff, jakaś tam matura ustna na 30% żeby to zaliczyć...

Zdać to jedno - zdać i nie wyjść na debila to drugie.

Ja tam będę się upierał, że każdy kto z dzisiejszych matur podstawowych nie wynosi przynajmniej 80% to człowiek ułomny.

• Reputacja:   0

Dodam od siebie co do matury ustnej. Wziąłem temat o motywie cierpienia i tam można było dużo napisać,posiłkować się książkami jakimi tylko chciałeś w tym m.in Sagą Wiedźmin, Trylogią Tolkiena, Trenami Kochanowskiego (aspekty psychiczne) oraz mity (ciało) co do wędrówki jeśli nadal ją chcesz to weź coś z Wiedźmina/Trylogii Tolkiena bo tam sporo łażą. Jak sobie to ogarniesz do marca to 100% z ustnej masz na lajcie. Sam pracy się uczyłem 24h przed egzaminem i zdałem na 90% ustną bo uwaliło mnie jedno pytanie (z ok 10-12).

Ioot, 80% to się z tobą zgodzę ale matematykę na 50% najmniej bym wybaczył ^^ nie każdy ma z nią lekko (56% u mnie) a Polski na mniej jak 50% to też wstyd. Wszystko zależy co trafisz w części "opisowej" na jakie tematy.Jeszcze wracając do matematyki,owszem ona bardzo się przydaje(dobrze ogarnięta) na inżynierce ale na kierunkach nie związanych z nią jak np. języki obce, turystyka, pedagogika, psychologia, socjologia, kierunki artystyczne, kierunki sportowe, zdrowotne to nie jest do życia niezbędna. Na niektórych kierunkach z wymienionych na pewno się pojawi w mniejszym (języki->liczebniki,nauka znaków matematycznych w nazewnictwie obcojęzycznym...tak,miałem takie coś na swoim kierunku językowym) dodatkowo turystyka(w stopniu większym) przynajmniej u mnie ma podstawy statystyki na ostatnim semestrze.

No ale,Myers...zrobisz z bibliografią po swojemu. Wyłam się z kanonu lektur jednak miej 1-2 lektury z niego a 2-3 dodatkowo spoza. Jeśli planujesz coś rozszerzonego (poza angielskim) to bierz się za to już teraz bo potem może braknąć Ci czasu. Sam będę od października pisać pracę licencjacką i już teraz zbieram materiały na każdy możliwy temat (a to coś z ekonomii turystyki,a to coś pod kątem trendów w podróżowaniu/treningu osobistym) żeby do listopada zacząć pisać pracę i skończyć najwcześniej jak tylko się da. Im wcześniej zrobisz więcej tym lepiej później. Z ciekawości,planujesz studia? Jeśli tak to możesz zdradzić jaki kierunek masz na oku?